Log in

View Full Version : Çağdaş Futbolda Klasik " 10 " numaralar tarihe mi karışıyor ??

erdemzorer10
31.Ağustos.2006, 21:33
Avrupanın söz sahibi ekiplerini şöyle bir inceleyelim..acaba artık klasik 10 numara devri kapandımı ??

-FC Bayernle başlayalım

orta sahalarının göbeginde Zé Roberto - Bommel ikilisi yer alıyor..bu iki oyuncu ne tam bir dmc nede tam bir amc ..oyuna iki yönlü katkı yapan oyuncular..

kanatlarında ise ribery ve shweinsteiger yer alıyor..bu hızlı , teknik ve oyunun her alanına koşan oyuncular sayesinde Bayern hücumları şekilleniyor..ilerdede nesli iyce tükenen oyunculardan olan klose ve onun yanındada toni ikilisi var..

bu gol anlattıgım olaya çok güzel bir örnek.. http://www.youtube.com/watch?v=VZgfvwuHQ6k

-Chelsea de durumlar nsl ??

orta sahalarının göbeginde Frank Lampard- John Obi Mikel ikilisi bulunuyor .. bu oyuncularda Bommel ve Zé gibi ne tam bir ofansif orta saha nede tam bir defansif orta saha oyuncusu..

bu sayede orta saha çok daha derli toplu oluyor ve hem rakipe az pozisyon veriyorsunuz hemde her oyuncunuzla hücum etme opsiyonunuz oluyor...

bu örnekleri çoğaltmak mümkün

-ManU da Scholes-Carrick-Hargreaves triosu
-Liverpoolda Gerrard- Sissoko
-Barçada Deco-Xavi-İniesta
-Valencia da Manuel Fernandes-Ruben Baraja
-Lyon da Juninho - Toulalan
-Sevilla da Renato- Luis Marti
-PSV de Cocu - Mendez

vs. vs. vs......

Bu örnekleri çoğaltmak çok kolay..Uzun lafın kısası Avrupalı artık sadece 2 li arkasında oynayan, koşmayan ,top geldiginde iş yapabilen Klasik "10" numara oyuncusu kullanmıyor..bunun yerine :

hem hücuma hem defansa yönelik oynayabilen komple göbek oyuncularıyla onların yanında hızlı , teknik , oyunu kurabilen kanat oyuncuları ve onların arkasındaki bek oyuncularıyla birlikte hücumu şekillendirip hedef santraforla da işi bitiriyor..

Ülkemizde Hala "10" numara tartışmalarının yaşandıgı bi ortamda avrupalı futbolunu bu şekilde değiştiriyor..

hiçbi zaman Avrupa özentisi olmadım ama anlaşılan bi "10" yıl geriden geliyoruz...

Saygılar..

El Comandante
31.Ağustos.2006, 21:38
Kesinlikle katiliyorum.Artik günümüz futbolunda klasik 10 numara futbolcularina yer yok.Bunlar tarihe karisacak.Alex,Rico gibi futbolcular artik secilmiyor.Modern futbolunun anlayisi kosmak,mücadele etmektir.Tabiki bunlarin yaninda teknigin de iyi olursa cok iyi olur.Örnegin Kaka:Adam defanstan gelip top aliyor,takimini ataga kaldiriyor,gerektiginde forvete gidip gol atiyor.Yeni nesil 10 numaranin gercek ismi Kaka..!

Ronaldinho bile artik mücadele etmek,kosmak zorunda,yoksa ne kadar zorlandigini hepimiz gecen sene cok net bir sekilde gördük.

Bence futbolumuz cag atladi.Artik futbolu durarak degil de mücadele ederek,savasarak ve bunlarin yaninda teknigini de katarak oynuyoruz.Bu iyiye isarettir !

EreN
31.Ağustos.2006, 21:40
bkz.Appiah..
oynatıldığı taktirde bu görevi yapacak yegane insan..

