View Full Version : Dombra - Nogay(Orta Asya Türk) Müziği
SyNdRoMe23
23.Temmuz.2011, 00:50
http://www.youtube.com/watch?v=yPsUxLLeV1E&feature=related
tesadüf eseri buldum, 2 telli bir çalı ile muhteşem bir şey çıkarmış adam. çok fena gaz peşin uyarayım :D
di canio
23.Temmuz.2011, 00:57
Epey zaman önce ben de paylaşmak istemiştim bunu ama sonradan çıkmış aklımdan. Çok güzel. Sözleri has Türkçe. Ezberlemeye çalışmıştık arkadaşlarla. Bir ara da telefon melodimdi :)
Nedvedmania
23.Temmuz.2011, 01:04
Görüntüler hangi filmden ? Bide anlayamadığım son pusuda kendi adamlarını niye vuruyorlar :D
Oghuse
23.Temmuz.2011, 01:05
Görüntüler de Cengiz Han filminden.
SyNdRoMe23
23.Temmuz.2011, 01:11
Görüntüler hangi filmden ? Bide anlayamadığım son pusuda kendi adamlarını niye vuruyorlar :D
Cengiz han, + ingilizce adı Mongol sanırım filmin.
sonda niye kendi adamlarını vuruyorlar onu bende merak ediyorum :D
zaten filmde taarruz eden adamlar Göktürk. komutanlarıda Kürşad. o bi' kılıç işaretiyle çizgi formasyonuna geçen sağa sola kılıçları sallayan adam :)
edit: adam duygulanıyor sonda, belki de taktiğin bir parçasıdır.
Oghuse
23.Temmuz.2011, 01:26
Onlar intihar ekibi zaten ölmek için ve düşmanı şaşırtmak için içlerine saldırıyorlar yani saldırı yapan saflara saldırı ile karşılık verip şaşırtıyorlar.
di canio
23.Temmuz.2011, 01:43
Meşhur Turan Taktiği diye biliyorum ben. Klasik Türk taktiğidir. Hilal Taktiği olarak da bilinir. Önden öncü kuvvetler saldırır. Karşı taraf bu saldırıyla uğraşırken bu öncü kuvvet geri çekilir. Kaçtıklarını düşünen düşman gaza gelip en azından bir müddet kovalar. Oysa pusuya çekiliyorlardır. O esnada da okçular devreye girer. Karşı taraf epey zaiyat verir. Kalanları da sonra temizlerler. Bu taktikle kendilerinden sayıca kat kat fazla orduları mağlup ettikleri yönünde bilgiler var.
europeanconquer
23.Temmuz.2011, 02:03
Evet Turan taktiği diğer bir adıyla Kurt Kapanı ve ayrıca da Hilal Taktiği :D.Cengiz Han acımasız olduğu için kendi adamlarını da öldürüyor ben öyle biliyorum yanlışım olmasın.
Nedvedmania
23.Temmuz.2011, 02:12
Meşhur Turan Taktiği diye biliyorum ben. Klasik Türk taktiğidir. Hilal Taktiği olarak da bilinir. Önden öncü kuvvetler saldırır. Karşı taraf bu saldırıyla uğraşırken bu öncü kuvvet geri çekilir. Kaçtıklarını düşünen düşman gaza gelip en azından bir müddet kovalar. Oysa pusuya çekiliyorlardır. O esnada da okçular devreye girer. Karşı taraf epey zaiyat verir. Kalanları da sonra temizlerler. Bu taktikle kendilerinden sayıca kat kat fazla orduları mağlup ettikleri yönünde bilgiler var.
Evet hilal taktiği o şekilde ama burda kendi adamlarıda vuruluyor. Hilal taktiğinde kendi adamlarımız vurulmuyor diye biliyordum.
europeanconquer
23.Temmuz.2011, 02:25
Evet hilal taktiği o şekilde ama burda kendi adamlarımızda vuruluyor. Hilal taktiğinde kendi adamlarımız vurulmuyor diye biliyordum.
Adamlarımız derken ? Moğollar Türk değildir yanlış anlaşılmasın aksine Türkler Moğollar yüzünden Orta Asya'dan göç etmiştir ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi Moğollar'dan kaçarken nehirde boğularak hayatını kaybetmiştir.
Nedvedmania
23.Temmuz.2011, 02:42
Yanlış yazmışım düzelttim :)
Rind-i Şeyda
23.Temmuz.2011, 02:56
Burada kesin konuşmalardan kaçınalım. Evet ne diyorduk, Moğollar Türk mü değil mi ?
