View Full Version : Decision
Chivalry
06.Temmuz.2012, 21:53
Bir düşünce;
Decision özelliği 20 olan bir futbolcuya ben player instruction dan her şeyi sometimes yaparsam oyuncu hep doğru kararı verir top sürmesi gerekiyorsa top sürer şut çekmesi gerekiyorsa şut çeker pas vermesi gerekiyorsa pas verir vs. haklı mıyım ?
(garip-anlamsız-aceleye gelmiş cümle ve konu yapısı için mazur görün)
ForCimbom
06.Temmuz.2012, 22:18
haklısın. ama yüzde yüz doğru karar değil tabi herkes hata yapar xavi bile pas htası yapabiliyor :)
Dooki
07.Temmuz.2012, 02:23
haklısın. ama yüzde yüz doğru karar değil tabi herkes hata yapar xavi bile pas htası yapabiliyor :)
O yüzden decisions özelliği 19 verilmiştir belki :0:
ForCimbom
07.Temmuz.2012, 02:33
O yüzden decisions özelliği 19 verilmiştir belki :0:
20 olsa da değişmez.
eXcitinG
07.Temmuz.2012, 02:39
Sadece Decision özeLLiği yüksek diye herşeyi doğru yapacak diye birşey yok. Pas atacaksa pas özeLLiğininde iyi oLması, şut atacaksa şut özeLLiğininde iyi oLması, vs yapacaksa vs özeLLiğinin de iyi oLması gerekir ki herşeyi doğru yapsın. Oyunda tek biz özeLLik sivriLip, herşeyi kapsamıyor.
Dooki
07.Temmuz.2012, 02:56
Ama konu açan arkadaş zaten gerektiği yerde pas verir, gerektiği yerde şut çeker demiş, yani bunlarda isabeti söylememiş. Bunları decisions ile yapabiliyor oyuncular değil mi :)
eXcitinG
07.Temmuz.2012, 12:53
Ama konu açan arkadaş zaten gerektiği yerde pas verir, gerektiği yerde şut çeker demiş, yani bunlarda isabeti söylememiş. Bunları decisions ile yapabiliyor oyuncular değil mi :)
Decision yüksek diye pas atacağı zamanı doğru tespit edebiLir ama adamın pas özeLLiği zayıf ise, tekniği eksik ise o pası doğru nasıL atacak. Tamam zaman doğru, ya peki pasın gideceği yere uLaşması nasıL oLacak ? O zaman da işte diğer özeLLikLer ön pLana çıkıyor. Karar veriLen bir uyguLamanın doğru oLması için bir kaç özeLLiğin birLeşmesi gerekiyor. Dediğin gibi bunLarı yapması Decision iLe aLakaLı, isabet konusu ortaya çıkacaksa o zamanda benim dedikLerim oLuyor, hakLısın.
Chivalry
07.Temmuz.2012, 12:59
Decision yüksek diye pas atacağı zamanı doğru tespit edebiLir ama adamın pas özeLLiği zayıf ise, tekniği eksik ise o pası doğru nasıL atacak. Tamam zaman doğru, ya peki pasın gideceği yere uLaşması nasıL oLacak ? O zaman da işte diğer özeLLikLer ön pLana çıkıyor. Karar veriLen bir uyguLamanın doğru oLması için bir kaç özeLLiğin birLeşmesi gerekiyor. Dediğin gibi bunLarı yapması Decision iLe aLakaLı, isabet konusu ortaya çıkacaksa o zamanda benim dedikLerim oLuyor, hakLısın.
Anladım demek istediğinizi, açıklayıcı oldu teşekkürler.
"Ama konu açan arkadaş zaten gerektiği yerde pas verir, gerektiği yerde şut çeker demiş, yani bunlarda isabeti söylememiş. Bunları decisions ile yapabiliyor oyuncular değil mi"
Evet ben de tam olarak bunu demek istemiştim, ancak örneğin belli bir durumda bir oyuncu için en iyi karar şut atmak olabilir. Ancak oyuncunun şut özelliği çok kötüyse oyuncu doğru kararı verdiği halde pratiğe dökemediği için kararını gerçekleştirememiş olur. Bu durumda player instructions kısmından olaya müdahil olmamız gerekir işte :)
eXcitinG
07.Temmuz.2012, 13:58
Anladım demek istediğinizi, açıklayıcı oldu teşekkürler.
