Log in

View Full Version : 3. Geleneksel Football Manager Türkiye Araştırması Eleştiri Başlığı

Pages : 1 [2]

perpetua
14.Kasım.2015, 01:27
Onur Kıvrak'ın maaşı düşük girilmemiş mi? 963.000 Avro alıyor gözüküyor oyunda(yılda). Hatırladığım kadarıyla 2.5 MN Avro idi.

Şimdi araştırdım da doğru hatırlıyormuşum. Oyunda 2016'ya kadarken sözleşmesi gerçekte 2018'e kadar uzatılmıştı.

Trabzonspor, Onur Kıvrak ile 2018'e kadar uzattı - Milliyet Haber (http://www.milliyet.com.tr/trabzonspor--onur-kivrak-ile-trabzonspor-1803614-skorerhaber/)

Tesekkurler.

Gncl1905
14.Kasım.2015, 15:15
Tam olarak hata mı bilmiyorum ama Bilal Basaciklioglu Türk oyuncu statüsünde oynayabiliyor. Kurala göre diğer ülkelerde yetişen oyuncular yabancı sayılıyordu. Ancak şu ana kadar çoktan bizim ligde bir takımda oynayan oyuncular kazanılmış hak münasebetiyle Türk statüsündeydi.

Gerçekte bile bayağı bir kafa karıştırıcı, oyunda yapılamadığı için mi Bilal de Türk statüsünde?

Daha da önemlisi her gurbetçiyi eskisi gibi Türk statüsünde oynatabilecek miyiz? :)

perpetua
14.Kasım.2015, 16:09
Tam olarak hata mı bilmiyorum ama Bilal Basaciklioglu Türk oyuncu statüsünde oynayabiliyor. Kurala göre diğer ülkelerde yetişen oyuncular yabancı sayılıyordu. Ancak şu ana kadar çoktan bizim ligde bir takımda oynayan oyuncular kazanılmış hak münasebetiyle Türk statüsündeydi.

Gerçekte bile bayağı bir kafa karıştırıcı, oyunda yapılamadığı için mi Bilal de Türk statüsünde?

Daha da önemlisi her gurbetçiyi eskisi gibi Türk statüsünde oynatabilecek miyiz? :)

Kurala gore Turk Milli takimini secmemis oyuncular yabanci statusunde sayiliyor.

Ayrica eger bir futbolcu Turk vatandasligina sahipse ve 2015/16 sezonundan once Turkiye'de futbol oynadiysa (yani yerli statusunde oynama hakkini daha once elde ettiyse) yerli sayiliyor.

Yani Mesut Ozil ve Emre Can yabanci statusunde. Ama Turk milli takimini secen Tolga Cigerci veya Alman milli takimini secen Tolgay Arslan yerli statusunde.

Gncl1905
14.Kasım.2015, 16:59
Kurala gore Turk Milli takimini secmemis oyuncular yabanci statusunde sayiliyor.

Ayrica eger bir futbolcu Turk vatandasligina sahipse ve 2015/16 sezonundan once Turkiye'de futbol oynadiysa (yani yerli statusunde oynama hakkini daha once elde ettiyse) yerli sayiliyor.

Yani Mesut Ozil ve Emre Can yabanci statusunde. Ama Turk milli takimini secen Tolga Cigerci veya Alman milli takimini secen Tolgay Arslan yerli statusunde.

Teşekkürler cevap için. Sinan Kurt'u bile yabancı statüsünde oynatacağız sanırım.

perpetua
14.Kasım.2015, 18:00
Teşekkürler cevap için. Sinan Kurt'u bile yabancı statüsünde oynatacağız sanırım.

Turk milli takimini secmedigi surece evet.

Gncl1905
14.Kasım.2015, 22:05
http://i.hizliresim.com/kJdBpA.png

Sanırım Hamza Hamzaoğlu yerine şu arkadaş Half of Fame'e eklenmiş.

EMRE HAMZAOĞLU - Futbolcu Bilgileri TFF (http://www.tff.org/Default.aspx?pageID=30&kisiID=199282)

perpetua
14.Kasım.2015, 22:13
http://i.hizliresim.com/kJdBpA.png

Sanırım Hamza Hamzaoğlu yerine şu arkadaş Half of Fame'e eklenmiş.

EMRE HAMZAOĞLU - Futbolcu Bilgileri TFF (http://www.tff.org/Default.aspx?pageID=30&kisiID=199282)

Basari yanlis kisiye girilmis. SI'da duzeltilmis olmasi lazimdi. Simdi hallettim.

sentugo
15.Kasım.2015, 14:15
Selamlar,

Bursaspor'u yönetiyorum, 2. sezonu bitirdim ve sözleşmesi bitmeye yakın oyuncularımla yeni sözleşmeler imzalayacakken bir de ne göreyim. Kaleci Mert Günok sözleşme pazarlığına bile oturmuyor. Menejeri şu tarz bir açıklama yapıyor. "Mert Bursaspsor'da bir gelecek göremiyor ve sizi zerre kadar sevmediğinden sizle sözleşme pazarlığına oturmuyor" gibi. Şimdi tam ezberimde değil ama konsept buydu. Hemen menejerine baktım başka kimlerin de menejeri ve özellikleri nedir diye. Menejer ile aramız iyi, beni seviyor. Menejerlik bir durum değil yani.

Ben de baktım oyuncunun bilgi kısmına beni zerre kadar sevmiyor mu diye. Hiç de öyle değil, oyuncu çok mutlu, morali en üst seviyede "süper", geçen yıl yılın kalecisi seçilmiş, Serdar Aziz'in iyi oyuncu olduğunu düşünüyor ve takımın başarılı olduğunu düşünüyor.

Hatta sevdiği kişilerden eski Fenerbahçe kaleci antrenörünü bile takıma aldım, belki pazarlığa oturur diye. Yok yine olmadı.

Bu arada gelecek sezon Şampiyonlar Ligine direk katılıyorum, çünkü lider bitirdim. Yani mantıken artık en üst seviyedeyim ve herhangi bir oyuncunun sözleşme yenilemesi gerekir. Daha önceden benimle görüşmek istemeyen oyuncular artık görüşebilir konuma geldiler...

Bence burada bir hata var. Ya oyunun hatası ya da oyuncunun gizli özelliklerinden birisi oyuna farklı entegre olmuş.

Mecburen satmak zorunda kaldım ve yerine kaleci bulmak da epey zor oldu. Bulduğum kaleci yabancı olduğundan saha içinde bir oyuncu eksik kalacağım ve Türk yedek kalecim illaki kadroda olacak. Hem de kelepir fiyata gitti sözleşmesinin son senesindeyken...

mustio
15.Kasım.2015, 14:38
Galatasaray daki bu ekonomik sikintilar ortada iken transfer ve maas butcesinde nasil bonkör oluyor gercekten anlamiyorum.

Bu sezon sattigi oyuncularin yerine bile dogru durust oyuncu alamamis bir takim en azindan sezon ortasinda nasil 10+ milyon avro transfer butcesi verir?

FFP yuzunden buyuk ihtimal futbolcu giderleri dusmedigi icin ceza gelecek ve yonetimin elini kolunu baglayan neden bu idi transfer konusunda.. bu gercekler neden oyuna yansitilmadi acaba? Hadi beta da hata vardi bu versiyon da ne var?

Tesekkurler.

perpetua
15.Kasım.2015, 15:57
Galatasaray daki bu ekonomik sikintilar ortada iken transfer ve maas butcesinde nasil bonkör oluyor gercekten anlamiyorum.

Bu sezon sattigi oyuncularin yerine bile dogru durust oyuncu alamamis bir takim en azindan sezon ortasinda nasil 10+ milyon avro transfer butcesi verir?

FFP yuzunden buyuk ihtimal futbolcu giderleri dusmedigi icin ceza gelecek ve yonetimin elini kolunu baglayan neden bu idi transfer konusunda.. bu gercekler neden oyuna yansitilmadi acaba? Hadi beta da hata vardi bu versiyon da ne var?

Tesekkurler.

Oyunda FFP gercekteki gibi calismiyor.
Ozellikle gecmis yillarda kuluplerin yaptiklari zararlar gercekte kuluplerin gelecekteki harcamalarini etkilemesi gerekirken, oyunda etkilemiyor.
Tek sart kulubun yilda 5 milyon Euro'dan fazla zarar etemesinin gerektigi.

Galatasaray da bu konuda cok sorun yasamiyor cunku:

1. Bu sezon basinda maas butcesinde buyuk bir dusus yapildi. Gelirlerde ise pek degisiklik yok.
2. Oyunda amortisman kavrami yok. Yani gecmis yillarda yapilan transferlerin ifta paylari mevcut sezonu etkilemiyor.

Yazdigim ikinci madde biraz teknik bir konu ama merak ediyorsaniz detaylandirabilirim.

Ek: Bunun yaninda bu yil ozellikle 3 buyukler icin borclarin odenme seklini degistirdik. Eskiden hem faiz, hem de ana para odeniyor ve bu nedenle kulupler finansal olarak cok zor durumda kaliyordu. Bunun yan etkisi olarak da kulupler transfer yapamiyordu.

Bu da gercege uygun bir durum degildi cunku kuluplerimiz genelde borclarinin ana paralarini odemiyor. Faizlerini odeyip, ana parayi tekrar borc alarak kapatiyor. Bu yila kadar boyle bir sistem oyunda mumkun degildi ancak bu ozelligin gelmesiyle beraber artik kuluplerimizin borclarinin sadece faizlerini odemesini sagladik. Tabii bu da kuluplerin transfer yapmasina izin verecek kaynaklarin kullanilmasini sagladi.

Bu konuda biraz daha dengeleme yapmamiz gerekli olabilir. Ancak bunu oyunu yeterince test etmeden yapmak istemedik cunku oynanabilirlik (yani ozellikle yapay zeka'nin yonettigi takimlarin fazla zayif kalmamasi) birinci plandaydi.

perpetua
15.Kasım.2015, 15:59
Selamlar,

Bursaspor'u yönetiyorum, 2. sezonu bitirdim ve sözleşmesi bitmeye yakın oyuncularımla yeni sözleşmeler imzalayacakken bir de ne göreyim. Kaleci Mert Günok sözleşme pazarlığına bile oturmuyor. Menejeri şu tarz bir açıklama yapıyor. "Mert Bursaspsor'da bir gelecek göremiyor ve sizi zerre kadar sevmediğinden sizle sözleşme pazarlığına oturmuyor" gibi. Şimdi tam ezberimde değil ama konsept buydu. Hemen menejerine baktım başka kimlerin de menejeri ve özellikleri nedir diye. Menejer ile aramız iyi, beni seviyor. Menejerlik bir durum değil yani.

Ben de baktım oyuncunun bilgi kısmına beni zerre kadar sevmiyor mu diye. Hiç de öyle değil, oyuncu çok mutlu, morali en üst seviyede "süper", geçen yıl yılın kalecisi seçilmiş, Serdar Aziz'in iyi oyuncu olduğunu düşünüyor ve takımın başarılı olduğunu düşünüyor.

Hatta sevdiği kişilerden eski Fenerbahçe kaleci antrenörünü bile takıma aldım, belki pazarlığa oturur diye. Yok yine olmadı.

Bu arada gelecek sezon Şampiyonlar Ligine direk katılıyorum, çünkü lider bitirdim. Yani mantıken artık en üst seviyedeyim ve herhangi bir oyuncunun sözleşme yenilemesi gerekir. Daha önceden benimle görüşmek istemeyen oyuncular artık görüşebilir konuma geldiler...

Bence burada bir hata var. Ya oyunun hatası ya da oyuncunun gizli özelliklerinden birisi oyuna farklı entegre olmuş.

Mecburen satmak zorunda kaldım ve yerine kaleci bulmak da epey zor oldu. Bulduğum kaleci yabancı olduğundan saha içinde bir oyuncu eksik kalacağım ve Türk yedek kalecim illaki kadroda olacak. Hem de kelepir fiyata gitti sözleşmesinin son senesindeyken...

Aklima iki sey geliyor.

1. Acaba Turkce ceviride bir anlam kargasasi mi oldu? Sizi sevmiyor kismi'nin orjinali belki daha farklidir.
2. Muhtemelen Mert iki sezonda bir hayli gelistigi icin (o potansiyeli var), Bursaspor'dan daha buyuk bir kulupte oynamak istiyor.

mustio
17.Kasım.2015, 00:59
Oyunda FFP gercekteki gibi calismiyor.
Ozellikle gecmis yillarda kuluplerin yaptiklari zararlar gercekte kuluplerin gelecekteki harcamalarini etkilemesi gerekirken, oyunda etkilemiyor.
Tek sart kulubun yilda 5 milyon Euro'dan fazla zarar etemesinin gerektigi.

Galatasaray da bu konuda cok sorun yasamiyor cunku:

1. Bu sezon basinda maas butcesinde buyuk bir dusus yapildi. Gelirlerde ise pek degisiklik yok.
2. Oyunda amortisman kavrami yok. Yani gecmis yillarda yapilan transferlerin ifta paylari mevcut sezonu etkilemiyor.

Yazdigim ikinci madde biraz teknik bir konu ama merak ediyorsaniz detaylandirabilirim.

Ek: Bunun yaninda bu yil ozellikle 3 buyukler icin borclarin odenme seklini degistirdik. Eskiden hem faiz, hem de ana para odeniyor ve bu nedenle kulupler finansal olarak cok zor durumda kaliyordu. Bunun yan etkisi olarak da kulupler transfer yapamiyordu.

Bu da gercege uygun bir durum degildi cunku kuluplerimiz genelde borclarinin ana paralarini odemiyor. Faizlerini odeyip, ana parayi tekrar borc alarak kapatiyor. Bu yila kadar boyle bir sistem oyunda mumkun degildi ancak bu ozelligin gelmesiyle beraber artik kuluplerimizin borclarinin sadece faizlerini odemesini sagladik. Tabii bu da kuluplerin transfer yapmasina izin verecek kaynaklarin kullanilmasini sagladi.

Bu konuda biraz daha dengeleme yapmamiz gerekli olabilir. Ancak bunu oyunu yeterince test etmeden yapmak istemedik cunku oynanabilirlik (yani ozellikle yapay zeka'nin yonettigi takimlarin fazla zayif kalmamasi) birinci plandaydi.

FFP konusunda bilgi icin tesekkur ederim fakat normal sartlarda diger senelerde oldugu gibi takimlarin ekonomik sikintilari cok basit bir sekilde oyuna yansitiliyordu. FFP olsun veya olmasin GS ve BJK nin transfer butcelerinin bir hayli daha dusuk olmasi gerekmezmiydi? Daha once de yazdigim gibi GS yonetiminin sezon ortasinda ek butce istegine karsilik vermesi (+10m euro?) mantikli mi su durumda?

Birde bu sezon neredeyse butun sponsor anlasmalarini yenilemis FB nin sezon basinda neden sadece GS kadar transfer butcesi olur? daha da onemlisi nasil veya neden en yuksek butce BJK dedir?

Bilgilendirirseniz sevinirim. Tesekkurler.

perpetua
17.Kasım.2015, 11:42
FFP konusunda bilgi icin tesekkur ederim fakat normal sartlarda diger senelerde oldugu gibi takimlarin ekonomik sikintilari cok basit bir sekilde oyuna yansitiliyordu. FFP olsun veya olmasin GS ve BJK nin transfer butcelerinin bir hayli daha dusuk olmasi gerekmezmiydi? Daha once de yazdigim gibi GS yonetiminin sezon ortasinda ek butce istegine karsilik vermesi (+10m euro?) mantikli mi su durumda?

Birde bu sezon neredeyse butun sponsor anlasmalarini yenilemis FB nin sezon basinda neden sadece GS kadar transfer butcesi olur? daha da onemlisi nasil veya neden en yuksek butce BJK dedir?

Bilgilendirirseniz sevinirim. Tesekkurler.

Fenerbahce'nin bu yil bir cok sponsorluk anlasmasi yaptigi dogru. Bu sponsorluk anlasmalarindan gelen gelirlerin Fenerbahce'nin kullanimina hemen hazir olmasi (yani bu paralarin nakit hesabina girmesi ve buna bagli olarak da transfer icin kullanilabilmesi) demek Fenerbahce'nin gelecek yillarda bu sponsorluklardan herhangi bir nakit girisi yasamamasi demek.

Yani Fenerbahce 10 yilligina, 100 milyon dolarlik sponsorluk anlasmasi mi yapti? Bu 100 milyon dolari simdi kullanima hazir halde oyuna yansittigimizda, ilerleyen 9 yilda gelecek 90 milyon dolari bir sekilde Fenerbahce'nin alamamasini saglamak gerekli. Yani bu 90 milyon dolara karsilik bir borc girmek gerekli. Aksi takdirde Fenerbahce bu sponsorluk parasini iki defa almis olacak.

Evet gercekte yapilan bu aslinda. Ancak bunun yapildigini ancak 3 aylik finansal raporlari gordukten sonra ogrendik. Yani Ekim ayinin ortasinda ve veritabanini teslim ettikten sonra.

Boyle olacagini varsaymamiz ne kadar dogru olurdu? Her ne kadar futbol sirketleri genelde kisa donemli nakit ihtiyaclarini bu sekilde karsilasa da kulupleri uzun donemli gelirlerden alikoymayi cok da dogru bulmuyorum cunku kisa donemli refah icin uzun donemli surdurulebilirlik riske atiliyor. Diyelim ki kullanici veya yapay zeka oyunun basinda var olan nakit parayi harcadi ve bitirdi. Bu sefer Fenerbahce uzun donemde finansal zorluklar cekecek cunku o sponsorluk gelirleri oyunda geldigi gibi kasadan ucacak. Fenerbahce'nin gercekte bunu yaptigina emin olmadan bu sekilde yansitmak da dogru olmazdi saniyorum.

Peki bir sonraki veritabani guncellemesinde bunu yansitmak gerekli mi? Evet gerekli. Yani Fenerbahce'ye simdi kullanilabilir daha cok kaynak ve bu kaynaga karsilik ilerleyen yillarda odenmesi gereken borclar girmek gerekli.

Besiktas ve Galatasaray'a gelince.

Besiktas bu yil 10 milyon Euro'luk net futbolcu satisi gerceklestirdi. Bu paranin buyuk bir kisminin halen futbolcu transferi icin hazir oldugunu varsaymanin cok da yanlis oldugunu dusunmuyorum. Besiktas'in nakit ve transfer butcesinin, oyun baslangicinda, 3 buyukler arasinda en yuksek olmasi da dogal bu nedenle.

Galatasaray ise 4 milyon Euro'luk net futbolcu satisi gerceklestirdi. Bu paranin da bir kisminin halen futbolcu transfer icin hazir oldugunu varsayabiliriz.

Fenerbahce ise 22 milyon Euro'luk net futbolcu alimi gerceklestirdi. Yani Fenerbahce zaten onemli buyuk bir harcamayi zaten yapti. Bunun ustune kulube daha fazla harcama yapmasi, yukarida yazdigim gibi, gelecegin gelirlerini bugunden harcayip gelecegi riske atmakla sonuclanacak bir durum. Fenerbahce'ye daha buyuk transfer butcesi mutlaka verilebilir. Ancak bu gelecek yillarin transfer butcelerini eritir. Bunun da, Fenerbahce'nin oyunda uzun vadeli finansal gucunu koruyabilmesi icin, ne kadar dogru oldugundan emin degilim.

Sonucta transfer butcesini yuksek girmek kolay. Ilk yilda yapilmis 22 milyon Euro'luk transferin ustune daha da transfer yapilir. Ancak bu sefer ikinci sezon, ucuncu sezon, dorduncu sezon Fenerbahce finansal acidan zorlanmaya baslar. Taa ki mevcut sponsorluk anlasmalari bitip, yeni sponsorluk anlasmalari imzalanana kadar.

Son olarak Galatasaray'in devre arasinda 10+ milyon Euro transfer butcesi almasi normal mi? Bence degil.
Yukaridaki mesajimda yazdigim gibi "Bu konuda biraz daha dengeleme yapmamiz gerekli olabilir. Ancak bunu oyunu yeterince test etmeden yapmak istemedik cunku oynanabilirlik (yani ozellikle yapay zeka'nin yonettigi takimlarin fazla zayif kalmamasi) birinci plandaydi."

Bunun anlamini acmak gerekirse, kuluplerin butun borclari icin sadece faiz odemesini degil, bazi borclarini kisa vadede kapatip bazilarina sadece faiz odemesini saglayarak kisa vadede biraz daha kisitli transfer butceleri kullanmalarini saglayabiliriz. Ancak bunun editor ile oyunda kuluplerin uzun vadeli finansal yapilarina etkisi test etmeden yapmak istemedik.

perpetua
17.Kasım.2015, 12:50
Az once gordum.

Fenerbahçe'den transfer için flaş karar (http://www.hurriyet.com.tr/fenerbahcede-care-takimin-icinde-40014932)

Fenerbahce'de devre arasinda transfere butce ayirilmadigina gore, sezon basinda yuksek butce vermek yanlis olur.

Haberin dogru oldugunu ve gercekten transfer yapilmadigini varsayarsak, muhtemelen Fenerbahce sponsorluk paralariyla ilk baharda 100 milyon TL'lik tahvilin ana parasini odeyip o borctan dogan yillik yaklasik 15 milyon TL'lik faiz yukunden kurtulmak isteyecektir. Yani sponsorluk geliri transfere degil, borc kapatmaya kullanilacaktir.

Moonguard
17.Kasım.2015, 15:00
Jem Karacan' ın profilini hazırlayan arkadaş kuzeni falan heralde? Maşallah jem karacan senelerdir her maç ilk 11 de başladığı gibi her maç gol ve asist yapıyor. Tabi siz de haklısınız bu adam 1 seneye yakın sakat olmadığı gibi toplam oynadığı maç sayısı da 50 nin üzerinde falan bir elin parmağını falan geçmiyor sonuçta değil mi? Bunu diyorum çünkü bütün mental özellikler 2 3 arttırılmış bu adam bildiğin pirlo falan olmuş. Aman allahım o liderlik özellikleri o ne kararlılık o ne takım çalışması o ne agresiflik o ne çalışkanlık adeta bir born leader.

Sadece bu profile bakarak ben size daha çok şey çıkarırım da benim zamanıma yazık. Ne kadar fanatik bilgisiz araştırma görevlisi varsa hepsi galatasaray da toplanmış. Benim eminim ki bir çok aklı selim galatasaraylı arkadaşım da bunun farkında. Her sene aynı terane yazık...

Cengo
17.Kasım.2015, 15:08
Uzun süredir sakattı. İngilizlerin profilinde değişiklik yapması mümkün değildi. İngilizlerin profili bu, dokunulmadı.

sentugo
17.Kasım.2015, 15:43
Uzun süredir sakattı. İngilizlerin profilinde değişiklik yapması mümkün değildi. İngilizlerin profili bu, dokunulmadı.

Peki şimdi maçlarda oynamazsa profilin uygun olup olmadığına nasıl karar verilecek? Çok zor bir durum, aynı mı kalmalı yoksa düşürülmeli mi? Sonuçta çok da tanınmıyor...

Bir de Galatasaray'ı yönetmiyorum ama maaşı düşük genç Kaleci önerisinde bulunabilir misiniz? Transfer bütçem var...

Saul17
17.Kasım.2015, 15:49
Moonguard, ne bu şiddet bu celal ??? Jem Karacan hattrick yaptı galiba :icon_lol::icon_lol:

GicaHagi
17.Kasım.2015, 16:48
Jem Karacan' ın profilini hazırlayan arkadaş kuzeni falan heralde? Maşallah jem karacan senelerdir her maç ilk 11 de başladığı gibi her maç gol ve asist yapıyor. Tabi siz de haklısınız bu adam 1 seneye yakın sakat olmadığı gibi toplam oynadığı maç sayısı da 50 nin üzerinde falan bir elin parmağını falan geçmiyor sonuçta değil mi? Bunu diyorum çünkü bütün mental özellikler 2 3 arttırılmış bu adam bildiğin pirlo falan olmuş. Aman allahım o liderlik özellikleri o ne kararlılık o ne takım çalışması o ne agresiflik o ne çalışkanlık adeta bir born leader.

Sadece bu profile bakarak ben size daha çok şey çıkarırım da benim zamanıma yazık. Ne kadar fanatik bilgisiz araştırma görevlisi varsa hepsi galatasaray da toplanmış. Benim eminim ki bir çok aklı selim galatasaraylı arkadaşım da bunun farkında. Her sene aynı terane yazık...

Muhtemelen uzun süredir Fm oynuyorsun ve en az 2 yildir da bu siteye üyesin ama yeni transfer olan oyuncularin profillerini geldigi ülkedeki arastirmacilarin yaptigini ve buradakilerin dokunmadigini bilmiyorsun. Bravo.

perpetua
17.Kasım.2015, 18:18
Isin komigi Jem Karacan icin gordugunuz profil biraz fazla yuksek halde geldigi icin dusurulmus profil.

Jem'in dogustan lider olarak yapildigi hakkinda yorum yapilmis.

Bu aslinda Jem'i biraz takip etmis birisi icin cok buyuk bir supriz olmasa gerek. Kendisi Reading'in takim kaptaniydi. Ozellikle Reading'in Premier Lig'e ciktigi ve Premier Lig'de oynadigi sezon takimin lideri ve en iyi oyuncusuydu. Bunlari yaparken 23 yasindaydi. Bu gecmise sahip bir oyuncu icin Ingilizlerin verdigi degerleri elestirmem kolay degil. En azindan daha fazla yakindan izlemeden bu yorumlari yapmak cok zor.

Oyuncuyu arastiran kisinin bilgisini elestiren Moonguard arkadasin herhalde Madjeski stadinda kombinesi var. Eminim biraz ugrasirsa mactan once veya mac cikisinda Reading arastirmacisi ile bir araya gelip Jem Karacan'in ozellikleri konusunda tartisabilir. Ben Jem'in en fazla 15-20 macini izledigim icin Moonguard 'in zihinsel ozellikler hakkinda yaptigi elestirileri yapabilecek kadar bilgi sahibi degilim.

Jem takimin Premier Lig'e cikmasindan sonra gecirdigi iki agir sakatlik yuzunden hemen hemen hic oynamadi. Elestiri buradan gelebilir bence. Zira Jem'in fiziksel ozelliklerinin Ingiltere'den geldigindeki hali, Jem'in son durumunu pek yansitmiyordu. Bu nedenle fiziksel ozelliklerini biz bir miktar indirdik. Hatta bence daha da inebilir ama yeterince izlemeden cok buyuk degisiklik yapmak da istemedik.

Bu arada bu tip yorumlari arastirma bolumunde yazmak daha faydali olur. Boylece arastirmacilar bu basliklar altinda yorumlari aramak yerine olmasi gereken yerde okuyabilir.

Ek: Pirlo benzetmesi ise oldukca talihsiz bir benzetme. Hurriyet Gucer ile Alex'i benzetmek gibi olmus.

Moonguard
17.Kasım.2015, 20:46

Isin komigi Jem Karacan icin gordugunuz profil biraz fazla yuksek halde geldigi icin dusurulmus profil.

Daha da fazla bir şey söylemeye gerek yok aslında. Ama ben gene de bir daha çakacağım. Burada biraz daha sizi rezil rüsvan ettikten sonra üyeliğimi sonlandıracağım. Ha bir de artık sizin seviyenize inerek konuşayım diyorum nasıl olsa karşımda futboldan zerre kadar anlamayan cahil beş para etmez perpetua (http://forum.turksportal.net/vb/members/perpetua.html) diye bir adam var.

Ulan hani profillerde oynama yapılamazdı? Her sene bu bahaneyi çok güzel sunarken al bak kendin diyorsun profilinde değişiklik yaptım diye. Peki bakalım Jem Karacan ne zaman gelmiş takıma? 8 Temmuz 2015.

Peki profilinde neredeyse bütün özelliklerinde düşüş yapılan Robin Van Persie ne zaman gelmiş? 15 Temmuz 2015. Ulan karaktersiz ulan yalancı ulan cahil velet bu adamdan daha geç gelen bu oyuncunun bütün özelliklerinde düşüş yapmışsınız da bu adamda niye yapmadınız? Hani yeni transfer olan oyuncuların özelliklerinde değişiklik yapılmıyordu? Noldu iş Fenerbahçe ya da diğer takımlar olunca mı yapılıyor sadece?

Kaldı ki yeni gelmiş oyuncu da değişiklik yapılamıyor nedir arkadaş ya? Böyle saçma bu kadar beyinsizce bahane olabilir mi bu adam 1 yıl oynamamış yapacaksın tabi ki değişiklik.

Bitti mi? Hayır tabi ki daha yeni başlıyor. Şimdi gelelim o "düşüş" yaptığımız dediği 1 yıl oynamayan adamın ne hale geldiği yalanına.
Agresiflik 13 > 15
Cesaret 15 > 18
Konsantrasyon 12 > 15
Karar verme 11 > 14
Liderlik 14 > 16

Ha bir de son olarak ekleyim sizin o bildiğim dediğiniz konuları ben bizzat kendim yazıyorum. Karşınızda kim olduğunu bilin ona göre konuşun. Hadi şimdi gidin bir kenarda ağlayın.

aytekin79
17.Kasım.2015, 21:07
Moonguard ne kadar ergence yazdın be arkadaş. Haklı bile olsan bu yazdıklarınla haksız duruma düşmüşsün ama farkında değilsindir tabiki.

Moonguard
17.Kasım.2015, 21:09
@Moonguard (http://forum.turksportal.net/vb/members/moonguard.html) ne kadar ergence yazdın be arkadaş. Haklı bile olsan bu yazdıklarınla haksız duruma düşmüşsün ama farkında değilsindir tabiki.