Şimdi bir daha düşünelim Macarlar Türk mü değil mi ?
Bir soru daha Azeriler Türk mü değil mi ?
Evet kiilit sorularımız bunlar. =)
Devam ediyoruz...
Azeriler Türk'tür. Türk bilincinde olanlar kendilerine Azeri Türkü derler. Biz neden "Azeri" deriz peki. Bunu Rus emperyalizminin bir sonucu görelim. Azeriler kendilerine Azeri Türkü, dillerine ise Azerbaycan Türkçesi derler.
Devam...
Macarlar Türk'tür. Ama bunu onlardan kabul etmelerini beklemek hatadır. =)
Asırlarca, Hristiyan arkadaşlar varsa alınmasınlar tarihi gerçektir, Hristiyan tutumuyla benlikleri yok edilmiş, Türklüklerini unutmuşlardır.
Şimdi size iki örnek verdik kısaca. Laptoptan yazıyorum kısa tutucam.
Tarihte Türkler haricinde hiç bir ırk yoktur ki yönetiminde bulundukları ırkları kendileri gibi yapmamış olsunlar. Yalnız Türkler'in bir istisnası vardır ki. Onlar da Moğollardır. Türkler bilinçsiz şekilde Moğolları, Türkleştirmişler; kendileri de biraz Moğollaşmışlardır.
Türk dilinde gözüken Moğol yansımaları ve Moğolca'da, Mançu-Tunguzca da görülen Türkçe yansımaları dikkate alırsak bunun böyle olduğunu görebiliriz. Yani Cengiz Han orada Türk Savaş Taktiği olan, Turan Taktiğini uyguluyor. Moğolları bir kenara itip Türk değillerdir demek yanlış olur açıkçası.
Çünkü dilleri incelediğinizde bir zamanlar bütün insanların aynı dili konuştuğunu sonradan bunun değiştiğini hissedersiniz. Bu kanıtlanamaz. O yüzden ırklar dil ailelerine göre şemalandırılmış, buradan bir çıkarım yapılmaya çalışılmıştır.
Aslında söylediklerimin konuyla hiç alakası yok belki. Ama işin içinde dil varsa ben ordayım "arkadaş".
Ha unutmadan bu ezginin sözleri Nogay Türkçesi'dir, has Türkçe değildir. Has Türkçe metinler elimizde yok. Nogay Türkçesi, Türk Lehçelerinin Kıpçak grubuna bağlı bir dildir. Yani şu an için varsayılan Has Türkçe'nin bir uzantısıdır.
Umarım içinizden birisi okur bunu. Anlatım bozuklukları ve ufak dil bilgisi hatalarını görmezden geleceğinizi umuyorum. Hızlıca yazdık. =))
Nedvedmania
23.Temmuz.2011, 03:03
Okuduk okuduk :)
Rind-i Şeyda
23.Temmuz.2011, 03:04
Okuduk okuduk :)
Feyz almadıysan karşıma gelme. =))
europeanconquer
23.Temmuz.2011, 03:14
Elbette bir sürü benzerlik var ama bir çok kaynağa göre Moğollar Türk değildir.Zaten kültürü işin içine katmadım hemen hemen aynı kültür :) Kesin konuşmam bunlara bağlıydı.
Rind-i Şeyda
23.Temmuz.2011, 03:29
Elbette bir sürü benzerlik var ama bir çok kaynağa göre Moğollar Türk değildir.Zaten kültürü işin içine katmadım hemen hemen aynı kültür :) Kesin konuşmam bunlara bağlıydı.
Ben onu söylemeye çalışmıyorum. =)
Hani "Ne mutlu Türküm diyene" özdeyişinde Türklüğü kabul edenin mutlu olduğu işaret edilir ya. Ben de Moğollara bunu isnat ediyorum. Umarım anlaşılır. Zaten Moğollar Türk değil diyen de hata yapmaz fakat bu onların Türkleştiği gerçeğini değiştirmez. Macarların Avrupalılaşması gerçeğinin değişmeyeceği gibi. =)
Macarlar bana göre Türk, ama onlar kabul eder mi ? Hayır.
Moğollar, Türkleşmiştir. Türk olmuşlardır.
