PDA

View Full Version : Fenerbahçe dünyanın en değerli kulubü!

Rsa
09.Temmuz.2007, 00:47
Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale çıkma başarısı gösteren Fenerbahçe, Manchester United'ı geçti.

Haberturk.com'un haberine göre: "Kanarya borsa liginin zirvesine kondu. 2 milyar dolar piyasa değeri ile Manchester United'ı geçerek dünyanın en değerli kulübü oldu.
Son bir ayda yüzde 80 prim yaparak 54 YTL’den 99 YTL’ye kadar yükselen Fenerbahçe (http://www.hurriyet.com.tr/index/fenerbahçe/) 2 milyar dolar piyasa değeri ile (2.437 milyon YTL) dünyanın en değerli kulübü konumuna geldi. Borsadaki sert düşüşe aldırmayarak hızla yükselen ve bugün de yüzde 12.50 prim yapan Fenerbahçe (http://www.hurriyet.com.tr/index/fenerbahçe/), piyasa değeri 1.8 milyar dolar olan Manchester United’ı tahtından etti. Son yıllarda Avrupa’da büyük başarılara imza atan ve Aziz Yıldırım’ın Başkanlık koltuğuna oturmasıyla önemli yatırımlara imza atan Fenerbahçe (http://www.hurriyet.com.tr/index/fenerbahçe/), piyasa değeriyle yüzlerce sanayi şirketini de geride bıraktı. Türkiye’nin Euro 2008’de elde ettiği başarı ve Maliye’nin futbol kulüplerine yönelik vergiyi sıfırlayacağı yönündeki söylentiler İMKB’deki tüm futbol kulüplerinin hızla değer kazanmasına neden oldu.
1'E 10 KAZANDIRDI
Son bir aydır durmaksızın yükselen Fenerbahçe (http://www.hurriyet.com.tr/index/fenerbahçe/), yatırımcılarını daha fazla sevindirmekle kalmadı, aynı zamanda bir ilke de imza atmış oldu. 2004 yılında 10.5 YTL'den halka açılan kulüp, 4 yıl gibi kısa sürede fiyatını 10 kat artırdı. Yani 10 bin YTL'lik Fenerbahçe (http://www.hurriyet.com.tr/index/fenerbahçe/) hissesi alanların parası 100 bin YTL oldu. Fenerbahçe (http://www.hurriyet.com.tr/index/fenerbahçe/)’nin ezeli rakibi Galatasaray (http://www.hurriyet.com.tr/index/galatasaray/)’da bugün borsanın en çok kazandıranlar listesine girmesine rağmen ancak 235 milyon dolar piyasa değerine ulaşabildi.
325 milyon dolar piyasa değeri ile Trabzonspor (http://www.hurriyet.com.tr/index/trabzonspor/) Türkiye’nin ikinci en değerli kulübü oldu. Son bir ayda hisse fiyatı yaklaşık yüzde 50 oranında artan Beşiktaş (http://www.hurriyet.com.tr/index/beşiktaş/) ise 83 milyon dolarlık piyasa değeri ile Türkiye’nin en ucuz şirketi olma unvanını korudu.
REAL MADRİD’DEN YÜZDE 60 DAHA PAHALI
Bu arada, dünyanın en değerli kulübü olma özelliğini kaybeden Manchester United’ın değeri 1 milyar 800 milyon dolar. İngiliz kulübünü 1 milyar 285 milyon dolar değerle, İspanyol Real Madrid izliyor. Bu verilere göre Fenerbahçe (http://www.hurriyet.com.tr/index/fenerbahçe/) 2 milyar dolar piyasa değeri ile Real Madrid’den yüzde 60 daha pahalı.
İlk 10’da yer alan kulüpler arasına ilk kez Türkiye’den bir takım girmiş oldu. Genellikle ‘en zenginler ligine’ dünyanın en zengin ligi olarak bilinen İngiltere Premier Ligi’nden ve İspanya, Almanya ve İtalya (http://www.hurriyet.com.tr/index/İtalya/)’dan futbol kulüpleri giriyordu.
CHELSEA BİLE 764 MİLYON DOLAR
Forbes’in mayıs ayında yayınladığı listede 1 milyar 200 milyon dolar değerle Arsenal üçüncü, 1 milyar 50 milyon dolar değerle Liverpool dördüncü, 917 milyon dolar değerle Bayern Münih beşinci sırada yer alıyor. Bayern Münih’i, Milan (798 milyon dolar), Barcelona (784 milyon dolar), Chelsea (764 milyon dolar), Juventus (510 milyon dolar) ve Schalke 04 (470 milyon dolar) izledi.
ZENGİNLER SATIN ALIYOR
Dünyanın en değerli kulüpleri petrol krallarını gözdesi haline geldi.
‘Kırmızı şeytanlar’ olarak tanınan Manchester United’ı, 2005’te ABD (http://www.hurriyet.com.tr/index/abd/)’li işadamı Malcolm Glazer tarafından satın alındı. 15 milyar dolarlık servetiyle dikkatleri üzerine çeken Rus İşadamı Roman Abramoviç, Chelsea’yi satın aldı. Şeyh El Maktum’un AS Roma ile ilgilendiği biliniyor."

http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/9388405.asp?gid=229&sz=81265

MeMo
09.Temmuz.2007, 02:22
Guiza'ya verilen paradan çok başımız ağrımayacak galiba.

dberksu
09.Temmuz.2007, 02:28
Valla müthiş birşey FB dünyanın en büyük klübü olacak!!!Yürü FB!!!

Ouzy
09.Temmuz.2007, 02:34
Herşeyi abartmayın.

Fenerbahçe niye dünyanın en değerli kulübü?
Çünkü kulüp sadece gelirlerini toplayan şirketini halka açtı. Kâr garantisi olan bir şirket yani Fenerbahçe'nin halka açtığı şirket.

Bilmem anlatabildim mi?

Universal
09.Temmuz.2007, 04:05
Param olsa Borsa'da Fenerbahçe'ye para yatıracağım.