"Ama konu açan arkadaş zaten gerektiği yerde pas verir, gerektiği yerde şut çeker demiş, yani bunlarda isabeti söylememiş. Bunları decisions ile yapabiliyor oyuncular değil mi"
Evet ben de tam olarak bunu demek istemiştim, ancak örneğin belli bir durumda bir oyuncu için en iyi karar şut atmak olabilir. Ancak oyuncunun şut özelliği çok kötüyse oyuncu doğru kararı verdiği halde pratiğe dökemediği için kararını gerçekleştirememiş olur. Bu durumda player instructions kısmından olaya müdahil olmamız gerekir işte :)
Aynen öyLe..
alper3
07.Temmuz.2012, 14:52
Hocam sadece decision özelliği yetmiyor. Mesela oyuncu bir kaç tane çok güzel karar verir ama determination olmadığından hangisini oynayacağını seçemez. Bravery yoksa mesela xavi vari 50 metrelik ara pasları atamaz, cesaret edemez. Yani tek bir özellik hiçbir şeyi etkilemez. Ona bağlı olan özelliklerinde iyi olması gerekliç
Önder HOCA
07.Temmuz.2012, 15:32
Hocam sadece decision özelliği yetmiyor. Mesela oyuncu bir kaç tane çok güzel karar verir ama determination olmadığından hangisini oynayacağını seçemez. Bravery yoksa mesela xavi vari 50 metrelik ara pasları atamaz, cesaret edemez. Yani tek bir özellik hiçbir şeyi etkilemez. Ona bağlı olan özelliklerinde iyi olması gerekliç
Determination değilde Decision, doğru adamı seçmesini sağlar ayn zamanda dediğin 50 metrelik pası atmaya cesareti composure ile ilgili soğukkanlılık, bravery dediğimiz Servet'te var :)
ForCimbom
07.Temmuz.2012, 18:37
feedback yapmak lazım biraz. :)
bravery bildiğin tekmeye kafa sokmak
determination=azim . kararlılık dediğin azim yani kararsız kalmama değil. yani zorluklar, psikolojik olumsuzluklar karşısında oyuncunun motivasyonunu üst düzeyde tutabilmesi.
decision'ı iyiyse doğru kararları verme potansiyeline sahiptir. baskı altında kalmadığı sürece sadece decision'ı sayesinde doğru kararları verir. ama baskı altındayken(pres yemişken vs.) doğru kararı vermesi için sadece decision değil, zihinsel stabilitesini koruyabilmesi için soğukkanlılık(compusure) yetisinin de olması gerekir.
meddah
07.Temmuz.2012, 22:16
Yukarıda yazılanlara ilaveten, belki biraz da flair etkili olabilir decisions üzerinde; aralarından doğru olanı seçeceği alternatiflerin daha çok sayıda olabilmesi bakımından.
ForCimbom
08.Temmuz.2012, 01:49
Yukarıda yazılanlara ilaveten, belki biraz da flair etkili olabilir decisions üzerinde; aralarından doğru olanı seçeceği alternatiflerin daha çok sayıda olabilmesi bakımından.
flair eğilimmiş hocam, perpetua'ya sordum. yani böyle janjanlı işlere girme eğilimi. özer hurmacı stayla :cool: yani sıfırdan yaratılmış şeyler yok, creativity'de ise öyle senin dediğin gibi işte ama. yani creativitysi 10 decisiion'ı 20 olan adam atıyorum 50 metrekare alandaki seçeneklerden iyi olanı seçer, creativity 20 decision 20 olan adam çok daha geniş alanı algılayıp en iyi seçeneği seçer. yani ikisinin(decisionslar aynı) verdiği kararlar aslında farklı kalitede olabilir :)
meddah
08.Temmuz.2012, 02:23
Creativity daha mantıklı aslında, evet. Flair, nedense, her karşılaştığımda olumlu bir şeymiş gibi geliyor bana. Halbuki açığa çıkması istenecek kadar, dizginlenmesi istenecek bir şey olarak da düşünülebilir.
