View Full Version : 10.3.0 Yaması Çıktı
Aşk-ı Şehir
07.Mart.2010, 19:55
''Salukvadze'yi Manchester United'ın alması mı yoksa Tello'yu Tottenham'ın alması mı abestir? Yanıtınızı duyuyor gibiyim'' diyen 19 yasında ki eskisehirspor arastırmacısı kardeşim tabıkı manu nun ısmını duymadıgım gurcu arkadası alması daha MANTIKLIDIR ukala arkadasım. Manu tarihinde böyle transferlerin ornegı coktur ama 2. sınıf 30 yasında ve ulusal takımında buyuk bır basarı yasamamıs guney amerıkalı bir oyuncuyu tottenham'ın veya baska bır Pl takımının 7-8 m eurolara turkıyeden aldıgı gorulmemıstır. Umarım futbol bılgının gelısmesıne yardımcı olmusumdur genc kardesim.
Yazısının bu bölümünde bana ukala diye bahseden bir kişinin aynı yazının alt tarafında aynı tavrı sergilemesi ne kadar enteresan? Ama şuna emin olabilirsiniz ki futbol bilgime asla laf söyletmem. Ben haftada en azından 10 maç izleyen birisiyim ve bunların 2si yerinden. O yüzden bana ukala deme hakkı sizde bulunmuyor. Madem beğenmiyorsunuz kendiniz yaparsınız bir data ve oynarsınız. Bizim dilimizde tüy bitti. Ama siz her yama çıktığında bir şeye takıp siz bu işi bilmiyorsunuz, siz hatalısınız, sizin yüzünüzden oyun oynuyamıyoruz demenizden artık gına geldi.
Saygılar.
iloveyouhagi
07.Mart.2010, 20:34
enteresan degıl. senın sevıyende cevap verıyorum neden şaşırdın ki ?
ben senın futbol bılgıne laf edebılcek kapasıteye sahıbım buna emın ol fakat bu sekılde yapılan bır tartısmada bunu ıspat edemem ama sunu bıl ben 9 yasında bayern munıch alt yapı antremanlarının kasetlerını ızleyerek futbolu eski bir mıllı futbolcudan oorendım,antronerlukle ilgili bir suru not okudum ( pro lisans almak için gerekli) spor servıslerınde cok bulundum, senın tahmın edemeyeceğin ınsanların eskı ve yenı canlı performanslarını ızledım ama bunlar benı veya senı futbol ustası kılmaz bu kısının hevesıne ve yeteneğine bağlıdır. ondan dolayı burda kımseye ukalalık yapmamak en ıyısı olacaktır. ancak sende bu forumda kımsede gormedıgım bır saygısızlık ve ukalalık varkı omru hayatımda ılk defa boole laf yetıstırme ısıne gırmeme sebep oldu ve cok pısmanım. bu foruma 2006 yılından berı attıgım toplam 4.mesaj olucak yanılmıyorsam. ancak okurum oyunla ılgılı bılgı almaya calısırım. bır suru sacma sorulara bır suru ınsanın bazen haklı bır sekılde kızarak bazende guzel sorular mantıklı cevaplar veren ınsanlar gordum. ben burda baskasının avukatlıgını yapmıycam ama ınsanlara cevap verırken saygılı olmak lazımdır eer saygısız ve ukalaca cevaplar kullanırsan aynısı bulursun. umrumda da değil bundan sonra ne yazacağın.
''Madem beğenmiyorsunuz kendiniz yaparsınız bir data ve oynarsınız. Bizim dilimizde tüy bitti. Ama siz her yama çıktığında bir şeye takıp siz bu işi bilmiyorsunuz, siz hatalısınız, sizin yüzünüzden oyun oynuyamıyoruz demenizden artık gına geldi.''
ilk yazdıgım yazının ilk paragrafı seni açıklıyor, perpetua' dan farklı olarak.
baska söze gerek yok.
Aşk-ı Şehir
07.Mart.2010, 20:39
enteresan degıl. senın sevıyende cevap verıyorum neden şaşırdın ki ?
ben senın futbol bılgıne laf edebılcek kapasıteye sahıbım buna emın ol fakat bu sekılde yapılan bır tartısmada bunu ıspat edemem ama sunu bıl ben 9 yasında bayern munıch alt yapı antremanlarının kasetlerını ızleyerek futbolu eski bir mıllı futbolcudan oorendım,antronerlukle ilgili bir suru not okudum ( pro lisans almak için gerekli) spor servıslerınde cok bulundum, senın tahmın edemeyeceğin ınsanların eskı ve yenı canlı performanslarını ızledım ama bunlar benı veya senı futbol ustası kılmaz bu kısının hevesıne ve yeteneğine bağlıdır. ondan dolayı burda kımseye ukalalık yapmamak en ıyısı olacaktır. ancak sende bu forumda kımsede gormedıgım bır saygısızlık ve ukalalık varkı omru hayatımda ılk defa boole laf yetıstırme ısıne gırmeme sebep oldu ve cok pısmanım. bu foruma 2006 yılından berı attıgım toplam 4.mesaj olucak yanılmıyorsam. ancak okurum oyunla ılgılı bılgı almaya calısırım. bır suru sacma sorulara bır suru ınsanın bazen haklı bır sekılde kızarak bazende guzel sorular mantıklı cevaplar veren ınsanlar gordum. ben burda baskasının avukatlıgını yapmıycam ama ınsanlara cevap verırken saygılı olmak lazımdır eer saygısız ve ukalaca cevaplar kullanırsan aynısı bulursun. umrumda da değil bundan sonra ne yazacağın.
''Madem beğenmiyorsunuz kendiniz yaparsınız bir data ve oynarsınız. Bizim dilimizde tüy bitti. Ama siz her yama çıktığında bir şeye takıp siz bu işi bilmiyorsunuz, siz hatalısınız, sizin yüzünüzden oyun oynuyamıyoruz demenizden artık gına geldi.''
ilk yazdıgım yazının ilk paragrafı seni açıklıyor, perpetua' dan farklı olarak.
baska söze gerek yok.
Eyvallah.:icon_wink:
Beni tanıyan tanır. Turksportal Kafe'ye gir sor bakalım MostapHa nasıl biridir diye. Kimseye kendimi ispatlamama gerek yok. Mourinho olsanız, Pele olsanız, Fatih Terim olsanız umrumda değil laf söyletmem kendime...
sentugo
07.Mart.2010, 20:56
Bu yama da baya iyi gibi geldi bana... :D (Değiştir konuyu)
vurdugol
07.Mart.2010, 22:21
Eyvallah.:icon_wink:
Beni tanıyan tanır. Turksportal Kafe'ye gir sor bakalım MostapHa nasıl biridir diye. Kimseye kendimi ispatlamama gerek yok. Mourinho olsanız, Pele olsanız, Fatih Terim olsanız umrumda değil laf söyletmem kendime...
konular gelişmiş, tartışmadan ziyade atışma boyutuna gelmiş. aslında işin buralara kadar geleceğini az çok tahmin ettiğim için kimseyle muhatap olmak istemiyordum, bu zihniyetle karşı karşıya gelmek istemiyordum. ancak elbette iş benim yazdıklarım üzerinden geliştiği için bir kaç laf etmek sorumluluğunu üstleniyorum.
"Beni tanıyan tanır. Turksportal Kafe'ye gir sor bakalım MostapHa nasıl biridir diye."
zaten birçok sektör, kurum, sosyal platform bu zihniyetten ötürü o ufak dünyalarından dışarı çıkamıyor. malesef suyun başını bu zihniyet tuttuğu için de eleştirenler, kral çıplak diyenler daima sindiriliyor.
yahu kabul edilebilecek, gayet makul nazik seviyelerde eleştirilerde bulunan insanlara bakış açınızı bir gözden geçirsenize?( burada adam gibi cevap veren, açıklama yapmaya çalışan, gayret gösteren arkadaşları tenzi ediyorum ayrı tutuyorum elbette).
bir gerçek var ki bu oyunun Türkiye Ligi veritabanı büyük sorunlar içeriyor. bunun sorumlusu kimse onu sonuna kadar eleştirmek oyuncuların hakkıdır. makul seviyelerde isteyen isteği eleştiriyi yapar. herkes ortaya daha iyi bir şeyler çıkabilmesi için bir şeyler yazıyor eleştiri yapıyor. hiç kimsenin bu işten başka bir çıkarı, faydası da yok. sadece oyundan aldıkları keyfin peşinde olan insanlar mevcut.
buna rağmen bu neyin tepkisidir, hangi mevkinin kavgasıdır anlaşılır gibi değil.
"Mourinho olsanız, Pele olsanız, Fatih Terim olsanız umrumda değil laf söyletmem kendime..."
gibi yine ancak kahvehanelere yakışan tarzda bir yaklaşımla ettiğiniz kelama karşılık ben de şunu söyleme hakkına sahibim: siz dünyanın en iyi gözlemcisi de olsanız umrumda değilsiniz çünkü beni sizin X kafedeki meşruiyetiniz değil oyundan aldığım verim ve keyif ilgilendiriyor. bana ne sizin X kafedeki tanınmışlığınızdan.
insanlar,
bu işi yapanlar yapmasın çeksin gitsin, tukaka demiyorlar ki. herkes işini daha iyi yapsın diye eleştirilerde bulunuyorlar. tekrar etmek gerekirse gayet nazik, edebli, hakaret içermeyen, genel forum kurallarına uygun yapılmış eleştiri ve uyarıları kaldıramıyorsanız bu işi yapmayacaksınız.
"daha iyi yapacaksan sen yap" gibi bir tavır ise çocukçadır. eğer bu iş sizin ise, işinizi iyi yapacaksınız. işiniz, sadece takım gözlemlemek değil, aynı zamanda eleştirilere açık olmak, yapıcı olanları değerlendirmek ve insanlara eleştirilerinden ötürü kırılıp bozulmamaktadır.
bana söz hakkı doğmadıkça, buraya bir daha asla yazı yazmayacağım. zira bu zihniyetle muhatap olmak istemediğimi, bu ve bir önceki yazımda da belirttim. perpetua'ya ise tekrar teşekkürlerimi iletiyorum. kendisini tenzi ettiğimi bir kez daha yineliyorum.
artık içiniz rahat, dilediğiniz gibi at koşturabilirsiniz ne de olsa sizi eleştirenler falan da azalmış olacak.
Aşk-ı Şehir
07.Mart.2010, 22:29
Benim takımıma yapılan her türlü eleştiriyi değerlendirdim ben ve hiçte kırılıp bozulmadım. Sonuçta bende dünyaya araştırmacı olarak gelmedim. Ama orda durum araştırmaya eleştiri değil kişiliğime bir hakaret içerdiği için öyle bir tepki verdim. Sizlere birşey anlatmaya çalıştı Ömer Şef'imiz. Ben onun yazdıklarını alıntı yapıp altına aynen katılıyorum yazsam ne olacak? Zaten şef yazmışsa bütün ekip yazmış demektir. Ancak konu benim ukalalığıma kadar geldiyse bunun sorumlusu ben değilim kimsede kusura bakmasın. Sonra ne zihniyetimiz kaldı ne seviyemiz. Eğer kendini, kendi ekibini savunmak ukalalık ise; EVET BEN BİR UKALA'YIM. HEM DE EN ALASIYIM...
Saygılar...
ozaniel
07.Mart.2010, 22:31
Evet, bi tek sakatlık konusu var 10.3'te.:D Ama monitoring özelliği iyi olmuş.
sentugo
07.Mart.2010, 22:58
ama penaltı sorunu devam ediyor.. Geçen bir ma.ç aptım 18-19 bitti penaltılar :D
Ahmet Göktaş
07.Mart.2010, 23:00
Sakatlık sorunu oynanmaması için tek başına yeterli bi sebep :D Her maç 3 adam :D Strateji oyunu oynar gibi 50-60 kişilik kadrolar kurmalısınız :d
perpetua
07.Mart.2010, 23:05
arkadaşlar flairleri yüksek türk oyuncuları arattım search tan bir oyuncu iki kez oyuna aktarılmış ismini unuttum şimdi ama galiba fethiyespor da oynuyo hollanda kökenli bir oyuncu iki defa aktarılmış oyuna
Tesekkurler. FM 2011'de duzeltiriz. :)
Ahmet Göktaş
07.Mart.2010, 23:20
Coşkun abi evet ama nereye kadar böyle yapıcaz en iyi ihtimalle 2 maçta bir adam gidiyor. İlerledikçe 5-10 tane adam kalcak oynatılacak.
perpetua
08.Mart.2010, 00:12
oldukça sert bır yazı olacagını simdiden belirteyim. Vurdugolun yazdıklarına birebir katılıyorum ve perpetua arkadasın bırcok forumda olmayan bır sekılde yardımcı olmaya calısmasını tebrık edıyorum, çünkü birçok forumda genelde elestırıye karsı yaylım atesı yapılır ve dırek savas ılan edilir ancak perpetua en azından mantıklı acıklamalar yapmaya ve yardımcı olmaya calısmıs kendısıne bundan dolayı tebrık ederım.
Yanılmıyorsam 98'den berı cm-fm serisini takip ederim. Bu oyunla ilgili bir suru eleştri olmustur ve bunların ne kadarının sportsinteractive tarafından dikkate alındığı tartışılır. Bence vurdugolun suclu veya hatası olan kimdir sorunun asıl amacı, hata turksportal ekıbınden mı yoksa ıngıltereden mı kaynaklanıyor olmalı. Cunku bız offical forumda kardesım berkın arslanı real madrıd, hakan baltayı lyon, servetı manu, barosu çelsi-barca-milan, telloyu totnım,gs altyapısında adını sadece fmde gordugmuz yası 20e gelmıs arkadasları almeyra vs ıstıyor dedıgımızde o bızım sorunumuz degıl, reputıtıonları turkıye lıgı arastırmacıları ayarlıyor onlara sorun diyebilirler.( ben bu transfer sacmalıgını turkıye lıgındekı takımların yada turkıye lıgınde oynayan oyuncuların rep. fazlalıgına bağlıyorum).
Rep fazlaligi oldugunu sanmiyorum cunku ozellikle bu tip transferleri etkileyen World Reputation icin gayet net kriterlerimiz var ve hemen hemen her oyuncu icin bu kriterlerin en alt kademesinde bu reputation degerleri veriliyor.
Öncelikle oyun bu halıyle turkıye lıgı tam bır sacmalıktır. Eger kı arslan berkını realın alması sızın ıcın mantıklı ve olabılır ıse sızın gorusunuze saygı duyarım. Ancak futboldan anlamadıgınız tartısma goturmez bır gercek olur. Aynı sekilde hakan baltanın lyona gıtmesı gıbı bı suru ornek cogaltabılırım. Ki aslında bunların olma ıhtımalı yok deıldır vardır. Standart sapması cok dusuk olmakla bırlıkte mumkunatı vardır mantıklı sebeplere oturtulabılır. Ancak oyun acıldıktan 3 ay sonra oluyorsa ve bunların bır kısmı dırek oyun basladıktan sonra bır kısmı ıse takımlar tarafından bı kac hafta takıp edılıp alınıyorsa burda bır mantık hatası var demektır.
Berkin arslan konusuna gelirsek.Ben Gs altyapısnın maclarını bugunkü u-14 (biraz daha gelecek vaad ediyor) ve u-16 macları dahil olarak bır kac macını ızlemıs bırısıyım.Sanırım kasım ayında ilk olarak bu senekı u-18'i ızledım ve cetın gungor sag bek dısında (emre colak yoktu) maalesef hiçbir arkadasın gs standartlarında olmadıgını dusundum ki çetin gungorun de gs'de cok bı sansı olacagı kanısında deılım ancak 1 ligde top kosturabılır yada gs de en fazla yedek bekler bırkac sene.
Cetin'i Kasim ayinda U18'de izlemeniz ilginc cunku en son U18 macini (o zamanki adi ile DSGL) Cetin 12 Mayis 2008'de oynamis.
Ondan dolayı arslan berkini, anılı, cemı, ozgurcan-cafercan super ıkılısının (super ıkılı dıyorum cunku yanılmıyorsam 2 senekı fm de o ıkılı 50 gol 20 asıst rakamlarını cok rahat asabılıyordu.) abartılmıs oldugunu ve bu tıp bı suru turk oyuncu oldugunu dusunuyorum. Bunlar benım gorusum bunlara katılamamak hakkınızdır ve bunlar tartısılabılınır cunku bu tum ulkelerde soz konusu bu yuzden turkıye lıglerı arastırmacılarına yuklenme hata olacaktır. Eski oyuncular shaktar 3 lüsünü de gordu max'i lopezi de gordu de la cuesta'yıda tsigalko'yuda gordu. Ondan dolayı bu oyuncu abartılmıs bu oyuncu
zayıf bırakılmıs konusunda kı tartısmalar doğaldır ve surer. Arda konusunda da benım bır cok elestırım var balance crossıng strange gıbı bı suru değer bence yanlıs ancak bunlar ufak seylerdır. A.B. konusuna geri dönersek yanılmıyorsam Berkinin pa' sı ardaya yakındı 10.2 de sımdı de benzer oldugunu dusunursek şöyle bir mantık kurabılırız: ardaya barca talıp ve bu sıze cok buyuk sacmalık gelmıyor o zaman berkine de ardaya yakın pa lı bır oyuncu olarak realın talıp olması sacma gelmemelı. Ardayı herkez ızlıyor ve kendını en azından turkıyedekı futbol severler nezdınde kanıtlamıs bır oyuncu ve uluslararası arenada gs ve mıllı takımla oynadıgı maclar ortada. Berkinin kendını ıspat ettıgı bır alan yok ve dunya tarıhınde genc yasta barca veya real tarafından alınan turk oyuncu yok. Bunun gibi birçok ornek var berkınde telloda hakanda ahmette mahmutta kalmayalım bu gıbı bır suru sacmalık var. bu sorun sızden mı kaynaklanıyor ıngıltereden mı bılmem ama bı sorun var ve bu sorun turkıye lıgını oynanamaz kılıyor.
Berkin ozelinde yorum yaparak baslamak istiyorum. Mumkunse Berkin'in 27-28 yasindaki profilini gosteren bir ekran goruntusu alin. Oyunun baslangicindan bu zamana kadar hangi takimlarda ne kadar oynadigini ve ne basardigini gosteren bir ekran goruntusu de alirsaniz iyi olur.
Ben kendi gordugumu ilistireyim.
http://www.ressim.net/upload/297e0716.jpg
http://www.ressim.net/upload/7e533b27.jpg
Yukardaki konular tartısılabılınır ve mazeretler surulebılır seylerdır. Sadece oyunu daha ıyıye goturmek ıcın yapılan konusmalardır. Şimdı ise tartısmaya açık olmayan,cevap beklemediğim ve açık bir şekilde işini iyi yapmayan arkadaşların yapmış olduğu en kibar manada yanlışlıkları dile getireceğim. Aydın Yılmaz diye bir futbolcu var arkadaşlar haberiniz yok. Bu arkadaşımız Gs'de oynardı bir zamanlar siz o zamanlar küçüktünüz hatırlamyabilirsiniz. Bu arkadas sağ açıktı. solda ve forvette de oynayabılırdı. Hatta Gs nin mucize Şampiyonluğunda Konyada sol taraftan attığı gol unutulmazdı. Anlaşılan o gol bazı Gs araştırmacılarını o kadar etkilemiski onun natural yeri sol açık gibi gösterilirken sağ taraf 2. plana atılmış.
Daha once yazmistim. Aydin solda oynadigi ve iceriye kat ettigi zaman oynadigi oyunu, sag acik oynadigi hic bir zaman oynayamadi. Evet sag acik olarak cikti. Ribery diye bir oyuncu var (yanlis anlamayin, Aydin ile Ribery'yi karsilastirmiyorum). Bu Ribery denilen oyuncu yillarca sag acik oynadi. Galatasaray'a geldi, sag acik oynadi. Ama ilginc bir durumdur ki Ribery oyunda naturel sol acik. En iyi oynayabildigi mevki olarak sol acik belirlenmis yani. Aydin'i da solda daha etkili buldugumuz icin AML=20, AMR=19 yapildi.
Arda Turan da sol tarafta rahat değilmiş aynı arkadaşlara göre. Bunca sene zordan oynamıs, ondan dolayı başarısız olmus ve bu sene asıl yeri olan ortaya geçerek asist ve gol patlaması yaşamış.
Arda icin de ayni durum gecerli. Eger arastirma nedeniyle bir adet naturel mevki secme zorunlulugumuz olmasa, belki de hem AML hem de AMC Arda icin naturel olurdu. Ama bir tercih yapilmasi gerekli. Bu tercih de Arda'nin AML, AMC hem de AMR'de hemen hemen esit seviyede oynayabilmesi seklinde ayarlandi. Ne de olsa Arda, ozellikle bu yil, hem ortada, hem sag hem de sol kanatta nerede ihtiyac olduysa oynadi ve basarili oynadi.
Bir mevkiye 15 ustu deger verildigi surece oyuncu o mevkide oynayabilir. 18 veya 19 verildigi takdirde, hemen hemen 20 kadar iyi oynayabilir. Bunu ben soylemiyorum, bu oyunun kodunu yazanlar soyluyor.
Şimdi bu yazdıklarıma cevap beklemiyorum ki bundan sonra zaten yazı yazacagımı dusunmuyorum cunku forumda uzun vakıt tartısmalara gırecek vaktım ve ıstegım yok. Arda ve aydının pozisyonları tartısmaya AÇIK DEĞİLDİR. Bunun sorumlusu ilk etapta turkıye lıgı gs arastırmacısı gibi gelmekte bana. Eğer değilse, kardeşim sen burda yazmısın ama bız yaptık yolladık merkez boole yapmıs diyecekse şimdiden özür dilerim bu yazının baska versiyonunu official sitede yazarım. Ve bu olaylar oyunun ilk versiyonundan beri boyle hadi hata oldu diyelim kardesim hiç mi farketmiyorsunuz aydın sağda arda solda natural değil. Bunda sorumlu kımse açık şekilde bu oyuna zarar veriyor ve işini yapmıyor.
bu arada
''Salukvadze'yi Manchester United'ın alması mı yoksa Tello'yu Tottenham'ın alması mı abestir? Yanıtınızı duyuyor gibiyim'' diyen 19 yasında ki eskisehirspor arastırmacısı kardeşim tabıkı manu nun ısmını duymadıgım gurcu arkadası alması daha MANTIKLIDIR ukala arkadasım. Manu tarihinde böyle transferlerin ornegı coktur ama 2. sınıf 30 yasında ve ulusal takımında buyuk bır basarı yasamamıs guney amerıkalı bir oyuncuyu tottenham'ın veya baska bır Pl takımının 7-8 m eurolara turkıyeden aldıgı gorulmemıstır. Umarım futbol bılgının gelısmesıne yardımcı olmusumdur genc kardesim.Mustafa icin yazdiklarinizi yakistiramadim.
Bakiniz. Hakan Balta'dan daha kaliteli ve daha genc bir sol bek'e sahip olmasina ragmen Lyon yedek bekletmek icin Hakan Balta'yi aliyorsa, burada sorunu ben arastirmada aramam.
Tottenham gidip Tello gibi bir oyuncuyu yedek olsun diye 8 milyon Euro'ya aliyorsa, burada sorunu ben arastirmada aramam.
Servet'den daha iyi 4 tane stoper'i olan Man Utd gidip Servet'i satin almak istiyorsa, burada sorunu ben arastirmada aramam.
Baros'u isteyen Chelsea'nin 3 tane cok daha iyi santraforu ve cok gelecek vaad eden diger 2 santraforu varsa, Barcelona'nin 3 tane cok daha iyi santraforu varsa, Milan'in 4 tane cok daha iyi isantraforu varsa ve buna ragmen Baros'u istiyorsa, burada sorunu ben arastirmada aramam. Ozellikle Baros'a bakarsak, kendisinden daha iyi 82 tane santrafor var veritabaninda. Bunlardan 51 tanesi Baros'dan daha genc.
Gecmiste yurt disindan teklif almis Sercan Yildirim, Abdulkadir Kayali, Muhammet Demirci gibi oyuncular genc yaslarinda ayrilip onemli takimlara transfer olmadiysa suc sadece oyuncularin yeteneksizliginde degil.
Cozmek esasinda kolay. CA ve PA'lari kisar, oyuncularin transferinin onune gecilir rahatlikla. Bu sefer de siz memnun olursunuz, Turk oyunculara yeterince deger verilmiyor, Turkiye veritabani kotu diyenler tekrar hortlar.
Iki ucu...
Ahmet Göktaş
08.Mart.2010, 01:36
Yok yok rastlantı değil yahu. Bursa ile kariyer açtım denemek için, ilk hazırlık maçının 3. dakikasında Sercan sakatlandı.
edit: al işte bir maçta en az 2 sakat istatisliği yine değişmedi dc oyuncumda gitti.
Cidden buna bir çözüm bulunamayacak mı ?
iloveyouhagi
08.Mart.2010, 01:46
açıklamalar için öncelikle teşekkür ederim.
''Rep fazlaligi oldugunu sanmiyorum cunku ozellikle bu tip transferleri etkileyen World Reputation icin gayet net kriterlerimiz var ve hemen hemen her oyuncu icin bu kriterlerin en alt kademesinde bu reputation degerleri veriliyor.''
bu benım aklıma gelen ilk sebepti. Dediğinizden çıkardığım türkiyenin rep'i doğru ayarlandı bunda bir hata yok.
''Cetin'i Kasim ayinda U18'de izlemeniz ilginc cunku en son U18 macini (o zamanki adi ile DSGL) Cetin 12 Mayis 2008'de oynamis.''
İzlediğim maç floryada a2 takımı ile u-18 arasında idi. 2 devrede de değişik kadrolar çıkmıştı. Hatta Gs altyapının başına Jan Derks'i bir gun once getirmişti ve o da maçı izliyor ve müdahalelerde bulunuyordu. Umarım açıklayıcı olmuştur.
''Berkin ozelinde yorum yaparak baslamak istiyorum. Mumkunse Berkin'in 27-28 yasindaki profilini gosteren bir ekran goruntusu alin. Oyunun baslangicindan bu zamana kadar hangi takimlarda ne kadar oynadigini ve ne basardigini gosteren bir ekran goruntusu de alirsaniz iyi olur.''
sizin iyi niyetle cevaplamanızı sorunlarımıza çare bulmanızı saygıyla karşılıyorum. Ancak daha önceki yazılarda tello ornegınde oldugu gibi her futbolcu ozelınde acıklama yapmak bu sorunu cozmuyor. Çunku her futbolcuya zorlama cevaplar bulunuyor kanaatındeyım. En azından sunu soylemekte fayda var sızde berkın bayerne bende reale gıttı. Sizce bunlar olağan durumlar mıdır? Ben zaten tello yada berkın ozelınde bu sorunu tartısmak ıstemıyorum bu anladıgım kadarıyla bı suru kısıde gerceklesen bı problem, burda tahmınen oyunun sıstematıgınde bır problem var.
''Arda icin de ayni durum gecerli. Eger arastirma nedeniyle bir adet naturel mevki secme zorunlulugumuz olmasa, belki de hem AML hem de AMC Arda icin naturel olurdu. Ama bir tercih yapilmasi gerekli. Bu tercih de Arda'nin AML, AMC hem de AMR'de hemen hemen esit seviyede oynayabilmesi seklinde ayarlandi. Ne de olsa Arda, ozellikle bu yil, hem ortada, hem sag hem de sol kanatta nerede ihtiyac olduysa oynadi ve basarili oynadi.''
''Daha once yazmistim. Aydin solda oynadigi ve iceriye kat ettigi zaman oynadigi oyunu, sag acik oynadigi hic bir zaman oynayamadi. Evet sag acik olarak cikti. Ribery diye bir oyuncu var (yanlis anlamayin, Aydin ile Ribery'yi karsilastirmiyorum). Bu Ribery denilen oyuncu yillarca sag acik oynadi. Galatasaray'a geldi, sag acik oynadi. Ama ilginc bir durumdur ki Ribery oyunda naturel sol acik. En iyi oynayabildigi mevki olarak sol acik belirlenmis yani. Aydin'i da solda daha etkili buldugumuz icin AML=20, AMR=19 yapildi.''
Aydının sol açık olarak ligde basarılı olamadıgı (sag acık olarak da bi kaç maç haric) aşikarken ve ligde sol acık ve sag acık olarak maç içinde değiştiği maçları izlemiş biri olarak Aydının sol acık natural olmasını aklım hayalım almamakta. Kusura bakmayın ama aydının sol acık natural olması tartısılır sey degıldır.
Arda konusunda gelırsek bende sahsen ardanın amc olarak daha basarılı olabılecegını dusunuyorum.ancak bu sadece ardanın yeteneklerı goz onune alnırak aklımda olusan bır fıkırdır. ve henuz ıspatlanmamıstır. ardanın kendı beyenatıda kanatta oynamanın daha iyi oldugudur. (Bkz:http://www.tff.org/default.aspx?pageID=286&ftxtID=4217)
Şimdi tek bir tercih olması durumunda ardanın amc natural yapılması ne kadar uygundur. Dedğiniz gibi keske 2 tercih yapılma hakkı olsa amc aml natural olsa ancak mademkı 1 tercıh hakkı var bunun amc 'de kullanılması rasyonel bır tercıh deıldır. Ve kusura bakmayın ama herturlu olayı tartısırım oyuncu ozellıkler hatta transfer hatası vs acıklaması akla mantıka uygun seyler olabılır dıe dusunurum ama aydın ve arda konusu bence cok buyuk bır hata ve ekıbınızı bu konuda sorgulasanız ıyı olacagı kanısındayım.