Aziz Yıldırım tam bir iş adamı ve Fenerbahçe'yide bu sıfat ile çok iyi yönetiyor. Çok iyi bir Holding yapma konumunda ilerliyor. Türkiye'de Fortis Bankasından daha değerli bir konuma gelerek bir bankayı geçmeside ortada.

Ouzy
09.Temmuz.2007, 04:30
Param olsa Borsa'da Fenerbahçe'ye para yatıracağım.

Aziz Yıldırım tam bir iş adamı ve Fenerbahçe'yide bu sıfat ile çok iyi yönetiyor. Çok iyi bir Holding yapma konumunda ilerliyor. Türkiye'de Fortis Bankasından daha değerli bir konuma gelerek bir bankayı geçmeside ortada.
Neden geçtiğini söyledim ya arkadaşım. Fenerbahçe her sene milyar dolarları yöneten bir bankayı nasıl geçsin?

shamur1
09.Temmuz.2007, 05:37
Trabzonspor'da Türkiyenin en değerli 2.kulübüymüş .. iyiymiş valla :)

Fietra 10
09.Temmuz.2007, 07:02
Trabzonspor'da Türkiyenin en değerli 2.kulübüymüş .. iyiymiş valla :)

Bende şaşırdım ve sevindim açıkcası..:)

Bordo61Mavi
09.Temmuz.2007, 07:06
Boyle olmasi cok guzel gercekten, bide su $ampiyonluk hasretimize son versek degerimiz iyice artacak

EreN
09.Temmuz.2007, 07:10
Herşeyi abartmayın.

Çünkü kulüp sadece gelirlerini toplayan şirketini halka açtı. Kâr garantisi olan bir şirket yani Fenerbahçe'nin halka açtığı şirket.

Bilmem anlatabildim mi?

Barcelona, Galatasaray, Manchester UTD, A.C Milan, INTER bunlarda şirket.. halka açık..
ve Galatasaray bugün %70'i halka açık olmasına rağmen sadece 200milyonlu değerlerde iken fenerbahçe %10luk kısım ile dünya listelerinde liderliğe oturmuş durumda..Kabullenmeniz lazım.. İstiyorsanız birde ekonomi uzmanlarının raporlarını okuyun...
Milyonlarca dolar nakit akışı var şu an kulübe..
Gs her transferine, yaptırdığı herşeye stad dahil sponsor ararken fenerbahçe 55binlik bir şaheser dikti, 10 tane tesis yaptı 10binlik şahane bir spor salonu yapıyor ay rıca iş merkezi projesi için para aktarımı başladı bile...

Ouzy
09.Temmuz.2007, 07:20
Barcelona, Galatasaray, Manchester UTD, A.C Milan, INTER bunlarda şirket.. halka açık..
ve Galatasaray bugün %70'i halka açık olmasına rağmen sadece 200milyonlu değerlerde iken fenerbahçe %10luk kısım ile dünya listelerinde liderliğe oturmuş durumda..Kabullenmeniz lazım.. İstiyorsanız birde ekonomi uzmanlarının raporlarını okuyun...
Milyonlarda dolar nakit akışı var şu an kulübe..
Arkadaşım raporları senin okumaya ihtiyacın var, senin kabullenmen lazım.;)

Birincisi; Galatasaray'ın 70'i değil, % 25-30'u halka açık (sanırsam). Ne kadarda abartmışsın.

İkincisi; birşey söylüyim sana, şirket değeri halka açık olan kısım değildir.;) Sirket değeri nasıl hesaplanır bunu anlatacağım şimdi.

X şirketi hisselerinin % 20'sini halka açmak ister, bu şirketin hisselerinin % 20'lik kısmı -rakamlar sallama- 1.000 lota bölünür. Her lotun değeri 10 YTL'dir. Böylece bu şirketin halka açık kısmının değeri 10 x 1.000 = 10.000 YTL olur ama bu şirketin halka açık kısmının değeridir, şirketin değeri değil. Şirketin değeri için geri kalan kısmı da hesaplamamız gerekir. Eğer şirketin % 20'si 10.000 YTL ise (20x5=100, 10.000x5=50.000) şirketin değeri 50.000 YTL'dir.

Bilmem anlatabildim mi/anlayabildin mi?

Universal
09.Temmuz.2007, 07:24
Neden geçtiğini söyledim ya arkadaşım. Fenerbahçe her sene milyar dolarları yöneten bir bankayı nasıl geçsin?

Hürriyet'in ekonomi sayfasında okudum. Fortis'i borsada daha değerli olduğunu yazıyrodu. Herhalde ekonomi sayfasına yazanlarda bir kaç bilgisi vardır.

Ouzy
09.Temmuz.2007, 07:28
Hürriyet'in ekonomi sayfasında okudum. Fortis'i borsada daha değerli olduğunu yazıyrodu. Herhalde ekonomi sayfasına yazanlarda bir kaç bilgisi vardır.
Aşağıdaki önceden yazmış olduğum mesajım eminim cevap için yeterli olacaktır.

Yani, Fenerbahçe tam anlamıyla halka açılmadı. Tıpkı Galatasaray gibi gelirlerini toplayan bir şirket kurdu ve onu halka açtı. Yani Fenerbahçe'nin gelirlerini toplayan, giderleri olmayan şirket Fortis'i geçti. Bu demek değildir ki Fenerbahçe en değerli şirket.

Anlatabildim mi?

barahir
09.Temmuz.2007, 07:31
Herşey İyi hoş hesaplar falan da.. Haberi bi oku bence

Kanarya borsa liginin zirvesine kondu. 2 milyar dolar piyasa değeri ile Manchester United'ı geçerek dünyanın en değerli kulübü oldu.

Fortis ne zamandan beri klüp oldu??

Fıratcan Alçınkaya
09.Temmuz.2007, 07:33
ya arkadaşlar bunlar ßorsa değeri neyini tartışıyorsunuz...:)

En değerli klüpler ßelli ztn bu sadece borsa... Ama en değerli klüplerde de FB ilk 20deydi sanırım...

Ouzy
09.Temmuz.2007, 07:35
Herşey İyi hoş hesaplar falan da.. Haberi bi oku bence

Fortis ne zamandan beri klüp oldu??

