PDA

View Full Version : Ligimiz ve Hakemler

Burak Duran
28.Ağustos.2006, 14:44
Ligimizde 4 haftayı geride bıraktık yine futboldan çok hakemlerin maçlara etkisi ve maçın kaderini değiştiren hataları konuşuldu. Hakemde insandır hata yapar ama bir maçta kaç defa hata yapılır bunu çözemiyorum…
Türkiye’de hakem hatalarıyla maç kazanan takımlar dediğimizde aslında hep aklımıza 3 büyükler gelir ama bu sezon işin rengi değişmeye başladı hatta geçen sezonda bu işi rengi çok değişikti.........

Yazının devamı için burayı tıklayın (http://futbol.turksportal.net/makale/futbol/297/)

Del Piero_10
28.Ağustos.2006, 14:46
hakem değilki onlar

EreN
28.Ağustos.2006, 16:34
bende bir FENERBAHÇELİ olarak şu yazıyı buraya eklemek istiyorum.

Ekrem Kan'in marifetleri

Karşılaşmanın yardımcı hakemlerinden Ekrem Kan, Tuncay’ın net bir pozisyonunu ofsayt gerekçesiyle keserek olası bir golü engelledi. Samsunspor’un golündeki ofsaytı ise kaldırmadı. Ekrem Kan kim mi? Geçtiğimiz sezonda Fenerbahçe’nin Akçaabat Sebatspor ile oynadığı karşılaşmada iki net golünün ofsaytla iptalini sağlayan yardımcı hakem. Aynı Kan, yine geçen sezon Fenerbahçe’nin bursaspor karşılaşmasında garip ofsayt kararları veren yardımcı… Tesadüf mü dersiniz?
Belki… (Bu arada, Ekrem Kan, başarısı (!) nedeniyle MHK tarafından, 19 Ekim 2004 tarihinde oynanacak olan 2006 Dünya Kupası 5. Grup eleme müsabakasına, Selçuk Dereli’nin yardımcılarından birisi olarak atamış. Hayırlı olsun!)

bursa_mc
28.Ağustos.2006, 16:37
beşiktaş-konya maçında burak elle kontrol etti sonra gol atttı.vede sayıldıı. belki o gol olmasa oyunun kaderi değişebilirdi.

dnz498
28.Ağustos.2006, 17:32
Arkadaşlar hepinizin yazdıklkarı doğru bu hafta beşiktaşın attığı gol ve fenerin kesilen pozisyonları, yediği gol ve geçen hafta Galatasaray'ın yenilen pozisyonları ile aldığı beraberlik bunların hepsi su götürmeyen gerçekler ama önemli olan burada hakemkerin bir art niyet güdüp gütmedikleri bu tartışılmalı Bana sorarsanız herhangi bir art niyet yok sadece beceriksizler olay bundan ibaret
Birde bu tartışmalara yer vermemek için federasyon neden hiçbir çaba harcamıyor anlaşılır bir durum değil Herkes hakemlerden şikayetçi iken hakem kurulunun sessiz kalması çok saçma

Burak Duran
28.Ağustos.2006, 17:33
zaten olayın en garip kısmı ve art niyet kokan yanı o dnz :D

Universal
28.Ağustos.2006, 17:37
Hakemler dünde hata yaptı bu günde hata yapıyor ve yarında hata yapcak bunun çözüm noktası hakemleri yetiştiren okullarda ve kurulan sistemde kaynaklanıyor artık tek Türk hakemleri değil Avrupa'nın önde gelen liglerindeki hakemler bileçok bariz hatalar yapıyor artık yukarılardan birisi var diye düşünüyorum bence bu yukarısı bu olayı etkiliyor veya mayfa gibi büyük şirketlerin özellikle Avrupa Kupalarında devreye girdiğini fark ediyorum artık gelcekte büyük bir kaos bekliyor bizi.
Yazın güzel olmuş tebrikler.