Anlayacakları şekilde yazdım hocam herşeyin farkındayım iyi akşamlar.

Nocna Mora
17.Kasım.2015, 21:44
Haha eski günler geldi aklıma :n: Rakip sitelerin süvarileri gelmiş gibi hissettim. Ne günlerdi ama.. :D Kendini ifade etmekte sıkıntılar yaşıyorsun, saygısızsın, hakaretler savuruyorsun; kimse sana bir hakaret etmemişken bile. Bu senin ne kadar boş bir adam/çocuk olduğunu gösterir bence. İnsanlarla konuşmayı, tartışmayı öğren; öyle gel lütfen.

fenerliyildiz2
17.Kasım.2015, 21:47
Bu sorduğun şey çok kapsamlı. Uzun bir rehber yazmak gerekiyor bunun için.

Fiziksel + Mental + Teknik özelliklerin karışımı oluyor.

Hazırlayayım mı bir rehber?

Biraz geç cevap yazabildim. Böyle bir rehber çok faydalı olurdu.

Cengo
17.Kasım.2015, 22:08
Az once gordum.

Fenerbahçe'den transfer için flaş karar (http://www.hurriyet.com.tr/fenerbahcede-care-takimin-icinde-40014932)

Fenerbahce'de devre arasinda transfere butce ayirilmadigina gore, sezon basinda yuksek butce vermek yanlis olur.

Haberin dogru oldugunu ve gercekten transfer yapilmadigini varsayarsak, muhtemelen Fenerbahce sponsorluk paralariyla ilk baharda 100 milyon TL'lik tahvilin ana parasini odeyip o borctan dogan yillik yaklasik 15 milyon TL'lik faiz yukunden kurtulmak isteyecektir. Yani sponsorluk geliri transfere degil, borc kapatmaya kullanilacaktir.

İyi de Ömer Abi, menajerine Bojan Krkic'in durumunu sormuşlar bugün. Nasıl olacak o zaman? Zaten son transfer olacak Gabriel Barbosa için 20M USD vermeyi kabul etmişlerdi. Bizzat menajeri söyledi, kulaklarımla duydum. Aziz Yıldırım zaten bizzat Sırbistan'a gidip Partizan başkanı ile Andrija Zivkovic hakkında görüştü, devre arasında toplantı için söz aldı. Menajeri de doğruladı, kendileri ile görüşmedikleri için de kızdıklarını ima etti.

Tahvil borcu 1M üye projesi kapsamındaki gelirden ödenecek diyordu Aziz Yıldırım.

Moonguard
17.Kasım.2015, 22:08
Haha eski günler geldi aklıma :n: Rakip sitelerin süvarileri gelmiş gibi hissettim. Ne günlerdi ama.. :D Kendini ifade etmekte sıkıntılar yaşıyorsun, saygısızsın, hakaretler savuruyorsun; kimse sana bir hakaret etmemişken bile. Bu senin ne kadar boş bir adam/çocuk olduğunu gösterir bence. İnsanlarla konuşmayı, tartışmayı öğren; öyle gel lütfen.

Ben kendimi son derece net bir şekilde ifade ettim. O kadar net bir şekilde ifade ettim ki senin kısıtlı zekanla anlamaman normal tabi. A dan Z ye kadar söylediğim herşeyi kanıtlayarak sağlı sollu geçirdim. Kendi aranızda bile ne kadar çeliştiğinizi, bir dediğinizin bir dediğini tutmadığını, sürekli olarak yalan söylediğinizi ve ne kadar cahil insanlar olduğunuz o mesajda son derece açık.

O sözde rakip sitelerin süvarileri dediğin kişiler sizin ne kadar berbat bir iş çıkardığınızı gösteren ve kanıtlayan kişilerdi. Defalarca senin gibi fanatiklere anlatmaya çalıştılar fakat baktılar sizden bir yol olmaz onlar da bırakıp gittiler. Zaten çevrimiçi kişi ve üye sayısı da bunu kanıtlıyor. Gerçi fanatik gs li cahil bir editörün bunu anlayamamış olması normal.

Eskiden üyeliği kapatma vb bir buton vardı sanırım onu da kaldırmışsınız. Doğaldır tabi koskoca FM nin Türkiye takımlarını hazırlayan sitenin çevrimiçi üye sayısı 100 ü geçmiyor.

Cengo
17.Kasım.2015, 22:27
Hayatımda bu kadar saçma bir argüman görmedim. Bana gelen son data çalışmasında Van Persie'yi İngilizler bize göndermemişlerdi bile. Neyin değişikliğini yapacağım? Metafizikle ManU araştırmacısını mı etkiledim?

Niye Türklerin ruhunda bağıra çağıra birşeylere muhalif olmaktan zevk alma duygusu var? İçeriğin zerre kadar önemi yok, önemli olan linç etmenin verdiği zevk diyorsunuz. Hiç anlamıyorum gerçekten.

Nocna Mora
17.Kasım.2015, 22:41
Ben kendimi son derece net bir şekilde ifade ettim. O kadar net bir şekilde ifade ettim ki senin kısıtlı zekanla anlamaman normal tabi. A dan Z ye kadar söylediğim herşeyi kanıtlayarak sağlı sollu geçirdim. Kendi aranızda bile ne kadar çeliştiğinizi, bir dediğinizin bir dediğini tutmadığını, sürekli olarak yalan söylediğinizi ve ne kadar cahil insanlar olduğunuz o mesajda son derece açık.

O sözde rakip sitelerin süvarileri dediğin kişiler sizin ne kadar berbat bir iş çıkardığınızı gösteren ve kanıtlayan kişilerdi. Defalarca senin gibi fanatiklere anlatmaya çalıştılar fakat baktılar sizden bir yol olmaz onlar da bırakıp gittiler. Zaten çevrimiçi kişi ve üye sayısı da bunu kanıtlıyor. Gerçi fanatik gs li cahil bir editörün bunu anlayamamış olması normal.

Eskiden üyeliği kapatma vb bir buton vardı sanırım onu da kaldırmışsınız. Doğaldır tabi koskoca FM nin Türkiye takımlarını hazırlayan sitenin çevrimiçi üye sayısı 100 ü geçmiyor.

O insanlar senin gibi artniyetli değillerdi en azından; sen de ne saygı var, ne terbiye, ne de üslup. Online kullanıcısı yüksek olan hiç bir FM forumu yok Türkiye'de. Linkleri gizleyip "sasajdjsasaj" mesajlarıyla üye sayısını arttıranlar ya da sürekli izinsiz alıntı yaparak paylaşım yapıyormuş gibi görünen gençlerin sitelerini değerlendirmeye almıyorum bile. Dönem değişti artık, insanlar forumlara zaman ayırmıyor. Hadi süper zeki insan hayırlı işler sana, sen geçirmeye devam et :D Ve tekrardan; konuşmayı, tartışmayı öğren; yaşamını öyle devam ettir. :)

perpetua
17.Kasım.2015, 23:22
Daha da fazla bir şey söylemeye gerek yok aslında. Ama ben gene de bir daha çakacağım. Burada biraz daha sizi rezil rüsvan ettikten sonra üyeliğimi sonlandıracağım. Ha bir de artık sizin seviyenize inerek konuşayım diyorum nasıl olsa karşımda futboldan zerre kadar anlamayan cahil beş para etmez perpetua (http://forum.turksportal.net/vb/members/perpetua.html)diye bir adam var.

Ulan hani profillerde oynama yapılamazdı? Her sene bu bahaneyi çok güzel sunarken al bak kendin diyorsun profilinde değişiklik yaptım diye. Peki bakalım Jem Karacan ne zaman gelmiş takıma? 8 Temmuz 2015.

Peki profilinde neredeyse bütün özelliklerinde düşüş yapılan Robin Van Persie ne zaman gelmiş? 15 Temmuz 2015. Ulan karaktersiz ulan yalancı ulan cahil velet bu adamdan daha geç gelen bu oyuncunun bütün özelliklerinde düşüş yapmışsınız da bu adamda niye yapmadınız? Hani yeni transfer olan oyuncuların özelliklerinde değişiklik yapılmıyordu? Noldu iş Fenerbahçe ya da diğer takımlar olunca mı yapılıyor sadece?

Kaldı ki yeni gelmiş oyuncu da değişiklik yapılamıyor nedir arkadaş ya? Böyle saçma bu kadar beyinsizce bahane olabilir mi bu adam 1 yıl oynamamış yapacaksın tabi ki değişiklik.

Bitti mi? Hayır tabi ki daha yeni başlıyor. Şimdi gelelim o "düşüş" yaptığımız dediği 1 yıl oynamayan adamın ne hale geldiği yalanına.
Agresiflik 13 > 15
Cesaret 15 > 18
Konsantrasyon 12 > 15
Karar verme 11 > 14
Liderlik 14 > 16

Ha bir de son olarak ekleyim sizin o bildiğim dediğiniz konuları ben bizzat kendim yazıyorum. Karşınızda kim olduğunu bilin ona göre konuşun. Hadi şimdi gidin bir kenarda ağlayın.

Gecen seneden degisen ozelliklerin sadece 1-2 tanesini degil, hepsini yaz.

Hizlanma: 16 -> 12
Hiz: 12 -> 11
Dayaniklilik: 18 -> 14

Agresiflik: 13 -> 15
Cesaret: 15 -> 18
Konsantrasyon: 12 - > 15
Kararlar: 11 -> 14
Topsuz Alan: 13 -> 12
Vizyon: 10 -> 8

Ilk Temas: 14 -> 12
Paslar: 14 -> 12
Top Kapma: 11 -> 13
Teknik: 13 -> 12

CA ise bu degisiklikler sebebiyle 128 -> 120

Bu degisiklikler neden mi oldu? Jem Karacan'i vasat ustu bir top yapan orta saha degil, vasat bir top kapan orta saha haline getirmek icin. Ayrica gecirdigi sakatliklarin etkisini fiziksel ozelliklerine yansitmak icin. Ve tabii oyunda Jem'in Selcuk'un partneri olarak orta saha ikilisinde oynamamasi icin. Bilal ve Jose'yi Jem'in ustune cekmek yerine takimda yuksek ihtimalle 4. orta saha oyuncusu olacak Jem'in dusmesi daha dogruydu.

Hatta Jem Karacan'in degerlendirilmesiyle ilgili daha da uzun bir gecmisim var. FM 2014'te Ingiliz arastirmacilar Jem Karacan'i Turkiye'nin en iyi merkez orta saha oyuncularindan birisi yapmisti. Ulkenin en iyi 4. orta merkez orta sahasiydi. Tabii siz hic boyle gormediniz cunku oyun cikmadan Ingilizlere bu konuda itiraz edip dusmesini sagladik. Yoksa Jem Karacan'i surekli Milli takima cagirilan oyuncu olarak gorecektiniz.

Van Persie'yi ise hic ellemedik. Zaten ellemeye de gerek yoktu. Profili hakkinda elestirilerimi, Suarez ve Agüero seviyesinde olmamasi gerektigini ve bu fikrimin van Persie cok iyi bir turnuva gecirse de degismeyecegini Man Utd arastirmacisina WC 2014'ten once yazmistim. Hatta 2015 yazinda veya en kotu ihtimalle 2016 yazinda van Persie'nin bir cok yildizi sonen futbolcu gibi Turkiye'ye transfer olma ihtimalinin yuksek oldugunu ve artik daha alt seviyelerde futbol oynamaya hazir bir futbolcu olarak degerlendirilmesi gerektigini yazmistim. Hatta gecen yaz CA'si bence 160-165 araliginda olmaliydi ama Man Utd arastirmacisinin, van Persie'nin dususunu kabullenmesi butun sezon surdu.

24 Haziran 2015 tarihinde veritabaninda van Persie mevcut seviyesine inmisti. 4 Temmuz'da ilk ciddi van Persie'nin Fenerbahce'ye gelisi haberleri cikti (ufak bir not, o haberi turkish-football.com sitesinde yapan ve butun Ingiliz medyasinin kaynak olarak kullandigi Eren Sarigul goreve ilk geldigimizde arastirma ekibindeydi). Iki oyuncu da Turkiye veritabanina 1 Agustos 2015 tarihinde girdi.

Senin bana yaptigin gibi sana hakaret etmek gibi bir eyleme girmeyi de gerek gormuyorum. Belki bir gun bu davranislarin ne kadar bos oldugunu sen de anlarsin.

Ek: Ufak bir not daha. Cumlenin icinde van Persie olarak yazilir. Van Persie olarak yazmak ise sadece cumle basinda yazildiginda dogrudur.

perpetua
17.Kasım.2015, 23:43
İyi de Ömer Abi, menajerine Bojan Krkic'in durumunu sormuşlar bugün. Nasıl olacak o zaman? Zaten son transfer olacak Gabriel Barbosa için 20M USD vermeyi kabul etmişlerdi. Bizzat menajeri söyledi, kulaklarımla duydum. Aziz Yıldırım zaten bizzat Sırbistan'a gidip Partizan başkanı ile Andrija Zivkovic hakkında görüştü, devre arasında toplantı için söz aldı. Menajeri de doğruladı, kendileri ile görüşmedikleri için de kızdıklarını ima etti.

Tahvil borcu 1M üye projesi kapsamındaki gelirden ödenecek diyordu Aziz Yıldırım.

Sonucta bir sonraki veritabani guncellemesi Ocak ayi sonunda. O zaman ne transfer yapildigi veya yapilmadigini gozlemleriz.

Fenerbahce mutlaka transfer yapabilir. Her takim transfer yapabilir. Ancak yukarida yazdigim gibi bu bir denge. Bugun alinan oyuncu, gelecek yillarin transfer butcesini azaltir cunku henuz kazanilmamis gelirler harcaniyor hep Turk futbolunda. 1-2 yil sonra yeni kaynak yaratmak lazim diye kulupler ugrasiyor. Muhtemelen Aziz Yildirim yayin gelirlerinin artacagi umidiyle gelecek yillarin sponsorluk gelirlerini kullanmayi goze aliyor.

1M uye projesinden gelen gelir 100 milyon TL'yi ne kadar kapatir bilmiyorum. Ayrica buradan gelen paranin kolej arazisine odendigi haberleri de cikmisti.

Transfer yapmak yerine tahvili geri odemek daha onemli bence. Her yil van Persie'nin maasi kadar faiz odeniyor tahvil icin.

Keske biraz daha seffaf olsa kuluplerimiz. :)

perpetua
17.Kasım.2015, 23:56
Bu arada ufak bir hatirlatma.

Van Persie, Podolski vs. gibi yuksek profilli ve halen milli takimlarinda oynayan futbolcular icin cok ciddi yukseltmeler veya cok ciddi dususler kolay kolay o ulkelerin arastirma sorumlularinin gozunden kacmaz.

Eger van Persie haksiz bir sekilde fazla dusurulmus olsaydi, Hollanda arastirma sefi bana hemen mesaj yazar ve nasil degistirilmesi gerektigini soylerdi. Ben de hic tereddut etmeden onun degerlendirmesini yansitirdim. Tipki Kuyt bizim veritabanina ilk girdiginde Liverpool arastirmacisi onu fazla dusurdugu icin Hollanda arastirmacisinin yaptigi yorumlarla Kuyt'un ozelliklerini oyun cikmadan yukselttigimiz gibi.

Bu tip yuksek profilli futbolcularda koklu degisiklikler yapmadan once her zaman futbolcunun ulkesinin arastirmacisi ile konusur ve fikir alirim. Bilgiden, baskalarinin fikirlerini almaktan zarar gelmez. Buna her zaman acik olmak gerekli.

Vankoff
18.Kasım.2015, 00:25
Kuşlara ne yapsan yaranamazsın @perpetua (http://forum.turksportal.net/vb/members/perpetua.html). Oyun çıktığından beri Podolski'den tut laf etmedikleri şey kalmadı. Önce o Ozan denen gereksize laf etsinler. CA sı maksimum 40 PA sı 50'yi geçmemeli bana göre de. Kendi adamları '' overrated '' olunca laf yok bizde en ufak bir şey görseler hemen ağlamaya başlarlar. Şunu unutmayın bu araştırma işini bu insanlar yıllardır yapıyor , sizin ergen triplerinizi çekmek zorunda değiller. Beğenmiyorsanız laf kalabalığı yapıp tadını kaçırmayın şu güzel sitenin.

Not : Lafım tüm rakip takım taraftarlarına değil burada kendi takımdaşım olup da bilip bilmeden konuşanlara da lafım.

perpetua
18.Kasım.2015, 00:39
Kuşlara ne yapsan yaranamazsın @perpetua (http://forum.turksportal.net/vb/members/perpetua.html). Oyun çıktığından beri Podolski'den tut laf etmedikleri şey kalmadı. Önce o Ozan denen gereksize laf etsinler. CA sı maksimum 40 PA sı 50'yi geçmemeli bana göre de. Kendi adamları '' overrated '' olunca laf yok bizde en ufak bir şey görseler hemen ağlamaya başlarlar. Şunu unutmayın bu araştırma işini bu insanlar yıllardır yapıyor , sizin ergen triplerinizi çekmek zorunda değiller. Beğenmiyorsanız laf kalabalığı yapıp tadını kaçırmayın şu güzel sitenin.

Not : Lafım tüm rakip takım taraftarlarına değil burada kendi takımdaşım olup da bilip bilmeden konuşanlara da lafım.

Ben boyle bakmiyorum ve "kuslar" tabirini de kiniyorum. Gerek yok bu tip tanimlamalara. Kuluplerin isimlerini yazmamak o kulupleri veya taraftarlarinin degil, senin degerini dusuk gosterir.

Elestirmek, itiraz etmek, isyan etmek guzel bir sey. Elestirilmek de guzel bir sey. Tek uzuntum elestirilerin verimsiz olmasi.

Saul17
18.Kasım.2015, 00:49
perpetua , yeni güncelleme hakkında bir bilgin var mıdır ? Ve de ne gibi düzeltmelere gidileceğine dair herhangi bir duyumun ?

perpetua
18.Kasım.2015, 00:57
@perpetua (http://forum.turksportal.net/vb/members/perpetua.html) , yeni güncelleme hakkında bir bilgin var mıdır ? Ve de ne gibi düzeltmelere gidileceğine dair herhangi bir duyumun ?

Yeni guncelleme mi var? :)

Nocna Mora
18.Kasım.2015, 01:15
Antalyaspor ve Altınordu nasıl yansıtıldı acaba oyuna ? Pirlo mesela gelebiliyor mu Antalya'ya. Aynı şekilde Altınordu'nun altyapısı ve takımı güzelleştirildi mi? Oyunum olmadığı için soruyorum, kusura bakmayın..

Moonguard
18.Kasım.2015, 01:17
Niye hepsini yazıyorum ben başından beri bu adamın mental özelliklerinden bahsediyorum okuma yazman da mı yok? Hadi diyelim ki hepsini yazayım seni kurtaracağını mı sanıyorsun, aksine iyice batıracak.

Defalarca sakatlık geçiren ve neredeyse 1 yıl sakat olan bir oyuncunun sakatlık etkileri sadece 4 tane teknik ve 3 tane de fiziksel özelliklerine yansıdı ve mental özelliklerine negatif yansımadı öyle mi? Sadece yansımamakla kalsa iyi bu adamın 2 yıldır oynadığı maç sayısı 2 - 3 ken zaten yüksek olan mental özelliklerini bir anda 3 4 puan artmasını sağlamış doğru mu görüyoruz burada? Bu arkadaş geldiği sürece ne yaptı ki bu kadar yüksek bir mental özelliklere sahip olabiliyor? Arkadaş bir insan bu kadar taraflı bu kadar futbol cahili olabilir mi?

Hadi bana inanmıyorsun diyelim aç bakalım FM yi, 2 yıldır maç oynamayan ve defalarca sakatlık geçiren bir oyuncunun özellikleri de ne hale geliyor? Bütün özellikleri en az 3 birim düşer. Hani nerede bu düşüş? Şu dediklerime kim karşı çıkabilir? Bu oyuncu hakkındaki ultraaslan dahil bütün yorumlara bakın sitelerde tek bir olumlu yorum yapan var mı? Ama bakın ben ne demişim:

Sadece bu profile bakarak ben size daha çok şey çıkarırım.

Sen toplamda 3 maç oynayan bir oyuncunun çalışkanlık, cesaret, konsantrasyon, kararlar, agresiflik ve top kapma gibi en önemli defansif ortasaha reytinglerini nasıl 3 4 puan birden yükseltebilirsin? Bunları yaparken hiç mi utanmadın? Bir insan nasıl bu kadar fanatik olabilir? Üzerine biraz daha markaj ve top kapma yeteneği koysaymışsın bu adamı resmen Yaya Toure yaparmışsın.

Ve evet çıkarıyorum. İşte sadece bu oyuncudan dahi ne kadar taraflı ne kadar kötü bir araştırmacı olduğunuz apaçık ortada. Ne yaptığınız hakkında zerre kadar bir fikriniz yok, inanılmaz derecede fanatik ve dar görüşlü bir insansınız. Hollandaca olan den dan anlamına gelen van bağlacını bilmek zorundaymışım gibi ve sanki mecburmuşum gibi küçük yazmadığım için google dan bakıp eleştiren ezik ruhlu ve kompleksli bir insansınız. Sizin gibi biriyle tartışmaya girdiğim için kendimden utanıyorum. Umuyorum ki ileride bu cahilliğinizi başka alanlarda sergilemezsiniz. Bu da benim bu konuya ve bu siteye son mesajımdır, herkese iyi geceler.

Nocna Mora
18.Kasım.2015, 01:22
Niye hepsini yazıyorum ben başından beri bu adamın mental özelliklerinden bahsediyorum okuma yazman da mı yok? Hadi diyelim ki hepsini yazayım seni kurtaracağını mı sanıyorsun, aksine iyice batıracak.

Defalarca sakatlık geçiren ve neredeyse 1 yıl sakat olan bir oyuncunun sakatlık etkileri sadece 4 tane teknik ve 3 tane de fiziksel özelliklerine yansıdı ve mental özelliklerine negatif yansımadı öyle mi? Sadece yansımamakla kalsa iyi bu adamın 2 yıldır oynadığı maç sayısı 2 - 3 ken zaten yüksek olan mental özelliklerini bir anda 3 4 puan artmasını sağlamış doğru mu görüyoruz burada? Bu arkadaş geldiği sürece ne yaptı ki bu kadar yüksek bir mental özelliklere sahip olabiliyor? Arkadaş bir insan bu kadar taraflı bu kadar futbol cahili olabilir mi?

Hadi bana inanmıyorsun diyelim aç bakalım FM yi, 2 yıldır maç oynamayan ve defalarca sakatlık geçiren bir oyuncunun özellikleri de ne hale geliyor? Bütün özellikleri en az 3 birim düşer. Hani nerede bu düşüş? Şu dediklerime kim karşı çıkabilir? Bu oyuncu hakkındaki ultraaslan dahil bütün yorumlara bakın sitelerde tek bir olumlu yorum yapan var mı? Ama bakın ben ne demişim:

Sen toplamda 3 maç oynayan bir oyuncunun çalışkanlık, cesaret, konsantrasyon, kararlar, agresiflik ve top kapma gibi en önemli defansif ortasaha reytinglerini nasıl 3 4 puan birden yükseltebilirsin? Bunları yaparken hiç mi utanmadın? Bir insan nasıl bu kadar fanatik olabilir? Üzerine biraz daha markaj ve top kapma yeteneği koysaymışsın bu adamı resmen Yaya Toure yaparmışsın.

Ve evet çıkarıyorum. İşte sadece bu oyuncudan dahi ne kadar taraflı ne kadar kötü bir araştırmacı olduğunuz apaçık ortada. Ne yaptığınız hakkında zerre kadar bir fikriniz yok, inanılmaz derecede fanatik ve dar görüşlü bir insansınız. Hollandaca olan den dan anlamına gelen van bağlacını bilmek zorundaymışım gibi ve sanki mecburmuşum gibi küçük yazmadığım için google dan bakıp eleştiren ezik ruhlu ve kompleksli bir insansınız. Sizin gibi biriyle tartışmaya girdiğim için kendimden utanıyorum. Umuyorum ki ileride bu cahilliğinizi başka alanlarda sergilemezsiniz. Bu da benim bu konuya ve bu siteye son mesajımdır, herkese iyi geceler.

Sakatlığa yatkınlık diye bir özellik var biliyor musun oyunda ? Bir oyuncunun sık sakatlanması ve ya uzun süreli sakatlanması mental özelliklerini etkilemez. Fiziksel ve Teknik, İlk Kontrol gibi özelliklerini etkiler. Hamit mesela kariyeri sakatlıklarla geçmesine rağmen formayı giydiğinde kaldığı yerden devam eder. Neden ? Çünkü mental özellikleri her zaman aynı kalır futbolcuların, sakatlanınca zekaları-öğrendikleri geriye gitmiyor yani. Teknik ve Fiziksel olarak yıpranıyorlar. Sakatlıklar mental değil çünkü, fiziksel. Ki bahsettiğim gibi sakatlığa yatkınlık diye bir özellik var ve Jem'de bu oldukça yüksek. Natural Fitness'ı da oldukça düşük olduğundan tempo kaldıracak bir profili yok. 15 maçı geçemiyor oyunda, sakatlanıyor.

La BruJiTa
18.Kasım.2015, 01:50
:icon_lol::icon_lol: Bir Fenerbahçeli olarak bu konuda bu kadar eğleneceğimi hiç tahmin etmezdim. İlla ki farklı oyuncuların farklı özelliklerini kendimize göre yüksek veya düşük bulabiliriz.Aynı beta ilk çıktığında Podolski ve Nani profillerinde itirazlarım gibi.Üslup olarakta kolay sinirlenen biri olmamın yarattığı alevlenme ile itirazdan çok kavga başlatmaya çalışıyormuşum gibi geldi. Ama makul ve mantıklı açıklamalar ile bu işi yıllardır yapan araştırmacıların ''bir bildiği vardır'' düşüncesiyle hareket etmek gerekir. Özellikle oyunla beraber gelen belgeselde araştırmacıların bu işi nasıl yaptıklarını izledikten sonra. Aslında bu bir kıstas değil çünkü Türkiye'de onlarca takımı izlemek için ne yeterli insan gücü ne de zaman var. Bu iş için profesyonel olarak maaş alan var mı bilmiyorum ama her yıl 1000'lerce oyuncu ile ilgilendiklerini düşünürsek yaptıkları iş hiç te kolay değil. Mevzubahis arkadaşın üslup tarzı için şu cümleye başlamak bile yeterince zaman kaybı...

perpetua
18.Kasım.2015, 01:51

Teknik ve Zihinsel ozellik degisimleri sakatlik nedeniyle olmadigini yazdigim "Jem Karacan'i vasat ustu bir top yapan orta saha degil, vasat bir top kapan orta saha haline getirmek icin." cumlesiyle aciklamistim.

Fiziksel ozelliklerin dususunun de sakatlik yuzunden yapildigini yazmistim.

Emre Belozoglu Ingiltere'de uzun sakatliklar gecirdi. Teknik ozellikleri veya zihinsel ozellikleri dustu mu?
Wesley Sneijder Inter'de surekli sakatliklar gecirdi. Teknik ozellikleri veya zihinsel ozellikleri dustu mu?
Hamit Altintop surekli sakatlanip duruyor. Teknik veya zihinsel ozellikleri dustu mu?

Jem Karacan'i kac defa izledigini gercekten merak etmeye basladim. Benim izledigim Jem Karacan surekli oyunun icinde olan, topa cesurca mudahaleler yapan (hatta gecirdigi iki uzun sakatlik da kendisini sakinmadan topa girmesinden kaynaklaniyor) bir futbolcu.

Simdi senin dedigin agresifligi dusuk olsun ki toplara girmesin ve bu nedenle kolay sakatlanan oyuncu olmasin mi?
Veya cesur olmasin da ikili mucadeleye girmedigi icin pek ciddi sakatlik gecirmeyecek bir oyuncu mu olsun?
Galatasaray'da oynadigi her macta yaptigi dengesiz hamleler sonrasi dizini, bacagini tutarak ayaga zor kalkan bir oyuncu Jem.
Ve sen diyorsun ki bu ozelliklerin yuksek olmasi yanlis. Reductio ad absurdum.

Futbolcuyu hayatinda bir defa bile izlemedigini dusunuyorum.
Gerci bunu Pirlo benzetmesine verdigim cevap ile ima etmistim.
Bari en azindan youtube acip sakatlandigi pozisyonlari izleseydin.

Benim ne kadar izledigim de FM 2014'te Jem Karacan'in Turkiye'nin 4. orta sahasi yapilmasi ile ilgili yazdiklarimda sakli. Oyuncunun fazla yuksek yapildigi ile ilgili elestiri yapabilmek icin arastirmak, izlemek gerekliydi. Bu baglantiyi kurmus olman gerekirdi bence.

