View Full Version : Bobo'nun cezası belli oldu!
PesimiSTyLa
28.Mart.2007, 09:35
Beşiktaş cephesi şokta! Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Beşiktaş'ın Brezilyalı golcü oyuncusu Bobo'ya Turkcell Süper Lig'in 27. haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi - Beşiktaş maçında rakibine yönelik kural dışı hareket ve müsabaka hakemine yönelik sportmenliğe aykırı eylemi nedeniyle 4 resmi müsabakadan men cezası verdi.
PFDK'nın verdiği diğer cezalar şöyle:
2 maç seyircisiz oynama: Elazığspor
5 maç: Serdar Aziz (Bursaspor PAF)
4 maç: Erkan Aygün (Zeytinburnuspor), Akın Volkan Kuşçular (Konya Şekerspor), Muğdat Çelik (Gençlerbirliği PAF)
2 maç: H. Murat Salar (Tarsus İdmanyurdu), Serdar Ateş (Tokatspor), Ali Kuçik (Beşiktaş PAF)
1 maç: Mehmet Şansal (Gaziosmanpaşaspor Teknik Direktörü)
1 ay hak mahrumiyeti: Süleyman Aygün (Zeytinburlusporlu yönetici)
30 gün hak mahrumiyeti: Birol Balıkçı (Beykoz 1908'li yönetici), Serkan Güler (Konya Bölgesi İl Hakemi)
17.000 YTL: Elazığspor
5.000 YTL: Birol Balıkçı (Beykoz 1908'li yönetici)
1.000 YTL: Denizlispor, Mardinspor
http://www.sporx.com/i/b.gif
Kaynak : AA - İHA
El Comandante
28.Mart.2007, 09:43
3 maca indirir Tahkim bunu,mantikli olani da bu.
Türkiye Kupasi macinda Luganonun da hakeme yaptiklari ortadaydi,ama nedense yetkililer Luganoya sadece 1 mac ceza vermislerdi.
extensor
28.Mart.2007, 11:31
geçen sene galatasaray fenerbahçe arasındaki olaylı maçta tümer metin tribünleri alkışlamıştı bu hareketi kışkırtma olarak algılayan dönemin federasyonu tümere iki maç ceza vermişti (kırmızı görmediği halde)
lugano ise oyundan atıldıktan sonra trübünlere siz delimisiniz der gibi el hareketleri yaptı kimse görmek istemedi
bobonun cezasıda çok normal
shamur1
28.Mart.2007, 11:42
http://foto.fanatik.com.tr/Article/2008/3/7_205204_bobo_kirmizi2703bb.jpg
BEŞİKTAŞ A.Ş. SPOR Kulübünün, oyuncusu D.ROGERIO DA SILVA'nın 22.03.2008 tarihinde Olimpiyat Stadında oynanan İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BLD. SPOR - BEŞİKTAŞ A.Ş. Turkcell Süper Lig müsabakasında görmüş olduğu kırmızı kart ile cezai uygulamasının kaldırılması hakkındaki taleplerinin reddine,
BEŞİKTAŞ A.Ş. SPOR Kulübü oyuncusu D.ROGERIO DA SILVA'nın 22.03.2008 tarihinde oynanan İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BLD. SPOR - BEŞİKTAŞ A.Ş. Turkcell Süper Lig futbol müsabakasında rakibine yönelik kural dışı hareketi ve müsabaka hakemine yönelik sportmenliğe aykırı eylemi nedeniyle takdiren 4 RESMİ MÜSABAKADAN MEN CEZASI ile cezalandırılmasına,
Karar verilmiştir.
Av.Mehmet Reşat BOSTAN
PFDK Başkanı
NisRoc
28.Mart.2007, 11:45
offf 4 çok az en az 5 olması lazım :D
YusufT
28.Mart.2007, 16:18
Volkan'a verilen ceza ile karsilastirsak, Bobo'ya cok vermisler..
Volkan'a verilen ceza ile karsilastirsak, Bobo'ya cok vermisler..
