Log in

View Full Version : Mahalle Maçlarının E$siz Kuralları

LeHeb
01.Mayıs.2006, 21:15
TOPU ATAN ALIR :

Mahalle maçları genellikle caddelerde yahut bahçelerde yapıldığı için topun kaçma olasılığı olan çok yer vardır. Top bir yere kaçtığında topu kaçıran takımın karşısındaki takım hemen,
"Atan alır spor." der.
Top onların sahasında auta çıkmış olduğu halde karşı takım topu almak zorunda kalır.

ELİN AVANTAJI OLMAZ:

Takımlardan biri ataktadır. Defans oyuncusu topu elle keser fakat pozisyon devam eder ve gol olur. Golü yiyen takım el var diye mızırdar. Karşı takım,
"Avantaj olm." der.
Hemen akabinde kaleci
"Ulan elin avantajı olmaz." diye haykırır.
Bir yere varılamaz. Kısır döngüdür.

ADAMIN GOL DİYOR:

Gol atılır fakat yiyen takım saymaz. Hep bir ağızdan "Direk ulan." diye anırmaktadırlar. Fakat içlerinden biri, "Gol abi." der. Karşı takımdan bunu duyan biri direk atlar ve,
"Ulan adamın gol diyor." diye serzenişte bulunur.
Gol sayılır, adam dövülür.

ABANMA YOK:

Genelde küçük çocuklar arasında yaygındır. Kaleciler abanma yok derler. Aralarından yaşça büyük olanı "Lan karı mısınız." dese de abanma olmaz.

GÖNÜL ALMA:

Büyüklerle küçüklerin ortak oynadığı maçta büyüklerden biri gaza gelip küçük bir çocuğa sert girince direk penaltı olur. Nerede olursa olsun. Küçük çocuk sevilen bi simadır ve faulü yapan abidir. Penaltı kullanılır, genelde gol olmaz çünkü kalede bir ayı vardır ve penaltıyı atan küçük çocuktur.

KALECİ DEĞİŞTİN 2 PENALTI:

Herhangi bir penaltı pozisyonunda kaleye hemen forvetin etkili silahlarından biri gecmek ister çünkü o her mevkide iyidir.Buna karşılık karşı takıma teselli olarak ekstra bir penaltı verilir. 1+1=2.

3 KERE SEKTİRME:

Kaleci degaj kullanırken eğer yanında bir rakip forvet varsa topu 3 kere sektirir ve,
"Açılsana ulan üç kere sektirdim iste." der,
rakip açılır. Ne keyiflerdi bunlar be. Bak gözlerim dolu dolu oldu.

1'E 1 ATIŞ:

Çift penaltı sisteminde eğer birinci penaltı kaçarsa ikinci şans vardır ama gol olursa ikinci şans kullanılamaz. Bunun mantığını hala çözebilmiş değilim.

SAĞLIK ÖNLEMLERİ :

Bazen top insanin pek münasip olmayan bi tarafına gelir, herkesin reaksiyonu aynidir:
"işe işe!."
Uygun araziye çiş edildikten sonra maça devam edilir.
Mahalle maçlarında her zaman saçı ince telli ve uzun olan kişiler vardır. Bunlar geriden topu alip butun gucleriyle ileri kosarken kafalarini ileri dogru atarlar. Amac gol atmak ya da rakibi çalimlamak degil, saclarin ruzgarda ahenkle dans etmesini saglamaktir. Bu kisiler buyuyunce Ümit Davala gibi olurlar.

TOP KURTARMA OPERASYONU:

Top zirt pirt araba altina kacar. Boyle durumlarda, sahadaki en celimsiz ve en hop-zip kisi, en iri iri kisi tarafindan topu almaya gonderilir. Arabanin altina kacan toplar tam ortasinda durur bazen, kimse yetisemez oraya. Bu sefer tas atma ve sopayla itekleme fasli baslar. Arabanin egzosuna vurulan birkac darbeden sonra top yuvarlana yuvarlana cikar bir taraftan; artik kosarak maca geri donme zamanidir.

