Log in

View Full Version : P.A bana saçma geliyor

murat taşlı
17.Mart.2007, 20:47
İyi günler arkadaşlar ben bu p.a olayına takıldım biraz oyuncunun özelliklerine bakıyoruz gayet iyi ama p.a sı düşük ne pirim yapıyor ne gelişiyor bide bakıyoruz flair adamın çok düşük ama p.a çok yüksek nasıl oluyor anlamakda zorluk çekiyorum artı bi adam büyük takıma gittimi hemen p.a yüksek oluyor bu bir haksızlık değilmi bence p.a serbest olmalı herkes kendi sistemi içinde değerlendirmeli oyuncuları böyle olunca hemen oyuncunun p.a sına bakılıyor zaten oyuncunu flair gibi yetenek puanları var birde buna yaratıcılık özellikleri olunca zaten fark ortaya çıkar ama bu özellikleri yüksek olan oyuncular oyuna iyi yansılması bu öazelliklerin daha iyi kullanılması lazım o yüzden bence p.a bu oyuna gerçeklikten ayıran fark gibi geliyor bana bilmem siz ne dersiniz.

kocari
18.Mart.2007, 02:11
Ama oyunda P.A var bide şöyle bişey var bu gizli . Gelişime açık olmak .yane bazısı hemen en yükseğe ulaşıyor bazısı çok yavaş .

yunusgs
18.Mart.2007, 05:26
Evet bunu antrenmanlar ve sakatlıklar etkiliyor zirveye ulaşmayı.

Djibril
18.Mart.2007, 06:28
P.A'sı yüksek bir oyuncuyu her maç oynatmaya çalışarak ve güzel bir antreman sistemi uygulatarak en azından güzel bir fiyata satabiliyorsun. Önemli olanda bu bence :)

murat taşlı
18.Mart.2007, 16:13
evet işte arkadaşlar tam bende bunlardan bahsediyorum p.a sınırlı olduğu zaman gelişmesi gereken oyuncular dahi gelişmiyor istediğiniz antreman proğramı uygulayın istediğiniz kadar oynatın satmak istediğiniz zaman satılmıyor bir ve dikkat edin çoğu oyuncunun p.a sı her sene değişiyor ve hep tartışma konusu oluyor bence p.a serberst olmalı zaten oyuncuların birbiriinden ayıran özelikler mevcut bunları geliştirmek de teknik adamın işi ama p.a sınırlı ise yapacak bişey yok tabi bu arada oyuncuda potansiyel yoksa o başka ama oda zaten oyuncunun mental özellikleri yeteneği ve mevkisine göre teknik ve fiziki becerikleriyle öne çıkmalı bu gerçekte böyle değilmi oyunca p.a sı düşük bir oyuncu gelişeceği varsa da gelişmiyor örnek şimdi semih türkiye den ispanya ya transfer olsa adı geçen takımlara p.a sı artmaz mı seneye veya şu duruma göre seneye kaç oyuncunun p.a sı artacak ben her oyun çıktıntan sonra yeni oyunu bekliyorum çıksa diye çünkü işte şu oyuncuyu nasıl yapmışlar bu oyuncuyu nasıl yapmışalar diye ama p.a olmasa oyuncu özellikleri girilse ve iş oynatmayla ve antreman teknikleriyle manager e bırakılsa bırakılsa diyorum adam eğer p.a sı varsa genel antreman dahi yaptırsan gelişiyor yoksa öldürsen gelişmiyor tabi benim bu dediklerim size saçma gelebilir ama doğruluk payı olmasa her sene c.a değişebilir ama oyuncuların p.a ları değişmemesi lazım burada eleştirim gözlemcilere değil onlar ne görüyorsa onları veriyor ama bir futbolcu patlama yapabiliyor işte buna fırsat vermek lazım demek istediğim neyse fazla uzadı galiba kusura bakmayın siteyi devamlı takip ediyorum ama yazma konusunda pek becerikli değilim tam olarak anlatmak istediklerimi anlatabilmmi bilmiyorum.

