Log in

View Full Version : Dünya Derbileri

TüMeR_yAğıZ
22.Nisan.2006, 12:38
Dünyanın "en ünlü" ve "en kanlı" derbilerinin sebebi ne?
Şöyle bir bakalım...

İskoçya.
Glasgow.
Aynı şehrin iki takımı.
Celtic ve Rangers.
Biri Katolik, öbürü Protestan.
Din derbisi...
(Katolik golcü Johnston, Rangers'a transfer olduğunda evi yakıldı. Maç, Johnston'un golüyle 1-0 kazanılsa bile, Rangers taraftarları "maç 0-0 bitti" diyordu. )

Arjantin.
Buenos Aires.
Aynı şehrin iki takımı.
Boca Juniors ve River Plate.
Birini İtalyan göçmenler kurdu, öbürünü öz be öz Arjantinliler.
Irk derbisi...
(Durum öyle vahim ki, sadece Bocalıların gömüleceği kabristan yapılıyor. Yani, mezara kadar...)

İtalya.
Roma.
Aynı şehrin iki takımı.
Lazio ve Roma.
Biri faşist, öbürü demokrat.
İdeoloji derbisi...
(Laziolular Mussolini'nin torunları... Zenci ya da Yahudi futbolcu istemiyorlar. Asıl isimleri SS Lazio... SS, societa sportiva... Yani, sportif müessese... Ama onlar için anlamı farklı... Roma'nın amblemi ise, Roma'nın kurucuları Romus ve Romulus'u emziren kurt figürü. Yani, parlamentonun ataları...)

İtalya. Milano.
Aynı şehrin iki takımı.
Inter ve Milan.
Biri kıro, öbürü asil.
Sınıf derbisi...
(Milan taraftarları arasında Dük'ler Baron'lar falan var.)

Romanya.
Bükreş.
Aynı şehrin iki takımı.
Steau ve Dinamo.
Biri asker, biri polis.
Derin devlet derbisi...
(Genel olarak birbirlerini dövüyorlar... Sonra birleşip, herkesi dövüyorlar...)

Türkiye.
İstanbul.
Aynı şehrin iki takımı.
Fenerbahçe ve Galatasaray.
Din ayrımı yok. Irk ayrımı yok. ideoloji ayrımı yok. Sınıf ayrımı yok. Asker-polis ayrımı yok. Zengin-fakir ayrımı yok. Eğitimli-cahil ayrımı yok...
Üstelik, dünyadaki ünlü derbilerden farklı olarak, taraftarları "aynı şehir" ile sınırlı değil.
Bütün ülkede var...

Peki bunun adı nedir?
Sidik yarışı derbisi...
(İnanılmaz nefretin mantıklı bir izahı yok çünkü...)

Alıntıdır
Valla çok hoşuma gitti sizinle paylaşmak istedim.Bencede başka bi sebebi yok :D

Burak Duran
22.Nisan.2006, 12:42
bence en mantıklı derbi bizimkisi futbol derbisi bu anlayış derbisi değil burda iki takım arasındaki rakabet futboldan öteye gitmez bu nefret bu kin değildir sadece maçta gerçekleşen olaylardır ve orada kalır. keşke her derbi böyle olsa

Neron_FB
22.Nisan.2006, 12:53
Türkiye.
İstanbul.
Aynı şehrin iki takımı.
Din ayrımı yok. Irk ayrımı yok. ideoloji ayrımı yok. Sınıf ayrımı yok. Asker-polis ayrımı yok. Zengin-fakir ayrımı yok. Eğitimli-cahil ayrımı yok...
Üstelik, dünyadaki ünlü derbilerden farklı olarak, taraftarları "aynı şehir" ile sınırlı değil.
Bütün ülkede var...

Peki bunun adı nedir?
Sidik yarışı derbisi...

Bu nedenle en büyük derbi bizimkisi bence ;;) :) ırk asker-polis bilmemne ayrımının olmasındansa s*dik yarışını tercih ederim hehe...

jarosik_61
22.Nisan.2006, 13:05
bence river-boca derbisi daha iyi.her maçta olay oluyor maçları müthiş geçiyor.yani el classico 1 numara

SeZeRinHo
22.Nisan.2006, 13:10
kardeş unuttun demek istemiyorum dalgınlığına geldi heralde El-Classico var Barcelona-R.Madrid , CSKA Moscow ve diimin ucunda çıkımadı neyde onların maçıda manyaq zevkli geçiyor..Bana göre bizimkiler sarı rengi paylaşamıo;)

TüMeR_yAğıZ
22.Nisan.2006, 13:13
Bana göre bizimkiler sarı rengi paylaşamıo;)
bak işte bu mantıklı bir yaklaşım :D

Sekopej
22.Nisan.2006, 14:02
bizde iki kardeş farklı takımı destekleyebiliyo maçlardan sonra birbirine laf sokmalar alay etmeler karşı tarafı rencide etmeden oluyo fakat yaşam devam ediyor. hiç bir insan öz kardeşine tuttuğu takımdan ötürü kin beslemez ama onlarda bu farklı taraftarlar birbirleirini hiç sevmiyo ve iki kardeş daima aynı takımı tutuyo

Berkaiser
22.Nisan.2006, 15:42
En mantıklı rekabet Galatasaray'la Fenerbahçe arasında.Bence spora din ve ırk gibi konular karışmamalı.Spor evrenseldir.