Her ikisinde de fiili müdahale var. Belki de cezalar arasında 4 maç en ideal'iydi. Sonucunda volkan tutup hakem'e saldırmadı. Yaptığı şey 5 maçlık ceza gerektiriyordu ve cezasını aldı. Belki 1-2 maç fazladan verilebilirdi ama burda hakemi tartaklamış hagi örneği var önümüzde sadece 6 maç almıştı. Ayrıca bildiğim kadarıyla volkanın cezası bir kaç futbolcunun ağır tahrik şahitliği nedeniyle 5 maç verildi.
Bobo'ya belki 3 verilse daha uygun olurdu.
GebzeLi1907
28.Mart.2007, 21:48
3 normaLdi bencede..4 vermişLer tahkim indirme yapar mı beLLi oLmaz yapmayabiLir de...Ancak en az 3 maçı hakketti zaten bobo çıkarken hakeme yaptıkLarıyLa...
LaigLeNoiR
28.Mart.2007, 21:51
Volkan'ın cezasıyla aynı oranda bir ceza gelmiş.
Bence yalnış bir karar olmuş,Volkan'ın yaptığı ile aynı kefeye konmuş bu harekette.Her neyse karara saygılıyız.
Bobo'suz da oynamayı biliyoruz zaten.
YusufT
28.Mart.2007, 22:35
Volkan 1 kere degil en az 3 kere tekme atmaya calisiyor, Lincoln'e birsey olsaydi Volkan suan hapishanede cürüyor olacakti..
BlackEagle19o3
28.Mart.2007, 23:42
Volkan'ınkini 6 maçtan 4'e indiren tahkim bu cezayı da indirmek zorunda!4 maç nedir yahu...
Fıratcan Alçınkaya
29.Mart.2007, 01:34
Volkan Lincoln'ü 4.Levent'e kadar kovaladı yaw :n: Asalım isterseniz BoBo'yu Volkan ile karşılaştırmayın...
Fernando Gago
29.Mart.2007, 01:41
Normal bir ceza oyundan çıkarken hakeme yaptığı hareketi de unutmayalım ...
PesimiSTyLa
29.Mart.2007, 01:47
Hakemi ittirmeseydi bu sekil de olmazdı; ama ittirdigi için bence normal...
TürkuAz
29.Mart.2007, 01:56
Volkan bile 4 maç ceza alıyorsa ve bu normal karşılanıyorsa, Bobo'nun cezası hiçte komik değil..
Tebrikler federasyon..
yunusgs
29.Mart.2007, 02:12
Normal bir ceza almış Federasyon doğru olanı yapmış bencede.
3 maca indirir Tahkim bunu,mantikli olani da bu.
Türkiye Kupasi macinda Luganonun da hakeme yaptiklari ortadaydi,ama nedense yetkililer Luganoya sadece 1 mac ceza vermislerdi.
:D
Ne yapmış Lugano.İttirmiş mi yoksa her kırmızı kartta gördüğümüz şiddetli itiraz mı?
Universal
29.Mart.2007, 02:35
Doğru karar olarak görüyorum. Hatırlarsanız maçta kırmızı kartı gördükten sonra Federasyon'un dört maçlık ceza vereceğini açıklamıştım. Böyle bir ceza gelmesi gerekiyordu. Dikkatimi çeken tahkim indirir diyen arkadaşlar var, tahkim ceza indirme kurumu değil, denetleme kurumudur. Gerekirse cezayı artırma yetkisine sahiptir.
El Comandante
29.Mart.2007, 02:36
Ne yaptigini hepimiz cok iyi gördük Memo.Üzerinden baya bi zaman gecmis,bir daha o konulari konusmak istemiyorum ama söyleyeyim;5 dakika cikmadi sahadan,hakemin üzerine yürüdü,bütün fenerli oyuncular onu zor tutuyorlardi.Bobonun hakemi ittirmesi tabi ki daha kötü bir davranis ama Lugano 1 mac ceza aliyorsa Bobo da en fazla 3 mac ceza almaliydi.
LaigLeNoiR
29.Mart.2007, 02:43
Volkan bile 4 maç ceza alıyorsa ve bu normal karşılanıyorsa, Bobo'nun cezası hiçte komik değil..
Tebrikler federasyon..
Beni mazur gör ama demek istediğini algılayamadım ? Biraz daha açık yazar mısın.