Tabi en değerlisi
Valla anlatıyorum anlatıyorum ama anlamıyorsunuz, anlamak istemiyorsunuz.
Fenerbahçe kulüp olarak Türkiye'nin en değerlisi, buna kimsenin itirazı yok ama efendim Manchester United'ı geçmiş, yok Fortis'i geçmiş falan, bunlar yalan gibi birşey (yukarıdaki yazılarımı okursanız anlarsınız).

Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzon kulüpleri gelirlerini toplayan şirket kurup onu halka açtılar, Beşiktaş ise gelir ve giderleriyle olduğu gibi halka açıldı.

Manchester United'ta Beşiktaş gibi halka açıldı. Yoksa Fenerbahçe'nin senelik 250-300 milyon € geliri olan ManU'yu geçmesi mümkün mü?

EreN
09.Temmuz.2007, 07:36
Arkadaşım raporları senin okumaya ihtiyacın var, senin kabullenmen lazım.;)

Birincisi; Galatasaray'ın 70'i değil, % 25-30'u halka açık (sanırsam). Ne kadarda abartmışsın.

İkincisi; birşey söylüyim sana, şirket değeri halka açık olan kısım değildir.;) Sirket değeri nasıl hesaplanır bunu anlatacağım şimdi.

X şirketi hisselerinin % 20'sini halka açmak ister, bu şirketin hisselerinin % 20'lik kısmı -rakamlar sallama- 1.000 lota bölünür. Her lotun değeri 10 YTL'dir. Böylece bu şirketin halka açık kısmının değeri 10 x 1.000 = 10.000 YTL olur ama bu şirketin halka açık kısmının değeridir, şirketin değeri değil. Şirketin değeri için geri kalan kısmı da hesaplamamız gerekir. Eğer şirketin % 20'si 10.000 YTL ise (20x5=100, 10.000x5=50.000) şirketin değeri 50.000 YTL'dir.

Bilmem anlatabildim mi/anlayabildin mi?
Tamam o zaman sen yukardaki formüle göre hesapla bir fenerbahçe'nin değerini bakalım ne çıkacak?
Peki bu rakamlara göre galatasaray yani senin takımın bu işin neresindedir? geliri nedir? gideri nedir? değeri nedir? Haber tüm ekonomi dünyasında aynen yer alırken onlarca ekonomist aptal mı da yok canım böyle birşey şu şu şu demiyorda hepsi kabul ediyor durumu (::)

Ouzy
09.Temmuz.2007, 07:39
Tamam o zaman sen yukardaki formüle göre hesapla bir fenerbahçe'nin değerini bakalım ne çıkacak?
Peki bu rakamlara göre galatasaray yani senin takımın bu işin neresindedir? geliri nedir? gideri nedir? değeri nedir? Haber tüm ekonomi dünyasında aynen yer alırken onlarca ekonomist aptal mı da yok canım böyle birşey şu şu şu demiyorda hepsi kabul ediyor durumu (::)
Ben en değerli kulübün FB olduğuna (Türkiye'de) itiraz etmiyorum ama Fortis'i falan geçmesi diye birşey yok.

O mesajı arkadaş şirket değerini yanlış hesapladığı için yazmıştım. Ne kadarı halka açıksa bir şirketin, sadece o kısımın parasal değerine "şirket değeri" dendiğini sandığı için o mesajı göndermiştim yani.

barahir
09.Temmuz.2007, 07:39
Biz de anlatamıyoruz sana ya da anlamamakta ısrarcısın.. Gelir gider vs. Klüp Değer olarak geçmiş işte.

Sanırım senin bu bildiklerini bu haberi hazırlayanlar ve değer tespiti yapan ekonomistler daha iyi biliyodur değil mi? Yoksa yanlış mı düşünüyorum..

Universal
09.Temmuz.2007, 07:40
Aşağıdaki önceden yazmış olduğum mesajım eminim cevap için yeterli olacaktır.

Yani, Fenerbahçe tam anlamıyla halka açılmadı. Tıpkı Galatasaray gibi gelirlerini toplayan bir şirket kurdu ve onu halka açtı. Yani Fenerbahçe'nin gelirlerini toplayan, giderleri olmayan şirket Fortis'i geçti. Bu demek değildir ki Fenerbahçe en değerli şirket.

Anlatabildim mi?

Hürriyet 60 yıllık Gazete ve ekonomi sayfasında yazanlar inan bana gerektiğinden fazlasını bilirler. O safyada okuduğum diğer bir yazıda da Galatasaray'ın %70 halka açık olduğudur.

Ouzy
09.Temmuz.2007, 07:44
Biz de anlatamıyoruz sana ya da anlamamakta ısrarcısın.. Gelir gider vs. Klüp Değer olarak geçmiş işte.

Sanırım senin bu bildiklerini bu haberi hazırlayanlar ve değer tespiti yapan ekonomistler daha iyi biliyodur değil mi? Yoksa yanlış mı düşünüyorum..
Atıyorum Fenerbahçe'nin gelirlerini toplamak için kurduğu şirketin adı "Sportif AŞ", giderleri ise "Futbol AŞ"de toplanıyor. Fenerbahçe bu Sportif AŞ'yi halka açıyor, gidersiz bir şirketi ama aslında Fenerbahçe'nin gideri var. Peki Fenerbahçe'yle hem gelirini hem de giderini halka açan şirketi karşılaştırıp "Efendim, bakınız, Fenerbahçe Fortis Bankası'ndan bile daha değerli" demek doğru mu?

Ben bunu anlatmaya çalışıyorum.

Fenerbahçe Sportif AŞ'yle Futbol AŞ'yi birleştirsin bakiyim kaçıncı oluyor?

Galatasaray'ın Sportif AŞ'yle Futbol AŞ'yi birleştirme fikrini yatırımcılar niye karşı çıktı sanıyorsunuz? Daha az kazanacakları, şirket değeer kaybedeceği için.