AT BAKIIM AABININ KILLI GOGSUNE...

Ya ne iirenc bisiiydi bu. Sen takimini kurmussun, pasa pasa macini yapiyosun. Muhtemelen yasca ve boyutca senden buyuk olan eleman damlar, bu gereksiz cumleyi sarfederek maca dahil olur, tadimizi tuzumuzu kacirir.

GOL DIIL OLuM BEL USTU :

Minyatur kale maclarda elle tutulmasina engel olunmak icin getirilmis bir cozumdur ancak bel ustu gibi kisiden kisiye degisen ve ispati zor bir kriter getirdigi icin nice kavgalarin cikmasina, nice baslarin yarilmasina sebep olmustur.

Iyi guzel de butun bu kavramlar kitabi olmadan, televizyon olmadan nasil herkes tarafindan bilinebiliyo? Ben diyorum ki gizli bi orgut var, her mahalleye bi adam gonderiyo bilmem kimin amcaoglu olarak bilmem kim de orgutten. Sonra mesela hem gol hem penalti olunca agizlara kolayca yerlesecek "giren gole penalti olmaz" cumlesini soyluyo, pozisyon geciyo, cocuk evine donuyo ama ifade baki.

Oynayacak kisi sayisinin tek olmasi ve kimsenin oyundan cikarilarak kalbinin kirilmak istenmemesi durumu sozkonusu olur sikca. bu durumda futbol kariyeri en berbat durumda olan fasulyeden tabiri ile adlandirilarak birinci devre bi takimdan ikinci devre bi takimdan oynatilarak ufacik yureklere ve beyinlere adaleti yerine getirmis olma duygusu zerk edilir. Aksam herkes eve gidip yattiginda da hep o gunku maci, varsa attigi golleri, kacirdiklarini, bir sonraki maclarda yapmayi planladigi hareketleri hayallenerek uykuya dalar. Bu planlanan ama becerilemeyen hareketlere girmiyorum. ben mahalle maci kurallarinin nasil bilindigi sorusuna ise kalitsal diyorum.

Bazen kucukler kendi aralarinda oynarken eli torbali bi is donusu adami maca dalip topu kucuklerin ayagindan alir ve aptal aptal seyler yapmaya baslar. Eger adam yetenekliyse bi iki numara yapip cocuklarin aklini alir. En konunda topa hizlica vurur. Cocuklar topu yakalayamaz ve top uzaga gider. Eli torbali is donusu adami yaptigi ufak hareketten mutlu bir halde evinin yolunu tutarken cocuklarin "hay ........., top ta .............. gitti, kim alcek lan topu?" dedikleri duyulur.

ELDEN GOL OLMAZ :

Pasa pasa oynuyoruzdur, adamin tekinin eline carpar top, biz dikeriz topu, hemen bi mahalle maci oyun kurallari uzmani portler oradan bi yerden ve der ki, "Elden gol olmaz"! Ulan niye olmasin hasta misin sen? El karari verilmisse, bunun sonucu frikiktir. Herkes de kabullenmistir elden gol olmayacagini, hatta baraj bile kurulmazdi bazen. Ben de buyuyunce ogrendim elden direk kaleye cekilip gol atilabilecegini. Ogrendim de ne oldu, o caanim frikikler geri mi geldi?

UC ADIM ACILMAK:

"uc adim acilmak" denen olayi atlamak senelerini betonda top oynayarak, dizinde o cok derin olmayan ama surekli yanan yaralarla dekore eden bicok mahalle topcusunu uzecektir. Top frikik noktasina dikilir ve rakip barajin ustune dogru adeta 'onnar orda diilmiscesine yurunur'. Kocaman uc adim atilir ve baraj gogusle itmek suretiyle uzaklastirilir. Adimlarin buyuklugunden sikayet edenler iki kere "o-ha" der.

