PDA

View Full Version : Walter Sakana'dan Paylaşımlar



Walter Sakana
30.Temmuz.2010, 17:10
Walter Sakana’dan Paylaşımlar




Bu başlık altında fırsat ve zaman buldukça ek paylaşımlarım olacak.


Versiyona göre değil de Football Manager’in genel yapısına uygun, yani büyük ölçüde tüm versiyonlara uygun bilgileri paylaşmaya özen göstereceğim.


Önemli Not: Arkadaşlar biraz uzun bir rehber ve konuları tek seferde ekleyemiyorum. O yüzden yazının bütünlüğü bozulmaması açısından ben 4.bölümü de ekleyene kadar konuya cevap yazmazsanız sevinirim.


Oyuncuları Geliştirme Rehberi

Herkese selamlar. Bu rehberde ilk olarak oyuncuların kişiliklerinin önemine değinip daha sonra oyuncularınızın gelişimi ve performanslarını etkileyen antrenman (training), özel ders (tutoring) ve tercih edilen hareketler (preferred moves) konularını ele alacağım. Yazının devamında tercih edilen hareketler yani preferred moves için PM kısaltmasını kullanacağım. Ayrıca oyunum İngilizce olduğundan dolayı bazı yerlerde Türkçe versiyonlarda kullanılan karşılığını tam olarak bilemediğimden sizin oyununuzdakinden farklı ifadeler kullanabilirim.

1.BÖLÜM
Kişilik (Personality):

Oyuncularınız için gayet iyi bir antrenman programı hazırlarsınız ancak bazı oyuncularınız bir türlü beklediğiniz gelişimi göstermez (training). Yada genç bir oyuncunuzun as takımdan önemli bir oyuncunuzdan ders almasını istersiniz ancak istediğiniz sonucu alamazsınız (tutoring). Yada oyuncunuzun saha içerisindeki etkinliğini arttırmak için bazı özel hareketleri öğrenmesini istersiniz ancak olumsuz tepki verir (preferred moves). Bunlar hepimizin karşılaştığı, canımızı sıkan şeyler. Nedeni ise oyuncuların kişilikleri (personality) ile bazı mental ve gizli özelliklerinde saklı.

Çoğumuz oyuncunun kişiliğine pek dikkat etmeyiz ancak aslında birçok şeyi etkileyen çok önemli bir faktördür. Örneğin profesyonel kişiliğe sahip oyuncular antrenmanlarda iyi çalışanlar ve kendilerine iyi bakanlardır. Azimli (determined) kişiliğe sahip olanlar olumsuz şartlardan kolay kolay etkilenmeyen (uzun süre gol atamamak, maçta gol yemek gibi…), yenilgiyi kabullenmeyip son ana kadar tüm gücüyle mücadele edenlerdir. Hırslı (ambitious) kişiliğe sahip olanlar kariyerinde yükselme hırsı olan ve hep daha yukarılara çıkmak isteyen oyunculardır. Bu tür oyuncular kendilerini göstermek için genelde iyi performans gösterirler ancak daha büyük takımlardan teklif geldiğinde elde tutmak zordur. En problemli oyuncu tarzlarından biri ise değişken mizaçlı, çabuk öfkelenen (temperemental) kişiliğe sahip olanlardır. Bu oyuncuları maçlara motive etmek ayrı bir dert, saha dışında uğraşmak ayrı bir derttir. İlerleyen sezonlarda çıkan regenlerde temperamental kişiğe sahip oyuncularla sık sık karşılaşabilirsiniz.

Sizler için bu konuda detaylı bir rehber hazırladım. Umarım yardımı olur…

Not: Buradaki bilgileri hazırlarken Sigames forumlarında benzer konudaki araştırmalarımdan da faydalandım.

Oyuncuların kişiliklerini belirleyen özelliklerin çoğu -determination (azim) ve influence (sözü geçme) dışında- gizli özelliklerdir. Bunlar; professionalism (profesyonellik), ambition (hırs), loyalty (bağlılık), pressure (baskı), sportsmanship (sportmenlik) ve temperament (mizaç)’tır.