EreN
09.Temmuz.2007, 07:44
Kulüplerin halka açılış şekillerini biliyorum fakat şöyle bir haber var mesela;

United'ı geride bıraktı
Dün 100 YTL ile tarihinin en yüksek seviyesinden kapanan Fenerbahçe'nin piyasa değeri halka açıldığı Kasım 2004'ten bu yana 10 kattan fazla arttı. Fenerbahçe 2 milyar doları aşan piyasa değeri ile Forbes'ın mayısta yayınladığı listede 1.8 milyar dolarla ilk sırada yer alan M. United'ı da geride bıraktı. Forbes'in mayıstaki listesine göre Real Madrid'in değeri 1 milyar 285 milyon dolar, Arsenal'ın değeri 1.2 milyar dolar, Liverpol'un değeri 1 milyar 50 milyon dolar, Bayern Münih'in değeri 917 milyon dolar, Milan'ın değeri 798 milyon dolar, Barcelona'nın değeri 784 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.
Nedense Fenerbahçe ile aynı tip halka açılan Madridte listede manchester ile kıyaslanıyor.. ya o adamlar birşey bilmiyor..bilemiyorum artık..
Ayrıca Piyasa hacmi bakımından işlem görme bakımından ve borsa değeri bakımından Fenerbahçe'nin halka açılan şirketi bugün itibariyle satılmaya kalktığında FORTIS'ten daha pahalı durumda..;)
ek olarak gsnin %35-40 FORTIS'in %86 civarı halka arzı söz konusuymuş

Ouzy
09.Temmuz.2007, 07:46
Hürriyet 60 yıllık Gazete ve ekonomi sayfasında yazanlar inan bana gerektiğinden fazlasını bilirler. O safyada okuduğum diğer bir yazıda da Galatasaray'ın %70 halka açık olduğudur.
Öyle mi? Oku şunu o zaman; http://www.galatasaray.org/galatasaray_as/

Güvenin sarsılacak galiba.

barahir
09.Temmuz.2007, 07:47

Nedense Fenerbahçe ile aynı tip halka açılan Madridte listede manchester ile kıyaslanıyor.. ya o adamlar birşey bilmiyor..bilemiyorum artık..
Ayrıca Piyasa hacmi bakımından işlem görme bakımından ve borsa değeri bakımından Fenerbahçe'nin halka açılan şirketi bugün itibariyle satılmaya kalktığında FORTIS'ten daha pahalı durumda..;)

Yani atıyorum 70 YTL'si olan bi X şahsı Fortis Hisselerlinden alabilirken Fenerbahce hisselerinden alamaz..

Ouzy
09.Temmuz.2007, 07:48

Kimse "Fenerbahçe'nin giderlerini de işin içine kattık mı değeri şu kadar olur" demez, bu açıdan böyle karşılaştırmalar nispeten doğaldır ellerinde başka veri olmadığı/olamadığı için (benim için doğal olmasa bile).

Ama dediğim gibi olay bundan ibarettir, FB'nin ManU'dan veya Fortis'ten daha değerli olduğu saçmalıktan ibarettir.

EreN
09.Temmuz.2007, 07:55
Kimse "Fenerbahçe'nin giderlerini de işin içine kattık mı değeri şu kadar olur" demez, bu açıdan böyle karşılaştırmalar nispeten doğaldır ellerinde başka veri olmadığı/olamadığı için (benim için doğal olmasa bile).

Ama dediğim gibi olay bundan ibarettir, FB'nin ManU'dan veya Fortis'ten daha değerli olduğu saçmalıktan ibarettir.

Sana tek bir soru,
temettüler dağıtılırken MANU mu daha çok dağıtacak ? Fenerbahçe mi miktar olarak..

Ouzy
09.Temmuz.2007, 07:59
Sana tek bir soru,
temettüler dağıtılırken MANU mu daha çok dağıtacak ? Fenerbahçe mi miktar olarak..
Sanırım Fenerbahçe ama bunun ne alakası var?

Bu Fenerbahçe'nin ManU'dan veya Fortis'ten daha değerli olduğu anlamına gelmiyor.

EreN
09.Temmuz.2007, 08:13
Sanırım Fenerbahçe ama bunun ne alakası var?

Bu Fenerbahçe'nin ManU'dan veya Fortis'ten daha değerli olduğu anlamına gelmiyor.

Madem daha değersiz neden daha fazla para dağıtıyor? saçmalık asıl budur.
Sistemleri farklı fakat sonucunda her şirketin değer olayı aynı hesaba göre yapılıyor. Sadece değişen şey hisse senedi çeşidine göre gösterilen ilgi... Fenerbahçe'ye gösterilen ilgi kendisiyle aynı yapıdaki Madrid'ten bile fazla ve madritten global borsalarda daha değerli bir kulüp..Hatırlarsanız Halka Arz şeklimiz Madrid örnek alınarak yapılmıştı.

Ouzy
09.Temmuz.2007, 08:18
Madem daha değersiz neden daha fazla para dağıtıyor? saçmalık asıl budur.
Sistemleri farklı fakat sonucunda her şirketin değer olayı aynı hesaba göre yapılıyor. Sadece değişen şey hisse senedi çeşidine göre gösterilen ilgi... Fenerbahçe'ye gösterilen ilgi kendisiyle aynı yapıdaki Madrid'ten bile fazla ve madritten global borsalarda daha değerli bir kulüp..Hatırlarsanız Halka Arz şeklimiz Madrid örnek alınarak yapılmıştı.
Gösterilen ilgiyle şirket değerinin bir alakası yok. Arkadaşım anlatamıyorum Fenerbahçe'nin halka açtığı şirket sadece geliri olan bir şirkettir ve bütün gazetelerde çıkan haberlerde bu "sadece geliri olan şirketin" değeri yazılmıştır, Fenerbahçe'nin değil. Fenerbahçe'nin değeri olması için Fenerbahçe'nin tam anlamıyla analiz edilmesi yani işin içine giderlerin de katılması gerekir.

Anlatabiliyor muyum? Fenerbahçe'nin "sadece gelirleri olan şirketi" ManU'nun "hem geliri, hem gideri" olan şirketinden daha değerlidir ama Fenerbahçe kulübü Manchester United kulübünden daha değerli değildir.