TEKNIK VURMAK:

Penalti vuruslarinda en bickin forvet oyuncusu sahne alacagindan kalecinin gozu korkar. Hemen ici rahatlatilir: "korkma olm, teknik vurcam".

KALECI DUZENI:

Mahalle maclarinda rastlanan pekcok tatsiz durumdan sadece biridir kalecisizlik. Herkes kendisini ispatlamak ve golleri yagmur edip yagdirmak İstediginden kimse kaleye gecmeyecektir. Adil duzen ilk "kalede son" diye bagirani kayirmaktadir. Hemen arkasindan gelen "son bir", "son iki".. gibi cigliklarin sonunda artik son kac oldugunun bir onemi kalmayan agir kanli arkadas kaleye gecer. Kaleci gerek iki golde bir, gerekse dakka ayriyla eldivenleri bir sonraki arkadasina teslim edebilir. Nizam boyle emreder.

Arkadasin biri iyi orta gol getirir diye bagirir o da iyi bi orta yapmaya calisir ve ortasini yaptiktan sonra duser. Arkadasin dizi kaniyodur ama farkinda değildir birisi ordan "olm dizin kaniyo" der ve olan olmustur dizi kaniyan cocuk aglamaya baslar.

ee bide her zaman bağırılarak söylenen sözler vardır;
- Avut be oglum avut
- Kasti faul yapma lann
- direk abi direk
- valla gol diil
- Abi siz cok guclu oldunuz ya -
Mithat'i bize verin, Mete'yi siz alin
- Ahh bacagim
- annem anneeem
- Top benim oolum istedigimi oynatirim
- Beste devre onda biter
- Santra yapin lan santraaa
- Sahsi oynama oglum pas ver
- Abanma beee
- Yuhhh o da kacar mi
- Hakeme gozluuuk
- Ortani goriyim

LeHeb
01.Mayıs.2006, 21:16
ya pardon beyler şimdi fark ettim çok alakalı yere açmışım konuyu:D

nekop
01.Mayıs.2006, 21:39
aynı bizim mahalle maclarını anlatmıssın yahu yanlız bir seyi unutmussun genelde minyetür kale maclarında 3 korner 1 penaltıdır...

Cancanokan
01.Mayıs.2006, 21:47
harika aynı mahalle macı yaw nerden buldun bunları

gezenti
01.Mayıs.2006, 22:18
ah be eski günler geldi aklıma.bide her mahalle maçında şu vardır yaşlı bir adam çocukların toplarını almaya çalışarak onları korkutur.yada genç yeni araba alan birisi lan lan oynamayın gabut çiziliyo sielan şeklinde bağarmaya başlar...

comandante
01.Mayıs.2006, 22:44
abi.mükemmel tespitler.tebrik ederim faramir kardeş ellerine sağlık...süper olmuş öldüm gülmekten ya...benden de bi bomba

küçükken çift vuruş olduğunda bir kere vurup atar yapardık.sonra da ikinci atağı yapardık.çift vuruş ya hani:D:D:D

nekop
01.Mayıs.2006, 22:48
küçükken çift vuruş olduğunda bir kere vurup atar yapardık.sonra da ikinci atağı yapardık.çift vuruş ya hani:D:D:D
sizinki futbol dısı bi olay haline gelmis:Do basketbolda var yahu:D

Berkaiser
01.Mayıs.2006, 23:15
Çıkıp top oynayasım geldi.:D

Shani
01.Mayıs.2006, 23:44
3 korner=1 penaltı kuralını untmuşsun:D

LeHeb
02.Mayıs.2006, 00:07
yaw bu arada arkadaşlar bunu yazanında hakkını yememek için sölüyorum yazı alıntıdır(gerçi bunu en başta sölemem lazımdı ama:D)

emirduman
02.Mayıs.2006, 00:12
eyvallah faramir çok bomba paylaşım, gülmekten ölüyorum aynen böyleydi durumlar....

