Log in

View Full Version : Ramazan Alarmı

ForsakeN
23.Eylül.2006, 17:26
Diyanet yetkilileri, sporcuların orucu kazaya bırakabileceğini söylüyor. Buna rağmen bazı sporcular, kendilerini psikolojik açıdan rahat hissetmek için oruç tutacak. Kulüpler ise bu dönemi kayıpsız atlatmanın yollarını arıyor.

RAMAZAN ayı bu akşam kılınacak teravih namazıyla başlayacak ve ilk oruç yarın tutulacak. Oruç tutmanın fizyolojik açıdan sporcuların olumsuz etkilediği bir gerçek. Fakat, bazı sporcular, psikolojik açıdan kendilerini huzurlu hissettikleri için oruç tutmakta ısrar ediyor. Sporcuları oruç tutan kulüpler ise bu dönemi kayıpsız atlatmak için özel önlemler aldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu yetkilileri, konuyla ilgili bir açıklama yaparak, performansları olumsuz etkilenen sporcuların maç günlerinde oruç tutmayarak tatil günlerinde bu oruçlarını kaza edebileceklerini bildirdi. Kurul yetkilileri, "Eğer performanslarını çok etkiliyorsa sporcular maç günlerinde oruç tutmayabilir. Çift antrenman programının uygulandığı zamanlarda da, dayanamıyorlarsa oruçlarını kazaya bırakabilirler. Sporcular bu tutmadıkları oruçları, daha sonra tatil günlerinde kaza edebilirler" dedi.

Adaptasyon dönemi önemli

Spor hekimleri ise, oruç tutmanın sporcu fizyolojisini olumsuz etkileyeceğini, ancak tutamayan ve bu yüzden huzursuz olan sporcunun psikolojisinin de performansa olumsuz yansıyacağını savundu. Spor Hekimi Tamer Çavuş, Ramazan ayının başlamasından sonra oruç tutan sporcuların bir adaptasyon dönemi geçirdiğini ve bu süre içerisinde performanslarının mutlaka etkilendiğini söyledi. Çavuş, "Oruç tutmaya başlayınca ve Ramazan ayı bittikten sonraki geçiş dönemlerinde mutlaka bir adaptasyon dönemi yaşanır. Bu dönem, sporcunun branşına, beslenme programına ve vücut yapısına göre değişir. Bu süreçte beslenme ve idman programlarına dikkat edilmelidir" diye konuştu.

Psikolojik açıdan rahatlatıyor

Çavuş, sporcunun psikolojisinin de performansını etkileyen önemli bir faktör olduğunu belirterek, "Oruç tutmak isteyen bir sporcu, tutmadığı zaman kendini huzursuz hissedecektir. Bu da doğal olarak performansını olumsuz etkileyecektir" dedi.

Ankara Üniversitesi Spor Hekimliği Bölümü Öğretim Üyeleri ise oruç tutan sporcularda karşılaştıkların en büyük sıkıntının sıvı kaybı olduğunu söyledi. Spor hekimleri, şu açıklamayı yaptılar:

"Ramazan ayında sıvı ve elektrolit kaybı sporcularda karşılaşılan en ciddi sorun. Enerji depoları boşalan bir sporcunun bu depoları 2 saat içinde mutlaka doldurması gerekiyor. Normalde zaten fazla kalori harcayan sporcuların yine zamana yayılmış bir şekilde fazla kalori alarak bu açığı kapatmaları gerekiyor. Oruç tutmanın psikolojik yönünü de atlamamak gerekir. Eğer bir sporcu inancı gereği mutlaka oruç tutmak istiyor ve tutamıyorsa bu durum, onun psikolojisini buna bağlı olarak da performansını olumsuz etkileyecektir."

Bence klüpler sporcuların oruç tutup tutmasına karışmamalı.

Nedvedmania
23.Eylül.2006, 17:28
tüh ya hakanın gol krallık işi zora giriyo yine :)

bursa_mc
23.Eylül.2006, 18:12
valla ben hakanı tbr. ederimm.

TR.CaPTaiN
23.Eylül.2006, 19:21
Kesinlikle Hakan'ı ve diger oruc tutanları tebrik ederim.Psikolojik acıdan hazır olan bir futbolcu fiziksel acıdan eksigini bu yolla tamamlayabilir.
Not: Eger Hakan bu haftalarda gol atamazsa bu medyada kesinlikle oruca baglanacaktır;)

bursa_mc
23.Eylül.2006, 19:45
Not: Eger Hakan bu haftalarda gol atamazsa bu medyada kesinlikle oruca baglanacaktır;)
aynen arkadaşım,

comandante
23.Eylül.2006, 20:05
ayneni mi var yani bunun sen sporcusun ve senin sorumlulukların var.ben kesinlikle sporcuların oruç tutmasına karşıyım.ayrıca da kazaya bırakılabilecekmiş yani.medya oruca bağlamıcak çünkü zaten oruca bağlı.adam ramazanda gol atamıyo işte niye kabul etmiyorsunuz ki sebebi de oruç tutması.tabii ki dinini yaşayacak ama sorumlulukarını yerine getirerek yaşam imkanı varken bence böyle yapması yanlış...

Emurafu
23.Eylül.2006, 20:17
bu ramazan ayı galatasaray etkiler cok

Universal
23.Eylül.2006, 20:50
Bence idmanlara daha iyi çıkarlar çünkü karınlarında yemek olmayınca dalak tıkanmaları azalır daha yüksek performans gösterirler ama akşama doğru bu düşebilir bence bünyesi kaldıran tutsun.