EreN
09.Temmuz.2007, 09:07
Gösterilen ilgiyle şirket değerinin bir alakası yok. Arkadaşım anlatamıyorum Fenerbahçe'nin halka açtığı şirket sadece geliri olan bir şirkettir ve bütün gazetelerde çıkan haberlerde bu "sadece geliri olan şirketin" değeri yazılmıştır, Fenerbahçe'nin değil. Fenerbahçe'nin değeri olması için Fenerbahçe'nin tam anlamıyla analiz edilmesi yani işin içine giderlerin de katılması gerekir.

Anlatabiliyor muyum? Fenerbahçe'nin "sadece gelirleri olan şirketi" ManU'nun "hem geliri, hem gideri" olan şirketinden daha değerlidir ama Fenerbahçe kulübü Manchester United kulübünden daha değerli değildir.

E biz sabahtan beri şirket değerinden bahsediyoruz zaten. Ve defalarca söylememe rağmen arz şeklini bildiğimi sen hala bilmemekle beni suçluyorsun oda garip..
Fenerbahçe'nin stili gelirleri X şirketi giderler Y şirketine ait şekildedir ve bu borsadakiler için çok kârlı bir iştir ve tutarsa fenerbahçeye çok deli para akışı olurı nakit açısından ki tutmuş işte ortada.. neyse uzatmaya gerek yok olay az çok anlaşıldı zaten..
Bide bana asla bir daha anlaması kıt muamelesi yapma! her üç cümlenin 2si anlayabiliyor musun olmazsa bir sonraki herhangi sözlü paylaşımda bu beni mutlu eder arkadaşım.. anlıyorsun dimi?

Ouzy
10.Temmuz.2007, 01:29
Son olarak Sabah gazetesinin bugünkü haberi;

Fenerbahce İspanyol futbolcu Güiza'ya imza attırırken, 2 milyar dolarlık değeri ile Avrupa kulüplerini solladı. Forbes'un 30 Nisan tarihli 'En değerli 25 futbol takımı' araştırmasında birinciliği Manchester United 1.8 milyar dolar ile elde etmişti. Ancak bu listeye Fenerbahçe Forbes'un kriterine göre girememişti.

haber linki (http://www.sabah.com.tr/haber,833315B273C144EC857880AFE4994BC2.html)

KARŞILAŞTIRMA KRİTERİ HATALI
Dünya kulüpleri ile Fenerbahçe Sportif AŞ'nin piyasa değerinin karşılaştırılması ise oldukça güç. Çünkü Manchester United, Chelsea gibi dev kulüpler artık borsada işlem görmüyor. Halka açık kulüpler ise Fenerbahçe Sportif AŞ'nin modeli ile borsada işlem görmüyor. Yani Fenerbahçe'nin değerinin önemli kulüplerle borsa değeri kriteriyle karşılaştırılması mümkün görünmüyor.

haber linki (http://www.sabah.com.tr/haber,C1413A0BA75747C5AC77A412D5F63E1A.html)

jarosik_61
10.Temmuz.2007, 02:19
barcelona ve real madrid şirket değiller bide şirket olsalarmış valla

perpetua
10.Temmuz.2007, 02:45
Eren bence bu konuda Oguz'u dinle. Yazdiklari dogru cunku. Ancak saniyorum ki bu konuda ikinizin de biraz bilgi eksikligi var, izininizle onu ben tamamlamaya ugrasayim.

Bir sirketin hisse senedi fiyati (ve boylece halka acik olan sirketin degeri), sok basitlestirilmis bir sekilde, bu gunden sonsuza kadar dagitacagi temettulerin toplamidir.

Fenerbahce Sportif A.S., sadece gelirlerin halka acik oldugu bir yapisi oldugu icin de, Fenerbahce Sportif A.S. gelirlerinden temettu dagitmaktadir. Aynisini Galatasaray'da yapmaktadir bu bu sistem yanlis oldugu ve gereginden fazla temettu dagittigi icin Galatasaray Sportif A.S. ile giderlerin toplandigi Galatasaray Futbol A.S.'nin birlestirilmesi uzerinde calisilmaktadir. Bu sistemin savunulur bir yani yoktur ve once Galatasaray bu hatayi yapmistir, daha sonra da Fenerbahce ayni hatayi yapmistir. Iki kulup de Sportif A.S. sirketlerinden Futbol A.S.'ye borc alarak, temettulerini ertelemektedirler. Ancak bu temettuleri bir gun odemek zorundadirlar.

Mesela bir Fenerbahceli olarak stada gidersiniz, 30 YTL mac bileti alirsiniz. Bu 30 YTL'nin belli bir kismi (yanilmiyorsam %15) hemen Fenerbahce'nin cebinden cikar ve Sportif A.S. hisse senedi sahiplerinin cebine girer. Geri kalan %85 ise Fenerbahce kulubunun bilimum giderlerini karsilar, oyuncu transferine gider.

Glazer'lar satin almadan once, Manchester United hisselerini elinde tutan kisiler ise kar ortagi idi (hatta Besiktas'in sistemi su anda boyle). Yani gelirler ve giderlerin ayni sirket icinde muhasebesi yapilir, arda kalan kar'in bir kismi temettu olarak dagitilir.

Bu haber de esasinda ovunulecek bir sey degil, utanilacak bir sey. Iki takim da halka arz yapildigi zaman bir an once elimize toplu para gecsin, sonrasini bir turlu hallederiz mantalitesi ile calisti. Ancak esasinda bir banka'dan borc alsalar, odemeye yukumlu olacaklari temettu'nun daha altinda faiz odemeleri gerekirdi.

Bu halka arzi cok yanlis bir sekilde yaptigi icin Galatasaray, simdi hisselerini satin almak icin debeleniyor. Cunku hic bir neden olmadan gelirlerini disariya dagitiyor. Bu hisse senetlerini geri almasi, ve giderleri iceren sirket ile gelirleri iceren sirketi birlestirmesi gerekli. Bu hisse senetlerini nispeten avantajli bir sekilde geri almasi icin de hisse senedi fiyatlarinin olabildiginde dusuk seviyede olmasi gerekli.