GeNç KaRTaL
31.Ağustos.2006, 21:59
Evet bende aynı fikirlere sahibim.Artık günümüz futbolunda koşmak,pres yapmak,sahanın her yerinde olmak olmazsa olmazlardandır.Avrupa kulüpleri artık bu sisteme tamamen geçmiştir."10" numara dediğin oyuncu hem koşacak hemde tekniği ile yaratıcılığı ile takımın pozisyon oluşturmasına katkıda bulunacak.Gerektiğinde defans yapacak,ileride pres yapacak ve tekniği iyi olacak günümüz 10 numaralarının.Zaten Avrupa'nın üst düzey kulüpleri bu nitelikleri taşımayan hiç bir 10 numarayı almazlar.Bu duruma en iyi örnekse Alex'in Türkiye'de çok mükemmel bir performans göstermesine Avrupa'dan adam akıllı bir teklif almamasıdır.Zira geçen sene çeşitli koşullardan dolayı kötü performans gösteren Appiah ise bir çok takım ile ismi anıldı.Bu tür oyunculara en iyi örnek olarak Scholes,Gerrard,Kaka,Diego gibi isimleri görüyorum.Birde Juninho örneği vermişsin.Onu bu kategorinin dışında tutmak lazım.O bu tip bir oyuncu değil.Tamam mücadele eder ama bahsettiğimiz tipte olmayan ve Avrupa'nın üst klasman takımlarında forma giyen nadir oyunculardandır.

TürkuAz
31.Ağustos.2006, 22:05
Baran'ın belirttiği gibi yeni nesil 10 numaranın sahibi Kaka'dır.Ofansif bir orta saha oyunucu aynı zamanda forvet olarak ta görev yapabiliyor.Koşuyor, mücadele ediyor, tekniğini kullanıyor, oyunu yönlendiriyor..

canavar20
31.Ağustos.2006, 22:11
Bende katılıyorum.:D Bayern bunu yapıyor buda ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkarıor.:p Aslında 2 DMC oynuyor ama onlar MC oluyor çok azda olsa AMC oluyorlar böylece denge sağlanmış oluyor.:)

uAburak89
31.Ağustos.2006, 22:13
Ben klasik 10 numaramızdan gayet memnunum.. :p

GeNç KaRTaL
31.Ağustos.2006, 22:16
Lincoln klasik 10 numara değilki.Adam koşuyor,mücadele ediyor.

uAburak89
31.Ağustos.2006, 22:17
Lincoln klasik 10 numara değilki.Adam koşuyor,mücadele ediyor.

Onu bende biliyorum yahu, senin benim bilgimden şüphen mi var yoksa ? :p

Ben yazsaydım senin yazdığını, bir kulp takarlardı mutlaka.. ;;)

GeNç KaRTaL
31.Ağustos.2006, 22:25
Tamam anladım abi.;;)

EreN
31.Ağustos.2006, 22:56
Klasik ON numara hagi , alex..
günümüzde ise kaka , pirlo..

Fernando Gago
31.Ağustos.2006, 23:10
Günümüzde 10Numaranın tek örneği Kaka... belki werderli Diegoyuda sayabiliriz ki tam değil

nerazzuri
01.Eylül.2006, 06:12
Bence artık '' 10 '' Numaralar değilde Ön Liberoda ki '' 6 '' ve '' 8 '' Numaralar konuşuluyor.

erdemzorer10
01.Eylül.2006, 07:24
bence artık ön liberolarda zamanla yerlerini bommel , obi mikel tipli oyunculara bırakıyor..yani oyunu iki yönüyle oynayabilen hem savunma hem hücum yönü olan..en geç 5 yıla kadar çakılı ön liberolar da tarihe karışacaktır bence...

chealse da geçen senelerin en istikrarlı ismi makalele yerini : oyunu iki yönüyle de oynayabilen john obi mikele bırakmıştır..

çakılı ön libero devri yavaş yavaş kapanıyor..artık orta sahalar manuel fernandeslere , cesc fabregaslara emanet ediliyor :) iki yönlü oynayabilen bu oyuncuların sayısı arttıkça dmc ler tarihe karışacaktır..:)

ThersoN
01.Eylül.2006, 07:44
Artık eskisi gibi mevkiler,tek yön özellikli adamlar işe yaramıyor yeni futbol düzeninde
hucüm kuvveti adı altındaki adam gol atıyor,asist yapıyor,pas dagıtıyor,şut çekiyor,orta yapıyor,gerektiginde kanatlara yardım ediyor,biraz da geriye dönebilme kabiliyeti var ise ön libero şeklinde takımı toparlayabiliyor yani buna örnek çok az ronaldinho,kaka,messi gibi adamlar...
savunma agırlıklı oynuyan isimler ise liberolar kanata cekilebiliyor hatta önleri boş bırakılıp rahatça hucümda geri planda destek saglıyor,duran toplarda ileri cıkıp tehlike yaratıyor... sonuç olarak eskidendi o herkesin tek bir görevi oldugu zamanlar artık komplike bir futbol söz konusu, mantıken siz de Fm oynarken DR/C, DR/DMC ya da AMRC, AMRL,AM/FC şeklinde oynayan isimlere daha sıcak bakmıyor musunuz? bence futbolun böyle ilerlemesi çok güzel, gol atmak için oynayanın sadece o işi yapmadıgı, golü engellemek için oynayanın da sadece o görev ile sınırlı kalmaması bence futbolu güzelleştiriyor.

erdemzorer10
01.Eylül.2006, 07:48
evet katılıyorum..ayrıca bugün izledigim bir futbol programında bi söz dikkatimi çekti..

