PDA

View Full Version : Endüstriyel Futbola Karsı Tribün Kültürü



bursa_mc
26.Nisan.2008, 13:17
Nedir? Benliği yok etmektir. Sömürülen taraf genellikle öz kimliğini terk eder. Peki yeşil sahalarda veya sporun her alanında sömürü nasıl yapılır? İşi para kazanmaya dökerek elbette. Daha çok kazanmak adına sporun simgesi olan taraftarları soymak sömürünün ta kendisidir. Lakin bugüne kadar pek çok kez sömürülen taraftar ruhu pes etmemiştir ki bu da kayda değer bir isyandır. Bu isyan her arenada örnek teşkil etmelidir, edecektir. Ve bu yüzden İtalyan futbolseverlerin destansı desteğiyle çıkarttığı sözü slogan ilan ediyoruz: “NO AL CALCIO MODERNO!” Yani “ENDÜSTRİYEL FUTBOLA KARŞI TRİBÜN KÜLTÜRÜ”

Taraftar nasıl sömürülür? Spor kulübü, kulüp olmaktan çıkar, firma olur. Anonim şirketi veya türevi haline gelir. Hele biraz da başarılı olursa marka olmuş olan ismi prim üzerine prim yapar. Buna istinaden kulüp zannedilen bu firmanın piyasaya sürdüğü ürünlerde de talep artışından, zamlar uygulanır. Taraftar nasıl olsa enayidir değil mi? Taraftar 100 YTL de olsa alır 1000 YTL de değil mi? Rengine gerçekten bağlı bir insanı sömürmek bu kadar kolay işte.

Bu furya kuşkusuz İtalya’da başlamıştır. Çünkü sayılı devler arasında rekabet kızışmış ve saha içi başarı maddiyatla ölçüldüğü için şirketleşmek YÖNETENLERE GÖRE şart olmuştur. En ateşli, takımı havaya sokan tribünlerin fiyatları kat be kat artarak yerine burjuva kesimi dediğimiz elit tabaka bir güzel oturtulmuştur. Takımını canı gönülden seven, onsuz saati yok iken çoluk çocuğunun rızkından kesip müsabakaya gelen insan da en ücra köşelere atılmıştır, ZORLA küstürülmüştür. Çünkü artık onun yerine parası daha çok olan, maç izlerken çekirdek çıtlatmayı tercih eden bir RUH tercih edilmiştir.

1925 yılında kurulmuş, Türkiye’yi Avrupa Liglerinde başarıyla temsil etmiş bir İzmir kulübü, Göztepe, geçen yıl hiç hak etmediği biçimde profesyonel liglere veda etti. Nedeni kulübün kasasının, yönetimdeki iş adamları tarafından boşaltılması, harcanmasıydı. 3. Lig gibi çekiciliği sıfıra indirgenmiş bir ligde bile rakipleri bazen seyirci bulamazken, her maç 5.000 seyirci ile oynamak endüstriyel futbola karşı verilmiş en güzel yanıtlardan biridir. Bakın işte! Sömürülecek 5.000 potansiyel bünye karşımızda.

Sporda artık güç,teknik,zekadan önce PARA konuşuyor. Daha doğrusu PARA hepsini konuşturuyor. Eskilerde kalan alın teri ve heyecan kendini imha etmiş bulunmakta. Neden bir Anadolu kulübünün şampiyon olamadığını, başarı elde edemediğini düşünürsek olayı biraz daha iyi çözümleriz.

Pahalı biletlere, pahalı ürünlere, göz boyamalarına, kısacası her şeye karşı yılmadan,usanmadan bir mücadele içine giriyoruz ve TRİBÜN KÜLTÜRÜ diyoruz. Sporu seven, sporsuz yaşayamayan her birey TRİBÜN KÜLTÜRÜ bünyesinde boykot veya bildiri şeklinde protestosunu belirtmelidir. Giden para geri gelebiliyor. Peki satılan RUH???

KaPaLı
26.Nisan.2008, 14:04
Forza Livorno

Fernando Gago
26.Nisan.2008, 15:13
Yazı muhteşem olmuş ... Fenerbahçe'de bu "stad ruhu" yok olma aşamasında

El Comandante
26.Nisan.2008, 15:14
Endüstriyel futbola hayir !