Fenerbahce ise uc yoldan birisini secebilir. Ya hisse senetlerini geri alacak (ki fiyatlarin bu kadar yuksek oldugu bir durumda cok zor), ya daha fazla hisse senedi satip yine bir toplu parayi eline gecirmeyi isteyecek ve bununla beraber gelirlerinin daha buyuk bir payini temettu olarak dagitmak zorunda kalacak, ya da mevcut durumu kabul edip gelirlerinin onemli bir kismini temettu olarak dagitmaya devam edecek (su anda yaklasik %15 yanilmiyorsam).

Tabii bunlarin futbol ile alakasi yok. Bu konunun futbol bolumunde olmasi bile yanlis.

Konu ile ilgili daha ogrenmek istiyorsaniz:
http://www.fesam.org/sur_makale.php?kod=2&url=uzman/ta031.htm

Oldukca eski (3 yil) bir makale ancak kuluplerin halka arz seklinin o donemde bile ne kadar carpik ve kulupten daha ziyade, hisse senedi sahiplerinin lehine oldugu anlatilmis.

EreN
10.Temmuz.2007, 02:52
Eren bence bu konuda Oguz'u dinle. Yazdiklari dogru cunku. Ancak saniyorum ki bu konuda ikinizin de biraz bilgi eksikligi var, izininizle onu ben tamamlamaya ugrasayim.

Bir sirketin hisse senedi fiyati (ve boylece halka acik olan sirketin degeri), sok basitlestirilmis bir sekilde, bu gunden sonsuza kadar dagitacagi temettulerin toplamidir.

Fenerbahce Sportif A.S., sadece gelirlerin halka acik oldugu bir yapisi oldugu icin de, Fenerbahce Sportif A.S. gelirlerinden temettu dagitmaktadir. Aynisini Galatasaray'da yapmaktadir bu bu sistem yanlis oldugu ve gereginden fazla temettu dagittigi icin Galatasaray Sportif A.S. ile giderlerin toplandigi Galatasaray Futbol A.S.'nin birlestirilmesi uzerinde calisilmaktadir. Bu sistemin savunulur bir yani yoktur ve once Galatasaray bu hatayi yapmistir, daha sonra da Fenerbahce ayni hatayi yapmistir. Iki kulup de Sportif A.S. sirketlerinden Futbol A.S.'ye borc alarak, temettulerini ertelemektedirler. Ancak bu temettuleri bir gun odemek zorundadirlar.

Mesela bir Fenerbahceli olarak stada gidersiniz, 30 YTL mac bileti alirsiniz. Bu 30 YTL'nin belli bir kismi (yanilmiyorsam %15) hemen Fenerbahce'nin cebinden cikar ve Sportif A.S. hisse senedi sahiplerinin cebine girer. Geri kalan %85 ise Fenerbahce kulubunun bilimum giderlerini karsilar, oyuncu transferine gider.

Glazer'lar satin almadan once, Manchester United hisselerini elinde tutan kisiler ise kar ortagi idi (hatta Besiktas'in sistemi su anda boyle). Yani gelirler ve giderlerin ayni sirket icinde muhasebesi yapilir, arda kalan kar'in bir kismi temettu olarak dagitilir.

Bu haber de esasinda ovunulecek bir sey degil, utanilacak bir sey. Iki takim da halka arz yapildigi zaman bir an once elimize toplu para gecsin, sonrasini bir turlu hallederiz mantalitesi ile calisti. Ancak esasinda bir banka'dan borc alsalar, odemeye yukumlu olacaklari temettu'nun daha altinda faiz odemeleri gerekirdi.

Bu halka arzi cok yanlis bir sekilde yaptigi icin Galatasaray, simdi hisselerini satin almak icin debeleniyor. Cunku hic bir neden olmadan gelirlerini disariya dagitiyor. Bu hisse senetlerini geri almasi, ve giderleri iceren sirket ile gelirleri iceren sirketi birlestirmesi gerekli. Bu hisse senetlerini nispeten avantajli bir sekilde geri almasi icin de hisse senedi fiyatlarinin olabildiginde dusuk seviyede olmasi gerekli.

Fenerbahce ise uc yoldan birisini secebilir. Ya hisse senetlerini geri alacak (ki fiyatlarin bu kadar yuksek oldugu bir durumda cok zor), ya daha fazla hisse senedi satip yine bir toplu parayi eline gecirmeyi isteyecek ve bununla beraber gelirlerinin daha buyuk bir payini temettu olarak dagitmak zorunda kalacak, ya da mevcut durumu kabul edip gelirlerinin onemli bir kismini temettu olarak dagitmaya devam edecek (su anda yaklasik %15 yanilmiyorsam).

Tabii bunlarin futbol ile alakasi yok. Bu konunun futbol bolumunde olmasi bile yanlis.

Konu ile ilgili daha ogrenmek istiyorsaniz:
http://www.fesam.org/sur_makale.php?kod=2&url=uzman/ta031.htm

Oldukca eski (3 yil) bir makale ancak kuluplerin halka arz seklinin o donemde bile ne kadar carpik ve kulupten daha ziyade, hisse senedi sahiplerinin lehine oldugu anlatilmis.

Her iki takımın sistemi hakkında yeterli derecede şu an bilgiye sahibim fakat bu kadar para hiç bir işe mi yaramıyor? Sonucunda sıcak para akışı yok mu ortada? yatırım olarak kullanılıp gelecekte daha da arttırılabilir bir değirmene dönüşemez mi bu sistem?

Ouzy
10.Temmuz.2007, 03:06
İki takımın hangi sistemle halka açıldığını biliyorum. Yalnız bu "Sonsuza kadar dağıtacağı temettülerin toplamı" ifadesini anlayamadım. Nasıl yani "sonsuza kadar"?

Oghuse
10.Temmuz.2007, 23:52
F.Bahçe dibe vurdu !
Borsada dünyanın en pahalı spor şirketi haline gelen F.Bahçe’de korkulan oldu.10 Temmuz 2008 10:52Borsada 6 günde yüzde 60 gibi inanılmaz bir yükseliş yaşayıp dünyanın en pahalı spor şirketi haline gelen Fenerbahçe’de korkulan oldu. Hisseler dün saat 15.03’te gelen satışla çöktü. Fener’in toplam değeri 5 dakika içinde 370 milyon dolar eridi..