TR.CaPTaiN
28.Ağustos.2006, 17:44
Hakemde insandır hata yapar fakat artık hatasız mac yok gibi her macta macın kaderine etki eden cok büyük hatalar yapılıyor.

dnz498
28.Ağustos.2006, 17:45
bunun onucunda laf dönüp dolaşıp yine şike olaylarına gelicek ama bir sonuç çıkmayacak
Federasyon en azından kendisini aklamak için artık harekete geçmeli ve birşeyler yapmalı yoksa bu bataklık FUTBOLUMUZU boğacak ve bitirecek!

e_mali
28.Ağustos.2006, 17:51
Nasıl hakem olunur, ayrıntılı bilgisi olan var mı arkadaslar?

Universal
28.Ağustos.2006, 17:53
Bana göre adı üstünde hakem tarafsız olmalı ve hakemlik okulunda öğrendiği futbol bilgilerini yeşil sahaya yansıtmalı pozisyonlarayakın olmalı yardımcıları ile iyi iletişim kurmalı ve özellikle futbolun tüm kurralarını adı gibi iyi bir şekilde bilmeli.

Burak Duran
28.Ağustos.2006, 17:54
meslek olarak nasıl hakem olunduğunu sordu mehmet ali abi galiba :D

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Hakemlik; spor federasyonlarına bağlı, merkez hakem kurullarının yönetiminde, ihtiyaç belirtilen illerin, gençlik ve spor il müdürlükleri bünyesinde açılan “Aday Hakem” kurslarında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Aday hakem olmak isteyenlerde aranan özellikler şunlardır;
- TC vatandaşı olmak,
- Hakemlik yapmaya engel bir sağlık sorunu olmadığını belgeleyen sağlık kurulu raporu olmak,
- İyi ahlak ve dürüst kişiliğe sahip olmak,
- 18-25 yaşlar arasında olmak,
- En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Sabıkası olmamak,
- Spor kulüplerinde görevli olmamak, antrenör, menajer, teknik direktör, lisanslı ve faal sporcu olmamak,
- Geçimini sağlayacak bir işi olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

- Aday hakem kursları 10 gün süreli olup günde iki saat ders verilir.
- Aday hakem kursu süresince uluslararası oyun kuralları, uygulamalı ve teorik olarak öğretilir. Kurs bitiminde, kursiyerler yazılı, sözlü sınavlara ve kondisyon testlerine tabi tutulurlar. Başarılı olanlar, aday hakem olurlar. Aday hakemler en az bir yıl, en çok iki yıl il hakem kurulları gözetiminde saha denemelerine katılırlar. Saha denemelerinde başarılı olan aday hakemler, il hakem kurullarının teklifi ve Merkez Hakem Kurulunun onayı ile "İl Hakemliği" ne hak kazanırlar ve hakemlik lisansı alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

Hakemlerin yükselmeleri, Spor Federasyonu Merkez Hakem Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sınavları ile mümkün olmaktadır. Sınavlarda başarılı olanlar İl Hakemliği'nden sonra sırayla Yan Klasman, C Klasmanı, B Klasmanı ve A Klasmanına yükselebilirler. Örneğin futbolda A Klasmanında en az iki yıl bulunma başarısını gösteren, 43 yaşını geçmemiş, lisan bilen hakemler FİFA hakemliğine aday olabilirler

dnz498
28.Ağustos.2006, 18:00
aslında hakem olmak çok zor bir iş değil yine bir Türkiye klasiği olan torpile dayanıyor iş. Şöyle açıklayım üniversiteden sonra bir arkadaşım iş bulamayınca hakem oldu. Şu andada bu işi icra ediyor. Yani anlayacağınız oranın bile eğitimi başlarken işin başında ŞİKE var

Burak Duran
28.Ağustos.2006, 18:02
hakem olmak çok kolay bişey hadi canım sıkıldı gel gidip hakem olayım desene 1 ayını almıyor

e_mali
28.Ağustos.2006, 18:10
iste sorunlarda burada basliyor.
Yani hakemler yeterince egitim almiyor ve asil isleri bu olmuyor. Bence hakemleri degil bunu tartismak gerek.

EreN
28.Ağustos.2006, 18:13
Beyler Dün Telegolde Bi yan hakemimiz şu kelimeleri sarf etti:
"Bjk-İstanbul maçında o dönemki ve şimdiki ikinci Mhk başkanı (aDını unuttum)
Bjk maçındaki bazı pozisyonları görmemem ve bjknin kazanması konusunda beni uyardı ve arı kovanına çomak sokma evladım dedi"
Ayrıca Rize-Bjk maçında Rizenin kazanmasındaki olaylar var..O olaylarınm futbolcuları arayıp konuşmalar dışında hakemlerle de bi ilgisi olduğuna inanıyorum ben.