Barcelona hücumunda Samuel Eto'o nun sag açıga gelip İniesta ya asist

yaptıgından bahsedildi..yani seninde dedigin gibi artık futbol çok yönlü oynayabilen oyuncular üzerine kuruluyor..Eto'o sadece gol atmıyor gol de attırıyor..yada iniesta sadece defansif anlamda görevler yapmıyor..gelip gol de atabiliyor..

GeNç KaRTaL
01.Eylül.2006, 08:43
Evet Dm konusundada çok güzel bir tespitte bulunmuşsun.Tam olarak demek istediğinide genelleme yaparak ThersoN açıklamış.Gerçekten çok yerinde tespitler.

bence artık ön liberolarda zamanla yerlerini bommel , obi mikel tipli oyunculara bırakıyor..yani oyunu iki yönüyle oynayabilen hem savunma hem hücum yönü olan..en geç 5 yıla kadar çakılı ön liberolar da tarihe karışacaktır bence...

chealse da geçen senelerin en istikrarlı ismi makalele yerini : oyunu iki yönüyle de oynayabilen john obi mikele bırakmıştır..

çakılı ön libero devri yavaş yavaş kapanıyor..artık orta sahalar manuel fernandeslere , cesc fabregaslara emanet ediliyor :) iki yönlü oynayabilen bu oyuncuların sayısı arttıkça dmc ler tarihe karışacaktır..:)

Artık eskisi gibi mevkiler,tek yön özellikli adamlar işe yaramıyor yeni futbol düzeninde
hucüm kuvveti adı altındaki adam gol atıyor,asist yapıyor,pas dagıtıyor,şut çekiyor,orta yapıyor,gerektiginde kanatlara yardım ediyor,biraz da geriye dönebilme kabiliyeti var ise ön libero şeklinde takımı toparlayabiliyor yani buna örnek çok az ronaldinho,kaka,messi gibi adamlar...
savunma agırlıklı oynuyan isimler ise liberolar kanata cekilebiliyor hatta önleri boş bırakılıp rahatça hucümda geri planda destek saglıyor,duran toplarda ileri cıkıp tehlike yaratıyor... sonuç olarak eskidendi o herkesin tek bir görevi oldugu zamanlar artık komplike bir futbol söz konusu, mantıken siz de Fm oynarken DR/C, DR/DMC ya da AMRC, AMRL,AM/FC şeklinde oynayan isimlere daha sıcak bakmıyor musunuz? bence futbolun böyle ilerlemesi çok güzel, gol atmak için oynayanın sadece o işi yapmadıgı, golü engellemek için oynayanın da sadece o görev ile sınırlı kalmaması bence futbolu güzelleştiriyor.

erdemzorer10
01.Eylül.2006, 18:15
teşekkürler Genç Kartal begendigine sevindim ;) :)

eXcitinG
01.Eylül.2006, 18:40
İşte bu yüzden artk zevkLi ve heyecanLı göze hoş geLen futboL oynanmıyor Dünya üzerinden.Nedeni ise kLasik 10 numara tarzını bitirmeLeri.AdamLar koşmayan sadece beyni iLe oynayan adam yerine orta sahaya bir tane teknikten yoksun sadece deLi gibi koşan yoruLmak biLmeyen adam koymayı tercih ediyorLAr.BöyLe karşı takım karşısında heLe de karşı takımda bir 10 numara varsa otomatik oLarak üstünLük kuruyorLar.

Bende 10 numaranın artık Tarih oLmaya başLadığına inanıyorum ve hiç te iyi oLmuyor.Eğer 10 numaraya sahip bir adamLa oynamak istiyorsan 3-5-2 oynamak zorundasın ve bu günümüz futboLunda kimse bu taktiği kuLLanımp kendisini riske atmak istemiyor.

Daha çok afrika kökenLi orta sahaLar cıkacak.Teknikten yoksun sadece koşan.Bu böyLe oLdukça da artık görseLLik bakımından daha çok fizik ve kondisyon oLayına bakan bir spor haLİne geLicek ve geLmeye de başLadı..