''Mustafa icin yazdiklarinizi yakistiramadim.''
bu konuyu uzatmayacagım.benım ıcın bıtmıstır.
''Bakiniz. Hakan Balta'dan daha kaliteli ve daha genc bir sol bek'e sahip olmasina ragmen Lyon yedek bekletmek icin Hakan Balta'yi aliyorsa, burada sorunu ben arastirmada aramam.
Tottenham gidip Tello gibi bir oyuncuyu yedek olsun diye 8 milyon Euro'ya aliyorsa, burada sorunu ben arastirmada aramam.
Servet'den daha iyi 4 tane stoper'i olan Man Utd gidip Servet'i satin almak istiyorsa, burada sorunu ben arastirmada aramam.
Baros'u isteyen Chelsea'nin 3 tane cok daha iyi santraforu ve cok gelecek vaad eden diger 2 santraforu varsa, Barcelona'nin 3 tane cok daha iyi santraforu varsa, Milan'in 4 tane cok daha iyi isantraforu varsa ve buna ragmen Baros'u istiyorsa, burada sorunu ben arastirmada aramam. Ozellikle Baros'a bakarsak, kendisinden daha iyi 82 tane santrafor var veritabaninda. Bunlardan 51 tanesi Baros'dan daha genc.
Gecmiste yurt disindan teklif almis Sercan Yildirim, Abdulkadir Kayali, Muhammet Demirci gibi oyuncular genc yaslarinda ayrilip onemli takimlara transfer olmadiysa suc sadece oyuncularin yeteneksizliginde degil.
Cozmek esasinda kolay. CA ve PA'lari kisar, oyuncularin transferinin onune gecilir rahatlikla. Bu sefer de siz memnun olursunuz, Turk oyunculara yeterince deger verilmiyor, Turkiye veritabani kotu diyenler tekrar hortlar.
Iki ucu...''
Tello, berkın sorularının cevapları burda. Acıklayıcı cevabınız ıcın tessekkur ederım.bu cevabınıza dayanarak ben bu soruların cevabını official forumda aramaya calısacagım.
turk oyuncuların ca pa ları konusunda ıse sıze hak verıyorum burda kımseyı tatmın etmek mumkun olmayabılır. ben abartı bulurken bazıları dusuk bulabılır ancak daha oncekı oyunlardan cok buyuk farkı olmadıgını gozlemlemekteyım ve eskı oyunlarda bu sorun olmadıgına gore bunun kaynagı ca pa olmadıgı acık.
Syg.
Ahmet Göktaş
08.Mart.2010, 02:02
Yahu birde büyük bi sorun gibi geldi bana , Kondisyon bi türlü düzelmiyor kimsede, bi hazırlık maçı yaptım , 13 gün ara verdim maç yapmadım hala herkesin 79-81 arası sürünüyor :S
@perpetua
Arda'ya 2 Tane Natural Mevkii Veremediğinizi Yazmışsınız da Aklıma Birşey Takıldı...
Ben Oyunda 2 Tane Natural Mevkii de Oynayan Adamlar Gördüm :confused: Acaba Onlar 18-19 Değer Aldıkları İçin Diğeride Mi Natural Gözüküyor du?
Yoksa Ben Mi Yanlış Hatırlıyorum(Regen Oyuncularda da Görmüş Olabilirim.Hatta Regenlerde Kesinlikle Gördüm.Bu Konuda Eminim.Ancak Normal Oyuncularda Gördüm Mü Onu Hatırlayamadım Şimdi.)
Bir Oyuncuya 2 Tane Natural Mevkii Vermek Yasak Mı?
Bu Konuda Beni Aydınlatırsanız Sevinirim...
Teşekkürler...
exe_genesis
08.Mart.2010, 04:30
@perpetua
Arda'ya 2 Tane Natural Mevkii Veremediğinizi Yazmışsınız da Aklıma Birşey Takıldı...
Ben Oyunda 2 Tane Natural Mevkii de Oynayan Adamlar Gördüm :confused: Acaba Onlar 18-19 Değer Aldıkları İçin Diğeride Mi Natural Gözüküyor du?
Yoksa Ben Mi Yanlış Hatırlıyorum(Regen Oyuncularda da Görmüş Olabilirim.Hatta Regenlerde Kesinlikle Gördüm.Bu Konuda Eminim.Ancak Normal Oyuncularda Gördüm Mü Onu Hatırlayamadım Şimdi.)
Teşekkürler...
Oyunda cok var. Ben karsilasmistim. Ornek bi oyuncu :) Regende degil.
http://i50.tinypic.com/ehc0eq.png
exe_genesis
08.Mart.2010, 05:13
Sakatliklarin olusma oranini azaltma gibi bi sansimiz var mi? Her mac 3 oyuncum en az 4 hafta sakatlaniyor. Takimda saglam adam kalmadi v3 den sonra.
vurdugol
08.Mart.2010, 09:35
Benim takımıma yapılan her türlü eleştiriyi değerlendirdim ben ve hiçte kırılıp bozulmadım. Sonuçta bende dünyaya araştırmacı olarak gelmedim. Ama orda durum araştırmaya eleştiri değil kişiliğime bir hakaret içerdiği için öyle bir tepki verdim. Sizlere birşey anlatmaya çalıştı Ömer Şef'imiz. Ben onun yazdıklarını alıntı yapıp altına aynen katılıyorum yazsam ne olacak? Zaten şef yazmışsa bütün ekip yazmış demektir. Ancak konu benim ukalalığıma kadar geldiyse bunun sorumlusu ben değilim kimsede kusura bakmasın. Sonra ne zihniyetimiz kaldı ne seviyemiz. Eğer kendini, kendi ekibini savunmak ukalalık ise; EVET BEN BİR UKALA'YIM. HEM DE EN ALASIYIM...
Saygılar...
bakın sayın arkadaşım,
yazıları birbirine karıştırmayalım. kişiliğine hakaret ettiğini düşündüğün kişi ben değilim ancak buna rağmen başka bir yazarla benim söylediklerini birleştirip karşında sana saldıran bir cephe yaratmaya çalışıyorsun.
tekrar ediyorum: demagoji yapılacaksa alasını yaparım. ama yapmıyorum çünkü amacım, ucuz zaferler kazanmak değil tartışmanın sounda daha net aydınlık bir fikre sahip olmak ve verimli olmasını istediğim eleştirilerde bulunmaktır.
ben sizin takımınıza karşı bir eleştiride bulunmadım, bir başkasının da bu son tartışmalarda eskişehirspor adına herhangi bir eleştirisi olmadı, ancak siz bambaşka bir şeyden bahsediyor olduğum halde tutup benim yazdıklarımın üzerine şu tepkiyi verdiniz:
Sorunun sadece bizde görülmesi bu kadar kolay öyle mi? Bakın bakalım İtalyan Araştırmacılara, Portekizli Araştırmacılara... Hersene Cardozo'nun profilini görüyoruz. Adam daha Avrupa'da kendini gösteremedi. Aynı şekilde Simon Vukcevic, Joao Moutinho... Bana bu adam abartı dediğiniz 1 tane adam gösterin Türkiye liginden. Üstüne üstük elimizi sıkı tutuyoruz diye kızanlar bile oluyor bize. Yeri geldimi profilci, yeri geldimi olaylara göre yorum yapmak olmuyor. Oyunda saçma sapan ne transferler oluyor. Sadece Türkiye ile alakalı değil. Salukvadze'yi Manchester United'ın alması mı yoksa Tello'yu Tottenham'ın alması mı abestir? Yanıtınızı duyuyor gibiyim.
Saygılar...
bu tepkiniz saçma sapandı ve eminim ki yazılanları adam gibi okumadığınızdan kaynaklanıyordu. çünkü ben yine gayet nazik, aklıbaşında bir tavırla işin nasıl yürüdüğüne dair fazla fikrim olmadığını dolayısıyla sorunların Türkiye sorumlularıyla ilgili olduğunu düşünmekten kendimi alamadığımı belirtmiştim.
bir başka husus da şudur: karşılaştırma yapacaksanız doğrular üzerinden yapacaksınız; yanlışlar üzerinden değil:
manchester united'ın bilmemkimi alması benim zerre umrumda değil. elbette sorunlar, yanlışlar olacaktır herkes bunun farkında, ancak daha evvel görülmediği kadar gerçek dışı transferler oluyorsa burada bir yanlış var demektir. ben de haliyle "geçmişte oyun neydi şimdi ne olduya" bakıyorum ve arada derin bir fark görüyorum, üstelik sadece burada değil sanal, gerçek her türlü ortamda bununla ilgili bir sürü şikayetin olduğunu okuyorum dinliyorum paylaşıyorum. sebebini makul şartlarda soruyorum eleştirilerimi dile getiriyorum.
iloveyouhagi nickli arkadaşın oyunla ilgili yazdıklarına tamamen katılmakla beraber yazısının sonunda vurguladığı sigames official forumunda benzer soruların cevaplarının aranması durumunu ise mantıklı buluyorum. sorup araştırmış olan varsa merak ediyorum.
Berkin Arslan 10.2 oyunumda 18 yaşında GS'den Barcelona'ya transfer oldu. 26 yaşında da Benfica'ya transfer ettim. CA'sı 170'e erişti. Sağ kanatta oynatıyorum çoğu kez ve oyunundan memnunum.
10.3'te düzeltildiyse bilemem ama en azından bir oyuncumuz bu şekilde olabilir, ileride büyük takımlarda oynayabilir. Berkin'de hata yapıldığını düşünmüyorum. Zaten Türkiye'den çıkan büyük yıldızların çoğu Galatasaray'dan çıktı.
Benim kendi kanaatim oyunculara PA verirken çok kısıtlı davranmamak. Zaten Türk futbolcuların çoğu PA'sına hidden mental özelliklerinin düşüklüğünden erişememeli. Arada bir Nihat gibi, Arda gibi fırtabilir aralarından.
Tabii kural ve kaideler var, PA'sı belli düzeyin üstünde oyuncu sayısının da bir kısıtı vardır elbet.
perpetua
08.Mart.2010, 12:23
sizin iyi niyetle cevaplamanızı sorunlarımıza çare bulmanızı saygıyla karşılıyorum. Ancak daha önceki yazılarda tello ornegınde oldugu gibi her futbolcu ozelınde acıklama yapmak bu sorunu cozmuyor. Çunku her futbolcuya zorlama cevaplar bulunuyor kanaatındeyım. En azından sunu soylemekte fayda var sızde berkın bayerne bende reale gıttı. Sizce bunlar olağan durumlar mıdır? Ben zaten tello yada berkın ozelınde bu sorunu tartısmak ıstemıyorum bu anladıgım kadarıyla bı suru kısıde gerceklesen bı problem, burda tahmınen oyunun sıstematıgınde bır problem var.
Oyunun sistematiginde bir problem oldugu gercek. Mesela Arda 5 sene once -9 potansiyelli yapilsa, o da hemen kapilacakti oyunda. Turk futbolunun gerceklerine bakmadan.
Sorgulanmasi gereken, bizim genc oyuncularimizin neden yurt disina gitmedigi/gidemedigi ve bunun oyunda nasil yansitilabilecegi:
1. 18 yasinin altindaki oyuncular icin ailelerinin de oyuncu ile beraber gitmesi gerekiyor (Fifa kurali). Yani oyuncunun rizasi yetmiyor. Kulupler bu genc oyunculara az para odedigi icin, ailesinin de yurt disinda is bulup calisabilecek durumda olmasi gerekiyor.
2. Belki de yurt disinda alabilecekleri egitimi, gosterecekleri gelisimi Turkiye'de aldiklari egitim ile esdeger goruyorlar.
3. Turkiye'de yabanci limiti nedeniyle Avrupa'dan daha cok para kazanabileceklerini biliyorlar.
4. Kulup baskanlari, genc yasta profesyonel sozlesme imzalattiklari oyuncularin transferinin onune gecen buyuk transfer bedelleri istiyor.
5. Oyunculara sozlesmelerinin bitmesine 1 yil ila 6 ay kala ultimatom veriliyor. Ya imzalarsin, ya da seni oynatmayiz deniliyor. Genc takimlara yollaniyor ve sozlesme yenileyene veya sozlesmesi bitene kadar bu oyuncular oynatilmiyor. Tabii bu genc oyuncular da genelde mecbur kalip sozlesme imzaliyor. (Ali Turan olayinin Kayserispor'dan bu kadar cok ses getirmesi de bu nedenle. Bir defa kapi acilirsa, durduramayiz korkusunda Kayserispor ve Ali Turan'a eziyet ederek ayni durumda olan baska oyuncularin benzer bir tesebbuste bulunmasinin onune gecmeye calisiyor).
6. Oyuncularimizin temel egitimi yetersiz.
vs. vs.
Bir gercek var ki bir cok sey Turkiye'de, Avrupa'dan daha farkli isliyor. Bu nedenle de ya biz Avrupa'ya (yani oyunun isleyis sekline) yaklasacagiz, ya da oyun bize yaklasacak.
Aydının sol açık olarak ligde basarılı olamadıgı (sag acık olarak da bi kaç maç haric) aşikarken ve ligde sol acık ve sag acık olarak maç içinde değiştiği maçları izlemiş biri olarak Aydının sol acık natural olmasını aklım hayalım almamakta. Kusura bakmayın ama aydının sol acık natural olması tartısılır sey degıldır.
Tercih, soldan iceriye kat etmesini daha etkili buldugumuz, cizgiye inmekte zorlandigi icin derinden orta yapmayi tercih ederken solda bunu daha basarili yapmasindan dolayi sol olarak kullanilmis. Sonucta Aydin gercekte de, oyunda da iki kanatta birden oynayabiliyor.
Arda konusunda gelırsek bende sahsen ardanın amc olarak daha basarılı olabılecegını dusunuyorum.ancak bu sadece ardanın yeteneklerı goz onune alnırak aklımda olusan bır fıkırdır. ve henuz ıspatlanmamıstır. ardanın kendı beyenatıda kanatta oynamanın daha iyi oldugudur. (Bkz:http://www.tff.org/default.aspx?pageID=286&ftxtID=4217 (http://forum.turksportal.net/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.tff.org%2Fdefa ult.aspx%3FpageID%3D286%26ftxtID%3D4217))
Bazi haberler bayatlar. Mesela 2 sene onceki Arda'nin kendisini kanatta daha rahat hissetmesi bayat bir haberdir bence. Ayni roportaj'da serbest oynamayi en cok sevdigini de belirtiyor.
Şimdi tek bir tercih olması durumunda ardanın amc natural yapılması ne kadar uygundur. Dedğiniz gibi keske 2 tercih yapılma hakkı olsa amc aml natural olsa ancak mademkı 1 tercıh hakkı var bunun amc 'de kullanılması rasyonel bır tercıh deıldır. Ve kusura bakmayın ama herturlu olayı tartısırım oyuncu ozellıkler hatta transfer hatası vs acıklaması akla mantıka uygun seyler olabılır dıe dusunurum ama aydın ve arda konusu bence cok buyuk bır hata ve ekıbınızı bu konuda sorgulasanız ıyı olacagı kanısındayım.
Benim hesabima gore Arda bu sezon 15 mac AMC, 9 mac AML, 8 mac ST ve 7 mac AMR oynamis. Bu Galatasaray'da bu sezon oynadigi 39 mac icin mevcut dokumdur. Hem Kewell, hem Caner, hem de Aydin Yilmaz bu sezon sol kanatta Arda'ya tercih edilmis bir cok macta.
Arda'nin AML oynadigi maclar:
Levadia
Ankaraspor
Sturm Graz
Ankaragucu
Fenerbahce
Antalayspor
Genclerbirligi
Denizli Bld.
Kasimpasa
Ayrica Galatasaray gecen yildan beri sirasiyla Kewell, Caner ve Giovani Dos Santos gibi 3 tane sol ayakli ve sol kanatta oynayabilen oyuncu aldi ve bu bolgede oynatti. Kewell ilk geldiginde, Arda gidiyor mu diye herkes sormaya basladiginda, Skibbe, Kewell'i Arda ile beraber oynamasi icin aldik dedi. Sezon basinda Arda sag kanatta oynar diye dusunulurken, Galatasaray gidip Keita'yi aldi. Kewell sakatlandi ve Arda rahatlikla orada oynar diye dusunmek yerine, Caner oraya monte edildi. Kanatlarda derinlik olmasi icin Giovani alindi. Sonucta Arda 23 macta merkezde oynarken, 16 macta kanatlarda oynadi.
Genel olarak oyuncu mevkilerinde itiraz ettiginiz 1 puanlik ufak bir fark. Ne oyuncunun performansini onemli bir seviyede etkileyen, ne de oyuncunun transferini onemli bir seviyede etkileyen bir fark. Yazdiginiz gibi fahis bir durum da yok ortada. Bence transfer sorunu, cok daha uyku kacirtacak cinsten bir sorun cunku cozumu editor'e girip 2 tane rakami degistirmekten daha koklu degisiklikleri gerektiren bir sorun.
Tello, berkın sorularının cevapları burda. Acıklayıcı cevabınız ıcın tessekkur ederım.bu cevabınıza dayanarak ben bu soruların cevabını official forumda aramaya calısacagım.
turk oyuncuların ca pa ları konusunda ıse sıze hak verıyorum burda kımseyı tatmın etmek mumkun olmayabılır. ben abartı bulurken bazıları dusuk bulabılır ancak daha oncekı oyunlardan cok buyuk farkı olmadıgını gozlemlemekteyım ve eskı oyunlarda bu sorun olmadıgına gore bunun kaynagı ca pa olmadıgı acık.
Syg.Sorun esasinda oldukca basit. Turkiye'de yabanci limiti diye bir olay var. Bu da oyuncularin ederlerinden fazlasinin oyunculara odenmesine neden oluyor.
Mesela Mehmet Topuz diye bir adam var. Bu adam yilda net 2.2 milyon Euro civarinda para kazaniyor medyamiza gore. Yani haftada 42307 Euro civarinda bir para.
Cesc Fabregas diye bir adam var Arsenal'de. Bu genc, haftada brut 69 bin Euro civarinda kazaniyor. Ama bu aldigi paradan vergi de oduyor. Bu vergi asagi yukari %50. Eger %50 vergi oduyorsa, bu demektir ki Fabregas'in haftalik kazancinin 34,500 Euro civarini eve goruruyor.
Yani Mehmet Topuz'un net kazanci, Fabregas'dan daha fazla.
Bu sadece Topuz'a ozel bir durum da degil. Turkiye'de Fabregas'dan daha fazla kazanan Milan Baros, Filip Holosko, Matias Delgado, Volkan Demirel, Arda Turan, Kader Keita, Matteo Ferrari, Harry Kewell, Andre Santos, Fabian Ernst, Marcio Nobre, Diego Lugano, Nihat Kahveci, Deivid de Souza, Elano Blumer, Alex de Souza, Emre Belozoglu ve Daniel Guiza da var.
Hatta Drogba yilda 3 milyon Euro net kazaniyor (yilda 6 milyon Euro brut). Guiza ise net 3.5 milyon Euro civarinda. Haliyle bu oyuncular mevcut refahlarini bir cok baska ulkede bulamayacagi icin de satilamiyor.
Inandirici gelmiyorsa, ozellikle Arshavin'in EPL'deki vergiler konusunda soylediklerini internet uzerinden arastirarak bulmak mumkun.
Oyunda bu gercek yansitilamadigi surece, garip transferler, diger her seyi dogru yapsaniz da, devam eder. Oyunun bize yaklasmasinin ilk evresi bu sorunu duzeltme ile olmalidir bence.
Eger SI forumlarina giriyorsaniz ve oyunun ileriye gitmesi icin beta test yapmak isterseniz bu konuda basvuru yapabilirsiniz. Beta tester olarak kabul edilmeniz icin benim bir katkim olabilir. Eger boyle bir niyetiniz ve ayiracak zamaniniz olursa bildirebilirsiniz. Iyi derecede Ingilizce bilen ve ozellikle Turkiye ligindeki eksiklikleri gidermek icin beta testlere katilacak arkadaslara hep ihtiyac var.
perpetua
08.Mart.2010, 12:51
@perpetua
Teşekkürler...
Bizden istenilen, oyunculara sadece tek bir naturel mevki verilmesi. Bu kurali uygulayan arastirmacilar da var, uygulamayan arastirmacilar da var.
Bizden istenilen, oyunculara sadece tek bir naturel mevki verilmesi. Bu kurali uygulayan arastirmacilar da var, uygulamayan arastirmacilar da var.
Cevap İçin Teşekkür Ederim :)
Bu Arada Bir Üstteki Mesaj'da Beta Tester Olarak Katılıp Türk Ligi'ni İnceleyebileceğimizden Bahsetmişsiniz.Ben Açıkcası Katılmak İsterim.Elimden Gelen Yardımıda Yaparım.Neler Yapmam Gerekiyor Acaba?
SI Forumlarına Girip Başvuru Yapsam Yeterli Olur Mu?
perpetua
08.Mart.2010, 15:30
Cevap İçin Teşekkür Ederim :)
Bu Arada Bir Üstteki Mesaj'da Beta Tester Olarak Katılıp Türk Ligi'ni İnceleyebileceğimizden Bahsetmişsiniz.Ben Açıkcası Katılmak İsterim.Elimden Gelen Yardımıda Yaparım.Neler Yapmam Gerekiyor Acaba?
SI Forumlarına Girip Başvuru Yapsam Yeterli Olur Mu?
Genelde SI forumlarinda beta test yapacaklar cimbiz ile seciliyor. Ozellikle oyun ile ilgili yapici elestiri yapan, yazdiklari ile analitik dusunce sahibi oldugunu gosteren kisiler seciliyor.
Genelde SI forumlarinda beta test yapacaklar cimbiz ile seciliyor. Ozellikle oyun ile ilgili yapici elestiri yapan, yazdiklari ile analitik dusunce sahibi oldugunu gosteren kisiler seciliyor.
Simdiden SI Forumlarında Takılmaya Başlasak Ve Düşüncelerimizi Söylesek;Sizinde Desteğinizle Fm 2011 İçin Beta Tester Olabilirmiyiz ki :p
Seçiliyor ama görülüyor ki bu testerlar ile de olmuyor.
SI şunu bilmiyor, kod kadar önemli yapılan testler. Gerekirse maaşla tester alınmalı. Oyunda hata çıkarsa da testerlar sorumlu tutulabilmeli. Yoksa ben de olurum tester, sokaktaki Ali Veli Hasan da.
el.nino
08.Mart.2010, 16:07
aydoğan abi 10.3 ü çözdünmü:Dben hep bi yerden eksik veriyorum.oyunun kontrolü bende oluyor yeniliyorum.topla alakamız olmuyo maç boyunca 3-4 tane atıyorum.böle olunca hiç zevk almıyorum oyunu kapatıyorum.olanda miles'a oluyo.hep ona çatıyorum oyunu kapatırken:)
Melekovic
08.Mart.2010, 16:15
Demek ki testerları çok iyi seçmek gerekiyor, FM 2010 bize bunu gösterdi. Nasıl test etmişler hayret, oyun oyun demeye bin şahit ister halde ve testerlar gözden geçiriyor.Demek ki çoğu uygun fiyata oyunu alabilmek için tester olmuş,ya da profesyonel değil diye konuyu umursamıyorlar yüzeysel bir test edip bırakıyorlar.
Bu konuda profesyonelleşme şart,tabi yine denilir SI tarafından maliyet kurtarmaz diye, ne yapıyolarsa o ayrı bir konu,oyunun yapılan en önemli araştırmaların çoğu beleşe, futbol araştırmacılarının azmiyle yapılıyor.
İlhancıma tamamen hak veriyorum.
el.nino
08.Mart.2010, 16:18
Demek ki testerları çok iyi seçmek gerekiyor, FM 2010 bize bunu gösterdi. Nasıl test etmişler hayret, oyun oyun demeye bin şahit ister halde ve testerlar gözden geçiriyor.Demek ki çoğu uygun fiyata oyunu alabilmek için tester olmuş,ya da profesyonel değil diye konuyu umursamıyorlar yüzeysel bir test edip bırakıyorlar.
Bu konuda profesyonelleşme şart,tabi yine denilir SI tarafından maliyet kurtarmaz diye, ne yapıyolarsa o ayrı bir konu,oyunun yapılan en önemli araştırmaların çoğu beleşe, futbol araştırmacılarının azmiyle yapılıyor.
abi tester alınacaksa 1 numaraya seni yazsınlar senin hata bulamadığın olursa zaten herkez alır oyunu:D
Ben bu tester işini 2 yıldır söylüyorum abi. 2 yıldır profesyonel testerlar ile çalışılması gerektiğini söylüyorum. Çok mu zor bir tester'a 200-300 dolar vermek? Adamın yapacağı iş de oyunu bizim gibi oynamak. Biz bunu farkediyorsak tester da farkedebilmeli. Korner hatasını farkedebilmeli. 10.0 için defansın pres olayını farkedebilmeli. Çok değil 1 hafta içinde farkediyoruz biz.
Bu testerlar para alsa işlerine ciddiyetle yaklaşırlar. Sorumluluk yüklenir sonuçta bir nebzede.
aydoğan abi 10.3 ü çözdünmü:Dben hep bi yerden eksik veriyorum.oyunun kontrolü bende oluyor yeniliyorum.topla alakamız olmuyo maç boyunca 3-4 tane atıyorum.böle olunca hiç zevk almıyorum oyunu kapatıyorum.olanda miles'a oluyo.hep ona çatıyorum oyunu kapatırken:)
Taktiksel olarak derin detaya girmedim. Girince Taktik ve Antrenman bölümünden takip edebilirsin.
Melekovic
08.Mart.2010, 16:33
Evet canım abisi en önemli olan o. Bri bakıyorsun bu forumdaki herkes testerlardan daha çok şey buluyor daha bir hafta bile olmadan.
Ama konunun SI tarafına bakalım,böyle böyle bir şey var diyosun, gerçekten mi diye şaşırıyolar. Ve de şaşıranda oyunla en alakalı kişilerden biri .
Yok şaka yaptık demek lazım aslında :D
Demek ki bu tester işi batak bir iş ve bu konuya dediğin gibi bir çözüm bulmaları gerekiyor.
Bir ara bende bunu söylemiştim ama aldığım cevap sen testerlar nasıl seçiliyor biliyor musun bil de ona göre konuş olmuştu.
Bazı şeyleri konuşmak için bilmek gerekmiyor hele durum apaçık ortadayken.
Neyse canım abisi,bu kafayla giderlerse kaybeden kendileri olur, kullanıcılar bir tamam der iki tamam der,sonra bir de diğer oyun vardı denesek mi derler ve ona geçerler.Ve bu piyasada biliyorsun eğer bir oyundan diğerine geçiş yapılırsa,sen ne kadar aklını başına alırsan al bir daha geri dönüş zor oluyor,çünkü kaybedilen güven oluyor.
KaPaLı
08.Mart.2010, 16:48
Abi dedikleriniz çok doğru ama hep diyoruz SI tamamen cebini düşünüyo. Bu oyun iyi veya kötü umurlarında değil. Zamanında nasıl CM oynardık. Ama 1-2 sene yaptıkları kötü iş yüzünden şimdi CM çok iyi oyun yapsada kimse ona bakmıyo niye çünkü zamanında yaptıkları şeyler iyileştiricez diye batırmak oldu.
Orjinal alanda korsan kullananda şikayetçi SI'nin yaptığından. Ne olacak FM bırakırsam hayatımdan birşey eksilmez. Sadece akşamları kendime uğraşacak başka şeyler bulurum. Maketten uçak falan yaparım ama yaparım bişeyler. Artık bu hale geldi çünkü. Piyasada o kadar çok oyun varki.
perpetua
08.Mart.2010, 16:56
Baba Hamdi: Gel seni beta test ekibine ekleyelim. FM 2011'de herhangi bir hata olursa, herkesin senden sormasini beraber izleriz. Tamam mi?
Melekovic
08.Mart.2010, 17:03
Bakın işte yanıt aynı bu tarz.
Yorumu size bırakıyorum. Benim demem gereken bir şey kalmadı.
Biz burda testerların profesyonelleşmesinden bahsediyoruz ama verilen yanıt hiç değişmiyor.Sen toz kondurma testerlara.
Bende o kadar işim arasında tester olayım.
Sanki bunu iddia ettim , bazrn çok gülünç oluyorsun kusura bakma :D
İlla tester da tester bu sistem çok güzel ben korurum diyorsan o senin bileceğin iş bir şey diyemem.
Ama aynı zamanda sen araştırma ekibindensin ve burdaki çocuklar canla başla o datayı bu hale getirmek için çalışıyolar ki buna sende dahilsin. Hak verilecek yerde hakkını teslim etmesini bilirim.
Ancak; bir oyun araştırmacısı olarak ve araştırma yapan diğer kişiler olarak yaptığınız datanın ve verdiğiniz onca emeğin SI tarafından yapılan laubali uygulamalar ve maç motoru sayesinde işlevsiz hale gelmesini,emeklerinin boşa gitmesini sen içine sindirebiliyorsan bu senin bileceğin iş.
Nokta.
Bu konuda da bir daha ne laf ederim ne de döner bakarım.
eXcitinG
08.Mart.2010, 17:05
İşi sadece Tester boyutunda düşünmemek gerek. Tabi profesyoneL Tester oLsa da Sigames in veriLen eksik noktaLarı giderme konusunda ne kadar başarıLı oLduğu konusu da ortaya çıkıyor. BeLki Tester Lar da bu hataLarı görüyordur. Ama Sigames bu hataLara çözüm buLamıyordur.
perpetua
08.Mart.2010, 17:14
Utopik buldugum testerlarin profesyonellesmesi dusuncesinden devam etmedim cunku kontrolum altinda olan bir sey degil.