Taraftar forumlari acikcasi beni cok fazla ilgilendirmiyor. Bu forumlari sizin argumanlariniz icin referans gosterip, sonra arastirmayi yapanlari fanatik olarak nitelendirmeniz de bir baska talihsizlik. Bu biraz "tencere dibin kara, seninki benden kara" vari bir yorum olmus. Taraftar forumlarinin cogu veya Twitter Sinan Gumus icin yanip tutusuyor. Bence kendisi su an icin kume dusmemeye oynayan takimlarda bile ilk 11 oyuncusu olamaz. Jem icin taraftar forumlarini dinleyip, Sinan icin de mi dinlemek gerekli? Yani teknik direktorlerden daha cok bilgisi ve birikimi oldugunu dusunen, yaptiklarini anlamak yerine bilgi sahibi olmadan, okumadan yorum yapan kisilerin oldugu taraftar forumlari mi? Almayayim, tesekkurler. :)

Bu arada van Persie konusunu Google'dan bakip yazmaya ihtiyacim yoktu. Ama sen bakip ogrenmissin. Demek ki bu vesileyle, istemeyerek de olsa, en azindan birseyler ogrenmis oldun. (::)

perpetua
18.Kasım.2015, 02:09
:icon_lol::icon_lol: Bir Fenerbahçeli olarak bu konuda bu kadar eğleneceğimi hiç tahmin etmezdim. İlla ki farklı oyuncuların farklı özelliklerini kendimize göre yüksek veya düşük bulabiliriz.Aynı beta ilk çıktığında Podolski ve Nani profillerinde itirazlarım gibi.Üslup olarakta kolay sinirlenen biri olmamın yarattığı alevlenme ile itirazdan çok kavga başlatmaya çalışıyormuşum gibi geldi. Ama makul ve mantıklı açıklamalar ile bu işi yıllardır yapan araştırmacıların ''bir bildiği vardır'' düşüncesiyle hareket etmek gerekir. Özellikle oyunla beraber gelen belgeselde araştırmacıların bu işi nasıl yaptıklarını izledikten sonra. Aslında bu bir kıstas değil çünkü Türkiye'de onlarca takımı izlemek için ne yeterli insan gücü ne de zaman var. Bu iş için profesyonel olarak maaş alan var mı bilmiyorum ama her yıl 1000'lerce oyuncu ile ilgilendiklerini düşünürsek yaptıkları iş hiç te kolay değil. Mevzubahis arkadaşın üslup tarzı için şu cümleye başlamak bile yeterince zaman kaybı...

Ozelliklerle ilgili farkli gorusler mutlaka olabilir. Ben de oyunda her verilmis ozellige katilmiyorum. Bugun dusundugum, yarin degisebiliyor. Bu gayet dogal ve hayatin bir parcasi.

Oyuncu ozellikleri de cogunlukla subjektif. CA, yani oyuncunun kalitesi, objektif oldugu surece de bunda bir sorun yok.

Jem Karacan'in tekniginin 14, ilk kontrolunun 14, paslarinin 14 olarak gelmesi sahsen benim gozume batti. Mesela Yekta Kurtulus 14/14/13 degerlerine sahip. Ikisini karsilastiriyorum, Yekta top ile becerisi cok daha fazla olan bir oyuncu Jem Karacan'dan.

Benim izledigim Jem Karacan daha cok Murat Ceylan'a benzeyen bir oyuncu. Mucadeleci, agresif, rakibi bozmaya calisan ama bu konuda cok iyi olmadigi icin foul yapan bir futbolcu.

Bu degerlendirmeye katilmayabilirsiniz. Biraz daha fazla izler, hangisinin daha dogru oldugu konusunda daha iyi karar verilebilir pek tabii. Ancak futbolculari dogru duzgun izlemeden ezbere yorum yapmak cok da dogru degil.

Ornegin Nani'nin kararlari sezon baslamadan once benim gozume dusuk geliyordu. Ozellikle maclarda Nani'ye bu konuda dikkat etmeye ozen gostermem gerektigini not etmistim. Hala sezon oncesindeki dusunceye sahip degilim. Gerek topu fazla ayaginda tutmasi, gerek zaman zaman daha musait arkadaslari varken uzaktan vurdugu sutlarini goz onunde bulundurunca Man Utd ve Sporting arastirmacilarina sezon basindan daha fazla hak veriyorum.

Podolski'de sezon basindan beri benim en cok dikkatimi ceken oyun konsantrasyonunun bir hayli dusuk olduguydu. Verilen 11 asiri yuksek geliyordu bana. Kafamda 4-5 gibi bir deger vardi. Son 2-3 macta o kadar da dusuk olmayabilir gibi bir izlenim edindim. Ancak Podolski'nin mac icinde surekliligi olmayan, ortadan kaybolan bir oyuncu oldugu ise mutlak. Birisi burada Podolski'nin konsantrasyonu 15 olmali yazsa, bu bence kabul edilebilir bir yorum degil. Muhtemelen yorum yapan arkadasin ozelligi tam olarak anlamamasindan kaynaklanan bir yorum oldugu sonucuna varirim.

Elestiri yapilacaksa bence bu sekilde elestiri olmali. Yani verilen ozellikler oyuncunun su zayif yonunu yansitmiyor veya su kuvvetli yonunu yansitmiyor cunku su su su nedenler diye siralanmali. Bu tip elestiriler bizim maclari izlerken o konuya daha fazla dikkat etmemizi saglar.

La BruJiTa
18.Kasım.2015, 02:19
Ornegin Nani'nin kararlari sezon baslamadan once benim gozume dusuk geliyordu. Ozellikler maclarda Nani'ye bu konuda dikkat etmeye ozen gostermem gerektigini not etmistim. Hala sezon oncesindeki dusunceye sahip degilim. Gerek topu fazla ayaginda tutmasi, gerek zaman zaman daha musait arkadaslari varken uzaktan vurdugu sutlarini goz onunde bulundurunca Man Utd ve Sporting arastirmacilarina hak veriyorum.

Beta sürecinde ki itirazlarımdan sonra Fenerbahçe maçlarını izlerken Nani'ye daha objektif bakmaya başladığımda özellikle kararlarının ve konsantrasyonunun deplasmanda ki Celtic maçının 2. yarısında ki ilk 20 dakikalık bölüm harici gerçekten zayıf olduğunu düşünüyorum.Oyuna yansıtılan profilinde ise gözüme çarpan ve rahatsız eden konu ise ''Mesafe tanımaksızın şut çeker'' oyun tercihinin oyuna yansımasının kötü olduğu. Talimat olarak şut çekmesini istemesem bile oyun içinde devamlı olarak daha müsait oyuncular olmasına rağmen taç çizgisi,orta sahaya yakın yerlerde ya da ceza sahasının dışında önü kapalı iken şut çekmeye devam etmesi.Bunun talimatlar verilerek önüne geçilmesi gerekmez mi?

perpetua
18.Kasım.2015, 02:21
Beta sürecinde ki itirazlarımdan sonra Fenerbahçe maçlarını izlerken Nani'ye daha objektif bakmaya başladığımda özellikle kararlarının ve konsantrasyonunun deplasmanda ki Celtic maçının 2. yarısında ki ilk 20 dakikalık bölüm harici gerçekten zayıf olduğunu düşünüyorum.Oyuna yansıtılan profilinde ise gözüme çarpan ve rahatsız eden konu ise ''Mesafe tanımaksızın şut çeker'' oyun tercihinin oyuna yansımasının kötü olduğu. Talimat olarak şut çekmesini istemesem bile oyun içinde devamlı olarak daha müsait oyuncular olmasına rağmen taç çizgisi,orta sahaya yakın yerlerde ya da ceza sahasının dışında önü kapalı iken şut çekmeye devam etmesi.Bunun talimatlar verilerek önüne geçilmesi gerekmez mi?

Olabilir. Maclarda daha fazla dikkat etmem gerekli. Arastirma bolumunde bir Nani basligi acip bunlari (ve baska yorumlar) yazarsan devre arasi icin mutlaka degerlendiririz.

Ek: Simdi kontrol ettim, Nani ligde ceza sahasi disindan en fazla sut deneyen futbolculardan birisi.

En az 600 dakika oynayan oyuncular arasinda 90 dakika basina
Sneijder: 3.3
Meha: 2.5
Nani: 2.3
Aatif: 2.2
Torje: 2.2
Visca: 2.1
Dzsudzsak: 2.0

Yani oldukca fazla uzaktan sut deneyen oyuncular arasinda. Acaba oyunda ne yapiyor?

perpetua
18.Kasım.2015, 02:23
Antalyaspor ve Altınordu nasıl yansıtıldı acaba oyuna ? Pirlo mesela gelebiliyor mu Antalya'ya. Aynı şekilde Altınordu'nun altyapısı ve takımı güzelleştirildi mi? Oyunum olmadığı için soruyorum, kusura bakmayın..

Oyunda Altinordu (Bursaspor ile beraber) su anda Turkiye'nin en yuksek potansiyelli futbolcu yetistiren kulubu.

Antalya'ya futbolcu gelmesi konusunda henuz test etmedim. Boyle devam ederse ozellikle Baskan'in profiline biraz duzenleme gerekebilir.

Saul17
18.Kasım.2015, 02:42
Yeni guncelleme mi var? :)
perpetua, yeni güncelleme olacak mı maksadında sormuştum :icon_lol:

perpetua
18.Kasım.2015, 03:37
@perpetua (http://forum.turksportal.net/vb/members/perpetua.html), yeni güncelleme olacak mı maksadında sormuştum :icon_lol:

Mutlaka olur ama ne zaman bilemem.

Nocna Mora
18.Kasım.2015, 03:43
Mutlaka olur ama ne zaman bilemem.

TSI yamasi icin soruyor sanirim Omer abi.

perpetua
18.Kasım.2015, 12:24
TSI yamasi icin soruyor sanirim Omer abi.

http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=124444

Bu yama mi?

ugurbeckham
18.Kasım.2015, 14:23
kahve mi aldım yorumları okuyorum baya baya spor programlarını aratmıyor :)

Nocna Mora
18.Kasım.2015, 18:00
http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=124444

Bu yama mi?

Evet. Yeni bir versiyon çıkarıcak mısınız gibi anladım ben.

DenizlispoR
18.Kasım.2015, 21:10
Yıllar sonra sırf bu konu için foruma döndüm,forumda eski tadından bir şey kaybetmeyen tek yer burası. :D

Gncl1905
19.Kasım.2015, 03:18
perpetua

Benim taktiği de yorumlayabilir misiniz :)

http://i.hizliresim.com/EpjQMD.png

http://i.hizliresim.com/25pv4O.png

Taktikten anlayan başkaları varsa onlar da yorumlayabilir. Sorunum, bir türlü forvetlerim gol atmıyor. Büyük maçlarda fark yediğim oldu. Türkiye yine öyle böyle gidiyor ama Avrupa'da büyük maçlarda varlık gösteremiyorum bir türlü.

Türkiye araştırmasına dönersek, klasik olarak Türkiye'deki takımların doğru dürüst transfer yapmama sıkıntısı devam ediyor.

Galatasaray da ekonomik yönden fazla mı rahat yapıldı yoksa bana mı öyle geliyor? FM15'de durum çok çok kötüydü. 2-3 yılda anca kulüp düzlüğe çıkıyordu ama FM16'da ise durum çok daha rahat. İlk sezonun ortasında 10 MN Euro, sonunda 30 MN Euro transfer bütçesi verdiler. İkinci sezonun ortasında da 15 MN Euro verdiler.

Tabi ben de biraz ekonomik oynuyorum. Şu ana kadar yaptığım transferler sattığım oyunculardan 25 MN Euro fazla. Maaş harcamalarını yıllık 50 MN Euro'dan 35 MN Euro'ya çektim. Ancak yine de geçen yılla bu yılı kıyaslarsam ya geçen senede ya da bu senede bir problem var sanki(bu arada kulübe gelir gelmez tüm personelleri kovdum, bu da 13 MN Euro civarı tazminat demek, bu sene oyuncuları başka takımlara satarken maaşlarını ödememek ve aldığım oyuncuların büyük kısmını taksitle alıp satarken peşin satmam da fayda etmiş olabilir). 1,5 yılda Balance 50 MN Euro şu anda. FM15'de bu seviyeye gelmek için sanki çok daha fazla uğraşmak gerekiyordu.

perpetua
19.Kasım.2015, 11:37
@perpetua (http://forum.turksportal.net/vb/members/perpetua.html)

Benim taktiği de yorumlayabilir misiniz :)

Taktikten anlayan başkaları varsa onlar da yorumlayabilir. Sorunum, bir türlü forvetlerim gol atmıyor. Büyük maçlarda fark yediğim oldu. Türkiye yine öyle böyle gidiyor ama Avrupa'da büyük maçlarda varlık gösteremiyorum bir türlü.

Bunu taktik tartisma bolumunde yapsak? Bir de degismis kadrolar icin oyuncu profillerini de eklerseniz faydali olur. Taktik, kadro becerilerinden ve zaaflarindan bagimsiz olarak degerlendirilmemeli.

perpetua
19.Kasım.2015, 11:52
@perpetua (http://forum.turksportal.net/vb/members/perpetua.html)
Türkiye araştırmasına dönersek, klasik olarak Türkiye'deki takımların doğru dürüst transfer yapmama sıkıntısı devam ediyor.

Galatasaray da ekonomik yönden fazla mı rahat yapıldı yoksa bana mı öyle geliyor? FM15'de durum çok çok kötüydü. 2-3 yılda anca kulüp düzlüğe çıkıyordu ama FM16'da ise durum çok daha rahat. İlk sezonun ortasında 10 MN Euro, sonunda 30 MN Euro transfer bütçesi verdiler. İkinci sezonun ortasında da 15 MN Euro verdiler.

Tabi ben de biraz ekonomik oynuyorum. Şu ana kadar yaptığım transferler sattığım oyunculardan 25 MN Euro fazla. Maaş harcamalarını yıllık 50 MN Euro'dan 35 MN Euro'ya çektim. Ancak yine de geçen yılla bu yılı kıyaslarsam ya geçen senede ya da bu senede bir problem var sanki(bu arada kulübe gelir gelmez tüm personelleri kovdum, bu da 13 MN Euro civarı tazminat demek, bu sene oyuncuları başka takımlara satarken maaşlarını ödememek ve aldığım oyuncuların büyük kısmını taksitle alıp satarken peşin satmam da fayda etmiş olabilir). 1,5 yılda Balance 50 MN Euro şu anda. FM15'de bu seviyeye gelmek için sanki çok daha fazla uğraşmak gerekiyordu.

Kendi izlenimlerime gore transfer konusundaki yoruma cok katilmiyorum. Dogru durust transferin ne oldugunu ise hala cozemedim. :)
Kulupler kaliteli futbolcular aliyorlar. Bu futbolcular ille de isimli olmak zorunda degil.
Oyunun genel transfer sacmaliklarinin (ozellikle alinacak oyuncu mevkisi bazinda yapilan yanlislar) disinda ekstra bir durum yok.

Yukarida da yazdigim gibi kuluplerin borc odeme sekillerini degistirdik. FM 2015'te kulupler borclarinin ana paralarini ve faizlerini oduyordu. Su anda sadece faizlerini odeyip borc eritmiyorlar). Bu ikisinin arasinda bir modele gecmek icin once oyunun icinde test etmemiz gerekliydi. Bir sonraki veritabani surumunde bu dengeleme yapilir.

aytekin79
19.Kasım.2015, 12:25
Benim bir sorum olacak. Oyunun başında oyuncuların peşindeki kulüplere kim karar veriyor. Oyuncu üzerinden örnek vermek gerekirse ,Gökhan Töre'nin peşindeki Bayern Münih mesela. Bayern Münih araştırmacısı mı buna karar veriyor yoksa Beşiktaş araştırmacısı mı ?

aytekin79
19.Kasım.2015, 12:39
Kendi izlenimlerime gore transfer konusundaki yoruma cok katilmiyorum. Dogru durust transferin ne oldugunu ise hala cozemedim. :)
Kulupler kaliteli futbolcular aliyorlar. Bu futbolcular ille de isimli olmak zorunda degil.
Oyunun genel transfer sacmaliklarinin (ozellikle alinacak oyuncu mevkisi bazinda yapilan yanlislar) disinda ekstra bir durum yok.

Yukarida da yazdigim gibi kuluplerin borc odeme sekillerini degistirdik. FM 2015'te kulupler borclarinin ana paralarini ve faizlerini oduyordu. Su anda sadece faizlerini odeyip borc eritmiyorlar). Bu ikisinin arasinda bir modele gecmek icin once oyunun icinde test etmemiz gerekliydi. Bir sonraki veritabani surumunde bu dengeleme yapilir.

Bana kalırsa FM16 'daki bu yöntem çok daha mantıklı. Şöyle ki Galatasaray'ın borcu faiziyle birlikte neredeyse 1 milyar TL . Bunun borcunu (ana parasını) Galatasaray'ın ben ödeyebileceklerini düşünmüyorum. Aksini düşünebilen de hayal kuruyor derim. Özellikle bu yönetimlerle çok zor. Ha ödenir mi ödenir. Nasıl olur, elindeki değerli gayrimenkulleri satarsın eritirsin,örneğin Riva arazisi. Fakat oyunda bu tarz gayrimenkul satışı olmadığına göre eski yöntemde zorlamanın da oyundan aldığımız keyfi düşürdüğünü ve oyunu gerçekçilikten uzaklaştırdığını düşünüyorum. Eğer bu model bu tarz anapara borcu yüksek kulüpler için ayrı olarak işlenebilirse oyuna ve diğer kulüpler de eski modelden devam ederlerse çok daha makul olur bence.

perpetua
19.Kasım.2015, 13:37
Bana kalırsa FM16 'daki bu yöntem çok daha mantıklı. Şöyle ki Galatasaray'ın borcu faiziyle birlikte neredeyse 1 milyar TL . Bunun borcunu (ana parasını) Galatasaray'ın ben ödeyebileceklerini düşünmüyorum. Aksini düşünebilen de hayal kuruyor derim. Özellikle bu yönetimlerle çok zor. Ha ödenir mi ödenir. Nasıl olur, elindeki değerli gayrimenkulleri satarsın eritirsin,örneğin Riva arazisi. Fakat oyunda bu tarz gayrimenkul satışı olmadığına göre eski yöntemde zorlamanın da oyundan aldığımız keyfi düşürdüğünü ve oyunu gerçekçilikten uzaklaştırdığını düşünüyorum. Eğer bu model bu tarz anapara borcu yüksek kulüpler için ayrı olarak işlenebilirse oyuna ve diğer kulüpler de eski modelden devam ederlerse çok daha makul olur bence.

Odeyebilmek ayri bir mesela ancak zaten borclarin ana parasinin hepsini odememesi gerekir. Her sirket icin bir miktar borc finansmani gereklidir cunku sirketin sahiplerinden/ortaklarindan girecek finansmandan daha az maliyetli (cunku banka geri odeme garantisi/temlik ile geri odememe riskini azaltir, yatirimcinin boyle bir imkani olmadigi icin riski daha fazladir).

perpetua
19.Kasım.2015, 13:38
Benim bir sorum olacak. Oyunun başında oyuncuların peşindeki kulüplere kim karar veriyor. Oyuncu üzerinden örnek vermek gerekirse ,Gökhan Töre'nin peşindeki Bayern Münih mesela. Bayern Münih araştırmacısı mı buna karar veriyor yoksa Beşiktaş araştırmacısı mı ?

Oyun karar veriyor.

BleedingMoon
19.Kasım.2015, 14:35
bu nedir abi? küfürler, hakaretler gırla... adam kuşlar demiş ya. kuşlar. perpetua haricinde bir tek tepki yok. kuşlar ekşi sözlük'te fenerbahçeli ve beşiktaşlı taraftarları aşağılamak için galatasaraylılar tarafından kullanılır. gerçek hayatta kullanamazsınız yani. kullanırsanız yüzünüze yumruğu yersiniz. gerçek hayatta söyleyemeyeceğin şeyi neden burada söylüyorsun güzel kardeşim? milli takım oyuncusunun 50 ca 60 pa falan almak gibi bir ihtimali olabilir mi güzel kardeşim? taraftarlık bu kadar düştü mü? bu kadar mı ayaklar altında taraftarlıklarınız.

aytekin79
19.Kasım.2015, 15:02
Oyun karar veriyor.

Hep aynı takımların peşinde olması da öyle anlaşılan. Aslında benim bildiğim bazı takımların , ya da bazı menajerlerin belli başlı oyuncuları takibe/listeye alma durumu var mı yok mu ? Databasede bu bilgiler tutuluyor mu?

perpetua
19.Kasım.2015, 15:11
Hep aynı takımların peşinde olması da öyle anlaşılan. Aslında benim bildiğim bazı takımların , ya da bazı menajerlerin belli başlı oyuncuları takibe/listeye alma durumu var mı yok mu ? Databasede bu bilgiler tutuluyor mu?

Bir futbolcu, bir kulubun sevilenler listesinde olabilir. Veya futbolcunun uzun vadeli kariyer seceneklerine bir takimda oynama tercihi girilebilir.

tevfikken
20.Kasım.2015, 16:25
özellikle fenerbahçe oyuncularının gayet yerinde değerlere sahip olduğunu görmekten çok memnun oldum, araştırmacı kimse tebrik ederim. neredeyse bire bir yapmış herkesi.

sadece iki nacizhane önerim olacak; mehmet topal'ın 12 olan determination'ı biraz düşük geldi bana. son iki senedir sürekli defansif oynatıldığı için tekniği köreldi evet, ama mental olarak her yıl daha da gelişiyor, ve şu an kişisel olarak zirvede.

determination dediğimiz "kararlılık" ise, mehmet topal her maç üst düzey çaba sarfediyor, hangi hocayla veya hangi sistemde oynarsa oynasın. maç çevirecek işler yapmıyor belki ama senelerdir defansımızın bütün açıklarını kapatmaya, orta sahamızın arkasına atılan bütün topları kesmeye çalışıyor, rakip bizi geniş alanda yakaladığında karşısında ilk olarak geriden gelip yetişen mehmet topal'ı görüyor. bu tarz özellikler, defansif bir orta sahada kararlılık olmadan yüksek seviyede sergilenemez. mehmet topal bunları yüksek seviyede sergiliyor.

zaten oyuna da yansımış bu, mehmet topal normalde defansın en kritik adamıyken oyunda bir çok yerde geride kalıyor, ikili mücadele kaybettiğinde oyunu o anlık bırakıyor (pes ediyor yani), hamle hatası yapıyor... evet iyi bir rating ortalaması tutturuyor ama onun yüzünden yediğimiz gollerin haddi hesabı yok. bunlar bariz hatalar değil elbet, dediğim gibi determination düşüklüğünden kaynaklanan küçük ayrıntısal hatalar.

kısacası mehmet topal'ın determination değerinin 14-15 civarında olması gerektiğini düşünüyorum. bravery'sine de 1 eklenebilir, korkak bir oyuncu değil o kadar.

perpetua
20.Kasım.2015, 19:04
özellikle fenerbahçe oyuncularının gayet yerinde değerlere sahip olduğunu görmekten çok memnun oldum, araştırmacı kimse tebrik ederim. neredeyse bire bir yapmış herkesi.

sadece iki nacizhane önerim olacak; mehmet topal'ın 12 olan determination'ı biraz düşük geldi bana. son iki senedir sürekli defansif oynatıldığı için tekniği köreldi evet, ama mental olarak her yıl daha da gelişiyor, ve şu an kişisel olarak zirvede.

determination dediğimiz "kararlılık" ise, mehmet topal her maç üst düzey çaba sarfediyor, hangi hocayla veya hangi sistemde oynarsa oynasın. maç çevirecek işler yapmıyor belki ama senelerdir defansımızın bütün açıklarını kapatmaya, orta sahamızın arkasına atılan bütün topları kesmeye çalışıyor, rakip bizi geniş alanda yakaladığında karşısında ilk olarak geriden gelip yetişen mehmet topal'ı görüyor. bu tarz özellikler, defansif bir orta sahada kararlılık olmadan yüksek seviyede sergilenemez. mehmet topal bunları yüksek seviyede sergiliyor.

zaten oyuna da yansımış bu, mehmet topal normalde defansın en kritik adamıyken oyunda bir çok yerde geride kalıyor, ikili mücadele kaybettiğinde oyunu o anlık bırakıyor (pes ediyor yani), hamle hatası yapıyor... evet iyi bir rating ortalaması tutturuyor ama onun yüzünden yediğimiz gollerin haddi hesabı yok. bunlar bariz hatalar değil elbet, dediğim gibi determination düşüklüğünden kaynaklanan küçük ayrıntısal hatalar.

kısacası mehmet topal'ın determination değerinin 14-15 civarında olması gerektiğini düşünüyorum. bravery'sine de 1 eklenebilir, korkak bir oyuncu değil o kadar.

Bu tip oyuncu bazli yorumlari oyuncu basliklari altinda yazabilirseniz (eger acik baslik yoksa yeni baslik acarak yazabilirsiniz) memnun oluruz.

http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=124573&p=2752198#post2752198

tevfikken
20.Kasım.2015, 19:33
Bu tip oyuncu bazli yorumlari oyuncu basliklari altinda yazabilirseniz (eger acik baslik yoksa yeni baslik acarak yazabilirsiniz) memnun oluruz.

http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=124573&p=2752198#post2752198

neredeyse bütün mesajlar oyuncu bazlıyken benim günahım ne :) bir de ne yazmamız gerekiyor buraya, eleştiri başlığı değil mi bu?

perpetua
20.Kasım.2015, 20:01
neredeyse bütün mesajlar oyuncu bazlıyken benim günahım ne :) bir de ne yazmamız gerekiyor buraya, eleştiri başlığı değil mi bu?

Burasi daha cok genel elestiriler icin. Aslinda saniyorum oyun cikmadan once actigimiz basliktan devam etme arzusu da var bir cok kiside.

Tabii arastirmacilarin bu karmakarisik bir hale burunmus olan bu baslikta yazdiginiz yorumlari aramak yerine futbolcu basliklarinda bu yorumlari bulmasi daha kolay. :)

tevfikken
20.Kasım.2015, 20:35
Burasi daha cok genel elestiriler icin. Aslinda saniyorum oyun cikmadan once actigimiz basliktan devam etme arzusu da var bir cok kiside.

Tabii arastirmacilarin bu karmakarisik bir hale burunmus olan bu baslikta yazdiginiz yorumlari aramak yerine futbolcu basliklarinda bu yorumlari bulmasi daha kolay. :)

dediğinizi anlıyorum, sayfalarca dönen tolgay ve bir sayfa öncesindeki jem karacan tartışmalarını görünce buraya yazıverdim.

yuceldeliktas
21.Kasım.2015, 04:22
öncelikle tüm sayfaları okuduğumu belirteyim :)

oyundaki finansal durumla ilgili açıklamaları özellikle takip ettim. bu çok daha yaratıcı olmuş. Bu seride daha test etme şansım olmadı , halen ilk sezon devre arasına gelemedim. Fakat önceki serilerde beni oyundan soğutan 2 sebep vardı. Sürekli sakatlıklar ve rakiplerin çok geride kalması.

sürekli sakatlıklar bu oyunda da bende devam etmekte. 5 stoperim var ve 4ü sakat durumda. 2 sağ bekim var 2si de sakat durumda.
tabi bu durumda sahaya çıkacak oyuncum kalmıyor. arada sakatlıkları Beşiktaş'ı seçmeme bağlasam da bu sakatlıklar benim antrenmanları yanlış yaptırmamdan mı kaynaklıdır ? yoksa oyunda bu konuda bir sorun olma ihtimali var mıdır ? Antrenmanlarımı maç taktikleri ve kondisyon şeklinde dengeli olarak yaptırıyorum. sezon başı yoğunluk seviyesini çok yüksekte , sezon içinde ortalamada tutuyorum.

Football manager'de sadece Beşiktaş'ı alarak oynarım. önceki serilerde 2020'li yıllara geldiğimde fenerbahçe ve galatasaray'ın yaptığı düşün CA'lı oyuncular yüzünden ligde hiç zevk kalmıyordu. hatta bir çok kez menajer ekleme kısmından rakiplere transfer yaptığım olmuştur. galatasaray'a menajer eklediğimde transfer bütçesinin 80-90 milyon € olmasına rağmen 1-2 milyonluk oyuncular aldığına çok şahit oldum. keza fenerbahçe içinde öyle. bir farkla fenerbahçe'nin bir kaç kez çok yüksek potansiyelli oyuncu aldığını görmüşümdür. transfer bütçeleri bu kadar yüksekken çok düşün CA'ya sahip oyuncu almaları herhalde oyunun eksiğidir. kaldı ki gerçek hayatta ulaşamayacakları bütçelere rağmen çok daha iyi ve potansiyelli oyuncular alır bu iki kulüp. Geçmiş yıllardaki bu sorunlar bu seride çözülmüştür umarım. Başta da söylediğim gibi şu an ilk sezon devre arasına gelmedim daha. fenerbahçe'nin transferi yok , galatasaray LUCAS EVANGELISTA'yı kiralamış.

