View Full Version : Personel ile ilgili
atilla5465
27.Ağustos.2007, 18:57
http://forum.turksportal.net/vb/images/icons/icon2.gif Merhaba arkadaşlar, personel konusunda size bazı sorularım olacak.
1 - Benim klübümde altyapıya her sezon başı yaklaşık 10-12 genç oyuncular ilave oluyor. Ama 2-3 sezon sonra genç kadro şişiyor doğal olarak. Şu an 4. sezona başladım ve elimde 12 genç kaleci var (diğerlerini siz düşünün). Ama bunların hepsini kontrol etmek uzun sürüyor, tabi birde maaş ödemesi için fazladan para harcamış oluyoruz. Acaba yardımcı antrenör veya genç takım antrenörlerinden birinin, bana altyapı kadrosu ve gelişimi hakkında rapor sunmasını sağlamanın bir yolu var mı? Örneğin;"Genç kadrodaki en iyi kaleci A, ikinci en iyi kaleci B, ...." gibi bir rapor. Böyle bir çalışma yapmak istiyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum.
2 - Personelde de futbolcu gibi özelliklerin artması veya azalması oluyor mu? Eğer bir düşüş varsa arttırmak için ne yapmak gerekir?
http://forum.turksportal.net/vb/images/icons/icon4.gif Bence bu sorular diğer FM tutkunları için de faydalı olacaktır.Çünkü sürekli yabancı transferi ile uğraşmaktansa elimizdeki genç yeteneklere yönelmek daha mantıklı.Eğer cevaplarsanız sevinirim.
El Barto
27.Ağustos.2007, 19:00
Oyuncu profilinde antrenör görüşleri gibi bir alan olmalı orada antrenörlerin fikirlerini oyuncunun zayıf ve kuvvetli yönlerini görebilirsin.
Diğer soru ile tam bilgim olmamakla beraber artış veya düşüş olacağını sanmıyorum.
gungorbdk
27.Ağustos.2007, 19:41
U18(U20) oyuncular ekranına geldiğinde gösterimlerden "asistan görüşlerini" seçip, ardından oyuncuların yıldız şeklinde oylanmasına bakarak halledebilirsin. Eğer bunu bulamazsan oyuncuların profillerinden asistanın görüşlerini okuyabilirsin.
Personellerdeki artış gözle görünmüyor ancak onlarında bi CA'sı ve bi PA'sı oluyor. Sen antrenörü kullandıgın programa göre özellikleri bu PA'sı kadarıyla artıyor. Ancak bunlarda tanımlamaları, becerisi de önemli. Yani bi kaleci antrenörünü fitness antrenörü yapmak saçma. Ancak "atak" özelliği 13,14, "defans" özelliği 18 olupta, atak antrenörüne ihtiyacınız varsa bu antrenörü atak özelliğinde kullanıp eğer yeterli PA'sı varsa atak özelliğinin de gelişmesini sağlayabilirsin. Doktorlar için oyuncuları çok fazla ona yollamak (yani sakatlanmasını sağlamak(!)) mı gerekiyor bilmiyorum ama gözlemcileri de sık sık gözleme gönderirsen onlarda PA'ları dahilinde "gözlemci özellikleri" yükselecektir. PA'larının tam olup olmadıgını ne kadar oldugunu anlamak için de FM Scout'tan "Staff Search" özelliği ile sorgulatabilirsin. Scout'tan antrenörün ne gibi özeliklere yatkın olduguna da bakıp, antrenör sıkıntısı çektiğinde gerekli yerlere bu bilgiler dahilinde ayarlayabilirsin.
atilla5465
27.Ağustos.2007, 22:17
Aslında oyuncu profilinde antrenör görüşleri alınabiliyor.Ama orada kıyaslama yaparken AS takımdaki oyuncuyla kıyaslıyor ve yeterli olup olmadığı konusunda fikir üretiyor. Orada As takım oyuncusuyla değilde aynı mevkide ama genç takım arkadaşları arasında bir kıyaslama yaptırabilmemiz gerek.Ama ben nasıl yapılıyor bilmiyorum.
Örnek, genç takımda 10 tane ST(Cem, Çağrı, Ali, Erhan, ...) var. Ben bunlardan 2 tanesini As takıma alıp diğerlerini satmak istiyorum.Zaten birçoğunun talipleri var.Sonra oyuncu profilinde antrenör görüşü istediğimde gidip Ümit Karan'a nazaran bir sonuç çıkarıyor. Aslında oyun için güzel bir özellik ama aynı özelliği "aynı takım (U18) ve aynı mevkide (ST)" oynayanlar arasında kullanımı çok çok daha güzel olur.Acaba bunu yaptırmanın bir yolu var mı?
Bir sorum daha olacak.Genç takımda sözleşme uzatmalarını Yrd. Antrenör yapıyor.Ben bazı oyuncuların sözleşmesi bittiğinde Yrd. Antrenörün uzatmasını istemiyorum.Acaba bunun için "Transfer Durumu Seç => Klübün İhtiyacı Yok" şeklinde ayarlamak yeterli olur mu?
İlgilenen arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler.
El Barto
27.Ağustos.2007, 22:22
Karşılaştırmak istediğin iki oyuncununda profillerini aç sırayla. 2. açtığında sol altta "compare" diye biryer var oradan önce açtığın oyuncu profiliyle karşılaştırabilirsin.
Kontrat işinide menajer seçeneklerinden u20 ve u18 takımları bölümünde kontratları yardımcı uzatsın gibi bir yer var onun tikini kaldır.
Nocna Mora
27.Ağustos.2007, 22:24
Adına tıklayıp Menajer seçeneklerinden yardımcı antrenörün kontrat uzatmasını engelleyebilirsin... Fm Genie Scout'ı kullanarak kadrona bakıp kadrondaki bütün oyuncular CA ve PA'larını görebilirsin bu özellik altyapıya bakarken çok işe yarıyor...
yorumsuz1i
27.Ağustos.2007, 23:20
Personeller oyunculara göre daha iyi gelişim gösteriyorlar.Yalnız 40 yaşın altında olması lazım.Gelişim için de sizin bir şey yapmanıza gerek yok.Onlar kendi kendine gelişiyor.Alt yapıdan gelen oyunculara gelince gözlemcilerin ya da antrenörün oyuncular hakkında yaptığı yorumların gerçekle uzaktan yakından alakası yok.Bu yüzden onların yorumlarına göre hareket etmeyin.Potansiyeli olan bir genci scout programı kullanmadan keşfetmek kesinlikle imkansız.Belki tevafuk olur.Yalnız mevkisi defansın ortası olan geleceğin yıldızları hakkında çok önemli bir bilgi verebilirim.Bu tip oyuncuların cesaret özelliği gençken bile çok yüksek oluyor.Sanırım bu biraz daha yardımcı olur oyuncu seçiminde.
atilla5465
28.Ağustos.2007, 17:17
cevap yazan tüm FM tutkunlarına teşekkürler