PDA

View Full Version : 1 Milyon $'ı Reddetti

E.Cartman
23.Mart.2010, 19:58
http://i.milliyet.com.tr/GaleriHaber/2010/03/23/fft20_mf562230.Jpeg
Yüzyılın problemini çözdü, 1 milyon dolarlık ödülü reddetti

Dünyanın en zeki adamı olarak kabul edilen Rus matematikçi matematikte imkansız sayılan bir problemi çözdü; ancak, problemi çözene verilecek 1 milyon dolarlık ödülü reddetti.

44 yaşındaki Doktor Grigory Perelman St. Petersburg'da salaş ve bakımsız bir evde inzivaya çekilmiş durumda yaşıyor. Kendisiyle konuşmak için gelenlere "ihtiyacım olan her şeyim var" diyor.100 yıldır matematikçilerin çözemediği "Poincare Conjecture" adı verilen matematik problemini çözen Perelman, çözümü de internet üzerinden gönderdi.

Perelman, 2003 yılında bu tarihi matematik problemini çözdüğünü bildirmişti; problemin çözümünün onaylanması ise yıllar aldı.ABD'deki 'Clay Matematik Enstitüsü'nün koyduğu 1 milyon dolarlık ödülü vermek için kendisine dün ulaşılan Perelman, ödülü istemediğini, meşhur olmak istemediğini belirtti.Perelman "Matematiğin kahramanı falan değilim.

O kadar başarılı bile değilim, herkesin bana bakmasını istemiyorum, tanınmak istemiyorum." şeklinde konuştu.Komşularından biri, Perelman'in dairesini görünce çok şaşırdığını, sadece bir masa, bir sandalye ve bir yatağı olduğunu söylüyor.Apartman sakinlerinin apartmanda yaşayan hamamböceklerinden kurtulmaya çalıştığını ancak Perelman'in dairesindekilerden kurtulamadıklarını da ekliyor.

Kaynak: Milliyet.com.tr

----------------------------------------------------------------

Şimdi ben ne diyim bu adama :D

Universal
23.Mart.2010, 20:00
Soruyu yazabilecek var mı? Ben çözüp göndereyim, isterlerse üç farklı dilde de anlatabilirim.

Not: Bu ödülün yarısına kafiyim.

goosfraba
23.Mart.2010, 20:08
adamdaki mütevaziye bakar mısın

KaPaLı
23.Mart.2010, 20:10
Rus olduğu nasıl belli :D Tabi çekmiş Vodkayı çekmiş Vodkayı kafa 1 milyon adamda istermi dolarları :n:

Homer J.S
23.Mart.2010, 20:11
İyi bile değilim diyor, hasta galiba yahu.

RaSenGan
23.Mart.2010, 20:19
Adamın ihtiyacı olan her şeyi varmış huzur istiyo sadece :) Ama bana da garip geldi.

RaSenGan
23.Mart.2010, 20:21
Bir de bunlar yazıyor.Ayrıca adam problemi 2003'te çözmüş.Anca kanıtlayabilmiş (:

"Poincare Conjecture problemi veya Poincare varsayımı olarak bilinen bu problem “Üç boyutlu bir küre deliksiz olan tek üç boyutlu alandır. “ cümlesinden ibaret.

Bunun kanıtını yapan Grigory ise gönderdiği yazıda bunu ispatlamış ve çok ağır bir matematik dili kullanmıştır. Yazılanlar ise bir makaleden çok bir karalamayı andırmaktadır. "

E.Cartman
bu olaydan çıkaracağımız sonuç nedir??

fazla zeki olmamak lazım :D:D:D

Ahmet Göktaş
Ben çözerim ama benim özel bir isteğim olacak para yerine. Meyhaneciler anladı . ;)

RaSenGan
23.Mart.2010, 20:24
Fransız matematikçi fizikçi ve filozof Henri Poincarí© 1904´te ortaya attığı önermede "üzerinde delik olmayan her şey bir küredir" diye özetlenebilecek bir yargıda bulunuyor. Bir elmanın üzerine gerilmiş paket lastiğinin şeklini bozmadan ya da elmayı parçalamadan sonsuza kadar büzülebileceğini ancak ortası delik bir simitte bunun mümkün olmadığını delik var oldukça lastiği sınırlayacağını iddia ediyor.
1904'de Fransız matematikçi Henri Poincarí© tarafından ortaya atılan Poincarí© önermesi gerildiğinde küçüldüğünde burkulduğunda ve büküldüğünde formlarını yitirmeyen nesnelerin geometrik özelliklerini üzerine çalışıyor. Dünya yüzeyinin ince tabakası topolojistler iki boyutlu olarak nitelendiriliyor. Poincarí© önermesi üç boyutlu nesneler hakkında şu yargıya varıyor: Üç boyutlu bir küre deliksiz olan tek üçboyutlu alandır.

E.Cartman
23.Mart.2010, 20:31
ben daha ne demek istediğin anlamadım doğru düzgün adam bunu çözmüş helal olsun :D