çevremde oyunu oynayan herkeste olduğu gibi bende de hatta yukarıda bir arkadaşın da yazdığı gibi , Gökhan Töre'yi her oyun açılışında Bayern'in istemesi neye bağlı tam anlayamadım. istisnasını göremedim daha :)

Beşiktaş'ı yöneten birisi olarak Mario Gomez , gerçek hayatta form yakaladığında ve kondisyonu iyi olduğunda yakaladığı şansları iyi değerlendiren bir isim. Tabi Fiorentina kariyerini hiç takip etmedim ama bu sezon da kendisini buldu ve pek gol kaçırdığına şahit olamadık. pozisyona girmekte zorlansa da yakaladığı zaman atan bir oyuncu. Bende ofsayta düşme konusunda ciddi sıkıntıları var. bunu da geçtim ilk 10 haftada karşı karşıya yakaladığı en az 10 pozisyonu harcamıştır. Toplam 8 golü var , tamamı kalabalık savunmada , karambollerde atılmış goller. bu konuda düzeltme nasıl yapılabilir ? bu save'ime özel olarak mı böyle oldu acaba karşı karşıya gol kaçırmaları ?

bir de şöyle bir durum var , Ersan Gülüm sezon başından beri sakattı. maç kondisyonu çok kötü olduğu için son 5-10 dakikalarda oyuna almaya başladım ama bu sefer de mutsuz oldu. As takımdan uzak kaldım diyor. adam sezon başından beri sakat , oynatma şansım olmadığı halde bu konuda mutsuz olması saçma değil mi ? düzeltmek mümkün müdür ?

benzer bir konuda Cenk Tosun için geçerli. Önünde Mario Gomez var ama beyimiz ilk 11 oynamadığı için mutsuz oluyor. 2-3 maç oynatarak bu durumu çözdüm ama önünde kendisinden çok daha kaliteli oyuncu varken , hemde o oyuncu iyi oynuyorken , neden mutsuz olurlar ? oynamak istemesi tabi mantıklı ama onunda bu durumu görmesi gerekmez mi ? Moraline baktığım zaman da AS takımda oynamak istiyor diye mutsuz ama aynı zamanda as takımda oynamaktan memnun diye olumlu düşüncesi mevcut.
aynı konudan hem mutlu hem mutsuz yani :)

yuceldeliktas
21.Kasım.2015, 04:33
bunlara bir şey daha eklemek istiyorum .
Beşiktaş kulübünün favori kişileri neye göre belirleniyor acaba ?

Misal C.Daum , Beşiktaş'ta çok başarılı olmuş bir hoca. Fakat sokağa çıkıp Beşiktaşlılara sorsak kaç kişi sever ? Ya da kulüp tarihinde başarılı olmuş olması , günümüz şartlarında ne kadar ve neye göre önemlidir ? (Ülke şartlarına baktığınızda fenerbahçe'de uzun süre çalışmış olması da buna etken)
ya da kulüp tarihinde başarılı oldu diye , kulüp için sevilen kişi olmak yeterli midir ? eğer öyleyse C.Daum fenerbahçe'nin de favori kişilerinde olması gerekmez mi ?

aynı şekilde Fabian Ernst'i sevmeyen Beşiktaşlı yoktur herhalde. Ama favori kişilerde yok. Kulüp için de önemli bir isimdir.

Genel olarak merak ettiğim konu bu isimler neye göre belirleniyor ? dikkat ettiğim kadarıyla uzun zamandır da hiç değişmedi bu isimler :)

perpetua
21.Kasım.2015, 11:45
@yuceldeliktas (http://forum.turksportal.net/vb/members/yuceldeliktas.html)

1. Finansal Konular
Oyunun ilk sezonunu oynatip, butun super lig takimlarinin finansal tablolarini cikarttim ve su anda bir analiz yapiyorum. Ilk basta gorunen kuluplerin urun satisi gelirlerinin cok yuksek olmasi (bu zaten bilinen bir durumdu). Ikinci goze carpan da kurumsal agirlamalardan kaynaklanan gelirlerin cok fazla olmasi. Bu ikisi ilerleyen donemlerde dusurulecek.

Bunun yaninda yukarida da yazdigim gibi kulup borc odemeleri konusunda da bazi kuluplerde biraz yukseltme yapmamiz gerekli. Gerek faizleri yukselterek, gerek borclarin odeme yapisini degistirerek.

2. Sakatliklar
Bu yil SI sakatliklarin olusumunu degistirdi. Eskiden sakatliklar daha cok sansa bagliydi. Simdi ise oyun stili sakatliklari bir hayli etkiliyor. Ne kadar yuksek tempoda oynarsaniz ve ne kadar deparli oynayan oyuncunuz varsa sakatlik ihtimali de o kadar yukseliyor (ozellikle kas sakatliklari). Ayrica agresif ve cesur futbolcularin da sakatlanma ihtimali (darbeye bagli sakatliklar), rakip ile ikili mucadeleye fazla girmeyen oyunculardan daha fazla.

3. Gokhan Tore ve Bayern
Tahminen Gokhan Tore Alman alt yapili oldugu icin Bayern'in ozellikle bir ilgisi var. Oyun basinda Besiktas'tan oldukca dusuk bir maas aldigini ve kalitesini goz onunde bulundurursak Gokhan'in Bayern gibi takimlar tarafindan istenmesi cok da supriz degil. Ancak Gokhan Tore'nin istikrarsizligini goz onunde bulundurarak Bayern'e transferi gercek hayatta cok aklima yatmiyor (en azindan su an icin). Tahminen oyun Gokhan'in bu yonunu yeterince yeterince goz onunde bulundurmuyor.

4. Mario Gomez
Ofsayt'a dusme sadece Gomez'de degil mac motorundan kaynaklanan bir sorun. Kendisine verilen savunma arkasi kosular yapar tercihi de bunu pekistiriyor. Bu tercihi cikarttik. Buradaki (http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=124444) yamayi indirip, yeni bir oyun kurarak kisa vadede sorunu cozebilirsiniz. Bu degisiklikten sonra benim gozlemledigim kadariyla Gomez'in verimi de artiyor.

5. Futbolcularin Mutsuzlugu
Bir turlu memnun etmek lazim. Mac kondisyonu dusuk olan oyuncunun mac kondisyonu kazanmasi icin mac yapmasi lazim. Ama mac kondisyonu dusukse maclarda hem verimsiz olacak, hem de sakatlik riski artacaktir. Bu durumda bence en iyisi ozellikle milli mac aralarinda ozel mac alip bu maclarda mac kondisyonu dusuk futbolculara sans vermek. Tabii ayrica onem seviyesi dusuk maclarda bu futbolculari bir turlu takima dahil etmek. Bence oyunun bu yonu oldukca gercekci olmus. Evet isleri biraz zorlastiriyor ama bir gercekcilik de katiyor. Bu tip sorunlarla ugrasmak istemeyenler icin de FM Touch var zaten. :)

6. Beşiktaş'ın sevilen personelleri
Sevilen personelleri degistirmek icin neden olmali. Her yil farkli isimler yazmayacak sonucta. :)
Daum ozelinde zaten oldukca dusuk bir seviyede bir deger verilmis. Bundan sonra da Besiktas'in Daum'u teknik direktor olarak sececegini su an icin pek de tahmin etmiyorum ama her sey olabilir bizim futbol'da. Bence sevilen personellerde sorulmasi gereken soru oyundaki islevi.
Sevilen personeller iki konuda oyunda etkili oluyor. 1. Takima geri donme ihtimalini, az da olsa, etkiliyor. 2. Kisi Besiktas hakkinda medyada yorum yapiyor. Bence Daum bu iki kategoriye de uyar.
Fabian Ernst ise guzel bir teklif. Veritabanina ekledim.

alexalexalex
21.Kasım.2015, 20:18
Bu sene kiralık olarak yurtdışında oynayan Emenike, takım içi sorunlarda şikayet edip söz söyleyebiliyor Fenerbahçe'de. Bu nasıl iş anlamadım hocam. Adam İstanbul'dan kaç km uzakta fakat takım içi bi karışıklık olduğunda şikayet edenler listesinde başı çekiyor ve ona açıklama yapmak zorunda kalıyorum. Sanırsam oyun hatası. Kadroda görünüyor diye olaylara dahil oluyor fakat kiralık olarak başka takımda oynayan oyuncuları dahil etmeleri hata olmuş bu mevzulara.

ToRoSKaPLaNı
23.Kasım.2015, 00:34
İyi akşamlar herkese.Adanaspor hakkında birkaç şey yazmak istiyorum bende.Bir dönem araştırmacılığını da yapmıştım ama iş,güç,hayat derken koptuk gittik.Öyleki son 8 aydır bilgisayarım bile yoktu.Sırf FM 2016 için aldım PC :D Takımı beğendim.Üç aşağı beş yukarı gerçeği tam olarak yansıtabilecek özelliklere sahip tüm oyuncular.Hayrullah'ın maçlarda oynatılınca sürekli gelişme göstermesi de ayrıca tam oturmuş diyebilirim.Diğer hiçbir oyuncuda bu yokken,önünün açık olduğu takipçiler tarafından bilinen Hayrullah ilk 11 de oynatıldıkça potansiyel olarak gayet güzel bir gelişim gösteriyor.

Kulüp bilgilerine vs baktığımızda da herhangi bir hata yok.Takımın incelemesini yapan kişinin eline sağlık.

samasti
23.Kasım.2015, 15:26
Ne kadarda keyifli bir bölüm. Soluksuz okuyorum ve uzun yazılardan bile sıkılmıyorum. Uzun zamandır forumda böyle birşey arıyordum ama buraya hiç bakmamıştım. Ön yargılı davranarak ''aman ya yine boş konuşuyorlardır'' diye düşünmüştüm. Aslında boş laf yapan çok ama yinede işini iyi yapanlar var. Ben bu forumu 8 senedir takip ederim, çok sık olmasada ara sıra yorumlar yaparım ancak her araştırmam için ilk tercihim bu forum olur. Yani yorum yapmamam girmediğim, takip etmediğim anlamına gelmesin. Bunu neden söyledim; bazı arkadaşlar araştırmacılara söylenmişler lakin bu araştırmacıları ben 8 senedir burada görürüm ve yorumlarına kesinlikle önem veririm. Futboldan anlayan insanlar zaten bu isimlerin yorumlarını mantıklı bulurlar. Adam çıkmış diyorki; ''Almanya araştırmacısı bana bununla ilgili bilgi veriyor, bizde oyun çıkmadan ona göre güncelleme yapıyoruz.'' Yani sen oyunu görmeden, oyunun yayımcı kuruluşu bu insanlara bir takım yetkiler verip fikir alışverişinde bulunuyorlar. Sözüm ona bu araştırmacılar boş insan, boş kalabalık yapanlar değil...

kapalicarsi
29.Kasım.2015, 23:40
1. Beşiktaş Bursaspor maçı nasıl derbi olur ?
2. Atınç Nukan ın kulubu Bundesligaya çıkarsa Beşiktaş 1m € alır maddesi yok

Nocna Mora
18.Aralık.2015, 16:27

İki büyük kulübün macı anlamında çeviri hatası olabilir ?

perpetua
24.Aralık.2015, 19:47

Ceviri ile ilgili sorun. Ingilizcede "Rival" yani rakipler arasinda mac.

Kap'ta boyle bir aciklama olmadi. Kaynak alabilirmiyim?

Kdarkig
02.Ocak.2016, 21:07
Olcay şahanın vizyon özelliği 10 olması bence o adama hakaret. Topu aldığında hemen kafasını kaldırıp takım arkadaşlarının yerini seziyor. Tek sıkıntısı bazen istediği pasları ulaştıramamak o da eksik yeteneğinden dolayı. Bu yüzden vizyonu düşük tutuluyo bence 14 en azından olmalı.

Ayrıca Tolga zengin in 135 den düşmesi gerek beşiktaşta tek sırıtan isim o fakat oyunda takımın başına geçtiğimizde 3 bucuk yıldız gözüküyor. Düsürülmediği taktirde tolga zengin kariyer sonuna kadar oyunda Beşiktaşta kalıyor ve bu gerçek dışı.

kapalicarsi
03.Ocak.2016, 20:43

Atınç Nukan'dan sürpriz transfer 5 milyon euro! - Milliyet Haber (http://www.milliyet.com.tr/atinc-nukan-transfer-besiktas---2081142-skorerhaber/)

Bi çok yerde okudum bunu,Başkanın sekreteri yakın arkadaşım ondanda duymuştum

ttarlabasi
03.Ocak.2016, 22:00
Beşiktaş forma numaraları ile ilgili şu updateleri yaparsanız sevinirim:

24. SERKAN YAVUZ
25. DEVRİM TAŞKAYA
28. ÜMİT KARAAL (Oyunda 24)
41. ENES FİDAYEO (Boy: 1.90)
67. MUHAMMED ENES DURMUŞ
96. VEYSEL SAPAN

Bu oyuncuları da eklerseniz numaraları şöyle:

14. FATİH AKSOY
50. HAMZA KÜÇÜKKÖYLÜ
54. HÜSEYİN YILMAZ (Kaleci)

Ayrıca 12 numara taraftar için ayrılan numara, 16 ise Bursa'nın plakası olduğu için kullanılmayan numara.

SİVAS BELEDİYE SPOR BEŞİKTAŞ A.Ş. - Maç Detayları TFF (http://www.tff.org/Default.aspx?pageID=29&macId=156430)
BEŞİKTAŞ A.Ş. - Kulüp Bilgileri TFF (http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=28&kulupId=3590)
BeÅŸiktaÅŸ Jimnastik Kulübü (http://www.bjk.com.tr/tr/takim/1/)

ttarlabasi
03.Ocak.2016, 22:00
1- Beşiktaş'ın Fitness Coach'unun tam ismi: Miguel Peiró Montañana

2- Head of Youth Development Emrah Bayraktar'ın Working With Youngster özelliği bir standarda oturtulsa iyi olurdu. Bazen yeni oyun açtığımda bu özelliği 2-3 gibi değerler çıkabiliyor. Bu pozisyondaki bir adamın bu özelliği her zaman vasatın üzerinde olmalı bence.

3- Beşiktaş'ın oyunda her seferinde Saffet Sancaklı'yı Director of Football yapması gerçekte düşününce bence biraz komik oluyor. Bu tarafta bir iyileştirme yapılabilir. Ayrıca gerçekte Gökhan Keskin Beşiktaş'ta oyuncu izleme ekibinde çalışıyor sanırım. Eğer uygun görürseniz oyunda Beşiktaş Scout kadrosuna dahil edilebilir. Rhodolfo'yu Gökhan Keskin'in kulüp için izleyip önerdiğini yazmıştı medya. Ayrıca şöyle de bir haber var: Beşiktaş'ta Gökhan Keskin dönemi - Fanatik (http://www.fanatik.com.tr/2015/09/09/besiktasta-gokhan-keskin-donemi-620024)

4- Oyuncuların Preferred Squad Numbers konusu var. Gökhan Töre - 10 numara ve Ramon Motta - 33 tercihleri kaldırılabilir. Olcay Şahan'a 10 numara ve Cenk Tosun'a da 23 numara tercihi eklenebilir.

ttarlabasi
03.Ocak.2016, 22:49
Beşiktaş'a Director olarak Ahmet Nur Çebi, Erdal Torunoğulları, Metin Albayrak vb. gibi kişileri ekleseniz de Director of Football almak yerine sözleşme yenileme, transfer vb. işleri onlara delege etsek daha iyi ve gerçekçi olurdu. Hatta Şenol Güneş'e Director of Football ile çalışmak istemiyor gibi bir özellik eklenebilir.

burc ugur
07.Ocak.2016, 07:19
Stadyum idsi 70081852 olan Antalya 100.Yıl Stadının adının Antalya Arena olması gerekiyor ilgilelere duyurulur.

Nocna Mora
13.Şubat.2016, 21:46
Beşiktaş, Galatasaray vb. bir çok takımın bile araştırmaları yeterince iyi değil. Tüm teknik heyetlerin tercihleri falan girilmeli. Detaylandırılmalı. Anlamıyorum neden yapılmadığını.

Nocna Mora
05.Mart.2016, 17:12
Sürekli araştırmayı destekledim ettim de Semih Kaya'nın bu saçmasapan profiline artık anlam veremiyorum. Semih'i bu kadar overrated yapmanın anlamı yok. Ya eskiden olduğu gibi iyi yorumlayamıyorsunuz anlamıyorsunuz maçları, gelişen futbola uzak kaldınız ya da kasıtlı olarak abartıyorsunuz Semih'i.

Nocna Mora
05.Mart.2016, 17:23
Carole'un profilde olmamış bence. Ya Semih Kaya'nın 130 Ca sı var şaka mı :n: gülme geliyor artık. açtım editörü gerçeğe kendim yaklaştırıyorum. Semih'in bittiğini istatistiklerle reddetmek bana kafatascı bir anlayıs gibi geliyor artık kimse kusura bakmasın. 10 senedir bu forumdayım. Son 2 senedir Galatasaray araştırmasını beğenmiyorum. Ve tam tersine Beşiktaş araştırması inanılmaz kaliteli yapılıyor. Şu semih'in pozisyon alma, sogukkanlılık nasıl 15 dalga mı geçiliyor anlamıyorum. Bu iki özelliği 14'e çekilince zaten CA'sı 125 civarına düşüyor. Bir kaç düşürme ile yansıtılabilir mevcut hali. Hala eski hali duruyor oyunda. Bitti o 3 sene önceki Semih. Bi görün yahu.

Ne kadar eliniz korkak.

Hamit'in sakatlanma eğilimi 10.
Carole'un pozisyon alma 11, Semih'in 15;
Carole soğukkanlılık 12 Semih'in 15,
Carole önsezi 10 semih'in 15
Semih güç 13, denge 13??? Her darbede uçan, yıkılan Semih'e bak sen.

Semih reyiz yaaa. İzlemesem Terry sanarım.

QaaN-07
05.Mart.2016, 17:35
Yorumun bana ilginc geldi.

Sneijder'in ozelliklerinde bazi degisiklikler olabilir ancak genel kalitesinde bir dusus yok.
Podolski ve Nani icin de aynisi gecerli.

Genel kalite derken CA'dan bahsediyorum.
Bir cok ozelligin yukselmesinin bir CA maliyeti var.
Oyuncu ne kadar cok mevkide oynayabiliyorsa, bunun bir CA maliyeti var.
Oyuncu iki ayagini da iyi seviyede kullanabiliyorsa, bunun bir CA maliyeti var.

Ornegin Podolski ozelinde, AMR mevkisini eklemenin bir maliyeti var. Bu mevkiyi profiline ekleyebilmek icin ya Podolski'yi daha iyi bir oyuncu yapacagiz (yani CA'yi yukseltecegiz) veya Podolski'yi ayni seviyede tutup (CA'yi sabit tutup) bazi ozelliklerinde indirim yapacagiz. Biz Podolski'nin seviyesini ayni tutup bazi ozelliklerde indirim yapmayi dusunduk. Ozellikle Podolski'yi savunmaya daha az yardim eden bir oyuncu yapmayi dusunduk. Buna da saniyorum cogunluk itiraz etmeyecektir.

Nani'de uc adet degisiklik yapilmis. Hizlanmasi 1 puan dusmus, Paslari 1 puan dusmus, Ortalari 1 puan yukselmis. Genel kalitesi ayni seviyede kalmis.

Fenerbahce'nin defans oyuncularinda da ciddi bir dusus yok. Kjaer'in genel kalitesinde 4 puanlik bir yukselis, Ba'da 3 puanlik yukselis, Caner'de 5 puanlik dusus, Hasan Ali ve Sener'de ise 5 puanlik yukselis var. Caner'in dususu ve Hasan Ali'nin yukselisi daha cok Hasan Ali'nin defansif ozelliklerini, Caner'den biraz daha da iyi seviyeye getirme amacli. Yani toplamda Fenerbahce'nin savunma oyuncularina 12 CA'lik bir yukselis yapilmis. Tahminen gozlemlerde bir yanilgi var.

Volkan ornegine gelince. Volkan'in gecen sezonki performansi nasildi? Volkan'in bunun uzerinde oldugundan eminmiyiz? Sonucta Volkan gecen sezon 12 gol, 8 asist ile oynamis degerli bir oyuncuydu. Buna gore de Bursa'da degerlendirmistik. Volkan'in bu degerlemenin ustunde bir oyun oynadigindan emin degilim. Tabii bu genel kalite yorumu. Ozelliklerinin bazilarinin yukselmesi, bazilarinin dusmesi gerektigini dusunuyorsaniz bu farkli tabii. Bu konuda oyuncu profilleri her zaman tartismaya acik olacaktir cunku bir goz bir turlu gorur, bir baska goz baska turlu.

Kjaer'in vücut zindeliği hala 8, fazla kasmayın artık bence.

Nocna Mora
05.Mart.2016, 17:52
Kimse kusura bakmasın ben Galatasaray araştırmasını beğenmiyorum. İbrahim Üzülmez'in profili neden yapılmadı, oyun tercihleri yansıtılmadı? Detaylara önem vermeyecekseniz detaylara önem verecek insanların önünü açın. Ben rahatsızım bu kadar baştan savma yapılmasından herşeyin.

perpetua
05.Mart.2016, 18:32
Kjaer'in vücut zindeliği hala 8, fazla kasmayın artık bence.

Danimarka arastirmacisina ozellikle neden bu degerin bize boyle geldigini sordum. Cevabini aldiktan sonra tekrar dusunuruz.
Aldigi deger 12 olsa, bunu 14'e cikartmak cok kolay cunku arastirmacilar tam olcemedikleri ozellikler icin 11-12-13 gibi degerleri verirler.
Birisi 8 verdiyse demek ki bildigi bir sey var. Onlarin bildigi, bizim bilmedigimiz ne oldugunu ogrenmeden 2-3 ay yakindan izledigimiz bir oyuncu icin bu degisikligi yapmak dogru olmazdi.
Tahminen gecirdigi diz sakatligi yuzunden bu deger verilmis. Ancak sakatligin detaylarini ben bilmiyorum.

perpetua
05.Mart.2016, 18:33
Carole'un profilde olmamış bence. Ya Semih Kaya'nın 130 Ca sı var şaka mı :n: gülme geliyor artık. açtım editörü gerçeğe kendim yaklaştırıyorum. Semih'in bittiğini istatistiklerle reddetmek bana kafatascı bir anlayıs gibi geliyor artık kimse kusura bakmasın. 10 senedir bu forumdayım. Son 2 senedir Galatasaray araştırmasını beğenmiyorum. Ve tam tersine Beşiktaş araştırması inanılmaz kaliteli yapılıyor. Şu semih'in pozisyon alma, sogukkanlılık nasıl 15 dalga mı geçiliyor anlamıyorum. Bu iki özelliği 14'e çekilince zaten CA'sı 125 civarına düşüyor. Bir kaç düşürme ile yansıtılabilir mevcut hali. Hala eski hali duruyor oyunda. Bitti o 3 sene önceki Semih. Bi görün yahu.

Ne kadar eliniz korkak.

Hamit'in sakatlanma eğilimi 10.
Carole'un pozisyon alma 11, Semih'in 15;
Carole soğukkanlılık 12 Semih'in 15,
Carole önsezi 10 semih'in 15
Semih güç 13, denge 13??? Her darbede uçan, yıkılan Semih'e bak sen.

Semih reyiz yaaa. İzlemesem Terry sanarım.

Bence Carole'u gozunde fazla buyutuyorsun.
Bence Carole'un Dany'den tek farki sol ayakli olmasi.

QaaN-07
05.Mart.2016, 18:44
Danimarka arastirmacisina ozellikle neden bu degerin bize boyle geldigini sordum. Cevabini aldiktan sonra tekrar dusunuruz.
Aldigi deger 12 olsa, bunu 14'e cikartmak cok kolay cunku arastirmacilar tam olcemedikleri ozellikler icin 11-12-13 gibi degerleri verirler.
Birisi 8 verdiyse demek ki bildigi bir sey var. Onlarin bildigi, bizim bilmedigimiz ne oldugunu ogrenmeden 2-3 ay yakindan izledigimiz bir oyuncu icin bu degisikligi yapmak dogru olmazdi.
Tahminen gecirdigi diz sakatligi yuzunden bu deger verilmis. Ancak sakatligin detaylarini ben bilmiyorum.

E madem öyle Souza'nın dribbling'ini neden bir anda 14'den 11'e düşürdünüz diye sorarlar adama? Hayrola Brezilyalı araştırmacıların bir bildiği vardır diye düşünemediniz mi bu sefer? :)

perpetua
05.Mart.2016, 19:01
E madem öyle Souza'nın dribbling'ini neden bir anda 14'den 11'e düşürdünüz diye sorarlar adama? Hayrola Brezilyalı araştırmacıların bir bildiği vardır diye düşünemediniz mi bu sefer? :)

Souza bu sezon mac basina 0.9 dripling denemis.
Mehmet Topal 0.8 (Dribbling=9)
Ozan Tufan 1.5 (Dribbling=13)
Diego 2.5 (Dribbling=18)

Oguzhan 2.1 (Dribbling = 17)
Sosa 1.8 (Dribbling = 14)
Atiba 0.7 (Dribbling = 10)

Bilal 1.0 (Dribbling = 12)
Selcuk Inan 0.9 (Dribbling = 10)
Sneijder 0.8 (Dribbling = 11)

Souza'nin dribbling degerinin 14 olmasi gercekten mantikli gorunuyor mu?

Souza, Brezilya liginde son iki sezonda mac basina 0.7 ve 1.0 dripling denemis.

Brezilya'dan geldiginde Souza'nin caliskanligi 12 idi. Simdi ise 15. Bunu da mi degistirmemeliydik? :)

Ayrica dripling ozelliginden bahsediyoruz. Yani 3-5 mac izleyerek degerlendirmesi oldukca kolay bir ozellik.
Natural fitness ise futbolcuyu yillarca takip etmeyi gerektiren bir ozellik.

QaaN-07
05.Mart.2016, 19:07
Diego 2.5 (Dribbling=18)

Brezilya'dan geldiginde Souza'nin caliskanligi 12 idi. Simdi ise 15. Bunu da mi degistirmemeliydik? :)

Ayrica dripling ozelliginden bahsediyoruz. Yani 3-5 mac izleyerek degerlendirmesi oldukca kolay bir ozellik.

Mantıklı, mantıksız demiyorum ki. Yalnız Kjaer'in Vücut Zindeliği'nin 8 olması, bunu da Danimarkalı araştırmacıların bir bildiği vardır diye geçiştirmeniz mantıksız. Ben de diyorum ki madem yabancı araştırmaların görüşlerine bu kadar önem veriyorsunuz, 2-3 ayda değişimi uygun görmüyorsunuz o zaman neden Souza'nın herhangi bir değerini bir anda bu kadar düşürmeye karar veriyorsunuz? Evet koyduğunuz istatistikler göze çarpıyor fakat oynadığı sisteme, sahadaki rol durumuna bağlı olarak da dribbling tercih eden bir oyuncu değil Souza bu açıdan da bakabilirdiniz pekala :)

Ayrıca bu natural fitness özelliği yüzünden Kjaer her maç 60'dan 70'den sonra kondisyon olarak bitiyor. Kjaer'in bu sezon oynadığı herhangi bir maçta kondisyon sorunu yaşadığına şahit oldunuz mu?

asg23
05.Mart.2016, 19:11
Diego 2.5 (Dribbling=18)

Diğer arkadaşların söylediği bazı yorumlara katılıyorum bazılarına katılmıyorum. Ancak kesinlikle artık bir yargım oluştu ki her konuda bir açıklamanız var. Bir yorumunuzda da evet doğru söylüyorsun dediğinizi görmedim. Bu kadar özeleştiriden kaçmayın ya. Her şeye bir cevabınız var. Ben açıklamalarınızın bazılarına katılıyorum bazılarına katılmıyorum ama bir sefer olsun birine haklısın diyin ya. Bunu ben tolgay arslanla ilgili de sizinle tartışmıştım. Semih kaya konusunda yüzde bir milyon katılıyorum. Semih kaya net bir şekilde genel olarak koray günterden bile kötü bir oyuncu. Tabiki her şeyi kusursuz yapmak imkansız kolay değil ama bariz kötü değerlendirilenlerde bile bir bahaneniz var.

perpetua
05.Mart.2016, 19:27
Mantıklı, mantıksız demiyorum ki. Yalnız Kjaer'in Vücut Zindeliği'nin 8 olması, bunu da Danimarkalı araştırmacıların bir bildiği vardır diye geçiştirmeniz mantıksız. Ben de diyorum ki madem yabancı araştırmaların görüşlerine bu kadar önem veriyorsunuz, 2-3 ayda değişimi uygun görmüyorsunuz o zaman neden Souza'nın herhangi bir değerini bir anda bu kadar düşürmeye karar veriyorsunuz? Evet koyduğunuz istatistikler göze çarpıyor fakat oynadığı sisteme, sahadaki rol durumuna bağlı olarak da dribbling tercih eden bir oyuncu değil Souza bu açıdan da bakabilirdiniz pekala :)

Ayrıca bu natural fitness özelliği yüzünden Kjaer her maç 60'dan 70'den sonra kondisyon olarak bitiyor. Kjaer'in bu sezon oynadığı herhangi bir maçta kondisyon sorunu yaşadığına şahit oldunuz mu?

Oyuncunun sahadaki rolunu belirleyen onun ozellikleri. Bir orta saha icin iyi dripling becerisi olan bir oyuncuya, dripling yapma demek Nani'ye sen stoper oyna veya van Persie'ye kaleye gec demekten cok da farkli degil.

Yazimdaki son cumle belki de en onemlisiydi ve bunu atlamissiniz. Dripling degerini belirlemek icin 3-5 mac yeterli, natural fitness ise yillarca takip etmeyi gerektiriyor.

QaaN-07
05.Mart.2016, 19:50
Oyuncunun sahadaki rolunu belirleyen onun ozellikleri. Bir orta saha icin iyi dripling becerisi olan bir oyuncuya, dripling yapma demek Nani'ye sen stoper oyna veya van Persie'ye kaleye gec demekten cok da farkli degil.

Yazimdaki son cumle belki de en onemlisiydi ve bunu atlamissiniz. Dripling degerini belirlemek icin 3-5 mac yeterli, natural fitness ise yillarca takip etmeyi gerektiriyor.