Bu özelliklerin yüksek olması daha iyidir. Bir tek ambitious (hırs) özelliği biraz farklıdır. Şöyle ki; hırs özelliği yüksek bir oyuncu genelde kendisini göstermek için yüksek performans göstermeye çalışır. Bu açıdan takım için oldukça faydalı olabilir. Ancak diğer yandan kariyerinde hep yükselme hırsı vardır, yani daha büyük takımlardan teklif geldiğinde gitmek ister. Dolayısıyla gitmesine izin vermediğiniz sürece mutsuz olacak ve performansı düşecektir. O yüzden bu tür kişiliğe sahip oyuncuları kadronuza katarken bu durumu göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz özellikler zaman içerisinde azda olsa artış yada düşüş gösterebiliyor, bu da oyuncunun kişiliği karşısında yazan ifadenin değişmesine sebep olabiliyor. Örneğin Akinfeev’in kişiliği oyun başında “örnek profesyonel”, ancak ilerleyen zamanda sözü geçme özelliği artıyor ve kişiliği “lider” oluyor. Oyun içerisinde buna benzer birçok durumla karşılaşacaksınız.

Walter Sakana
30.Temmuz.2010, 17:10
Ambitious (hırslı): Hırs özellikleri 15-19 arası, bağlılık özelliği ise 10’dan düşüktür. Determined’den farklı olarak bu tür oyuncuların kazanma hırsından ziyade kariyerlerinde yükselme hırsı vardır. Bu tür oyuncuları daha büyük takımlardan teklif geldiğinde elimizde tutmak zordur, genelde gitmek isterler. Ancak performans olarak yükselme hırslarından yani kendilerini gösterme isteklerinden dolayı mutlu oldukları sürece genelde oldukça faydalı olurlar. Bu tür oyuncuları elinizde tutmak istiyorsanız her sezon başında diğer takımlar teklif yapmadan önce sözleşme yenileyin. Bunu yaparsanız (zamanında yaparsanız) oyuncu gelen teklifleri reddetseniz bile mutsuz olmayacaktır. (örnek: Adebayor, Pique, Mata, Ricardo Oliveira, Van der Vaart)
Fairly Ambitious (oldukça hırslı): Hırs özellikleri 15’tir. Yada hırs özellikleri 16-20 arası, bağlılık özellikleri ise 9’dan fazladır. (örnek: Hazard, Van Persie, Arshavin, Luis Fabiano, Berbatov, Jo)
Very Ambitious (çok hırslı): Hırs özelliği 20’dir, bağlılık ise 10’dan düşüktür. Küçük ve orta düzey takımlarda elde tutması en zor oyuncu tipleridir. (örnek: Ibrahimovic, Robinho)
Unambitious (hırssız): Hırs özelliği 6’dan düşüktür. Bu tür bir oyuncunun kendine faydası yok ki takıma olsun J
Balanced (dengeli): Sakin, problemsiz tiplerdir. Bu tür bir kişiliğin antrenman yada diğer konulara çok fazla olumlu yada olumsuz bir etkisi yoktur. (örnek: Luis Suarez, Ruben Baraja, Baroni, Alanzinho)
Born Leader (doğuştan lider): Sorumluluk almaktan kaçınmayan, takım arkadaşlarına sözünü geçirebilecek doğuştan lider vasıflara sahip oyunculardır. Mükemmel takım kaptanı olurlar. Ayrıca çok azimlidirler. Sözü geçme ve azim özelliklerinin ikisi de 20’dir. (örnek: John Terry, Raul)
Leader (lider): Sözü geçerlilikleri 19’dur. Yada sözü geçerlilik 20’dir, azim ise 20’den düşüktür. (örnek: Srna, Del Piero, Totti, Van Bommel, Sol Campbell)
Charismatic Leader (karizmatik lider): Emin değilim ancak sportmenlik 18-20, mizaç 18-20 ve sözü geçerlilik 19-20 arası olması lazım. (örnek: Cambiasso)
Casual: Problemli tiplerden biridir. Profesyonellikleri oldukça düşüktür (2-4 arası). Azim özellikleri de 10’dan düşüktür. Bu tür oyunculardan ne antrenmanlarda nede maç motivasyonunda bir şey beklemeyin.
Devoted (sadık), candan bağlı): Klübe gönülden bağlı tiplerdir. Bağlılık özellikleri 20’dir, yükselme hırsları yoktur. Kişiliklerinin performanslarına olumlu yada olumsuz pek fazla etkisi yok.
Determined (azimli): Azim özellikleri 18-19 olan çok faydalı ve kazanma hırsına sahip oyunculardır. Hırs özellikleri de 9’dan yüksektir. Kendilerini hep olumlu yönde motive ederler. Maç konuşmalarında onları motive etmek için fazla bir şey yapmanıza gerek yoktur çünkü her maça çok iyi motive olurlar. (Messi, Torres, Rooney, Essien, Tevez, David Villa, Ribery, Mascherano, Mexes, Annan, Lugano)
Fairly Determined (oldukça azimli): Azim özellikleri 15-17 arasıdır. Yada azim özellikleri 18-20 arası, hırs özellikleri ise 10’dan düşüktür. (örnek: Pato, Neymar, Drogba, Eto’o, Gaston Fernandez, Ever Banega)
Low Determination (düşük azimli): Azim özellikleri 2-5 arasıdır.