GeNç KaRTaL
29.Mart.2007, 03:05
3 maç daha makul olurdu bence.
eXcitinG
29.Mart.2007, 03:07
Fedarasyon ya ondadır, ya şundadır yapmış ve şundadırdan 4 maç çıkmış. HeLaL.
NisRoc
29.Mart.2007, 03:44
Ne yaptigini hepimiz cok iyi gördük Memo.Üzerinden baya bi zaman gecmis,bir daha o konulari konusmak istemiyorum ama söyleyeyim;5 dakika cikmadi sahadan,hakemin üzerine yürüdü,bütün fenerli oyuncular onu zor tutuyorlardi.Bobonun hakemi ittirmesi tabi ki daha kötü bir davranis ama Lugano 1 mac ceza aliyorsa Bobo da en fazla 3 mac ceza almaliydi.
Hakemin üzerine yürüdü(!?) :D Hatta futbolcular bıraksa hakemi elinde kasaturayla doğruyacaktı falan.. :D O zaman kırmızı kart gören her oyuncu derdini anlatmak, itiraz etmek için hakemle konuşmak için ona doğru yönelirse ceza verilsin :) Neyse çok güldüm :D
El Comandante
29.Mart.2007, 03:48
Seninde benden asagi kalir yanin yok yani :)
Lugano itiraz etmek icin,derdini anlatmak icin hakeme gitti ha ? Onun icin bütün Fenerliler onu tutuyodu.:D
Neyse konuyu dagitmak istemiyorum.
a.arıcı-11
29.Mart.2007, 03:50
Bobo nun hareketi belli rakibe yumruk attı ve hakemi kasti olarak fiziksel tepki gösterdi ceza normal
TürkuAz
29.Mart.2007, 03:51
Beni mazur gör ama demek istediğini algılayamadım ? Biraz daha açık yazar mısın.
Şunu demek istedim ; Volkan bile onca yaptıklarına rağmen 4 maç ceza alıyorsa, Bobo'ya kaç maç gelirse şaşırmam. Bence bu kıyaslama doğrultusunda 4 maç çok ağır oluyor. Ama federasyona saygı olayı, "fair play" için tebrik ediyorum sadece..
LaigLeNoiR
29.Mart.2007, 03:56
Teşekkür ederim daha açıklayıcı oldu bu kez anladım:D
Emurafu
29.Mart.2007, 03:57
Bobo'nun olmaması Beşiktas'ın işine geldi..Yoksa Nobre-Holosko uyumu bozuluyordu.Volkan ile Bobo'nun durumu farklı olması lazımdı..
GeNç KaRTaL
29.Mart.2007, 04:19
Bobo nun hareketi belli rakibe yumruk attı ve hakemi kasti olarak fiziksel tepki gösterdi ceza normal
yumruk?:confused:
http://www.ninpodojoturkey.com/USERIMAGES/shindentsuki.bmp
http://img93.imageshack.us/img93/9760/20050605131722yumruk8ci.jpg
http://img182.imageshack.us/img182/2093/31bv8.jpg
Sekopej
29.Mart.2007, 04:27
Kırmızı kart gördüğü için 2 maç, hakemi itip bir nevi hakemi aşağıladığı için de 2 maç cea almış. Gayet normal, hakeme yaptığı hareket nedeniyle ceza verilmese ve her atılan hakeme fiziki müdahele yapsa sizce neler neler olur? Cezalar caydırıcı olmalıdır?
Volkan'a yaptığı hareketten ötürü kırmızı kart gösterildi ve 6 maç ceza aldı bu hareketinden dolayı. Hakeme müdahelesi olsa 8 maç olurdu ceza. Tahrik unsuru da göz önüne alındığı için cezası 4'e düşürüldü.
Bence verilen ceza normal. Hakemi aşağılamak dedim biraz ağır bir laf olabilr ama hakemin otoritesini sarstığı kesin.
Mr.CordiaL
29.Mart.2007, 04:27
Şemsi o 2. resim ne öle yaw. O yumruğu da aşmış. :D
TürkuAz
29.Mart.2007, 04:28
Çokta fark yok aslında, avuç içi açık Bobo'nun hareketinde..