Yahu yanlışa yanlış demek bu kadar zor değil, siz de kusursuz değilsiniz biz eleştirenler de değiliz hepimiz insanız sonuçta. Souza bir örnekti, dribbling özelliği de aynı şekilde sadece bir örnek. Madem bir oyuncunun bariz eksik görünen bir özelliğini aynı bırakabiliyorsanız ve bunu yabancı araştırma ekibinin bir bildiği vardır argümanıyla savunuyorsanız aynı şekilde bütün oyunculara bu tutumla yaklaşmanız gerekir. Bazen yabancı araştırmacılar da hata yapabiliyorlar, Yaya Toure'nin uzaktan şutu 8'di mesela. Natural Fitness özelliği bu kadar düşük olduğu için maçı tamamlamakta zorlanıyor Kjaer, gerçek hayatta böyle bir şeye şahit oldunuz mu? Bir dönem üst üste 1-2 ağır sakatlık geçirmişti muhtemelen o yüzden bu kadar düşük tuttular fakat şu an böyle bir durum yok. Ben dediğiniz gibi çok uzun süre takip etmek gerektiğine falan inanmıyorum kusura bakmayın.

Oyuncunun sahadaki rolünü belirleyen özelliklerinden ziyade Teknik Direktörüdür ayrıca. Bir örnek Caner mesela, bu sezon geçtiğimiz sezonlara göre formsuz fakat gayet kalitesini ortaya koyduğu maçlar da mevcut. Bunun en büyük sebebi de Vitor Pereira'nın uzun süre hücumcu beklere dayalı oyun yerine beklerin daha çok takım savunmasında kaldığı bir sistem tercih etmesiydi mesela, zaten hücum özellikleriyle var olmuş bir oyuncu Caner doğal olarak özel hayatındaki sıkıntılarla beraber performansı düştü. Hatta Gökhan Gönül daha sezon başında bu sezon pek etkili görünemezsek kimse şaşırmasın minvalinde bir açıklama yapmıştı. Ama bakıyorum Caner'e 5 puanlık bir düşüş, yine CA'da yanılmıyorsam 5-6 puanlık bir düşüş daha uygun görülmüş. Şimdi muhtemelen cevap olarak istatistik kasacaksınız fakat futbol istatistiklerden ibaret bir oyun değil, bunlardan yararlanmanız çok güzel fakat istatistik üzerinden oyuncu değerlendirmesi yapmak bir o kadar yanlış.

perpetua
05.Mart.2016, 19:52
Diğer arkadaşların söylediği bazı yorumlara katılıyorum bazılarına katılmıyorum. Ancak kesinlikle artık bir yargım oluştu ki her konuda bir açıklamanız var. Bir yorumunuzda da evet doğru söylüyorsun dediğinizi görmedim. Bu kadar özeleştiriden kaçmayın ya. Her şeye bir cevabınız var. Ben açıklamalarınızın bazılarına katılıyorum bazılarına katılmıyorum ama bir sefer olsun birine haklısın diyin ya. Bunu ben tolgay arslanla ilgili de sizinle tartışmıştım. Semih kaya konusunda yüzde bir milyon katılıyorum. Semih kaya net bir şekilde genel olarak koray günterden bile kötü bir oyuncu. Tabiki her şeyi kusursuz yapmak imkansız kolay değil ama bariz kötü değerlendirilenlerde bile bir bahaneniz var.

Semih'in Koray'dan daha az vasifli (kotu) bir futbolcu oldugunu dusunebilirsiniz. Buna saygi duyarim. Ancak bu yorum "evet dogru soyluyorsun" cevabi alacak bir yorum degil. Subjektif bir degerlendirme sonucta.

Bir de objektif kismi var.
Evet Semih ozellikle bu sezon hic iyi bir sezon gecirmiyor. Bir futbolcunun kotu bir sezon gecirmesi, kalitesinin altinda performans gostermesi mumkun mu? Evet mumkun. Gercekte de mumkun, oyunda da mumkun.

Sezona sakat girdi, geri dondu, bir kac mac yedek kulubesinde oturdu, sonradan oyuna girdi, bir kac mac ilk 11 basladi bazilarinda cok iyiydi, tekrar sakatlandi, sakatliktan doner donmez 11'de oynadi, kotu performans gosterdi tekrar sakatlandi. Her sakatliktan sonra futbolcunun kendisini toparlamasi zaman alacaktir.

Bunun yaninda Semih hic bir zaman cok ust duzey bireysel ozelliklere sahip, takimi kurtarabilecek bir futbolcu degildi. Takim iyiyse, Semih de iyi olur. Takim kotuyse Semih de kotu olur.

Nasil gecen sezonu cok kotu geciren Diego'nun ozelliklerinde cok buyuk degisiklik yapmadiysak,
Nasil gectigimiz sezon bir var, bir yok olan Oguzhan'i bu sezon basinda dusurmediysek,
Nasil gectigimiz sezon iyi olan ama bu sezon hic iyi performans gosteremeyen Mehmet Ekici'yi gecen sezonki performansiyla cok yukarilara tasimadiysak, bu sezonki performansiyla da yerle bir etmediysek,
Semih icin de ayni sey gecerli.

Sonucta futbolcularin performansi dalgalanabilir.
Semih'in mevcut durumu daha uzun sure devam ederse, ozellikle fiziksel olarak toparlanamadigini gozlemlersek o zaman ciddi bir degisiklige gerek olabilir.

Bundan 4 yil once Hakan Balta sakatliklarla bogusurken kotu oynadigi donemlerde onunla ilgili benzer yorumlar da yapilmisti.
Arda, Atletico Madrid'e transfer olmadan onceki sezon abartili olduguyla ilgili de bir cok yorum okuduk.
Bunlar gayet dogal inisler cikislar.

Emre Colak'in iyi oynadigi ilk sezon daha yuksek olmasi gerektigini soyleyenlere de yorumum, ilk sezonu atlatti, rakiplerin ona daha fazla dikkat etmesiyle ikinci sezonda bakalim nasil basa cikacak demistim. Emre basa cikamadi.
Sinan'in da daha fazla ilgiyle nasil basa cikacagi belli degil ama simdiden Galatasaray taraftarlari onu goklere cikartmaktan kacinmiyor.

Arastirmayi yapanlarin, olup bitene taraftarlardan daha sakin kafayla yaklasmasi lazim. Biz de bunu yapmaya calisiyoruz.

perpetua
05.Mart.2016, 19:55
Oyuncunun sahadaki rolünü belirleyen özelliklerinden ziyade Teknik Direktörüdür ayrıca. Bir örnek Caner mesela, bu sezon geçtiğimiz sezonlara göre formsuz fakat gayet kalitesini ortaya koyduğu maçlar da mevcut. Bunun en büyük sebebi de Vitor Pereira'nın uzun süre hücumcu beklere dayalı oyun yerine beklerin daha çok takım savunmasında kaldığı bir sistem tercih etmesiydi mesela, zaten hücum özellikleriyle var olmuş bir oyuncu Caner doğal olarak özel hayatındaki sıkıntılarla beraber performansı düştü. Hatta Gökhan Gönül daha sezon başında bu sezon pek etkili görünemezsek kimse şaşırmasın minvalinde bir açıklama yapmıştı. Ama bakıyorum Caner'e 5 puanlık bir düşüş, yine CA'da yanılmıyorsam 5-6 puanlık bir düşüş daha uygun görülmüş. Şimdi muhtemelen cevap olarak istatistik kasacaksınız fakat futbol istatistiklerden ibaret bir oyun değil, bunlardan yararlanmanız çok güzel fakat istatistik üzerinden oyuncu değerlendirmesi yapmak bir o kadar yanlış.

Caner ile ilgili nedeni yukarida yazmistim.
Amac, Hasan Ali ile Caner arasindaki farki azaltmakti. Birisi 5 puan yukselirken, digeri 5 puan dustu.
Yazdiginiz gibi Caner defansif yonu kuvvetli, pozisyon disiplini olan bir bek degil. Dususle biz de bu yaptiginiz yorumu veritabanina yansittik zaten.

QaaN-07
05.Mart.2016, 19:57
Caner ile ilgili nedeni yukarida yazmistim.
Amac, Hasan Ali ile Caner arasindaki farki azaltmakti. Birisi 5 puan yukselirken, digeri 5 puan dustu.
Yazdiginiz gibi Caner defansif yonu kuvvetli, pozisyon disiplini olan bir bek degil. Dususle biz de bu yaptiginiz yorumu veritabanina yansittik zaten.

Sadece örnek olarak verdiğim 1-2 istisnaya bakıp cevap veriyorsunuz, eleştirilerin bütününe bakmadığınız sürece tartışmanın anlamı yok. İyi akşamlar :)

Nocna Mora
05.Mart.2016, 20:01
Bence Carole'u gozunde fazla buyutuyorsun. Bence Carole'un Dany'den tek farki sol ayakli olmasi.

Ben Carole'u 130 CA yapın falan demedim. Oyuncunun tarzını bile anlamadan izlemeden saçma saçma değerler verilmiş.

Carole'un pozisyon alma 11, Semih'in 15; Carole'da Semih'te 12-13 değerinde olmalılar.
Carole soğukkanlılık 12 Semih'in 15. Semih 13, Carole 13 olmalı.
Carole önsezi 10 semih'in 15. Semih 14, Carole 11-12 olabilir. Stoper oynayan bir adam.
Semih güç 13, denge 13??? Her darbede uçan, yıkılan Semih'e bak sen. Güç 11, Denge 11

Carole 'U falan abarttığım yok. Saçmasapan bir araştırma. Beğenmedim. Dile getiriyorum. Sabaha kadar da tartışırım. Kimseyi abarttığım yok hayatımda da abartma profilden hoşlanmadım. Yetersiz araştırmaysa yetersiz araştırma derim. Burada yeni yetme cmfmfan fanı falan değilim. Doğru düzgün eleştirileri dile getiriyoruz kaale alan yok. Evet gerçeği yansıtmıyor profiller. Görünen köy benim için kılavuz istemiyor. Vakit kaybı tartışmak o yüzden açtım profilleri kendim gerçeğe yakınlaştırdım. Gözümle gördüğümü sahada gördüğümü oyunda da görmek istiyorum ben kimse kusura bakmasın.

Ayrıca bu oyunun her sene çıkmasının nedeni var farkındaysanız ? Form değişikliklerini de yansıtmak gerekiyor. 1-2 sene bekleyelim belki değiştiririz falan nedir yani ? Gömün falan dediğim yok. Pozisyon alma, önsezi, karar alma, denge, güç, markaj 1-2 puan düşünce zaten şu an form düşüklüğü yaşayan Semih ortaya çıkıyor. Hala aynı düzeyde tutmanın anlamı yok. Oyun 2017 yılında da satılacak. Toparlarsa kendisini o zaman geri arttırırsınız. Overrated bir şekilde duruyor o profil şu an. Uzun vadeli database yapmanın anlamı yok. Her sene cıkıyor bu oyun. Garip garip savunmalar üretmeyin.

perpetua
05.Mart.2016, 20:02
Sadece örnek olarak verdiğim 1-2 istisnaya bakıp cevap veriyorsunuz, eleştirilerin bütününe bakmadığınız sürece tartışmanın anlamı yok. İyi akşamlar :)

Elestirilerin icindeki ornekleri veren ben degilim. Eger elestiri yaparken kullanilan ornekler yapilan elestiriyi desteklemiyorsa, elestirinin tam olarak neye dayanarak yapildigi merakini uyandirmaz mi?

Nocna Mora
05.Mart.2016, 20:08
Emek var mı var. Araştırma var mı var. Fakat ince detaylara önem verilmiyor. Oyunun her sene cıktıgı unutuluyor, hala overrated profiller geziniyor etrafta. Bu oyun için yapılan Gs araştırması bana özensiz geldi gelmeye de devam ediyor. Gelişen futbola ayak uydurmak gerek. İzleyip analiz etmek zor işler değil. Semih'in markaj özelliğinin geriye gittiğini görmek 5 dakika izleyince bile mümkün. Ama hala aynı özellikler. 3 sene sonra bakarsınız profile. Sonucta fm 2016 2016'yı yansıtmak zorunda değil :))

perpetua
05.Mart.2016, 20:25
Emek var mı var. Araştırma var mı var. Fakat ince detaylara önem verilmiyor. Oyunun her sene cıktıgı unutuluyor, hala overrated profiller geziniyor etrafta. Bu oyun için yapılan Gs araştırması bana özensiz geldi gelmeye de devam ediyor. Gelişen futbola ayak uydurmak gerek. İzleyip analiz etmek zor işler değil. Semih'in markaj özelliğinin geriye gittiğini görmek 5 dakika izleyince bile mümkün. Ama hala aynı özellikler. 3 sene sonra bakarsınız profile. Sonucta fm 2016 2016'yı yansıtmak zorunda değil :))

Hala performans ile beceriyi ayni sepete koyuyorsun.

Biz beceriyi degerlendirmeye calisiyoruz.
Bunu da performansa bakarak yapmaya calisiyoruz. Performans zaman zaman becerinin ustunde, zaman zaman becerinin altinda seyreden bir degisken.
Yani hem en iyi donemlerin, hem de en kotu donemlerin cok etkisinde kalmadan, bu iki ucun arasinda olup biteni de dusunerek beceriyi degerlendirmeye calismak gerekli.

asg23
05.Mart.2016, 20:25

Semih'in Koray'dan daha az vasifli (kotu) bir futbolcu oldugunu dusunebilirsiniz. Buna saygi duyarim. Ancak bu yorum "evet dogru soyluyorsun" cevabi alacak bir yorum degil. Subjektif bir degerlendirme sonucta.

Bir de objektif kismi var.
Evet Semih ozellikle bu sezon hic iyi bir sezon gecirmiyor. Bir futbolcunun kotu bir sezon gecirmesi, kalitesinin altinda performans gostermesi mumkun mu? Evet mumkun. Gercekte de mumkun, oyunda da mumkun.

Sezona sakat girdi, geri dondu, bir kac mac yedek kulubesinde oturdu, sonradan oyuna girdi, bir kac mac ilk 11 basladi bazilarinda cok iyiydi, tekrar sakatlandi, sakatliktan doner donmez 11'de oynadi, kotu performans gosterdi tekrar sakatlandi. Her sakatliktan sonra futbolcunun kendisini toparlamasi zaman alacaktir.

Bunun yaninda Semih hic bir zaman cok ust duzey bireysel ozelliklere sahip, takimi kurtarabilecek bir futbolcu degildi. Takim iyiyse, Semih de iyi olur. Takim kotuyse Semih de kotu olur.

Nasil gecen sezonu cok kotu geciren Diego'nun ozelliklerinde cok buyuk degisiklik yapmadiysak,
Nasil gectigimiz sezon bir var, bir yok olan Oguzhan'i bu sezon basinda dusurmediysek,
Nasil gectigimiz sezon iyi olan ama bu sezon hic iyi performans gosteremeyen Mehmet Ekici'yi gecen sezonki performansiyla cok yukarilara tasimadiysak, bu sezonki performansiyla da yerle bir etmediysek,
Semih icin de ayni sey gecerli.

Sonucta futbolcularin performansi dalgalanabilir.
Semih'in mevcut durumu daha uzun sure devam ederse, ozellikle fiziksel olarak toparlanamadigini gozlemlersek o zaman ciddi bir degisiklige gerek olabilir.

Bundan 4 yil once Hakan Balta sakatliklarla bogusurken kotu oynadigi donemlerde onunla ilgili benzer yorumlar da yapilmisti.
Arda, Atletico Madrid'e transfer olmadan onceki sezon abartili olduguyla ilgili de bir cok yorum okuduk.
Bunlar gayet dogal inisler cikislar.

Emre Colak'in iyi oynadigi ilk sezon daha yuksek olmasi gerektigini soyleyenlere de yorumum, ilk sezonu atlatti, rakiplerin ona daha fazla dikkat etmesiyle ikinci sezonda bakalim nasil basa cikacak demistim. Emre basa cikamadi.
Sinan'in da daha fazla ilgiyle nasil basa cikacagi belli degil ama simdiden Galatasaray taraftarlari onu goklere cikartmaktan kacinmiyor.

Arastirmayi yapanlarin, olup bitene taraftarlardan daha sakin kafayla yaklasmasi lazim. Biz de bunu yapmaya calisiyoruz.

Semih 2 senedir kötü. Bu sene daha da kayıp. Semihin ne iyi özelliği var ya. Tek tek özelliklere de inmeye gerek yok. Genel olarak yüksek profili. Eskişehirde oynatmam ben şu an. Figuerasla sezgin ikisi de daha iyi. Rize de oboabona, viera. Fmde eskişehir semihi alsa takımın en iyi oyuncusu olur şu profille. Ben bundan bahsediyorum.

Kısaca beyler yaptığınız iş kolay değil herkesin beğeneceği ve düşündüğü gibi bir değerlendirme yapmanız çok zor elbette. Önemli olan genel olarak tatmin etmesi. Sadece hata yaptım demekten bu kadar çekinmeyin.

perpetua
05.Mart.2016, 20:35
Semih 2 senedir kötü. Bu sene daha da kayıp. Semihin ne iyi özelliği var ya. Tek tek özelliklere de inmeye gerek yok. Genel olarak yüksek profili. Eskişehirde oynatmam ben şu an. Figuerasla sezgin ikisi de daha iyi. Rize de oboabona, viera. Fmde eskişehir semihi alsa takımın en iyi oyuncusu olur şu profille. Ben bundan bahsediyorum.

Kısaca beyler yaptığınız iş kolay değil herkesin beğeneceği ve düşündüğü gibi bir değerlendirme yapmanız çok zor elbette. Önemli olan genel olarak tatmin etmesi. Sadece hata yaptım demekten bu kadar çekinmeyin.

Farkli bir yonden bakalim.
Sen makarnayi yogurtlu seviyorsun.
Ben de peynirli.

Ben diyorum ki "Peynirli makarna iyidir. Yogurtlu makarnadan pek haz etmem."
Sen diyorsun ki "Yogurtlu makarna kadar iyi degildir. Hata yaptigini kabul et."

Gercekten bu mu beklentin? :)

asg23
05.Mart.2016, 20:48
Farkli bir yonden bakalim.
Sen makarnayi yogurtlu seviyorsun.
Ben de peynirli.

Ben diyorum ki "Peynirli makarna iyidir. Yogurtlu makarnadan pek haz etmem."
Sen diyorsun ki "Yogurtlu makarna kadar iyi degildir. Hata yaptigini kabul et."

Gercekten bu mu beklentin? :)

semihin bu profili normalse ben futboldan falan anlamıyorum sen anlıyorsun bilader. Tamamdır. Kusursuz profiller yaratmışsınız.

perpetua
05.Mart.2016, 20:58
semihin bu profili normalse ben futboldan falan anlamıyorum sen anlıyorsun bilader. Tamamdır. Kusursuz profiller yaratmışsınız.

Bunu yazacak kadar koseye sikistigini hissediyorsan yapacak bir sey yok.
Tek bir tavsiye, fikirlerine saygi gosterilmesini istiyorsan, karsindakinin fikirlerine saygi goster.

asg23
05.Mart.2016, 21:07
Bunu yazacak kadar koseye sikistigini hissediyorsan yapacak bir sey yok.
Tek bir tavsiye, fikirlerine saygi gosterilmesini istiyorsan, karsindakinin fikirlerine saygi goster.

Saygıyı sen mi söylüyorsun? Bütün yapılan yorumlara bir cevap bulan sen. Bir kere doğru o konuda es geçmişiz demeyen sen.

asg23
05.Mart.2016, 21:13
Saygıyı sen mi söylüyorsun? Bütün yapılan yorumlara bir cevap bulan sen. Bir kere doğru o konuda es geçmişiz demeyen sen.

Yaptığınız iş kolay değil diyorum. Bir sürü şey diyorum. Ama semihin profilinde bariz bir gerçek dışılık var. Burda bile doğru belki daha düşük bir profil yapabilirdik yerine bir sürü şey anlatıyorsun. Ne diyeyim ki sana. Yorumsuz.

perpetua
05.Mart.2016, 21:13

Maddi hata varsa neden olmasin? Mesela: http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=124987&goto=newpost

Ancak yazismanin baslangicindan beri senden farkli fikire sahip olan birisinin hatali oldugunu soylemesini bekledigini yaziyorsun. Bu mu saygi?
Bana katilmayabilirsin, oyleyse farkli dusuncelerini yazarsin, ben de neden katildigimi veya katilmadigimi yazarim, bu bir fikir tartismasi olarak kalir.

asg23
05.Mart.2016, 21:16
Maddi hata varsa neden olmasin? Mesela: http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=124987&goto=newpost

Ancak yazismanin baslangicindan beri senden farkli fikire sahip olan birisinin hatali oldugunu soylemesini bekledigini yaziyorsun. Bu mu saygi?
Bana katilmayabilirsin, oyleyse farkli dusuncelerini yazarsin, ben de neden katildigimi veya katilmadigimi yazarim, bu bir fikir tartismasi olarak kalir.

tek bir soru sorucam. Lütfen başka bir yorum ekleme. Semihin bu profili normal mi? Normal değil veya normal demeni bekliyorum.

perpetua
05.Mart.2016, 21:30
tek bir soru sorucam. Lütfen başka bir yorum ekleme. Semihin bu profili normal mi? Normal değil veya normal demeni bekliyorum.

Cevabini bildigin soruyu neden soruyorsun? Cevap zaten kiminle yazistiginda sakli degil mi?

Bu soruyu sorduguna gore, ayni soruya senin verecegin cevap da belli. Peki o cevaba nasil ulastigini anlatarak karsindakini ikna etmeye calismak, polemik yapmaktan daha verimli olmaz mi?

asg23
05.Mart.2016, 21:31
Cevabini bildigin soruyu neden soruyorsun? Cevap zaten kiminle yazistiginda sakli degil mi?

Bu soruyu sorduguna gore, ayni soruya senin verecegin cevap da belli. Peki o cevaba nasil ulastigini anlatarak karsindakini ikna etmeye calismak, polemik yapmaktan daha verimli olmaz mi?

Tamam teşekkür ederim.

Nocna Mora
05.Mart.2016, 22:41
Hala performans ile beceriyi ayni sepete koyuyorsun.

Biz beceriyi degerlendirmeye calisiyoruz.
Bunu da performansa bakarak yapmaya calisiyoruz. Performans zaman zaman becerinin ustunde, zaman zaman becerinin altinda seyreden bir degisken.
Yani hem en iyi donemlerin, hem de en kotu donemlerin cok etkisinde kalmadan, bu iki ucun arasinda olup biteni de dusunerek beceriyi degerlendirmeye calismak gerekli.

Tamam da Semih'te ne beceri var ne performans. En iyi haliyle bile şu profili haketmiyor -ki 2 senedir inanılmaz vasat top oynuyor- Hala daha devam edecek mi bakalım diyorsunuz. Performansta, beceri de yerlerde. Eliniz neden bu kadar korkak anlamıyorum. Semih amcaoğlu falan gibi bir durum mevcut. Yok yahu adam 2 senedir sahada yok. Geriye gidiyor. Oyun da size özellik vermiş demiş ki kötüye giden oyuncuyu düşürebilirsin. Neden düşürmüyorsunuz, neyin inadı bu ? hayır semih böyle hayır semih böyle olacak inanıyorum olayı mı ? nedir yani gerçekten ? yok işte adam 2 senedir yok. göremiyor musunuz bu adamın ne akdar vasat olduğunu. Form performans beceri nereye bakarsanız bakın semih bu profili haketmiyor. Seneye giyersin mantığı da kusura bakmayın miles'a şikayet etsek gelir sorar siz ne yapıyorsunuz diye. Bu oyun senelik çıkıyor farkındaysanız. Senelik çıkıyorsa senelik database güncellemeniz lazım performansa göre. Bekleyelim bakalım biraz daha belki o zaman kalıcı yaparız. Yani sanki database kalıcıymışta sadece tek değiştirme hakkı varmış gibi garip garip tavırlar. Bu adam 2 senedir vasat, düşürülecek. Tekrar çıkış yaparsa geri çıkartırsın. Mevcut performansını yansıtmanız gerekiyor, PA'ya göre oyuncu yapmayı bırakın. Biraz daha bekleyelim öyle yaparız falan, kendi söylediğinize baksanıza o kadar komik ki. Bu sene kötüyse bu adam oyunda da kötü olacak. Seneye düzelirse düzeltirsiniz geri arttırırsınız. İşten kaçmak için bahane bulmayın. Bu iş böyle yapılmalı. Yanlış yapıyorsunuz. Söyleyenlere de genele bakıyoruz formsuz bekleyelim bakalım performans değişken gibi saçma saçma argümanlar sunuyorsunuz. Bu database tek oyun için yapılmıyor. FM 2014 için database hazırlamıyorsunuz her 6 ayda 1. Her 6 ayda 1 mevcut durumu yansıtmak için araştırma yapıyorsunuz. Bir garip stile bürünmüşsünüz. Bir de inanıp savunuyorsunuz. Şu araştırma işini de aman ne zor siz bilmiyorsunuz, bir biz yapıyoruz tavrını da bırakın artık. Tek başıma tüm takımları izleyip devre arası update'i çıkarsam ekibin toplamından daha iyi iş çıkarırım. Ya araştırmacılar takımları takip etmiyor, ya da böyle garip bir database'e uzun vaadede müdahale gibi bir anlayış içindesiniz ki saçmalık. 6 ayda 1 güncellemeniz gereken database'i inatla ve inatla bakalım formsuzdur performansdır değişiyordur sakattır falan filan diyip cevap yetiştiriyorsunuz. Mentaliteniz komple hatalı. Güncel formuna göre oyuncuyu yansıtmayacaksan ne anlamı var benim FM 2016 oynamamın, gider FM 2014 oynarım zaten aynı özellikler uzun vaadede bakıyorsunuz ya profil değişikliklerine hani ? Ya da resmi update'i niye bekleyeyim ki siz güncel performansı yansıtmayacaksanız? Dalga mı geçiyorsunuz yani müşteriyle siz ? Ne business açısından, ne de mantık açısından yaptığınız için akıl alır yanı yok. Şimdi gelipte bırakalım biz siz gelin yapın tüm profiller 20 olsun gibisinden garip garip absürd mesajlarda atmayın. Gerçekçi profil isteyen ve bu minvalde çalışan biri olduğumu anlamışsınızdır herhalde şimdiye dek.

ozan42
05.Mart.2016, 23:57
Kjaerin 20 cesaretini neye dayanarak veriyorsunuz böyle saçmalık görmedim.En yakın örnek Egemen vardı cesaret özelliği 20 olan hak ediyordu fakat Kjaer ile Egemeni aynı kefeye koymak normal değil.Sezonun yarısından fazlası bitti 1 tane tekmeye kafa uzattığını veya rakibin şutuna atladığını görmedim.Pozisyon alarak oynayan bir oyuncu Kjaer.. temaslı değil.

ozanocal
06.Mart.2016, 00:26
Kjaerin 20 cesaretini neye dayanarak veriyorsunuz böyle saçmalık görmedim.En yakın örnek Egemen vardı cesaret özelliği 20 olan hak ediyordu fakat Kjaer ile Egemeni aynı kefeye koymak normal değil.Sezonun yarısından fazlası bitti 1 tane tekmeye kafa uzattığını veya rakibin şutuna atladığını görmedim.Pozisyon alarak oynayan bir oyuncu Kjaer.. temaslı değil.

brune alves in 20 olması lazım kafa göz giriyor adam:)

QaaN-07
06.Mart.2016, 00:26

Danimarkalı araştırmacıların bir bildiği yok diye düşünmüşlerse demek.

Sent from my iPhone using Tapatalk

asg23
06.Mart.2016, 00:37
Danimarkalı araştırmacıların bir bildiği yok diye düşünmüşlerse demek.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Her şeyin en iyisini türk araştırmacı arkadaşlarımız bilir beyler. Bir daha onları sorgulamayalım. Özellikle istedikleri özelliklerde yabancı araştırmacıların bir bildiği varken bazı özelliklerde bir bildikleri yoktur.

hakan197
06.Mart.2016, 00:48
Bugün güncellemeye dikkatlice baktım ve gerçekten hayal kırıklığı diyebilirim. Özellikle Çin liginde transferler eksik. Teknik direktör değişiklikleri de eksik örneğin; Mustafa Denizli gibi. Onları da kendim yaptım. Umarım önümüzdeki serilerde daha güzel güncellemeler olur

heartbreaker007
06.Mart.2016, 00:49
Ne Semih tartışması dönmüş arakdaş :) Bütün yorumları okudum ve şu kanıya vardım, Nocna Mora ve asg23'e tamamen katılıyorum ancak demekki göremediğimiz bir durum var ki bizim gözden kaçırdığımız perpetua yakalamış, ve Semih'in değerleri bu şekilde olmuş. Belki başka sebepleri de vardır. Mesela Oyunda Türk bir defans oyuncusunun iyi olmasını istemiştir araştırma sorumluları o yüzden Semih bu şekilde oluşmuştur. Ancak kendi şahsi fikrim Semih sadece GS'ın alt yapısından çıktığı için başta avrupa kupalarında kadro bildiriminde ki kurallar gereği takımda tutulan, ayrıca kendi kariyerinin başında oturmuş bir kadroya adepte olan, özellikle sağlam orta sahası sayesinde defansın yükünü hafiflediği için kendisine fazla yükümlülük binmeyen, o yükümlülükle karşı karşıya kaldığında ilk saydığım (alt yapı) sebepten ötürü aman canım bizim evladımız küstürmeyelim deyip mazur görülen, ancak futbolda 'el bombası' dediğimiz tabirde gerçekten elinde patlayan bir defans oyuncusudur Semih Kaya. ama perpatua hocamda farklı bir durum demek ki tıpkı Cem Yılmaz'ın Yahşi batı filminde dediği gibi, Güzeli görmek hüner ister ve nereye baktığın önemli değil orada ne gördüğün önemli.

