PDA

View Full Version : Formula 1 - Japonya Grand Prix



Fıratcan Alçınkaya
28.Eylül.2006, 23:31
Hamilton Japonya'da pole pozisyonunda

Lewis Hamilton yağmur altında gerçekleştirilen Japonya Grand Prixi sıralama turlarını takım arkadaşının -0.070 saniye önünde ilk sırada tamamladı. Hamilton son turundaki derecesi ile şampiyonluktaki en büyük raikibi Alonso'nun önünde yeralmayı başardı. Ferrari pilotları ise McLaren sürücülerini 3 ve 4. olarak takip etti.

http://img399.imageshack.us/img399/75/lhamjap290907fz2.jpg (http://imageshack.us)

Sabah serbest antremanların sis nedeniyle ertelenmesinin ardından sıralama turlarının da daha ileri bir saate, hatta Pazar sabahına ertelenmesi korkusu yaşandı. Ancak hava şartlarının uygun hale gelmeye başlamasının ardından sıralamalar planlandığı gibi gerçekleştirildi.

Massa, ilk seansta az bir farkla en hızlı tur zamanını yaparak Alonso'nun önünde yer aldı. Dünya şampiyonu İspanyol pilot ise, pist şartlarının iyileşmesine rağmen ilk bölümün son dakikalarını pitte geçirmeyi tercih etti.

Takım arkadaşı Hamilton ise, kendini Alonso kadar rahat hissedemedi. Bir ara 18'nci sırada bulunan İngiliz pilot zaman turunu yapmasıyla dördüncü sıraya yükseldi.

Hamilton ikinci bölümde ise tur zamanını geliştirirek Alonso'nun 0.053 saniye önünde seansı lider kapadı.

Alonso son seansta ağır yakıt yüküyle yaptığı 1:25.539'luk derecesi ile uzun süre geçici polde kalırken, son saniyelerde İspanyol pilot bu zamanını 1:15.438'e düşürmeyi başardı.

Raikkonen ise Alonso'nun ilk sektör zamanlarını geçti ancak zaman turunda İspanyol rakibinden 0.078 saniye daha yavaş kaldı.

Bu arada Hamilton, lastik değişimi için son kez pite girdikten sonra zaman turu yapan son pilot oldu. Son seansta uzun süre pol pozisyonu kazanması beklenmeyen İngiliz pilot son turunda zamanını müthiş şekilde geliştirirek Alonso'dan pol pozisyonunu kapmış oldu.

BMW Sauber pilotu Nick Heidfeld beşinci olurken, takım arkadaşı Robert Kubica ise 0.7 saniye daha yavaş bir zamanla ancak 10'ncu sırada kendine yer bulabildi.

Bu arada Williams pilotu Nico Rosberg'in altıncı cebin sahibi olmasına rağmen motor değişikliği nedeniyle yarın 10 sıra geriden 16'ncı cepten start alacak.

Rosberg'in ceza nedeniyle Jenson Button yarın altıncı cepten başlayabilecek. İngiliz pilot ıslak hava şartlarındaki ününü bir kez daha konuşturarak, problemli aracıyla en hızlı altıncı zamanı yapmayı başardı.

Mark Webber ise sekizinci cebe Red Bull'u taşırken, takım arkadaşı David Coulthard kendisinden beş sıra geride kaldı. Sıralamaların yıldızı olan Toro Rosso pilotu Sebastian Vettel de zorlu pist şartlarında çıktığı mücadelede takımını tarihinde ilk kez son seansa çıkarma başarısını gösterdi.

İlk bölümü, seansın henüz ilk turlarında spin atmasına rağmen yedinci sırada tamamlayan Vettel, son bölümü dokuzuncu sırada bitirdi ve Rosberg'in cezası nedeniyle sekizinci sıraya yükseldi.

Vettel ayrıca, ikinci bölümde kalan ve günü 15'nci sırada bitiren takım arkadaşı Vitantonio Liuzzi'den 1.009 saniye daha iyi bir zaman kaydetti.

Renault ise ıslak pist koşullarıyla boğuştuğu Fuji'de ancak 11 ve 12'nci ceplerin sahibi olabildi.

Dokuz kez arka arkaya ilk 10 içinde yer alan Jarno Trulli ise sezonun en kötü sıralama performansını göstererek 14'nci sırada yer aldı.

Takım arkadaşı Ralf Schumacher ilk bölümü kılpayı geçerken, ikinci bölümde hız turu girişimi sırasında Sakon Yamamoto ile yaşadığı karışıklığın ardından ikinci seansı son sırada bitirdi.