Aykan19o3
29.Mart.2007, 04:30
Bobo için 4 maç ceza gereğinden fazla olmuş..
perpetua
29.Mart.2007, 05:02
Bosu bosuna tartisiyorsunuz..
Usenmedim FIFA'nin disiplin kurallarini okudum...
Hakeme karsi:
1. Hakeme sportmenlik disi hareket yapmak, asgari 4 mac ceza
2. Hakeme fiili olarak saldirmak (dirsek atma, yumruk atma, tekme atma vs.), asgari 6 ay ceza
3. Hakeme tukurmek, asgari 12 ay ceza
Hakem disinda sahada herhangi bir kisiye karsi:
1. Asiri siddetli hareket, en azindan 2 mac ceza
2. Sportmenlik disi hareket yapmak, asgari 2 mac ceza
3. Fiili olarak saldirmak (dirsek atma, yumruk atma, tekme atma vs.) asgari 2 mac ceza
4. Tukurmek 6 mac ceza
Ayrica, genel halki (yani taraftari) provoke etme asgari 2 mac.
Saha icinde dogumsek/rakibe saldirmak asgari 6 mac.
Eger oyuncu birden fazla disiplin kurali ihlali yaparsa, en agir cezanin %50'si kadar daha fazla ceza verme hakki bulunmakta.
Bobo'nun durumuna bakalim ilk olarak.
Rakibine yumruk atiyor/itiyor, asgari 2 mac ceza
Ayrica hakeme sportmenlik disi hareket yapiyor, asgari 4 mac. Yani PFDK 6 mac ceza verebilir [4 mac + 2 mac = 6 mac <= 4mac + (50% x 4 mac)] ama 4 mac veriyor.
Lugano'ya bakalim simdi de.
Iki sari kart gordugu icin 1 mac. Hakeme saldiri tesebbusu, hareket sonuclandirilmadigi icin para cezasi ancak mac cezasi da eklenebilir - varsayalim eklenmedi. Oyundan ihrac edilmesine ragmen cikmamak (genel halki provoke etme) 2 mac. (Hatta Mascherano Ingiltere federasyonundan 3 mac ceza aldi sahayi hemen terk etmedigi icin). Yani PFDK 3 mac ceza verebilir [2 mac + 1 mac = 3 mac <= 2 mac + (50% x 2 mac)] ama 1 mac veriyor.
Simdi de Volkan.
Saha icinde dogusmek, asgari 6 mac. Oyundan ihrac edilmesine ragmen sahayi hemen terk etmemek, asgari 2 mac. Sportmenlik disi hareket yapmak, asgari 2 mac (oyundan atildiktan sonra saldirmaya devam etmesi). Yani PFDK 9 mac ceza verebilir [6 mac x (50% x 6 mac) = 9 mac <= 6 mac + 2 mac + 2 mac] verilen ceza 6 mac.
Gokhan Gonul:
Iki sari kart icin 1 mac ceza. Hakeme sportmenlik disi hareket yapmak (ikinci sari karti gorecegini hissettiginde elindeki topu yere dogru birakip ayagi ile hakeme dogru topa vurmak ve topun hakeme carpmasi), asgari 4 mac ceza. Yani PFDK 5 mac ceza verebilir [4 mac + 1 mac ceza = 5 mac <= 4 mac + (50% x 4 mac)] ama 1 mac veriyor.
Lincoln:
Iki sari kart icin 1 mac ceza. Rakibe sportmenlik disi hareket yapmaktan asgari 2 mac ceza (Volkan'a soylediklerinden dolayi eger Volkan'in cezasi tahrik nedeniyle indiriliyorsa Lincoln'e sportmenlik disi hareket nedeniyle ceza verilmesi de gerekli). Yani PFDK 3 mac ceza verebilir [2 mac + 1 mac = 3 mac <= 2 mac + (50% x 2 mac)] ama 1 mac veriyor.
Yani bosuna konusuyorsunuz su uygundur bu uygundur diye. Kararlarin hepsi eyyam.. Dagit 2 tane 3 maclik, 1 tane 5 maclik, 1 tane 6 maclik ve 1 tane 7 maclik ceza (Volkan'in 2 maclik indirimini de sayarak).. futbolcular dusunsun boyle hareketleri bir daha yapiyorlarmi...