Manchester United ve Real Madrid gibi kendisinden kat kat fazla geliri ve varlığı bulunan devleri borsa değerinde geçerek, dünyanın en pahalı futbol şirketi haline gelen Fenerbahçe’nin hisselerinde ipler dün koptu. Star Gazetesi'nden Yener Yalçın'ın haberine göre, son 6 günde soluksuz yükselerek yüzde 59 prim yapan hisse senetleri dün İMKB’nin ilk seansında tavan yaptıktan sonra ikinci seans adeta çöktü. İkinci seansın ortasına kadar yüzde 13 yükselerek 113 YTL’ye çıkan Fenerbahçe Sportif hisseleri aniden gelen satışlarla bir anda 95 YTL’ye indi. Alıcısız taban fiyata gerileyen hissenin en yüksek ve düşük değeri arasındaki fiyat farkı yüzde 16’yı buldu. Şirketin toplam piyasa değeri ise sabah gördüğü 2 milyar 315 milyon dolarlık seviyeye göre 370 milyon dolarlık düşerek 1 milyar 945 milyon dolara geriledi. Yaşanan baş döndürücü hareketlere rağmen hisselerde dün el değiştiren para miktarı 18.7 milyon YTL’de kaldı. Bu da borsacılar tarafından ‘Hisse senedinde derinlik yok. Fenerbahçe hisselerinde manipülasyon yapılıyor’ yorumlarının artmasına neden oldu.

SAAT 15.03 ÇÖKÜŞ BAŞLADI

BorsacIlarIn ‘Açıklanamaz’ sözleriyle değerlendirdiği ve ‘tehlikeli’ bulduğu Fenerbahçe hisselerindeki hareketlilik dün doruk noktasına ulaştı. Seansa 100 YTL’lik fiyattan başlayan hisseler açılıştan itibaren gelen yüksek miktarlı alımlarla birinci seansı yüzde 8 primle 108 YTL’den kapattı. Saat 14.00’te başlayan ikinci seansla birlikte alımlar daha da hızlandı. Hisse fiyatı saat 14.49’da 113 YTL’ye kadar yükseldi. Bu fiyatla Fenerbahçe’nin toplam piyasa değeri önceki güne göre 270 milyon dolarlık artışla 2 milyar 315 milyon dolara fırladı. Borsacılar Fenerbahçe’nin piyasa değerindeki bu artışı, ‘Güiza 45 milyon dolar. 5 Güiza parası borsadan çıktı’ esprileriyle değerlendirdi. Ancak bu coşku uzun sürmedi. Saat 15.03 sıralarında borsaya adeta bomba düştü.

BEŞİKTAŞ’I DA SÜRÜKLEDİ

Finans Yatırım, Oyak Menkul ve HSBC Yatırım’dan peş peşe gelen satışlar durduramayınca fiyat bir anda çöktü ve hisse senedinin ekranı adeta kilitlendi. Fenerbahçe hisseleri alıcısız taban fiyata indi ve günü yüzde 5 kayıpla 95 YTL’den kapadı. Fener hisselerindeki bu düşüş borsadaki diğer spor hisselerini de peşinden sürükledi. Günün ilk yarısında Fenerbahçe gibi tavan fiyatlara çıkan Beşiktaş ve Trabzonspor hisselerinde de ikinci seans çöküş yaşandı.

BULGAR BANKACI MI OYNADI

Hisse senetlerindeki açıklanamaz yükselişle dünyanın en değerli spor kulübü haline gelen ve dün büyük bir çöküş yaşayan Fenerbahçe Sportif’teki hareketlilik borsada da günün konusuydu. Borsa kulislerinde Fenerbahçe hisselerindeki keskin hareketleri uluslararası bir yatırım fonunu yöneten Bulgaristan kökenli bir bankacının yaptığı konuşuldu. Kulislere göre söz konusu bankacı fonunun değerini yükseltmek için Fenerbahçe gibi derinliği az ve fiyatı kolay yönlendirilebilen hisselerde işlem yapıyor. Böylece daha yüksek getiriye ulaşarak daha başarılı bir fon yöneticisi olarak görünüyor. Diğer taraftan Fenerbahçe’nin borsadaki hisselerinin tamamına yakını yabancı yatırımcıların elinde. İMKB’nin resmi web sitesindeki son bilgilere göre yüzde 15’i halka açık olan Fenerbahçe’nin yüzde 9.94 hissesi Alman bankacılık devi Deutsche Bank da bulunuyor. Hisselerde ayrıca ise Galatasaray’la büyük problemler yaşayan İngiliz QVT fonunun da önemli bir payı bulunuyor.

Spor3

eGowiCh
11.Temmuz.2007, 03:05
86 YTL ile kapattı günü hisseler, epey düşmüş, 110 YTL'yi bulmuştu, umarım tekrar yükselir.

Universal
11.Temmuz.2007, 04:55
Bu hisselerin düşünü alta bıraktığımız şirketleri sevindirmiş olsa gerek. Denizbanl, Fortis gibi bir çok bankayı, Arçelik gibi şirketleri geride bırakınca bir takım tarafından düşürüldüğü söyleniyor.

matrockmamy
11.Temmuz.2007, 05:01
manu ı fln geçemeyiz tabiki değer olarak tartışmalar anlamsız.. :D
liste açıklanmışştı ve fb 24. müydü neydi.
ama türkiyenin en hızlı ilerleyen ve dünya kulübü olma yolunda en büyük adımları atan: fb..
ama sonuçta herşey para değil..
chelsea nin para sonsuz ama milan kaldırıo kupayı ;)
tartışmalar anlamsız herkes bilio fb ney, gs ney, manu ney...

paco
11.Temmuz.2007, 09:17
Yakinda borsaci olacagiz valla, tuyolariniz varsa alabilirim :) anladigim kadariyla fb hisseleri dususte, buna parelel Fortis, Denizbank, Arcelik yukselise gecmis olsa gerek cunku Fb'nin hisselerini onlar dusurmus ...

