PDA

View Full Version : Kaptanın Etkisi

muzoadux
01.Haziran.2009, 00:33
Arkadaşlar bu oyunda kaptan ne kadar önemlidir kaptanın takıma ne gibi katkıları olur.Mesela iyi bir kaptan varsa takımdaki kavgalar azalırmı ? Yada squad hormony e etkisi varmıdır.Şampiyonlar ligi finali gibi maçta mevkisinde daha iyi bir oyunca olduğu halde kaptan sahada bulunsun diye kaptan takıma alınmalımıdır.Maçta olmasıyla olmaması takımı etkilermi..Kaptan seçerken oyuncunun yaşı söz geçirme özelliği ve takımda kaç sezondur oynadığının dışında nelere bakmalıyız.Ve kaptan seçimi için en iyi mevki nedir.Saygılar

Knightmare
01.Haziran.2009, 17:39
daha önce pek düşünmemiştim bu konuda ama :)
takım içinde diğer oyuncular tarafından sevilen, söz geçirmesi iyi bir oyuncu seçimi yararlı olacaktır sanırım. yani takıma yeni gelmiş bir oyuncuya kaptanlık verilmesinden çok, kulübünde belli bir süredir oynayan bir oyuncu seçmek mantıklı.
kaptan seçimi için mevki diye bişey söz konusu olmamalı. yani mc kaptan olur, kanat olamaz gibi bişey düşünmek saçma.
squad harmony'e ş yönden etkisi olabilir. kaptanlık verebileceğiniz 1-2 önemli oyuncu vardır takımda. siz o oyuncuar yerine başkasını tercih edersiniz. E tabi kaptanlığı hakettiğini düşünen oyuncu-oyuncular bozulabilir bu duruma, seçiminizden memnun olmayabilir. bu da squad harmony'i olumsuz yönde etkiler. Doğru bir kaptan seçiminde de tam tersi geçerli. dikkat edeniniz vardır. sezon başında yaptığımız kaptan seçimlerinden sonra oyuncu profillerinde görünür, xxx oyuncunun kaptan olmasından dolayı mutlu gibi :p

büyük maçlar için birşey diyemem :) deneyip görmek lazım :D
ama zaten iyi bir kaptan her zaman akımın başındadır :) (sakatlanmadığı/ cezalı olmadığı sürece)

DaveJones
01.Haziran.2009, 17:50
Nerzhull a katılıyorum, takımda belirli bir süredir oynayan oyuncuları kaptan seçmek daha mantıklı. Ayrıca kaptan seçerken Influence, Determination, Bravery özelliklerine dikkat etmek gerekli.

muzoadux
01.Haziran.2009, 18:35
Mevki olarak kalaeci olursa sakatlanma ihtimali daha az olduğundan avantajlı olur diye düşünüyorum.İyi kaptan takımın başındadır a pek katılmıyorum çünkü interde zannettiyi 2. sezon oynatmak interi aşağılamak olur.Ama zanettiden kaptanlığı alırsanızda tüm takımda sorunlar çıkar..bu kaptan meselesi bence çok önemli

ozzymanborn
01.Haziran.2009, 19:41
Kaptan konusunda denilenlere katılmakla birlikte özellikle kaptanın mevkisinin de önemli olduğunu düşünüyorum. En azından yabancı forumlarda veya burada FM 2008 döneminde okuduğum bir yazıda kaptanın kaleci olmasının defans kaleci anlaşmasını arttırdığını, defansta olmasının defansın organizasyonunu güçlendirdiğini, orta sahada orta sahada top tutmayı kolaylaştırdığı, hücum hattında olmasının da hücumu güçlendirdiğini görmüştüm. Ve ben de buna inanmaktayım. Ancak kaptan ve ikinci kaptanımı çok büyük bir sorun olmadıkça asistanımdan gelen teklife göre belirlerim. Bu teklifler %100 hep en akılcısı oluyor nedense. Yaşlı kaptanımı da rezerv takıma göndermiş olsam da değiştirmem. Ta ki klüpten gidene veya emekli olana kadar. Asistan bu konuda determinationu en düşük bile olsa veya yeni bile olsa takım içi dinamikleri hızlı öğrendiği için sakatlık durumunda sıradaki kaptan konusunda da hep tam benim düşündüğüm isimlere görev teklif etmekte. Bana da kararı onaylamak düşüyor. Genelde asistanlarımla maç içinde sürekli kavga eden biri olarak (özellikle feedbackler konusunda ve takım konuşmaları konusunda) sadece bu konuda asistanıma güvenirim.

muzoadux
01.Haziran.2009, 21:06
ozzy büyük maçlarda oynamalımı peki kaptan ?

eXcitinG
01.Haziran.2009, 22:31
Kaptanın gerçek hayatta oLduğu gibi oyun içerisinde de büyük etkisi oLduğuna inananLardanım. İyi bir kaptan takımın zor anLarında ayakta durmasına büyük etken oLur diye düşünüyorum. Yakın tarihimden bir örnek vereyim..