Ama Cuneyt Cakir'in arkasinda bile duramadilar...
Ayni tas ayni hamam..
Sadece isimler farkli..
Degisen bir sey yok hala...
Cezayı geçmişle, geçen haftaya göre kıyaslarsak zaten ağır kalır veya öyle cezalar söylerim hafif kalır. O yüzden anlamı uzay derinliği kadar geniş kararlar oldukça istediğiniz yere çekip kılıfına uygun cezayı verirsiniz.
Bobo olayına gelince Beşiktaş'lı kardeşlerimi anlamakta güçlük çekiyorum. Bobo'ya yumruk attı denildiği için mi kızıyorsunuz. Hani tartıştığınız olay samimi şekilde yumruk atmadı mı yoksa yumruk atmadı abi kart felan gerekmez mantığımıdır. Bana 2. olanı gibi geldi ama neyse. Konu burada darb yapmasıdır. İtme nedir? Şiddetli itme nedir resimlerini koymayayım şimdi.
perpetua
29.Mart.2007, 05:16
Cezayı geçmişle, geçen haftaya göre kıyaslarsak zaten ağır kalır veya öyle cezalar söylerim hafif kalır. O yüzden anlamı uzay derinliği kadar geniş kararlar oldukça istediğiniz yere çekip kılıfına uygun cezayı verirsiniz.
Bobo olayına gelince Beşiktaş'lı kardeşlerimi anlamakta güçlük çekiyorum. Bobo'ya yumruk attı denildiği için mi kızıyorsunuz. Hani tartıştığınız olay samimi şekilde yumruk atmadı mı yoksa yumruk atmadı abi kart felan gerekmez mantığımıdır. Bana 2. olanı gibi geldi ama neyse. Konu burada darb yapmasıdır. İtme nedir? Şiddetli itme nedir resimlerini koymayayım şimdi.
Gerek yok.. hepsinin cezasi 2 mac...
Eger kavgaya donusseydi ve Bobo daha uzatsaydi isi, Volkan'in kateogrisine, 6 maca cikardi.
ogcj_me
29.Mart.2007, 05:25
çıkarken hakemide itti ama ..
perpetua
29.Mart.2007, 05:28
çıkarken hakemide itti ama ..
Yazdim yukarida.. Onun cezasi da 4 mac.
GeNç KaRTaL
29.Mart.2007, 05:36
Yok benim yumruk atmadığı için ceza almaması gerekiyor diye bir düşüncem yok.Sadece yumruk kelimesinin abartı olduğunu düşünüyorum.
Ömer abi sana bir şey sormak istiyorum.İBB'li oyuncunun Bobo'ya o kadar uzun süre öyle sarılı durması kurallar dahilinde bir hareket midir?
perpetua
29.Mart.2007, 07:12
Yok benim yumruk atmadığı için ceza almaması gerekiyor diye bir düşüncem yok.Sadece yumruk kelimesinin abartı olduğunu düşünüyorum.
Ömer abi sana bir şey sormak istiyorum.İBB'li oyuncunun Bobo'ya o kadar uzun süre öyle sarılı durması kurallar dahilinde bir hareket midir?
Degil tabiki ve faul.
Ancak o faulu gormek ve calmak hakemin gorevi. Hakem gormez ve calmazsa Bobo'nun rakibine herhangi bir sekilde vurma hakki yok... Bobo kisacasi sinirlerine hakim olamadi...
Mac yapiyorsun, rakibin sana biraz sert ve faullu giriyor. Sen sinirlenip ayaga kalkiyorsun ve rakibine kafa atiyorsun. Burada hatali olan rakibin olsa da, sinirlerine hakim olamadigin icin hatali durumuna dusen sen olursun. Futbolda hep gorulen seyler bunlar. Bobo'ya oyle bir ceza verirsin ki boyle bir seyi bir daha yapmaz. Sadece Bobo degil, butun oyuncular dikkatli olmak icin ozen gosterirler.