Driven: Aşırı hıslıdırlar (kazanma hırsı). Azim özellikleri 20’dir, hırs özellikleri ise 9’dan fazladır. (örnek: Buffon, Gerrard, Agüero, Gattuso)
Easily Discouraged (kolayca bezdirilebilen): Azim özellikleri 1’dir. Dolayısıyla kazanma hırsına sahip olmayan bezgin tiplerdir.
Loyal (sadık): Klüplerine sadıktırlar. Bağlılık özellikleri 18-19, hırs özellikleri ise 1-7 arasıdır. Hırs özellikleri düşük olduğundan daha büyük bir klübe gitmek istemek gibi bir problem çıkartmazlar.
Fairly Loyal (oldukça sadık): Bağlılık özellikleri 15-17 arasıdır. Yada bağlılık 18-20 arası, hırs 8-14 arasıdır. (örnek: Elano)
Very Loyal (çok sadık): Bağlılık özelliği 20’dir, hırs ise 1-7 arasıdır.
Professional (profesyonel): Kendine iyi bakan, iyi çalışan ve sorumluluğunu bilen tiplerdir. Profesyonellik 18-19 arası, mizaç ise 9’dan yüksektir. (örnek: Cristiano Ronaldo, Xavi, Iniesta, Lahm)
Fairly Professional (oldukça profesyonel): Profesyonellik özellikleri 15-17 arasıdır. Yada profesyonellik 18-20 arası ve mizaç (temperament) 10’dan düşüktür. (örnek: Benzema, Navas, Carrick, Alex)
Model Professional (örnek profesyonel): Profesyonellik 20’dir, mizaç ise 9’dan yüksektir. (örnek: Kaka, Casillas, Zhirkov, Lampard, Akinfeev)
Sporting (sportmen): Centilmen oyunculardır. Sportmenlik özelliği 18-19’dur.
Fairly Sporting (oldukça sportmen): Sportmenlik özellikleri 15-17 arasıdır. (örnek: Alexis (Valencia))
Unsporting (centilmen olmayan): Sportmenlik özelliği 1’dir. Zaten buda ne tür bir oyuncu olduğunu açıkça belli ediyor.
Honest (centilmen): Centilmenlikte aşmış tiplerdir. Sportmenlik özellikleri 20’dir.
Iron Willed (demir iradeli): Bu tür 3 oyuncum olsun yeter J Baskı (pressure) özellikleri 20’dir, azim özellikleri ise 14’ten yüksektir.
Jovial (neşeli): Takımın neşe kaynağı tiplerdir. Espirileri, şakaları ve güler yüzleriyle takım arkadaşlarının moralini yükseltirler. Baskı özellikleri 14’ten, mizaç özellikleri ise 9’dan yüksektir. (örnek: Ronaldinho, Marcelo)
Light-Hearted (kaygısız,umursamaz): Burada kaygısız, umursamaz ifadesi baskıyı kaldırabilen, olumsuz şartlardan kötü etkilenmeyen karakterleri ifade etmek için olumlu anlamda kullanılıyor. Sportmenlik ve baskı 14’ten yüksek, azim ve mizaç ise 9’dan yüksektir. (örnek: Lukaku, Victor Valdes, Esteban Granero, Kewell)
Low Self-Belief: Türkçe karşılığını tam olarak bulamasam da “bencil” ifadesi kulağa mantıklı geliyor. Baskı 2-3 arası, azim ise 10’dan düşüktür.
Model Citizen (örnek vatandaş): Tabi burada örnek vatandaş ifadesi örnek sporcu anlamında kullanılıyor. Azim, hırs, bağlılık, baskı, profesyonellik, mizaç ve sportmenlik özelliklerinin hepsi 17’den yüksektir.
Perfectionist (mükemmeliyetçi): Adı üstünde, her şeyin en iyisini hedeflerler. Hırs, profesyonellik ve azim özellikleri 17’den yüksektir (örnek: Lucio).
Realist (gerçekçi): Sportmenlik özellikleri 2-4 arasıdır. Pek centilmen olmadıkları dışında fazla bir bilgim yok.
Resilient (kendini çabuk toparlayabilen): Çeşitli etkenlerle (medya, taraftar, derbi vs…) üzerlerinde artan baskıyı kolayca atlatabilen tiplerdir. Baskı özelliği 17-19 arası, azim ise 14’ten yüksektir. (örnek: Fabregas, Robben, Puyol, Modric, Julio Cesar, Rio Ferdinand, Higuain, Vargas, Pepe, Lescott, Rüştü)
Resolute (iradeli): Verdiğim örnekler zaten ne tür oyuncular olduğunu açıklıyor. Azim ve profesyonellik özelliklerinin ikiside 15-17 arasıdır. (örnek: Daniel Alves, Forlan, Clichy, Henry, Glen Johnson, Barry, Diego Milito, İbrahim Üzülmez)
Slack (gevşek): Profesyonelliği ve kazanma hırsı oldukça düşük tiplerdir. Profesyonellik 1, azim ise 10’dan düşüktür.
Spineless (iradesiz): Baskı 1, azim 10’dan düşüktür. Başkada bir şey demeye gerek yok sanırım J
Spirited (ruhlu,örnek kişi): Baskıyı kaldırabilen, profesyonel karakterlidiriler. Baskı 14’ten yüksek, profesyonellik 15-17 arası ve mizaç 9’dan yüksektir. (örnek: David Silva, Maicon, Cech, Hernanes)
Temperamental (değişken mizaçlı, çabuk öfkelenen): Uzak durulması gereken tiplerdir. Özellikle maç motivasyonları 7 rating altında oynadıkları sürece düşüktür. Mizaç özelliği 1-4 arasıdır.Şimdi bu yazılanlar ışığında kadronuzda bulunmasında fayda olanlar ile uzak durulması gerekenleri ayıralım:

En İyiler: Iron Willed, Determined, Born Leader, Charismatic Leader, Driven, Professional, Model Professional, Model Citizen, Perfectionist, Resilient, Resolute
İyiler: Ambitious, Fairly Ambitious, Very Ambitious, Light-Hearted, Fairly Professional, Fairly Determined, Spirited
Normal: Balanced, Leader, Devoted, Loyal, Fairly Loyal, Very Loyal, Sporting, Fairly Sporting, Honest, Jovial, Realist
Kötüler: Unambitious, Unsporting
En Kötüler: Casual, Low Determination, Easily Discouraged, Low Self-Belief, Slack, Spineless, Temperamental

Not: Oyundaki en başarılı ve istikrarlı oyunculara dikkat ederseniz Determined, Driven, Professional, Model Professional, Resilient yada Born Leader gibi karakterlere sahipler. Buda takımıza oyuncu katarken aklınızın bir köşesinde olsun ;)

Walter Sakana
30.Temmuz.2010, 17:14
2.BÖLÜM
Antrenman (Training):

Normal şartlarda standart antrenman programları olan genel (general) ve kaleci (goalkeepers) programları oyuncularımızın gerekli antrenmanı almaları ve gelişimleri üzerine olumsuz bir etki göstermemektedir ve yeterlidir. Ancak doğru bir programlamayla kendi özel antrenman programlarımızı oluşturmak hem oyuncularımızın daha iyi çalışmasını hemde daha kısa sürede ve daha etkili bir şekilde gelişmesini sağlayabilir. Diğer yandan yanlış bir antrenman programı tam tersi bir etki göstererek oldukça kötü sonuçlar ortaya çıkartabilir (sakatlık, yetenek kaybı gibi…). Bu yüzden bu işe girişirken bilinçli hareket etmek gerekir.