GeNç KaRTaL
01.Eylül.2006, 19:19
Hayrettin abi bir yerde dediklerine katılmıyorum.Küçük takımlar koşan ama tekniği olmayan Afrikalı oyuncular alabilir ama büyük takımlar böyle yapmıyor.Misal bir Essien.Tekniğide gayet iyi bence.Tabii hem koşan hemde tekniği iyi olan oyuncu artık kapışılıyor.

erdemzorer10
01.Eylül.2006, 19:24
Hayrettin abi bir yerde dediklerine katılmıyorum.Küçük takımlar koşan ama tekniği olmayan Afrikalı oyuncular alabilir ama büyük takımlar böyle yapmıyor.Misal bir Essien.Tekniğide gayet iyi bence.Tabii hem koşan hemde tekniği iyi olan oyuncu artık kapışılıyor.

katılıyorum..futbolu gelişmiş üst düzey liglerde artık çakılı ön liberoların sayısı azalıyor..artık çok yönlü futbolcular takımlara giriyor..

huntelaar10
01.Eylül.2006, 22:08
Bence şu an 10 numara Vaart,Diegodur...İkisi de çok teknik buna Andersonu da katabiliriz fakat biraz pişmeye ihtiyacı var..

eXcitinG
02.Eylül.2006, 03:35

Bu bir nevze de İngiLtere Liginde böyLe.Ama bir İspanya bir itaLya bu tip oyuncuLar haLa var yani 10 numara dediğimiz.Ama böyLe oyuncuLar buLuduran takımlarda artık çağın futboLuna daha yakın oynamak için tek forvet oynamaya başLadıLar ve bu da futboL u artık daha farkLı yönLere kaydırmaya başLadı.

Ben Essien`i, Reo-Cooker`ı-G.SiLva yı vs izLemek yerine RiqueLme,Diego vs oyuncuLarı izLemek taraftarıyım.

Sheriff
02.Eylül.2006, 06:35
Katılmamak ne mümkün.. Riquelme vs. oyuncuları izlersen Quaresma, C.Ronaldo gibi oyuncuları izleyemezsin ama bide o var. Yok ben onlarıda izleyecem diyosan orta sahada karşı hücumu karşılayacak adamın kalmaz.. Ronaldinho nun bile sol kanat oynadığı bir devirdeyiz şu anda..

Ilhan
02.Eylül.2006, 06:57
Bence hayır. Milan'da Kaka var, Arjantin'de Riquelme, Barcelona'da Ronaldinho. Seyir zevki veren takımlarda hep 10 numara vardır.

Lionel Andres Messi
02.Eylül.2006, 07:36
bence bu takımdan takıma değişir bu kesin bir kural olsaydı zaten her takım aynı taktikle oynardı.futbolda 10 numaranın her zaman yeri vardır.

GeNç KaRTaL
02.Eylül.2006, 08:16
Ama şöyle bir şey var.Koşmayan,kendi sahasına nadir dönen 10 numaralar artık tercih sırasında daha alt sıradalar.

TürkuAz
02.Eylül.2006, 08:38
Haklısın Şemsi.Fenerbahçe'lilerin Alex'e olan isyanı da buradan geliyor bir bakıma.Şut çekersin, çalım atarsın, gol atarsın ancak takım oyununa katkıda bulunmazsan, top çalıp dağıtmazsan bir işe yaradığın söylenemez..

RaSenGan
02.Eylül.2006, 09:20
Bence hayır. Milan'da Kaka var, Arjantin'de Riquelme, Barcelona'da Ronaldinho. Seyir zevki veren takımlarda hep 10 numara vardır.

+ Galatasaray LinGoln :)

eXcitinG
02.Eylül.2006, 16:18

Doğru seyir zevki veren takımLArda hep 10 numara var ama bunLarın çoğuda başarıLı oLamıyor.Verdiğin örnekLerde bir tek MiLan var o da Kaka Koşan pres yapan bir yapıya kLasik 10 numara tarzından daha da aşmış bir pozisyonda oLduğu için öyLe..

erdemzorer10
02.Eylül.2006, 20:23
sonuç olarak..şöyle bir gerçek varki klasik 10 numaralar gittikçe azalıyor...

yer bulanlarda ya çok iyi isimler oluyor yada arkalarında 4 lü çok koşan orta saha oluyor..bunun dışında hem çift forvet kullanan hemde klasik oyun kurucuyla oynayan takımlar gittikçe azalıyor...