GeNç KaRTaL
26.Nisan.2008, 15:57
Günümüz futbolunun temeli endüstriye dayanmış bulunmaktadır.Çağının şartlarını taşımayanlar yenilmeye mahkumdur..

TürkuAz
26.Nisan.2008, 18:17
Günümüz futbolunun temeli endüstriye dayanmış bulunmaktadır.Çağının şartlarını taşımayanlar yenilmeye mahkumdur..
Var mı ötesi ?
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:

Forza Livorno

Ayrıca konunun Livorno ile olan bağlantısını çözemedim, ne demek şimdi bu ?

KaPaLı
26.Nisan.2008, 18:32
Ayrıca konunun Livorno ile olan bağlantısını çözemedim, ne demek şimdi bu ?


Livorno, futbolun gençliğe ve kitlelere ait olduğu ve her şey gibi futbolun, paranın egemenliğine terk edilemeyeceği inancının, hayranlık uyanıran bir anıtı olarak, Batı İtalya'dan meydan okumaya devam ediyor.

GeNç KaRTaL
26.Nisan.2008, 18:32
Livorno taraftarlarının şu an ki endüstriyel futbola karşı duranların öncülerinden olduğundan bahsediyor yazıda.

Fernando Gago
26.Nisan.2008, 18:38
Günümüz futbolunun temeli endüstriye dayanmış bulunmaktadır.Çağının şartlarını taşımayanlar yenilmeye mahkumdur..

Futbol klüplernin tek amacı kupa kazanmak mı ?futbol bir tenekeden ibaretde değil bunuda unutmamak lazım mesela dünyada Livorno'nun mu "fan"ı mı fazladır Inter "fanı" mı ?

Fıratcan Alçınkaya
26.Nisan.2008, 18:44
Endüstriyel futbolun en büyük zararı futbolcu öğütmesidir... Adeta bir firma gibi işçileri sınıflandırıp onların işe yaramadığı yüzüne vurup bir kenara atmasıdır Endüstriyel futbol...

Futbolun içine atılmış bir zehirdir...

GeNç KaRTaL
26.Nisan.2008, 18:47
Futbol klüplernin tek amacı kupa kazanmak mı ?futbol bir tenekeden ibaretde değil bunuda unutmamak lazım mesela dünyada Livorno'nun mu "fan"ı mı fazladır Inter "fanı" mı ?

Sen bugün Fenerbahçe'yi seyrederken zevk alıyormusun almıyormusun onu söyle bana?

Fernando Gago
26.Nisan.2008, 18:49
Sen bugün Fenerbahçe'yi seyrederken zevk alıyormusun almıyormusun onu söyle bana?

Fenerbahçe futbol takımı ile sorunum yok ama sahamızda son 2 3 senedir atmosfer denen olay "0" , Başkanımız klüpte yeni bir devir açtı ama seyircileri müşteri gibi görüyorlar ha başarı geliyor mu evet ama yazıda bahsedildiği gibi rus nerede ?!?!?

TürkuAz
26.Nisan.2008, 18:50
Livorno'da ezilip gider bu fırtına içinde, merak etmeyin..

Fernando Gago
26.Nisan.2008, 18:50
Livorno'da ezilip gider bu fırtına içinde, merak etmeyin..

Ne olursa olsun taraftarı arkasında olacaktır ama

GeNç KaRTaL
26.Nisan.2008, 18:55
Ya ruhla falan olmuyor işte Deniz.Devir para devri..Bak Başkanınıza.Adam yıllar öncesinden çaktı ne yapacağını doğru hamlelerle takımı bugüne kadar getirdi.Birde bizim takıma bakarsan tribünde ruhun babası var ama sahada başarı yok.Neden? Çünkü günümüz şartlarında yönetilmiyoruz..

Fernando Gago
26.Nisan.2008, 18:58
Ya ruhla falan olmuyor işte Deniz.Devir para devri..Bak Başkanınıza.Adam yıllar öncesinden çaktı ne yapacağını doğru hamlelerle takımı bugüne kadar getirdi.Birde bizim takıma bakarsan tribünde ruhun babası var ama sahada başarı yok.Neden? Çünkü günümüz şartlarında yönetilmiyoruz..