Antrenman programlarımızı oluştururken bir çok farklı yol izleyebiliriz. Örneğin tek tek tüm oyunculara özel farklı antrenman programları hazırlayabiliriz. Yada her mevki için ayrı ayrı programlar hazırlayabiliriz. Genel antrenman programı gibi tüm takım için tek bir program da oluşturabiliriz. Bir başka seçenekte oyuncuların rolleriyle ilgili farklı programlar hazırlamak olabilir. Önemli olan hangi yolu izlediğimiz değil, oyunculara doğru antrenmanları verebilmemizdir.

Fitness (kondisyon) kategorisi altındaki Güç (Strength) ve Aerobik antrenmanlarını sezon başı dışında asla yüksek seviyede vermeyin. Bu, hem sakatlığa hem de yorgunluğa yol açar. Zaten oyuncularınız da belli bir süre sonra bu antrenmanların yoğunluğundan şikayet etmeye başlarlar. Sezonu açtıktan sonra maçlar başlayana kadar istediğiniz kadar yüklenin ancak maçlar başladıktan sonra bu antrenmanları yoğun bir şekilde vermenin oyuncuların fiziksel özelliklerini geliştirmek açısından hiçbir faydası yok. Klasik bir futbol deyimi vardır: En iyi antrenman maçtır! Diye. Bu çok doğru bir sözdür, özellikle amatör yada profesyonel futbol oynamış olanlar bunu çok iyi bilir.

Sezon düz koşular ve açma germe çalışmalarıyla açılır ve vücudu yavaş yavaş antrenmanlara hazırlarsınız. Ardından kroslar gelir ve kondisyon depolarsınız. Daha sonra ise güç çalışmalarıyla fizik gücünüzü yükseltirsiniz. İlk 1 ay deyim yerindeyse “topa hasret kalırsınız”. Taktiksel çalışmalara son etapta geçilir. Sezon içerisinde kondisyon yüklenmesi yapılmaz. Yaparsanız oyuncuların orası burası çeker-atar, sakatlanırlar.

Kişilik başlığı altında yazdıklarımı da unutmadan devam ediyoruz…

NOT: Gereken antrenmanların yanında verdiğim yıldız sayısı o özelliğin ve antrenmanın o mevki için önem derecesini ifade ediyor. Soru işaretiyle belirttiğim bazı gerekli özellikleri antrenmanla çalıştıramıyoruz (agresiflik, azim gibi…). O özellikler oyuncunun kendine has özellikleridir ve çeşitli etkenlerle (maçlar, özel ders vs…) artış yada azalma gösterebilir.

Kaleciler: Standart kaleci programında anlayamadığım bir şekilde Güç (Strength) antrenmanı yüksek seviyede verilmiş. Aynı şekilde Top Kontrolü (Ball Control) antrenmanı da bana göre gereksiz derecede yüksek. Bir kalecinin çalışması gereken özellikleri ve hangi antrenmanla o özellikleri çalışabileceğini çıkarırsak;Aerial Ability (Hava hakimiyeti) – Goalkeeping ***
Command Of Area (Alan hakimiyeti) – Tactics ***
Communication (İletişim) – Tactics ***
Handling (Elle kavrama) – Goalkeeping *****
Kicking (Degaj) – Goalkeeping **
One On Ones (Karşı karşıyalar) – Goalkeeping ****
Reflexes (Refleksler) – Aerobic *****
Rushing Out (Öne çıkma) – Tactics ***
Throwing (Oyun kurma) – Goalkeeping **
Anticipation (Önsezi) – Tactics **
Composure (Soğukkanlılık) – Goalkeeping **
Concentration (Konsantrasyon) – Goalkeeping ****
Decisions (Kararlar) – Tactics ***
Positioning (Pozisyon alma) – Tactics ****
Acceleration (Hızlanma) – Aerobic **
Agility (Çeviklik) – Aerobic *****
Jumping (Zıplama) – Aerobic **
Pace (Hız) – Aerobic **

Demek ki kalecilerimizin alması gereken en önemli antrenmanlar Goalkeeping, Aerobic ve Tactics. O zaman şöyle bir program hazırlayabiliriz:


http://img821.imageshack.us/img821/2276/kaleci.jpg

Not: Aerobic antrenmanını daha yüksek derecede vermiyorum çünkü bu, oyuncunun sakatlanma riskini arttırır. Verdiğim program özellikle libero kaleciler için faydalı olacaktır.