Del Piero_10
28.Ağustos.2006, 20:18

telegolde gördüğümüz kadarıyla çok basit
72 saniyede

perpetua
28.Ağustos.2006, 21:24
iste sorunlarda burada basliyor.
Yani hakemler yeterince egitim almiyor ve asil isleri bu olmuyor. Bence hakemleri degil bunu tartismak gerek.

Guzel bir dusunce ve uzun bir suredir bu konuda ben de kafa patlatiyorum (kendi kendime..)

Ancak profesyonel hakemligin kaliteyi yukseltecegi konusunda bir beklenti icinde olmak sadece herseyin cok yerinde isledigi bir sistemde olabilir. Ornegin Ingiltere'de profesyonel hakemlik bir kac senedir var ancak Dunya kupasinin en buyuk hatasini 3 sari kart ile oyuncu atan Graham Poll'un Ingiliz oldugunu unutmamak gerekli. Turkiye'de diyelim ki profesyonel hakemlik getirildi ve buna bagli olarak da hakemlerin maaslari mac yonetim kalitesine endesklendi. Bu durumda butun hakemlerin arkadaslari veya tanidiklari olan gozlemciler tarafindan yuksek notlarda odullendirilmeyecegini garanti etmek bence hayalcilik olur. Bu tip bir sistemin, ahbap-cavus iliskisi icinde bir cok isin yurutuldugu gibi yapildigi dusunulurse calismasi ihtimali cok dusuk olur.

Hakemler saniyelik kararlar vermek durumunda. Bir ofsayt karari verirken hem topun ne zaman ayaktan ciktigi hem de oyuncunun pozisyonunu ayni anda kestirmek durumundalar. Eger pas veren oyuncunun arkasi yan hakeme donuk ise, veya gormesini engellececek sekilde onunde oyuncular varsa, hakemlerin hata yapmalari gittikce daha da kolaylasir. Bazi pozisyonlar vardir ki tribunden gormek ve karar vermek, yan hakemin durdugu yerden o karari vermekten daha kolaydir.

Ayni sekilde tribunden bir oyuncunun el ile oynadigini bariz bir sekilde gorebilirsin ama 5 metre otedeki hakem o anda onunden gecen bir oyuncu yuzunden gormeyebilir.

Ornegin Toroglu ben tribunden gordugumde hemen kararimi verdim, simdi durup oynatarak karar vermiyorum diyor. Ama yine tribunden bazi pozisyonlari gormenin saha icinden gormekten daha kolay oldugu konusunda pek haberdar degil. Ofsayt pozisyonu tabii ki tribunden daha iyi gorunur. Tek bir bakisla topun ciktigi ani ve topun gittigi oyuncunun pozisyonunu rahatlikla gozlemleyebilirsin cunku. Bunu yapmak icin yan hakemin kafasini cevirmesi gerekecektir.

Hakemler hata yapar. Hemde cok hata yapar. Mevcut hakemlik sistemi 1980'lerin basina kadar oynanan yavas, temposiz oyun icin gecerliydi. Ancak artik yeterli degil. Ya artik daha fazla hakem ve daha fazla teknoloji bazli yardim ile mac yonetilecek. Ya da bu sistem devam ettigi surece hakemlerin ustune fazla gidilemeyecek.

Hepimiz isteriz her maci yonetecek hakem Collina gibi olsun. Ama unutulmamasi gereki ki Collina da bir cok hata yapmistir. Collina hakemligin en ust tabakasini teskil ettigini dusunursek, daha alt seviyede olan hakemlerin daha cok hata yapmasi da kacinilmaz olacaktir.

sanalkardes
28.Ağustos.2006, 21:26
bunların hakemlikle alakası yok

KaÇaK_1907
28.Ağustos.2006, 21:51
Sahada mücadele eden ve takımlarına gönül veren insanların duygularıyla emekleriyle oynanıyor hakemler bu puanları çok kolay yiyorlar...
Burdan sakarya maçındaki yan hakemin gözlerinden öperim (!)