Stuttgart takımını yönetiyorum ve takım başına geLdiğimde 2.sezon sonu idi. Tabi bana kaptanLık sorusu soruLduğunda adayLara baktığımda söz geçirmesi yüksek oLan iki isim en tepede beLiriyordu ama ben bir araştırma yaparak, takım içerisinde en çok seviLen, takımda en eski oyuncu kim, hatta aLtyapıdan geLmiş ise daha iyi oLur, araştırarak Mario Gomez in oLmasına karar verdim. Söz geçirmesi 12 oLduğu haLde.

Baktım ki ne benden önce ki kaptan kaptanLığını aLdığıma üzüLdü, ne de takımda ki diğer kişiLer hatta bütün takım bundan çok memnun oLdu. Gomez iLk sezon 35 goL ikinci sezon 44 goL ücüncü sezon 49 goL atma başarısı gösterdi. Onun oLmadığı maçLarda takım içerisinde ondan daha iyi goLcüLere sahip oLmama rağmen çok zorLandım, Gomez sayesinde çok kapanan takımın kiLidini açtım, çok geri dönüşLer yaşadım ama Gomez siz dönemde bunu hemen hemen hiç yaşamadım diyebiLirim. Ha bu Gomez in çok iyi bir forvet oLmasından mıdır ? Orası tartışıLır ama ben onun takım için en özeL oyuncu oLduğunu tam bir kaptan oLduğundan bu kadar önemLi oLduğunu düşünenLerdenim

Neye dikkat ederim ? Takımda seviLiyormu, hırs ve azmi ne kadar ? Ve Takımda kaç yıLdır varoLmuş bir oyuncu ya da aLtyapıdan mı geLmiş. BunLarda benim kriterim, söz gerçime ise en son değer verdiğim kriterdir.

karlkani23
01.Haziran.2009, 23:37
Ben de tam tersine kaptanlığın takım üzerinde pek etkili olduğunu düşünmüyorum açıkcası. Kaptanı seçerken influence, ilk 11 özelliği, yaşı, kaç yıldır takımda olduğu gibi özelliklere dikkat ediyorum tabii ama kaptanın takıma veya kendi oyununa ek bir performans getirdiğini görmedim.
Bir keresinde de 4 senedir kaptan olan oyuncudan sebepsiz yere pazubandını almış ve başka bir oyuncuya vermiştim. Ne takımda ne de eski kaptanda bir tepki gördüm. Tabi yeni kaptanın da yukarıda saydığım kaptanlık özellikleri taşıması da bunda sebep olabilir bilmiyorum pek...

martymcfly
02.Haziran.2009, 00:46
gerard'a bakın ona göre seçin işte kaptanı, sakın delgado'ya bakmayın ama :D

muzoadux
02.Haziran.2009, 00:48
Football manager oyunun çıkarılış amacını göz önüne alacak olursak oyun bir çok şeyden taviz verebilir ama gerçekçiclikden verebileceğini sanmıyorum.Olaya bu açıdan bakacak olursak günümüz futbolunda kaptanın etkisi göz ardı edilemez ve buda illaki oyuna yansıtılmak zorunda heleki 2009 gibi takım uyumunun çok ön planda olduğu bir seride mutlaka olmalı

Nocna Mora
02.Haziran.2009, 03:18
gerard'a bakın ona göre seçin işte kaptanı, sakın delgado'ya bakmayın ama :D

katılıorum :D

kral_67
02.Haziran.2009, 17:52
kaptan takım içi moral düzeyini etkiliyor doğrudan...

bunun yanında kötü gidişlerde düzenleyeceğiniz acil durum toplantısı tarzı görüşmeler içinde kaptanınızın çok etkili olması lazım yoksa bu toplantılar geri teper...

saha içinde ise maç motorundan dolayı çok etkili birşey olduğunu düşünmüyorum...

Knightmare
02.Haziran.2009, 20:57
Mevki olarak kalaeci olursa sakatlanma ihtimali daha az olduğundan avantajlı olur diye düşünüyorum.İyi kaptan takımın başındadır a pek katılmıyorum çünkü interde zannettiyi 2. sezon oynatmak interi aşağılamak olur.Ama zanettiden kaptanlığı alırsanızda tüm takımda sorunlar çıkar..bu kaptan meselesi bence çok önemli

burda kastetmek istediğim şuydu :) yani takımı fazla yalnız bırakmayacak bir oyuncu :D çok sık sakatlanan ya da çok sık kart görüp takımı yalnız bırakan bir oyuncuyu kaptan yapmam ben şahsen :)

ve kaptanlk görevi verdiğiniz oyuncunun performansında cidden büyük artış oluyor. Daha önce çok dikkat etmemiştim ama yeni başladığım Beşiktaş kariyerinde İ.Toraman'ın performansını gördükten sonra kesin kararımı verdim :)
zaten Hayrettin abi de bunu destekler bir yorumda bulunmuş.

cess41
02.Haziran.2009, 21:23
Zaten farkındaysanız kaptan seçimini yaptıktan sonra diğer oyuncular oyuncunun kaptan seçilmesinde menun olduklarını veya memnun olmadıklarını söylüyorlar.Bu da squad harmony'i baya bir etkiliyor bence.Bazen mesela bazı oyuncuların kendisinin kaptan yapılmasını istediğine bile şahit oldum.