Bek Oyuncuları: Bek oyuncuları 3 farklı şekilde kullanılabilir. Tamamen defansif, gerektiğinde ileri çıkacak yada sık sık ileri çıkıp hücumlara destek verecek şekillerde 3 farklı rolde görevlendirilebilirler. Dolayısıyla bu oyunculara vermemiz gereken antrenmanlar da üstlenecekleri rol doğrultusunda değişkenlik gösterir. Tüm bek oyuncularımız için ortak bir antrenman programı hazırlayabileceğimiz gibi her birine özel ayrı ayrı antrenman programları da oluşturabiliriz.
Tamamen defansif bir bek oyuncusu için:

Marking (Markaj) – Defending ***
Tackling (Top kapma) – Defending *****
Anticipation (Önsezi) – Tactics ***
Concentration (Konsantrasyon) – Defending ****
Positioning (Pozisyon alma) – Tactics ****
Teamwork (Takım oyunu) – Tactics ***
Strength (Güç) – Strength ****

Buna uygun antrenman programı şu şekilde olabilir:

http://img299.imageshack.us/img299/3106/bekl.jpg

Öncelikli olarak defans yapacak ancak gerektiğinde hücuma da katılacak bek oyuncusu için:

Crossing (Orta Yapma) – Set Pieces ***
Marking (Markaj) – Defending ***
Tackling (Top kapma) – Defending *****
Anticipation (Önsezi) – Tactics ***
Concentration (Konsantrasyon) – Defending ***
Decisions (Kararlar) – Tactics ***
Positioning (Pozisyon alma) – Tactics ***
Work Rate (Çalışkanlık) – Strength *****
Acceleration (Hızlanma) – Aerobic ****
Pace (Hız) – Aerobic ****
Stamina (Kondisyon) – Strength *****
Strength (Güç) – Strength ***

Program şu şekilde olabilir:


http://img413.imageshack.us/img413/7696/bek2.jpg

Önceliği hücuma destek vermek olan ve sık sık ileri çıkacak bek oyuncusu için:

Crossing (Orta yapma) – Set Pieces *****
Dribbling (Top sürme) – Ball Control ***
Long Throws (Uzun taç atışları) – Set Pieces **
Tackling (Top kapma) – Defending ***
Technique (Teknik) – Ball Control ***
Decisions (Kararlar) – Tactics ****
Off The Ball (Topsuz oyun) – Tactics ***
Work Rate (Çalışkanlık) – Strength *****
Acceleration (Hızlanma) – Aerobic *****
Agility (Çeviklik) – Aerobic ***
Pace (Hız) – Aerobic ****
Stamina (Kondisyon) – Strength *****

Buna uygun program şu şekillerde olabilir:
http://img837.imageshack.us/img837/1480/bek3.jpg

Walter Sakana
30.Temmuz.2010, 17:16
Stoperler: Savunmanın göbeğinde oynayan oyuncuların elbette ki öncelikli görevi savunma yapmaktır. Taktik sisteminize göre; geriden oyun kurma, önde basma, sarkık oynama hatta ileri çıkma gibi ek görevler de üstlenebilirler.Standart bir stoperin çalışması gereken özellikler:

Heading (Kafa vuruşu) – Ball Control ***
Marking (Markaj) – Defending *****
Tackling (Top kapma) – Defending ****
Anticipation (Önsezi) – Tactics ****
Concentration (Konsantrasyon) – Defending *****
Decisions (Kararlar) – Tactics ***
Positioning (Pozisyon alma) – Tactics ****
Balance (Denge) – Strength ****
Jumping (Zıplama) – Aerobic ****
Strength (Güç) – Strength ****