Tabii hakemlerin pozisyonlari atlamamasi, topa olmayan sertliklere izin vermemesi lazim ki ligimize esas renk katan oyuncular defansin d'sinden bile anlamayan, defans yapmayi tutmak, cekmek, tekme atmak sanan kisiler tarafindan sahada ezilmesinler. Kotu niyetli olan degil, iyi niyetli olanin lehine kararlar verilsin.
Balik zaten bastan kokar. PFDK adam gibi karar veremezken, eyyam yaparken hakemlerin duzgun karar vermesini nasil beklersin ki?
Bu arada olan futbol izlemek icin stada giden, ekran basina gecenlere olur.
Emurafu
29.Mart.2007, 07:19
Ömer abi son dönemde adil cezalar verilmiyor..Veya Gereksiz Cezalar veriliyor..Herkez'e kural neyse ona göre ceza verilse sorun yok..İtiraz eden olursa kuralları göstersinler..
Degil tabiki ve faul.
Bu kısımda hakemi suçlamak olmaz. Ben hakemin yerinde olsam bende çalmazdım. Şayet buna çalarsam her kornerde peşi sıra 4-5 penaltı düdüğü çalmam gerekir.
GeNç KaRTaL
29.Mart.2007, 07:36
Ömer abi teşekkür ederim öncelikle soruma yanıt verdiğin için.Bende kesinlikle senin dediğine katılıyorum.Rakip ne yaparsa yapsın Bobo o hareketi yapmamalıydı.Ama hakeminde pozisyonu iyi süzemediği belli.Çünkü iyi süzse İBB'li oyuncu orada en azından sarı kart alırdı..
Neyse olan oldu,biten bitti.Yapacak bir şey yok.Tahkimde bence onar bu kararı.Hasan Doğan profesyonel hakemlik sistemini getirmeyi planlıyormuş.Yani hakemlik artık bir yan meslek değil direk bir meslek olacakmış.İNşallah bu yeni sistem türk hakemliğinin kurtuluşu olur..
shadowrefree
29.Mart.2007, 18:54
yani ben BJK li arkadaşları anlayamadım burada...Bobo gibi bir adam her puanın altın değeri olduğu bir dönemde böyle profesyonelliğe hiç yakışmayan ve bana kalırsa takımına İHANET eden bir hereket yapıyor ve aldığı cezayı tartışıyorsunuz...belik burada kaybettiği 3 puan BJK nin şampiyonluğunu etkileyecek hiç o yönden düşündünüz mü?
benim oyuncum böyle birşey yapsaydı sezon sonuna kadar oynamasını istemezdim...
Fıratcan Alçınkaya
29.Mart.2007, 18:58
Bu kısımda hakemi suçlamak olmaz. Ben hakemin yerinde olsam bende çalmazdım. Şayet buna çalarsam her kornerde peşi sıra 4-5 penaltı düdüğü çalmam gerekir.
Evet ama hafifletici sebeptir bu... Ağaca sarılmış kuala gibi yapşıtı adam bırakmıyor nefsi müdafa yaptı BoBo...:)
GeNç KaRTaL
29.Mart.2007, 21:57
@Shadowfree
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum.Biz 2.yarı neredeyse Bobo'dan hiç yararlanamadık.İlk yarıdaki müthiş performansını 2.yarıda gösteremedi.Ama Holosko ve Nobre gösterdikleri üstün performans ile onun kötü performansını örttüler.Bu yüzden eğer bir sakatlık yaşamazsak Bobo'nun eksikliğini yaşayacağımızı düşünmüyorum.
Bobo'nun yaptığı hareketi savunmuyoruz.Yapmaması gereken bir hareketti.Çünkü o bir profesyonel ama önce insan.İnsanlar hata yapabilirler.Bobo'nun o kartı isteyerek gördüğünede inanmıyorum.Bu yüzden ona yüklenmiyoruz.Sonuna kadar arkasındayız.Çünkü onun bizim için değerini biliyoruz.Üstüne gidip kaybetmektense yanında olup kazanma taraftarıyız.
Bu maçta herhalde Bobo içinde özel bir şeyler olacak..
shadowrefree
31.Mart.2007, 06:22
Bobo sezon sonu gidecek bana kalırsa...en son talibide Stuttgart mış...zaten gitmek istiyordu diye hatırlıyorum...