Bu konuda hemfikiriz ama futbol sadece kupa değildir futbol sadece başarı da değildir bende bundan bahsediyorum ve yine yeniliyorum bugün dünyada Livorno "fan"ları dünyanın birçok başarı klüplerin "fan"larından daha fazladır böylede kalacaktır...

KaPaLı
26.Nisan.2008, 19:02
Şöyle bir gerçekte var sadece endüstriyel futbola karşı olduğu için ve tribünlerin görüşürü dolayısıyla Livorno taraftarı olan birçok insan var. Ve şöyle bir gerçekte var Livorno Serie/C de oynasa dahi taraftarları her zaman arkasında olacaktır.

GeNç KaRTaL
26.Nisan.2008, 19:05
Bugün Manchester United tribünleride full çekiyor ona bakarsak.

TürkuAz
26.Nisan.2008, 19:10
Orasını Livorno Serie C'ye düşünce görürüz, büyük konuşmayalım. Şemsi doğru söylüyor, para yönetiyor herşeyi, gerisi zamanla unutulup gider..

Fernando Gago
26.Nisan.2008, 19:10
Bugün Manchester United tribünleride full çekiyor ona bakarsak.

Livorno ile ManUtd'yi nasıl aynı kefeye koyabilirsin ? Ayrıca senin bahsettiğin olay ingilterdeki tribün kültürü orada her maç full çekiyor Birminghamda yaşayan biri Chelsea taraftarı olmuyor vs.
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:

Orasını Livorno Serie C'ye düşünce görürüz, büyük konuşmayalım. Şemsi doğru söylüyor, para yönetiyor herşeyi, gerisi zamanla unutulup gider..

Böylece sömürgeci devletler güçsüz devletleri istediklerini gibi yönetip istediklerini yaptırabiliyorlar ya köle olacaksın yada öleceksin ve biz buna çok "doğal" bakıyoruz aslında tartışmayada pek gerek yokmuş ya ...

GeNç KaRTaL
26.Nisan.2008, 19:14
Livorno'lular böyle takılsınlar.Zaten herkesin aynı fikirde olması dünyayı sıkıcı bir hale getirir bence..

Universal
26.Nisan.2008, 23:12
Fenerbahçe biletleri pahalı olma sebebi stad kalitesi ve takıma çok büyük paralar harcanmasıdır. Ayrıca alınan vergi ve Biletix'in aldığı parada ortadadır. Birde Fenerbahçe stadında oturduğunuz koltuğun önünde Televizyon olması ve stadda Vireles gibi bağlantı sistemi kurulması bir ilktir. Bu tribünlerde pahalı olması doğaldır. Tabii kale arkaları ve Maraton Üst ve Fenerium Üst tribünleri pahalı tutuluyor; ama Fenerbahçe stadında kombine bilet alanlar büyük kara geçiyor. Birde Fenerbahçe biletleri dünyada en pahalı ikinci bilet olarak gözükyor. Birinci Arsenal takımı.

Bu yazıyı Fenerbahçe'ye değinerek yazdım.

Eğer bir yerde para varsa endüstride olur merak etmeyin...

10_Osmanozc
27.Nisan.2008, 02:25
Endüstriyel futbola karşı tribün kültürü! diyorsanız,bırakın büyüklerinizi dönün memleket takımlarınıza.:)Başarılı olan takımları tutmak kolaycılıktır.

bursa_mc
27.Nisan.2008, 17:39
İngiltere'de sanayıleşmiş bir futbol var belki ama alt liglerde bile insanlar kentinin takımını tutuyor.Buda bir vefa örneği getiriyor..

Tribün Kültürmüdür? İtibar Meselesimidir?

Bir şehrin kültürüdür.Tribünle itibar olmaz,itibar şehrin büyüklüğü ile sağlanır ama bazı tribünler vardır ki itibar kelimesi yanında sönük kalır.Örneğin Bursa'yı ele alalım şehir dışından biriyle tanıştığınızda eğer o kişide biraz da olsa tribün kültürü varsa Bursalıyım dediğinizde size ilk soru Teksas'lı mısın olacaktır böyle bişeydir işte.