Ama beta test yapmanin ne oldugunu gorebilmen ve verecek bir katkin varsa vermen icin ekibe eklenmeni saglamam mumkun. Merak etme, o zaman sana da toz kondurtmam. Ne de olsa ortaya bir emek koymus olursun o zaman.
Testerlari burada elestirmem cunku verdikleri emege, yazdiklarini okuyarak, verdikleri raporlari gorerek tanik oldum. Elestireceksem, yuzlerine karsi elestiririm.
Kodcularin hemen hemen her duzeltilen, ve duzeltilmeyen/duzeltilemeyen sorun icin de nedenleri okuyabildim. Elestirmem gerektigi zaman, onlari da yuzlerine karsi elestiririm. Ben kendi acimdan muhasebemi yaptim ve vardigim sonuc belli.
Bu arada, 4-5 yil once disaridan bakarken, senin mevcut dusuncelerinden cok farkli bir dusunceye sahip degildim. Bu nedenle de yadirgamiyorum.
perpetua
08.Mart.2010, 17:21
İşi sadece Tester boyutunda düşünmemek gerek. Tabi profesyoneL Tester oLsa da Sigames in veriLen eksik noktaLarı giderme konusunda ne kadar başarıLı oLduğu konusu da ortaya çıkıyor. BeLki Tester Lar da bu hataLarı görüyordur. Ama Sigames bu hataLara çözüm buLamıyordur.
Cozum bulamamak degil de, bazi temel cozumlerin ileriye atilmasi sozkonusu. Mesela vergilerle ilgili 1 yil once yazarak bunu kodlayacak olan kisinin bu sorunu bir kenara yazmasini sagladim.
Ama onlarin da bir planlamalari var. FM 2010 icin farkli ulkelerin, farkli vergi duzenlerinin eklenmesi planda yoktu. Bunun icin gerekli olan alt yapi calismasi yapilmamisti (veritabanina eklenecek yeniliklerden oyunda verginin kullaniciya nasil anlatilacagina kadar).
Belki FM 2011 icin yapilir. Belki FM 2022. Bu da onlarin bu konuda verdikleri oneme bagli. Yani kisacasi, oyunun en cok satildigi Ingiltere'de sorunun ne kadar az hissedilebilir olduguna bagli.
Filler Tepişti Arada Çimenler Ezildi Yine :p
Bizim Tester'lık İşi İle İlgili Sorumuz Güme Gitti :D
Başlayalım Mı SI'nin Forumlarında Boy Göstermeye :p
Ahmet Göktaş
08.Mart.2010, 17:27
Çok iyi ing. bilmen gerekli.
Çok iyi ing. bilmen gerekli.
Oha Bu Ne Hız Yaff :D
Yazdım Konudan Çıktım Forumdaki Yeni Mesajlara Baktım Cevap Attığını Gördüm :p
Bu Arada İngilizcem Fena Değildir :D
perpetua
08.Mart.2010, 17:31
Filler Tepişti Arada Çimenler Ezildi Yine :p
Bizim Tester'lık İşi İle İlgili Sorumuz Güme Gitti :D
Başlayalım Mı SI'nin Forumlarında Boy Göstermeye :p
Gume gitmedi.
Ozellikle bu bolum (http://forum.turksportal.net/vb/forumdisplay.php?f=613) beta test'e katkida bulunabilecek kisileri bulma amacli acildi.
Ama maalesef forumun en corak bolumlerinden biri.
Gume gitmedi.
Ozellikle bu bolum (http://forum.turksportal.net/vb/forumdisplay.php?f=613) beta test'e katkida bulunabilecek kisileri bulma amacli acildi.
Ama maalesef forumun en corak bolumlerinden biri.
Aslında Sizde Haklısınız,Daha Türkçe Forumda ki Kısım'a İlgi Gösterilmiyor SI Forumlarını Soruyoruz...
Ama Sorunlar Genelde Her Platform'da Dile Getiriliyor Diye Orayı Kullanmıyorum Ben.(Biraz Bahane Oldu Ama :p )
Şu Aşamada Zaten Yapabileceğimiz Çok Birşey Yok...
Fm 2010 Son Halini Aldı...
Ama Sormak İstediğim Soru SI Forumlarında Gözükmemiz Gerekiyor Mu?
Yoksa Burada Bulunmamız Yeterli Mi Tester'lık İçin?
Teşekkürler...
perpetua
08.Mart.2010, 17:45
Yapacak bir sey yok demek hic dogru degil. Elinizde en yeni olan FM 2010'un 10.3 surumu var. FM 2011'de bunun uzerine insa edilecek.
FM 2011 calismalari ise bir kac hafta icinde baslar.
Iyi derecede ingilizce bilinmesi ve SI forumlarinda yazilabilmesi onemli. Yazmis olmak onemli degil, beta tester olduktan sonra yazabilmek onemli. Burada zaten eksiklikler, hatalar yazildikca, FM 2011 icin duzeltilmesi gerekenler de ortaya cikmaya baslar.
Yapacak bir sey yok demek hic dogru degil. Elinizde en yeni olan FM 2010'un 10.3 surumu var. FM 2011'de bunun uzerine insa edilecek.
FM 2011 calismalari ise bir kac hafta icinde baslar.
Iyi derecede ingilizce bilinmesi ve SI forumlarinda yazilabilmesi onemli. Yazmis olmak onemli degil, beta tester olduktan sonra yazabilmek onemli. Burada zaten eksiklikler, hatalar yazildikca, FM 2011 icin duzeltilmesi gerekenler de ortaya cikmaya baslar.
Öncelikle Ben Birşey Yapılamaz Derken Fm2010 İçin Demiştim.Bir Yama Daha Gelmeyeceği İçin FM2010'a Düzeltme Yapılmaz Amacıyla Demiştim...
İngilizce Konusunu Yukarıda Yazmıştım.İngilizce'nin Bana Çok Büyük Bir Problem Çıkaracağını Sanmıyorum...
SI Forumlarında Şu Anda da Daha Sonrada Yazabilirim :p
Önceki Sayfalarda Belirtmiştim Mutu'yu Bedava Bile Satamama Olayından Sonra FM'ye Girmedim Bile Daha...
Bu Sebeple 10.3 Yamasının Ne Gibi Eksileri,Artıları Var Bilemiyorum...
Ama Bugün Bir Kariyer'e Başlayarak Deneyeceğimden Emin Olabilirsiniz(Detayları Daha İyi Yakalamak İçin Türkiye Veya İngiltere Liglerinden Birisini Oynayacağım)
Cevaplarınız İçin Çok Teşekkürler...
Bana 10.3 yaması için 2 hafta süre ve 200 euro verselerdi, sabah akşam oynar, çeşit çeşit taktikleri maç motorunda dener, ve bulurum. Hata bulmak çok da zor değil. Deneyerek zaten bulursun. Tek input da yamanın ta kendisi. Zaten keyif alıyorsun, bir de yanında aldığın parayla sana sorumluluk da yükleniyor.
Ya, ben herhalde anlayışı kıt bir insanım. Yama çıkalı kaç gün oldu, hemen bulduk korner taktiğini. Bu kadar mı zor testerlık?
Bunu Woodg ile paylaştığımda (bilen bilir) bir test ekibinin olduğunu ancak profesyonel olmadığını, başvuru yapan kişilerden ekip kurduklarını belirtti. Bunun kesinlikle profesyonelleşmesi gerektiğini belirttim.
Utopik falan değil bu mesele. 400 euro vereceksin 2 kişiye, sadece maç motorunu test etmeleri için ve bitecek. Zaten korner hataları 1 haftada bulunuyor. Diğer düzenlenecek rutin eyler de istatistikler versus gerçek hayat istatistikleri ile karşılaştırılır.
semih_usta
08.Mart.2010, 22:46
Maalesef FM 2010 sınıfta kaldı oyunu hala savunanları anlayamıyorum nie bu kadar popülist yaklasıyorlar bu oyunu senelerdir biz de oynuyorz... Ama maalesef yine paramızla rezil olduk..
nikootinn
08.Mart.2010, 23:01
Ben çok iyi İngilizce bilirim.
resdiyer
08.Mart.2010, 23:27
iyi günler şimdi bir kaç şeyden bahsedeceğim.
10.3 çıktığımdan beri herkes diyorki çok kolay gol atıyoruz peki nasıl gol yiyiyoruz?
10.2 oynuyorum kaleciler hopluyor zıplıyor,birmingham kalecisi cech'den daha iyi(gerçek hayattaki) hatta o maçta dünyanın en iyi kalecisinin 2 katı diye bilirim(gelmiş geçmiş)... Yakınıyorum bu kadarda abartıdan neyse 10.3'e geçiyoruz.Tothenam dayım kalecim Gomes.Profil müthiş karşıdaki Reina onun profili daha iyi ilk yarının sonlarına geliyoruz.Dirk Kuyt orta sahadan topu alıyor.(Hız 13,Hızlanma 13) arkasında corluka,palacios ve 3 tane defans oyuncum daha var.Kuyt orta sahanın gerisinden topu sürüyor ceze yayına geliyor(arkasında 5 adam var ve yaklayamıyorlar)[ilginç]... sonunda penaltı noktasının 4metre gerisinde kuyt a yetişiyorlar kuyt birisini fiziksel( :D) olarak geçiyor diğeri ise önünden geçiyor ve topu alamıyor :).Kuyt o deplasmanda şutu çekiyor top yerde yatan Gomes'in top kadar üçgen şeklindeki koltuk arası boşluğundan geçiyor yani 6 adamı malup ediyor...Neyse dedim geçtim.Çok yüklendim onlarda hiç geri yaslanmadılar... TAM 21 ŞUT BULDUM Bunların 2si çarpma idi yani yön değiştirme idi ve reina HİÇ zorlanmadan bu füzeleri tutu.hemde yön değiştiren füzeleri.Cruch kafa attı çapraz bir şekilde zıplayarak parmak uçlarıyla köşeye giden topu tutu ayrıca top 10 metre havaya fırladı.
benim itrazım bu olaylara değil.Bu olayların sürekli olmasına anlam veremiyorum.Tabi bu istisnaların gerçek hayatta olması imkansız.Yani Kuyt'ın bunu yapması için Sergio Ramos kadar dayanınlılığa,Ronney kadar fiziksel güce ayrıca Raul kadar iyi şut çekmesi gerek Gomes'in bu derbide,bu kadar baskı altında o golü yemesi içinde %3 ihtimal gerek yani bu olayların olma ihtimali Kuyt'için 1/100000 ama maç motorunda bunları hep görüyoruz.
__________________________________________________ ___________
Şimdi soruyorum Hangisini tercih edersiniz?
__________________________________________________ ___________
Kuyt'ın yarım saha deparını ve anlattığım golünü mü?
Birmingham kalecisinin Cech'in 2-3 katı olması mı?
Yoksa kewell'ın 9,75M€'ya Barcelona'ya gitmesi veya Martin Palermo'nun Barçaya gitmesi mi?
Yoksa atletico madrid - villareal maçında defansın otaya göğüs ile kendi kalesine,ayrıca kalecinin duran topu ikikez tutamayarak gol yemesine mi?
Yoksa Gerçek hayatta fiyatı 10m€'yi geçmeyen oyunculara 30-40M€ vermeyimi veya Milanın 20 yaşındaki patoyu Real Madride oyundaki fiyatına satmasını mı?
Artık yeter diyorum,para verenlerin parasına yazık...
Biraz ağır eleştirdim ama kusura bakmayın
ozaniel
08.Mart.2010, 23:31
Ankaragücü ile oynarken bir şey farkettim. Oyuncular iki takım rival olmamasına rağmen aynı şehirin başka takımlarına gitmiyor. Denemek için editörden Ediz'in sevdiği takımlara Ankaragücü'nü ekledim ama not interested bile demedi, no desire to join dedi. Sonra Ankaraspor'un stadını Sivas'a taşıdım Ediz'in sevdiği takımlara Ankaragücü'nü eklememe gerek bile kalmadan geldi.
perpetua
09.Mart.2010, 00:13
Bana 10.3 yaması için 2 hafta süre ve 200 euro verselerdi, sabah akşam oynar, çeşit çeşit taktikleri maç motorunda dener, ve bulurum. Hata bulmak çok da zor değil. Deneyerek zaten bulursun. Tek input da yamanın ta kendisi. Zaten keyif alıyorsun, bir de yanında aldığın parayla sana sorumluluk da yükleniyor.
Ya, ben herhalde anlayışı kıt bir insanım. Yama çıkalı kaç gün oldu, hemen bulduk korner taktiğini. Bu kadar mı zor testerlık?
Bunu Woodg ile paylaştığımda (bilen bilir) bir test ekibinin olduğunu ancak profesyonel olmadığını, başvuru yapan kişilerden ekip kurduklarını belirtti. Bunun kesinlikle profesyonelleşmesi gerektiğini belirttim.
Utopik falan değil bu mesele. 400 euro vereceksin 2 kişiye, sadece maç motorunu test etmeleri için ve bitecek. Zaten korner hataları 1 haftada bulunuyor. Diğer düzenlenecek rutin eyler de istatistikler versus gerçek hayat istatistikleri ile karşılaştırılır.
Ilhan:
Sahada 10 oyuncu var (korner kullanan oyuncu haric). Bu oyuncularin her birine 12 ayri taktik verebiliyorsun. Korner kullanan oyuncuya da 6 ayri taktik verebiliyorsun.
Kac tane farkli korner taktigi yaratilabilir?
Beta tester'e 400 Euro veriyorsan, bunlarin her birini test etmenin getirisi saatte ne kadardir (varsayalim ki her taktigi denemek 15 dakika aliyor)? Ve tabii iki kisiye ne kadar surer?
exe_genesis
09.Mart.2010, 01:12
Bank asyada 1 sezon oynadim. 2. bitirdim. 34 macimda toplam 110 gol olmus :D Mac basina 3.25 gol :) Cok fazla gol oluyor.
Ayrica birsey farkettim. Mac basina 2 topum direkten donuyor :D 34 macta 50 den fazla topum direkten dondu :D Ya oyuncular topu direge nisanlamak icin ugrasiyorlar yada bu kadarda random olmaz :D 2. sezona baslayinca bakalim aynisi mi olacak
martymcfly
09.Mart.2010, 02:51
araştırmacı arkadaşlara bir sorun olacak arka sayfaları okumaya çalıştım sorulduysa gözümden kaçmış olabilir:
oyun ocak güncellemesi olduğuna göre toraman ve delgadonun sakatlalıkları ocak ayına göre kısaltılıp, nihatın askerliği düzeltilemezmiydi.
ferdinandın sakatlığı eklendi çünkü 10.3 de.
KaPaLı
09.Mart.2010, 09:29
Toledo'nun sakatlığıda eklenmedi oyuna.
Yamada birşey dikkatimi çekti eğer Finishing - Composure iyiyse karşıkarşıya hiç kaçırmıyo adamlar.
Kanat oyuncularım AMRC - AMLC bunları ortasaha geniş> ATAK oynatıyorum her maç bu oyuncuların golleri var. Forvet oyuncularım Vassell - Mehmet Çakır sürekli geriye geliyolar bu kanatlar içeri girip gol atıyo.
perpetua
09.Mart.2010, 10:54
Toledo'nun sakatlığıda eklenmedi oyuna.
Toledo sezon basladiktan sonra sakatlandi.
Ilhan:
Sahada 10 oyuncu var (korner kullanan oyuncu haric). Bu oyuncularin her birine 12 ayri taktik verebiliyorsun. Korner kullanan oyuncuya da 6 ayri taktik verebiliyorsun.
Kac tane farkli korner taktigi yaratilabilir?
Beta tester'e 400 Euro veriyorsan, bunlarin her birini test etmenin getirisi saatte ne kadardir (varsayalim ki her taktigi denemek 15 dakika aliyor)? Ve tabii iki kisiye ne kadar surer?
Olay tecrübeye dayanır.
2007 yılı için bir korner taktiği vardı, hatırlarsın.
2008 yılında bu çözüldü, bu sefer başka bir korner taktiği bulundu.
2009 yılında da aynı senaryo yaşandı diyelim.
Şimdi 2010 yılı için elimizde 3 veri var. Yani 3 tane hatadan tecrübe kazanılmış. Öncelikle bu 3 korner taktiğini teker teker denersin. Problem varsa çözdürürsün.
Diyelim ki bu 3 klişe hata yok. O zaman çeşitli şekillerde denersin. Mesela benim 2010 için denediklerim arasında bu yukarıdakiler dışında denediklerim:
- 2 adamı ön direğe dikmek. 3 tane adama ön direğe saldır komutu vermek. Bir tane adam da lurk outside area olsun. Korneri ön direğe kullandır.
- Aynı işlemi arka direk için yap.
10.2'de arka direk taktiği başarılıydı. 34 maçlık ligde 14-15 korner golüne erişiyordum.
Şimdi amaç senin dediğin gibi permütasyon kombinasyon yapmak değil. Extreme korner taktikleri denemek. Mesela 5 adama lurk outside area vermek. Bir tane adama da challenge keeper verip korneri 6 yard box'a attırmak. Bu da denenebilir. Sonuçta elinde tecrübelerin de var. 2007 korner taktiğini tekrar denersin, tekrar aynı tongaya düşüyor muyum diye bakarsın.
Şimdi soralım bakalım, 2007 korner taktiği denenmiş mi? Denenmişse ve 2010 10.3'te de olabiliyorsa bunun sorumlusu kimdir?
Herhangi bir korner hatası yama yayınlandıktan 5 gün sonra ortaya çıkabiliyorsa kimse kusura bakmasın, bu tamamen testing sorunudur.
Testing çok önemlidir. Ha bire zırt pırt yama çıkarmamak için testing çok önemlidir. En az kodlama kadar önemlidir. Benim kendi işimde de hazırladığım dosyayı amirim mutlaka kontrol ediyor. Çünkü müşterimiz Ford ve Ford'a yanlış teklif verirsek veya yanlış parça yollarsak bu bizim sonumuz olur, ya elimizdeki kalite belgelerini kaybederiz, ya da büyük zarara uğrarız. Sonuçta bu benim sorumluluğum ve ben bu bilinçle bunu hatalı yapmam, yapsam bile amirim farkeder.
Aynı şekilde testerlar da para alsa, daha az hatalı bir yama olur.
Crazycat
09.Mart.2010, 16:05
4-5-1 taktik ile oynuyorum.Bir kaç ayar değiştirdikten sonra 2. senemde şampiyon oldum Eskişehirspor ile.Ayrıca ilk senenin sonunda şansımdan mıdır bilemiyorum bedavaya 2 adam aldım.Biri Buonanetto mu ne o biri de Henrique diye bir adam.2 si de ben aldıktan sonra değerini katladı.Oyun basit olmuş gibi geldi bana.Transferler çok saçma gerçekleşiyor ama bu kesin.Buna bi çözüm bulunması gerek.
perpetua
09.Mart.2010, 16:49
Olay tecrübeye dayanır.
2007 yılı için bir korner taktiği vardı, hatırlarsın.
2008 yılında bu çözüldü, bu sefer başka bir korner taktiği bulundu.
2009 yılında da aynı senaryo yaşandı diyelim.
Şimdi 2010 yılı için elimizde 3 veri var. Yani 3 tane hatadan tecrübe kazanılmış. Öncelikle bu 3 korner taktiğini teker teker denersin. Problem varsa çözdürürsün.
Diyelim ki bu 3 klişe hata yok. O zaman çeşitli şekillerde denersin. Mesela benim 2010 için denediklerim arasında bu yukarıdakiler dışında denediklerim:
- 2 adamı ön direğe dikmek. 3 tane adama ön direğe saldır komutu vermek. Bir tane adam da lurk outside area olsun. Korneri ön direğe kullandır.
- Aynı işlemi arka direk için yap.
10.2'de arka direk taktiği başarılıydı. 34 maçlık ligde 14-15 korner golüne erişiyordum.
Şimdi amaç senin dediğin gibi permütasyon kombinasyon yapmak değil. Extreme korner taktikleri denemek. Mesela 5 adama lurk outside area vermek. Bir tane adama da challenge keeper verip korneri 6 yard box'a attırmak. Bu da denenebilir. Sonuçta elinde tecrübelerin de var. 2007 korner taktiğini tekrar denersin, tekrar aynı tongaya düşüyor muyum diye bakarsın.
Şimdi soralım bakalım, 2007 korner taktiği denenmiş mi? Denenmişse ve 2010 10.3'te de olabiliyorsa bunun sorumlusu kimdir?
Herhangi bir korner hatası yama yayınlandıktan 5 gün sonra ortaya çıkabiliyorsa kimse kusura bakmasın, bu tamamen testing sorunudur.
Testing çok önemlidir. Ha bire zırt pırt yama çıkarmamak için testing çok önemlidir. En az kodlama kadar önemlidir. Benim kendi işimde de hazırladığım dosyayı amirim mutlaka kontrol ediyor. Çünkü müşterimiz Ford ve Ford'a yanlış teklif verirsek veya yanlış parça yollarsak bu bizim sonumuz olur, ya elimizdeki kalite belgelerini kaybederiz, ya da büyük zarara uğrarız. Sonuçta bu benim sorumluluğum ve ben bu bilinçle bunu hatalı yapmam, yapsam bile amirim farkeder.
Aynı şekilde testerlar da para alsa, daha az hatalı bir yama olur.
Sordugum soruyu cevaplayacak kadar matematik bilgin var Ilhan.
Sordugum soruyu cevaplayacak kadar matematik bilgin var Ilhan.
Amacım senin sorunu cevaplamaktansa testingte yapılması gerekenin sorunun cevabı kadar olmadığıdır. Senin de bunu anlayacak kadar kapasiten olduğunu düşünüyorum.
perpetua
09.Mart.2010, 17:17
Amacım senin sorunu cevaplamaktansa testingte yapılması gerekenin sorunun cevabı kadar olmadığıdır. Senin de bunu anlayacak kadar kapasiten olduğunu düşünüyorum.
Boyle dusunuldugu icin zaten bu hatalar cikiyor. Yani senin tavsiyen de sorunu cozecek cinsten degil. Hatta mevcut yapilandan da farkli degil.
Mevcut yapılan benim tavsiye ettiğim ile aynı olsaydı bugünkü korner hatası 3 sene önceki ile benzeşmezdi.
perpetua
09.Mart.2010, 18:32
Mevcut yapılan benim tavsiye ettiğim ile aynı olsaydı bugünkü korner hatası 3 sene önceki ile benzeşmezdi.
Benzesir Ilhan. Yorgan kullanana kisa olursa ya gogus disarida kalir, ya da ayaklar. Yorgani ceke ceke sadece bir yerdeki zaaf duzelirken, baska bir yerdeki zaaf ortaya cikar. Onemli olan yorgani buyutmek.
Iste bu yuzden beta test yapanlara toz kondurmuyorum. Cunku onlar sadece ayaklar disarida kaldi, gogus disarida kaldi diye soyleniyor. Ya yorgan orulup buyutulecek, ya da cekistirmeye devam edip bir ayak usuyecek, bir gogus.
Knightmare
09.Mart.2010, 19:23
o zaman tester sayısının artması lazım. Testlere daha önce başlanılması lazım, tabii bilmiyorum ben kaç tester var, oyun-yamanın çıkışından ne kadar önce başlanıyor denenmeye...
Bunun için can atacak çok insan var.
mkkadi
09.Mart.2010, 19:39
Korner konusu bence testerlardan çok oyun kodları ve yapay zeka ile ilişkili. Oyun gerçekte olmayacak şeylere müsait ve o kadar çok olasılık var ki, her olasılığı denemekten ziyade bazı genel düzenlemerle bu konuda sonuca gidilebilir diye düşünüyorum.
Konuyu biraz açacak olursak, gerçek hayatta kornerlerde itme çekmeler, bozmalar, ve topun geldiği yere yığılmaların çok olduğu bir gerçek. Topa vuracak adam markajdan kurtulacak, ne kadar kuvvetli olursa olsun dengesi bozulacak, topun geldiği yükseklik, sertlik vs. hepsi etkili olacak, topun geldiği yere doğru başka kişiler de hareket edecek ve ondan sonra o kalabalıkta topa vurup gol yapmaya çalışacak. Gerçekte genelde olan bu.
FM'de nasıl oluyor. Topu ön direğe ortalama komutu verdin. Ön direğe 2 adam, ön direğe hareketlenen 2 adam daha koydun. Orta oraya geliyor. Ortanın geldiği defans ile hücumcu topa çıkıyor. İyi olan kimse topa o vuruyor. Testerların çözeceği birşeyden ziyade, kodlamayla çözülebilecek bir şey. Sen hava topunda Crouch ile Gallası çıkarırsan teke tek genelde Crouch alır. Ama kornerler birebir kalınan pozisyonlar değil. İstediğin kadar Crouch olsun. Koy ön direğe ne kadar top ona geliyor. Top ona gelene kadar çok faktör var. Ama oyunda iyi kornerci varsa top ona geliyor, onu marke adam genelde topa vuramayacağı için hava topunu Crouch alıyor. Çözüm olarak korneri kullanan adamın isabet oranı düşürülebilir böylece rakip defans daha çok top uzaklaştırabilir veya toplu defans daha iyi yapılabilir. Rakibin iyi kafacısı marke ettirilir. Önüne adam koyular. Ona iyi yerde top geldirmemeye çalışılır vs.
Yapay zekaya gelince, uzun şutu 15+ olan bir adamı ceza sahası dışına koy, korneri 15+ olan birine de korneri dışarı kullandır de. Ne kadar gol şansı yakalanıyor. Halbuki gerçekte o adam oraya gittiğinde o adamın önünü kapayacak, topun ona gelmemesini veya gelirse şut şansı olmamasını sağlayacak bir adam oraya gider. Çok basit bir savunma kuralıdır. Ama FM'de bu çok basit kurallar tam olarak uygulanamıyor maalesef.
SkyCaptain
09.Mart.2010, 19:49
10.3 yamasını kurduktan sonra oyunda farkedilir bir yavaşlama oldu, var mıdır bir çözüm önerisi olan?
Benzesir Ilhan. Yorgan kullanana kisa olursa ya gogus disarida kalir, ya da ayaklar. Yorgani ceke ceke sadece bir yerdeki zaaf duzelirken, baska bir yerdeki zaaf ortaya cikar. Onemli olan yorgani buyutmek.
Iste bu yuzden beta test yapanlara toz kondurmuyorum. Cunku onlar sadece ayaklar disarida kaldi, gogus disarida kaldi diye soyleniyor. Ya yorgan orulup buyutulecek, ya da cekistirmeye devam edip bir ayak usuyecek, bir gogus.
Benim test yapanlarla alakalı bir problemim yok. Testing olayının eksik kaldığını belirtiyorum. Bir yama yapılıyor ve maç motoru iyi test edilmiyor. İyi test edilse bu korner hatası olmazdı.
perpetua
09.Mart.2010, 21:24
Benim test yapanlarla alakalı bir problemim yok. Testing olayının eksik kaldığını belirtiyorum. Bir yama yapılıyor ve maç motoru iyi test edilmiyor. İyi test edilse bu korner hatası olmazdı.
Bir gun beta test yapma firsati bulursan eksik kaliyor mu, kalmiyor mu gorursun.
perpetua
09.Mart.2010, 21:26
o zaman tester sayısının artması lazım. Testlere daha önce başlanılması lazım, tabii bilmiyorum ben kaç tester var, oyun-yamanın çıkışından ne kadar önce başlanıyor denenmeye...
Bunun için can atacak çok insan var.
Bu FM 2010 oncesi yapildi.
FM 2009 ile FM 2010 arasinda da bu nedenle cok buyuk fark var. Fark yok diyen, malesef bakmiyor (veya FM 2009'u hatirlamiyor).:)
Bir gun beta test yapma firsati bulursan eksik kaliyor mu, kalmiyor mu gorursun.
Ömer tamam, bu adamların yaptıkları işi gördün, onlara toz kondurtmam diyorsun, benim derdim bu arkadaşlarla değil. Onlar FM oynamayı seviyor ki bu işi isteyip yapıyorlar. Ama ya bu işi eksik yapıyorlar, ya da yöntemleri yanlış. Yani onlardan istenen yöntem yanlış. 1 hafta sürdü sadece yama çıktıktan sonra normal bir kullanıcının bug tespiti.
Şimdi ben SI'ı bundan dolayı sorumlu tutarım. Sebebini de iyi test edilmediğine yorarım. İsterse gece gündüz rapor teslim etsinler.
Her zaman daha iyisi vardır. Her zaman daha çok çalışanı vardır. Her zaman bir kişi veya kurum daha iyisini yapabilir.
Ahmet Göktaş
09.Mart.2010, 21:45
Şimdi sakatlığınada........ Yahu bir maç ya bir maç sakat oyuncu çık-ma-sın öf.
We did indeed spend at least a week almost only looking at corners in an attempt to close as many exploits as possible. Guess we didnt have the time nor manpower to close all.
I'll be completely straight with you guys. There wont be any more ME changes for FM2010 and all my work will now go into FM2011. The advice for FM human vs AI is if you dont like it dont use it. The AI certainly wont use it against you. Also, from FML beta feedback it seems that these kinds of exploits are generally defendable by human teams if the managers set up intelligently which means FM network and FML games are less likely to be affected.