eXcitinG
18.Mart.2007, 16:16
Oyunda eğer PA oLmasa C.RonaLdo İLe Artvinhopasporda oynayan adam arasında bir fark oLmaz. Her oyuncunun uLaşabiLeceği değer beLLidir. BunLar için zaten araştırmacıLar var. Sen istediğin kadar iyi bir hoca oL. En iyi antrönerLere sahip oL, en iyi tesisLer sende oLsun eğer bir adamda yetenek yoksa ne kadar geLiştirebiLeceksin. Sıradan bir adamı da RonaLdo yapabiLirmisin ? Anca sahip oLduğu yetenek kadar geLiştirirsin ve bunLarda PA ile dengeLeniyor. Gereksiz oLmuş. Biraz daha araştırman gerekiyor.

murat taşlı
18.Mart.2007, 16:41
Oyunda eğer PA oLmasa C.RonaLdo İLe Artvinhopasporda oynayan adam arasında bir fark oLmaz. Her oyuncunun uLaşabiLeceği değer beLLidir. BunLar için zaten araştırmacıLar var. Sen istediğin kadar iyi bir hoca oL. En iyi antrönerLere sahip oL, en iyi tesisLer sende oLsun eğer bir adamda yetenek yoksa ne kadar geLiştirebiLeceksin. Sıradan bir adamı da RonaLdo yapabiLirmisin ? Anca sahip oLduğu yetenek kadar geLiştirirsin ve bunLarda PA ile dengeLeniyor. Gereksiz oLmuş. Biraz daha araştırman gerekiyor.
neden artvinhopa dan bir ronaldo çıkmıyor çıkamaz mı?ronaldo ilk çıktığında p.a sı bu kadar yüksekmiydi yoksa manchester gidince mi yükseldi ronaldo futbola direk orda mı başladı:).tabi ki sizler daha iyi bileceksiniz benim sizlerden daha iyi bilirim dediğim falan yok yanlış anlama kafama takıldığı için böyle bir konu açtım konuyla lakası varmı bilmiyorum ama :) ben denizli liyim bir zamanlar rıdvan dilmen geliyor deniyorlar adamı beğenmiyorlar sonra adam efsane oluyor başladı yer neresi bıraktığı yer neresi bugün oynuyor olsaydı ronaldo nun takım arkadaşı olabilirdi.

noescape85
18.Mart.2007, 22:30

Haklısın ama işin birde bu yönü (http://www.spor3.com/haber.php?haber_id=327870&comments=all) var..

Bencede pa sabit olmamalı, oyunda oyuncunun gösterdiklerine göre; yükselip veya düşebilmeli.. Türkiye amatör ligindeki bir oyuncunun o kalitedeki bir ligde gol kralı oluyor vs vs diye; ibrahimoviç kalitesinde olsun demiyorum, ama %30 %50 aralarında bir seviyede; oyuncuya pa gelişim seçeneğide verilmeli.

OMANA
18.Mart.2007, 23:19
arkadaşlar tamda belkide FM nin en sıkıntılı olan konusuna dikkat çekmiş...

bir oyuncunun gelecekte nasıl olacağını aslında kimse bilemez...bugün artvin hopada olur (memleketim canım benim :) ) yarın belki milana gider..ha şa geleceği tabii allah bilr..sanırım Murat arkadaşımızın anlatmak istediği de bu...

ayrıca oyuncuların PA sının editörden görülebilemeside oyunun heyecanını kaçırmıyor değil...ben ilk oynadığım yıl bu editör CA PA mevzularını bilmezdim..en heyecanlı oyunumu o zaman oynardım..çünkü risk vardı..alacağınız adam kazmada çok iyide çıkabiliyordu...

amaaaaaa

şunuda söylemek zorundayız...şu an ki oyunun teknik alt yapısında sistemetiğinde PA bulunması bir mecburiyet..bunu istediklerinden değil...mecbur olduklarından yapıyorlar...şuan ki durumda PA belirlenmemiş halde olsa inanın oyun oyun olmaktan çıkardı...neden...şöyle bir düşünün...

eğer oyun içerisinde PA mevcut olmasa sabit tutulmasa bu sefer yetenek değerlendirilmesi sadece iyi antreman yaptırmak oyuncuyu sürekli oynatmak veya yılların geçmesine bağlı olacaktı...bu durumda...büyük ve güçlü takımlar sürekli alt yapıdan ssüper oyuncular çıkaracakken küçük takımlar ise hiçbir şekilde yıldız oyuncu çıkaramayacaktı...