TR.CaPTaiN
23.Eylül.2006, 21:05
ayneni mi var yani bunun sen sporcusun ve senin sorumlulukların var.ben kesinlikle sporcuların oruç tutmasına karşıyım.ayrıca da kazaya bırakılabilecekmiş yani.medya oruca bağlamıcak çünkü zaten oruca bağlı.adam ramazanda gol atamıyo işte niye kabul etmiyorsunuz ki sebebi de oruç tutması.tabii ki dinini yaşayacak ama sorumlulukarını yerine getirerek yaşam imkanı varken bence böyle yapması yanlış...
Umarım Hakan en iyi cevabı verir
Hakan'ın en iyi cevap vermesi bir Fenerbahceli acısından kötü ama yinede ins verir:)

nekop
24.Eylül.2006, 00:28
ilk hafta belki etkilenebilirler fakat daha sonra bişey olmaz vücut alışıyor...

Mc.Speedy
24.Eylül.2006, 00:57
Evet nekop'unda dediği gibi başta biraz zorluk çekilir sonradan vucüt alışır..

nekop
24.Eylül.2006, 01:05
yanlız şöyle bi sorun var bu hafta etkilerse yandık demektir takımlarımızın uefa ve ş.l maçları var...

S-B-Z
24.Eylül.2006, 17:29
ben o kadar etkileyeceğini sanmıyorum.maçlar artık gece oynanıyor,ve o vakite kadar oruç zaten bitmiş oluyor.yani bunda bir sorun yok.problem idmanlarda olabilir onuda zaten kendi isteğiyle oruç tutacak olan oyuncu aşmasını bilecektir.kendi adıma ben Allahın kullarına taşıyamayacakları bir yük yüklemeyeceğini biliyorsam,elbette bunuda her insan başarabilir.

ibo
25.Eylül.2006, 00:33
ben o kadar etkileyeceğini sanmıyorum.maçlar artık gece oynanıyor,ve o vakite kadar oruç zaten bitmiş oluyor.yani bunda bir sorun yok.problem idmanlarda olabilir onuda zaten kendi isteğiyle oruç tutacak olan oyuncu aşmasını bilecektir.kendi adıma ben Allahın kullarına taşıyamayacakları bir yük yüklemeyeceğini biliyorsam,elbette bunuda her insan başarabilir.

evet şampiyona katılıyorum.

dnz498
25.Eylül.2006, 11:56
Oruç sözü
Ramazan ayı için bu kez erken önlem alındı. Adnan Polat’ın ricası sonrası, futbolcular ilk gün hariç, oruç tutmayacakları sözünü verdi
25.09.2006

Çalışmak da ibadet
Son yıllarda ligin en yoğun dönemine denk geldiği için oruç tutan futbolcularda büyük bir form düşüklüğüne yol açan Ramazan ayı öncesi yönetim devreye girdi. 2. Başkan Adnan Polat, Sarı-Kırmızılı oyuncularla yaptığı toplantıda, kritik bir periyoda girdiklerini ve herkesin en üst düzeyde performans göstermeleri gerektiğini belirterek, “Çalışmak da ibadettir. Oruç konusunda fedakârlık yapmanızı istiyoruz” ifadesini kullandı.

Olay tatlıya bağlandı
Başta Kaptan Hakan Şükür olmak üzere, Polat’ın bu ricasını anlayışla karşılayan Galatasaraylı futbolcular, sadece ilk gün, yani dün oruç tutmak istediklerini bildirdi. Adnan Polat bu teklifi kabul edince, oyuncular da kalan günlerde takımın başarılı olması için oruç tutmayacakları sözünü verdi. Böylece, yıllardır krize neden olan oruç için erken önlem alındı ve bir sorun çıkmadan olay tatlıya bağlandı.

comandante
25.Eylül.2006, 14:17
Oruç sözü
Ramazan ayı için bu kez erken önlem alındı. Adnan Polat’ın ricası sonrası, futbolcular ilk gün hariç, oruç tutmayacakları sözünü verdi
25.09.2006

Çalışmak da ibadet
Son yıllarda ligin en yoğun dönemine denk geldiği için oruç tutan futbolcularda büyük bir form düşüklüğüne yol açan Ramazan ayı öncesi yönetim devreye girdi. 2. Başkan Adnan Polat, Sarı-Kırmızılı oyuncularla yaptığı toplantıda, kritik bir periyoda girdiklerini ve herkesin en üst düzeyde performans göstermeleri gerektiğini belirterek, “Çalışmak da ibadettir. Oruç konusunda fedakârlık yapmanızı istiyoruz” ifadesini kullandı.

Olay tatlıya bağlandı
Başta Kaptan Hakan Şükür olmak üzere, Polat’ın bu ricasını anlayışla karşılayan Galatasaraylı futbolcular, sadece ilk gün, yani dün oruç tutmak istediklerini bildirdi. Adnan Polat bu teklifi kabul edince, oyuncular da kalan günlerde takımın başarılı olması için oruç tutmayacakları sözünü verdi. Böylece, yıllardır krize neden olan oruç için erken önlem alındı ve bir sorun çıkmadan olay tatlıya bağlandı.

mantıklı bir karar...

iftar saat 7 gibi...yemekten kalkıldığında 8 olur...9-10 saatlerinde oynanıyor...anlamışsınızdır umarım nasıl etkileyeceğini...