:D:D:D:D:D:D:D

müthiş yav...

Bir de şey vardı o bıçkın büyük abiler ucu ipince ayakkabılarıyla gelirler topa kesme diye tabir ettiğimiz vuruşu yaparlar, sonra toğu bir daha isterler tüm takıma çalım atmaya çalışırlardı. Topu kaptırınca da diğer takım arkadaşlarına topu alın lean alın diye bağırırlardı...

hezzo
02.Mayıs.2006, 00:16
:n::n::n:süper süper süper müthişsin çok komikti muhteşem tespitler var.
bide şey vardı küçüklerden biri der oluuum annem çağırıyo topu verin yaaa...sana yarın ahmet getirir merak etme koçum denir ve çocuk eve usulca gider:)
işten dönen adam ve at bakiim abinin kıllı göğsüne en güzelleriydi

koray_capello
02.Mayıs.2006, 00:17
süper :)saolasın arkadaşım o günleri hatırlattın bize:)

hezzo
02.Mayıs.2006, 00:30
eyvallah faramir çok bomba paylaşım, gülmekten ölüyorum aynen böyleydi durumlar....

:D:D:D:D:D:D:D

müthiş yav...

Bir de şey vardı o bıçkın büyük abiler ucu ipince ayakkabılarıyla gelirler topa kesme diye tabir ettiğimiz vuruşu yaparlar, sonra toğu bir daha isterler tüm takıma çalım atmaya çalışırlardı. Topu kaptırınca da diğer takım arkadaşlarına topu alın lean alın diye bağırırlardı...

aaaaa oda vardır tabi:D:D

nart_susruko
02.Mayıs.2006, 01:40
demek bunlar sadece bizim mahallede olmuyormuş bunu öğrendim...güzel paylaşım teşekkürler...

LeHeb
02.Mayıs.2006, 09:33
Oyuncular arasında diğerlerine nazaran daha karizmatik, sözünü geçiren, kodummu oturturum bir tip hep var olmuştur. Takımları düzenler, kimin nerede oynayacağına karar verir, en şişman ve kabiliyetsiz olanını kaleye geçirir, ya da geride durmasını, gelen toplara "Ya Allah" ederek vurmasını emreder. Bu tipler bir ordu yönetiyormuş gibi takımlarını, ve hatta maçı yönetirler. Hata yapan herkese bağırır, insanı maç yaptığına pişman ederler. Kendi takımından biri faul yapmışsa ve oyun devam etmişse, "adamın devam etti oğlum" demeleri bu tiplerin en belirgin özelliğidir. Bu tiplerle maç yapmak Reha Muhtar ile röportaj yapmak gibidir.

J.M SaLas
02.Mayıs.2006, 14:46
çok iyiydi ya. saolasın arkadasım mükemmeldi:)
ßir an için eski günleri yasadım resmen 10 dakikalığına da oLsa.. :)

J.M SaLas
02.Mayıs.2006, 14:47
ha bi de sunun için ayrıca tesekkür :

AT BAKİİM AABİNİN KILLI GÖĞSÜNE :D

nart_susruko
02.Mayıs.2006, 14:52
mahalle maçları felsefesi
beyler hep beraber oturup hep beraber kalkıyoruz...