Benim perpatua hocama Semih ile sormak istediğim çok farklı bir bir soru var. Kendisinin de dikkatini çekmiştir, Semite çok eksantirik bir durum var. Bu adam ayakta duramıyor o ayrı ama düştüğü zaman kalkamıyor. Sakatlanmaları çok acaip Semih'in. İDMAN sakatlanması yok, adele sakatlığı yok, Ancak Aşk-ı Memnu daki Nihal gibi düşüyor ve bayılıyor. Bu çok sık olmuyor ama bir kere yaşadığı zaman 3-4 maç içinde yine nüksediyor. özellikle kafa topuna çıkınca, işin garibi bu çocuk başını da koruyamıyor, mesela yere düşerken kafayı yere vuruyor, hoop gitti Semih için oyuncu değişikliği vakti. Neyse sorum şu böylesine eksantirik bir sakatlık durumu olan Semih'in sakatlık eğilimi, vucut zindeliği gibi özellikleri ayarlanırken, bu göz önünde bulundurulamazmıydı? Ya da göz önünde bulunudurulup ta verilen değerler buysa biraz bonkör davranmış olmuyormusunuz? Ben Semih konusuna bu açıdan bakmak istedim.

heartbreaker007
06.Mart.2016, 00:53
Göztepe'de Önder Özen değişikliği olmamış, ve dahası ben mehmet aurelio yu bulamıyorum oyunda. Adam antrenör ya

perpetua
06.Mart.2016, 00:56
Tamam da Semih'te ne beceri var ne performans. En iyi haliyle bile şu profili haketmiyor -ki 2 senedir inanılmaz vasat top oynuyor- Hala daha devam edecek mi bakalım diyorsunuz. Performansta, beceri de yerlerde. Eliniz neden bu kadar korkak anlamıyorum. Semih amcaoğlu falan gibi bir durum mevcut. Yok yahu adam 2 senedir sahada yok. Geriye gidiyor. Oyun da size özellik vermiş demiş ki kötüye giden oyuncuyu düşürebilirsin. Neden düşürmüyorsunuz, neyin inadı bu ? hayır semih böyle hayır semih böyle olacak inanıyorum olayı mı ? nedir yani gerçekten ? yok işte adam 2 senedir yok. göremiyor musunuz bu adamın ne akdar vasat olduğunu. Form performans beceri nereye bakarsanız bakın semih bu profili haketmiyor. Seneye giyersin mantığı da kusura bakmayın miles'a şikayet etsek gelir sorar siz ne yapıyorsunuz diye. Bu oyun senelik çıkıyor farkındaysanız. Senelik çıkıyorsa senelik database güncellemeniz lazım performansa göre. Bekleyelim bakalım biraz daha belki o zaman kalıcı yaparız. Yani sanki database kalıcıymışta sadece tek değiştirme hakkı varmış gibi garip garip tavırlar. Bu adam 2 senedir vasat, düşürülecek. Tekrar çıkış yaparsa geri çıkartırsın. Mevcut performansını yansıtmanız gerekiyor, PA'ya göre oyuncu yapmayı bırakın. Biraz daha bekleyelim öyle yaparız falan, kendi söylediğinize baksanıza o kadar komik ki. Bu sene kötüyse bu adam oyunda da kötü olacak. Seneye düzelirse düzeltirsiniz geri arttırırsınız. İşten kaçmak için bahane bulmayın. Bu iş böyle yapılmalı. Yanlış yapıyorsunuz. Söyleyenlere de genele bakıyoruz formsuz bekleyelim bakalım performans değişken gibi saçma saçma argümanlar sunuyorsunuz. Bu database tek oyun için yapılmıyor. FM 2014 için database hazırlamıyorsunuz her 6 ayda 1. Her 6 ayda 1 mevcut durumu yansıtmak için araştırma yapıyorsunuz. Bir garip stile bürünmüşsünüz. Bir de inanıp savunuyorsunuz. Şu araştırma işini de aman ne zor siz bilmiyorsunuz, bir biz yapıyoruz tavrını da bırakın artık. Tek başıma tüm takımları izleyip devre arası update'i çıkarsam ekibin toplamından daha iyi iş çıkarırım. Ya araştırmacılar takımları takip etmiyor, ya da böyle garip bir database'e uzun vaadede müdahale gibi bir anlayış içindesiniz ki saçmalık. 6 ayda 1 güncellemeniz gereken database'i inatla ve inatla bakalım formsuzdur performansdır değişiyordur sakattır falan filan diyip cevap yetiştiriyorsunuz. Mentaliteniz komple hatalı. Güncel formuna göre oyuncuyu yansıtmayacaksan ne anlamı var benim FM 2016 oynamamın, gider FM 2014 oynarım zaten aynı özellikler uzun vaadede bakıyorsunuz ya profil değişikliklerine hani ? Ya da resmi update'i niye bekleyeyim ki siz güncel performansı yansıtmayacaksanız? Dalga mı geçiyorsunuz yani müşteriyle siz ? Ne business açısından, ne de mantık açısından yaptığınız için akıl alır yanı yok. Şimdi gelipte bırakalım biz siz gelin yapın tüm profiller 20 olsun gibisinden garip garip absürd mesajlarda atmayın. Gerçekçi profil isteyen ve bu minvalde çalışan biri olduğumu anlamışsınızdır herhalde şimdiye dek.

CA denilen sey, ve buna bagli olan profilde gordugun ozellikler oyuncunun azami performansini gosterir.
Bu azami performansin ne kadar surekli oldugunu belirleyen diger ozellikler de her futbolcu icin mevcuttur.
1. Futbolcunun ne kadar sakatlandigi
2. Futbolcunun ne kadar zinde oldugu
3. Futbolcunun ne kadar kararli oldugu
4. Futbolcunun baskiyi ne kadar iyi kaldirabildigi
5. Futbolcunun ne kadar iyi profesyonel oldugu
6. Futbolcunun ne kadar hirsli oldugu
7. ve son olarak futbolcunun surekliliginin ne kadar yuksek oldugu.

Bu 7 madde ile ilgili degerlerin hepsi en ust seviye olmadigi surece, futbolcu profilinin gosterdigi performansi yuksek frekansla gostermez. Hatta bu 7 maddedeki ozelliklerin hepsi en ust seviye olsa da oyuncu performansi, oyunun kendi rassalligi nedeniyle, dalgalanacaktir.

Bu dalgalanmanin zaten FM'in bir parcasi oldugunu gozardi edip, ozellikleri surekli indirip cikartmak, oldukca detayli bir futbol menajerlik oyununun veritabaninin basit bir konsol oyununun veritabanina indirgenmesi anlamina gelir. Konsol oyununun veritabaninda bu degisiklikler daha sert olur cunku bu oyunlarda futbolcunun performans dalgalanmasi cok daha basit bir sekilde modellenmistir ve oyuncu ozelliklerinin dusurulup, yukseltilmesi performansini degistirmek icin tek caredir. FM'de ise tek care profilde gorunen ozelliklerin degistirilmesi degil.

Belki Semih'in profilinde gorunen ozelliklerinde buyuk bir degisiklik olmadi ancak biraz dikkatlice bakinca bu 7 maddenin bir cogunda oldukca onemli degisiklikler oldugunu gorebilirsin. Yani Semih'in kalitesi uzerinde ciddi bir oynama yapilmamis olsa da, performansinin surekliligi ile ilgili bir cok degisiklik yapilmis durumda.

hakan197
06.Mart.2016, 00:56
Haklısın hocam Aurelio yok. Gerçekten hayal kırıklığı yarattı bu güncelleme. Beklediğimize değmedi maalesef :/

perpetua
06.Mart.2016, 01:56

Bence Kjaer konusunda yaniliyorsun.
Kjaer yakin adam markaji yapan, ilk hamleyi yapmaya calisan bir stoper. Sarkik oynayip, partnerinin arkasini supuren bir oyuncu degil.
Danimarka milli takiminda Kjaer rakibe basarken, Agger biraz daha geride kalarak oynuyor.
Lille'de Kjaer onde basip, Basa arkasini supuruyordu.
Fenerbahce'de ise Bruno Alves supurucu olmaya calisiyor ama o da Kjaer'e benzer tipte yakin markaj yaparak oynayan bir stoper.

perpetua
06.Mart.2016, 02:08
Benim perpatua hocama Semih ile sormak istediğim çok farklı bir bir soru var. Kendisinin de dikkatini çekmiştir, Semite çok eksantirik bir durum var. Bu adam ayakta duramıyor o ayrı ama düştüğü zaman kalkamıyor. Sakatlanmaları çok acaip Semih'in. İDMAN sakatlanması yok, adele sakatlığı yok, Ancak Aşk-ı Memnu daki Nihal gibi düşüyor ve bayılıyor. Bu çok sık olmuyor ama bir kere yaşadığı zaman 3-4 maç içinde yine nüksediyor. özellikle kafa topuna çıkınca, işin garibi bu çocuk başını da koruyamıyor, mesela yere düşerken kafayı yere vuruyor, hoop gitti Semih için oyuncu değişikliği vakti. Neyse sorum şu böylesine eksantirik bir sakatlık durumu olan Semih'in sakatlık eğilimi, vucut zindeliği gibi özellikleri ayarlanırken, bu göz önünde bulundurulamazmıydı? Ya da göz önünde bulunudurulup ta verilen değerler buysa biraz bonkör davranmış olmuyormusunuz? Ben Semih konusuna bu açıdan bakmak istedim.

Semih'in sakatlik egilimi 12.
Sakatlik modeli bu oyunda yeni degisti ve henuz detayli test etme sansi bulamadim ama eski sistemde sakatlik egilimi 20 olan oyuncular sezon basina 5 sakatlik, 10 olan oyuncular ise 3 sakatlik geciriyordu (1 olanlar hic sakatlanmiyordu).

Yeni sakatlik modelinde futbolcunun oyun tipi de sakatlik frekansini etkilemeye basladi.
Ornegin ozellikle cesur oyuncular cok daha fazla darbe sakatligi yasiyor.
Daha sprinter oyuncular daha fazla adele sakatligi yasiyor.
Ayrica bu tip oyuncularin sakatlik frekansi da daha yukseltildi.

Bu bilgilere gore bir test daha yapip sakatlik egilimlerini tekrar dusunmek gerekebilir ama bu testi yapip guncel verilere ulasana kadar Semih'e verilen deger mantikli gorunuyor cunku son 4 yilda 12 sakatlik gecirmis Semih. Yani her yil ortalama 3 sakatlik.

hknshr
06.Mart.2016, 11:39
Allah aşkına kendizi savunmayı bırakın artık. Beceremiyoruz art niyetliyiz diyin. Bi kez kabul edin. Bi kez karşınızdakinin haklı olduğunun farkına varıp saygı gösterin. Amaçsızca savunmayın mantıksız fikirlerinizi. Oyunda aurelio yok ya. Önder özen kulüp çalıştırmaya başlamış tek bir işlem yapılmamış. Gökhan gönül'ün orta açma değerinin 12 olduğu yerde sabri'nin 15. Ben gökhana kalkın 15 orta açma girin demiyorum hakkı zaten 12. Adrese teslim orta yapan bi adam olmadı gg hiç bir zaman artık ne istediğimizin farkına varın ADALET. Semih kaya'nın 15 pozisyon alma değerini neye dayanarak veriyosunuz. Rhodolfo'ya neden sakatlık girilmedi? Gözden kaçtı değil mi? Kusura bakmayın ama sizin işiniz bu hiç bişey gözden kaçamaz. İşinizi iyi yapamıyosanız da eninde sonunda işsiz kalırsınız.

perpetua
06.Mart.2016, 12:38
Allah aşkına kendizi savunmayı bırakın artık. Beceremiyoruz art niyetliyiz diyin. Bi kez kabul edin. Bi kez karşınızdakinin haklı olduğunun farkına varıp saygı gösterin. Amaçsızca savunmayın mantıksız fikirlerinizi. Oyunda aurelio yok ya. Önder özen kulüp çalıştırmaya başlamış tek bir işlem yapılmamış. Gökhan gönül'ün orta açma değerinin 12 olduğu yerde sabri'nin 15. Ben gökhana kalkın 15 orta açma girin demiyorum hakkı zaten 12. Adrese teslim orta yapan bi adam olmadı gg hiç bir zaman artık ne istediğimizin farkına varın ADALET. Semih kaya'nın 15 pozisyon alma değerini neye dayanarak veriyosunuz. Rhodolfo'ya neden sakatlık girilmedi? Gözden kaçtı değil mi? Kusura bakmayın ama sizin işiniz bu hiç bişey gözden kaçamaz. İşinizi iyi yapamıyosanız da eninde sonunda işsiz kalırsınız.

Onder Ozen veritabani teslim edildikten 6 gun sonra Goztepe'nin basina gecti.
Rhodolfo sezon ortasinda sakatlandi. Oyun Temmuz 2015'te basladigina gore o tarihte sakatliginin olmamasi kadar dogal bir sey yok.
Sabri son uc sezondur Cicinho'dan sonra ortalarini takim arkadaslariyla en yuksek yuzde ile bulusturan oyuncu. Ortalarini %30'u isabetli. Mesela 17 alan Caner'in ortalarinin %25'i isabetli. Cicinho'nun ortalarinin %35'i isabetli.
Semih'in pozisyon alma degerinin yuksek olmasi, stoper'in arkasini supuren oyuncu olarak da oynayabilmesinden kaynaklaniyor. Bu degerin dusuk olmasi ona stoper gorevinin verilmesine neden olur. Ancak Semih en son Ujfalusi ile beraber oynarken stoper gorevi ile oynadi. Semih'in yaptigi hatalarin cogunlugunun oyun konsantrasyonundan kaynaklandigini dusunuyorum. Eger pozisyon alma becerisi zayif oldugunu icin bu hatalari yapiyor olsa, stoper gorevi verilen, rakibe yakin oynayarak markajla savunma yaptirilan bir oyuncu olurdu.

asg23
06.Mart.2016, 14:06
Rhodolfo sezon ortasinda sakatlandi. Oyun Temmuz 2015'te basladigina gore o tarihte sakatliginin olmamasi kadar dogal bir sey yok.
Sabri son uc sezondur Cicinho'dan sonra ortalarini takim arkadaslariyla en yuksek yuzde ile bulusturan oyuncu. Ortalarini %30'u isabetli. Mesela 17 alan Caner'in ortalarinin %25'i isabetli. Cicinho'nun ortalarinin %35'i isabetli.
Semih'in pozisyon alma degerinin yuksek olmasi, stoper'in arkasini supuren oyuncu olarak da oynayabilmesinden kaynaklaniyor. Bu degerin dusuk olmasi ona stoper gorevinin verilmesine neden olur. Ancak Semih en son Ujfalusi ile beraber oynarken stoper gorevi ile oynadi. Semih'in yaptigi hatalarin cogunlugunun oyun konsantrasyonundan kaynaklandigini dusunuyorum. Eger pozisyon alma becerisi zayif oldugunu icin bu hatalari yapiyor olsa, stoper gorevi verilen, rakibe yakin oynayarak markajla savunma yaptirilan bir oyuncu olurdu.

Bir oyuncu o görev veriliyor diye o görevi iyi mi yapmış oluyor? Semih ne hamleli bir oyuncu ne de arkada süpürebilen bir oyuncu. Sıradan bir defans oyuncusu. Teknik direktör yanındaki stopere bir tanım yapar semihi de ona göre değerlendirir.

hknshr
06.Mart.2016, 14:12

Hepsini geçtim. Allah aşkına kjær'in 8 olan vücut zindeliğini açıklar mısın?

GicaHagi
06.Mart.2016, 15:53
Hepsini geçtim. Allah aşkına kjær'in 8 olan vücut zindeliğini açıklar mısın?

Acikladi önceki sayfada.

perpetua
06.Mart.2016, 19:03
Bir oyuncu o görev veriliyor diye o görevi iyi mi yapmış oluyor? Semih ne hamleli bir oyuncu ne de arkada süpürebilen bir oyuncu. Sıradan bir defans oyuncusu. Teknik direktör yanındaki stopere bir tanım yapar semihi de ona göre değerlendirir.

Hic bir zaman muthis bir savunma oyuncusu oldugunu iddia etmedim Semih'in. Ancak mevcut Galatasaray kadrosunda savunma ozellikleri en kuvvetli futbolcu oldugunu dusunuyorum.
Bu nedenle Semih'e bu kadar itiraz edip, diger oyunculara itiraz edilmemesini de garipsiyorum acikcasi.

Denayer'in pozisyon alma becerisi mi? Semih'in mi? Bence Semih fersah fersah onde. Denayer oynadigi partner icin tam bir el bombasi cunku ne zaman alanini bosaltip merkezi bos birakacagi belli degil. Zaten o atletik ozellikleriyle pozisyon almasi da iyi olsa Man City gibi bu sezon savunmaci sorunu yasayan bir takim onu kiralamaz, kadrosunda tutardi bence.

Chedjou'mu? Semih mi? Bence yine Semih. Chedjou'yu ozel yapan top kullanma becerisi ve oyunu okumasi. Savunmasi degil.

Hakan Balta'nin pozisyon almasi daha iyi ama Semih Hakan'dan biraz daha iyi bir markajci ve daha hamleli.

Semih'in ozelliklerini sen nasil degistirmeyi oneriyorsun?

sapple
06.Mart.2016, 21:24
arkadaşlar şu takımın borçlarıyla alakalı bi önerim var benim. şimdi x takımının sallıyorum 80 MN borcu var, fakat takımın maaş bütçesi 300 MN 200MN si kullanılıyor. transfer bütçesi 400 MN. mali dengesi çok iyi. ama o 80 MN borcu 10 yılda ödeyecekler. bi özellik olsa ya şu transfer bütçesinden alsak 80 MN yi de borç kapansa. anlatmak istediğimi anlatamamış olabilirim ama. şunu diyorum. takımın borcunu erken ödeyebilsek bi faizinden falan da kurtulsak mesela. öyle bi özellik yapılamaz mı?

sapple
06.Mart.2016, 21:25
bu ddiğimi sigames yöneticilerin iletebilecek biri var mı
bazı takımlar var mesela galatasaray gibi

sapple
06.Mart.2016, 21:26
benim gibi regen oyuncu takip edip 3 e 5 alıp 10 a 20 satanlar için borçlu takımların borcunu ödeyebiliriz.

kirilenko47
07.Mart.2016, 02:05
Hic bir zaman muthis bir savunma oyuncusu oldugunu iddia etmedim Semih'in. Ancak mevcut Galatasaray kadrosunda savunma ozellikleri en kuvvetli futbolcu oldugunu dusunuyorum.
Bu nedenle Semih'e bu kadar itiraz edip, diger oyunculara itiraz edilmemesini de garipsiyorum acikcasi.

Denayer'in pozisyon alma becerisi mi? Semih'in mi? Bence Semih fersah fersah onde. Denayer oynadigi partner icin tam bir el bombasi cunku ne zaman alanini bosaltip merkezi bos birakacagi belli degil. Zaten o atletik ozellikleriyle pozisyon almasi da iyi olsa Man City gibi bu sezon savunmaci sorunu yasayan bir takim onu kiralamaz, kadrosunda tutardi bence.

Chedjou'mu? Semih mi? Bence yine Semih. Chedjou'yu ozel yapan top kullanma becerisi ve oyunu okumasi. Savunmasi degil.

Hakan Balta'nin pozisyon almasi daha iyi ama Semih Hakan'dan biraz daha iyi bir markajci ve daha hamleli.

Denayer veya Chedjou'nun özellikleri neden Semih'in profilini etkilesin ki? Semih'i birkaç sezondur Galatasaray'da da milli takımda da sürekli izliyoruz, haliyle onu daha sağlıklı değerlendirebiliriz. Denayer'i kaç kez stoperde izledik? Üstelik yarım sezondan daha az oynamış bir oyuncu üstelik sakattı adam veya DR oynadı. Chedjou hakkında her maçını izleyen Galatasaraylıların bile ortak görüşü yoktur muhtemelen, değişik bir oyuncu. Kaldı ki Chedjou'nun özelliklerinde Semih'inki kadar gerçek ile oyun özellikleri arasında uçurum olduğunu düşünmüyorum. Üstelik sizin bunları hatırlatmanız da siyasette bolca kullanılan "buna ses çıkarıyorsunuz ama, şu olduğunda neredeydiniz?" retoriğine benziyor ve bence anlamlı değil. Her neyse.

Bugün sonradan oyuna girdikten sonra Semih'i bir kez daha dikkatli izlemenizi öneririm. Artık bu sezon kaçıncı oluyor bu önerimiz, ama bu maçta artık zirveyi buldu kendisi (yoksa dip mi demeliydim?). Her zamanki gibi ayakta kalamıyor, ilk topları şansı yaver gitmedikçe karşılayamıyor, vücut çalımı veya normal çalımlarla oyundan düşüyor, boştaki oyuncu sağdayken sola hamle yapıyor, döndürüyor, alanını boşaltıyor, sorumlu olduğu alandan sorumlu olamıyor (90.dakikada az kalsın zorla hattrick yaptırıyordu Vişça'ya, keşke anticipation'ını 15 yerine 20 yapsaydınız), koşmaya hali olmayan Batdal'ı ve gelemeyen Başakşehir'i tekrar maça ortak edebiliyor. Yahu bizim Necip bile Mehmet Batdal'la daha iyi baş etti, kaldı ki bu senaryoda Semih daha taze sonradan oyuna girdi, Batdal ise bu vücut yapısıyla sahip olduğu dezavantajıyla beraber maçın başından beri sahadaydı yorgun halde. Ona rağmen kaç kez bu müthiş stoperin içinden geçti.

Artık herkesin gözle gördüğü gerçekleri farklı argümantasyon çabalarıyla yanlışlamaya çalışıyorsunuz, muhtemelen buna da "herkesin gördüğü, subjektiflik" gibi keyword'lerle itiraz edeceksiniz. Ama asli argümanınız zayıf: Semih iyi bir stoper falan değil, vasat bir stoper. Bu seneki formu vasatlığın da 3-4 gömlek altında, sahaya 5 stoperle çıkan yerlici antrenörü bile onun yerine maç oynamamış toy bir gurbetçiyi sahaya sürüyor düşünmeden. Buna rağmen insanlar demiyor ki adamı yerin dibine gömün. Sadece fazla şişirilmiş özelliklerinde 1-2 puanlık düşmeler olsun diyorlar fakat bunu bile yapmıyorsunuz. Peki ne yapıyorsunuz? Off the ball, teknik, pas, first touch veya buna benzer hücum özelliklerini düşürüyorsunuz. Ne oldu, Semih'in bu hücum özelliklerinin 7, 9 gibi değerleri haketmediğini düşünüp 1 puan geriletmeye mi karar verdiniz bu kadar majör problemler ortadayken? Hadi dediğiniz gibi formsuz olma ihtimali olsun, 1 senedir formsuz adamın consistency'si kaç acaba? Yabancı sınırı hakkındaki açıklamalarından, 1 senedir süren "formsuz" oyunundan ve sahadaki bitik halinden sonra profesyonelliği de 18 seviyesinde falandır herhalde.

Serdar Aziz başlığında birisi bu sene Serdar'ın çok formda olduğunu, özelliklerinde artırmaya gidilmesi gerektiğinden söz etmişti. Bursaspor araştırmacısı da cevap olarak Serdar'ın bir senedir gerçekten oldukça geliştiği, Semih Kaya'yı geçerek artık en iyi Türk stoper olarak sayılabileceği, bu sebeple özelliklerinin artırılacağı gibisinden bir şeyler söylemişti. Ben de cevap olarak "Yahu zaten Semih Kaya'nın profilinde dramatik bir düşüşe gidilecektir, Serdar da otomatikman en iyi stoper olacak, bence özelliklerini gayet iyi vermişsiniz değişikliğe gerek yok" diye cevap yazacaktım da vazgeçmiştim. Yani iyi ki vazgeçmişim. Bence bu meseleyi bir inatlaşmaya çevirdiniz. Makul bir insan olduğunuzu düşünüyorum, umarım bu konudaki eleştirileri gerçekten dikkate alıp daha doğru bir değerlendirme yapabilirsiniz.

asg23
07.Mart.2016, 02:55

yoruldum sahiden ben ne desem boş siz biliyorsunuz nasılsa. ben genel olarak özetledim. tek tek özelliklerinden bahsetmeye gerek yok. ben diyorum ki bu semih kaya profili rizeye,eskişehire gitse en iyi oyuncusu olur oraların. ama bu gerçek olamaz diyorum.

bak basit bir şey söylüyorum ben. sen şunu demişsin.- Eger pozisyon alma becerisi zayif oldugunu icin bu hatalari yapiyor olsa, stoper gorevi verilen, rakibe yakin oynayarak markajla savunma yaptirilan bir oyuncu olurdu. -

yani bir görev tanımı yapılan her oyuncu o görevdeki özelliklerde güçlü olduğu için o görev veriliyor diyorsun bunu demeye getiriyorsun. işte onun için seninle tartışmaktan yoruldum. tamam kapatalım lütfen bu konuyu. zaten bu yüzden türkiye ligi de oynamıyorum kaç yıldır. mühim değil.

asg23
07.Mart.2016, 03:04
Denayer veya Chedjou'nun özellikleri neden Semih'in profilini etkilesin ki? Semih'i birkaç sezondur Galatasaray'da da milli takımda da sürekli izliyoruz, haliyle onu daha sağlıklı değerlendirebiliriz. Denayer'i kaç kez stoperde izledik? Üstelik yarım sezondan daha az oynamış bir oyuncu üstelik sakattı adam veya DR oynadı. Chedjou hakkında her maçını izleyen Galatasaraylıların bile ortak görüşü yoktur muhtemelen, değişik bir oyuncu. Kaldı ki Chedjou'nun özelliklerinde Semih'inki kadar gerçek ile oyun özellikleri arasında uçurum olduğunu düşünmüyorum. Üstelik sizin bunları hatırlatmanız da siyasette bolca kullanılan "buna ses çıkarıyorsunuz ama, şu olduğunda neredeydiniz?" retoriğine benziyor ve bence anlamlı değil. Her neyse.

Bugün sonradan oyuna girdikten sonra Semih'i bir kez daha dikkatli izlemenizi öneririm. Artık bu sezon kaçıncı oluyor bu önerimiz, ama bu maçta artık zirveyi buldu kendisi (yoksa dip mi demeliydim?). Her zamanki gibi ayakta kalamıyor, ilk topları şansı yaver gitmedikçe karşılayamıyor, vücut çalımı veya normal çalımlarla oyundan düşüyor, boştaki oyuncu sağdayken sola hamle yapıyor, döndürüyor, alanını boşaltıyor, sorumlu olduğu alandan sorumlu olamıyor (90.dakikada az kalsın zorla hattrick yaptırıyordu Vişça'ya, keşke anticipation'ını 15 yerine 20 yapsaydınız), koşmaya hali olmayan Batdal'ı ve gelemeyen Başakşehir'i tekrar maça ortak edebiliyor. Yahu bizim Necip bile Mehmet Batdal'la daha iyi baş etti, kaldı ki bu senaryoda Semih daha taze sonradan oyuna girdi, Batdal ise bu vücut yapısıyla sahip olduğu dezavantajıyla beraber maçın başından beri sahadaydı yorgun halde. Ona rağmen kaç kez bu müthiş stoperin içinden geçti.

Artık herkesin gözle gördüğü gerçekleri farklı argümantasyon çabalarıyla yanlışlamaya çalışıyorsunuz, muhtemelen buna da "herkesin gördüğü, subjektiflik" gibi keyword'lerle itiraz edeceksiniz. Ama asli argümanınız zayıf: Semih iyi bir stoper falan değil, vasat bir stoper. Bu seneki formu vasatlığın da 3-4 gömlek altında, sahaya 5 stoperle çıkan yerlici antrenörü bile onun yerine maç oynamamış toy bir gurbetçiyi sahaya sürüyor düşünmeden. Buna rağmen insanlar demiyor ki adamı yerin dibine gömün. Sadece fazla şişirilmiş özelliklerinde 1-2 puanlık düşmeler olsun diyorlar fakat bunu bile yapmıyorsunuz. Peki ne yapıyorsunuz? Off the ball, teknik, pas, first touch veya buna benzer hücum özelliklerini düşürüyorsunuz. Ne oldu, Semih'in bu hücum özelliklerinin 7, 9 gibi değerleri haketmediğini düşünüp 1 puan geriletmeye mi karar verdiniz bu kadar majör problemler ortadayken? Hadi dediğiniz gibi formsuz olma ihtimali olsun, 1 senedir formsuz adamın consistency'si kaç acaba? Yabancı sınırı hakkındaki açıklamalarından, 1 senedir süren "formsuz" oyunundan ve sahadaki bitik halinden sonra profesyonelliği de 18 seviyesinde falandır herhalde.