Özer Hurmacı örneği güzel olmuş. Şöyle bir tanımlama da vardı hakkında, onu hatırlattı bana:
http://forum.turksportal.net/vb/showpost.php?p=2205356&postcount=4
ForCimbom
08.Temmuz.2012, 02:41
Creativity daha mantıklı aslında, evet. Flair, nedense, her karşılaştığımda olumlu bir şeymiş gibi geliyor bana. Halbuki açığa çıkması istenecek kadar, dizginlenmesi istenecek bir şey olarak da düşünülebilir.
Özer Hurmacı örneği güzel olmuş. Şöyle bir tanımlama da vardı hakkında, onu hatırlattı bana:
http://forum.turksportal.net/vb/showpost.php?p=2205356&postcount=4
flair nötrmüş aslında evet. ca'ya etki etmiyormuş.
aynen öyle. quaresma da misal özer gibi. olur olmadık yerlerde fanteziye girdikleri için bu eğilimleri her zaman katkı sağlamayan, bilakis zarar verebilen bir özellik oluyor. ne iyi ne kötü imiş. ben demedim perpetua dedi :)
Zafonte
14.Temmuz.2012, 22:30
dostum senin dediğin mantıkla da finishing ve composure 20 olan bi topçunun her vurduğunun gol olması lazım.
Chivalry
14.Temmuz.2012, 22:32
Finishing Composure Longshot Decision Technique 20 ise zaten neredeyse her vurduğu gol olur :)
ForCimbom
14.Temmuz.2012, 23:06
Finishing Composure Longshot Decision Technique 20 ise zaten neredeyse her vurduğu gol olur :)
hayır. yok öyle bir şey.
messi mesela senin dediğin gibi bir adam aşağı yukarı.
onun gol/şut istatistiği %24 küsür.
Chivalry
14.Temmuz.2012, 23:18
messinin belirtilen özellikleri 17-20 arası ve çoğu fırsatı gole çeviriyor, tabi buna poziyonda kullanması gereken ayak (ve ters ayak özelliği), rakibin pozisyonunu kapatması, consistency değerleri de etki ettiği için %24 olması doğal değil mi ?
ForCimbom
14.Temmuz.2012, 23:21
messinin belirtilen özellikleri 17-20 arası ve çoğu fırsatı gole çeviriyor, tabi buna poziyonda kullanması gereken ayak (ve ters ayak özelliği), rakibin pozisyonunu kapatması, consistency değerleri de etki ettiği için %24 olması doğal değil mi ?
az önce neredeyse her vurduğu gol olur diyordun.
şimdi yüzde 24'e normal diyorsun.
messinin çevikliği hızı hızlanması dribblingi dünyanın açık ara en iyisi olduğu için vuruşlarını messi kadar rahat yapabilen bir oyuncu daha yok dünya üzerinde. o bile yüzde 24.
Chivalry
14.Temmuz.2012, 23:26
Peki nasıl istiyosan öyle anla
ForCimbom
14.Temmuz.2012, 23:30
sen benim dediğimi anla ondan sonra bana akıl ver dostum :)
bütün özellikleri 20 olan android bir futbolcu hayal et.
o bile yüzde 50leri anca bulabilir. 20 demek "o özelliği en iyi kotaran gelmiş geçmiş en iyi futbolcu seviyesi"ni belirtir. "0 hata" yı belirtmez.
