View Full Version : Tight Marking Hakkında(gerçekten iyi bilen kişiler)
Redrum
12.Şubat.2008, 03:08
Arkadaşlar merhaba. Bu işi iyi bilen kişilerden yardım istiyorum. Tight marking ne işe yarar, maç motoruna etkisi nedir? Man marking ile tight man markingin farkı nedir? Zonal marking ile tight zonal marking arasındaki fark nedir? Tight marking ne zaman, nasıl bir taktikle kullanılmalıdır?
Teşekkürler.
nannar
12.Şubat.2008, 03:16
Arkadaşlar merhaba. Bu işi iyi bilen kişilerden yardım istiyorum. Tight marking ne işe yarar, maç motoruna etkisi nedir? Man marking ile tight man markingin farkı nedir? Zonal marking ile tight zonal marking arasındaki fark nedir? Tight marking ne zaman, nasıl bir taktikle kullanılmalıdır?
Teşekkürler.
iyi bilen biriyimdir inşallah :)
tight marking yakın markaj uygulamasıdır... man marking ise sahada oyuncuları adam adama savunma yapmalarıdır... alan markajı ise oyuncunun oynadıgı alanda kalarak savunma yapmasıdır... kullanımlarına gelince , hızlı forvetlere karşı tight marking seni sıkıntıya sokar,hızlı forvetlere sahip takımlara karşı alan savunmalı ve geriye yaslı olarak oynayan savunmayı tercih ederim ben... Rakibin forvetleri uzun boylu fakat çok becerikli ya da hızlı değilse adam markajı ve sıkı markajla rakibin forverini bağlayabilirsin...
Oyun içinde skor olarak önde oldugun durumlarda adam markajıyla oynarsan rakip daha az pozisyona girer... Adam markajı defansif anlamda işe yarayabilir ancak tight markin yani sıkı markaj olayı dediğim gibi forvetin özelliğine göre uygulanmalıdır...
man marking adam adama oyuncularının rakipleri paylaşarak oynamasıdır... tight man marking ise paylaşılan oyunculara oldukça yakın markaj uygulamalarıdır...peşinden ayrılmaz yani :D
zonal marking alan savunmasıdır...Genelde büyük takımlar bunu kullanır... tight zonal markingte ise iş bence biraz anlamsızlaşıyor :) Hem alan markajı hem de sıkı markaj işaretliyke savunma oyuncuları adama yapışarak mı oynuyorlar yoksa kendi alanlarına giren rakip oyuncuya mı sıkı markaj uyguluyorlar bilemiyorum :)
umarım faydalı olmuştur...
Redrum
12.Şubat.2008, 03:25
iyi bilen biriyimdir inşallah :D
tight marking yakın markaj uygulamasıdır... man marking ise sahada oyuncuları adam adama savunma yapmalarıdır....
.....
umarım faydalı olmuştur...
Teşekkürler faydası dokundu:) Bilgine güveniyorum senin ben:)
Ama şu zonal tight marking olayını merak ediyorum. Çünkü sağ bek oyuncum mesela, alanında duruyor, bikaç metre sağındaki oyuncuya yakın durmuyor, ve adam gayet rahat top alıyor. Tight zonal yapıyorum ondan mı acaba diye merak içerisindeyim.
Bu arada, beklere man marking verilir mi? Hatta ortasahalara?
nannar
12.Şubat.2008, 03:27
Teşekkürler faydası dokundu:) Bilgine güveniyorum senin ben:)
Ama şu zonal tight marking olayını merak ediyorum. Çünkü sağ bek oyuncum mesela, alanında duruyor, bikaç metre sağındaki oyuncuya yakın durmuyor, ve adam gayet rahat top alıyor. Tight zonal yapıyorum ondan mı acaba diye merak içerisindeyim.
Bu arada, beklere man marking verilir mi? Hatta ortasahalara?
madem merak ettin ,söyleyeyim :) benim defans dörtlüsü "man marking" :D
Redrum
12.Şubat.2008, 03:30
madem merak ettin ,söyleyeyim :) benim defans dörtlüsü "man marking" :D
Hah şimdi oldu:):) Closing down hakkında da bir konu açmayı düşünüyorum da, oraya bekliyorum:D
Melekovic
12.Şubat.2008, 03:31
Güzel bir açıklama olmuş.Biraz ekleme yapayım.hem tight hem zonal marking olduğu zaman bölgesine girdiği adama oyuncun yapışır ,tight marking'i işaretlemezsen oyuncun bölgesine girdiği oyuncuya biraz daha mesafeli yaklaşır toplu ve topsuz oyunda. Toplu ve topsuz oyun dedim çünkü demezsem o zaman closing down olayının ne anlamı var diyeceksiniz,closing down yani bildiğimiz adıyla pres rakip oyuncu topla buluştuğu an başlar.
Adam adama savunmada da alan savunmasında da savunma oyuncularının önsezisi,konsantrasyonu ve karar vermesi ne kadar iyi olursa o savunmayı o kadar iyi gerçekleştirir.
Eğer adam adama savunmada bu özellikler azsa ve siz adam adama savunmada bırakıp tutulacak kişileri kendiniz seçmezseniz defans oyuncuları arasında kimi alacağına dair karar verme sorunu yaşanacaktır,bu çoğu zaman defans oyuncularınızın aynı oyuncuya hamle yapması olarak da başgösterir ve sizin ters toplarla avlanmanızada.
El Barto
12.Şubat.2008, 03:35
http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=70807