THİERRY-HENRY
02.Mayıs.2006, 15:35
NE GUNLERDİ ULAN!!!

apaydin2148
02.Mayıs.2006, 16:15
ekşi sözlükte kalieli yazılar var bunun gibi paylaştığın için sağol

Nedvedmania
02.Mayıs.2006, 16:46
aynı bizim mahhalle maçları yauv :D

crazy_aslan
02.Mayıs.2006, 16:47
Harikaydi Biz Hep BÖyle Yapariz Valla Ama Iste Almanyaya Gelince Unuttuk O GÜnleri Ama Yazin Gidecem Ve Geri DÖnmeyecem Almanyaya Gurbet Acisi Cok KÖtÜymÜs Beeee Ama Sagol Gene Hatirlattigin Icin Cok Makbule Gecti

Maymuncuk
02.Mayıs.2006, 17:19
Doğru yaw :):)

gookhan
02.Mayıs.2006, 18:24
bu tamamen bizim mahalleye ait bir futbol kitabidir

LaKe
02.Mayıs.2006, 21:24
çok süper bir paylaşım :D koptum resmen ya :) :D

bunların aynısı bizdede oluyordu. at bakim abinin kıllı göğsüne diye banada demişti bi abi küçükken :D bende göğsüne dooru abanmıştım gitsin diye(ee tabe vuramıyoz daha 8-9 yaşındayım :) ) abinin çok kötü bi yerine gelmişti çok koşmuştum o zaman :D :D :D

crazy_aslan
05.Mayıs.2006, 17:11
çok süper bir paylaşım :D koptum resmen ya :) :D

bunların aynısı bizdede oluyordu. at bakim abinin kıllı göğsüne diye banada demişti bi abi küçükken :D bende göğsüne dooru abanmıştım gitsin diye(ee tabe vuramıyoz daha 8-9 yaşındayım :) ) abinin çok kötü bi yerine gelmişti çok koşmuştum o zaman :D :D :D(aa)(aa)(aa)(aa)(aa)(aa) COK GÜLDÜM VALLA BIZEDE BÖYLE OLURDU BÜYÜKLER OYNAMASIN BIZ OYNAYALIM DERDIK

Frank_Castle
05.Mayıs.2006, 17:30
Maç başlamadan evvel olan kurallarda var tabi..

Adam almaca ..
Yeni top alınacaksa, topu almaya gidecek ekip ( ekip ama sanki amerikaya giden colomb anasını satıyım .. neydi o günler be )
alınan topun kalite kontrolü için havaya atmak ..
takımda en gaz elemanın, takım fark yediği zaman "beyler siz ileri gidin ben kaleyi savunurum" demesi ve gözyaşlarına boğulmamız duygudan ..

ve en anlayamadığım anlayamayacağım kural ..

üst direk mevzusu .. üst direk hayali olurdu doğal olarak ama kalecinin zıplayabildiği son nokta kabul edilirdi falan .. düşünsenize gerçek futbolda da böyle bir kural olsa ..

comandante
05.Mayıs.2006, 19:09
abi adam almaca yaaa.castle ın dediği gibi...

aldım verdim aldım verdim...süper ya

leave_992
05.Mayıs.2006, 19:19
süper :)saolasın arkadaşım o günleri hatırlattın bize:)
katılıyorum...ne günlerdi be onlar:p :)

Frank_Castle
05.Mayıs.2006, 21:45
Maçın son düdüğünün akşam ezanı olması... güneş batmasa maç bitemeyecek o derece.. ne enerji varmış o zamanlar yahu ..

LeHeb
05.Mayıs.2006, 21:58
hakketen yaw sabah 11'de çıkardık akşam ezanına kadar ne yemek ne bişey:D

(ama arada bir taso molası var tabi o ayrı:D:D)

aLka
06.Mayıs.2006, 16:17
biz burda 3'lü turnuva yapmıştık bizim takın kazanmıştu tabi ben o zamanlar küçüğüm direk ilk 6'ya giremiyorum bi arkadaş ilk yarı oynuyo 2. yarı çıkıyo ben giriyorum yani bi tam oynayamamıştım maçı neyse 500 bin verip kazandıgımız için herkes bi buçuk milyon alırken biz daha az para almıştık arkadaşla o aldıgım parayıda hemen bakkala gidip biseyler almıştım harbi ne günlerdi be hatta son final maçın penaltılara gitmişti ben penaltı kaçırmıştım ama biz kazanmıştık karşı takımdan bi çocuk aglamıstı sanki niye aglıyosa alt tarafı bi buçuk milyondu :) biz burda boş arsalarda oynardık ama o boş arsalara da birer birer ev yapılınca sahalar kayboldu bea bizde arada bi halı saha maçı yapıyoruz.