Chivalry
14.Temmuz.2012, 23:43
20 consistency 25 maçın 20 sinde CA sını oyuna yansıtabilecektir vb. olduğunu ben de biliyorum öyle olmasaydı zaten takıma 10 tane longshotu 18-20 olan oyuncu alır hepsini long shot often yapardık demek istediğim o değil ayrıca yazdıklarımı doğru okumuyosunuz diyorum ki fm nin maç moturunda bir oyuncunun gol vuruşunu belirleyen tüm özelliiklerin dediğiniz android oyuncu modelinde olsa %24 olmazdı. ki Messi'nin eksikleri olmasına rağmen çektiği 4 şuttan 1 i gol oluyormuş
ben diyorum şut siz diyosunuz adam dünyanın açık ara en iyi dribbling yapan oyuncusu
ayrıca kimseye akıl vermek gibi bi derdim yok farklı frekanslarda olduğumuzu belirtmeye çalıştım
son olarak bi dip not düşeyim hep kelimesini %100 olarak düşünmeniz gerekmez 10 şutun 9 u gol oluyorsa bi oyuncuya gayri ihtiyari adamın da her vurduğu gol oluyor diyebilirsiniz sözlük vari düşünmeye gerek yok
ForCimbom
14.Temmuz.2012, 23:52
20 consistency 25 maçın 20 sinde CA sını oyuna yansıtabilecektir vb. olduğunu ben de biliyorum öyle olmasaydı zaten takıma 10 tane longshotu 18-20 olan oyuncu alır hepsini long shot often yapardık demek istediğim o değil ayrıca yazdıklarımı doğru okumuyosunuz diyorum ki fm nin maç moturunda bir oyuncunun gol vuruşunu belirleyen tüm özelliiklerin dediğiniz android oyuncu modelinde olsa %24 olmazdı. ki Messi'nin eksikleri olmasına rağmen çektiği 4 şuttan 1 i gol oluyormuş
ben diyorum şut siz diyosunuz adam dünyanın açık ara en iyi dribbling yapan oyuncusu
ayrıca kimseye akıl vermek gibi bi derdim yok farklı frekanslarda olduğumuzu belirtmeye çalıştım
son olarak bi dip not düşeyim hep kelimesini %100 olarak düşünmeniz gerekmez 10 şutun 9 u gol oluyorsa bi oyuncuya gayri ihtiyari adamın da her vurduğu gol oluyor diyebilirsiniz sözlük vari düşünmeye gerek yok
sen de beni anlamıyorsun.
ben dedim ki android olsa herşeyi 20 olsa bile yüzde ellilere anca ulaşır diyorum. neredeyse demekle yüzde yüzü kastetmediğini biliyorum. takdir edersin ki yüzde 50 ile neredeyse her vurduğunu atan tanımı çok farklı.
ben senin "messi aslında 20 20 20 20 bir adam değil, 17-20 arası değişiyor" demene binaen, messinin aslında, senin etmenlerini birkaç özellikle sınırladığın "girme/vurma" oranının içinde bulunmayan başka özellikler sayesinde vuruşlarının daha isabetli olduğunu söyledim. yani dribblinginin çevikliğinin hızınının hızlanmasının süper olması demek messi senin o verdiğin tanımdaki adamdan ekstra olarak çoğu şutunu rakibini ekarte edebilme becerisinin mükemmel olması sebebiyle çok rahat pozisyonlardan çekiyor anlamına gelir. çok rahat pozisyonda şut çekmek demek isabetli şut oranının tavan yapması demek. bu halde bile yüzde 24 oluyor diyorum.
Addolorato
14.Temmuz.2012, 23:58
Bu istatistik rakiplede alakalı doğrudan. Messi'yi koy bir tane Bank Asya takımına her vurduğu gerçekten gol olabilir.
ForCimbom
15.Temmuz.2012, 00:01
Bu istatistik rakiplede alakalı doğrudan. Messi'yi koy bir tane Bank Asya takımına her vurduğu gerçekten gol olabilir.
yine olmaz bence. sonuçta güçsüz takımlar bile artık savunmayı geride kurup alan daraltabiliyor. press yiyecek, markaj altında olacak.
Walter Sakana
23.Temmuz.2012, 02:36
Konuyu yeni gördümde bir kontra soru sorayım (genele):
Peki eğer rakip kalecinin de Agility, Reflexes, Handling, One On Ones, Positioning, Anticipation, Decisions, Concentration özellikleri 20 ise ne olur sizce?
meddah
23.Temmuz.2012, 03:13
Hamle üstünlüğüne sahip olduğu için kaleci daha şanslı olur mantıken.
lofthei
23.Temmuz.2012, 03:23
Konuyu yeni gördümde bir kontra soru sorayım (genele):
Peki eğer rakip kalecinin de Agility, Reflexes, Handling, One On Ones, Positioning, Anticipation, Decisions, Concentration özellikleri 20 ise ne olur sizce?