nart_susruko
28.Ağustos.2006, 22:25
Beyler Dün Telegolde Bi yan hakemimiz şu kelimeleri sarf etti:
"Bjk-İstanbul maçında o dönemki ve şimdiki ikinci Mhk başkanı (aDını unuttum)
Bjk maçındaki bazı pozisyonları görmemem ve bjknin kazanması konusunda beni uyardı ve arı kovanına çomak sokma evladım dedi"
Ayrıca Rize-Bjk maçında Rizenin kazanmasındaki olaylar var..O olaylarınm futbolcuları arayıp konuşmalar dışında hakemlerle de bi ilgisi olduğuna inanıyorum ben.
şuanda o kişinin adını bende unuttum ama adam hemen canlı yayına bağlandı ve bişeyler diyecekti ama bi yakını vefat etmiş ondan dolayı haftaya bıraktılar..

telegolde gördüğümüz kadarıyla çok basit
72 saniyede
o 72 sn muhabbeti sağlık raporu ile alakalıydı direkt hakem olma ile alakalı değildi, gerçi onda da vardırya kesin bişeyler.. ;)

senderson
29.Ağustos.2006, 00:14
Guzel bir dusunce ve uzun bir suredir bu konuda ben de kafa patlatiyorum (kendi kendime..)

Ancak profesyonel hakemligin kaliteyi yukseltecegi konusunda bir beklenti icinde olmak sadece herseyin cok yerinde isledigi bir sistemde olabilir. Ornegin Ingiltere'de profesyonel hakemlik bir kac senedir var ancak Dunya kupasinin en buyuk hatasini 3 sari kart ile oyuncu atan Graham Poll'un Ingiliz oldugunu unutmamak gerekli. Turkiye'de diyelim ki profesyonel hakemlik getirildi ve buna bagli olarak da hakemlerin maaslari mac yonetim kalitesine endesklendi. Bu durumda butun hakemlerin arkadaslari veya tanidiklari olan gozlemciler tarafindan yuksek notlarda odullendirilmeyecegini garanti etmek bence hayalcilik olur. Bu tip bir sistemin, ahbap-cavus iliskisi icinde bir cok isin yurutuldugu gibi yapildigi dusunulurse calismasi ihtimali cok dusuk olur.

Hakemler saniyelik kararlar vermek durumunda. Bir ofsayt karari verirken hem topun ne zaman ayaktan ciktigi hem de oyuncunun pozisyonunu ayni anda kestirmek durumundalar. Eger pas veren oyuncunun arkasi yan hakeme donuk ise, veya gormesini engellececek sekilde onunde oyuncular varsa, hakemlerin hata yapmalari gittikce daha da kolaylasir. Bazi pozisyonlar vardir ki tribunden gormek ve karar vermek, yan hakemin durdugu yerden o karari vermekten daha kolaydir.

Ayni sekilde tribunden bir oyuncunun el ile oynadigini bariz bir sekilde gorebilirsin ama 5 metre otedeki hakem o anda onunden gecen bir oyuncu yuzunden gormeyebilir.

Ornegin Toroglu ben tribunden gordugumde hemen kararimi verdim, simdi durup oynatarak karar vermiyorum diyor. Ama yine tribunden bazi pozisyonlari gormenin saha icinden gormekten daha kolay oldugu konusunda pek haberdar degil. Ofsayt pozisyonu tabii ki tribunden daha iyi gorunur. Tek bir bakisla topun ciktigi ani ve topun gittigi oyuncunun pozisyonunu rahatlikla gozlemleyebilirsin cunku. Bunu yapmak icin yan hakemin kafasini cevirmesi gerekecektir.

Hakemler hata yapar. Hemde cok hata yapar. Mevcut hakemlik sistemi 1980'lerin basina kadar oynanan yavas, temposiz oyun icin gecerliydi. Ancak artik yeterli degil. Ya artik daha fazla hakem ve daha fazla teknoloji bazli yardim ile mac yonetilecek. Ya da bu sistem devam ettigi surece hakemlerin ustune fazla gidilemeyecek.

