Log in

View Full Version : Türk lokumu Rumların oldu

Universal
01.Kasım.2006, 05:14
LEFKOŞA - Kıbrıs Rum Tarım Bakanlığı, AB ülkelerinde onayları dışında ‘lokum’ adı altında üretim yapılamayacağını açıkladı. Lokum üretimi için Rum izni gerekecek.

Rum Tarım Bakanı Fotis Fotiu, lokumun isim tescilinin yapılması için aylar önce başvuruda bulunduklarını ve itiraz süresinin 21 Ekim’de sona erdiğini belirterek, “Bundan böyle AB toprakları içinde lokum Kıbrıs Lokumu olarak bilinecek. Turkish Delight yerine Cyprus Delight olarak anılacak” dedi.

Avrupa Birliği, bu süre içinde itirazda bulunulmadığı için tüm dünyada Türk lokumu olarak bilinen tatlıyı “Lokumi” adıyla tescil etti.

Rum Yönetimi, 2 yıl önce de Avrupa günü dolayısıyla hazırlanan bir tanıtım kitabında baklavayı Rum milli tatlısı olarak tanıtmıştı. Rumların, baklavayı kendi tatlıları olarak tescil ettirme girişimi, Türkiye’nin müdahalesi üzerine sonuçsuz kalmıştı..

Rum Yönetimi Tarım Bakanlığı Müsteşarı da, ‘AB içindeki ürünlere artık coğrafi standartlar getiriliyor. Lokumun isim tescil hakkını almamız sayesinde satışlarımızda büyük bir patlama yaşanacak. AB ülkelerinde lokum adı altında ister Latin ister Yunan alfabesi üretim yapılıp satılamayacak, Kıbrıs lokumu ismini kullanabilmek için Rum Tarım Bakanlığı’ndan üretim yeterlilik izni almaları gerekecek. İtiraz süresi geçtiği için artık rahatlıkla lokum bizim diyebiliriz. Tescili önünde engel kalmadı’ dedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Giroskipu Belediyesi 3 yıl önce 2 bin 718 kiloluk dev bir lokum yaparak Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmişti. Rumların ürettiği lokumun rekorlar kitabına girebilmesi için 35 usta, 2.5 ton şeker, 350 kilo yağ ve 150 kilo badem kullanarak 40 saatte dev lokumu tamamlamıştı. Rumlar her yıl daha büyük lokum yaparak rekorlar kitabındaki yerlerini muhafaza ediyor.

BlackEagle19o3
01.Kasım.2006, 05:18
Turkish Delight!

the_imam912
01.Kasım.2006, 05:22
Bi ara baklavada bizimdir diyolardı.

LaKe
01.Kasım.2006, 05:23
Yaptığın her icadın patentini almaz ve başka milletlerin bunu yapmasının önünü açarsan olacağı bu tabi. Yakında baklava, kebap falanda gider heralde. ;;)

Universal
01.Kasım.2006, 05:26
Baklava da gitti zaten...

İskender, Kokoreç, Yoğurt, Ayran duruyor. Biz ne zaman başvuru yapacaz merak ediyorum...

ChAoS
01.Kasım.2006, 05:28
Yazık ya bu kadarda olmaz. Kendi icadımızı bile başkalarına kaptırdık ya ne diyim artık.

fm26mer
01.Kasım.2006, 05:46
suç tamamen bizde:mad:
biz niçün önceden başvuru yapmadık..

fmsmyrna
01.Kasım.2006, 06:09
Bizde de suç var ama bunların hangi biri ile uğraşacaksın adamlar ülkenin kötülüğü için her türlü konuda her türlü şeyi kullanmaya bakıyorlar

LaKe
01.Kasım.2006, 06:14
Baklava da gitti zaten...

İskender, Kokoreç, Yoğurt, Ayran duruyor. Biz ne zaman başvuru yapacaz merak ediyorum...

Adamlar, hiç düşünmüyorlar valla. Yakında kendi iskenderimizi yapıp satmak için, kaptırdığımız ulusa para ödeyeceğiz hala öyle bekleniyor. Bir yabancı bizim ülkeye gelecek, Türklerin kendine has yemekleri nelerdir diye soracak, öyle kalacağız yani. :)

REsist JuvE11
01.Kasım.2006, 10:07
bu rumlar çok komik olmaya başladılar..bunların aldıkları nefes zarar..onlar lokumu baklavayı bıraksınlar,gitsin balık tutsunlar.

El Barto
01.Kasım.2006, 14:34
Avrupa Birliği, bu süre içinde itirazda bulunulmadığı için tüm dünyada Türk lokumu olarak bilinen tatlıyı “Lokumi” adıyla tescil etti.

Boşuna Rumlara lanet okumaya gerek yok. Konuyla ilgili devleti yönettiğini sanan yöneticilerimizden şöyle bir açıklama bekliyoruz.

Bizim lokumun zaten gerçek ismi lokumi'dir. Adalet yerini buldu. Yaşasın bizim kral. ;)

deniz.91
02.Kasım.2006, 02:36
Lokumun ne olduğunu billmeyeneler lokuma sahipleniyor

Fietra 10
02.Kasım.2006, 04:21
yahu merak etmeyin herkes Turkish Delight diye biliyor lokumu avrupada:) bunlar öter ancak bilinç altına yerleşmiş bu kavram..ama gelecek nesiller için mücadele verilmeli..

yavuuzzzz
02.Kasım.2006, 05:29
şuna bak ya lokum üretmek için para verecez inşallah kebap da falan olmaz

Varonil
02.Kasım.2006, 16:39
Yazık gerçekten.Rumların gereksiz kıskançlıkları yüzünden bizle özdeşleşmiş şeyleri haybeye kaybediyoruz

bySilver
02.Kasım.2006, 17:01
Kemeçeyi de bizimdir diyolardı

ultraslanerdem
02.Kasım.2006, 17:02
Allah affetsin ...

gezenti
02.Kasım.2006, 21:50
Ama rakı bizimdir diyemiyorlar.Çünkü rakı erkek içkisidir.Öyle bişey deseler Avrupada bile komik duruma düşerler.:D:D:D.
Ama ben böyle birşey görmedim.Sirtakide bizim yanlışmıyım arkadaşlar???
Tayyip bey neden hiçbir itirazda bulunmadınız?Hadi yoğunsunuz siz.Ali Beyde yoğun.Ama kardeşim devlet bakanın yokmu senin?Yada Ali Beyin sekreteri yardımcısı filan kısacası ilgilencek birisi yok mu?İşte Kültür Emperyalizmi diye buna diyoruz biz.Lütfen sert bir çıkış yapında üzüntümüz biraz azalsın....

ibo
03.Kasım.2006, 00:50
Doğrudur sorun devletin başındakilerin olayı takip etmemeleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Ama görüyorum ki konunun gidişatı hükümeti karalamaya hatta hükümetten hesap sormaya doğru ilerliyor. Bunun yeri burası değildir. Forumlarımızda siyaset kesinlikle yasaktır konuda kiitlidir... Eleştirilerinizi siyasi sitelerde yapabilirsiniz... Suçlu olduğunu düşündüğünüz kişilerden de hesabını sandık başında oylarınızla veya çeşitli mitinglerle sorabilirsiniz ama burada değil...