Bilgisayar kitlenir :D
Chivalry
23.Temmuz.2012, 03:55
Konu biraz dışına saptı benim asıl sormak istediğim adamın passing 20 ise her pası isabetli mi olur tarzı bi soru değildi, sade ve sadece oyuncunun decision özelliğine göre ona komut verip vermeme hakkında hangisi daha faydalı olur şeklinde bir beyin fırtınası yaşadım. Yani oyuncunun decision 20 ise çoğu zaman doğru kararı veriyodur o zaman ben ona sık sık uzaktan şut çek, ara pası at gibi komutlar vererek onu o işe şartlamasam daha iyi çünkü kendisi daha iyi bir karar verebilecektir şeklinde bir düşünceye kapılmıştım saolsunlar gerekli açıklamayı yaptılar, doğru seçim her zaman doğru değildir şeklinde, örneğin sizin pozisyon icabı ara pası atmanız gerekiyodur o pozisyonun doğru hamlesi budur, ama hesaba pası atacağınız adamı da katınca (örneğin pace ve acc 1 olan oyuncu) sizin seçiminiz doğru olmasına rağmen pasınız hatalı olabilir. halbuki oradaki kusur pası atanın değil öteki oyuncunun o pasa yetişecek kabiliyette olmamasıdır.
Ha eğer ki maç motorunda, pası atan oyuncunun decision özelliği, misalen pas atılacak oyuncunun da yeteneğini ölçüp ona göre hamle yaptırıyorsa, o zaman ben hale aynı fikirdeyim benim o adama komut vermem onu kötü yönde etkiler. Ancak bunun olduğunu sanmıyorum.
Çok kompleks oldu anlaşılması güç bir durum :)
Walter Sakana
23.Temmuz.2012, 04:16
Konu biraz dışına saptı benim asıl sormak istediğim adamın passing 20 ise her pası isabetli mi olur tarzı bi soru değildi, sade ve sadece oyuncunun decision özelliğine göre ona komut verip vermeme hakkında hangisi daha faydalı olur şeklinde bir beyin fırtınası yaşadım. Yani oyuncunun decision 20 ise çoğu zaman doğru kararı veriyodur o zaman ben ona sık sık uzaktan şut çek, ara pası at gibi komutlar vererek onu o işe şartlamasam daha iyi çünkü kendisi daha iyi bir karar verebilecektir şeklinde bir düşünceye kapılmıştım saolsunlar gerekli açıklamayı yaptılar, doğru seçim her zaman doğru değildir şeklinde, örneğin sizin pozisyon icabı ara pası atmanız gerekiyodur o pozisyonun doğru hamlesi budur, ama hesaba pası atacağınız adamı da katınca (örneğin pace ve acc 1 olan oyuncu) sizin seçiminiz doğru olmasına rağmen pasınız hatalı olabilir. halbuki oradaki kusur pası atanın değil öteki oyuncunun o pasa yetişecek kabiliyette olmamasıdır.
Ha eğer ki maç motorunda, pası atan oyuncunun decision özelliği, misalen pas atılacak oyuncunun da yeteneğini ölçüp ona göre hamle yaptırıyorsa, o zaman ben hale aynı fikirdeyim benim o adama komut vermem onu kötü yönde etkiler. Ancak bunun olduğunu sanmıyorum.