VoLkaN BaROs
22.Nisan.2006, 15:48
Türkiye.
İstanbul.
Aynı şehrin iki takımı.
Bütün ülkede var...

Peki bunun adı nedir?
Sidik yarışı derbisi...
Çok güzeldi, yazanın ellerine sağlık ;)

TüMeR_yAğıZ
22.Nisan.2006, 15:51
Çok güzeldi, yazanın ellerine sağlık ;)
Yılmaz Özdil.Sabah gazetesi...

ibo
22.Nisan.2006, 16:53
gerçekten güzel :D çok saol kardeş paylaşım için...

paco
22.Nisan.2006, 16:57
diğer derbilere bakıldığında asıl medeniyetin ülkemizde olduğunu ve bir spor müsabakasında sadece sporun düşünüldüğünü görmek beni çok mutlu etti...
Ama olaya şu açıdanda bakmak lazım bizim ülkemizde müslümandan başka bir din çoğunluk olarak yok yani öyle bir kesim yok veya bir takımı göçmenleri diğerini yerlilerin kurduğu bir takımda yok olsa bu durum diğer ülkelerden farklı olurmuydu bunu araştırmak gerekir ... bu konuda ülkemizle ne kadar duysak azdır....

MKS_82
22.Nisan.2006, 17:29
süper bir yazı olmuş. tabiki spora dil din ırk ayrımı karışmamalı ama madem öyle bu iki takım arasındaki düşmalık neyin nesi? bu iki takımın avrupa maçlarında bile rakip takımı tutuyorlar. mademki spor anlayışıysa bu derece düşmen olmanın manası ne? diğer örnekler yanlış olsada enazından bir sebebi var. sebepsiz yere düşmanlık çokmu iyi sanki? aralarında sadece tatlı bir rekabetten öteye gitmese sizlere sonuna kadar katılırdım. bencede s.. yarıştırmaktan başka bişey değil.

LaKe
22.Nisan.2006, 17:33
gerçekten süper ;) paylaşım için teşekkürler. en iyi derbi gerçektende bizimkisi.

Universal
23.Nisan.2006, 13:11
bu sıralamada göztepe ve karşıyaka gibi iki klubumuz var bunlar nie gündeme gelmedi merak ediyorum sanırım 15. sırada felanlar

atakangezer
24.Nisan.2006, 15:55
bence river-boca derbisi daha iyi.her maçta olay oluyor maçları müthiş geçiyor.yani el classico 1 numara

güzel demişsin iyi demişsin de kardeş el classico REAL MARDID-BARCELONA derbisidir. BOCA JUNIOES-RIVER PLATE derbisiyle alakası yoktur.

Burak Duran
24.Nisan.2006, 16:01
adam her maçta olay oluyo diye derbiye müthiş demiş :D

SeZeRinHo
24.Nisan.2006, 17:12
ya benim güzel LOGA BONİTO cu kardeşim şunu JOGA yap ya tmm başta güzeldi ama esprisi kaçtı ;) neyse JOGA BONİTO culara saygılar sevgiler

OmuraK
24.Nisan.2006, 19:19
Bence en iyisi bizimkisi hicbir ayrım yok ne guzel iste

tosunpasa
24.Nisan.2006, 19:46
futbola ayrım karışınca görüyoruz.geçen bi dergide okudum.River Plate ve Boca J. arasındaki derbi değil düşmanlık.River aralarındaki bi maçı 2-1 yeniyo.maç bittikten sonra river seyircileri bocalılar tarafından taranıyor ve bir kişi öldürülüyor.stadın kapısına 2-1 di şimdi 2-2 oldu die yazılıyor.siz bide buna derbi diyosunuz.bocalılar riverlilerle evlenmiyor,yanyana oturmuyor.tabi ki riverlilerde aynısını yapıyor.futbolu kirletiyorlar.

Berkaiser
24.Nisan.2006, 20:31
futbola ayrım karışınca görüyoruz.geçen bi dergide okudum.River Plate ve Boca J. arasındaki derbi değil düşmanlık.River aralarındaki bi maçı 2-1 yeniyo.maç bittikten sonra river seyircileri bocalılar tarafından taranıyor ve bir kişi öldürülüyor.stadın kapısına 2-1 di şimdi 2-2 oldu die yazılıyor.siz bide buna derbi diyosunuz.bocalılar riverlilerle evlenmiyor,yanyana oturmuyor.tabi ki riverlilerde aynısını yapıyor.futbolu kirletiyorlar.

Yazdığın olay doğru ama ufak bir yanlışlık var.River Plate 2-0 kazanıyor ve Boca Juniors taraftarları 2 River Plate taraftarını öldürüyor.Yani 2-1 değil 2-0.;;)