Serdar Aziz başlığında birisi bu sene Serdar'ın çok formda olduğunu, özelliklerinde artırmaya gidilmesi gerektiğinden söz etmişti. Bursaspor araştırmacısı da cevap olarak Serdar'ın bir senedir gerçekten oldukça geliştiği, Semih Kaya'yı geçerek artık en iyi Türk stoper olarak sayılabileceği, bu sebeple özelliklerinin artırılacağı gibisinden bir şeyler söylemişti. Ben de cevap olarak "Yahu zaten Semih Kaya'nın profilinde dramatik bir düşüşe gidilecektir, Serdar da otomatikman en iyi stoper olacak, bence özelliklerini gayet iyi vermişsiniz değişikliğe gerek yok" diye cevap yazacaktım da vazgeçmiştim. Yani iyi ki vazgeçmişim. Bence bu meseleyi bir inatlaşmaya çevirdiniz. Makul bir insan olduğunuzu düşünüyorum, umarım bu konudaki eleştirileri gerçekten dikkate alıp daha doğru bir değerlendirme yapabilirsiniz.

hocam altına imza atarım. altına imza atarım yazdıklarının ağzına sağlık. bu kadar basit ve güzel özetledin. bu olay bu.

ya biraz futboldan anlayan ama lafta değil sahiden biraz böyle gözlemleyen,oyuncuların toplu topsuz yaptıklarını değerlendirebilen,takıma etkisini gören istatistik falan buzdagının görünmeyen kısmı bunu çok açık bir şekilde görebilir. böyle yok şöyle olursa sonra değerlendiririz bilmem ne. ya yeter sahiden. adam 2.5 senedir top falan oynamıyor. ne yani 2 sene çıktı galatasarayda oynadı bilmem ne hemen savunma. şu adam bak son sıradaki eskişehirde oynamayı hak etmeyen bir adam. çok açık söylüyorum. ne çıkıp adamı dağıtıp topu keser, ne karşıda dimdik durur, bir sürü çalım yer, ayağı iyi sayılmaz , fiziği son derece vasat. semih koray günterin tırnağı etmez. bak o kadar açık söylüyorum. koray günterle karşılaştırıyorum düşünün. serdar azizle hiç karşılaştırmıyorum. serdar azizi de böyle çok bayıla bayıla beğenmesem de serdar aziz son derece güçlü, çıktı mı dağıtan, kafa hakimiyeti yüksek, yerden son derece çevik, kolay kolay çalım yemeyen ve kısa mesafede süratli bir oyuncu. semih türkiyede şu haliyle ancak sivassporda stoper oynar. ne vukovicle selimi ya da ali turanı keser. ya daha da abartayım elyasa süme forma vermez antepte buna.

son olarak bir şey söyleyim. mesela benim türkiyede en çok beğendiğim stoper kesinlikle ve kesinlikle hakkının yendiğini düşündüğüm ve biraz geç parladığını düşündüğüm egemendir. bana birisi semihin beşiktaştaki hatta fenerbahçedeki egemenden -sakatlık sorunlarını geçiyorum- daha iyi olduğu tek bir özelliğini saysın. tek bir tane yok. ama fmyi baz alsan isimleri kaldırsan iddia ediyorum 10 kişiye sorsan desen ki hangisi egemen hangisi semih 8 tanesi semihe egemen der egemene semih der. işte böyle bir profil yaratmadan bahsediyoruz.

illet
07.Mart.2016, 10:18

kesinlikle katılıyorum bu söylediklerine. verilen cevaplar her seferinde aynı kaliteli oyuncu ama form düşüklüğü olabilir böyle devam ederse düşürürüz deniyor. iyide arkadaş bu oyun 6 ayda bir niye güncelleme yapıyor niye biz fm2016 oynuyoruz bunlarıda düşünmek gerekmez mi. aslında tek cümle yeterli bu yazdıklarında şuan 2016 yılındayız oyun fm2016 semih 2015-2016 sezonunda kötü bir sezon geçiriyor ozaman özellikleride kötü olmak zorunda bukadar basit ve net.

serwan
07.Mart.2016, 14:07
Açıkçası oyuncu profilleri benim zerre umrumda değil. Hatta dünyadaki gençleri keşfetme olayı olmasa komple fake oyuncularla dahi oynayabilirim.
Ancak profillerdeki bu dengesizlik ligdeki dengeyi de bozuyor.
Semih örneğinden yola çıkarsak son 2 seneki oyunuyla ancak anadolunun sıradan takımlarında oynar semih. Bu bi gerçek. Elbette görecelidir ancak şuradakilerin %80'i katılır buna diye düşünüyorum. Fakat profil öyle değil. Hee çok mu önemli? 3-5 puan aşağı çekilse çok mu şey değişir? Hayır..

perpetua
07.Mart.2016, 15:42

Nasil yani? Ozelliklerin oyuncular arasinda karsilastirma yaparak verilmesi gerekli degil mi?
Son cumleye gelince, Semih'te indirilmesini istediginiz ozelliklerin, Denayer, Chedjou vs. uzerinde de etkisi olmayacak mi?
Yani takim ici ozelliklerde denge olmasi icin bu diger oyuncularda degisiklik gerekmeyecek mi?

Denayer'in sakatligindan bahsederken, Semih'in son iki sezonun 1 sezonunu sakat gecirdigini atlamak da bir cifte standart bence. Semih gecen sezon ve bu sezon 24 maci saaktliktan kacirdi. Bunlardan iki tanesi diz bagi sakatligiydi. Sezon basi kampini kacirdigi gibi, takim savunma organizasyonu oldukca zayif olan bir takimda oynuyor.

Ozellikle kanat oyuncularinin savunmaya katkisi hemen hemen hic olmayan ve temposuz olduklari icin takimi ileriye tasiyamayan ve bu nedenle rakibin tedirgin olmadan onde baski yapabildigi bir Galatasaray var bu sezon. Bu da savunma oyuncularinin ustune, bir cok diger takimdan, daha fazla yuk bindiriyor.

Ben de ilk yarida Denayer'in Batdal'in topu kullanmasina nasil izin verdigini gozlemlemeni tavsiye ederim.
Basaksehir ikinci yarida, ilk yaridaki oyunundan cok farkli bir oyun oynamadi. Ancak ikinci yarida Semih, Batdal'a topu kullandirtmadi.

Ilk yarida Batdal, top ile 28 defa bulusmus.
20 defa pas yapmis, paslarin 10 tanesini ileriye oynamis. Yani %50.
Paslarin 8 tanesi kafa ile. Yani Denayer hava toplarinda Batdal'i kontrol edememis.
Topu rakip 1 defa ayagindan kapmis, 3 defa Batdal kotu top kontrolu yaparak kaybetmis.
Ilk yarida 2 tane sut cekmis.

Ikinci yarida Batdal, top ile 36 defa bulusmus.
33 defa pas yapmis, paslarin 11 tanesini ileriye oynamis. Yani %33.
Paslarin 4 tanesi kafa ile. Yani Semih hava toplarinda Batdal'i etkisizlestirmis.
Topu rakip 1 defa ayagindan kapmis.
Ikinci yarida hic sut cekememis.

En can alici karsilastirma ise:
Ilk yarida Batdal hucum bolgesinde 8 pas yapmis. Bunlardan 7 tanesini ileriye dogru kullanabilmis.
Ikinci yarida Batdal hucum bolgesinde 8 pas yapmis. Bunlardan 4 tanesini ileriye dogru kullanabilmis.

Semih'in iyi bir stoper oldugunu iddia etmedim. Hatta arastirma bolumundeki Semih basliginda bence Semih'in neden oldukca kisitli bir stoper oldugunu ve ozellikle onu tamamlayici bir stoper bulmanin neden cok zor oldugunu anlatmistim.

Semih son 1 yilda sakatlik yuzunden 19 mac kacirdi.
Tolgay Arslan son 1 yilda sakatlik yuzunden 25 mac kacirdi
Tek fark Semih'in arada sirada sakatliktan donerken oynadigi maclar ve bazilarinda gosterdigi kotu performans (gerci bence bu sezon en iyi futbolu Atletico Madrid maclarinda oynadi).
Ocak ayindan, Nisan ortasina kadar sakatti. Gecen sezonun ikinci yarisinda sadece Galatasaray'in 6 macta 1 gol yedigi surecte mecburiyetten Semih oynadi.
Hatirlarsin, o donemde Chedjou da sakatlanmisti.
Yaz kampinin basinda tekrar sakatlanip, sezona da sakat basladi. Yani yaz kampi da gecirmedi.

Tolgay'in diz baglari koptu, son 1 yilda 6 ay oynamadi.
Semih bu donemde iki defa diz bagi sakatligi gecirdi.
Tolgay yavas yavas takima isindiriliyor, belki bu sezonu toplam 4-5 mac ile bitirecek. Neden? Cunku Oguzhan sag olsun Tolgay'a acil ihtiyac yok ve Tolgay'in yavas yavas tekrar formunu yakalamasi beklenebilir.
Semih son bir sezonda tam hazir olmadan bir cok defa mecburiyetten oynadi.

Oyunda sakatliktan donmus ama tam hazir olmayan oyuncuyu oynattigin zaman ne kadar verim alabiliyorsun? Hazir olmasi icin oynatman gerekli, ama oynattiginda da hazir olana kadar da tam randimanla oynatamiyorsun. Hazir olmadan fazla yuklendigin zaman da bu oyuncunun tekrar sakatlanma riski yuksek oluyor.

Semih'in durumu da bu bence. Oyunda da dikkat edersen 2015/16 sezonu oldukca kotu geciyor.

Profesyonellik vs. degerlerini de kendin editor'den bakip, gorebilirsin.

Serdar Aziz, ozellikleri acisindan iyi bir stoper. Semih gibi onun da cabuklugu en buyuk artisi. Ayrica Semih'te olmayan, ozellikle ofansif hava toplarinda etkisi de Serdar'in buyuk bir artisi.

Ancak Serdar'in iyi bir stoper olmasinin onundeki en buyuk engel zaman zaman akil tutulmasi yasayip cok gereksiz kartlar gormesi ve cebinde kartla oynadigi icin kendisini zor durumda birakmasiydi. Cebinde kart ile oynadigi maclarda, Serdar'in ayni sertligi gosteremeyince oyundan dusmesi takima zarar veriyordu. Semih'in, Serdar'dan en buyuk artisi da buydu bence. Serdar hirsina kapilip o an icin uste cikmak isterken 90 dakikanin tamaminda takimina zarar verebilirken, Semih macin 90 dakika oldugunun farkinda ve hata yapsa bile rakibi dusurup kart almak yerine mucadeleye devam edip kart gorme hakkini mac icinde daha onemli bir ana saklar. Gecen sezonun ikinci yarisi ve bu sezon Serdar biraz daha dikkatli oynayarak ve rakibe dengesiz mudahalelerinden uzaklasarak daha degerli hale geldi.

Gecen sezonki Kasimpasa ve Rizespor maclari da Serdar'in zaaflarina guzel birer ornek. Kasimpasa'ya karsi Bursaspor 5-0 onde ve Serdar Aziz rakip yari alanda macin 84. dakikasinda yaptigi mudahale yuzunden sari kart goruyor. Bu kart ile bir sonraki hafta 3 gol yenilip kaybedilen Karabukspor macinda cezali duruma dusuyor. Karttan sonra kafa olarak iyice dagiliyor ve kotu top kontrolu sonrasi Babel'e kaptirdigi toptan sonra dengesini kaybedip calim yiyor ve Babel gol atiyor.

Rize macinda ise gordugu kirmizi kart ve yaptigi penalti tam bir facia. Mac 1-1, dakika 60. Bursaspor iyi onuyor. Serdar penalti yapip kirmizi kart goruyor. Rize penaltiyi atamiyor ama son 30 dakikayi Bursaspor 10 kisi oynamak zorunda kaliyor. O pozisyonda penaltiyi yapmayip, ayakta kalsa belki Bursaspor evinde baski kurup maci kazanabilecek. Ama Serdar hirsina yenik dusuyor.

Son zamanlarda Serdar'dan bu tip hareketleri cok fazla gormuyoruz. Biraz daha fazla ayakta kalmaya calisiyor. Serdar'da sezon basindan beri yapilan degisiklik de zaten liderlik, kararlar ve ceviklik ozelliklerinin 1'er puan yukseltilmesi. Cok buyuk bir degisiklik olmadi yani. Yukarida yazdigim gibi Serdar'daki buyuk iyilestirme zaten gecen sezon sonunda yapilmisti.

Evet, 3 buyukler disindaki takimlarin arasindaki en iyi stoper Serdar belki de. Ama Serdar Bursaspor'da yaptigi bu tip hatalari bir buyuk takimda yapiyor olsa (ki bu hatalari ozellikler Bursaspor hucum oynadiginda cok daha fazla yapiyor Serdar), profili Semih'ten cok daha fazla elestiri alir bence.

perpetua
07.Mart.2016, 15:47
yoruldum sahiden ben ne desem boş siz biliyorsunuz nasılsa. ben genel olarak özetledim. tek tek özelliklerinden bahsetmeye gerek yok. ben diyorum ki bu semih kaya profili rizeye,eskişehire gitse en iyi oyuncusu olur oraların. ama bu gerçek olamaz diyorum.

bak basit bir şey söylüyorum ben. sen şunu demişsin.- Eger pozisyon alma becerisi zayif oldugunu icin bu hatalari yapiyor olsa, stoper gorevi verilen, rakibe yakin oynayarak markajla savunma yaptirilan bir oyuncu olurdu. -

yani bir görev tanımı yapılan her oyuncu o görevdeki özelliklerde güçlü olduğu için o görev veriliyor diyorsun bunu demeye getiriyorsun. işte onun için seninle tartışmaktan yoruldum. tamam kapatalım lütfen bu konuyu. zaten bu yüzden türkiye ligi de oynamıyorum kaç yıldır. mühim değil.

Biraz abartili bir ornek veryim.

Bir teknik direktor Burak Yilmaz'a oyun kurucu gorevi vermez.
Neden vermez?
Burak'in bu gorevi yapabilecek ne top teknigi var, ne pas becerisi, ne de oyun gorusu.

Sence Semih'in ozelliklerinin nasil degismesi gerektigini yazarsan degerlendirebilir, belki bir yere varabiliriz.

3842
07.Mart.2016, 19:19
Bazı oyuncuların profilleri ile ilgili hararetli tartışmalar yapılmış. Belki Semih'in özellikleri yanlış değerlendirilmiş olabilir ama sonuçta Semih'i bir Maldini yapmamış görevli arkadaşlar. Bu şiddette ve yoğunlukta eleştiriyi ben tasvip etmiyorum. Başka liglerden bizim ligimize oranla daha çok şişirilmiş oyuncuya rastlamak mümkün. :)

Ben daha büyük çerçeveden bakıp bir kaç soru sormak, tartışmak istiyorum ve tartışmaların yapıcı olmasını istiyorum. Yapamıyorsunuz, bilmiyorsunuz gibi bir mesaj verme amacında değilim. Sadece 16.3 güncellemesinden bahsetmediğimi de belirtmek isterim. :)

Öncelikle, perpetua, Kjaer'in profilindeki vücut zindeliği özelliği için Danimarka gözlemcilerine danışıldığı söylenmiş. Yanlış hatırlamıyor isem Kjaer uzun süredir Danimarka Ligi'nde forma giymiyor. Neden Danimarka gözlemcilerine danışılıyor, oyuncunun geçirdiği sakatlıkları araştırmak o kadar da zor olmasa gerek. Mesela bir İtalyan gözlemci gelip Felipe Melo hakkında fikir aldı mı sizden? Hadi bahsi geçen oyuncu Türk olsun Enes Ünal için bir İngiliz gözlemci fikir istedi mi, veya Kazım için bir Hollandalı gözlemci?

Millet olarak küçümseyici, gözlemci ekibi olarak biraz korkak mı yaklaşıyoruz acaba oyunculara? Demek istediğimi bir kaç örnek ile açıklayayım.

1-) Carole Galatasaray'a gelmeden önce 23 yaşında başlıyordu oyuna ve ikinci lig oyuncusu olmasına rağmen çok yüksek bir PA değeri vardı yanlış hatırlamıyor isem. (Carole'ün yüksek PA değeri alması gerektiğini düşünmüyorum, yanlış anlaşılmasın.) Türkiye'deki umut vaat eden oyunculara ise ben yıllardır böyle değerler verildiğini göremiyorum. Muhammet Demir'e, Orkan Çınar'a, Ahmet Çalık'a, Serdar Aziz'e, Sinan Gümüş'e ve benzerlerine verilen potansiyel yetenekleri arttıramıyor muyuz? Verilen değerler çok az demiyorum ama bazı oyuncular ciddi anlamda daha fazlasını hakkedecek potansiyeli gösteriyorlar. En basitinden şöyle söyleyeyim Selçuk İnan Manisaspor'dayken oyundaki değerleriyle Galatasaray'ın kaptanı olacak bir potansiyel sergilemiyordu, ama oldu. Marcelo Fluminense'deyken ise oyundaki değerleriyle Real Madrid'e transfer olacak bir potansiyel gösteriyordu, o da oldu.

Biz böyle şeyleri neden tutturamıyoruz? :) Hiç tutmuyor demiyorum ki örneğin Cenk Tosun'un birkaç yıl önceki oyundaki durumu bunu kanıtlar nitelikte. Beşiktaş'ın ikinci forveti şu an ve izin verseler birinci forveti olacak kalitesi de var. Elin adamı henüz ikinci ligden Dortmund'a transfer olmuş Julian Weigl'a yüksek potansiyel yetenek değeri ve güzel bir profil verebiliyor işte. Biz mi topluluk olarak oyuncularımızı küçümsüyoruz acaba? Ya da oyunu oynayanlar olarak oyuncularımızı gözümüzde büyütüyoruz? Yoksa SI gözlemcilik konularında bir sınırlama mı getiriyor?

2-) Leicester City bu sezon çok iyi ve harika oynuyorlar. Ne kadar Vardy ve Mahrez'den sonra ismi geçse de Kante izlediğim maçlarda gözüme çarptı. Bence çok iyi bir oyuncu. Merak edenler adamın profiline bakabilir, resmen yeni Matuidi yaratmış İngiliz gözlemciler. Bu araştırma, güncelleme kısımlarında çok rastladığım bir yorum çeşidi vardı yıllardır; x futbolcusu 6 ay şöyle performans gösterdiği için, şöyle bir profil yapmamız, z özelliğini geliştirmemiz(düşürmemiz) çok mantıklı görünmüyor. E İngiliz'ler yapıyor ve oluyorsa, bizde neden olmuyor? Biraz korkak mı davranıyoruz sanki. :) Mehmet Topal Valencia'ya transfer olana kadar, Burak Yılmaz Galatasaray'a gelene kadar, Volkan Şen Fenerbahçe'ye gidene kadar niye vasat profillere sahip oldular? Avrupa'daki iyi performans gösteren oyunculara çok iyi profiller verilebiliyor. Yıllardır Ladislav Krejci'nin inanılmaz bir profili oluyor, 16.2'de de ülkemizde top koştururken vasat bir oyuncu olan Borek Dockal'ın inanılmaz bir profili vardı, 16.3 profillerini bilmiyorum. :)

perpetua
07.Mart.2016, 21:22
Bazı oyuncuların profilleri ile ilgili hararetli tartışmalar yapılmış. Belki Semih'in özellikleri yanlış değerlendirilmiş olabilir ama sonuçta Semih'i bir Maldini yapmamış görevli arkadaşlar. Bu şiddette ve yoğunlukta eleştiriyi ben tasvip etmiyorum. Başka liglerden bizim ligimize oranla daha çok şişirilmiş oyuncuya rastlamak mümkün. :)

Ben daha büyük çerçeveden bakıp bir kaç soru sormak, tartışmak istiyorum ve tartışmaların yapıcı olmasını istiyorum. Yapamıyorsunuz, bilmiyorsunuz gibi bir mesaj verme amacında değilim. Sadece 16.3 güncellemesinden bahsetmediğimi de belirtmek isterim. :)

Öncelikle, @perpetua (http://forum.turksportal.net/vb/members/perpetua.html), Kjaer'in profilindeki vücut zindeliği özelliği için Danimarka gözlemcilerine danışıldığı söylenmiş. Yanlış hatırlamıyor isem Kjaer uzun süredir Danimarka Ligi'nde forma giymiyor. Neden Danimarka gözlemcilerine danışılıyor, oyuncunun geçirdiği sakatlıkları araştırmak o kadar da zor olmasa gerek. Mesela bir İtalyan gözlemci gelip Felipe Melo hakkında fikir aldı mı sizden? Hadi bahsi geçen oyuncu Türk olsun Enes Ünal için bir İngiliz gözlemci fikir istedi mi, veya Kazım için bir Hollandalı gözlemci?

Millet olarak küçümseyici, gözlemci ekibi olarak biraz korkak mı yaklaşıyoruz acaba oyunculara? Demek istediğimi bir kaç örnek ile açıklayayım.

Natural Fitness, bir futbolcu icin gozlemlenmesi oldukca zor bir ozellik. Uzun sure takip etmek, futbolcuyu yakindan tanimak gerekli.
Bunun yaninda her ulkenin arastirma ekibinin kuvvetli yonleri de var, zayif oldugu yonler de var. Ornegin Fransa'da arastirma ekibi gectigimiz yaz degisti. Yeni olmalari, arastirmacilarin kotu veya bilgisiz oldugu anlamina gelmez ama arastirma isini ilk ele aldiginda arastirmacilar bazen biraz fazla radikal kararlari, bazen de is fazlaligindan her detaya yeterince hakim olmamayi getiriyor.

Peki neden Danimarka arastirmacisi? Cunku Kjaer Danimarka'nin onemli bir futbolcusu. Almanya'da yaptiklari da, Fransa'da yaptiklari da, Italya'da yaptiklari da Danimarka'da haber olur. Eger natural fitness degeri ile ilgili ciddi bir sorun varsa bunun haberi Turkiye'de cikmaz ama Danimarka'da mutlaka cikar.

Mesela Arda'nin pubis sorunu oldugunu Ispanyol arasitrmacilar belki bilmez, ama biz bu sorunu gorduk, yasadik ve Arda'yi ona gore degerlendirmistik. Ispanyollar onun bu ozelligini birden 14-15'e yukseltse buna ilk itiraz edecek kisi ben olurum cunku dikkatli kullanilmadigi zaman ne gibi fiziksel sorunlar yasayabildigini biliyoruz.

Tahminen Wolfsburg'da oynarken yasadigi kas sakatliklari yuzunden Almanlar Kjaer'i bu sekilde degerlendirdi.
Bunun bilincli yapilmis bir duzenleme mi, yoksa sehven yapilmis bir hata mi oldugunu bilmek, yapacagimiz degisikligin seviyesini de etkileyecektir.
Ornegin "Kjaer guclu kuvvetli ayi gibi adam, bunun natural fitness minimum 16 olur" demek var.
"Guclu kuvvetli gorunuyor ama gecmisten gelen su sakatligi yuzunden antrenmanlarda fazla yuklenemiyor, bu nedenle maksimum 12 olur" demek var.

1-) Carole Galatasaray'a gelmeden önce 23 yaşında başlıyordu oyuna ve ikinci lig oyuncusu olmasına rağmen çok yüksek bir PA değeri vardı yanlış hatırlamıyor isem. (Carole'ün yüksek PA değeri alması gerektiğini düşünmüyorum, yanlış anlaşılmasın.) Türkiye'deki umut vaat eden oyunculara ise ben yıllardır böyle değerler verildiğini göremiyorum. Muhammet Demir'e, Orkan Çınar'a, Ahmet Çalık'a, Serdar Aziz'e, Sinan Gümüş'e ve benzerlerine verilen potansiyel yetenekleri arttıramıyor muyuz? Verilen değerler çok az demiyorum ama bazı oyuncular ciddi anlamda daha fazlasını hakkedecek potansiyeli gösteriyorlar. En basitinden şöyle söyleyeyim Selçuk İnan Manisaspor'dayken oyundaki değerleriyle Galatasaray'ın kaptanı olacak bir potansiyel sergilemiyordu, ama oldu. Marcelo Fluminense'deyken ise oyundaki değerleriyle Real Madrid'e transfer olacak bir potansiyel gösteriyordu, o da oldu.

Biz böyle şeyleri neden tutturamıyoruz? :) Hiç tutmuyor demiyorum ki örneğin Cenk Tosun'un birkaç yıl önceki oyundaki durumu bunu kanıtlar nitelikte. Beşiktaş'ın ikinci forveti şu an ve izin verseler birinci forveti olacak kalitesi de var. Elin adamı henüz ikinci ligden Dortmund'a transfer olmuş Julian Weigl'a yüksek potansiyel yetenek değeri ve güzel bir profil verebiliyor işte. Biz mi topluluk olarak oyuncularımızı küçümsüyoruz acaba? Ya da oyunu oynayanlar olarak oyuncularımızı gözümüzde büyütüyoruz? Yoksa SI gözlemcilik konularında bir sınırlama mı getiriyor?

Carole'un PA'si -7 idi. Saydigin oyunculardan daha yuksek bir potansiyel degil.
Selcuk Inan, degil Manisaspor'da ondan once Dardanelspor'da bile onemli potansiyeli oldugu bilinen bir oyuncuydu. Ancak Selcuk fizigiyle degil, daha cok akliyla oynayan bir futbolcu oldugu icin Galatasaray seviyesine cikmasi 20'li yaslarin sonunu buldu.

SI bize bir sinirlama getirmiyor.
Su anda Turkiye veritabaninda:
6 tane Super Ligde tipki Nani, van Persie, Gomez, Sneijder'in mevcut seviyesine cikabilecek genc futbolcu var.
12 tane 3 buyuklerin onemli futbolcusu olabilecek seviyede potansiyele sahip (Selcuk Inan, Podolski, Gokhan Gonul, Jose Sosa vs.) genc futbolcu var
39 tane 3 buyuklerde ilk 11 oynayabilecek seviyede potansiyele sahip oyuncu var.

Sayisal olarak cok da az degil yani. Zamanla bazilari gelisiyor, bazilari gelismiyor.

2-) Leicester City bu sezon çok iyi ve harika oynuyorlar. Ne kadar Vardy ve Mahrez'den sonra ismi geçse de Kante izlediğim maçlarda gözüme çarptı. Bence çok iyi bir oyuncu. Merak edenler adamın profiline bakabilir, resmen yeni Matuidi yaratmış İngiliz gözlemciler. Bu araştırma, güncelleme kısımlarında çok rastladığım bir yorum çeşidi vardı yıllardır; x futbolcusu 6 ay şöyle performans gösterdiği için, şöyle bir profil yapmamız, z özelliğini geliştirmemiz(düşürmemiz) çok mantıklı görünmüyor. E İngiliz'ler yapıyor ve oluyorsa, bizde neden olmuyor? Biraz korkak mı davranıyoruz sanki. :) Mehmet Topal Valencia'ya transfer olana kadar, Burak Yılmaz Galatasaray'a gelene kadar, Volkan Şen Fenerbahçe'ye gidene kadar niye vasat profillere sahip oldular? Avrupa'daki iyi performans gösteren oyunculara çok iyi profiller verilebiliyor. Yıllardır Ladislav Krejci'nin inanılmaz bir profili oluyor, 16.2'de de ülkemizde top koştururken vasat bir oyuncu olan Borek Dockal'ın inanılmaz bir profili vardı, 16.3 profillerini bilmiyorum. :)

Mehmet Topal'i Valencia'ya yolladigimiz zaman fiziksel ozellikleri daha on planda bir oyuncuydu.
Yanilmiyorsam 140 CA ile yolladik.
O donem Mehmet Topal'i o seviyede yapmis olmamiz konusunda bir cok elestiri vardi. Hatta bir mesaji cok iyi hatirliyorum. Forumlarda bir arkadas Mehmet Topal gibi kazma bir oyuncunun zayi ayagini nasil 17 yaparsiniz yorumunu yapmis, dusurulmesini istemisti.
Topal Valencia'da 24 yasindan 26 yasina kadar oynadi. O donemde bazi fiziksel ozelliklerinin dustugunu, bazi zihinsel ozelliklerinin yukseldigini gorduk. Ama genel kalitesi ayni seviyede kaldi.
Yani bize 140 CA ile geri dondu.
Bizde 2 yil daha oynadiktan sonra 145'e cikti ve su an icin hala o seviyede.

Volkan Sen'in profili ilk Bursaspor doneminde de mevcut seviyesine cok yakindi. Ancak daha sonra Volkan ozellikle fiziksel olarak cok dustu. Gerek Bursaspor'da, gerek Trabzonspor'a gittikten sonra. Gecen sezon basinda Volkan kendisini tekrar toplarlamayi basardi ve profili tekrar mevcut haline geri dondu. Biz zaten yeni sezon arastirmasini sezon bitmeden once Mayis ayinda yapiyoruz. Yani Volkan'in profili mevcut haline geldiginde Volkan hala Bursaspor ile kupa sampiyonlugu mucadelesi veriyordu. Senol Gunes hala Bursaspor'un basindaydi ve Volkan Sen'in takimdan ayrilma ihtimali akillarda bile yoktu.

Burak Yilmaz'in profili de Galatasaray'a transfer olmadan once, Trabzonspor'daki son sezonunun ikinci yarisinda yukselmisti. Burak o sezon oyle bir cikis yapti ki o duzenlemeyi yapmak gerekliydi. O sezon bittiginde yapilan profil de Burak'in o sezonunu yansitmaya calisiyordu. Profili yapildigi Mayis ayinda daha super final oynaniyordu. Burak'in Trabzon'da mi devam edecegi, yurt disina mi gidecegi, Turkiye'de bir baska takima mi gidecegi akillarda yoktu.

Bazi iyi performans gosteren oyunculara cok iyi profiller veriliyor, evet. Bunu biz de yapmiyormuyuz?
Mesela Caner Erkin'in profili Ersun Yanal'li sezon ile beraber cok ciddi bir degisime ugradi.
Ayni sekilde Raheem Lawal, Ozan Tufan ve bir cok oyuncuda zaman zaman cok ciddi yukselmeler oldu.
Tabii Kante ornegi 23-24 yasinda patlama yapmis bir oyuncu ornegi. Ve bu adam dunyanin en iyi liginde tepeye oynayan bir takimin en iyi oyuncularindan birisi oldu.
Mesela bizde Giresunspor Super Lig'e cikip, kadrosundaki genc bir kac oyuncu ile Leicester'in yaptigini yapsa ayni tip buyuk kalite yukseltmeleri neden olmasin?
Ama tabii bizim kulupler daha cok 26-27-28 yaslarinda, yani bir bakima zaten kariyerlerinin zirvesine cikmis, oyuncularla oynuyor.