Cheers,
Paul
SI'da bu korner hatasını araştırıken buldum.
Ahmet Göktaş
09.Mart.2010, 22:12
http://uploadgeek.nl/files/23298581151051630788.jpg
:k::k::k:
nouma16
09.Mart.2010, 23:23
http://uploadgeek.nl/files/23298581151051630788.jpg
:k::k::k:
bir maçda 2 oyuncunun sakatLanması kadar doğaL birşey var mı?
Ahmet Göktaş
09.Mart.2010, 23:39
Bravo alkışlıyorum seni , dur ayağada kalkayım bi saniye.
Sadece bu maçta sakatlandığını çıkardın yani bu kadar sayfayı okuduktan (!) sonra .
hailsatan
10.Mart.2010, 00:38
Gökhan Ünal'ı toplamda 10 maç bile oynatmadım ilk sezon, Barcelona istedi. Transfer konusu çok can sıkıcı olmuş. Gerçekçiliğe inanılmaz balta vuruyor.
KaPaLı
10.Mart.2010, 09:15
Bu yama tamamen hayal kırıklığı benim için. Artık oyuncu karşı karşıya kaldığında yaslanıyorum arkama golu izliyorum.
Fikstür ve Lig Tablosu..
http://i41.tinypic.com/120i2bb.jpg
http://i39.tinypic.com/16l0ahg.jpg
http://i41.tinypic.com/etz3u1.jpg
Kadro:
GK - Serkan Kırıntılı
DR - Geremi
DL - Stefan Radu
DC - Ediz
DC - Shilla
DMC - Jan Rajnoch
MR - Volkan Şen
ML - Ozan İpek
AMC - Sapara
ST - Mehmet Çakır
ST - Eneramo
gungorbdk
10.Mart.2010, 10:21
Bu yama tamamen hayal kırıklığı benim için. Artık oyuncu karşı karşıya kaldığında yaslanıyorum arkama golu izliyorum.
İnan bende son 3 maç gol atamadım. :D (0-1, 0-0, 0-0)
Tabii ki benim için de hayal kırıklığı.
perpetua
10.Mart.2010, 10:23
Ömer tamam, bu adamların yaptıkları işi gördün, onlara toz kondurtmam diyorsun, benim derdim bu arkadaşlarla değil. Onlar FM oynamayı seviyor ki bu işi isteyip yapıyorlar. Ama ya bu işi eksik yapıyorlar, ya da yöntemleri yanlış. Yani onlardan istenen yöntem yanlış. 1 hafta sürdü sadece yama çıktıktan sonra normal bir kullanıcının bug tespiti.
Şimdi ben SI'ı bundan dolayı sorumlu tutarım. Sebebini de iyi test edilmediğine yorarım. İsterse gece gündüz rapor teslim etsinler.
Her zaman daha iyisi vardır. Her zaman daha çok çalışanı vardır. Her zaman bir kişi veya kurum daha iyisini yapabilir.
Her zaman daha iyisi oldugunu inkar etmedim. Benim itiraz ettigim 2 kisiye para verip, cok daha buyuk bir kitle ile yapilandan daha iyi yapilabilecegini iddia etmendi.
SI'da bu korner hatasını araştırıken buldum.
Evet. Orada zaman yetmezligi veya tester yetmezliginden bahsedilmis ki bunlarin ikisi de dogru. Ozellikle de zaman yetmezligi. Senin yazdigin gibi testerlarin isini yapmamasindan bahsedilmemis. Zaten beraber calistigi ve ilerde de beraber calisacagi insanlari atese atmaz kimse.
perpetua
10.Mart.2010, 10:30
araştırmacı arkadaşlara bir sorun olacak arka sayfaları okumaya çalıştım sorulduysa gözümden kaçmış olabilir:
oyun ocak güncellemesi olduğuna göre toraman ve delgadonun sakatlalıkları ocak ayına göre kısaltılıp, nihatın askerliği düzeltilemezmiydi.
ferdinandın sakatlığı eklendi çünkü 10.3 de.
Delgado ve Toraman: Oyun Temmuz ayinda basliyor. Bu tarihte bu oyuncular sakattli. Daha once girilmis sakatliklari veritabanindan silmememiz isteniyor. Eger SI sakatliklarin duzelmis olarak oyuna yansimasini isteseydi, bunu girilmis sakatliklari gozardi edecek bir kod ekleyerek yapardi.
Ferdinand'a gelince. Sakatliklar eklenmis, cikartilmamis.
Her zaman daha iyisi oldugunu inkar etmedim. Benim itiraz ettigim 2 kisiye para verip, cok daha buyuk bir kitle ile yapilandan daha iyi yapilabilecegini iddia etmendi.
Evet. Orada zaman yetmezligi veya tester yetmezliginden bahsedilmis ki bunlarin ikisi de dogru. Ozellikle de zaman yetmezligi. Senin yazdigin gibi testerlarin isini yapmamasindan bahsedilmemis. Zaten beraber calistigi ve ilerde de beraber calisacagi insanlari atese atmaz kimse.
Alıntı yaptığım şeyleri dediklerime kanıt göstermek için alıntı yapmadım. Sadece böyle bir şeyin varlığından ve yapılan açıklamadan bahsetmek için yaptım.
Tester'ların işini yapamaması gibi net bir dille ifade etmedim. Bak Ömer. Ortada bir hata var. Ve bu hata ne hikmetse 1 hafta içinde bulunuyor normal oyuncular tarafından. Ve ne hikmetse bu hata 2007'deki korner hatasının bir benzeri. Bu da burada bir eksiklik olduğunu gösteriyor. Ben kendi başıma maç motorunu test etsem sadece korner için, bunu bulurdum. Ben bunu dile getirmek istiyorum. Elbette ince detaylar vardır, daha dikkatle yapılması gereken şeyler vardır ancak korner hatası, farkedilmesi nispeten kolay olan bir şey ki normal kullanıcılar bunu farkedebiliyor.
Benim demek istediğim, bu testing işine daha çok vakit ayrılmalı. Yapan adam günde bir sürü saatini buna ayırmalı. Ve bunun için para almalı ki ciddiyetle yapabilsin. Testing o kadar önemli ki, kod kadar önemli. Bedavaya yapılacak bir iş değil asla.
perpetua
10.Mart.2010, 12:38
Alıntı yaptığım şeyleri dediklerime kanıt göstermek için alıntı yapmadım. Sadece böyle bir şeyin varlığından ve yapılan açıklamadan bahsetmek için yaptım.
Tester'ların işini yapamaması gibi net bir dille ifade etmedim. Bak Ömer. Ortada bir hata var. Ve bu hata ne hikmetse 1 hafta içinde bulunuyor normal oyuncular tarafından. Ve ne hikmetse bu hata 2007'deki korner hatasının bir benzeri. Bu da burada bir eksiklik olduğunu gösteriyor. Ben kendi başıma maç motorunu test etsem sadece korner için, bunu bulurdum. Ben bunu dile getirmek istiyorum. Elbette ince detaylar vardır, daha dikkatle yapılması gereken şeyler vardır ancak korner hatası, farkedilmesi nispeten kolay olan bir şey ki normal kullanıcılar bunu farkedebiliyor.
Veya 10.2'de bu korner taktigini zaten kullanan ve uygun derecede basarili olan birisi, 10.3'de ayni taktigi kullanmaya devam ettiginde olaganustu bir durum ile karsilasiyor.
Bu kisi beta test ekibinde olsa, bu sorun olmadan cikacak oyun. Ama baska bir yerde sorun olacak.
Benim demek istediğim, bu testing işine daha çok vakit ayrılmalı. Yapan adam günde bir sürü saatini buna ayırmalı. Ve bunun için para almalı ki ciddiyetle yapabilsin. Testing o kadar önemli ki, kod kadar önemli. Bedavaya yapılacak bir iş değil asla.
Yorgan ornegini tekrar veriyorum.
Bir yerden cekersen, diger taraf acik kalir. Beta test yapan bir acigi bulur ve kisa yol ile duzeltilirse, baska yer acik kalir.
Eninde sonunda yamanin cikartilma zamani gelir ve yine bir yer acik kalir.
Yorgan orulmeye devam ettigi surece de boyle olur.
Ben sana eksikligi, zaafi anlatiyorum. Sen bana beta test iyi yapan, parali yapan olursa diyorsun. Onlar da var. Sega'da da var, SI'in icinde de var. Ama sorun beta test degil. Sorun zamanin kisitli olmasi ve bazi durumlarda yorgani ormek yerine cekistirmenin gerekmesi.
KaPaLı
10.Mart.2010, 12:45
Veya 10.2'de bu korner taktigini zaten kullanan ve uygun derecede basarili olan birisi, 10.3'de ayni taktigi kullanmaya devam ettiginde olaganustu bir durum ile karsilasiyor.
Bu kisi beta test ekibinde olsa, bu sorun olmadan cikacak oyun. Ama baska bir yerde sorun olacak..
Abi 10.2'de o kadar çok korner golu olmuyodu ama 10.3'te arka direğe kullandığım her top gol. Defans oyuncum takımın yedek forvetinden daha çok gol atmış.
Bu kisi beta test ekibinde olsa, bu sorun olmadan cikacak oyun. Ama baska bir yerde sorun olacak.
Yorgan ornegini tekrar veriyorum.
Bir yerden cekersen, diger taraf acik kalir. Beta test yapan bir acigi bulur ve kisa yol ile duzeltilirse, baska yer acik kalir.
Eninde sonunda yamanin cikartilma zamani gelir ve yine bir yer acik kalir.
Yorgan orulmeye devam ettigi surece de boyle olur.
Ben sana eksikligi, zaafi anlatiyorum. Sen bana beta test iyi yapan, parali yapan olursa diyorsun. Onlar da var. Sega'da da var, SI'in icinde de var. Ama sorun beta test degil. Sorun zamanin kisitli olmasi ve bazi durumlarda yorgani ormek yerine cekistirmenin gerekmesi.
Kökten bir değişikliğe gitmeye lüzum yok korner taktiği için. Benim 10.2'de uyguladığım taktik 10.3'te de aynı oranda başarılı. Ama bu 2007'deki hata hortlamış. SI'ın en çok başını ağrıtan şey değil mi bu korner taktikleri, bu korner exploit'leri? Yamayı yap o zaman, 4 hafta süre ver, iki tane de sırf kornerlere bakan adam ver ve bunlarla iletişimde olacak kodcuları belirle. Korner testçileri mevcut tecrübelerini (eskiden görülmüş ama düzeltilmiş, geçtiğimiz yılllarda) uygulasın.
Ben senin demek istediğin şeyi anladım Ömer. En başından anladım. Ama yorganı başıma çekince ayaklarım açılıyorsa ayaklarım kadar büyük yorgan lazım bana. Yahu bu korner hatasını test etmek çok mu güç?
Sana bir senaryo vereyim:
Diyelim ki 5 martta çıkacak yama. Miles erteletti bunu. 12'si dedi. 1 hafta daha verdi korner testçilerine. Sence bu bir hafta içinde korner testçileri bu hatayı bulur mu, bulamaz mı? Bence bulur. Hah, buldu, sonra da bunu düzelteceklere ver süreyi. Düzelttiler. Sonra biraz daha süre ver testçilere. Baksınlar tekrar eski tecrübelerine. Var mı hata, diyelim ki 2008'deki hortlamış bu sefer de. Düzelt onu, ama 2007'deki hortlamayacak şekilde. Test et, düzelt, test et, düzelt. Taa ki bu hatalar ortaya çıkmayıncaya kadar. En azından, daha önceki yıllarda tecrübe ettiğin hatalar çıkmayıncaya kadar.
Ben razıydım beklemeye. Gerçekten razıydım. Nisana kadar beklerdim. Ben olsam Şubat başında data update yayınlar, bu diğer şeylerin düzeltildikleri için de uğraşırdım sonuna kadar(gerekirse Nisan ayına kadar). Sonra da bir hafta içinde korner hatası ortaya çıkmazdı.
perpetua
10.Mart.2010, 13:35
Kökten bir değişikliğe gitmeye lüzum yok korner taktiği için. Benim 10.2'de uyguladığım taktik 10.3'te de aynı oranda başarılı. Ama bu 2007'deki hata hortlamış. SI'ın en çok başını ağrıtan şey değil mi bu korner taktikleri, bu korner exploit'leri? Yamayı yap o zaman, 4 hafta süre ver, iki tane de sırf kornerlere bakan adam ver ve bunlarla iletişimde olacak kodcuları belirle. Korner testçileri mevcut tecrübelerini (eskiden görülmüş ama düzeltilmiş, geçtiğimiz yılllarda)
Ben senin demek istediğin şeyi anladım Ömer. En başından anladım. Ama yorganı başıma çekince ayaklarım açılıyorsa ayaklarım kadar büyük yorgan lazım bana. Yahu bu korner hatasını test etmek çok mu güç?
Anlasan bu cevabi vermezdin Ilhan.
Testerlar goruyor ve raporluyor. Ama bir yeri duzeltince baska bir yerde acik ortaya cikiyor. Bu durum boyle devam ettigi surece, istedigin kadar tester sayisini yukselt, istedigin kadar maasli tester ekle. Hep bir yerde hata cikar.
Bazen basa donup, isin felsefesinde ne hata vardir diye bakmak gerekli.
Sana bir senaryo vereyim:
Diyelim ki 5 martta çıkacak yama. Miles erteletti bunu. 12'si dedi. 1 hafta daha verdi korner testçilerine. Sence bu bir hafta içinde korner testçileri bu hatayı bulur mu, bulamaz mı? Bence bulur. Hah, buldu, sonra da bunu düzelteceklere ver süreyi. Düzelttiler. Sonra biraz daha süre ver testçilere. Baksınlar tekrar eski tecrübelerine. Var mı hata, diyelim ki 2008'deki hortlamış bu sefer de. Düzelt onu, ama 2007'deki hortlamayacak şekilde. Test et, düzelt, test et, düzelt. Taa ki bu hatalar ortaya çıkmayıncaya kadar. En azından, daha önceki yıllarda tecrübe ettiğin hatalar çıkmayıncaya kadar.
Ben razıydım beklemeye. Gerçekten razıydım. Nisana kadar beklerdim. Ben olsam Şubat başında data update yayınlar, bu diğer şeylerin düzeltildikleri için de uğraşırdım sonuna kadar(gerekirse Nisan ayına kadar). Sonra da bir hafta içinde korner hatası ortaya çıkmazdı.
Beklemeye sen razisin. Belki de bir cok kisi razi.
Ama maalesef boyle islemiyor olaylar. Bilmiyorum hic bir sanatciya is verdin mi? Sanatciya, sunu duzelt sonra yayinlayalim dersen, sana 5 ay sonra geri doner ve daha tam istedigim gibi degil ama yakinim, 1 hafta daha lazim der ve 5 ay daha ortadan kaybolur. :)
Yonetici ise bir yerde dur demeyi bilen kisi olmak zorundadir. Cunku o sadece bu yamayi degil, FM 2011, FM 2012 vs.'yi de dusunmek zorundadir.
Bence bu korner hatasi cok da onemli degil. Eger bu hata yapay zeka'ya avantaj saglasaydi veya yapay zeka takimlari arasinda oynanan maclarda ortaya ciksaydi daha buyuk sorun olurdu. Kullanici, bu zaafi kullanmaktan kendisini alikoyarak pekala gayet rahat bu oyunu oynayabilir.
Mesela bir oyun sirasinda baska takimin basina gecip, o takimin paralarini ve oyuncularini yagmayalabilmek de bir zaaf. Oyuna bilincli eklenmis bir zaaf olsa da bundan yararlanmak kullanicinin insiyatifinde. Korner sorunu oyuna bilincli eklenmis bir zaaf degil ama bundan yararlanmak da kullanicinin insiyatifinde.
Anlasan bu cevabi vermezdin Ilhan.
Testerlar goruyor ve raporluyor. Ama bir yeri duzeltince baska bir yerde acik ortaya cikiyor. Bu durum boyle devam ettigi surece, istedigin kadar tester sayisini yukselt, istedigin kadar maasli tester ekle. Hep bir yerde hata cikar.
Bazen basa donup, isin felsefesinde ne hata vardir diye bakmak gerekli.
Beklemeye sen razisin. Belki de bir cok kisi razi.
Ama maalesef boyle islemiyor olaylar. Bilmiyorum hic bir sanatciya is verdin mi? Sanatciya, sunu duzelt sonra yayinlayalim dersen, sana 5 ay sonra geri doner ve daha tam istedigim gibi degil ama yakinim, 1 hafta daha lazim der ve 5 ay daha ortadan kaybolur. :)
Yonetici ise bir yerde dur demeyi bilen kisi olmak zorundadir. Cunku o sadece bu yamayi degil, FM 2011, FM 2012 vs.'yi de dusunmek zorundadir.
Bence bu korner hatasi cok da onemli degil. Eger bu hata yapay zeka'ya avantaj saglasaydi veya yapay zeka takimlari arasinda oynanan maclarda ortaya ciksaydi daha buyuk sorun olurdu. Kullanici, bu zaafi kullanmaktan kendisini alikoyarak pekala gayet rahat bu oyunu oynayabilir.
Mesela bir oyun sirasinda baska takimin basina gecip, o takimin paralarini ve oyuncularini yagmayalabilmek de bir zaaf. Oyuna bilincli eklenmis bir zaaf olsa da bundan yararlanmak kullanicinin insiyatifinde. Korner sorunu oyuna bilincli eklenmis bir zaaf degil ama bundan yararlanmak da kullanicinin insiyatifinde.
Korner hatası SI'ın en çok tepki aldığı ve fiyasko olarak görülen hatalardan biridir. Sen bu korner olayında, 2007 hatası düzeltildiğinde 2008'in hatasının çıkabileceğini veya x hatası diyelim, çıkabileceğini belirtiyorsun. Ben de diyorum ki, çıkmayacak arkadaş. Eğer varsa yorganda açık, ka-pa-ta-cak-sın. Eğer kapatamazsan da, yayınladığın yamayı eleştirenlere horozluk ya-pa-maz-sın. Hah, diyelim ki var olduğunu biliyordu bu hatanın testerlar yama çıkarken, o zaman belirteceklerdi. Ve SI da açıklama yapacaktı, maç motorundaki eksikleri mazur görün diye yama çıkarken.
Şimdi Ömer, sen bilirsin belki, mühendislikte safety factor diye bir şey vardır. Bunu nasıl dökersin bu işe, şöyle dökersin. Adama sorarsın kaç haftada yaparsın diye, sana 3 dedi diyelim. Al sana 5 hafta, ama bana hatasız yama teslim et dersin. Veya hatası varsa da bunu düzelttik ama bu sefer de şöyle bir şey çıktı de dersin. Benim kendi işimde tasarımcılarımla sıkı bir ilişkim var. Ben tasarımcılarımla sıkı ilişkide olmasam onlardan gelen datayı zamanında timeline'a işleyemem. İşleyemezsem de Ford benim kaba tabiriyle ağzıma eder. Ford ağzıma ederse ben işimde olurum.
Şimdi sen bir oyun pazarlıyorsun. Pazarladığın oyunda ben maçları nasıl kazanacağımı biliyorum. O da bir korner taktiği ile oluyor. Ben müşteriyim arkadaş. Ben işin nasıl yürüdüğüne bakmam. Bu hata var derim, neden bunu düzeltemediniz derim. Kem küm dinlemem. 1 haftada farkedilmiş bir de bir haftada.
İyi o zaman, defans closing down yapmıyor diyelim, cevapları closing down yapmadan zevk alın olsun. Korner hatası var diyelim, cevapları kullanmayınız olsun. Yarın Beşiktaş'ta Bobo yok diyelim, Bobo olmadan da zevk alınır değil mi?
Yorgan çek ayakların açılsın olayı mazeret değil. O zaman yamayı yayınlarken de yorganımız ayaklarınızı açıkta bırakır demeyi bileceksin. Son diyeceğim de budur. Uzatarak mutabakata varmak güç.
DenizlispoR
10.Mart.2010, 13:51
DenizLispor'la ilk yılımda 3. oldum , Auxerre'yi 4-1,Livorno'yu 4-2 Bursaspor'u 1-0 , Gaziantepspor'u 5-2 yendim . Taktik dizilimim aşırı garip zaten :D.
Gk : Cenk
Dc : Bajic - Martinovic(D.Bakır)
Dr : Erkan Sekman
WBL : Çağlar
DMC : Mustafa Er,Berberovic
AML : Güray Vural
AMC : L.Domingues
FC : Youla - Angelov
Yama tam bir FACİA .
perpetua
10.Mart.2010, 15:20
Korner hatası SI'ın en çok tepki aldığı ve fiyasko olarak görülen hatalardan biridir. Sen bu korner olayında, 2007 hatası düzeltildiğinde 2008'in hatasının çıkabileceğini veya x hatası diyelim, çıkabileceğini belirtiyorsun. Ben de diyorum ki, çıkmayacak arkadaş. Eğer varsa yorganda açık, ka-pa-ta-cak-sın. Eğer kapatamazsan da, yayınladığın yamayı eleştirenlere horozluk ya-pa-maz-sın.
Korner hatasini elestirene bir kelime yazdim mi? Haksizsin dedim mi?
Sen yamayi elestirmedin. Beta test yapanlara birakmaya calistin ihaleyi.
Bence korner sorunu cok da onemli bir sorun degildir. Bu da benim dusuncemdir.
Hah, diyelim ki var olduğunu biliyordu bu hatanın testerlar yama çıkarken, o zaman belirteceklerdi. Ve SI da açıklama yapacaktı, maç motorundaki eksikleri mazur görün diye yama çıkarken.
Şimdi Ömer, sen bilirsin belki, mühendislikte safety factor diye bir şey vardır. Bunu nasıl dökersin bu işe, şöyle dökersin. Adama sorarsın kaç haftada yaparsın diye, sana 3 dedi diyelim. Al sana 5 hafta, ama bana hatasız yama teslim et dersin. Veya hatası varsa da bunu düzelttik ama bu sefer de şöyle bir şey çıktı de dersin. Benim kendi işimde tasarımcılarımla sıkı bir ilişkim var. Ben tasarımcılarımla sıkı ilişkide olmasam onlardan gelen datayı zamanında timeline'a işleyemem. İşleyemezsem de Ford benim kaba tabiriyle ağzıma eder. Ford ağzıma ederse ben işimde olurum.
Muhendis ≠ Sanatci
Sen 3 isteyene 5 verebildigin icin 5 veriyorsun.
Ya peki 10 isteyene sadece 2 verebiliyorsan ne olur? Yorgan ornegine geri donduk.
Şimdi sen bir oyun pazarlıyorsun. Pazarladığın oyunda ben maçları nasıl kazanacağımı biliyorum. O da bir korner taktiği ile oluyor. Ben müşteriyim arkadaş. Ben işin nasıl yürüdüğüne bakmam. Bu hata var derim, neden bunu düzeltemediniz derim. Kem küm dinlemem. 1 haftada farkedilmiş bir de bir haftada.
Evet oyun pazarliyor. Egelenmek icin kullaniliyor bu program. Eger korner sorunu egelenceni bozuyorsa, korner hatasini kullanmama firsatina sahipsin. Tabii oynamama hakkina da sahipsin. Tabii ki bu sorunun cikmasindan kimse memnun olmaz. Ama biraz da olaya biraz mantik ile bakiyorum. Bu sorunu bilmesem, benim oyunumu hic etkilemeyecekti. Sen de SI forumlarinda gormesen, belki de aylarca oynadiktan ve oyundan zevk aldiktan sonra fark edecektin.
Zaten oyunda ne hata var acaba diye aranmak, bence hatalarin kendisinden daha buyuk bir hata. Sorunun varliginin bilgisi, oyunu oynayan bazi insanlarin zevk almasinin onune geciyor. Ben ise bu sorunlarin zevk almamin onune gecmesine izin vermek istemiyorum. Cunku oyunda hatalardan kat kat daha fazla zevk veren seyler var.
İyi o zaman, defans closing down yapmıyor diyelim, cevapları closing down yapmadan zevk alın olsun. Korner hatası var diyelim, cevapları kullanmayınız olsun. Yarın Beşiktaş'ta Bobo yok diyelim, Bobo olmadan da zevk alınır değil mi?
Elma ile armut'u karistiriyorsun.
Defansin yeterince pres yapmamasi, hem senin hem de yapay zaka rakibinin sorunu. Rakibin bundan faydalanabildigi gibi sen de bundan faydalanabiliyorsun.
Korner hatasini sadece sen kullanabildigin icin faydalanan da sadece sensin. Bu hatayi kullanmayarak oyununa devam edebilirsin. Oyun zevkini de onemli bir boyutta etkilemez bence.
Bobo'nun Besktas'da olmamasi ise bunlardin en hafifi bence. Editor'u kullanarak duzeltebilecegin ve herhangi bir sorun yokmus gibi devam edebilecegin bir hata.
Bu ucu de nitelik olarak birbirinden cok farkli. Ilki oyun zevkini alt ust edebilecek, ikincisi biraz rahatsizlik verebilecek ama hatayi yaratan komutlari kullanmayarak gozardi edilebilecek, ucuncusu ise 10 saniyede duzeltilebilecek bir hata. Ucunu de ayni sepete koymam ben.
Yorgan çek ayakların açılsın olayı mazeret değil. O zaman yamayı yayınlarken de yorganımız ayaklarınızı açıkta bırakır demeyi bileceksin. Son diyeceğim de budur. Uzatarak mutabakata varmak güç.
Mazeret uretmedim.
Senin (ve baskalarinin) sectigi hedefin yanlis oldugunu soyledim.
Yazdiklarimin satir aralarina bakarsan sizin yaptiginiz elestirilerden cok daha sertini yaptim. Yorgan ornegini tam olarak kavrayamadigin, bunun bir mazeret degil bir elestiri oldugunu anlayamadigin benim mazeret urettigimi dusunmenden belli.
Eger mazeret uretmek olarak korner hatasini cok onemli bulmamamdan bahsediyorsan, kendi dusuncem bu sekilde. Katilmak zorunda degilsin.
Ben oyunu sonradan düzeltmek / oyunda var olan bir hatayı kullanmayarak atlamak zorunda değilim. Oyunda var olan bir hatanın çözümü kullanmamak değildir.
Ben 10.3'ü totalde 2-3 saat oynamışımdır Ömer. Daha fırsat bulamadım. Benim misal olarak verdiklerimi analiz etmişsin. Ben onları var olabilecek problemler olarak yazmadım ki. Bir insan oyunda bir hatayla karşılaşırsa morali bozulur, oyundan soğur. Oyunu yapanın amacı insanı oyundan soğutmamaktır, bunun için de gerekeni yapmaktır.
Oyundaki hatalardan dolayı aranmıyorum. Sen de biliyorsun ki bu oyun öyle bir oyun ki, bu oyunu oynayan adam dibine kadar oynar. Her şeyini bulur. Senin optimistliğin sanadır, burada veya başka bir yerde insanlar yamada şu hatalar var zevk alamıyorum dediğinde karşı gelemezsin onlara. Çünkü o hatalar vardır. Herhangi en ufak bir hatayı bile kullanıcının görmezden gelmesini istemek çok yanlıştır, insanı daha da oyundan soğutmaktır. Bunu zaten ben de istersen yaparım. Bu kimseyi alakadar etmez.
Ben hatadan testingi sorumlu tutuyorum ve sebebi de yeterince test edilememesi diyorum. Yöntem yanlıştır, testing yetersizdir, zaman kısıtlıdır, bunlar alt sebepler.
Kendi önerdiğim çözüm ise testinge daha çok önem verilerek gerekirse daha çok bütçe ve sorumluluk verilerek, gerekirse daha çok insan ile, gerekirse daha çok zaman ile yapılması. Zaman yoksa diğerleri devreye girsin. Daha çok insan çalışsın. Bir hata bir haftada bulunabiliyorsa, bir hata var bu işte diyorum. Yine yorgana çekme olayı. Kısır döngü olacak tartışma.
ozgenoc
10.Mart.2010, 16:22
Kornerlerden falan bahsedilmiş ama gözden kaçan başka konularda var:
-Top oyuncunun sırtına veya topuğuna çarpıp geri dönüyor!
Pas koşan bir oyuncunun önüne atılırsa bu olayın ciddi diye tabi edilebilecek sıklıklarla yaşandığını gördüm.
-Kaleciler karşı karşıya pozisyonlarda hiç bir hamle yapmıyor!
Blhassa cepheden gerçekleşen kontralarda karşılaştığım bi sorun kaleci dimdik duruyor.İyi bir kaleciniz var forvet!! oyuncusu kalecinin üzerine vuruyor yoksa plase ile gol oluyor.Çapraz pozisyonlarda karşı karşı durumlarda kaleciler kaleci gibi davranıyor.
-Basın toplantılarının gerçekten takım motivasyonuna etki ettiği konusundan şüphelerim var!
Birminghamla oynuyorum şampiyon kim sorusuna man.utd cevabı verdim ve oyuncularım bana tepki göstedi.Ama bizim şampiyon olamayacağımız aşikar.No comment diyerek geçiyorum artık.Biraz da motivasyon konusuna değinelim.Aldığım bir çok zafer niteliğinde ki galibiyetten sonra basın toplantısı şansı verilmiyor.Yenilirsek basın mensuplarının sorularından gına geliyor.Buna gerçekçi diyenler olacaktır ama denge için galibiyetlerden sonrada basın toplantısı yapılması gerekmez mi?