Çok kompleks oldu anlaşılması güç bir durum :)
Ben sorunu gayet iyi anladım da tartışılmış aşağı yukarı bir sonuca varılmış ve sonrasında konu başka yöne kaymış diye bende o yöne devam ettim :)
Eğer ilk mesajın halen soru olarak geçerliyse benim bildiğim evet, yazdıkların doğru. Ancak bu alıntıladığım mesajında yazdıklarınla ilgili farklı fikirlerim var, şöyle ki;
Arkadaşların yazdığı "doğru seçim her zaman doğru değildir" düşüncesine katılmıyorum. Diyelim ki Decisions özelliği 20 olan oyuncuya sık sık ara pası atması komutunu verdin. Oyuncu maç içerisinde rakip yarı alanda topla buluştuğu bir pozisyonda diğer seçenekleri gözardı ederek senin bu talimatını yerine getirmeye çalışır, yani uygun olan seçimi yapması açısından bakıldığında Decisions özelliği devreden çıkar. Bu durumda Decisions özelliği sadece ara pasını atma zamanlaması açısından devreye girer. Yani ara pasını en doğru zamanda ve en doğru yere doğru atmaya çalışır (sonrasında Exciting'in yazdığı gibi diğer faktörler devreye girer ki onlar konumuzun dışında). Ama sonuç olarak bakıldığında belki daha etkili olacak diğer seçeneklere yönelmemiş olur.
Önemli olan oyuncunun en doğru kararı vermesiyse seçimi ona bırakmakta fayda var.
Chivalry
23.Temmuz.2012, 04:46
Hocam şunu da gözardı edemeyiz ama, bazen bir şeyi yapmanızın iyi olacağını bilirsiniz ancak o işi yapacak yeteneğiniz yoktur. Yani oyuncu zamanlamayı , hedefi vs. çok iyi ayarlayıp o pozisyon için en doğru tercih olan ara pası atmayı seçebilir ama ara pası atma becerisinden yoksun olduğu için doğru tercihi yanlış bir hareketle sonuçlanır. Burada bizim ona verdiğimiz komutlar devreye girer, ara pası atman gerekse bile atma şeklinde.
Walter Sakana
23.Temmuz.2012, 04:52
Ben diğer özellikleri gözardı ederek yazdım. Eğer oyuncunun Decisions özelliğinin 20 olması dışında yaratıcılık, teknik, flair ve pas gibi özellikleri yüksekse, şut, bitiricilik, top sürme özellikleri ise düşükse oyuncunun şut veya top sürme gibi eylemlere yönelmemesi için top sürme ve uzaktan şut komutlarını nadiren yapıp ara pasları komutunu sık sık olarak vermek daha mantıklıdır bence.
O zaman şöyle bir yöntem uygulayabilirsin; zayıf özelliklerinin karşılığı komutları en düşük değere getirir, yüksek özelliklerinin karşılığı olanları ise ara sıra veya sık sık olarak ayarlarsın. Böylece mesela ara pası atma ve top sürme yetenekleri iyiyse kendisini sadece bu ikisi arasında tercih yapmaya yöneltmiş olursun.
Gece gece belki karışık yazıyorumdur bilemiyorum beyin durdu :D
Chivalry
23.Temmuz.2012, 04:55
Kısaca burada bilmemiz gereken decision özelliği oyuncunun kendi yeteneğini hesaba katar mı, katmaz mı, bunu bilmeden cevaplamamız mümkün değil sanıyorum :)
Evet o taktik de iyimiş ya da hepsini sık sık yapalım en mantıklı olanı daha çok yapsın :D
Walter Sakana
23.Temmuz.2012, 04:56
Tabi atladığımız bir nokta var. Eğer yaratıcılık özgürlüğünü yüksek değerde verirsen o zaman nadiren veya sık sık olmasına bakmaz gene Decisions özelliğini kullanarak kendi tercihi yönünde hareket eder onuda belirteyim.
Walter Sakana
23.Temmuz.2012, 05:03
Kısaca burada bilmemiz gereken decision özelliği oyuncunun kendi yeteneğini hesaba katar mı, katmaz mı, bunu bilmeden cevaplamamız mümkün değil sanıyorum :)
Evet o taktik de iyimiş ya da hepsini sık sık yapalım en mantıklı olanı daha çok yapsın :D
Bu güzel bir soru. Bence katmaz ama kesin bir bilgi değil tabi bu. Oyun motorunda oyuncu daha çok, yüksek olan özelliklerini kullanmaya meyilli davranıyor olabilir mi, mantıksız değil aslında. Yani ben iyi top sürüyorum deyip ilk tercihi o yönde olabilir mi acaba? Genede sanmıyorum, o zaman PPM'lere gerek kalmazdı ama dediğim gibi kesin konuşamam.