Bu şunun gibidir; Hunlar, Göktürkler, Uygurlar. Bunları da genetik olarak birbirinden ayırabilirsin. Göktürkler kendilerine ilk Türk diyen toplumdur mesela. Orhun Anıtlarından daha önce yazılmış bir metine ulaşılırsa her şey açığa çıkacaktır. =))
İnsanlar tek bir insandan türediler. Kanun bu şekilde işledi. Ve tek insandan türeyen insanları ayrı ayrı isnat etmek olmaz. Bütün dillerin birbirine benzemesini de göz önüne alırsak bu tez kısmen doğrudur. Sümerler neresi, Orta Asya neresi mesela ama dillerinde bir sürü ortak nokta var. =) Bu konu çok uzun uzatmak olmaz.
Fakat insanoğlu ne gariptir ki dünyada bulunan; Türkçe, Arapça, İbranice, Sanskritçe ve Farsça gibi dilleri yok sayıp dünyanın en ucuz dili İngilizce'yi evrensel dil kabul etmişlerdir. =)
Gelelim ezgiye, muhteşem bir müziği var. Sözleri, müziği kadar coşkun olmasa da. =)
europeanconquer
23.Temmuz.2011, 03:36
Senin kadar bilemediğim için fazla konuşmayacağım :) Bildiklerimi söyledim sadece :) Benim anlatmak istediğim şey;bir okulu düşünelim mesela bir tarafta A şubesi vardır diğer tarafta B şubesi vardır bunlar aynı okulda olsalar da hiç bir zaman aynı olamazlar peki neden ? Çünkü A farklıdır B farklıdır.Moğollar ve Türkler'de böyle değil mi ? :) Dillere hiç girmeyelim orası daha çok karışık.
Rind-i Şeyda
23.Temmuz.2011, 03:40
Senin kadar bilemediğim için fazla konuşmayacağım :) Bildiklerimi söyledim sadece :) Benim anlatmak istediğim şey;bir okulu düşünelim mesela bir tarafta A şubesi vardır diğer tarafta B şubesi vardır bunlar aynı okulda olsalar da hiç bir zaman aynı olamazlar peki neden ? Çünkü A farklıdır B farklıdır.Moğollar ve Türkler'de böyle değil mi ? :) Dillere hiç girmeyelim orası daha çok karışık.
Gel anlaşalım. Ben de en az senin kadar biliyorum. Aynı şeyi söylüyoruz ikimizde. Ve sen de çok haklısın örneğinde.
Moğollar Türk değildir, Türkleşmiştir. Türkleştiyse Türk'tür. =)
Onlar kendilerine ister Moğol değiliz desin, isterse biz Türk değiliz desinler. Biz onları asimile ettik. Birazdan bir konu açıyorum. Orada bazı aydınlatıcı şeyler bulabilirsiniz. Bu konuyu dağıtmayalım.
di canio
23.Temmuz.2011, 03:50
Has Türkçe ifadem yanlış olabilir :) Has Türkçe'den kastım, şu an kullanılan Türkçe'ye göredir. Bildiğim kadarıyla Orta Asya'da ki Türklerin kullandıkları Türkçe birbirine çok benziyor. Ama bizim kullandığımız Türkçe biraz değişmiş. Ona istinaden Has Türkçe demiştim. Konuyu Rind-i Şeyda daha iyi bilir :)
europeanconquer
23.Temmuz.2011, 03:59
Gel anlaşalım. Ben de en az senin kadar biliyorum. Aynı şeyi söylüyoruz ikimizde. Ve sen de çok haklısın örneğinde.
Onlar kendilerine ister Moğol değiliz desin, isterse biz Türk değiliz desinler. Biz onları asimile ettik. Birazdan bir konu açıyorum. Orada bazı aydınlatıcı şeyler bulabilirsiniz. Bu konuyu dağıtmayalım.
Benim kadar değil benden fazla bildiğine eminim.Tarih ve Dil ve Anlatım derslerinde gördüğüm konular ve araştırdığım bilgilerden fazla birşey bilmiyorum.Konuyu merakla bekliyorum :)
DenizlispoR
23.Temmuz.2011, 13:08
Konuyu göremedim afedersiniz ilk olarak. Moğolların Türk olmadığı hususunda haklısınız Proto-Türk olarak geçer bazı kaynaklarda.Eğer bu konuda daha geniş bilgi almak isteyen arkadaşlar varsa Jean-Paul Roux'tan Türklerin Tarihi'nin 9.Bölümünde Türkler ve Moğollar konusu var.