Hemen hemen aynı konu olduğu için devam ediyorum.Futbol dünyasında menejerlerin birbirini övmeleri çok sık rastlanan bir durumdur hatta bir Fair-Play jestidir.Ben başka bi menejeri övünce 2007den beri oyuncularım buna anlam veremiyor!
-Son olarak toplamda yaptığım yaklaşık 100 maçta 15 kereye yakın taç poziyonlarında takılmalar var.Oyuncu sürekli sallanıyor diğer oyuncularda oldukları yerde adım atıyorlar kabaca %15 durumunda ortaya çıkan bi durum açıksası 10.2 de olan bi sorundu bu yamada azaltılmış gibi.
-Şunuda ekliyim tam olsun oyuncuların pozisyon icabı çizgi dışına çıktıklarını hiç görmedim full maç izlediğim zamanlarda oldu.hızını almış giden bir oyuncu korner cizigisinde topu kaybedince duvara çarpmış gibi duruyor.
perpetua
10.Mart.2010, 16:27
Ben oyunu sonradan düzeltmek / oyunda var olan bir hatayı kullanmayarak atlamak zorunda değilim. Oyunda var olan bir hatanın çözümü kullanmamak değildir.
Ben 10.3'ü totalde 2-3 saat oynamışımdır Ömer. Daha fırsat bulamadım. Benim misal olarak verdiklerimi analiz etmişsin. Ben onları var olabilecek problemler olarak yazmadım ki. Bir insan oyunda bir hatayla karşılaşırsa morali bozulur, oyundan soğur. Oyunu yapanın amacı insanı oyundan soğutmamaktır, bunun için de gerekeni yapmaktır.
Ben simdiye kadar eninde sonunda sogumadigim oyun ile karsilasmadim. Hepsinin bir limiti var.
Oyundaki hatalardan dolayı aranmıyorum. Sen de biliyorsun ki bu oyun öyle bir oyun ki, bu oyunu oynayan adam dibine kadar oynar. Her şeyini bulur. Senin optimistliğin sanadır, burada veya başka bir yerde insanlar yamada şu hatalar var zevk alamıyorum dediğinde karşı gelemezsin onlara. Çünkü o hatalar vardır. Herhangi en ufak bir hatayı bile kullanıcının görmezden gelmesini istemek çok yanlıştır, insanı daha da oyundan soğutmaktır. Bunu zaten ben de istersen yaparım. Bu kimseyi alakadar etmez.
Kimsenin gormezden gelmesini istemedim.
Ben ufak buldugum hatayi gormezden gelerek egelenme amaciyla oynadigim oyunun amacina ulasmasini sagladigimi yazdim. FM'in amaci stres yaratmak degil, egelenmek benim icin. Stres yaratmasi muhtemel yonlerine odaklanirsam, FM'in esas amacindan uzaklasmis olurum.
Tamamen bencil davranir ve kendi egelencemi dusunursem, ufak olarak nitelendirdigim ve kendi secimlerimle varligini tamamen gozardi edebilecegim bir sorunun egelencemi bozmasina izin vermemek bana gayet rasyonel geliyor.
Ben hatadan testingi sorumlu tutuyorum ve sebebi de yeterince test edilememesi diyorum. Yöntem yanlıştır, testing yetersizdir, zaman kısıtlıdır, bunlar alt sebepler.
Kendi önerdiğim çözüm ise testinge daha çok önem verilerek gerekirse daha çok bütçe ve sorumluluk verilerek, gerekirse daha çok insan ile, gerekirse daha çok zaman ile yapılması. Zaman yoksa diğerleri devreye girsin. Daha çok insan çalışsın. Bir hata bir haftada bulunabiliyorsa, bir hata var bu işte diyorum. Yine yorgana çekme olayı. Kısır döngü olacak tartışma.
Of Ilhan.
Kisaca, iskembeden salliyorsun. Dedigin sekilde duzelecek olsaydi FM 2010 oncesinde 1 aydan 5 aya cikartilan beta test sureci, 50 kisiden 10 katina cikartilan beta test ekibiyle duzelirdi. Yazdiklarimi okusan, bunu daha once yazdigimi da okumus olur ve bu indanindan vazgecerdin. Bosuna sorun daha temel diye yazip durmuyorum burada.
Ben simdiye kadar eninde sonunda sogumadigim oyun ile karsilasmadim. Hepsinin bir limiti var.
Kimsenin gormezden gelmesini istemedim.
Ben ufak buldugum hatayi gormezden gelerek egelenme amaciyla oynadigim oyunun amacina ulasmasini sagladigimi yazdim. FM'in amaci stres yaratmak degil, egelenmek benim icin. Stres yaratmasi muhtemel yonlerine odaklanirsam, FM'in esas amacindan uzaklasmis olurum.
Tamamen bencil davranir ve kendi egelencemi dusunursem, ufak olarak nitelendirdigim ve kendi secimlerimle varligini tamamen gozardi edebilecegim bir sorunun egelencemi bozmasina izin vermemek bana gayet rasyonel geliyor.
Of Ilhan.
Kisaca, iskembeden salliyorsun. Dedigin sekilde duzelecek olsaydi FM 2010 oncesinde 1 aydan 5 aya cikartilan beta test sureci, 50 kisiden 10 katina cikartilan beta test ekibiyle duzelirdi. Yazdiklarimi okusan, bunu daha once yazdigimi da okumus olur ve bu indanindan vazgecerdin. Bosuna sorun daha temel diye yazip durmuyorum burada.
İşkembeden sallamıyorum ben, lütfen doğru konuşalım. Senin eğlenmeni düşünmen sanadır. PES 2009 bazı konularda çok sorunluydu. Biz de bu sorunları farkedince bıraktık arkadaşlarla. Halbuki en az haftada 3-4 kez Playstation'a giderdik. PES 2010 çıktı, baktık süper. Diğer arkadaşlara da söyledik. Haftada 2-3 kez ev arkadaşlarımla, 1 kez de 7 arkadaş toplaşıp gidiyorduk. Ve muazzam keyif alıyorduk çünkü bir hatayla karşılaşmadık.
Oyunda hata olması / olmaması çok önemlidir. Korner hatası bu forumda bile en güzel FM oynayanları oyundan soğutmuştur. Kaan abi tanıdıklarımın en bariz örneği.
Oyundaki hatayı normal kullanıcılar 1 haftada görüyor. PaulC açıklama yapıyor, son 1 haftayı sadece kornere ayırdık, pek çok hatayı elimine ettik ancak bu hata kalmış diye. Bir hafta daha yapsalar belki de olmayacaktı.
Ben işkembeden sallıyorsam cevaplama Ömer, kaale alma Allah Allah. :)
perpetua
10.Mart.2010, 17:09
İşkembeden sallamıyorum ben, lütfen doğru konuşalım. Senin eğlenmeni düşünmen sanadır.
Evet aynen oyle. Bu nedenle bence kelimesini kullandim. Bariz olan bir seyi tekrarlamanin amaci ne acaba?
PES 2009 bazı konularda çok sorunluydu. Biz de bu sorunları farkedince bıraktık arkadaşlarla. Halbuki en az haftada 3-4 kez Playstation'a giderdik. PES 2010 çıktı, baktık süper. Diğer arkadaşlara da söyledik. Haftada 2-3 kez ev arkadaşlarımla, 1 kez de 7 arkadaş toplaşıp gidiyorduk. Ve muazzam keyif alıyorduk çünkü bir hatayla karşılaşmadık.
Oyunda hata olması / olmaması çok önemlidir. Korner hatası bu forumda bile en güzel FM oynayanları oyundan soğutmuştur. Kaan abi tanıdıklarımın en bariz örneği.
PES'i yapay zeka'ya karsi oynayinca o pek keyifli degil bence ama neyse.
Oyundaki hatayı normal kullanıcılar 1 haftada görüyor. PaulC açıklama yapıyor, son 1 haftayı sadece kornere ayırdık, pek çok hatayı elimine ettik ancak bu hata kalmış diye. Bir hafta daha yapsalar belki de olmayacaktı.
Ciddimisin?
1 hafta daha yapsalar belki de olmayacakti. O zaman buyuk hata etmisler. Keske 1 hafta daha yapsalardi da bu hata olmasaydi. Ama tabii baska bir hatanin olmayacaginin garantisi yok. Sen hala daha yorgani cekistirselerdi diyorsun.
Ben işkembeden sallıyorsam cevaplama Ömer, kaale alma Allah Allah. :)
Yazdiklarinla insanlari yanlis yonlendirmeye calismasan, cevaplamazdim.
Belki de sorun insan gibi cevap vermekte. Kafadan mesajlari silmek de bir diger cozum ama biliyorsun hic hoslanmadigim bir cozum.
Beta test hakkindaki fikirlerini burada yazmanin kimseye bir yarari yok zaten. Cok ilgileniyorsan SI forumlarinda ac bir konu ve yaz dusuncelerini.
Son olarak da burayi oku (http://community.sigames.com/showthread.php?p=4940241&highlight=testers#post4940241) ve PaulC'nin bu sorunun beta test yapanlar tarafindan bulundugunu ama kendisinin duzeltmeyi unuttugunu yazdigini gorebilirsin.
Az once dikkat ettim. Bu bilginin disariya cikip cikmadigini bilmedigim icin biraz ustu kapali yaziyordum.
Simdi anladin mi neden yazdiklarina itiraz ettigimi?
Ben insanları yanlış yönlendirmeye falan çalışmıyorum. Kendi fikrimi söylüyorum. Ben yazdıklarımla insanları yönlendirebiliyorsam ne mutlu bana, saatlerce tartışalım. Sen de benim bekçiliğimi yap Turksportal'da, benim hatalı olduğumu belirtip dur. Madem benim yazdıklarımın burada bir önemi yok, o zaman keşke baştan beri cevaplamasaydın.
Ben buraya doğru veya yanlış bir bildiğimi yazıyorsam, ve forum kurallarına aykırı değilse, senin bunu burada silmeye hakkın yok. O yüzden silmek zaten bir çözüm değildir.
Bak, ben üç mesaj önce senin şimdi ağzından çıkardığın baklayı yazdım. Bu hata eğer varlığı bilinen bir hataysa yama yayınlanırken bildirmek durumundaydılar. O zaman suç testinge atılmazdı işte.
Hah, diyelim ki var olduğunu biliyordu bu hatanın testerlar yama çıkarken, o zaman belirteceklerdi.
nouma16
10.Mart.2010, 17:28
Bravo alkışlıyorum seni , dur ayağada kalkayım bi saniye.
Sadece bu maçta sakatlandığını çıkardın yani bu kadar sayfayı okuduktan (!) sonra .
resimde benim göremediğim başka bir şey mi var? varsa söyLede biLeLim.
perpetua
10.Mart.2010, 17:59
Ben insanları yanlış yönlendirmeye falan çalışmıyorum. Kendi fikrimi söylüyorum. Ben yazdıklarımla insanları yönlendirebiliyorsam ne mutlu bana, saatlerce tartışalım. Sen de benim bekçiliğimi yap Turksportal'da, benim hatalı olduğumu belirtip dur. Madem benim yazdıklarımın burada bir önemi yok, o zaman keşke baştan beri cevaplamasaydın.
Onem ve yarar iki farkli kelime Ilhan. Ben yarari yok dedim. Onemi yok demedim. Beta testin nasil yapilacagina karar verecek kisiler bu forumlari okumuyor. Bu nedenle fikirlerini burada yazmanin bir yarari yok. Ozellikle senin gibi Ingilizce bilen ve SI forumlarinda bu dusuncelerini yazabilecek birisi icin.
Ben buraya doğru veya yanlış bir bildiğimi yazıyorsam, ve forum kurallarına aykırı değilse, senin bunu burada silmeye hakkın yok. O yüzden silmek zaten bir çözüm değildir.
Benim bilgi sahibi oldugum, senin de bilgin olmadan varsayimlar uzerine yazdigin bir konuda ustelemene izin vermek yerine mesajlarini silebilirdi farkli goruslere kapali birisi. Bunu ozellikle karsilikli diyaloga acik oldugumun ustune basmak icin yazdim. Benim neye itiraz ettigim belli. Bu konuda yeterli bilgi sahibi olmadan, recete yazmaya ugrasmana itiraz ettim.
Bak, ben üç mesaj önce senin şimdi ağzından çıkardığın baklayı yazdım. Bu hata eğer varlığı bilinen bir hataysa yama yayınlanırken bildirmek durumundaydılar. O zaman suç testinge atılmazdı işte.
Hata yaptigini fark ettiginde bildirmis PaulC. Bile bile hata yaptigini yazacaksan, once forum kurallarinda Kural 6'yi oku, ondan sonra yazip yazmama konusunda karar ver bence.
Onem ve yarar iki farkli kelime Ilhan. Ben yarari yok dedim. Onemi yok demedim. Beta testin nasil yapilacagina karar verecek kisiler bu forumlari okumuyor. Bu nedenle fikirlerini burada yazmanin bir yarari yok. Ozellikle senin gibi Ingilizce bilen ve SI forumlarinda bu dusuncelerini yazabilecek birisi icin.
Benim bilgi sahibi oldugum, senin de bilgin olmadan varsayimlar uzerine yazdigin bir konuda ustelemene izin vermek yerine mesajlarini silebilirdi farkli goruslere kapali birisi. Bunu ozellikle karsilikli diyaloga acik oldugumun ustune basmak icin yazdim. Benim neye itiraz ettigim belli. Bu konuda yeterli bilgi sahibi olmadan, recete yazmaya ugrasmana itiraz ettim.
Hata yaptigini fark ettiginde bildirmis PaulC. Bile bile hata yaptigini yazacaksan, once forum kurallarinda Kural 6'yi oku, ondan sonra yazip yazmama konusunda karar ver bence.
- Herhangi bir kişi, toplum veya kuruşa hakaret (küfür) edici, alaya alıcı (küçük görmek) veya aslı olmayan (belgelerle kanıtlanamayacak) ithamlarda bulunan mesajlar veya özel mesajlar yazamazsınız.
Kimseyi itham etmedim. Benim dediğim, bir eksiğin var olduğu, bundan da testing'in sorumlu olduğunu dedim. 2 gündür yazdığım mesajlarda testing yapanların yanlış yaptığını, veya yanlış yöntemlerle yönlendirildiğini belirttim. Bu konudaki sorumlu senin son yazdıklarına göre PaulC oluyor. O zaman diyorum ki, PaulC sorumludur. Testing ekibinin raporunu işleyememiştir.
Ben bu bilgiyi biliyor olsam yani yine testingle alakalı bir kişiyi sorumlu tutuyorum.
Kimseye özel olarak bir garezim veya suçlama çabam yok. Ben burada dönen konu ile alakalı görüşümü söyledim. Sonra da karşılılıklı cevaplaştık.
perpetua
10.Mart.2010, 18:38
Kimseyi itham etmedim. Benim dediğim, bir eksiğin var olduğu, bundan da testing'in sorumlu olduğunu dedim. 2 gündür yazdığım mesajlarda testing yapanların yanlış yaptığını, veya yanlış yöntemlerle yönlendirildiğini belirttim.
Testing'in hatali oldugunu kanitlayabilseydin o zaman. Kanitlayamiyorsan, en hafif tabirle varsayiyorsun demektir. Itirazim da bu varsayima. Anla artik lutfen.
Bu konudaki sorumlu senin son yazdıklarına göre PaulC oluyor. O zaman diyorum ki, PaulC sorumludur. Testing ekibinin raporunu işleyememiştir.
Ben bu bilgiyi biliyor olsam yani yine testingle alakalı bir kişiyi sorumlu tutuyorum.
PaulC test ekibinin bir parcasi degil. Mac motorunu kodlayan kisi.
Kimseye özel olarak bir garezim veya suçlama çabam yok. Ben burada dönen konu ile alakalı görüşümü söyledim. Sonra da karşılılıklı cevaplaştık.
Ben de goruslerini eksik bilgiler uzerine yazdigini, bu bilgilerin yanlis oldugunu ve de bunlari yazarak yanlis yaptigini. Insanlarin senin yazdiklarindan dolayi yanlis bilgi sahibi olmamasi icin mudahale ettigimi soyledim.
serwan
10.Mart.2010, 19:08
yok ya..gerçekten..hani insan sinirlerine bir yere kadar hakim olabiliyor.sırf sezon başında olmuş olsa antrenman yükünden falan der geçersiniz..ama değil..her maç 2-3 sakat veriyorum..hem de genelde uzun süreli.her yamada bişeyleri düzeltirken mutlaka bişeyleri bozuyolar.çok mu zor gerçekten merak ediyorum? yani bu yamalar yayınlanmadan önce hiç mi test edilmiyor.ya da bunu bi hata olarak görmüyor mu SI acaba?sonra orjinal satışları düşük bilmem ne diye konuşup duruyorlar..aldık da ne oldu..türkçe dil desteğinde falan da değilim.şu oyunu hatasız ya da en azından bariz büyük hatalar olmadan çıkarsınlar başka da birşey istemiyorum..alıp şöyle hevesle,zevkle oynamak istiyorum..oyun çıkıyor-yamayla birlikte- yok bilmem karşı karşıya pozisyonların 4te 3ü kaçıyor,yok saçma sapan adamlar dünyanın en büyük kulüplerine transfer oluyor,yok kornerlerin bilmem ne kadarı gol oluyor..yama çıkıyor sakatlık problemi var bilmem ne var,eski hataların bir kısmı duruyor.hiç mi uğraşmıyosunuz be kardeşim.şimdi bunları burada yazmamın ne anlamı var bilmiyorum..eskiden orjinal oyun alınması taraftarıydım artık değilim..işine gelmiyosa alma diyenler de çıkacaktır elbet.şöyle söyleyim SI orjinal oyun alanları bir nevi keriz yerine koymuş oluyor..orjinal almamak da SI a iyi bir tepki olur bence..yakında satışları yarıya düşerse o zaman belki adam gibi bişeyler yapmaya karar verirler..
ozgenoc
10.Mart.2010, 19:24
Kısa süreli 10.3 tecrübemde gerçekten ilginç bir olaya rastladım.Bahsediceğim olaya iki defa başıma geldi.Defanstan uzun top atan DMC oyuncuma hakem faul çaldı! Yanında herhangi bir oyuncu bile yoktu.Diğerinde ise sol bek oyuncum pas verdi yine yanında oyuncu yoktu ve hakem faul çaldı!
Testing'in hatali oldugunu kanitlayabilseydin o zaman. Kanitlayamiyorsan, en hafif tabirle varsayiyorsun demektir. Itirazim da bu varsayima. Anla artik lutfen.
PaulC test ekibinin bir parcasi degil. Mac motorunu kodlayan kisi.
Ben de goruslerini eksik bilgiler uzerine yazdigini, bu bilgilerin yanlis oldugunu ve de bunlari yazarak yanlis yaptigini. Insanlarin senin yazdiklarindan dolayi yanlis bilgi sahibi olmamasi icin mudahale ettigimi soyledim.
Test ekibinin raporlarını kodladığı için ve maç motoruna direkt etki ettiği için onu dahil ettim (öyle düşündüm).
Ben bir hata var ve bu hatayı testingle farkedebilirdik dedim. Bu hata yayınlanan yamada varsa ya eksik test edilmiştir, ya da testing işlenmemiştir dedim. Burada bir itham yok. Fikrimi beyan ediyorum.
serwan
10.Mart.2010, 20:05
Ben bir hata var ve bu hatayı testingle farkedebilirdik dedim. Bu hata yayınlanan yamada varsa ya eksik test edilmiştir, ya da testing işlenmemiştir dedim. Burada bir itham yok. Fikrimi beyan ediyorum.
kesinlikle katılıyorum.. eğer gerçekten doğru düzgün test edilmiş olsaydı hatalar büyük ölçüde ayıklanabilirdi..kaldı ki öyle ufak tefek hatalar da değil.çoğu daha önceden de yaşanmış,oyunu da oynayanı da büyük ölçüde etkileyebilecek hatalar.test süreci nasıl işliyor tam olarak bilmiyorum ama doğru düzgün işlemediği kesin..yani illa ki testerlar bu sorunları görememiştir demiyorum.evet belki görülmemiş olabilir.ya da belki görülmüş ama hata olarak nitelendirilmemiştir.ya da hata iletilmiş fakat çözüm geliştirecek olanlar çözmemiş ya da çözememiş olabilir..sebep ne olursa bu kadar popüler ve dünya çapında milyonlar tarafından oynanan bir oyun için bence geçersizdir.hataları keşfetmişse SI fakat bişey yapamıyorsa,oyunu çıkarırken böyle böyle problemler olduğundan haberdarız,şimdilik çözemedik ama uğraşıyoruz diye belirtir.ben de ona göre oyunu alır oynarım ya da oynamam..yok eğer sigames bu hataların farkında değilse hatta umrusamıyorsa zaten durum tamamen facia.
sentugo
10.Mart.2010, 20:06
perpetua size karşı çıkmak istemezdim ama dün gece bu yorumu okuduktan sonra yatağıma yatarken aklıma şu geldi.. Bende şimdi yazma fırsatı buluyorum
Madem yorgan oalyıyla devam edicez;
Bir kere bu yorganı büyütememeleri bizim sorunumuz değil. Onların sorunu. Biz bu oyunu sadece oynuyoruz adamlar yapıyor.. Öncelikle senin de belirttiğin gibi onların bu yorganı büyütmeleri lazım..
Ya da ikinci şık olarak bir battaniye ile ya ayakları ya da göğüs kısmını koruyabilirsin.. Ayakların açıktaysa battaniyeni oraya, göğüs kısmı açıktaysa oraya koyarsın olay biter. Bu Battaniye de bu durumda Testerlar oluyor..
Yani yorganı büyütemiyorsan, battaniye almalısın!
Haaa dersen o da fazla sıcak tutar, bende derim ki en azından üşümezsin... (Çok Yatırım = Kalite )
perpetua
10.Mart.2010, 21:35
Kısa süreli 10.3 tecrübemde gerçekten ilginç bir olaya rastladım.Bahsediceğim olaya iki defa başıma geldi.Defanstan uzun top atan DMC oyuncuma hakem faul çaldı! Yanında herhangi bir oyuncu bile yoktu.Diğerinde ise sol bek oyuncum pas verdi yine yanında oyuncu yoktu ve hakem faul çaldı!
Maclari kayit edip bir yere yuklemeniz mumkun mu?
Ayrica bu olaylarin mac icinde hangi dakikada oldugunu da belirtirseniz memnun olurum.
perpetua
10.Mart.2010, 21:37
Test ekibinin raporlarını kodladığı için ve maç motoruna direkt etki ettiği için onu dahil ettim (öyle düşündüm).
Ilhancigim yazdiklarin yukarida duruyor. Tekrar buraya tasitma bana lutfen.
eXcitinG
10.Mart.2010, 21:38
Sigames in stratejisinin savunuLacak bir yanını göremiyorum.
10.0-10.1 de savunma oyuncuLarı hiç top kapmıyordu.
10.2 de forvet oyuncuLarı bütün şutLarı kaLeci üstüne vuruyordu, kaLecinin kıpırdamasına gerek yoktu, nasıL oLsa üstüne gidiyordu top.
10.3 de savunma oyuncuLarının oyuna etkisi oLmadığı gibi, kaLeciLerin etkisi de bitmiş gibi birşey. Savunma da Terry ve Ferdinand varken karşında kıytırık bir takım oLmasına rağmen her ara topu geçiyorsa kusura bakmayında burda yaptığınız savunmaLar çok yersiz kaLıyor sayın Perpetua
Ilhancigim yazdiklarin yukarida duruyor. Tekrar buraya tasitma bana lutfen.
Tamam Ömer, haklısın Ömer.
ozgenoc
10.Mart.2010, 23:08
Maclari kayit edip bir yere yuklemeniz mumkun mu?
Ayrica bu olaylarin mac icinde hangi dakikada oldugunu da belirtirseniz memnun olurum.
Sol bekle ilgili pozisyon 60.dk da olmuş kayıt elimde yanlız diğer pozisyonu bulmak baya uğraştırıcak.Ama en azından bunu ulaştırayım bir şekilde.Bunun haricinde yamayla beraber gelen taçtan taça atmaya olayı var.taç kullanan oyuncu topu yine taca atıyor.
perpetua
11.Mart.2010, 00:20
perpetua size karşı çıkmak istemezdim ama dün gece bu yorumu okuduktan sonra yatağıma yatarken aklıma şu geldi.. Bende şimdi yazma fırsatı buluyorum
Madem yorgan oalyıyla devam edicez;
Bir kere bu yorganı büyütememeleri bizim sorunumuz değil. Onların sorunu. Biz bu oyunu sadece oynuyoruz adamlar yapıyor.. Öncelikle senin de belirttiğin gibi onların bu yorganı büyütmeleri lazım..
Ya da ikinci şık olarak bir battaniye ile ya ayakları ya da göğüs kısmını koruyabilirsin.. Ayakların açıktaysa battaniyeni oraya, göğüs kısmı açıktaysa oraya koyarsın olay biter. Bu Battaniye de bu durumda Testerlar oluyor..
Yani yorganı büyütemiyorsan, battaniye almalısın!
Haaa dersen o da fazla sıcak tutar, bende derim ki en azından üşümezsin... (Çok Yatırım = Kalite )
Battaniye ornegi bence dogru olmamis.
Beta testerlar battaniye olamaz cunku beta test yapanlarin oyun koduna direkt bir etkisi yok. Etki dolayli yoldan. Yani ustu acilip usuyunce sadece usudum diyor beta test yapanlar.
Battaniye ortmeyi, bir diger kodcunun projeye dahil olmasi gibi dusunebiliriz. Teorik veya ampirik bulgular (en azindan benim okuduklarim), zaten baslamis bir projeye kodcu eklemenin isleri hizlandirmayacagini ve hatalari cogalatacagini ongoruyor. Bu da demek ki battaniye isindiriyor ama yorgani ormeye devam etmek, battaniye ortmekten daha hizli isindiriyor.
perpetua
11.Mart.2010, 00:26
10.2 de forvet oyuncuLarı bütün şutLarı kaLeci üstüne vuruyordu, kaLecinin kıpırdamasına gerek yoktu, nasıL oLsa üstüne gidiyordu top.
10.3 de savunma oyuncuLarının oyuna etkisi oLmadığı gibi, kaLeciLerin etkisi de bitmiş gibi birşey. Savunma da Terry ve Ferdinand varken karşında kıytırık bir takım oLmasına rağmen her ara topu geçiyorsa kusura bakmayında burda yaptığınız savunmaLar çok yersiz kaLıyor sayın Perpetua
Bence 9.3'de bu yazdiklarindan daha kotuydu durum. Bu nedenle de bence ilerleme yok demek mumkun degil. Belki ilerleme hizi istediginiz kadar degil. Demek ki SI'in hizi bu kadar.
Oyundan oyuna ilerlemenin daha fazla olmasini istiyorsaniz, pekala 2-3 yilda bir de oynayabilirsiniz oyunu.
Ne Roma bir gunde insa edildi. Ne Mona Lisa'yi yaratmak 1 hafta surdu. Ne de Barcelona sadece 1 yilda 6 kupa kazanacak hale geldi.
(Simdi kesin yanlis anlasilir. FM'i Roma, Mona Lisa veya Barcelona ile karsilastirmiyorum, verdigim ornege degil, mantigina bakin lutfen.)
perpetua
11.Mart.2010, 00:41
Sol bekle ilgili pozisyon 60.dk da olmuş kayıt elimde yanlız diğer pozisyonu bulmak baya uğraştırıcak.Ama en azından bunu ulaştırayım bir şekilde.Bunun haricinde yamayla beraber gelen taçtan taça atmaya olayı var.taç kullanan oyuncu topu yine taca atıyor.
Bir tane ornek olsa bile yararli olur.
ToRoSKaPLaNı
11.Mart.2010, 01:03
Bence fm nin bu hatalarının nedeni rakipsiz olmasından kaynaklanıyor.Şuan için fm nin eline su dökebilecek bir menajerlik oyunu yok.Bu yüzdende FM yapımcıları şuan için türünün en iyisi olduklarını biliyor ve bundan dolayıda oyunu minimum hata ile çıkaracak şekilde çalışarak yapmıyor.Çünkü onların gözünde böyle aşırı iyi bir oyun yapmanın gereksinimi yok çünkü rakibi yok.Nasıl bir oyun çıkartırsa çıkartsın satılacak.Ama bu sezon CM serisi ölü toprağını biraz atmış oldu ve atağa geçti.Gelecek yıllarda daha da ileriye götürecek gibi duruyor.İşte CM efsaneside geri eski gücüne dönerse o zaman görürüm ben FM yapımcılarını.Bakalım ozaman böyle hatalar olacak mı?Yani belki test ekibinin hatasıdır bu olanlar belki kodcuların hatasıdır belkide başkasının hatasıdır.Ama olmaması gereken hatalardır.Belki çok çok emek harcamışlardır gecelerini gündüzlerine katmışlardır tüm özel hayatlarından kısıp oyunu geliştirmek için çalışmışlardır bilemem ama nasıl çalıştıkları bizi(en azından beni)zerre kadar ilgilendirmiyor.Ben burada kullanıcıyım ve kullanıcı olarak bir programın nasıl yazıldığını nasıl kodlandığını nasıl emek harcandığını filan umursayacak değilim.Bu program yapımcılarının sorunu.Ben programı hatasız, sorunsuz bir şekilde kullanmaya bakarım.Ama içerisinde hatalar olduğu görülrse gerekli mercilerin kulakları çınlatılır:D.Yani gün boyu kimimiz işiyle kimimiz okuluyla filan uğraşıyor ve eve gelince sorunsuz bir şekilde oyunu oynamak ister.Ama hatalardan dolayı zaten gündelik koşturmaların yanında birde pc başında stres atması gereken oyunu oynarken daha çok stres oluyorsa demekki burada bir hata vardır.
