PDA

View Full Version : Galatasaray'ı bekleyen büyük tehlike...Eyvah

dnz498
27.Temmuz.2006, 14:36
Galatasaray'ı bekleyen büyük tehlike
27 Temmuz 2006 11:45

UEFA, mali kriz içinde bulunan kulüpleri tek tek kümeye gönderirken Türkiye'de yeni bir tartışma başladı: "Borç içinde yüzen Cimbom acaba kümeye gönderilir mi?"

UEFA kriterleri Avrupa'nın birçok ülkesinde uygulanmaya başlarken, Türkiye Futbol Federasyonu kulüplerin mali sıkıntılarını göz önüne alarak yaptırımları geciktiriyor.

Şike tartışmaları arasında zor günler yaşayan Türk futbolu, UEFA'nın 2007-08 sezonundan itibaren uygulamaya başlayacağı mali denetimle ciddi sorunlar yaşayacak.

Avrupa'da UEFA kriterleri konusunda en hassas ülkelerden biri olan Macaristan, kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. Macaristan Futbol Federasyonu, ligin başlamasına iki gün kala, ülkenin en popüler kulübü Ferencvaros'u finansal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle ikinci lige düşürdü. UEFA kriterleri sebep gösterilerek alınan karara eski oyuncu ve teknik direktörlerine borcu bulunan Ferencvaros'un geçirdiği finansal sorunların sebep olduğu bildirildi. 105 seneden beri kesintisiz Macaristan 1. Ligi'nde mücadele eden Ferencvaros, 28 kez de şampiyon olmuştu. Bu karardan sonra, bu sene ikinci lige düşen Vasas Budapest'in tekrardan 1. Lig'e yükselmesi bekle-niyor. UEFA kriterleri geçmişte özellikle Belçika, İsviçre, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde sıkı bir biçimde uygulandı. Kulüpler ya kapandı, ya da alt küme- lere düşürüldü.

Futbol ekonomisi uzmanı Tuğrul Aşkar, Macaristan Futbol Federasyonu'nun mali kriterlerde çok hassas olduğunu, bunun Türkiye'de de olması gerektiğini söylüyor. Türkiye Futbol Federasyonu'nun mali kriterlerde zorlanan kulüplerle ilgili bir açıklama yapması gerektiğini ifade eden Aşkar, "Maalesef kendi içinde de kulüplerin finansal durumunu denetleyecek bir kurum yok. Mali belgelerin tek tek incelenmesi gerekiyor. Türkiye'nin en büyük kulüplerinden Fenerbahçe'nin bile ciddi borçları var. Kulubün mali tablolarında gelir gider dengesizliği gözüküyor. Diğer büyük takımlar ve Anadolu kulüpleri de ekonomik sıkıntı yaşıyorlar. Ancak federasyon bu konuda şeffaf davranmıyor. Kulüpleri koruyor. Türkiye'de de Macaristan’daki gibi olması lazım. Bu kriterler uygulansa Türkiye'de belki kulüp kalmaz. Bakın İtalya'da Empoli, UEFA kriterlerine uymadığı için UEFA Kupası'na katılamadı." şeklinde konuştu. Futbol ekonomisti Akşar, UEFA'nın bu kriterleri ilk kez 2000 yılında yayınladığını, 2004'e kadar sürenin uzatıldığını, ancak Türkiye'ye üç yıl daha opsiyon tanındığını hatırlattı.

Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Levent Bıçakcı ise UEFA kriterlerinin, daha çok Avrupa'da mücadele edecek takımları etkileyeceğini ifade ediyor. Türkiye'de kulüplerin çok borcu olduğu için federasyonun bu kriterleri kullanmada isteksiz olduğunu belirten Bıçakcı, "Mali kriterler uygulansa Türkiye'den belki bir iki takım kalır. Kriterlerin 2008'de itibaren uygulanmaya başlanacağını biliyorum." ifadesini kullandı.

UEFA KRİTERLERİ
1. Sportif kriterler
2. Altyapı kriterleri
3. Personel ve yönetim kriterleri
4. Hukuksal kriterler
5. Mali kriterler

Türkiye'yi bu kriterler içinde en çok sıkıştıracak olan ise "Mali kriterler" Mali açıdan zor günler geçiren Galatasaray'ın avrupa ülkelerindeki gibi bir yaptırımla karşı karşıya kalıp kalmayacağı daha şimdiden tartışma konusu oldu.