Walter Sakana
03.Haziran.2009, 00:32
Ben kendi tecrübelerimden yola çıkarak kaptanlık seçiminin önemli olduğunu düşünenlerdenim. Yanlış kaptan seçimimden dolayı koca bir sezon bunun olumsuz sonuçlarını yaşadım. Son kaptanlık seçimimde ise çok ince eleyip sık dokudum.
Şuan devam eden oyunumda Galatasaray'ı yönetiyorum. Kadrodaki bütün oyuncularımı tek tek inceleyip takımda en sevilen ve saygı duyulan oyuncuları belirledim. Bunlar arasından yabancı oyunculardan Türkçe konuşamayanları eledim. Takımın büyük çoğunluğu Gojko Kacar için 'savunmayı iyi organize ediyor' , 'takımın önemli bir parçası' gibi olumlu düşüncelere sahipti. Sözü geçerliliği de yüksek olduğu için 1. kaptanım olarak onu tercih ettim. Sakho ve Arda'da çok iyi adaylardı ancak Arda zaman zaman yedek soyundurduğum bir oyuncu olduğu için onu tercih etmedim. Sakho ise kendisiyle ilgilenen takımlar olduğu zaman ayrılmak isteyen bir isim olduğundan Kacar'dan daha eski olmasına ve söz geçerliliği yüksek olmasına karşın onu 2. kaptanım yaptım. Nuri Şahin'de takımda çok sevilen ve saygı duyulan bir isim ancak onunda 2. sezonu olduğu için onuda düşünmedim.
Kaptanlık seçimlerimden hoşnut olmayan tek oyuncu Kacar'dan daha eski olduğu için kaptanlığı daha çok hakettiğini düşünen Arda oldu. Diğer tüm oyuncular ise çok olumlu karşıladılar. Ve sonuç olarak bunun ne kadar etkisi oldu bilmiyorum ama şuan Squad Harmony tavan yapmış durumda, takım müthiş bir performans gösteriyor ve büyük keyif alarak izlediğim bir sezon yaşıyorum.

makalele81
03.Haziran.2009, 01:54
2009'da en iyi kaptan Akinfeev'dir.

Gangstaa
03.Haziran.2009, 02:54
Tam emin olmamakla birlikte azimli,hırslı ve futbolcuların sevdiği bir kaptan kötü giden bir maçın çevrilmesini sağlayabiliyor ve maç içinde moralleri yükseltebiliyor.

muzoadux
03.Haziran.2009, 03:26
2009'da en iyi kaptan Akinfeev'dir.

neye dayanarak söylüyorsun ?

makalele81
03.Haziran.2009, 14:56
neye dayanarak söylüyorsun ?

Takım oyunu,defansif kurgu ve kaleciliğinin verdiği tecrübeye dayanarak söylüyorum.

Hangi takımda olursan ol kaleye Akinfeev'i al,kaptan yap,yediğin gol sayısındaki bariz azalmayı göreceksin. Bunu tam 4 farklı takımda denedim,sonuç hep aynı oldu.Kalecilerin kaptanlık yapması her zaman daha avantajlı oluyor oyunda,Akinfeev'in influence değerinede dikkat çekmeni öneriririm.

eXcitinG
03.Haziran.2009, 16:52
Sadece Akinfeev in kaptanLık yapması iLe bitmiyor bu iş, bu şunun göstergesidir, Akinfeev kaptan oLduktan sonra ekstra performans gösterir, çoğu doğru seçiLen kaptanLarda bunu gösterir.

Ben Beşiktaş Kariyerimde DeLgado Kaptan iken yaptığı bir sezonLuk istatistik var eLimde, oyunda koLay koLay kimse o istatistikLere erişemez, ama bir de yeniden başLadığımda kaptanı Toraman oLarak beLirLediğimde ki DeLgado istatistikLeri var yanına biLe yakLaşamaz.

Kaptanın, özeLLikLe vurguLuyorum doğru seçiLen kaptanın performansı her zaman artar.

serkan1520
03.Haziran.2009, 18:06
Walla ben bir kez adebayora kaptanlık verdim takımda herkes mutlu olmustu chelseayı 4-0 yendim böyle bir etkisi olabilir :D

ibrahim musaoglu
03.Haziran.2009, 20:59
walla kaptanın bu kadar etkili olduğunu farketmemiştim.. Bakalım bundan sonra ben de dikkat edicem..