Hepimiz isteriz her maci yonetecek hakem Collina gibi olsun. Ama unutulmamasi gereki ki Collina da bir cok hata yapmistir. Collina hakemligin en ust tabakasini teskil ettigini dusunursek, daha alt seviyede olan hakemlerin daha cok hata yapmasi da kacinilmaz olacaktir.
Bence alt klasmandakiler daha hatasız oynuyorlar.Çünkü onların hedefleri var daha yükselmek istiyorlar.Üstteki hakemlerin böyle bir kaygısı yokki.İş zaten not üzerinden.1-2 sözlüden kalıp sınavlara çalışırlar,hocayıda yağlıyıp sınıfta kalmaya devam ederler..

perpetua
29.Ağustos.2006, 00:44
Bence alt klasmandakiler daha hatasız oynuyorlar.Çünkü onların hedefleri var daha yükselmek istiyorlar.Üstteki hakemlerin böyle bir kaygısı yokki.İş zaten not üzerinden.1-2 sözlüden kalıp sınavlara çalışırlar,hocayıda yağlıyıp sınıfta kalmaya devam ederler..

Kotu mac yonetince bir kaypilari oluyor. Bir sure mac verilmiyor, veya alt kademelere dusuruluyor hakemler. Bu da finansal acidan biraz caydirici bir durum. Profesyonel olsalar, gecinemeyecekler diye daha da eyyamci olur bence gozlemciler.

Alt kademeleri cok fazla izlemesem de, daha dusuk seviyelerde oynanan futbolun nispeten daha dusuk hizindan, beklenmeyen hareketlerin yapilma ihtimalinin daha az olmasindan dolayi hakemlerin islerinin daha kolay olabilecegini de goz onunden kacirmamak gerekli.

Hakemleri 100% sutten cikmis ak kasik olarak gormuyorum, yanlis anlasilmasin. Ancak eger bir hakem 100% iyi niyetli ve tarafsiz olsa da, mevcut duzen icinde hata yapma ihtimali cok yuksek oldugu icin, kotu niyetli karar verme ile iyi niyetli yonetip hata yapmanin birbirinden ayird edilemeyecegini dusunuyorum.

Diyelim ki butun iyi niyeti ile canla basla oynayan bir kaleci mac boyunca 10 tane inanilmaz kurtaris yapiyor. Ancak konsantrasyon bozuklugundan dolayi 2 tane kurtarilmasi basit topu iceriye aliyor (Ornegin Rustu :) ) Simdi bu kalecinin kotu niyetli oldugunu soylemek, maci sattigini dusunmek veya kastili olarak golleri yedigini dusunmek dogru olur mu?

ozgrkc
29.Ağustos.2006, 01:33
bnce hakemlik için bi okul açılmalı sadece meslek olarak... hakemlik memurluk gibi olmalı... ek bir iş oldumu adam manav diyelim bir çok kez mağdur duruma düşebilir "sen bizim takımı yaktın " gibilerinden bu yzdn fazlasıyla etki altında kalıyolar.. ve çok isteniyosa bu meslek haline gelebilir aylık maaşa bağlanılıp iyi yönetilen maçlarda da ek bi para derbilerde de ek bi para verilip maçlara daha konsantre olmaları sağlanılabilrler... bunun geliri nerden gelcek derseniz takımlar onca kez itiraz ediyolar kümeye düşüyoruz gelirlerimizi yediniz falan... havuzdan gelen para dan bir bölüm buraya aktarılabilr? en azından hakem in aklı hem işinde hem hakemliğinde olmas... maçlara daha çabuk konsantre olabilirler... tabi bu benim görüşüm ne kadar doğru bilemem ama bence denenmeli...

S-B-Z
29.Ağustos.2006, 01:42
doğru diyosun ama bence buna bu ülkede ayıracak bi bütçe yok,çünkü amatöre kadar tonla hakem var ve başka bir iş yapmadan geçinemezler.amatörlerede aynı maaşı veremeyeceğine göre.

ozgrkc
29.Ağustos.2006, 01:50
doğru diyosun ama bence buna bu ülkede ayıracak bi bütçe yok,çünkü amatöre kadar tonla hakem var ve başka bir iş yapmadan geçinemezler.amatörlerede aynı maaşı veremeyeceğine göre.