3842
08.Mart.2016, 01:45
Beni aydınlatan çok güzel cevaplar vermişsin, zaman ayırdığın için teşekkür ederim. İşinizin zor olduğunu biliyorum ve hiçbir zaman mutlak mükemmele ulaşılamayacağını sizi aşırı derecede eleştiren arkadaşlara hatırlatmak istiyorum. :)

Son olarak biraz alakasız belki ama bu editörden Galatasaray'ın cezasını oyuna yansıtmanın yolu var mı ya? :zuhaha

perpetua
08.Mart.2016, 02:38
Beni aydınlatan çok güzel cevaplar vermişsin, zaman ayırdığın için teşekkür ederim. İşinizin zor olduğunu biliyorum ve hiçbir zaman mutlak mükemmele ulaşılamayacağını sizi aşırı derecede eleştiren arkadaşlara hatırlatmak istiyorum. :)

Son olarak biraz alakasız belki ama bu editörden Galatasaray'ın cezasını oyuna yansıtmanın yolu var mı ya? :zuhaha

Rica ederim.

Galatasaray'in cezasinin yansimasi icin benim bildigim bir metod yok. SI'in yapmasini bekleyecegiz maalesef.

wolfson
08.Mart.2016, 21:17
Burdaki tartışmaları okumak bazen oyundan daha keyifli oluyor.Bböyle kendimi bilim sempozyumundaki profesör gibi hissediyorum :D

kirilenko47
08.Mart.2016, 22:23

Tartışmanın bu kadar büyümesinin sebebi hemen herkesin oyun çıktığından beri Semih'in bu özelliklerinin çok şişirilmiş olduğunu düşünmesi, Semih'in de hemen her maç bunu ispatlarcasına oynamasıydı. Maldini'nin iyi-kötü stoper arasında bir dayanak noktası olması gerekmiyor, mesela öyle olsa Semih'in off the ball'u, tekniği, first touch'ı niye bu kadar düşük derdik. Ben de bu vesileyle @perpetua (http://forum.turksportal.net/vb/members/perpetua.html)'ya tekrardan soruyorum. Yeni yamada Semih'in off the ball, teknik, ilk kontrol, dripling, pas gibi özellikleri neden 1'er puan düşürüldü? Bizim sürekli paylaştığımız Semih'in defansif zaafiyetleri temelli gözlemlerimiz anlamsız veya sizin öne sürdüğünüz formsuzluk, sakatlık, oynadığı takımın durumuyla bağlantılı da sizin saptadığınız hücumsal zaafiyetleri mi çok göze çarptı da 1'er puan düşmeye gidildi?

Nasil yani? Ozelliklerin oyuncular arasinda karsilastirma yaparak verilmesi gerekli degil mi?
Son cumleye gelince, Semih'te indirilmesini istediginiz ozelliklerin, Denayer, Chedjou vs. uzerinde de etkisi olmayacak mi?
Yani takim ici ozelliklerde denge olmasi icin bu diger oyuncularda degisiklik gerekmeyecek mi?
Karşılaştırmayı elbette yapacağız. Benim asıl demek istediğim o değildi. Semih üzerindeki gözlemlerimin daha net olduğunu düşündüğüm için onunla ilgili olanları paylaşıyorum, yoksa elbette isteriz her şey daha gerçekçi olsun. Kaldı ki Semih'in özelliklerinde yapılacak düşüşü ceteris paribus evreninde düşünmemiz gerekiyor, çünkü belki Chedjou ve Denayer'e verilmiş değerler uygundur? Veya belki düşürme/artırma yapılması gereken onlardır? Denge derken demek istediğinizi anladım ama Semih özelinde bu kadar ince tartışmaya girmemize gerek yok, o zaman işin içine çok parametre giriyor oradan çıkacağımızı zannetmiyorum.

Ben de ilk yarida Denayer'in Batdal'in topu kullanmasina nasil izin verdigini gozlemlemeni tavsiye ederim.
Basaksehir ikinci yarida, ilk yaridaki oyunundan cok farkli bir oyun oynamadi. Ancak ikinci yarida Semih, Batdal'a topu kullandirtmadi.

Ilk yarida Batdal, top ile 28 defa bulusmus.
20 defa pas yapmis, paslarin 10 tanesini ileriye oynamis. Yani %50.
Paslarin 8 tanesi kafa ile. Yani Denayer hava toplarinda Batdal'i kontrol edememis.
Topu rakip 1 defa ayagindan kapmis, 3 defa Batdal kotu top kontrolu yaparak kaybetmis.
Ilk yarida 2 tane sut cekmis.

Ikinci yarida Batdal, top ile 36 defa bulusmus.
33 defa pas yapmis, paslarin 11 tanesini ileriye oynamis. Yani %33.
Paslarin 4 tanesi kafa ile. Yani Semih hava toplarinda Batdal'i etkisizlestirmis.
Topu rakip 1 defa ayagindan kapmis.
Ikinci yarida hic sut cekememis.

En can alici karsilastirma ise:
Ilk yarida Batdal hucum bolgesinde 8 pas yapmis. Bunlardan 7 tanesini ileriye dogru kullanabilmis.
Ikinci yarida Batdal hucum bolgesinde 8 pas yapmis. Bunlardan 4 tanesini ileriye dogru kullanabilmis.
Sizin gibi analitik düşünen birinin Batdal'ın iki devre performansıyla Denayer ve Semih'in nasıl başa çıktığına dair yorumunu salt (bu) istatistikler ışığında yapmasına şaşırdım. Başakşehir'in iki devre performansını, ikinci yarıdaki düşüşünü, buna mukabil Galatasaray'ın özellikle ortasahasının ilk yarıdaki performansını ve ikinci yarıdaki arzulu ve etkili oyununu kendi içlerinde karşılaştırdınız mı? Başakşehir ilk yarıda dalga dalga geliyorken ikinci yarıda kendi yarısahasının yarısına gömülmek zorunda kaldı ve ileriye çıkamadı, bunun sonucu olarak Mehmet Batdal ikinci yarı ileride yalnız kaldı ve takımın geri kalanıyla arasındaki mesafe çok açıldı. Semih o kadar kötüydü ki, Batdal karşısındaki son 15 dakikadaki savunma performansıyla oyuna tekrar ortak etti Başakşehir'i. Batdal'ın ilk yarıda ileriye oynama imkanı daha fazlaydı çünkü maçın erken skorun da düşük olması sebebiyle Başakşehir kanatları, ortasahası daha ileriye dönük oynadı ve skoru koruma içgüdüsüyle oynamadıkları için ileriye daha çok koşu yaptılar, haliyle pas opsiyonları da fazlaydı. Oysa ikinci yarı Batdal topu indirip sakladığında Batdal dışındaki Başakşehir'in en ilerideki oyuncuları Vişça ve Doka yakınına bile gelemiyordu. Semih'in reaksiyon gösterememesinden dolayı Batdal topu dezavantajlı pozisyonlarda bile indirdi, tuttu, hatta ileriye doğru dripling yapıp takımını öne çıkardı. İstatistiği yoktur malesef ama burada paylaşılması gereken bir diğer nokta da Batdal'ın hangi yarıda topu ayağında ne kadar tuttuğu, ne kadar zamanda çıkardığı, ve Başakşehir takımının sahaya yayılımının nasıl gerçekleştiği.

- Birçok yerde "takım kötüyse, Semih de kötü gözüküyor" demişsiniz. Bu mümkün, ama savunma oyuncuları aslında kötü oynayan takımda sivrilebilme şansına sahip oyunculardır. Gole ihtiyacın olduğunda ve yüklendiğinde geride top kesersin ve en yakın oyuncuya verirsin, savunmayı öne taşırsın, pozisyon olarak dezavantajlıysan çıkar kafayı vurursun, doğru pozisyon alıp tehlikeyi savuşturursun ve maçtan sonra "X takımın ayakta kalan oyuncusuydu" diye senden bahsederler. Semih'in takım kötü oynarken dökülmediği bir maç var mı? Veya Semih'in oyununun kendisi bireysel hatalarla gol yedirip takımını dezavantajlı konuma getiriyor olmasın?

- Serdar Aziz konusunda eğer üç büyüklerde oynasaydı hataları daha çok göze çarpardı, profili itirazla karşılanırdı demişsiniz. Doğru olabilir. Ama ben de aynı şekilde Semih'in bir anadolu takımında forma giydiği takdirde vasatlığının daha net anlaşılacağını düşünüyorum, %120'si ile oynadığında, konsantrasyonunu da sağlayabildiğinde büyük takımlarda oynayabilir ancak devamlı oynayacak kadar beceriye sahip değil bence. Yasin'in inişli çıkışlı performansı gibi, Semih de performasını üst seviyede sabit tutacak kadar yetenekli değil (savunma anlamında). Oysa bu profili oyunda 10 sene bayrak adam olarak götürür.

Dramatik değişiklikler yapmak için erken bence de. Dediğiniz gibi, sadece bir senelik/yarım senelik performans bir oyuncunun profilinde dramatik düşüşler için tek kıstas olamaz. Semih'in profilinde de bu tarz bir düşüş yapmak için daha uzun süre gözlenmeli performansı, sezon başı kampı geçirsin, sakatlığı varsa tam atlatsın vesaire. Ancak pozisyon alma, önsezi, karar verme gibi özelliklerinin bunlarla çok alakalı olduğunu düşünmüyorum, yani adam hemen her maç komik şekilde adam kaçırıyor, çevre kontrolünü yapamıyor, yanlış yere gidiyor, bunların yanısıra ayakta kalamıyor, alanını boşaltıyor, boşaltsa da hamleyi yapamıyor. Bence 1'er puan düşürdüğünüz hücum özelliklerinin sayısı kadar savunma özelliklerini 1'er puan düşürseydiniz kimse bir şey demezdi, çok olumlu bir düzenleme olurdu ve herkesçe makul karşılanırdı. Görevinizin herkesi tatmin etmek, herkesçe makul karşılanmak olduğunu tabii ki söylemiyorum, ama Semih özelinde benim de aralarında olduğum eleştiren kişilerin doğru noktalara temas ettiğini düşünüyorum.

perpetua
09.Mart.2016, 22:06
Tartışmanın bu kadar büyümesinin sebebi hemen herkesin oyun çıktığından beri Semih'in bu özelliklerinin çok şişirilmiş olduğunu düşünmesi, Semih'in de hemen her maç bunu ispatlarcasına oynamasıydı. Maldini'nin iyi-kötü stoper arasında bir dayanak noktası olması gerekmiyor, mesela öyle olsa Semih'in off the ball'u, tekniği, first touch'ı niye bu kadar düşük derdik. Ben de bu vesileyle @perpetua (http://forum.turksportal.net/vb/members/perpetua.html)'ya tekrardan soruyorum. Yeni yamada Semih'in off the ball, teknik, ilk kontrol, dripling, pas gibi özellikleri neden 1'er puan düşürüldü? Bizim sürekli paylaştığımız Semih'in defansif zaafiyetleri temelli gözlemlerimiz anlamsız veya sizin öne sürdüğünüz formsuzluk, sakatlık, oynadığı takımın durumuyla bağlantılı da sizin saptadığınız hücumsal zaafiyetleri mi çok göze çarptı da 1'er puan düşmeye gidildi?

Semih'in ilk kontrol, dripling ve pas ozelliklerinin dusmesi top kullanmadaki zaaflarini biraz daha one cikartma amacli.
Semih'in defansif zaafiyetleri bence ilk olarak fiziksel. Bunlar da yansimis durumda.
Ornegin ligdeki en iyi 36 stoperin (18 takim x 2 stoper) ortalamasi ile Semih'i karsilastiralim.
Ozellik: Semih / Lig ortalamasi / Fark
Kafa Vurusu: 11 / 14 / -3
Markaj: 14 / 14 / 0
Top Kapma: 15 / 14 / +1
Karar Verme: 13 / 12 / +1
Konsantrasyon: 13 / 13 / 0
Onsezi: 15 / 14 / +1
Pozisyon Alma: 15 / 14 / +1
Denge: 13 / 14 / -1
Guc: 13 / 15 / -2
Hiz: 14 / 13 / +1
Hizlanma: 14 / 11 / +3
Ziplama: 13 / 14 / -1

Ortalamadan en buyuk sapmalar, Semih'in kafa vuruslarinin cok zayif olmasi ama bununla beraber ortalama bir stoper'den cok daha cabuk olmasi.
Ziplamasinin, gucunun ve dengesinin de ortalamanin 1'er puan altinda oldugunu goruyoruz.
Top kapma, pozisyon alma ve onsezi ortalamanin 1'er puan ustunde.

Semih'i en cok zorlayan santraforlar ne tip santraforlar? Uzun boylu, guclu ve sert santraforlar.
Semih'in rakip olarak tercih ettigi santraforlar ne tip santraforlar? Araya kosu yapan, cabukluguyla oynayan santraforlar.

Yani ligin kuvvetli santraforlarina karsi Semih'in nispeten daha zayif olmasi, cabuk santraforlara karsi Semih'in nispeten daha etkili olmasi gerekli.
Profildeki ozellikler de tam olarak bunu yansitmiyor mu?

Yani Besiktas'in yeni transfer ettigi Alexis nasil bir stoperse, Semih de o tip bir stoper. Bizim gibi temasli oynanan bir lig icin Semih uygun bir stoper mi? Hayir degil.

Amrabat ornegini vermek gerekli bence burada. Kayserispor'da etkili, Galatasaray'da ise oldukca etkisizdi. Biz iki sezon once 135 CA ile yolladik.
Bir ara 150'ye cikti, simdi ise Amrabat'in CA'si 146.
Yani Sosa, Podolski, Diego gibi oyuncularinin seviyesinde. Neden boyle? Cunku Malaga gibi genis alan bulabildigi takimlarda daha etkili oldu. Galatasaray'da ise oldukca etkisizdi.

Bruma'yi 125 CA ile yolladik. Simdi 137. Peki Bruma Turkiye'de kalsa bu seviyeye cikarmiydi? Oldukca zor. Cunku temasli oynayan rakiplere karsi zorlanmaya devam edecekti. Pozisyonlarda yanlis tercih yaptigi icin elestirilecekti. Halbuki agir oynayan ve tercihleri yuksek isabetli oyunculara da futbol'da yer var, hizli oynayip hatali tercihler yapan oyunculara da. Mevcut Galatasaray kadrosu agir oynayip, yuksek isabetli karar vermeye calisan oyuncularla dolu. Bunun nasil sonuc verdigini goruyoruz, Galatasaray geride bekleyerek oynadigi zaman kesinlikle ileride etkili olamiyor. Ote yandan Fenerbahce'nin organizasyonunda Volkan Sen gibi deli-dolu bir futbolcu cabuklugu sayesinde ne kadar cok firsat yakalayabiliyor. Yanlis karar verse de, kotu paslar verse de organizasyon sayesinde mac icinde tekrar tekrar o firsati yakalayabiliyor ve bir tanesinde basarili olabiliyor. Cunku takim icinde bir organizasyon mevcut ve bu organizasyon futbolcunun karar hatasi yapmasina da izin veriyor. Ama takimin organizasyonu bozuksa kaliteli futbolcu bile vasat kaliyor.

Mesela Quaresma Besiktas'a ilk gelisinde bence cok cabuk ve bu nedenle cok daha iyi futbolcuydu ama bu sezon verdigi verimi vermiyordu.

Karşılaştırmayı elbette yapacağız. Benim asıl demek istediğim o değildi. Semih üzerindeki gözlemlerimin daha net olduğunu düşündüğüm için onunla ilgili olanları paylaşıyorum, yoksa elbette isteriz her şey daha gerçekçi olsun. Kaldı ki Semih'in özelliklerinde yapılacak düşüşü ceteris paribus evreninde düşünmemiz gerekiyor, çünkü belki Chedjou ve Denayer'e verilmiş değerler uygundur? Veya belki düşürme/artırma yapılması gereken onlardır? Denge derken demek istediğinizi anladım ama Semih özelinde bu kadar ince tartışmaya girmemize gerek yok, o zaman işin içine çok parametre giriyor oradan çıkacağımızı zannetmiyorum.

Sizin gibi analitik düşünen birinin Batdal'ın iki devre performansıyla Denayer ve Semih'in nasıl başa çıktığına dair yorumunu salt (bu) istatistikler ışığında yapmasına şaşırdım. Başakşehir'in iki devre performansını, ikinci yarıdaki düşüşünü, buna mukabil Galatasaray'ın özellikle ortasahasının ilk yarıdaki performansını ve ikinci yarıdaki arzulu ve etkili oyununu kendi içlerinde karşılaştırdınız mı? Başakşehir ilk yarıda dalga dalga geliyorken ikinci yarıda kendi yarısahasının yarısına gömülmek zorunda kaldı ve ileriye çıkamadı, bunun sonucu olarak Mehmet Batdal ikinci yarı ileride yalnız kaldı ve takımın geri kalanıyla arasındaki mesafe çok açıldı. Semih o kadar kötüydü ki, Batdal karşısındaki son 15 dakikadaki savunma performansıyla oyuna tekrar ortak etti Başakşehir'i. Batdal'ın ilk yarıda ileriye oynama imkanı daha fazlaydı çünkü maçın erken skorun da düşük olması sebebiyle Başakşehir kanatları, ortasahası daha ileriye dönük oynadı ve skoru koruma içgüdüsüyle oynamadıkları için ileriye daha çok koşu yaptılar, haliyle pas opsiyonları da fazlaydı. Oysa ikinci yarı Batdal topu indirip sakladığında Batdal dışındaki Başakşehir'in en ilerideki oyuncuları Vişça ve Doka yakınına bile gelemiyordu. Semih'in reaksiyon gösterememesinden dolayı Batdal topu dezavantajlı pozisyonlarda bile indirdi, tuttu, hatta ileriye doğru dripling yapıp takımını öne çıkardı. İstatistiği yoktur malesef ama burada paylaşılması gereken bir diğer nokta da Batdal'ın hangi yarıda topu ayağında ne kadar tuttuğu, ne kadar zamanda çıkardığı, ve Başakşehir takımının sahaya yayılımının nasıl gerçekleştiği.

Benim mac ile ilgili gozlemim biraz farkli.
Ikinci yarida Semih'in markaji altindaki Batdal topu daha uzun ayaginda tuttu, bu dogru. Ancak Batdal'in topu daha fazla ayaginda tutmasi veya tutmak zorunda kalmasi bence Galatasaray'in yararinayi. Bence Batdal'in bu sekilde topu ayakta tutmasi veya tutmak zorunda kalmasi Basaksehir'in hizli hucuma cikmasinin onune gecti.

- Birçok yerde "takım kötüyse, Semih de kötü gözüküyor" demişsiniz. Bu mümkün, ama savunma oyuncuları aslında kötü oynayan takımda sivrilebilme şansına sahip oyunculardır. Gole ihtiyacın olduğunda ve yüklendiğinde geride top kesersin ve en yakın oyuncuya verirsin, savunmayı öne taşırsın, pozisyon olarak dezavantajlıysan çıkar kafayı vurursun, doğru pozisyon alıp tehlikeyi savuşturursun ve maçtan sonra "X takımın ayakta kalan oyuncusuydu" diye senden bahsederler. Semih'in takım kötü oynarken dökülmediği bir maç var mı? Veya Semih'in oyununun kendisi bireysel hatalarla gol yedirip takımını dezavantajlı konuma getiriyor olmasın?

Semih zaman zaman bireysel hatalar yapiyor mutlaka. Her futbolcunun yaptigi gibi.

Tabii takimin organizasyon eksikligi yuzunden bazi oyuncularin ustune fazla yuk bindirdiginde bireysel hatalar da artar.

Fenerbahce'nin Avrupa Liginde yari final oynadigi sezonu dusun. Stoperler Egemen ve Yobo idi. Sol bekte Ziegler daha defansif bir oyuncu. Kanatlar mucadeleci Caner ve Kuyt. Orta saha defansif ozellikleriyle biraz daha fazla one cikan Meireles, Topal ve Christian. Sag bekte de bence savunmasi, hucum becerisinin de onunde olan Gokhan Gonul. Takim olarak rakibi kilitlemek uzerine kurulu bir oyun ile takim basarili oldu. Maclari 0.5 - 0 kazanarak yari finale cikti. Egemen o sezon kahraman ilan edildi. Toplamda stoperler disinda savunma agirlikli 7 oyuncu ile oynadi Fenerbahce. Takim halinde iyi savunma yapti.

Gecen sezon Bilic'in takimi da cok farkli degil. Sagda defansif yonu kuvvetli Serdar. Orta saha Atiba ve Veli. Onlerinde savunmaya oldukca fazla yardimci olan Sosa (onemli maclarda oraya Tolgay yerlestiriliyordu ve Sosa kanat oynuyordu). Bir kanatta mucadeleci Olcay. Diger kanatta takimi ileriye tasiyacak Gokhan. Stoperler disinda savunma agirlikli 4 oyuncu. Onemli maclarda Tolgay oynadiginda bunu 4.5 oyuncu yapalim.

Galatasaray bu sezonun cogunlugunda kim ile oynadi? Sag bekte hucumda etkili ama savunmada bir hayli zayif Sabri. Sol bekte savunmasi sifir olan, hucumda etkili olabilen Olcan. Orta sahada hic savunmaci olmayan Selcuk ve Sneijder. Sadece bazi maclarda savunmaci olan Donk. Kanatlarda ise savunmada cok az katkisi olan Yasin ve Podolski. Toplamda stoperler disinda savunma agirlilkli 1 oyuncu. O da Donk oynadigi zaman. Carole oynadigi zaman da belki 2 tane. Gecen sezon da durum pek farkli degildi. Olcan'in yerine Telles biraz daha iyi savunmaci ama savunma agirlikli degil. Onemli maclarda Melo'nun yanina Hamit'in yerlesmesi sayesinde Galatasaray savunmayi biraz saglamlastirabilip sampiyon oluverdi.

Peki Semih'in iyi oldugunu soylediginiz sezon takim kadrosu nasildi? Sag bekte savunmasi saglam Eboue. Sol bekte savunmasi saglam Hakan Balta, kanatlarda defansif mucadelesi yuksek Emre ve Engin. Melo ve savunmaya cok yardimci olan Elmander. Yani 6 tane savunmaya onemli katki verebilen oyuncu.
Bir sonraki sezon bu 6 oyuncu'dan Hamit, Melo, Eboue'ye indi Galatasaray. Sneijder'in orta sahaya eklenmesi, Elmander'in eksilmesi ve yerine Drogba'nin gecmesi ve Hakan Balta'nin sakatliginda yerine Riera'nin gecmesi sebebiyle. Hadi Amrabat da Emre kadar savunma yapiyordu deyip 6'dan 4'e indi diyelim.

- Serdar Aziz konusunda eğer üç büyüklerde oynasaydı hataları daha çok göze çarpardı, profili itirazla karşılanırdı demişsiniz. Doğru olabilir. Ama ben de aynı şekilde Semih'in bir anadolu takımında forma giydiği takdirde vasatlığının daha net anlaşılacağını düşünüyorum, %120'si ile oynadığında, konsantrasyonunu da sağlayabildiğinde büyük takımlarda oynayabilir ancak devamlı oynayacak kadar beceriye sahip değil bence. Yasin'in inişli çıkışlı performansı gibi, Semih de performasını üst seviyede sabit tutacak kadar yetenekli değil (savunma anlamında). Oysa bu profili oyunda 10 sene bayrak adam olarak götürür.

Bu profil seviye olarak zamaninda Emre Asik'in veya Ibrahim Toraman'in sahip oldugu profilden cok farkli bir profil degil. Bu oyuncular bayrak adam oldular mi?

Serdar Aziz veya herhangi bir Turk stoper (buna kagit ustunde Turkiye'nin en iyi stoperi Omer Toprak da dahil) onunde iyi takim savunmasi olmazsa siritir.

Semih'in CA'si 130.
Schalke stoperi ve henuz A milli de olamamis Kaan Ayhan 128. Bilinmeyen bir oyuncu da degil, surekli U21'e cagiriliyor. Muhtemelen zamanla takima oturur ama takiminda da oynamiyor.
Darmstadt stoperi, Genclerbirligi'nde oynamis ve pek fazla etki birakamamis Aytac Sulu 126.

Yani genel seviyede cok da buyuk sorun yok denilebilir. En azindan Semih'i dusursek Milli takimin ideal tandemi Serdar Aziz ve Kaan Ayhan olacak. Arkalarindan da Aytac Sulu gelecek. :)

Nocna Mora
14.Mart.2016, 16:37
Volkan Babacan, Caner Erkin, Serdar Aziz, Hakan Balta, Şener Özbayraklı, Selçuk, Ozan Tufan, Oğuzhan Özyakup, Hakan Çalhanoğlu, Arda Turan, Cenk Tosun.

İzlanda maçına çıkan 11 bu.

Nocna Mora
14.Mart.2016, 16:38
Ayrıca Mert Günok'un profilini inanılmaz overrated buldum. Sene başından beri tüm maçlarını izledim Bursa'nın. Bursanın düşme hattında olmasının tek sebebi Mert'tir. İnanılmaz kötü bir kaleci. Mert'in Ca'sı Harun'dan az olmalı. One and One, İletişim, Bölge Kontrolü gibi özellikleri 2-3 düşmeli. İnanılmaz overrated.

imparator16
14.Mart.2016, 18:10
Ayrıca Mert Günok'un profilini inanılmaz overrated buldum. Sene başından beri tüm maçlarını izledim Bursa'nın. Bursanın düşme hattında olmasının tek sebebi Mert'tir. İnanılmaz kötü bir kaleci. Mert'in Ca'sı Harun'dan az olmalı. One and One, İletişim, Bölge Kontrolü gibi özellikleri 2-3 düşmeli. İnanılmaz overrated.

Mert'in profili aşırı derecede iyi yapılmışken Harun'un ise olabilecek en kötü seviyede. Gerçek hayatta bu 2'li arasında tam tersi durum olmasına rağmen...

Nocna Mora
26.Mart.2016, 12:35
Anlaşılan maçları izlememiş Bursa araştırmacısı yoksa başka açıklama bulamıyorum. Bütün istatistiklerde ligin en kötü kalecilerinden biri Mert. Boffin ve Fornezzi ile birlikte ligin dibinde bulunuyor kaleci performanslarında ki Boffin'in kurtarış oranı kendisinden çok daha yüksek. Kaleye gelen her şut gol oldu Mert'in oynadığı maçlarda.

19 maçta 32 gol yemiş.
Ceza sahası içinden çekilen şutlarda %51'lik kurtarış başarısı ile ligin sonuncusu.
Kurtarış Oranı %63 ligde sondan 2.

extensor
29.Nisan.2016, 05:46
Bence Mert'in en büyük sorunu reflekslerinin çok yetersiz olması. Hele yerden gelen şutlarda, Mert yere yatana kadar top ağlara çarpıp geri geliyor. Harun ise tam tersi bence birebirlerde ve refleks olarak çok başarılı. Zaten ceza sahası içinden kurtarış oranı en yüksek kalecilerden biriydi. Öte yandan Harun'un da yumruklama eğilimi çok fazla. Beşiktaş maçında gelen bütün kornerleri kolay yada zor demeden yumrukladı ve en nihayetinde o yumrukların birinin dönüşünce gol yiyeceği ortadaydı.

Öte yandan geçmiş sayfalarda sürekli Semih konuşuldu ama 4-5 maç art arda oynayıp biraz fiziksel olarak toparlayınca sağ bekte ligin en formda ve çabuk kanat oyuncusu Volkan Şen karşısında bile çok sağlam durdu. Bence Semih'in sakatlanma oranını arttırmak lazım CA'yı düşürmek yerine

Nocna Mora
01.Mayıs.2016, 21:57
Bence Mert'in en büyük sorunu reflekslerinin çok yetersiz olması. Hele yerden gelen şutlarda, Mert yere yatana kadar top ağlara çarpıp geri geliyor. Harun ise tam tersi bence birebirlerde ve refleks olarak çok başarılı. Zaten ceza sahası içinden kurtarış oranı en yüksek kalecilerden biriydi. Öte yandan Harun'un da yumruklama eğilimi çok fazla. Beşiktaş maçında gelen bütün kornerleri kolay yada zor demeden yumrukladı ve en nihayetinde o yumrukların birinin dönüşünce gol yiyeceği ortadaydı.

Öte yandan geçmiş sayfalarda sürekli Semih konuşuldu ama 4-5 maç art arda oynayıp biraz fiziksel olarak toparlayınca sağ bekte ligin en formda ve çabuk kanat oyuncusu Volkan Şen karşısında bile çok sağlam durdu. Bence Semih'in sakatlanma oranını arttırmak lazım CA'yı düşürmek yerine

Özlettin extensor.

perpetua
05.Mayıs.2016, 11:56
Özlettin extensor.

Meshur oldu, buralarda yazmiyor artik. :p

Nocna Mora
05.Mayıs.2016, 14:56
Meshur oldu, buralarda yazmiyor artik. :p

Severej takip ediyoruz.. Az okumadık yazılarını.. :D

kapalicarsi
10.Mayıs.2016, 17:15

Dedim ama dimi:)

extensor
12.Mayıs.2016, 02:55
Severej takip ediyoruz.. Az okumadık yazılarını.. :D

Selamlar dostum. İş güç uzak kaldık biraz. :)