ayrıca sadece alt yapı değil..hali hazırda kadrodaki oyunculara PA değeri vermezseniz bu takdirde büyük takımların yeteneği az kötü oyuncuları iyi antreman Vb sebeplerle yıldızlaşacakken küçük takımların iyi oyuncuları ise oyunda körelecektr...

başkaca PA ya ilişkin zorunluluklarda var..bunları perpetua ..ömer benden daha iyi biir...ama şuan için söyleyeceğim...PA nın yunda bulunması şuan için bir zorunluluk yani FM bunu keyfinden yapmıyor.. çok daha başka çok daha farklı bir sistem getirmeleride şuan için pek mümkün görünmüyor..

ama ilerleyen yıllar ne getirir hiç bilemeyiz...

benim tavsiyem..üzerinde sözsahibi olmamızın imkansız olduğu teknik bir zorunluluğa takılmaktansa...en iyisi editöre hiç bakmamak....biraz da işi rske atmak...

krapinovic
19.Mart.2007, 06:33
murat taşlı arkadaşın söyledikleri çok da mantıksız değil, hatta oyunun şimdiki haline nisbetle gayet mantıklı...

ama xxestergonxx arkadaşın da belirttiği gibi, bu oyunun oyun olabilmesi için de vazgeçilmez bir seçenek... yani bu sistem, ancak PA denen şey varolduğunda çalışabiliyor. umarım buna bir alternatif bulunur da, çok daha yaratıcı bir "oyun mantığı"na kavuşuruz...

bunlara ek olarak, eğer mümkün olacaksa değişmesi gereken birçok şey var aslında...

mesela, oyunda transferleri biz yapıyoruz, futbolcunun alacağı maaşa kadar teklif bizden çıkıyor... halbuki gerçekte bu işi yöneticiler yapar... oyun öyle olsa, biz yönetime "şu şu oyuncuları alın, iyi olur; şunu ise kesinlikle alın" şeklinde teklifler yapabilsek, yönetimin ve bütçenin yapabildiği kadarı ile başarılı olmak zorunda olsak daha iyi olmaz mı?...

vs. vs...

Xipe Totec
19.Mart.2007, 13:31
kısa bi deyişle ne PA lı nede PA sız..
dünya üzerinde işini en iyi bilen teknik adamları toplasanız bu çocuğu(ben) messi kalitesinden bi oyuncu yapın deseniz sadece bi hayal olurdu.. insanlar üzerinde güç ile alakalı durumları değiştirebilirsiniz daha dinç daha güçlü insan haline gelebilir ama teknik özellikler oyuncunun doğuşundan kaynaklanan özellikler bunları çok fazla değiştiremezsiniz en fazla 5 kademe değiştirebilirsiniz bunuda PA sabiti ile ayarlanıyor.. ki bu sabiti olmadığı durumlarda özelliği 1 olan bi oyuncunun o özelliğini gayet kolay bi şekilde 20 yapabilirsiniz.. bu 1-2 yılda olmaz ama olur buda normal şartlar altında çok çok mantıksız..

mesela, oyunda transferleri biz yapıyoruz, futbolcunun alacağı maaşa kadar teklif bizden çıkıyor... halbuki gerçekte bu işi yöneticiler yapar... oyun öyle olsa, biz yönetime "şu şu oyuncuları alın, iyi olur; şunu ise kesinlikle alın" şeklinde teklifler yapabilsek, yönetimin ve bütçenin yapabildiği kadarı ile başarılı olmak zorunda olsak daha iyi olmaz mı?..

ayar yapılabilir aslında mantıklıda olur

perpetua
19.Mart.2007, 14:02
CA ve PA, oyunu oynayan kisi olarak sizin bilmeniz gereken seyler degiller esasinda. O nedenle fazla takilmaniza gerek de yok.

PA'nin amaci her insanin ayni sekilde yaradilmamis oldugunu oyunda gostermek. PA'nin amaci, herhangi bir oyuncunun Maradaona/Pele gibi olamamasini saglamak. Sonucta eger bir insanin genlerinde futbolculuk yoksa, sabahtan aksama kadar 100 yil calistirsan da bir Maradona veya bir Pele ortaya cikartmak mumkun degil. Tipki cok calisarak bir Einstein olunamayacagi gibi. PA bir insanin sahip oldugu futbolculuk kapasitesinin rakama dokulmus hali. Baska bir sey degil.