aynı fiyat verilemezki ztn... FIFA kokartlı hakem en fazlasını alsın amatörler e kadar bu fiyat düşsün... bu hakemlerin daha ii para kazanmak için daha iyi olup yükselmeleri dmek...yani karier li bi iş olur hakemlik... para konusuna gelince havuz dan gelen paralardan Tv gelirlerinden gelen paralardan bi bütçe ayarlanabilir... şikayet eden yöneticiler klüpler ve belli bir fedakarlık yapmaları gerek

S-B-Z
29.Ağustos.2006, 01:55
aynı fiyat verilemezki ztn... FIFA kokartlı hakem en fazlasını alsın amatörler e kadar bu fiyat düşsün... bu hakemlerin daha ii para kazanmak için daha iyi olup yükselmeleri dmek...yani karier li bi iş olur hakemlik... para konusuna gelince havuz dan gelen paralardan Tv gelirlerinden gelen paralardan bi bütçe ayarlanabilir... şikayet eden yöneticiler klüpler ve belli bir fedakarlık yapmaları gerek
anladımda amatör bir hakem belli bir yaşta olacak mesela 20 diyelim.bu adamın alacağı maaş asgari ücret olsa başka bir iş yapmadan geçinmesi çok zor,ve tüm hakemler fifa kokartı alamayacağına göre,yada a klasmana yükselemeyeceğine göre düşük bir maaşla ömür geçirmeyi ve helede ülkemizde birde üstüne küfür yemeyi kim isterki?

ozgrkc
29.Ağustos.2006, 02:50
anladımda amatör bir hakem belli bir yaşta olacak mesela 20 diyelim.bu adamın alacağı maaş asgari ücret olsa başka bir iş yapmadan geçinmesi çok zor,ve tüm hakemler fifa kokartı alamayacağına göre,yada a klasmana yükselemeyeceğine göre düşük bir maaşla ömür geçirmeyi ve helede ülkemizde birde üstüne küfür yemeyi kim isterki?

o zaman klüpler ödesin maaşları... şikayet etçeklerine... yazık oluyo bu türlü... giden şampiyonluğun arkasından konuşcaklarına bazı şeyleri karşılasınlar...

S-B-Z
29.Ağustos.2006, 20:32
o zaman klüpler ödesin maaşları... şikayet etçeklerine... yazık oluyo bu türlü... giden şampiyonluğun arkasından konuşcaklarına bazı şeyleri karşılasınlar...
profesyonel kulüpler bunu yapabilir ama amatörler ne yapacak.adamlarda forma alacak para dahi yok,hakeme maaşı nasıl versinler?

ozgrkc
29.Ağustos.2006, 23:48
profesyonel kulüpler bunu yapabilir ama amatörler ne yapacak.adamlarda forma alacak para dahi yok,hakeme maaşı nasıl versinler?

yazdıklarım okunmuyomu? onlarada havuzdan gelir ayarlansın... sponsorlar ayarlansın amma olay ettin yaa herşeye bi bahane maşallah...

S-B-Z
30.Ağustos.2006, 01:01
yazdıklarım okunmuyomu? onlarada havuzdan gelir ayarlansın... sponsorlar ayarlansın amma olay ettin yaa herşeye bi bahane maşallah...
yazdığın şeyler bu ülkede şu anda yada yakın zamanda olacak şeyler değil o yüzden olay ettim.amatör olarak yıllarca futbola hizmet verdim ve neyin ne olduğunu biliyorum.bu işler öyle kolay değil.
böyle kızacaksan her yazdığına okey diyelim,süper fikir falan diyelim daha çok memnun olacaksan ;)

ozgrkc
30.Ağustos.2006, 01:28
yazdığın şeyler bu ülkede şu anda yada yakın zamanda olacak şeyler değil o yüzden olay ettim.amatör olarak yıllarca futbola hizmet verdim ve neyin ne olduğunu biliyorum.bu işler öyle kolay değil.
böyle kızacaksan her yazdığına okey diyelim,süper fikir falan diyelim daha çok memnun olacaksan ;)

hayır olmıcanı bende biliyorum... ama öyle şikayet ediyolarki başka yolu yok gibi... onlar da insan artniyetlilerle hata yapanlar hepsi bi anda aynı kefeye konuluyo...bende sadece fikrimi söyledim... fikir ide beğenilmesini falan beklemiyorum... sadece görüşüm... sende nedense herşeye kılıf buldun ne diyim ki helal olsn:)