Bu problemlerin çözümünün şuan için çok mümkün olmadığını düşünüyorum.Ne zaman gerçek bir rakip gelir FM nin karşısına ozaman adam gibi çalışmaya başlarlar.Gerekli tester sayısını sağlarlar.Gerekli zamanı ayırırlar.Gerekirse(CM gibi) 1 sene oyun çıkartmazlar ama daha sonraki sene minimum hata ile oyun çıkartırlar.Ama bunların olması için karşısında bir tehdit görmesi gerekir.
Walter Sakana
11.Mart.2010, 01:14
Öncelikle bana göre bu konuyla ilgili en güzel yorumu BabaHamdi kardeşim yapmış:
Bazı serilerde ilk yama en iyisi son yama en kötüsü oluyor bazı yamalarda da tersi.
Bazı yamalarda yoğun istek üzerine düzelteceğiz bir şeyleri derken bazı şeyleri bozabiliyorlar da.
-------------------------------------------------------------
Ben 10.2'yi kurduğum gün deneyip sildim ve 10.1.1 yamasına geri döndüm. Ardından 10.3 çıkınca onuda indirip kurdum ve gene aynı gün deneyip sildim. Şuan 10.1.1 ile devam ediyorum ve gayette memnunum. 2 yamada bana göre tam bir fiyaskoydu.
Fm oynamaya başladığımdan beri oldum olası bu yamalara ısınamamışımdır zaten. Fm09 için çıkan yamaları da beğenmemiştim. Mesela 9.3 yamasında maç sonu istatistikleri bana göre gerçekçilikten çok uzaktı. Her maç kaleye enaz 20-30 şut çekilmesi çok abartı bir olaydı. Gerçek maç istatistiklerine bakın Barcelona'nın bile rakip kaleye 20 şut çektiği kaç maç bulabileceksiniz.
Bu seride ilk başta herkes oyuncu satmanın zorluğundan şikayet etti. Yapımcı firmada 10.2 yamasında sanki "Madem öyle alın size, oyuncu satma sizin istediğiniz gibi olunca oyun ne hale geliyor görün! " der gibi bir yama çıkardı. Oyunun zevkini arttıran faktörlerin aslında şikayet ettiğimiz zorluklar olduğunu bizzat anlayalım istediler sanki. Yani herşey istediğimiz kadar kolay olursa o zaman bu oyun 1 sene boyunca bizi nasıl ekrana bağlayabilir ki? Ardından forvetlerin gol kaçırması yada kalecilerin devleşmesi üzerine gelen şikayetler sonrası 10.3 yamasında bu seferde "Peki, buyrun sizin istediğiniz gibi olsun. Forvetler yakaladığını atsın görün bakalım nasıl oluyor" der gibi bir yama çıktı.
Bir maç zayıf bir takıma yenilince yada bir takımdan fark yiyince oyunun saçmalığı deyip oyunu silenler Fenerbahçenin Aydınspor'dan 6, Cannes'tan 5 yediğini, Galatasaray'ın Eskişehirden 4, Kocaeliden Ali Sami Yende 5 yediğini, Milan'ın şampiyonlar liginde ilk maçta 4-1 yendiği Deportivo'ya rövanşta 4-0 yenilip elendiğini unutuyorlar mı? Yani "saçmalık" dediğimiz şeyler aslında gerçek hayatta da olmuyor mu? Bu bahsettiğim skorların oyunda başınıza geldiğini düşünün birde. Gerçekte olan şeyler oyunda başımıza gelince sinirleniyoruz ve oyunun saçmalığı olarak görüyoruz.
Bir başka örnek Bülent Korkmaz'ın zamanında orta sahadan attığı gol mesela. Hani bazende rakip takımda uzaktan şutu 4-5 olan bir oyuncudan gol yiyince çıldırıyoruz ya... Gerçekte 40 yılda bir olacak birşeyi normal karşılıyoruz bir şekilde ama oyuna gelince "böyle bir şey kesinlikle olmamalı !"
Yani özetle; "Biz oyundan gerçekçilik mi istiyoruz? yoksa herşeyin istediğimiz gibi olmasını mı?"
1 seneyi aşkın bir zamandır forumda bazı yazılanları takip ediyorum. Azımsanmayacak kadar büyük bir çoğunluk;
- Her maçı kazanacağı, her kupayı alacağı bir taktik istiyor.
- Her istediği oyuncuyu transfer edebilmek, oyuncularını da rahatça satabilmek istiyor.
- Kendi kalecisi panter, rakip kaleci kova olsun istiyor.
- Kornerlerden frikiklerden bolca gol atmak buna karşın yememek istiyor.
- Forvet oyuncusu her sezon en az 30-40 gol atsın istiyor.
- Oyuncuları sakatlanmasın, antrenmanlarda süper gelişsin istiyor. vs....
Şimdi bunları düşününce yapımcı firmanın herkesi memnun edebileceği, gerçekçiliği en üst seviyede bir oyun çıkartma şansı kalmıyor ki zaten.
Bu son yazdığımdan yapımcı firmayı savunduğum sonucu çıkmasın, aksine bana göre SI bu serinin yamalarında tam anlamıyla çuvallamıştır! Sadece yapmaya çalıştıkları şeyin zorluğuna, hatta imkansızlığına değinmek istedim (herkesi memnun edebilmek).
Son olarak bu yama konusundan farklı olarak birşeye daha değinmek istiyorum. Oyuncu profilleri. Araştırmacıları acımasızca eleştiren bazı arkadaşlar var. Onlara tavsiyem herhangi bir oyuncu seçip, Fm ve futbol bilgisi olan 8-10 arkadaşlarından o oyuncunun profil özelliklerini kendilerine göre yazmalarını istesinler. Daha sonra tüm çıkan sonuçları karşılaştırsınlar. Bunlardan sadece 2 tanesi birbiriyle aynı çıkacakmı bakalım. Gene aynı şeye geliyorum, yapılmaya çalışılan şeyin –herkesi memnun edebilmenin- imkansızlığı…
ozgenoc
11.Mart.2010, 02:45
Aslında şu soruyu sormak lazım.Fm serileri bir oyunmudur yoksa bir simulasyonmudur.Cevap aslında burada yatıyor.Fm bir oyuna göre çok gerçekci, bir simulasyona göre de çok zayıf.Kısaca bence bir arada kalmışlık söz konusu.
Şöyle bir gerçeklik var ve hemen hemen herkes bunu onaylıyor herkesi memnun etmek mümkün değil.Evet bu doğru ama ortada çok daha temel hatalar var.Benim bu seri ile ilgili en radikal tespitim şudur.Fm serilerinde Reputation kıstası artık miladını doldurmuştur.Perpetuanın açıklamalarından da bunu anlıyorum matematiksel bir döngü içinde rakamlar çerçevesinde transferler yapılıyor.Yani yapay zeka demiyor ki ya Tello Tottenham da oynarmı.Yapay zeka rakamları alt alta diziyor en mantıklı tercihi yapıyor.İşte burada Reputation sistemi oyunu allak bullak ediyor.TSL ile ilgili düşük bir reputation ayarlaması yapılınca bu sefer diyoruz ki bu ne biçim gözlem bu ne biçim data, bu hale gelince de eleştiriyoruz.Bu konuya girmişken araştırmacı arkadaşlar serilerin en iyi datasını hazırlamış bence tebrik etmeden de geçmeyim.Fakat transfer zırvaları gözlemci hatalarından değil bahsettiğim Rep. sistemin kendini artık kaybetmiş olmasından kaynaklanıyor.
Ayrıca çok güzel bir detayda yakalanmış Fm kesinlikle rakipsiz.Ne kadar özenli olmaya çalışırsanız çalışın siz bu piyasanın monopolü olduğunuz sürece bir şekilde motivasyonunuzu kaybedersiniz.SI da da aynı durum söz konusu 2 seridir monopol olmanın keyfini çıkartıyorlar.
vedat1987
11.Mart.2010, 05:02
Öncelikle bana göre bu konuyla ilgili en güzel yorumu BabaHamdi kardeşim yapmış:
Ben 10.2'yi kurduğum gün deneyip sildim ve 10.1.1 yamasına geri döndüm. Ardından 10.3 çıkınca onuda indirip kurdum ve gene aynı gün deneyip sildim. Şuan 10.1.1 ile devam ediyorum ve gayette memnunum. 2 yamada bana göre tam bir fiyaskoydu.
Fm oynamaya başladığımdan beri oldum olası bu yamalara ısınamamışımdır zaten. Fm09 için çıkan yamaları da beğenmemiştim. Mesela 9.3 yamasında maç sonu istatistikleri bana göre gerçekçilikten çok uzaktı. Her maç kaleye enaz 20-30 şut çekilmesi çok abartı bir olaydı. Gerçek maç istatistiklerine bakın Barcelona'nın bile rakip kaleye 20 şut çektiği kaç maç bulabileceksiniz.
Bu seride ilk başta herkes oyuncu satmanın zorluğundan şikayet etti. Yapımcı firmada 10.2 yamasında sanki "Madem öyle alın size, oyuncu satma sizin istediğiniz gibi olunca oyun ne hale geliyor görün! " der gibi bir yama çıkardı. Oyunun zevkini arttıran faktörlerin aslında şikayet ettiğimiz zorluklar olduğunu bizzat anlayalım istediler sanki. Yani herşey istediğimiz kadar kolay olursa o zaman bu oyun 1 sene boyunca bizi nasıl ekrana bağlayabilir ki? Ardından forvetlerin gol kaçırması yada kalecilerin devleşmesi üzerine gelen şikayetler sonrası 10.3 yamasında bu seferde "Peki, buyrun sizin istediğiniz gibi olsun. Forvetler yakaladığını atsın görün bakalım nasıl oluyor" der gibi bir yama çıktı.
Bir maç zayıf bir takıma yenilince yada bir takımdan fark yiyince oyunun saçmalığı deyip oyunu silenler Fenerbahçenin Aydınspor'dan 6, Cannes'tan 5 yediğini, Galatasaray'ın Eskişehirden 4, Kocaeliden Ali Sami Yende 5 yediğini, Milan'ın şampiyonlar liginde ilk maçta 4-1 yendiği Deportivo'ya rövanşta 4-0 yenilip elendiğini unutuyorlar mı? Yani "saçmalık" dediğimiz şeyler aslında gerçek hayatta da olmuyor mu? Bu bahsettiğim skorların oyunda başınıza geldiğini düşünün birde. Gerçekte olan şeyler oyunda başımıza gelince sinirleniyoruz ve oyunun saçmalığı olarak görüyoruz.
Bir başka örnek Bülent Korkmaz'ın zamanında orta sahadan attığı gol mesela. Hani bazende rakip takımda uzaktan şutu 4-5 olan bir oyuncudan gol yiyince çıldırıyoruz ya... Gerçekte 40 yılda bir olacak birşeyi normal karşılıyoruz bir şekilde ama oyuna gelince "böyle bir şey kesinlikle olmamalı !"
Yani özetle; "Biz oyundan gerçekçilik mi istiyoruz? yoksa herşeyin istediğimiz gibi olmasını mı?"
1 seneyi aşkın bir zamandır forumda bazı yazılanları takip ediyorum. Azımsanmayacak kadar büyük bir çoğunluk;
- Her istediği oyuncuyu transfer edebilmek, oyuncularını da rahatça satabilmek istiyor.
Şimdi bunları düşününce yapımcı firmanın herkesi memnun edebileceği, gerçekçiliği en üst seviyede bir oyun çıkartma şansı kalmıyor ki zaten.
Bu son yazdığımdan yapımcı firmayı savunduğum sonucu çıkmasın, aksine bana göre SI bu serinin yamalarında tam anlamıyla çuvallamıştır! Sadece yapmaya çalıştıkları şeyin zorluğuna, hatta imkansızlığına değinmek istedim (herkesi memnun edebilmek).
Son olarak bu yama konusundan farklı olarak birşeye daha değinmek istiyorum. Oyuncu profilleri. Araştırmacıları acımasızca eleştiren bazı arkadaşlar var. Onlara tavsiyem herhangi bir oyuncu seçip, Fm ve futbol bilgisi olan 8-10 arkadaşlarından o oyuncunun profil özelliklerini kendilerine göre yazmalarını istesinler. Daha sonra tüm çıkan sonuçları karşılaştırsınlar. Bunlardan sadece 2 tanesi birbiriyle aynı çıkacakmı bakalım. Gene aynı şeye geliyorum, yapılmaya çalışılan şeyin –herkesi memnun edebilmenin- imkansızlığı…
Ağzına sağlık söylemek istediğim herşeyi söylemişsin.Oyun kolay mı zor mu konusuna katılıyorum bunu kariyer sayfalarında da görmek mümkün.Göztepe ile oynuyorum oyunu ve TSL yi kazandığım anda benim için FM 2010 olayı biter oyunu kapatır kutuyu rafa koyarım.Ya benim egom kontrol edilebilir nitelikte yada arkadaşlar çıldırmış kendilerini tatmin etmek istiyor.Bırakın oyun sizi zorlasın.Ki şuanda yapay zeka ve data harika durumda bence.
medievil
11.Mart.2010, 05:35
Tester arkadaşlara buldukla bug başına ödeme yapsınlar bakın bakalım böyle olaylar yaşanıyormu.
Edit: Ek olarak neden bu kadar tartıştığınızıda anlmıyorum. Adamlar oyunu test etsin diye tester tutmuşlar. Bu adamlar ne iş yapar? Adından anlaşılan oyunu test eder. Peki oyunu neden test eder? Hataları bulayımda bu adamlar kapatsın diye. Peki yama çıktığında hatalar varsa bu durumdan sorumlu kim? Patronun siz olduğunuzu düşünün oyun hatalı çıktı size karşı tepki var. Birini işten atacaksınız kimi atarsınız? Oyunu yeterince test edememiş personelimi yoksa test edildiği hatanın bulunduğu halde o hatayı kapatamayan personelimi bu kadar basit. Yorgana döşeğe girmeye gerek yok. Kaldıki yaz geliyor artık millet çoktan kaldırdı yorganı döşeği.. Seneye belki adam akıllı bir yorgan yaparlar..
Tester arkadaşlara buldukla bug başına ödeme yapsınlar bakın bakalım böyle olaylar yaşanıyormu.
Edit: Ek olarak neden bu kadar tartıştığınızıda anlmıyorum. Adamlar oyunu test etsin diye tester tutmuşlar. Bu adamlar ne iş yapar? Adından anlaşılan oyunu test eder. Peki oyunu neden test eder? Hataları bulayımda bu adamlar kapatsın diye. Peki yama çıktığında hatalar varsa bu durumdan sorumlu kim? Patronun siz olduğunuzu düşünün oyun hatalı çıktı size karşı tepki var. Birini işten atacaksınız kimi atarsınız? Oyunu yeterince test edememiş personelimi yoksa test edildiği hatanın bulunduğu halde o hatayı kapatamayan personelimi bu kadar basit. Yorgana döşeğe girmeye gerek yok. Kaldıki yaz geliyor artık millet çoktan kaldırdı yorganı döşeği.. Seneye belki adam akıllı bir yorgan yaparlar..
:)
:) :)
:) :) :)
Tartışılanlara göre hatalı olan testerlar değil, bu testerlardan gelen raporları koda aktaran adammış.
perpetua
11.Mart.2010, 10:21
hissiz: Olayin iki yonunu de degerlendirmeye calismanizi takdir ediyorum.
medievil: Benim oturdugum yerler hala cok soguk. Yorgansiz yatamam valla. :)
Bug basina odeme de bir fikir. Ama bence eksik bir fikir. Her bug ayni degil ne de olsa. Birisini bulmak 10 dakika oynamayi gerektiriyor (mesela tac atislarinda hakemlerin bayragi yanlis yone kaldirmasi). Birisini bulmak 2 aylik analiz gerektiriyor (regenlerin yaratilmasinda kullanilan teorik dagilimin yanlisligi ve tekrar tekrar deneyerek kalibrasyonu). Bu ikisine de ayni bedeli odersen insanlar ilk tip hatalari bulmaya yogunlasir. Ama daha onemli olanlar daha temel sorunlar. Mesela ben olsam 1. tip hatalara 1 kurus odemem. 2. tip hatalari bulabilen kisileri ise el ustunde tutarim.
Farkli bir konuya gecersek, Turkiye'de takimlarin 15-16 tane yabanci almasina 10.3'de rastlayan var mi? Korner hatasindan daha cok, bu sacmaligin ortadan kalkmasina insanlar sevinir diye dusunmustum. Ama karsima bir mesaj bile cikmadi bu konuda.
Addolorato
11.Mart.2010, 10:26
Saçma transferler özellikle Türkiye ligin için azalsada hala devam ediyor mesela Fenerbahçe gitti Jari Litmanen'i aldı şu an oynadıgım oyunda. Yada Galatasaray saçma sapan bir bulgar futbolcuyu alıyor hemde 35 bin €'ya.
eXcitinG
11.Mart.2010, 13:29
GüzeL bir yazı.
Bende dün itibari iLe değerLendirmeLerim sonucunda en sağLıkLı ve en oynanabiLir oLarak 10.1 seçtim ve ona geçtim. Editör den tüm transfer aktarmaLarını da tamamLadığım zaman tekrar dan FM ye devam edicem.
Farkli bir konuya gecersek, Turkiye'de takimlarin 15-16 tane yabanci almasina 10.3'de rastlayan var mi? Korner hatasindan daha cok, bu sacmaligin ortadan kalkmasina insanlar sevinir diye dusunmustum. Ama karsima bir mesaj bile cikmadi bu konuda.
Takdir edersin ki onun da beyan yeri farklı :)
perpetua
11.Mart.2010, 14:21
Takdir edersin ki onun da beyan yeri farklı :)
Pardon. Hata yapmisim. Burasinin sadece oyunun kotulendigi bir baslik oldugunu bilmiyordum... :icon_confused:
sardokar
11.Mart.2010, 14:24
Millet konuyla çok alakalı değil ama fm 2010 30 tl olarak aşağıdaki adreste satılıyor almak isteyenler bir baksın bence.
Şahsen ben az önce sipariş ettim.
http://www.gamersgate.com/DD-FM2010/football-manager-2010
sardokar
11.Mart.2010, 14:27
ya birde 1.03 yaması mı ile mi oyun daha iyi 10.01 yaması ile mi?
ben 10.03 te 2d olarak oynurum güzel geldi saçma işler pek olmuyor.
ama tabi 10.01 daha başarılı ise ona geçeyim.
Pardon. Hata yapmisim. Burasinin sadece oyunun kotulendigi bir baslik oldugunu bilmiyordum... :icon_confused:
Sen de biliyorsun ki oyunu severek oynayan buraya gelip çok severek oynuyorum demez. Eleştiren eleştrisini yapacak.
İyi, madem burada cevap istiyorsun, yeni açtığım oyunda yine o kiralıklara rastladım. Bilmem kaç tane DC'si olan Beşiktaş DC kiralayıp duruyor. 12 tane yabancısı var.
eXcitinG
11.Mart.2010, 14:38
Birşey sormak istiyorum, Yani cidden çok merak ettiğim için soracağım. AsLında sorup, sormama arasında kararsız kaLmıştım ama sorayım daha iyi.
Şimdi ben sizin bu Sigames`i savunma sebebinizi inanın hiç anLamıyorum. Araştırma aLanında eLeştiri yaparken sürekLi savunmanızı anLıyordum. Sonuçta araştırma şefisiniz ve veriLen emekLere karşı bir koruma içerisindeydiniz.
Şimdi araştırma aLanında artık eski eLeştiriLer oLmuyor. Bu da data da yapıLan eLeştiriLerin iyiLeştiriLdiği ve artık herkes tarafından takdir ediLecek düzeyde oLduğunun kabuLLenmesi iLe aLakası oLabiLir.
Ama burda 10.3 iLe iLgiLi başLıkta ısrarLa ve ısrarLa Sigames i savunmanız bana çok mantıksız geLiyor.
Yani burda ısrarLa savunmaLarınız iLe bana kusura bakmayında sanki 1000 kişinin gördüğü, tespit ettiği hataLarı görmezden geLen tavır sergiLeyerek nerede ise onLarı suçLu çıkaracak duruma geLmiş oLmanız gerçekten benim çok garibime gidiyor.
Çok merak ediyorum sizde FM oyunu oynuyorsunuzdur büyük ihtimaL. Sizde bu hataLar oLuşmuyor mu ? Siz bu hataLarı göremiyormusunuz.
Yani burda diLe getireLen gerçek hataLara evet hakLısınız bunu Sigames kısmına iLeteLim demek yerine neden öyLedir, böyLedir diyerek sürekLi savunmada buLunuyorsunuz cidden çok merak ediyorum...
Alexi Lalas
11.Mart.2010, 15:11
10.3 ü yüklediğine emin misin ?
Diyarbakırsporla bir sezon bitirdim.Kaleci Gökhan Tokgöz o kadar iyi bir profili olmamasına rağmen gayet gerçekçi kurtarışlar yaptı.Aynı şekilde rakip kalecilerde.Defans oyuncularım yetenekleri kadar oynadılar.Yeri geldi çizgiden kafayla top çıkarttılar yeri geldi son adamken müdahele edip topu kaptılar.Ama karşılarında Arda,Elano,Keita varken bırakalım da ara pasın geçmesine müsade etsinler :) Baki ve Diallo'dan bahsediyoruz.Terry ve Ferdinandında taktik uyum kötüyse ve pası atan adam yetenekliyse yapacağı bir şey yok.Savunmayı sadece ceza sahası önünde bekleyen iki uzun adam yapmıyor.Ayrıca her ara top geçiyor demişsin.Bütün maçı izliyor musun ? Yoksa "key" olarak ayarlandığında gözüne çarpan mı bu ?
Kusura bakmayın ama sinekten yağ çıkartmaya çalışmaya başladınız artık.Biraz objektif olun.Zaten bu bir video oyunu ve bug olması son derece normal - rahatsız etmediği sürece -.Çıkan 3 patch içerisinde en stabil olanı 3.sü.Bunu görmek o kadar da zor değil.
ozgenoc
11.Mart.2010, 15:11
10.3 te karşılaştığım farklı bir korner sorununa değinmek istiyorum.Yapay zeka ön direğe hucum edecek futbolcuya yerden pas atıyor.Boşta olan oyuncu yeterli düzeydeyse gol atıyor.Buraya kadar herşey normal fakat bu oyuncuyu marke ettirmek için geçerli bir komut bulamıyorum.Kesin olarak bir bug demiyorum belki vardır çözüm ben bulamıyorumdur.Bu arada defansif anlamda korner taktiğim default olarak ayarlı sadece uzun forvet oyuncum uzun adamı marke et durumunda.
Diyarbakırsporla bir sezon bitirdim.Kaleci Gökhan Tokgöz o kadar iyi bir profili olmamasına rağmen gayet gerçekçi kurtarışlar yaptı.Aynı şekilde rakip kalecilerde.Defans oyuncularım yetenekleri kadar oynadılar.Yeri geldi çizgiden kafayla top çıkarttılar yeri geldi son adamken müdahele edip topu kaptılar.Ama karşılarında Arda,Elano,Keita varken bırakalım da ara pasın geçmesine müsade etsinler :) Baki ve Diallo'dan bahsediyoruz.Terry ve Ferdinandında taktik uyum kötüyse ve pası atan adam yetenekliyse yapacağı bir şey yok.Savunmayı sadece ceza sahası önünde bekleyen iki uzun adam yapmıyor.Ayrıca her ara top geçiyor demişsin.Bütün maçı izliyor musun ? Yoksa "key" olarak ayarlandığında gözüne çarpan mı bu ?
Kusura bakmayın ama sinekten yağ çıkartmaya çalışmaya başladınız artık.Biraz objektif olun.Zaten bu bir video oyunu ve bug olması son derece normal - rahatsız etmediği sürece -.Çıkan 3 patch içerisinde en stabil olanı 3.sü.Bunu görmek o kadar da zor değil.
Maalesef en az stabil olanı. Ve bilin ki karşınızdaki insanı tanıyorum, boş vakitlerinden devamlı FM oynayan bir adamdır.
10.2'de eleştrilen kaleci ile karşı karşıya gollerini düzeltelim derken bu sefer de bir sürü kaleci ile karşı karşıya gollerin oluşmasına sebep olunmuş. Yani slight increase yerine huge increase olmuş.
Ayrıca yine onun yerine cevap vereyim, bütün maçı izler, özellikler yamayı denerken 6-7 gün boyunca maçları hep tamamen izler. Ne zaman ki taktiğini oturtur, o zaman key'e döner.
Ki ben de öyleyim.
KaPaLı
11.Mart.2010, 15:32
Peki http://forum.turksportal.net/vb/showpost.php?p=1667233&postcount=382 bunlara ne diyosun ? Karşı karşıya o kadar çok gol oluyoki. Savunmaların etkisi neredeyse hiç yok. Her uzun topumda Eneramo karşı karşıya kalıyo ve ağları görüyo top. Mehmet Çakır yine aynı şekilde ara pasların hepsini hemen hemen gol yapıyo.
eXcitinG
11.Mart.2010, 15:34
VaLLa senin gökhan Tokgöz ün benim Rene AdLer im den daha iyi performans gösteriyorsa, Terry ve Ferdinand arasında taktik uyumusuzLuğa bağLı oLarak ara pasını geçmesine sebep gösteriyorsan benim kusura bakma da sana verecek cevabım kaLmıyor.
Ben MonpeLLier e iLk sezonda 17 puan farkLa şampiyonLuk yaşattım. ALberto Costa deniLen sıradan adamım Ligde 47 asist iLe oynadı. Bordeoux, Lyon gibi takımLarı depLasmanda 5-0 4-0 gibi skorLarLa yendim ve sen bana kaLkıpta haLa çok stabiL oLmuş, en oynanabiLir bu diyorsan ne mutLu senin adına diyorum.
Ve yazdıkLarımı dikkatLi okumanda da fayda var. Ben ELano Arda gibi yetenekLi ayakLarına değiL, Sıradan üçüncü sınıf adamLarın sürekLi ara pası geçirdiğinden bahsettim. Ona bakıLırsa benim MontpeLLier kariyerimde ALberto Costa her maç 8-9 tane kritik top atıyordu savunma arkasına ve 3-4 tane goL yapıyordum sürekLi.
Daha da açacak oLursa pası 10-11 seviyesinde yaratıcıLıkLarı düşük oyuncuLarın her maç senin süper star savunma oyuncuLarının arasına sürekLi isabetLi pasLar atmasını sen savunuyorsan sana bir kez daha ne mutLu derim bende :)
10.3'ü fazla deneme şansım olmadı. Sadece Fenerbahçe ile yarım sezon oynayabildim. Gözlemlediğim şey ise Bilica-Lugano ikilisinin gerçekten araya çok adam kaçırması oldu. Fakat bu 2 adam zaten gerçektede böyle diye pek takılmadım. Eğer Terry-Ferdinand ikilisindede bu oluyorsa o zaman bir sorun var demektir.
Ayrıca yine Bilica ve Lugano ikilisi beraber oynadıkları zaman kalemde pozisyon görmüyorum. Geldikleri zamanda Lugano'yu geçemiyorlar. Maç başı rakip 3-4 şut çekiyor onlarda kaleyi bulmuyor.
Alexi Lalas
11.Mart.2010, 16:54
VaLLa senin gökhan Tokgöz ün benim Rene AdLer im den daha iyi performans gösteriyorsa, Terry ve Ferdinand arasında taktik uyumusuzLuğa bağLı oLarak ara pasını geçmesine sebep gösteriyorsan benim kusura bakma da sana verecek cevabım kaLmıyor.
Ben MonpeLLier e iLk sezonda 17 puan farkLa şampiyonLuk yaşattım. ALberto Costa deniLen sıradan adamım Ligde 47 asist iLe oynadı. Bordeoux, Lyon gibi takımLarı depLasmanda 5-0 4-0 gibi skorLarLa yendim ve sen bana kaLkıpta haLa çok stabiL oLmuş, en oynanabiLir bu diyorsan ne mutLu senin adına diyorum.
Ve yazdıkLarımı dikkatLi okumanda da fayda var. Ben ELano Arda gibi yetenekLi ayakLarına değiL, Sıradan üçüncü sınıf adamLarın sürekLi ara pası geçirdiğinden bahsettim. Ona bakıLırsa benim MontpeLLier kariyerimde ALberto Costa her maç 8-9 tane kritik top atıyordu savunma arkasına ve 3-4 tane goL yapıyordum sürekLi.
Daha da açacak oLursa pası 10-11 seviyesinde yaratıcıLıkLarı düşük oyuncuLarın her maç senin süper star savunma oyuncuLarının arasına sürekLi isabetLi pasLar atmasını sen savunuyorsan sana bir kez daha ne mutLu derim bende :)
Bütün maçları 90 dakika olarak izlemen gerekir bütün ara pasların geçtiğini iddia edebilmen için.
Benim kariyerimde senin veya sizlerin dediğiniz kadar gerçek dışı ara paslar veya kaleciyle karşı karşıya her şut gol olmadı.Daha şimdi maçtan çıktım Baros ve Keita kaçırdı.Kaleci Metin Aktaş'tı.