Tabii gercekte PA gibi bir rakamsal degerlendirme yok. Olsa bile bu PA hic bir kimsenin sabit bir rakam olarak belirleyemeyecegi bir kavram.

mesela, oyunda transferleri biz yapıyoruz, futbolcunun alacağı maaşa kadar teklif bizden çıkıyor... halbuki gerçekte bu işi yöneticiler yapar... oyun öyle olsa, biz yönetime "şu şu oyuncuları alın, iyi olur; şunu ise kesinlikle alın" şeklinde teklifler yapabilsek, yönetimin ve bütçenin yapabildiği kadarı ile başarılı olmak zorunda olsak daha iyi olmaz mı?...

Oyun ingiliz oyunu. Ingiltere'de transferleri de teknik direktorler yapiyor. Bu nedenle de bu sistem altinda yapilmis olmasi da gayet dogal. Futbol Direktoru/Futbol Subesi Sorumlusu gibi bir kavram belki ileride oyuna eklenir ancak oyun satisinin ozellikle Ingiltere'de buyuk oranda yapildigi goz onunde tutulursa pek de buyuk ilgi cekmeyecek bir yenilik olur.

OMANA
19.Mart.2007, 16:22
oyunda transferleri yönetimlere yaptırmak bekli bir opsiyon olarakta konabir yani oyuna bu konuda bir opsiyon konulur..tıpkı 20 yaş 18 yaş altı takımlarını asistantlara bırakmak gibi transferde yönetime bırakılabilen bir opsiyon konulabilir ama unutmamalıyız ki bunun içinde oyun zekasının çok ileri olması gerekir yoksa kimse kullanmaz..şuanki yapay zeka ile yapılırsa işimiz vahim çünkü yönetimnler acayip satışlar yapıyor..daha dün samsunspordan (elimden olmayan sebeplerle :) ) istifa ettim...yönetimin ilk yaptığı benim aldığım -8 pa lı iki oyuncuyu yok pahasaına satmak oldu???!!! yerinede 39 yaşında posası çıkmış adam aldılar...

aslında Bu konuda olabileceğin en doğrusu CA ları belirledikten sonra belki tüm oyunculara sabit bir PA vvermektense gençlere yaptığımız gibi..eksili değerler vermek ve PA nın belli bir aralıkta olma ihtmalini sağlamak...

ancak yine söylüyorum...bunlar bizim yapabileceğimiz üzerinde söz sahibi olacağımız şeyler değil...ve bu tarz radikal değişikliklerin şu aşamada yapılacağını sanmıyorum...

murat taşlı
19.Mart.2007, 18:14
evet arkadaşlara tşk ederim bende tabiki bir messi bir maradona çalışmakla olamaycağını biliyorum zaten sizde oyuncuların teknik mental ve fizik özelliklerini giriyorsunuz ben p.a yı o özelliklere göre değerlendiriyorum mesela serdar taşcı nın p.a sanırım 170 lerin üstünde hiçbir türk defans oyuncusu yanına bile yaklaşamamış bir önder i o seviyeye getirmek mümkün değilmi çok mu bariz fark var aralarında bu tarz oyuncuların bence bu kadar fark olmaması lazım veya servet i gökhan zan ı

krapinovic
20.Mart.2007, 06:54
Oyun ingiliz oyunu. Ingiltere'de transferleri de teknik direktorler yapiyor. Bu nedenle de bu sistem altinda yapilmis olmasi da gayet dogal. Futbol Direktoru/Futbol Subesi Sorumlusu gibi bir kavram belki ileride oyuna eklenir ancak oyun satisinin ozellikle Ingiltere'de buyuk oranda yapildigi goz onunde tutulursa pek de buyuk ilgi cekmeyecek bir yenilik olur.

Bu söylediğim seçilebilir bir opsiyon olarak bulunsa, aslında gayet de hoş olurdu... Ama zannedersem şu anki sistem, oyunu cazip kılan en büyük etmen oyunu oynayan biçok kişi için...

PA konusunda ise tartışmayı çok uzatmayı doğru bulmuyorum... Elbette olaya nasıl baktığımıza bağlı ama, unutulmaması gereken en önemli şey, herşeye rağmen sonuçta bu bir oyun...