Schumacher rakibini içten geçmeye çalışınca Alman pilotun aracı, Spyker'a arkadan çarptı. Çarpışma esnasında kanadı zarar gören Schumacher günü 16'ncı sırada tamamladı.

Honda pilotu Rubens Barrichello ve Williams sürücüsü Alex Wurz, bugün Fuji'deki performanslarıyla bu sezon altıncı kez ilk turda elenmiş oldu.

http://img503.imageshack.us/img503/9148/adszzr3.jpg (http://imageshack.us)
http://img503.imageshack.us/img503/9148/adszzr3.28c5c6baae.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=503&i=adszzr3.jpg)

LaigLeNoiR
29.Eylül.2006, 00:35
HAMİLTON bu işin ustası...

gerrrard
29.Eylül.2006, 04:48
Toparlansın Artık Coulthard.

BeeTLeJuiCe
29.Eylül.2006, 05:05
Bu hafta Şampiyonluğu garantiye alır Hamilton. ;)

gerrrard
29.Eylül.2006, 06:25
Coulthard efsanesi bitti :(

eXcitinG
29.Eylül.2006, 06:30
FerrariLer yine dubLe yapacakLar bence.Arkada başLıyorLar ama ikiside yarışın başında geriden çıkıp en azından bir mcLaren ı geçerLerse Ferrari götürür.

BeeTLeJuiCe
29.Eylül.2006, 06:36
McLaren alırrrr. :)
şampiyonluk bu yarısta garantilenecek. ;)

Fietra 10
29.Eylül.2006, 07:39
Button'ın 7.sıradan başlayacak olmasına sevindim:)

LaigLeNoiR
29.Eylül.2006, 09:51
Sabah 7.50'de başlıyormuş yaa.Nasıl izlicez.

Fıratcan Alçınkaya
29.Eylül.2006, 19:57
Hamilton artık şampiyon gibi

Yağmur altında yapılan Japonya Grand Prix'sinde zafer McLaren Mercedes takımından Lewis Hamilton'ın oldu. Bir çok olayın yaşandığı Fuji pistinde heyecan yarışın başından sonuna kadar devam etti. Son metrelere kadar devam eden mücadele de Lewis Hamilton bu sezon 4. zaferine imza attı. Fernando Alonso'nun kaza yaparak yarış dışı kalması İngiliz pilotun şampiyonlukta büyük bir avataj yakalamasına neden oldu.

http://img230.imageshack.us/img230/1708/lhamjap300907wz3.jpg (http://imageshack.us)

Heikki Kovalainen Japonya'da büyük bir başarı elde ederek kariyerinin ilk podyumunu elde etti. Kimi Raikkonen ise yarışın sonlarındaki performansı ile Japonya'dan üçüncü olarak ayrılmayı başardı.

Yarış startı yoğun yağış nedeniyle güvenlik aracının kontrolünde verildi. Formasyon turunun ardından pilotlar güvenlik aracının liderliğinde yarışa başladılar. Pist şartlarının olumlu hale gelmesi için güvenlik aracı ile birlikte yaklaşık 13 tur atıldı. Bu turlar sırasında geçiş lastikleri ile yarışa başlama stratejisini uygulayan sürücüler pistin ıslaklık seviyesinin oldukça yüksek olması nedeniyle pit alanına girerek normal yağmur lastiklerini takmak zorunda kaldılar.

Bu pilotlar arasında Ferrari sürücüleri de vardı. İlk olarak Felipe Massa pit alanına girdi ve lastiklerini değiştirdi. Ardından piste tekrar geri dönen Massa geçişin yasak olduğu o turlarda Nick Heidfeld'i geçince bu sefer ceza olarak pitten geçmek zorunda kaldı. Kimi Raikkonen'inde pit alanına girmesi ile birlikte iki Ferrari sürücüsü de gerilere düşmüş oldu.

Güvenlik aracının pistten ayrılması ile birlikte asıl yarış başlamış oldu. Ferrarilerin geriye düşmesi Toro Rosso ve RedBull pilotlarının işlerine yaradı. Sebastian Vettel uzun süre yarışı 3. sırada götürdü. Pit stopların başlaması ile birlikte genç sürücü liderliğe dahi yükselmeyi başardı. İlk pit stopların başlamasından sonra yarışın seyri tekrar değişmeye başladı.

İki McLaren pilotu da ilk pit molalarının ardından performans düşüklüğü yaşadılar ve arkalarındaki pilotlarla aralarının kapanmalarına neden oldular. Bu sırada farklı stratejilerle yarışan ve henüz pit stop yapmamış olan pilotlar birbirlerine oldukça yakın vaziyette yaklaşık 10 tur boyunca mücadele ettiler.