Montpellier zaten üstün bir performans sergiledi.Fransız araştırmacılar da buna göre oyuncuları güçlendirmiş olabilir.Ayrıca bu performansları görebilmen başarılı bir sezon geçirdiğini gösterir.Bordeaux veya Lyon şampiyon olacak diye bir kural olsaydı oyun "simulasyon" olarak piyasaya sürülmezdi.Oyundaki amaç zaten "farklı şeyler yarattım" hissi verebilmek.Bu kadar abartmaya gerek yok.
Sizin derdinizi anlayamadım açıkcası.3 patch ile de kariyer yaptım en çok hoşuma giden bu oldu.Hatta 10.2 den nefret ettim fazla oynamadım transfer kolaylığı yüzünden.Ama maç motorunda ciddi anlamda rahatsız edici bir şey yaşamadım.Diyebileceğim fazla bir şey yok.Görüşlerim bunlar.
Ortada dert meselesi yok. Kimse bunu dert edinmiyor. Ama en çok tepki alan yama da bu oldu yayınlandıktan sonra geçen süre itibariyle. Siz memnunsanız sizedir. Başkası memnun değilse de dile getirebilir, bunu sinekten yağ çıkarma olarak görmenin manası yoktur, yok.
KaPaLı
11.Mart.2010, 17:09
17 puan fark normal bir durum yani ? Sen eğer böyle birşey düşünüyosan bir an önce uyan uykudan. 10.2'de adam satmak kolaydı. Ama maç motor daha gerçekçiydi en azından. Kornerden senede 20-30 gol atmıyoduk.
KanaKe
11.Mart.2010, 17:19
genclerbirligi ile yeni bir oyun actim 10 macta 9 galibiyet 1 beraberlik aldim kalemde sadece 5 gol gördüm :) oyun cok kolay olmus.
eXcitinG
11.Mart.2010, 17:31
Bütün maçları 90 dakika olarak izlemen gerekir bütün ara pasların geçtiğini iddia edebilmen için.
Benim kariyerimde senin veya sizlerin dediğiniz kadar gerçek dışı ara paslar veya kaleciyle karşı karşıya her şut gol olmadı.Daha şimdi maçtan çıktım Baros ve Keita kaçırdı.Kaleci Metin Aktaş'tı.
Montpellier zaten üstün bir performans sergiledi.Fransız araştırmacılar da buna göre oyuncuları güçlendirmiş olabilir.Ayrıca bu performansları görebilmen başarılı bir sezon geçirdiğini gösterir.Bordeaux veya Lyon şampiyon olacak diye bir kural olsaydı oyun "simulasyon" olarak piyasaya sürülmezdi.Oyundaki amaç zaten "farklı şeyler yarattım" hissi verebilmek.Bu kadar abartmaya gerek yok.
Sizin derdinizi anlayamadım açıkcası.3 patch ile de kariyer yaptım en çok hoşuma giden bu oldu.Hatta 10.2 den nefret ettim fazla oynamadım transfer kolaylığı yüzünden.Ama maç motorunda ciddi anlamda rahatsız edici bir şey yaşamadım.Diyebileceğim fazla bir şey yok.Görüşlerim bunlar.
FarkLı patchLerde oynuyoruz sanırım. Ya sen ya da ben 10.3`ü kurmamışım.
MontpeLLier`i fransız araştırmacıLar biraz arttırmış evet Ama takımda iki tane 160 PA Lık oyuncu var, gerisi orta seviyede sayıLır. 47 asist yapttırdığım ALberto Costa ve 42 goL attırdığım Montano nun profiLLerine ve CA ve Pa değerLerine bakabiLirsin.
Bordeoux u depLasmanda yenersin, Lyon u da yenersin, bunda garip bir durum yok. Ama eze eze daha iLk sezonda bunu yapıyorsan ciddi sıkıntıLar var demektir.
Benim maçLarı sadece Key oLarak izLediğime takmış durumdasın. Ben her yeni yamada sıfır taktik yaparken ortaLama 10-15 tane maçı FuLL maçta izLerim. Benim her yeni yamadan sonra yeni bir kariyer açmam ortaLama 1 Hafta sürer. Sadece Maç motorunu gözLemLemek iLe geçiririm zamanımı. FarkLı takımLar aLırım, farkLı LigLerde farkLı takımLara karşı yaptığım taktikLeri test eder, ondan sonra kariyer açarım. ÖyLe göbekten saLLama oyun oynamıyorum merak etme.
Hem bu konuya fazLa takıLmana gerek yok. Sen çok memnunsan ne mutLu sana, sana hayırLı ve iyi oyunLar. Sonuçta herkes beğenecek ve beğenmeyecek diye bir kaide yok. Ben beğenmedim, gayet normaL bir durumdur. Sen beğenmişsin, gayet normaL bir durum. Abartmanın ve uzatmanın gereği yok.
Biz burda oyunda bariz bir biçimde görüLen hataLar var onLarın sebepLerini tartışıyoruz. Çok iyi oLmuş ya da çok kötü oLmuş onun peşinde değiLiz.
Bazı arkadaşLar gibi sende bariz bir biçimde oLuşan hataLarı göremiyor oLabiLirsin, farketmiyor da oLabiLirsin.
Sonuçta herkesin renkLer ve zevkLer meseLesinde oLduğu gibi düşünceLer de de ayrıLık vardır.
serwan
11.Mart.2010, 18:38
ben "sonuçta bi ton emek veriliyor" vs vs şeklindeki savunmaları hiçbir şekilde anlamıyorum..ne maç motoru için, ne araştırma ekibinin çalışmaları için böyle bir savunma olamaz..evet kabul ediyorum emek verildiğini..ama ortada bir hata varsa verilmiş olan emek bu hatayı tolere edemez.
üzgünüm ama milyonların alıp oynadığı bir oyunda yıllardır bir corner bug çözülemiyorsa ya da benzer sorunlar varsa bu tamamen yapım ekibinin sorunudur..isterlerse bu oyunu üretmek için binlerce saat uğraşmış olsunlar.
aynı şekilde oyunda saçma sapan transferler oluyorsa bunu da harcanan emeği gösterip kapatmaya çalışmak saçmalıktır.oyunu bi açıyorum avrupanın yarısı(real madrid dahil) necip uysal'ın peşinde.türkiye liglerinde nasıl şans bulduğunu anlamadığımız adamlar avrupa transfer borsasını kasıp kavuruyor..1 yıl boyunca gece gündüz uğraşılmış olsa ne olur ki..boşa uğraşılmış demektir.biliyorum bu işi türkiye'de de dünya'nın çok yerinde de bir çok insan gönüllü olarak yapıyor.belki benim ya da bi başkasının asla ayıramayacağı kadar zaman ayırıyor bu işe..ama bütün bunlar bu işin doğru yapılmış olduğunu göstermez ki..
belki burası yeri değil ama madem SI bu kadar savunuluyor ben de şu düşüncemi söylemek istiyorum..madem bu kadar uğraşıyorlar,önem veriyorlar öyleyse neden profesyonel ve tarafsız scoutlarla çalışmayı denemiyorlar.ya da aynı şekilde profesyonel testerlarla..hatayı en başından yapıyorlar bence..oyunun iskeletini oluşturan şeyleri amatör insanlara yaptırıyorlar..ondan sonra saçma transferler oluyor,balon oyuncular çıkıyor,maç motoru saçmalıyor vs vs..
sonuç nedir peki..aynı hataları electronic arts da yaptı daha önce fifa serisinde..önemli bir rakipleri yoktu ve oyunu geliştirmek adına pek birşey yapmıyorlardı.hatta oyun resmen gerileme gösteriyordu.sonra yanlış hatırlamıyorsam 2001de çıktı pes 1 ve çok geçmeden piyasalarının önemli bir kısmını konami'ye kaptırarak ödediler yaptıkları hataları..aynı son bekliyor SI'yı da.rakip CM mi olur FIFA MANAGER mi olur yoksa tamamen farklı bir oyun mu olur bilmiyorum ama biraz iyi bir rakip çıkıp ben de burdayım dediğinde ne olacağı çok net ortada..
Addolorato
11.Mart.2010, 18:44
Hayrettin abi sende o kaleci varken şampiyon olmana şaşmamalı demin Montpellier'e karşı oynadım 1-1 bitti Jourdren'midir nedir 9.3'le oynadı..
eXcitinG
11.Mart.2010, 18:54
Neden haLa hepimiz CM 99-00 00-01 i unutamayız ? Neden haLa en sevdiğimiz oyundur ?
AsLında beLkide bu zamana kadar yapıLan tüm FM yamaLarından, dataLarından daha saçma bir oyundu, ama işin içinde maç motoru oLmadığı için herkes tamamen duyguLarına göre yorumLuyordu oLayLarı. Sonuçta maçı göremiyorsun, atıLan bir goLü tamamen kendi düşüncene, kendi hisLerine göre yorumLadığın için zevk aLıyordun, keyifLeniyordun. Ama işin içine ne zaman maç motoru girdi, herkes ne zaman gerçekLeri görmeye başLadı, o zaman işte işLer sarpa sarmaya başLadı. FM 06 da ki Frikik Bug`u, Fm07 de ki korner hataLarı, 08-09-2010 da ki hataLar vs sürekLi ve sürekLi maç motoru yeniLendikçe daha da gün yüzüne çıkmaya başLadı, daha görüLür oLdu.
İşin garibi hem insanLarın daha gerçekci oyun oynamasını istiyorsun ama bunu yaparkende içerisine bir Dünya hata koyuyorsun ve bunLarı düzeLtme gereği hissetmiyorsun, ya da uğraşmıyorsun, ya da yapamıyorsun her neyse.
10.3 datasını CM tarzında oynasak eminim hepimiz haLa o CM de ki zevki aLır, mutLu oLurduk.
En iyisi FM maç motorunu kaLdırsın, madem işin içinden çıkamıyor.
perpetua
11.Mart.2010, 18:55
Birşey sormak istiyorum, Yani cidden çok merak ettiğim için soracağım. AsLında sorup, sormama arasında kararsız kaLmıştım ama sorayım daha iyi.
Şimdi ben sizin bu Sigames`i savunma sebebinizi inanın hiç anLamıyorum. Araştırma aLanında eLeştiri yaparken sürekLi savunmanızı anLıyordum. Sonuçta araştırma şefisiniz ve veriLen emekLere karşı bir koruma içerisindeydiniz.
Şimdi araştırma aLanında artık eski eLeştiriLer oLmuyor. Bu da data da yapıLan eLeştiriLerin iyiLeştiriLdiği ve artık herkes tarafından takdir ediLecek düzeyde oLduğunun kabuLLenmesi iLe aLakası oLabiLir.
Ama burda 10.3 iLe iLgiLi başLıkta ısrarLa ve ısrarLa Sigames i savunmanız bana çok mantıksız geLiyor.
Yani burda ısrarLa savunmaLarınız iLe bana kusura bakmayında sanki 1000 kişinin gördüğü, tespit ettiği hataLarı görmezden geLen tavır sergiLeyerek nerede ise onLarı suçLu çıkaracak duruma geLmiş oLmanız gerçekten benim çok garibime gidiyor.
Çok merak ediyorum sizde FM oyunu oynuyorsunuzdur büyük ihtimaL. Sizde bu hataLar oLuşmuyor mu ? Siz bu hataLarı göremiyormusunuz.
Yani burda diLe getireLen gerçek hataLara evet hakLısınız bunu Sigames kısmına iLeteLim demek yerine neden öyLedir, böyLedir diyerek sürekLi savunmada buLunuyorsunuz cidden çok merak ediyorum...
Ilk olarak soru sorarak girdigin icin tesekkur ederim. Bunu suclama olarak yapanlar da oldu bir cok defa.
Ben olaylarin her yonunun tartisilmasi taraftariyim. Sadece kullanici penceresinden degil. Cunku uretenin de bir penceresi vardir. Onlar da bir kisitli eniyileme problemi cozuyor. Onlarin da amaci, ortaya en iyi urunu cikartmak. Ben calismalarina bakarak boyle gordum, boyle inaniyorum.
Ayrica, oyunda hata olmadigini savunmadim. Hatalarin var oldugu ve olacagi bir gercek ki bu forumda da oyun kodu ile ilgili hatalarin raporlanabilmesi icin ozel bir bolum acilmis tarafimdan. Bu hatalarin duzeltilmesi isteniyor ki sizlerin bu hatalari belirtebilmesi icin bir yer var. Arastirma icin de ayni sey gecerli. Benim icin sorun hatalarin olmasi veya olmamasi da degil.
Elestiri, bir eserin (veya kisinin veya bir konunun) dogru ve yanlis yonlerini gostermek bu sayede eserin gercek degerini okura anlatmak degilmidir?
Menfi yonler, hemen hemen hep ayni kisiler tarafindan, surekli yaziliyor. Ya peki musbet yonler? Ya peki bu menfi veya musbet yonlerin ortaya cikmasina neden olan sartlarin incelenmesi?
Yukarida hissiz nickli agabeyin yazdigi elestiriye hic itiraz etmedim. Ki bence burada SI'a yapilmis en agir elestiriyi kendisi yazmistir. Kelimeyi kullanmamasina ragmen bence, SI'in kararsiz oldugunu yazmistir cunku surekli kullanicilarin istekleri dogrultusunda duzeltme yapip, bir baska tarafi acik birakmislardir. Dogru bildikleri yolda gitmek yerine, kullanicilari memnun etmek icin kendi urunlerinin degerini azaltmislardir. Yazisindan cikardiklarimda haddimi astiysam hissiz nickli agabey'den ozur buyururum.
Hincal Uluc buyuk ihtimalle konuyu uzatmadan "vizyonsuz" tanimini yapistiriverirdi eger SI hakkinda yorum yapmis olsa. Benim yorgan cekistirme ornegim de bu konuya benzer bir acidan deginiyordu ama bu da SI'i korumak olarak algilandi verilen cevaplara bakarsak.
Ama isin ic yuzunu bilip/anlayip da beta testerlar islerini yapmiyor demek bence kucuk dusunmektir, kor olmaktir. Bu nedenle de bunu yazanlarin isin ic yuzunu bilmedigini, ic yuzunu bilmeden de bu sekilde yazmamalari gerektigini anlatmaya calistim.
Yazilanlari SI'a iletme konusuna gelirsek. Burada yazilan bir sey orjinal olursa, daha once Turkce FM konusunda da yazdigim gibi, pekala bunlari SI'a iletmekten memnuniyet duyarim ve duydum.
Fakat SI forumlarini bir kac gun veya bir kac hafta takip etmis birisi, burada yazilanlarin onemli bir cogunlugunun zaten orada yazilmis oldugunu da bilir. Burada yazanlarin onemli bir cogunlugunun SI forumlarini okumadigini ve benzer yazilarin yazildigindan haberdar olmadigi icin burada ayni seyleri yazdigini kabul edersek, o konularda verilen cevaplari da bilmedigini kabul etmek gerekir. Nasil menfi dusunceler yazanlara SI forumlarinda cevap geliyorsa, ben de zamanim ve bilgim yettigi kadariyla bu menfi dusuncelere yanit vermeye ugrasiyorum. Bu yazismalar sonucunda orjinal fikirler ortaya ciktigi zaman belki de en mutlu ben oluyorum.
eXcitinG
11.Mart.2010, 18:56
Hayrettin abi sende o kaleci varken şampiyon olmana şaşmamalı demin Montpellier'e karşı oynadım 1-1 bitti Jourdren'midir nedir 9.3'le oynadı..
Joundren bende Fransa da yıLın kaLecisi oLdu, Ligde en az goL yiyen kaLeciyidi. Adamın Gökhan Tokgöz`ü devLeşiyormuş, Bir Jourdren devLeşmiş çokmu. Rene AdLer, Peter Cech gibi kaLeciLer goL yemekten ne yapacakLarı şaşırmış haLdeLer :)
eXcitinG
11.Mart.2010, 19:03
Ilk olarak soru sorarak girdigin icin tesekkur ederim. Bunu suclama olarak yapanlar da oldu bir cok defa.
Ben olaylarin her yonunun tartisilmasi taraftariyim. Sadece kullanici penceresinden degil. Cunku uretenin de bir penceresi vardir. Onlar da bir kisitli eniyileme problemi cozuyor. Onlarin da amaci, ortaya en iyi urunu cikartmak. Ben calismalarina bakarak boyle gordum, boyle inaniyorum.
Ayrica, oyunda hata olmadigini savunmadim. Hatalarin var oldugu ve olacagi bir gercek ki bu forumda da oyun kodu ile ilgili hatalarin raporlanabilmesi icin ozel bir bolum acilmis tarafimdan. Bu hatalarin duzeltilmesi isteniyor ki sizlerin bu hatalari belirtebilmesi icin bir yer var. Arastirma icin de ayni sey gecerli. Benim icin sorun hatalarin olmasi veya olmamasi da degil.
Elestiri, bir eserin (veya kisinin veya bir konunun) dogru ve yanlis yonlerini gostermek bu sayede eserin gercek degerini okura anlatmak degilmidir?
Menfi yonler, hemen hemen hep ayni kisiler tarafindan, surekli yaziliyor. Ya peki musbet yonler? Ya peki bu menfi veya musbet yonlerin ortaya cikmasina neden olan sartlarin incelenmesi?
Yukarida hissiz nickli agabeyin yazdigi elestiriye hic itiraz etmedim. Ki bence burada SI'a yapilmis en agir elestiriyi kendisi yazmistir. Kelimeyi kullanmamasina ragmen bence, SI'in kararsiz oldugunu yazmistir cunku surekli kullanicilarin istekleri dogrultusunda duzeltme yapip, bir baska tarafi acik birakmislardir. Dogru bildikleri yolda gitmek yerine, kullanicilari memnun etmek icin kendi urunlerinin degerini azaltmislardir. Yazisindan cikardiklarimda haddimi astiysam hissiz nickli agabey'den ozur buyururum.
Hincal Uluc buyuk ihtimalle konuyu uzatmadan "vizyonsuz" tanimini yapistiriverirdi eger SI hakkinda yorum yapmis olsa. Benim yorgan cekistirme ornegim de bu konuya benzer bir acidan deginiyordu ama bu da SI'i korumak olarak algilandi verilen cevaplara bakarsak.
Ama isin ic yuzunu bilip/anlayip da beta testerlar islerini yapmiyor demek bence kucuk dusunmektir, kor olmaktir. Bu nedenle de bunu yazanlarin isin ic yuzunu bilmedigini, ic yuzunu bilmeden de bu sekilde yazmamalari gerektigini anlatmaya calistim.
Yazilanlari SI'a iletme konusuna gelirsek. Burada yazilan bir sey orjinal olursa, daha once Turkce FM konusunda da yazdigim gibi, pekala bunlari SI'a iletmekten memnuniyet duyarim ve duydum.
Fakat SI forumlarini bir kac gun veya bir kac hafta takip etmis birisi, burada yazilanlarin onemli bir cogunlugunun zaten orada yazilmis oldugunu da bilir. Burada yazanlarin onemli bir cogunlugunun SI forumlarini okumadigini ve benzer yazilarin yazildigindan haberdar olmadigi icin burada ayni seyleri yazdigini kabul edersek, o konularda verilen cevaplari da bilmedigini kabul etmek gerekir. Nasil menfi dusunceler yazanlara SI forumlarinda cevap geliyorsa, ben de zamanim ve bilgim yettigi kadariyla bu menfi dusuncelere yanit vermeye ugrasiyorum. Bu yazismalar sonucunda orjinal fikirler ortaya ciktigi zaman belki de en mutlu ben oluyorum.
AnLadım. AçıkLamaLarın içinde ayrıca Teşekkür ederim.
perpetua
11.Mart.2010, 19:08
belki burası yeri değil ama madem SI bu kadar savunuluyor ben de şu düşüncemi söylemek istiyorum..madem bu kadar uğraşıyorlar,önem veriyorlar öyleyse neden profesyonel ve tarafsız scoutlarla çalışmayı denemiyorlar.
Ilk olarak deneme/yanilma metodu pek benimsedigim bir metod degildir.
Sorunuzun cevabi ise cok basit. Profesyonel ve tarafsiz scoutlar mevcut veritabaninin kalitesine yaklasamiyor. Bu nedenle hem CM hem de Fifa manager'in once profesyonel scout sirketleri ile baslayip, daha sonra amator scout'luk yapacak kisilere donmesine sahit olduk. Profesyonel ekip ile amator ekip arasindaki en buyuk fark da is yapilirken gosterilen ozen.
ya da aynı şekilde profesyonel testerlarla..hatayı en başından yapıyorlar bence..oyunun iskeletini oluşturan şeyleri amatör insanlara yaptırıyorlar..ondan sonra saçma transferler oluyor,balon oyuncular çıkıyor,maç motoru saçmalıyor vs vs..
Profesyonel testerlari hep vardi SI'in. FM 2010'a kadar test yapanlar sadece profesyonel ve SI bunyesinde calisan bir ekip, arastirma sefleri ve bir kac arastirmaci idi. FM 2010 ile beraber beta test ekibi cok buyutuldu ve FM 2010 simdiye kadar en cok hatanin giderildigi FM oldu.
O Değilde Türkiyedeki Oyuncuların Avrupa Takımlarına Gitmesiyle İlgili Aklıma Bir Fikir Geldi...
Acaba Şöyle Oluyor Olabilir Mi?
Avrupa'dan Bir Takım(Saçma Denilen Transferleri Yapan Takım Oluyor Bu) Eksik Gördüğü Bölgesine (Veya Şu Anda Eksik Değil Ama İleride Eksik Olacağını Görüyor Ve Pa'lı Transfer Yapmak İçin Aradığı Bölgede Natural Olan Genç Ve Pa'sı Kendi Kriterine Uyan) Bir Oyuncu Almaya Karar Veriyor Ve Eksik Bölgede Natural Olarak Oynayan Ve En Az 130 Ca Sahibi(130 Tamamen Benim Uydurmamdır.Takım Kendisi Bir Rakam'a Karar Veriyor.Bu 150'de Olabilir 100'de) Bir Oyuncu Aramaya Başlıyor...
Ve Bir Liste Olarak Aradığı Kriterlere Uygun Oyuncuları Buluyor...
Tabii Ki Bu Oyuncular Arasında Türkiye Liglerinde Oynayan Oyuncularda Oluyor...
Şimdi Ana Durum Bilgisayarın Yönettiği Takım Hangi Oyuncuyu Seçecek?
Bence Burada Bilgisayar Otomatik Olarak Kriterlerini Karşılayan Oyuncular İçerisinden Ekonomisini En Az Zorlayacak Oyuncuları Seçiyor.Yani Düşük Maaş Alan Ve Oyunda Değeri Emsallerine Göre Düşük Gözüken Oyuncuları.(Bunlarda Türkiye Liglerinde Oynayan Oyuncular Oluyor.Yanlış Hatırlamıyorsam Uçuk Transfer Ücretlerinin Önüne Geçmek Adına Türkiye Liglerinde Oynayan Oyuncuların Değerleri Ve Rep.'leri Düşürüldü.Ee Maaşlarda Avrupadakilere Göre Uygun Kalıyor[3 Büyüklerin Süper Star'ları Hariç.] Bu Durumda Takımlar Tabii Ki Türkiye Liglerindeki Oyuncuları Seçiyor...)
Bu Sadece Bir Fikir Olarak Aklıma Geldi...
Böyledir Demiyorum Ancak Olabilir Diyorum...
serwan
11.Mart.2010, 20:14
Ilk olarak deneme/yanilma metodu pek benimsedigim bir metod degildir.
Sorunuzun cevabi ise cok basit. Profesyonel ve tarafsiz scoutlar mevcut veritabaninin kalitesine yaklasamiyor. Bu nedenle hem CM hem de Fifa manager'in once profesyonel scout sirketleri ile baslayip, daha sonra amator scout'luk yapacak kisilere donmesine sahit olduk. Profesyonel ekip ile amator ekip arasindaki en buyuk fark da is yapilirken gosterilen ozen.
peki merak ettiğim bir konu daha var..değerlendirmedeki ölçütler nedir? yani x araştırmacısının yaptığı değerlendirmede verdiği 16 ile y'nin verdiği 16'nın aynı olması nasıl sağlanıyor.sonuçta dünya'nın her yerinden çeşit çeşit insan yapıyor bu araştırmaları.. yani atıyorum bütün araştırmacılara her özellik için 3-5 tane adam izletilip bakın bu adamın finishing i 5 bunun 10 bunun 15 bunun 20..bunlara göre değerlendirin izlediğiniz oyuncunun finishing özelliğini deniyor mu?ya da buna benzer bir uygulama var mı merak ediyorum? yapılmıyor gibi geliyor bana..çünkü bi bakıyoruz gelen 5 toptan 1ini kaleye zor gönderen,kaleye giden 5 topundan da anca 1 tanesi gol olan adamla ondan kat kat üstün adamın bitiricilikleri neredeyse aynı vs.. SI ne gibi bir uygulama düşünmüş bu hataları minimuma indirmek için?
tüm bunların dışında benzer hatalar yıllardır neden giderilmiyor? ya da olur ki giderilemiyordur.bu anlaşılabilecek bişey..atıyorum bi tarafı düzeltince diğeri bozuluyordur falan..bu tamam..ama en azından yama çıkarken bu sorunlarını farkettiklerini ve uğraştıklarını açıklamak yerine neden sürekli bir savunma halindeler?..ben SI forumlarını okuduğumda çok şaşırıyorum..en ufak eleştiriye hemen tepki gösteriyolar.sakatlıklarla ilgili bişey yazmaya kalktım.hemen bi yok işte bug dediğinin açıklaması budur..bu yüzden bu hata bug değildir.yok benim antrenman taktiğimden bilmem neden kaynaklanıyor olabilirmiş..yok şansızlık olabilirmiş vs vs..sadece ben şikayet etmiyorum ki..orda bi sürü insan sakatlıkların fazlalığından yakınmış adamlar hala herkesi etkileyen bir sorun olmadığı için bu bir bug değildir diye cevap veriyor.
yoksa tabi ki hatalar olacaktır..sorunlar olacaktır..eksikler olacaktır..zamanla gelişecektir oyun.ama çok basit hatalar olduğunda da insan oyundan soğuyor..ben kullandığım 3-4 kornerden birinin nasıl gol olacağını bildikten sonra ya da her hafta 1-2 oyuncumun uzun süre sakatlandığını gördükten sonra ya da ne bileyim karşı karşıya pozisyonların 4te 3ünün kaçtığını ya da neredeyse hepsinin gol olduğunu gördükten sonra hevesim kaçıyor açıkçası..
sentugo
11.Mart.2010, 20:19
şimdi öyle bitiricilik konusunda katılmıyorum ama diğer konularda katılıyorum sana
bir kere gol atmek bitiricilik ile bire bir bağlı değil
Ne bileyim, İlk dokunuş, özel yetenek, hız, konsatrasyon, denge, sezme .... gibi diğer özelliklerinin de iyi olması lazım çok gol atması için..
Herkes istediği yerde istediği düşünceyi yazmakta özgürdür, küfretmedikçe. Her şeyin katma değeri olacak diye bir şey yoktur. Her düşünce yapıcı olacaktır diye de bir kaide yoktur. Buraya gelip biri sebepsiz bir biçimde de "Ben 10.3 yamasını beğenmedim, maç motoru hoşuma gimtedi, gerçekçi gelmedi." diyebilir. Ben çok beğendim deyip gerçekte hiç beğenmeyenler de olabilir :)
Alexi Lalas
11.Mart.2010, 20:32
Bu arada 2012 avrupa şampiyonası için gerçek eleme gruplarının eklenmesi hoş olmuş :)
serwan
11.Mart.2010, 20:33
şimdi öyle bitiricilik konusunda katılmıyorum ama diğer konularda katılıyorum sana
bir kere gol atmek bitiricilik ile bire bir bağlı değil
Ne bileyim, İlk dokunuş, özel yetenek, hız, konsatrasyon, denge, sezme .... gibi diğer özelliklerinin de iyi olması lazım çok gol atması için..
hayır orda bitiricilik sadece örnek olması açısından var..tabi ki gol atmada moral,motivasyon vs dahil birçok etken vardır..ben sadece onu orda somut bi örnek olarak dursun diye yazdım..şu an aklıma gelmiyor ama aralardında çok belirgin fark olan adamların hızları falan aynı yapılmıştı..bunların önlenmesinden bahsediyorum aslında tam olarak..
ben gidip x takımının a oyuncusunu izliyorum..hayatımda izlediğim en hızlı futbolculardan biri belki..veriyorum 18-19 u..sen de gidip y takımının b oyuncusunu izliyorsun..b aslında a'dan hızlı ama sana göre,senin şimdiye kadarki izlenimlerine göre 16 eder.sen daha hızlı adama 16 veriyorsun ben kalkıp aslında belki 14-15 edecek adama 18 veriyorum..
SI bunun farkındadır elbette.ama çözüm üretmişler midir? bunu merak ediyorum..
Aşk-ı Şehir
11.Mart.2010, 20:44
Data çıktığından beri uzun uzun bugün oynayabildim daha. Yamadan memnun kalmadığımı dile getirebilirim. Uzun vadede bir çok olayla karşılaştım. Kornerler fiyasko halini almış. Forvetler karşı karşıya kaldımı %75-80 gol oluyor. SI artık silkinmeli. Şöyle bir durumda olabilir açıkçası. Hem 3D hemde 2D'yi aynı anda götürmekte zorlanıyor olabilirler. Ancak biz kullanıcılar illa 3D 3D diye ölmüyoruz. 2D'ye hepimiz razıyız. Yanlış mı düşünüyorum? Hayrettin abinin dediği gibi maç motorunuda toptan kaldırabilirler.Ben şahsen 3Dyi getireceklerine görüntülü antrenman sistemi getirebileceklerini düşünüyorum. Tamam geçen seneden bugüne 3D'yi oldukça geliştirdiler ancak ben şahsen istemiyorum artık. En başında 3D olayına son derece destek çıkmıştım açıkçası benim için büyük hayal kırıklığı olduğunu söyleyebilirim.
