Log in

View Full Version : David vs. Goliath

ThersoN
16.Haziran.2007, 21:30
Gerek CM ve FM serilerinde gerekse efsanelesmis futbol konulu filmlerde gecen bu hikaye nedir? Ben biraz araştırdım fakat koyu bir İngilizce ile anlatılmıs halini buldum. Bilen,duyan,az da olsa bilgisi olan varsa paylaşırsa kültürel olarak ufkumuz açılır :)

El Barto
16.Haziran.2007, 23:55
"Davut Peygamber ile Golyat (Calud diye de geçer)

Hikayesi var Tevrat'ta da tam hatırlamıyom şimdi, Golyat çok güçlü ve zalim bir hükümdardı da Davut bunu yeniyomu du ne oluyodu tam hatırlayamadım şimdi.. Golyat'ın kılıcı filan var..

Yani iyilik ile zalim,güçlü düşmanı şeyetmişler, tabir etmişler.. öyle.."

Alıntı aldım. :)

errqud_gfb
18.Haziran.2007, 18:52
Bu hikaye 3 kutsal kitapta da değişik versiyondadır. Kuran'da özetle ilk Yahudi Kral Talut zamanında; Davud, Calut'un (Eski Ahit'teki Goliath) devasa ordusunu yenmiştir diye söyler. Yani fantastik bir zafer kazanmıştır. Zaten oyunda da böyle Cimbom - Alanyaspor maçında felan çıkar.

Not: Eski Ahit İki Hristiyanların kutsal kitaplarından biridir bir de Yeni Ahit var

ThersoN
19.Haziran.2007, 11:38
teşekkür ederim ;)

errqud_gfb
19.Haziran.2007, 14:42
Bişiy değil maksat yardım olsun..... :0:

ukat
20.Haziran.2007, 15:08
Bakara suresi 246-251 ayetleri arasında konu anlatılmaktadır. (Sadeleştirilmiş Elmalılı Hamdi mealinden)

[002.246] [E1] Musa'dan sonra İsrailoğullarının ileri gelenlerine baksana! Hani peygamberlerinden birine: «Bize bir hükümdar gönder, Allah yolunda savaşalım.» dediler. O: «Ya üzerinize farz edilir de savaşmamazlık ederseniz?» dedi. Onlar: «Neden Allah yolunda savaşmayalım? Yurtlarımızdan çıkarıldık, çocuklarımızdan ayrı bırakıldık.» dediler. Bunun üzerine savaş, kendilerine farz kılındığı zaman, pek azı dışındakiler dönüverdiler. Allah, o zalimleri bilir.

[002.247] [E1] Peygamberleri onlara: «İşte Allah, size hükümdar olarak Talut'u gönderdi.» demişti. Onlar: «O nasıl bize hükümdar olabilir ki? Halbuki biz hükümdarlığa ondan daha layıkız. O, malca da bir bolluk verilmiş biri değil.» dediler. Peygamber: «Onu, Allah size hükümdar seçmiş, bilgi ve fizikçe artırmıştır, hem Allah, hükümdarlığı dilediğine verir. Allah geniş mülk sahibi, her şeyi bilendir.» dedi.

[002.248] [E1] Peygamberleri onlara: «Haberiniz olsun, onun hükümdarlığının alameti, içinde sizlere Rabbından bir rahatlık ve Musa ile Harun ailesinin bıraktıklarından bir kısmı bulunan bir sandığın gelmesi olacaktır. Onu melekler getirecektir. Eğer inanan kişilerseniz, elbette size bunda kesin bir delil vardır.» demişti.

[002.249] [E1] Talut ordusuyla hareket ettiği zaman: «Allah sizi bir ırmakla deneyecek, kim ondan içerse benden değildir. Kim ondan tatmazsa işte o, bendendir, ancak eliyle bir avuç alanlara izin var.» dedi. Derken oraya varır varmaz pek azı hariç hepsi ondan içtiler. Talut ve beraberinde iman edenler ırmağı geçtiler. O zaman da: «Bizim bugün Calut ve ordusuyla savaşacak gücümüz yok.» dediler. Allah'a ulaşacaklarına inananlar: «Nice az bir topluluk, Allah'ın izniyle sayıca çok bir topluluğu yenmiştir. Allah sabırlılarla beraberdir.» dediler.

[002.250] [E1] Calut ve ordusuna karşı meydana çıktıklarında şöyle dediler: «Ey bizleri yetiştiren Rabbimiz, üzerimize sabır dök, ayaklarımıza sebat ve dayanıklılık ver ve bizi bu kafirler topluluğuna karşı zafere ulaştır.»

[002.251] [E1] Böylece Allah'ın izniyle onları tamamen bozdular. Davud, Calut'u öldürdü, Allah kendisine hükümdarlık ve peygamberlik verdi ve ona dilediği şeyleri öğretti. Allah'ın insanları birbirleriyle önlemesi olmasaydı yeryüzü mutlaka bozulup gitmişti. Fakat Allah'ın bütün akıl sahibi varlıklara karşı bir iyiliği vardır.