Yukarida yazdiklarimin icinde futbolla ilgili tek sey Fb'nin ismi bu bolumde ne isi var onuda anlamadim... Bunu belirtmek haddime mi onuda bilmiyorum, gece gece yaziyorum isde siz bana aldirmayin ...

hp-fm-gs
11.Temmuz.2007, 09:42
manu ı fln geçemeyiz tabiki değer olarak tartışmalar anlamsız.. :D
liste açıklanmışştı ve fb 24. müydü neydi.
ama türkiyenin en hızlı ilerleyen ve dünya kulübü olma yolunda en büyük adımları atan: fb..
ama sonuçta herşey para değil..
chelsea nin para sonsuz ama milan kaldırıo kupayı ;)
tartışmalar anlamsız herkes bilio fb ney, gs ney, manu ney...

neymiş ? beni bilgilendirebilir misin acaba ? ben bilmiyorum da..

perpetua
11.Temmuz.2007, 13:09
Her iki takımın sistemi hakkında yeterli derecede şu an bilgiye sahibim fakat bu kadar para hiç bir işe mi yaramıyor? Sonucunda sıcak para akışı yok mu ortada? yatırım olarak kullanılıp gelecekte daha da arttırılabilir bir değirmene dönüşemez mi bu sistem?

Herhangi bir sicak para akisi yok.

Olan tey sey, ucuncu sahislar arasinda Fenerbahce hisseleri alip satiliyor.

Yani mesela sen bana gelip desen ki, 1 adet Fenerbahce hissesi almak istiyorum ve buna da 10.000 YTL odeyecegim ve bu o gunun son alisverisi ise, Fenerbahce hisse senedinin o gun fiyati 10.000 YTL'den kapanir ve Fenerbahce'nin piyasa degeri 250 milyar YTL oldu diye haber cikar gazetelerde.

Esasinda olay da sundan ibaret. Bu kadar deger bicilen sirketin islem hacmi yaklasik 18 milyon YTL. Yani gunde topu topu 18 milyon YTL'lik hisse senedi alis verisi yapiliyor. Bu degerdeki bir sirket icin de cok dusuk bir islem hacmi. Buyuk ihtimalle piyasada Fenerbahce'nin hisse senetlerini toplamak isteyenler var, ancak satmak isteyen kisi sayisi az.

Bu deger degisimlerinde, Fenerbahce'nin cebine giren 1 kurus yok. Fenerbahce'nin cebine para girmesi icin, sirketin elinde olan (yani kulubun sahibi oldugu) hisseleri satmasi gerekir. Yani ileride ucuncu partilere daha fazla temettu dagitma yukumlulugunu ustlenir. Bugun sicak parayi kulubun kasasina sokmak icin. Bu ne zaman/nasil yapilir? Eger Fenerbahce kulubu buyuk bir yatirim planliyorsa bunun finansmanini hisse senedi satarak karsilayabilir. Ancak bu hisse senetlerini satarken kac paradan alici bulacagi her ne kadar piyasa fiyati ile iliskili olsa da, piyasadaki talep uzerine belirlenir. Islem hacmi de dusuk oldugu icin, bugun boyle bir ise kalkissa Fenerbahce mevcut piyasa fiyatinin cok altindan satis yapar.

perpetua
11.Temmuz.2007, 13:14
İki takımın hangi sistemle halka açıldığını biliyorum. Yalnız bu "Sonsuza kadar dağıtacağı temettülerin toplamı" ifadesini anlayamadım. Nasıl yani "sonsuza kadar"?

Piyasa fiyati, teorik olarak, bir yatirimcinin hisse senedini elinde tutarak sonsuza kadar hak edecegi temettulerin bu gunku degeridir.

Tabii farkli yatirimcilarin, bu temettu beklentileri farkli olabilir ve buna gore kendilerine gore fiyat belirlerler. Kendine gore belirledigin fiyatin (yani bu hisse senedini elinde tutarak kazanabilecegin temettulerin toplami) ustunde bir teklif yapilirsa, bu hisse senedini satmaya tereddut etmezsin. Bu degerin altinda bir teklif yapilirsa, hisse senedini satmayi kabul etmezsin.

Tabii oldukca basitlestirerek anlatiyorum. Ancak piyasa fiyatlari hisse senedi alici/saticilarinin yani yatirimcilarin ileride Fenerbahce kulubunden temettu geliri beklentilerininin bu gunun parasiyla degeridir diye sadelestirmek mumkun.

perpetua
11.Temmuz.2007, 13:18
Bu da borsacılar tarafından ‘Hisse senedinde derinlik yok. Fenerbahçe hisselerinde manipülasyon yapılıyor’ yorumlarının artmasına neden oldu.

Iste bu da yukarida anlatmak istedigim olaydi.

Birileri ufak bir meblag ile bu kagida girdi, piyasa fiyatini yukseltti. Yukselen piyasa fiyatini gorenler ve sirketin bu kadar degerli olmadigini dusunenler elinde olan (veya olmayan) hisse senetlerini satmaya baslayarak fiyatin esasinda olmasi gereken yere dogru inmesini sagladi. Bu arada birileri de iyi para kapti....

R00T3RR00R
11.Temmuz.2007, 18:51
Medyanın standart şişirmelerinden gibi duruyor.

ogcj_me
14.Temmuz.2007, 01:48
Arkadaşlar Fenerbahçenin herhangi bi CL maç saatine yakın stattaki Fenerium mağazasına bir göz atın.Yaşlı çocuk genç Brezilyalı Türk zenci beyaz bir sürü kişi yangından mal kaçırıyormuş veya ürünler bedava dağıtılıyormuş gibi alışveriş yapıyor
Buna ilk olarak geçtiğimiz sezon inter maçında şahit olmuştum ve içimden şöyle dedim : ''Bu heralde Fenerium deil millet maça giriyor !!'' Fenerbahçenin gelirleri inanılmaz düzeyde ve 2-3 yıl daha Şampiyonlar Liginde tutunursa ne olacağını tahmin edemem