Sakatlıklarda çok can sıktı diyebilirim. Ancak o normal düzeyde. Evet oyuncunun canını sıkıyor ancak gerçekler böyle. Baktığımız zaman ligimizde birçok takımda 2 ve 2den fazla sakat mecvuttur an itibariyle.
Ligin datasını incelediğimizde ise başarılı bir çalışma olmuş diyebilirim. Bir tek Ankaragücü ligde olduğu yerde değil genellikle ilk 6 içinde oluyor. Ondada transferlerin etkisi çok ve aslına bakarsak Ankaragücü oldukça kaliteli bir takım. (Kadro olarak)
Birde benim aklıma şöyle bir şey geliyor. Tester'larda muhakkak bu hataları görüyorlardır ve iletiyorlardır. Acaba aralarında bir iletişim sorunu olabilir mi? Ve ya belirtilen hataların düzeltilmesi başka hataların çıkmasına neden olabilir mi?
Saygılar...
serwan
11.Mart.2010, 20:55
keşke 2-3 sakat olsa..neredeyse her takımda tabi ki vardır 2-3 sakat..ama benim bahsettiğim bu değil..daha başladığım 1 ay olmamıştı ki takımda 4-5 tane 2ay ve üstü bikaç tane de 3-4 haftaya kadar sakatlığı olan oyuncularım vardı..antrenman programım çok insanın kullandığı bi program..bir takımı aldığımda ilk yaptığım iş iyi antrenörler bulmaktır ki yine aynısını yaptım..sonra acaba problem bende mi diye düşündüm.SI forumlarına bi baktım ki bi sürü adam var aynı şeyi söyleyen..biri arsenal kariyerinden ss vermiş.8-9 tane as oyuncusu sakat..biri chelsea'de aynı...
perpetua
11.Mart.2010, 23:53
peki merak ettiğim bir konu daha var..değerlendirmedeki ölçütler nedir? yani x araştırmacısının yaptığı değerlendirmede verdiği 16 ile y'nin verdiği 16'nın aynı olması nasıl sağlanıyor.sonuçta dünya'nın her yerinden çeşit çeşit insan yapıyor bu araştırmaları.. yani atıyorum bütün araştırmacılara her özellik için 3-5 tane adam izletilip bakın bu adamın finishing i 5 bunun 10 bunun 15 bunun 20..bunlara göre değerlendirin izlediğiniz oyuncunun finishing özelliğini deniyor mu?ya da buna benzer bir uygulama var mı merak ediyorum? yapılmıyor gibi geliyor bana..çünkü bi bakıyoruz gelen 5 toptan 1ini kaleye zor gönderen,kaleye giden 5 topundan da anca 1 tanesi gol olan adamla ondan kat kat üstün adamın bitiricilikleri neredeyse aynı vs.. SI ne gibi bir uygulama düşünmüş bu hataları minimuma indirmek için?
Bu daha cok arastirmacilarin kendi aralarinda karsilikli konusmalarina bagli. Bazi arastirma sefleri diyaloga acik, bazilari degil. Acik olanlar, ellerinden geldigi kadar tutarliligi saglamaya calisiyor. Acik olmayanlar ise hem acik olanlardan, ve de oyuncu toplulugundan surekli tepki aliyor.
tüm bunların dışında benzer hatalar yıllardır neden giderilmiyor? ya da olur ki giderilemiyordur.bu anlaşılabilecek bişey..atıyorum bi tarafı düzeltince diğeri bozuluyordur falan..bu tamam..ama en azından yama çıkarken bu sorunlarını farkettiklerini ve uğraştıklarını açıklamak yerine neden sürekli bir savunma halindeler?..ben SI forumlarını okuduğumda çok şaşırıyorum..en ufak eleştiriye hemen tepki gösteriyolar.sakatlıklarla ilgili bişey yazmaya kalktım.hemen bi yok işte bug dediğinin açıklaması budur..bu yüzden bu hata bug değildir.yok benim antrenman taktiğimden bilmem neden kaynaklanıyor olabilirmiş..yok şansızlık olabilirmiş vs vs..sadece ben şikayet etmiyorum ki..orda bi sürü insan sakatlıkların fazlalığından yakınmış adamlar hala herkesi etkileyen bir sorun olmadığı için bu bir bug değildir diye cevap veriyor.
Bazi sorunlar da daha temel duzenlemelere ihtiyac oldugu icin ileri surumlere birakiliyor.
Sakatlik konusunda bence cok ustelememek lazim bence. Sakatliklar bence yillardir ilk defa olmasi gerektigine yakin durumda. Kadroyu idareli kullanmak, oyuncularin yapabileceginden fazlasini istememek gerekiyor. Dikkat ederseniz bazi maclarda iki takim da 120+ km kosmus oluyor. Bu muazzam bir rakam, ozellikle Ingiltere liginde bile bu rakamin en fazla 90 dakikada 107-108km'ye ciktigini kabul edersek. Peki bu fazla kosu neden oluyor? Takimlar daha fazla pres yaptigi icin. Ama oyuncularin rakibe pres yapma acilari yeterince etkili olmadigi icin oyuncular bazi maclarda olmasi gerektigindan fazla vucutlarini zorluyor.
Sakatliklari hata olarak gorup itiraz etmek bir yaklasim. Oyun stilini degistirerek (mac icinde surekli ayni tempoda oynamayarak, takimi zaman zaman dinlendirmek, rotasyon yapmak vs.) bu sakatliklarin onune gecmek bir baska yaklasim. Ikinci yaklasim oyunu biraz daha gercekci kilan bir durum bence. Her teknik direktor sakatliklarla bogusuyor. Biz neden bogusmayalim?
yoksa tabi ki hatalar olacaktır..sorunlar olacaktır..eksikler olacaktır..zamanla gelişecektir oyun.ama çok basit hatalar olduğunda da insan oyundan soğuyor..ben kullandığım 3-4 kornerden birinin nasıl gol olacağını bildikten sonra ya da her hafta 1-2 oyuncumun uzun süre sakatlandığını gördükten sonra ya da ne bileyim karşı karşıya pozisyonların 4te 3ünün kaçtığını ya da neredeyse hepsinin gol olduğunu gördükten sonra hevesim kaçıyor açıkçası..
Benimki kacmiyor. Sonucta oyunun matematigini cozmek, oyunu kurallarina gore oynamak da bir egelence kaynagi bence.
O Değilde Türkiyedeki Oyuncuların Avrupa Takımlarına Gitmesiyle İlgili Aklıma Bir Fikir Geldi...
Acaba Şöyle Oluyor Olabilir Mi?
Avrupa'dan Bir Takım(Saçma Denilen Transferleri Yapan Takım Oluyor Bu) Eksik Gördüğü Bölgesine (Veya Şu Anda Eksik Değil Ama İleride Eksik Olacağını Görüyor Ve Pa'lı Transfer Yapmak İçin Aradığı Bölgede Natural Olan Genç Ve Pa'sı Kendi Kriterine Uyan) Bir Oyuncu Almaya Karar Veriyor Ve Eksik Bölgede Natural Olarak Oynayan Ve En Az 130 Ca Sahibi(130 Tamamen Benim Uydurmamdır.Takım Kendisi Bir Rakam'a Karar Veriyor.Bu 150'de Olabilir 100'de) Bir Oyuncu Aramaya Başlıyor...
Ve Bir Liste Olarak Aradığı Kriterlere Uygun Oyuncuları Buluyor...
Tabii Ki Bu Oyuncular Arasında Türkiye Liglerinde Oynayan Oyuncularda Oluyor...
Şimdi Ana Durum Bilgisayarın Yönettiği Takım Hangi Oyuncuyu Seçecek?
Bence Burada Bilgisayar Otomatik Olarak Kriterlerini Karşılayan Oyuncular İçerisinden Ekonomisini En Az Zorlayacak Oyuncuları Seçiyor.Yani Düşük Maaş Alan Ve Oyunda Değeri Emsallerine Göre Düşük Gözüken Oyuncuları.(Bunlarda Türkiye Liglerinde Oynayan Oyuncular Oluyor.Yanlış Hatırlamıyorsam Uçuk Transfer Ücretlerinin Önüne Geçmek Adına Türkiye Liglerinde Oynayan Oyuncuların Değerleri Ve Rep.'leri Düşürüldü.Ee Maaşlarda Avrupadakilere Göre Uygun Kalıyor[3 Büyüklerin Süper Star'ları Hariç.] Bu Durumda Takımlar Tabii Ki Türkiye Liglerindeki Oyuncuları Seçiyor...)
Bu Sadece Bir Fikir Olarak Aklıma Geldi...
Böyledir Demiyorum Ancak Olabilir Diyorum...
Sayfa Sonu Olunca Gözden Kaçtı Herhalde... :p
serwan
12.Mart.2010, 00:50
@perpetua
alıntı yapınca çok uzun oluyor diye direkt yazmak istedim.
öncelikle gerçekten yazılan her mesaja cevap vermeniz çok güzel..bunun için ben kendi adıma teşekkür ederim..
cevaplara gelecek olursak..
evet sakatlıklar konusunda haklı olabilirsiniz.yani gerçi ben uzun zamandır oynuyorum bu oyunu ve rotasyona da antrenmana da tempoya da dikkat ederim.sorunun bu olmadığını düşünüyorum.ama olabilir.gerçek hayattan bence biraz fazla olsa da bu normal karşılanabilir.hatta kadroyu birkaç kişi artırarak çözülecek bir şey..sadece basit bi sorun olduğunu belirtmek istemiştim..
oyunun matematiği konusunda size katılmıyorum.o olay bence geçmişte kaldı.hani eskiden doom falan vardı.nerden adam çıkacağı falan belliydi.en kötü ihtimalle 2. ya da 3. denemede geçemeyeceğiniz bölüm yok gibiydi.fm nin şu hatalarını ona benzetiyorum ben.yapay zeka dediğimiz şeyin tam bu noktada devreye girip bizim hamlelerimize karşımızda bi başka insan varmış gibi cevap vermesi gerekiyor.tabi şu an mükkemmel bi yapay zeka geliştirilebilmiş değil ama en azından corner hatasını fazlasıyla çözebilecek düzeyde yazılım teknolojisi.
araştırmacıların tutumları konusunda da bence SI bir an önce devreye girmeli.yani madem böyle keyfi bir durum söz konusu..madem isteyen araştırmacı diyalog kurup ortak bi noktada buluşuyor istemeyen kafasına göre takılıyor öyleyse ya oturup bi standart belirler SI (nasıl yapacaklarıyla ilgili mutlaka fikirleri vardır) ya da eğer bu iş araştırmacılara bırakılacaksa diyaloga yanaşmayanlar uzaklaştırılmalı yetkililerce..ancak bu şekilde daha düzgün bir data oluşur.
perpetua
12.Mart.2010, 01:01
@perpetua
alıntı yapınca çok uzun oluyor diye direkt yazmak istedim.
öncelikle gerçekten yazılan her mesaja cevap vermeniz çok güzel..bunun için ben kendi adıma teşekkür ederim..
cevaplara gelecek olursak..
evet sakatlıklar konusunda haklı olabilirsiniz.yani gerçi ben uzun zamandır oynuyorum bu oyunu ve rotasyona da antrenmana da tempoya da dikkat ederim.sorunun bu olmadığını düşünüyorum.ama olabilir.gerçek hayattan bence biraz fazla olsa da bu normal karşılanabilir.hatta kadroyu birkaç kişi artırarak çözülecek bir şey..sadece basit bi sorun olduğunu belirtmek istemiştim..
oyunun matematiği konusunda size katılmıyorum.o olay bence geçmişte kaldı.hani eskiden doom falan vardı.nerden adam çıkacağı falan belliydi.en kötü ihtimalle 2. ya da 3. denemede geçemeyeceğiniz bölüm yok gibiydi.fm nin şu hatalarını ona benzetiyorum ben.yapay zeka dediğimiz şeyin tam bu noktada devreye girip bizim hamlelerimize karşımızda bi başka insan varmış gibi cevap vermesi gerekiyor.tabi şu an mükkemmel bi yapay zeka geliştirilebilmiş değil ama en azından corner hatasını fazlasıyla çözebilecek düzeyde yazılım teknolojisi.
Ogrenebilen bir yapay zeka FM'de olur umarim bir gun.
araştırmacıların tutumları konusunda da bence SI bir an önce devreye girmeli.yani madem böyle keyfi bir durum söz konusu..madem isteyen araştırmacı diyalog kurup ortak bi noktada buluşuyor istemeyen kafasına göre takılıyor öyleyse ya oturup bi standart belirler SI (nasıl yapacaklarıyla ilgili mutlaka fikirleri vardır) ya da eğer bu iş araştırmacılara bırakılacaksa diyaloga yanaşmayanlar uzaklaştırılmalı yetkililerce..ancak bu şekilde daha düzgün bir data oluşur.
Uzaklastirmak da o kadar kolay degil. Uzaklastirmadan once, yerine gececek kisiyi belirlemek gerekli cunku (aksi takdirde bir SI calisani yapacak arastirmayi ve emin olun mevcut halinden daha da kotu olacak :D). Bir cogunun yerine getirilebilecek birisi yok. Olanlar zaten mevcut arastirma sefinin zaaflarini bol bol SI'in data forumlarinda yaziyor ve eninde sonunda degisim saglaniyor.
perpetua
12.Mart.2010, 01:08
Sayfa Sonu Olunca Gözden Kaçtı Herhalde... :p
Gozden kacmadi. Yuruttugun mantik dogru.
Yazdiklarinin olmasinin nedeni, yukarida yazdigim gibi ozellikle Turkiye'de oyuncularin onemli bir vergi avantajinin oldugunun oyuna yansimamis olmasi.
ozgenoc
12.Mart.2010, 01:20
böyle birşey olursa bırakın fm yi dünyada devrim olur.:icon_lol:
mkkadi
12.Mart.2010, 01:47
@perpetua
Oyunun matematiği konusunda size katılmıyorum.o olay bence geçmişte kaldı.hani eskiden doom falan vardı.nerden adam çıkacağı falan belliydi.en kötü ihtimalle 2. ya da 3. denemede geçemeyeceğiniz bölüm yok gibiydi.fm nin şu hatalarını ona benzetiyorum ben.yapay zeka dediğimiz şeyin tam bu noktada devreye girip bizim hamlelerimize karşımızda bi başka insan varmış gibi cevap vermesi gerekiyor.tabi şu an mükkemmel bi yapay zeka geliştirilebilmiş değil ama en azından corner hatasını fazlasıyla çözebilecek düzeyde yazılım teknolojisi.
Bu konuyu daha önceki sayfalarda ben de dile getirdim. Yani bir şekilde basit futbol kurallarını oyuna yerleştirmeleri lazım. Orada da dedim. Eğer adam oyuncularını hep ön direğe yığıyorsa ve ortayı oraya yapıp gol atıyorsa bu test yapanlardan çok oyunun kodları ile alakalı. Tamam hata varsa testçiler söyleyecek SI düzeltecek ama uzun vadede bu tür hataları düzeltmek için kodlamayı daha iyi yapmalılar. Ceza sahasının dışına adam koyunca yapay zeka onun önünü kapatmalı. Nasıl kale boşken oyunda futbolcu topu uzaktan keleye vurmayı yapabiliyorsa.
Ömer Abi daha iyi bilir, bu yamanın bazı hataları olabilir ama gerçekçiliğe en yakını hangisi? Eğer SI müşteri istekleri için oyunu gerçekçilik dışına kaydırdıysa güzel olmamış olabilir ama hata çıktı diye oyunu atacak değilim ya. Sonuçta SI iyi bir şey yapmaya çalışıyor(ben bunu oyunun gelişiminden görüyorum), gerçekçi bir şey. Biz de zevk almaya bakıyoruz. Ama gerçek dışı bir şey gördüğümüzde hemen gemileri yakmayalım, bunun da bir oyun olduğunu unutmayalım, zaten onlarda istemiyordur hataların olduğu bir oyunu ve çözüm üretmeye çalışıyorlardır. Sonuçta buradaki herkes aldığı takımı 3-5 sene sonra olabileceğinden çok iyi yerlere getirmiyor mu? Gerçekte bu ne kadar mümkün?
Her yeni yamayı oynarım çıktıktan sonra. 10.3 hariç henüz vakit bulamadım. Her yeni yama bir şey sunuyor bize. Sonuçta bu olay karşılıklı. Yani bir olay sizin aleyhinize oluyorsa lehinize de oluyor. 10.2 de çok gol mü kaçıyordu karşı karşıya. Ona göre oyun sistemi kurarak başarılı olursunuz. Genelde ben her yeni yama ile oyundan daha çok zevk aldım diyebilirim, 10.2 en iyisiydi benim için. Oyunun gerçekçiliği kaçmasın diye hiç korner taktiği denemiyorum. Oyuncuları yerleştiriyorum ama bir yere kullandırtmıyorum. Sonuçta bilgisayar da bunu kullanmıyor. Oyunu zevk almak için oynuyorum. Etrafımdakilere de bakıyorum. Ara sıra canlarını sıkabilir bu tür hatalar ama genel olarak zevk alıyorlar ve oynamaya devam ediyorlar.
Addolorato
12.Mart.2010, 12:42
Sanırım yeni yamayla beraber Brezilyalı oyuncularada 6 ay kala sözleşme teklif edebiliyoruz..
Crazycat
12.Mart.2010, 17:58
Sanırım yeni yamayla beraber Brezilyalı oyuncularada 6 ay kala sözleşme teklif edebiliyoruz..
Evet ben bu şekilde bir adam aldım.Brezilyalı'ydı fakat Hollanda Liginde oynuyordu belki bende bundan dolayı da problem olmamış olabilir.
serwan
13.Mart.2010, 01:18
bahsettiğim şeyin çözümü sizin düşündüğünüz kadar zor değil bence.ayrıca şöyle bir durum var ki bir yerde zekadan bahsediliyorsa zaten öğrenebiliyor olmalı..yoksa adı zeka değildir onun..
bu oyun istatistik tutuyor sonuçta.ve oyun bu istatistikleri kullanarak rahatlıkla önlem alabilir.örneğin ben kornerden bulduğum gollerin neredeyse tamamını ön direkten bulduysam ve bu gollerin sayısı da önemli miktardaysa oyun 5-10 maç sonra buna kısmen ya da büyük ölçüde önlem alabilir.zaten yapay zeka dediğimiz böyle bişey..rakibimizin hocası iyiyse bunu kısa sürede görür ve önlem alır,değilse geç alır ya da alamaz vs şeklinde olmalı..
bu dediğimi dr. kubilay denen adam bile tv'de sürekli yapıyor..şu takım gollerinin şu kadarını şu şekilde bulmuş diye.kuşkusuz teknik direktörler de bundan yararlanıyor ve önlem alıyorlar..ve bulunduğumuz noktada bir bilgisayar programının da bunu yapması zor değil.kompleks problemleri çözebilen teknolojik bir aletten bahsediyoruz burada.yapacağı şey de elindeki istatistiklerden faydalanıp sonuca göre farklı tepkiler vermek..
yani bunları öyle imkansız gibiymiş göstermeye gerek yok.
kaldı ki zaten fm bizim hamlelerimize,taktiklerimize vs. cevap veremiyorsa biz bir simülasyonla yada yapay zekayla değil sonucu belli olan bir döngüyle karşı karşıyayız demektir.gerçi sizin söylediğiniz de bir nevi buna çıkıyor aslında.
fm'nin her oyuncuya karşı strateji geliştirmesi gerek değil mi?..bunu adı öğrenmek mi olur başka bişey mi olur bilemiyorum.. ve sizin söylediğinize göre fm bunu yapamıyor..hatta yapabilmesi çok sonra belki mümkün olabilir.
nikootinn
13.Mart.2010, 13:40
Brezilyadaki kulüplerde oynayan oyuncular dimi ? Umarım gerçekten öyledir çünkü 2007 den beri hiç bir brezilya liginde oynayan oyuncuya sözleşmesi bitmeden önce imza attıramamıştım.:mad:
perpetua
13.Mart.2010, 23:27
bahsettiğim şeyin çözümü sizin düşündüğünüz kadar zor değil bence.ayrıca şöyle bir durum var ki bir yerde zekadan bahsediliyorsa zaten öğrenebiliyor olmalı..yoksa adı zeka değildir onun..
bu oyun istatistik tutuyor sonuçta.ve oyun bu istatistikleri kullanarak rahatlıkla önlem alabilir.örneğin ben kornerden bulduğum gollerin neredeyse tamamını ön direkten bulduysam ve bu gollerin sayısı da önemli miktardaysa oyun 5-10 maç sonra buna kısmen ya da büyük ölçüde önlem alabilir.zaten yapay zeka dediğimiz böyle bişey..rakibimizin hocası iyiyse bunu kısa sürede görür ve önlem alır,değilse geç alır ya da alamaz vs şeklinde olmalı..
bu dediğimi dr. kubilay denen adam bile tv'de sürekli yapıyor..şu takım gollerinin şu kadarını şu şekilde bulmuş diye.kuşkusuz teknik direktörler de bundan yararlanıyor ve önlem alıyorlar..ve bulunduğumuz noktada bir bilgisayar programının da bunu yapması zor değil.kompleks problemleri çözebilen teknolojik bir aletten bahsediyoruz burada.yapacağı şey de elindeki istatistiklerden faydalanıp sonuca göre farklı tepkiler vermek..
yani bunları öyle imkansız gibiymiş göstermeye gerek yok.
kaldı ki zaten fm bizim hamlelerimize,taktiklerimize vs. cevap veremiyorsa biz bir simülasyonla yada yapay zekayla değil sonucu belli olan bir döngüyle karşı karşıyayız demektir.gerçi sizin söylediğiniz de bir nevi buna çıkıyor aslında.
fm'nin her oyuncuya karşı strateji geliştirmesi gerek değil mi?..bunu adı öğrenmek mi olur başka bişey mi olur bilemiyorum.. ve sizin söylediğinize göre fm bunu yapamıyor..hatta yapabilmesi çok sonra belki mümkün olabilir.
Acikcasi programci degilim ve bunun ne kadar zor veya ne kadar kolay olacagi hakkinda yorum yapamam. Ama pek tabii FM'de gormek isterim.
pcinho
14.Mart.2010, 14:55
bu 10.3 yamasını nasıl kaldırabilirim cok sakat futbolcularım var nerdeyse oynayamaz hale geldim 10.2 le devam edicem yardımcı olabilirmisiniz
1.0.3 zor bir yama olmuş ve garip olmuş açıkçası, fakat iyi atak bir taktik ve oyuncularla çok farklı galibiyetler alabilirsiniz ve domine edebilirsiniz dünyayı sallayabilirsiniz :) . Benim eski 4-3-3 taktiğim (forumda paylaştığım) 1.0.3'te uyumsuz oldu, yeni bir taktik denedim tutturdum muhteşem oynuyor takım şuan şampiyonlar ligini felan aldım gene şampiyon vs. oldum baya iyi gidiyorum ama yeni oyuna başlarsanız Giovani Dos Santos felan çok kötü yapılmış heralde.
Adam daha 20-21 yaşında çok genç, potansiyeli ve kaltiesi belli. Biraz daha değil çok özen gösterilebilirdi... Adamı ingilterede oynatmadılar, şans vermediler diye var olan özelliklerinden kısmak yanlış... ki turnuvalarda Meksika ile estiriyor bu adam, hatta concacaf turnuvasında en değerli oyuncu seçilmişti. Şuan da Galatasaray'da kendine gelmeye başladı, milli takım maçlarında bile estiriyor sağ tarafı.
Daha 15 senesi var bu adamın. İnşallah ilerki yamalarda düzeltilir bu tür şeyler. (Sadece Gio için değil)
narakan1969
14.Mart.2010, 15:53
Benim bir sorum var. Bu yamayı güncelledikten sonra 10.2.0'a dönemiyorum tekrar. Oyun açılmadan hata veriyor.
http://img303.yukle.tc/images/2598Tam_ekran_yakalama_15032010_000713.jpg (http://www.yukle.tc)
SkyCaptain
15.Mart.2010, 00:42
10.3 yamasıyla oyunda gözle görülür bir yavaşlama oldu sanki...
10.2 ile Türkiye, İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa 1. liglerini vızır vızır oynuyorken 10.3'te anlamsız kasılmalar gördüm.
İşlemciler yada bellek tam kapasiteyle kullanılmadığı halde oyun yavaş işliyor. (Fikstürlerin ilerlemesi konusunda, özellikle taktik girerken arka planda maçlar oynanıyorsa oyun kasıyor.)
İki farklı yamada benzer sorunları yaşayan var mı?
pcinho
15.Mart.2010, 19:17
bu 10.3 yamasını nasıl kaldırabilirim cok sakat futbolcularım var nerdeyse oynayamaz hale geldim 10.2 le devam edicem yardımcı olabilirmisiniz
bir soru sormustum bilen varsa sevinirim
serwan
15.Mart.2010, 19:56
bir soru sormustum bilen varsa sevinirim
sanırım oyunu kaldırıp baştan yüklemen gerekiyor..sonra 10.2 yamasını tekrar kurarsın..
eXcitinG
15.Mart.2010, 21:28
10.4 ne zaman çıkacak ? :)
ozaniel
15.Mart.2010, 21:40
Yeni bir yama çıkmayacak. 10.4=FM 2011:)
pcinho
15.Mart.2010, 22:01
sanırım oyunu kaldırıp baştan yüklemen gerekiyor..sonra 10.2 yamasını tekrar kurarsın..
öle yaptım zaten yinede tesekkürler yanlız suanda da save mi görüyor fakat acmıyor oyun donuyor öyle bir sıkıntı olustu neyse onuda halledicez artık
KaPaLı
15.Mart.2010, 22:23
10.4 çıkar yakın zamanda : )
serwan
15.Mart.2010, 22:58
öle yaptım zaten yinede tesekkürler yanlız suanda da save mi görüyor fakat acmıyor oyun donuyor öyle bir sıkıntı olustu neyse onuda halledicez artık
oyunu tekrar kaldırın..
daha önceden 10.1 ve daha sonra 10.2 yamasını yüklediyseniz yine aynısını yapın.. ya da eskiden 10.1 i kurmadan direkt 10.2 yi kurduysanız yine öyle yapın.. sürümler farklılık gösteriyor aksi taktirde..
medievil
16.Mart.2010, 14:17
Yeni bir yama çıkmayacak. 10.4=FM 2011:)
Bir olay ancak bu kadar kısa ve öz bir biçimde özetlenir :)
Alexi Lalas
17.Mart.2010, 13:39
Guus Hiddink'i editorden oyuna ekliyorum , maaşını ve kontratını da ekliyorum fakat bunlar oyunda N/A olarak gözüküyor.Bunun nedeni nedir acaba ? Aynı şekilde Oğuz Çetin ve Engin İpekoğlu'nun sözleşmeleri de belirsiz...
Bir de large database ve Rusya liglerini açmama rağmen Bulent Korkmaz oyunda gözükmüyor.REPten dolayı mı ? Ancak Azerbaycan'ı özel olarak yüklersem gözüküyor...
Sysmix
20.Mart.2010, 20:11
bu yama oyuna yüklediğimiz asya ligleri ve turksportal database guncellemsi ile uyumlumu yoksa onlarında 10.3 e uygun halini indirmemiz gerekıyomu yada varmı yeni bi sürüm ? yada hiç gerek yok mu ? yeni oyuna başlıycam o yzüden soruyorum.
semih_usta
21.Mart.2010, 23:44
Her gecen yamada oyunun içine etmek anca böle olur heralde.. Tskler SIGAMES
Alexi Lalas
05.Nisan.2010, 20:09
Çok saçma bir şey var Türkiye liginde söylemeden geçemeyeceğim.Umarım bir dahaki oyunda düzeltilir. 2. ve 3. lig takımları yabancı oynatma hakları olmamalarına rağmen , benim yabancı oyuncularıma kiralık teklifi yapıyorlar.Ondan sonra da yok yabancı alamazlar transfer olmadı diye mesaj geliyor.Düzeltilir umarım...
sokullu
07.Nisan.2010, 15:07
10.3.0'da bursaspor'da olması gereken (devre arasında transfer edilen) iglesias ben de mi yok, genel bir sorun mu?
Tireless MF
14.Nisan.2010, 13:48
Yama genel olarak başarılı bence ama garip bir hata oldu. Oyuncularımın hemen hemen hepsi wanted ama ilgilenen takımlara bakıyorum kimse yok. İlginç...
mc berat
04.Mayıs.2010, 23:09
Arkadaşlar bana yardımcı olur musunuz? Ben 10.3 yaması indirdim fakat nasıl kuracağımı bilmiyorum.
gokhanbek
04.Haziran.2010, 10:31
Arkadaşlar son yamayı kurduğum zaman oyun bir süre sonra donup kalıyor. bikaç defa oyun kurdum ve hepsinde birkaç hafta sonra kilitleniyor.Yamayı kaldıdım sorun kalmadı. Sizde de aynı sorunu yaşayan var mı ?
Ilhan
04.Haziran.2010, 10:43
Hatanın tam tanımını teknik sorunlar bölümümüze açarsanız yardımcı oluruz.