Sekopej
27.Temmuz.2006, 14:51
Bence düşürülmez çünkü burası Türkiye. Eğer UEFA zorlamazsa bizim federasyon için bu kriterler formaliteden öteye geçmez....

Universal
27.Temmuz.2006, 14:54
Bence şaçma bir kural takımın parası yok diye futboldamı oynayamıyacak bu kurraların hedefi İngiltere, İspanya, İtalya gibi liglerin önünü açmak.

Emurafu
27.Temmuz.2006, 14:55
korkmayın hiç bir sey olmaz

dnz498
27.Temmuz.2006, 14:56
yunanistan'da olduğu gibi bir süresiz olarak avrupa kupalarına katılamam cezası falan gelirse bunun için çaba sarfedenler olacaktır kesin ama umarım bu hiçbir zaman olmaz ve bu ligin otadı hiç kaçmaz

Burak Duran
27.Temmuz.2006, 15:01
bişeycik olmaz valla uefayı basarız :D

Etkisiz_Eleman
27.Temmuz.2006, 15:36
burası Türkiye YOOOK öyle....

Eray Dengiz
27.Temmuz.2006, 15:41

çok doğru. Türkiye'de yaşıyoruz.. Böyle olaylar bizde olmaz. Ama UEFA gelir kapımızı çalıp, kendi bu konuya el atarsa orasını bilemem. Zannetmiyorum yinede..

nekop
27.Temmuz.2006, 21:35
bencede burası türkiye burda böyle kurallar işlemez..

Nedvedmania
27.Temmuz.2006, 21:39
güzel espri

Laz_Asker_61
27.Temmuz.2006, 22:12
doğru sözün üstüne söz bile söylenmez

nart_susruko
28.Temmuz.2006, 01:00
yok artık Lebron yani, onlarda esprik yapmıştır zaten..

SaMaNYoLu
28.Temmuz.2006, 01:16
Bunlar Reklam kokan şeyler hiç birşey bizi etkılemez Galatasaray nakit olarak güç durumda olabilir ama gayrımenkul ve tarih bakımından turkıyenın En zengın klubudur...

ibo
28.Temmuz.2006, 01:50
hiiçç biişey olmaz..

emirduman
28.Temmuz.2006, 02:48
UEFA bastırırsa öyle bir olur ki!..

Burada hepimiz şaşırır kalırız valla :D

mlt44
28.Temmuz.2006, 03:07
inşallah düşürülmez nedeni gs artık bu ligin bir sembolü olmuş

bursa_mc
28.Temmuz.2006, 12:02
katılıyorum arkadaşım o zaman fener tek başına kalır diye düşünüyorum ,çekışme kalmaz

GeNç KaRTaL
28.Temmuz.2006, 12:58
öle bişey olursa gider uefa binasının önünde gerekirse geceleriz olmadı binayı basarız olmadı uefa yönetimini ele geçiririz(bu biraz fzla oldu herhalde)

dnz498
28.Temmuz.2006, 18:43
öle bişey olursa gider uefa binasının önünde gerekirse geceleriz olmadı binayı basarız olmadı uefa yönetimini ele geçiririz(bu biraz fzla oldu herhalde)
yok canım ne demek Galatasaray sevgisine herşey mübah :D

nart_susruko
28.Temmuz.2006, 18:51
UEFA bastırırsa öyle bir olur ki!..

Burada hepimiz şaşırır kalırız valla :D
yok abi bişeycik olmaz, olamaz daha doğrusu..
uefa böyle bişey yapacaksa belli bi süre verir, o sürede de camia kenetlenir para pul biyerlerden bulunur..
başka türlü meselelerde elini cebine atmayan kişiler bile işin icabına bakar..

LaKe
28.Temmuz.2006, 20:11
Ben bu olayın pek olacağını zannetmiyorum. Ama UEFA bunu kurallar içine koydurtur ve bizde uygulamazsak, Yunanistan'a yaptığını bizede yapabilir. Yani imkansız ve çok zor bişey değil. Ondan dolayı gereksiz harcamalardan kaçınıp, artık borçlarımızı ödemeliyiz...

soykaaa
01.Ağustos.2006, 04:35
Bence şaçma bir kural takımın parası yok diye futboldamı oynayamıyacak bu kurraların hedefi İngiltere, İspanya, İtalya gibi liglerin önünü açmak.

arkadaşım sana katılıyorum zengin kulüplerin önünü açmaktan başka bişi deil bu burada borç nie bu kadar önemli anlayamıyorum ortada bir gs örnegi var bence bu güzel bir örnek