nart_susruko
07.Mayıs.2006, 04:12
abi adam almaca yaaa.castle ın dediği gibi...

aldım verdim aldım verdim...süper ya
ben seni yendim...
alamazsın veremezsin .....
hey gidi günler be
(2)

ibo
07.Mayıs.2006, 12:12
süper bir yazı ya :) eski günleri hatırladım. Az mı topumuzu keserdi yaşlı dedeler :)

leave_992
07.Mayıs.2006, 13:22
eheheheh süper yaw...hepimiz yapmışızdır bunları küçükken:D

ibo
07.Mayıs.2006, 17:17
işte bizim ufakken maçlarımızı yaptığımız SAHAMIZ :D:D:D:D:D
http://img519.imageshack.us/img519/3470/susurluk8gg.th.jpg (http://img519.imageshack.us/my.php?image=susurluk8gg.jpg)

TaşkınMahmut
23.Haziran.2006, 09:58
ya kural değil ama birde şu var.Yaşlı teyzenin bahçesine top kaçar.Teyze topu vermez gidin halı sahada oynayın der.Aralarından b,r büyükte kocanla oyna o topla der :D

Hustler
23.Haziran.2006, 10:25
off walla eski günleri hatırladım bide bsm ewin orda sahil wardı sahildede oynardık frikik kullancak 3 adım atardı haywan gibi tuwaletedemi öle gidiosn mu ne derdik :)

Asi ÇocUk_16
24.Haziran.2006, 11:38
anılarım depreştii birden hehehe nostalji havası yaşadım :D:D

meethat
24.Haziran.2006, 14:17
bide direk üstü ve kaleci adımı var onları göremedim belki yazmışsındır

ForsakeN
24.Haziran.2006, 14:20
Birden 10 yıl öncesine gittim.Arkadaşlarla faul sonrası "adamın devam etti" kavgasını yaşadığım o hoş anılara gittim :D

pessy
24.Haziran.2006, 14:34
süper abi yav saol koptum:D:D:D

Cristiano Ronaldo
24.Haziran.2006, 14:52
Gerçekten yazıyı yazan arkadaş iyi tespitler yapmış.. Mahalle maçlarının %95'inde böyle oluyor herhalde.. Yaptığım her maçta başıma gelirdi bunlar..

Güldürdün bizi.. Teşekkürler..

SaRPeR1903
05.Şubat.2007, 03:56
Çalım attıktan sonra hoop pazara denir :D Ayrıca takımdan birine faullu birşekilde girişince o kişiden "Olum siz bittiniz lan bende aynısını size yapıcam " der ve sert şekilde tekmeler konuşur bizbikere mahalle maçı yapıyoduk okuldaki çocuklarla maçı kazandık bi baktım bazıları çıkarttı boncuklu tabanca "gidin lan almıyoruz cipsi" dedi.Bende açım şöyle bir baktım."Aha çattınız olum lan Sarper'e dedi arkadaşım" :D:D Ben hayatımda böyle bir aparkat attığımı hatırlamıyorum :D çocuk yerden bana dediki "ne vuruyosun ba ben sana vuruyor muyum ühüüh " :D:D Bide toplar patlayınca dikiş yerlerinden kopartır kafamıza şapka yapardık topu abanıp patlatan kişiye ayağının ayarını... denir :D

Ahmeds
05.Şubat.2007, 11:58
süperLer :n::n: bizde yapardık önceden :D

LegolaS_76
05.Şubat.2007, 12:03
eğer aylık oynancaksa kırmızı rengi tutan kuralları koyardı bizde:D:D