Bu noktada yarışın lideri olan Lewis Hamilton arkasından kendisine yaklaşan Robert Kubica ile bir temas yaşadı ve iki sürücü de spin attı. Kubica bu kontrolsüz atağının ardından pitten geçme cezası aldı. Bir tur sonra ise performansı oldukça düşen Fernando Alonso arkasından gelen Sebastian Vettel'in teması sonrasında spin attı ve aracının sağ tarafında hasar meydana geldi.

Alonso yarışın bitimine 25 tur kala büyük bir kaza geçirerek yarış dışı kaldı ve şampiyonluk yolunda çok büyük yara almış oldu. Alonso'nun kazasından sonra güvenlik aracı bir kez daha piste girmek zorunda kaldı. Güvenlik aracının piste girmesi ile birlikte aradaki farklar kapandı ve yarışa başka bir heyecan daha katılmış oldu.

Güvenlik aracının pistte olduğu sürede inanılmaz bir olay yaşandı. Yarıştan puanla hatta podyumla ayrılma şansı olan Toro Rosso pilotu Sebastian Vettel ile RedBull'dan Mark Webber kaza yaparak yarış dışı kaldılar. Vettel Webber'e arkadan çarpınca kendisnin ve Webber'in bu yarıştan puan alma hayallerini suya düşürdü.

Güvenlik aracı pistten çıktıktan sonra Hamilton ilk turlarda arkasındaki Kovalainen ile farkı açmaya başladı. Bu arada yarışın başında gerilere düşen Felipe Massa bir anda üçüncü sıraya yükseldi. Aynı şekilde Kimi Raikkonen'de yarışın sonlarına doğru performansını arttırarak ön sıralara doğru tırmanmaya başladı.

Son turlara girildiğinde Massa'nın pit alanına girmesinin ardından Raikkonen üçüncü sıraya yükseldi. Raikkonen yarışın sonuna kadar Kovalainen'i geçmek için çaba harcadıysa da bunda başarılı olamadı ve yarışı üçüncü sırada tamamladı. Kovalainen ise kariyerinin ilk podyumuna Japonya'da kavuşmuş oldu.

Lewis Hamilton takım arkadaşının yarış dışı klaması ile birlikte belki de pistteki en mutlu isim oldu. Çünkü Hamilton buradan aldığı zaferle şampiyonlukta çok büyük bir avataj yakalamış oldu.

Hamilton ile Alonso arasındaki puan farkı 12'e yükselirken üçüncü sıradaki Raikkonen ile fark 17'ye yükseldi.

KaF KeF
29.Eylül.2006, 20:02
bu çok iyii oldu..bravo Hamilton.....

BeeTLeJuiCe
30.Eylül.2006, 05:09
Şampiyon gibisimi kaldı.
Şampiyon Hamilton artık. ;)

LaigLeNoiR
30.Eylül.2006, 05:42
Ferraricileri bu konuda göremiyorum :D

Fıratcan Alçınkaya
30.Eylül.2006, 07:10
yettim gari Murat:)

Pilotlar Klasmanı;
http://img233.imageshack.us/img233/3144/adszmk0.jpg (http://imageshack.us)

LaigLeNoiR
30.Eylül.2006, 07:20
Lewis Hamilton diyorum Fıratcan :D

Başka da bişey bilmiyorum :D

eXcitinG
30.Eylül.2006, 08:11
Şu yağmurda zaten hiç bir zaman başarıLı oLamıyor FerrariLer.HamiLton şampiyon oLdu bence.F1 de ki iLk sezonunda bu başarıyı yakaLamak oLağanüstü.ALonso geLecek yıL Ferrari de oLabiLir.HamiLtondan intikamını anca böyLe aLır :)

LaigLeNoiR
30.Eylül.2006, 08:33
Alonso nereye giderse gitsin.Geldiğinden beri alışamadım zaten ona.

Sezonun başında da Hamilton'cuydum, ama şampiyon olacağını beklemiyordum.Sadece zevk için tutuyordum ama Hamilton kendini kanıtladı.

Seneye yanına bir tane daha başarıya aç bir pilot gelirse çok daha başarılı olacaktır McLaren.

ryu
30.Eylül.2006, 15:38
bu sezon zaten ferrari için kabus gibiydi.hamilton da kendini gösterdi ve şampiyonluğu garanti bence.ama seneye ferrari toparlanacaktır özellikle de raikkonen.bu seneki kadar kolay şampiyon olamaz seneye mclaren