Buna uygun antrenman programı şöyle olabilir:

http://img413.imageshack.us/img413/5567/stoper.jpg

Defansif Orta Sahalar (Dmc): Dmc bölgesinde oynayacak oyunculara 3 farklı rol verebiliriz. Bunlar; ön libero (anchor man), defansif orta saha (defensive midfielder) ve derin oyun kurucudur (deep lying playmaker). Ek görev olarak ise ön libero hariç diğer ikisine defans yada destek rolleri verebiliriz. Bu 3 rolün ana görevleri ise defans ile orta saha arasındaki boşluğu kapatıp rakip atakları kesmek ve kazandıkları topları olumlu kullanıp takımın hücuma etkili bir şekilde çıkmasını sağlamaktır. Ana görevleri aynı olsa da saha içerisindeki görevleri farklıdır. Ön Liberolar (Anchor Man): Ön liberolar, defansif orta sahalardan farklı olarak savunma bloğuna daha yakın oynar ve tamamen defansa odaklanırlar. İyi yer tutup rakip atakları karşılamak, rakip Amc oyuncusunu kontrol etmek ve kazandıkları topları en yakınlarındaki orta saha oyuncusuna aktarmak rolünü üstlenirler. İleri hiç çıkmazlar yada çok çok nadir olarak çıkarlar.

Bu yüzden aynı mevkide oynasalar bile bu iki rol arasında görev farkı vardır. Dolayısıyla almaları gereken antrenmanlar arasında da farklılıklar vardır. Önlibero için şu antrenmanlar önemlidir:

Heading (Kafa vuruşu) – Ball Control ***
Marking (Markaj) – Defending ***
Tackling (Markaj) – Defending ****
Anticipation (Önsezi) – Tactics ****
Concentration (Konsantrasyon) – Defending ****
Decisions (Kararlar) – Tactics ***
Positioning (Pozisyon alma) – Tactics ***
Balance (Denge) – Strength ***
Jumping (Zıplama) – Aerobic ***
Strength (Güç) – Strength *****

Gördüğünüz gibi stoperlerle aynı antrenmanları almaları gerektiği ortaya çıkıyor. Ancak yoğunluk olarak farklılıklar var. Şöyle ki:

http://img837.imageshack.us/img837/3129/anchor.jpg

Defansif Orta Saha: Defansif orta sahalar savunma-orta alan arasındaki boşluğu dolduran, rakip oyunculara önde pres yapan ve görevleri gereği çok koşmaları gereken oyunculardır. Defans rolündelerse ileri pek çıkmadan kazandıkları topu önlerindeki orta saha oyuncularına aktarıp görevlerini tamamlarlar. Destek rolünde ise gerektiğinde hücuma da destek vererek oyunu iki yönlü oynarlar. Ancak hücuma destekleri diğer mevkilerden daha sınırlı düzeyde olur.

Bu rol için gerekli antrenmanlar şunlardır:

Marking (Markaj) – Defending ***
Tackling (Top kapma) – Defending *****
Aggression (Agresiflik) - ? ****
Concentration (Konsantrasyon) – Defending ***
Decisions (Kararlar) – Tactics ***
Determination (Azim) - ? ****
Work Rate (Çalışkanlık) – Strength *****
Stamina (Kondisyon) – Strength *****
Strength (Güç) – Strength ****
Destek rolü için ek olarak Passing (Pas) – Attacking **

O zaman şöyle programlar çıkartabiliriz:

http://img413.imageshack.us/img413/7900/defmid.jpg

Derin Oyun Kurucu: Xavi, Pirlo ve Xabi Alonso gibi oyuncular bu rolün en güzel örnekleridir. Geriye gelip top almak ve oyun kurmak görevini üstlenirler. Oyun kurma görevleri 1., savunma yapma görevleri ise 2.plandadır. Defans veya destek olarak 2 farklı rol verilebilir. Defans rolünde geriye gelip aldığı topları daha çok kısa paslarla önündeki orta saha yada kanat oyuncularına aktarmayı, destek rolünde ise biraz daha ön bölgeye geçerek daha çok direkt paslarla boş alanlara koşu yapan arkadaşlarını topla buluşturmayı tercih edecektir.

Bu rol için oyuncuya vermemiz gereken antrenmanlar:

First Touch (İlk dokunuş) – Ball Control *****
Passing (Pas) – Attacking ****
Tackling (Top kapma) – Defending ***
Technique (Teknik) – Ball Control ***
Composure (Soğukkanlılık) – Shooting **
Creativity (Yaratıcılık) – Attacking ***
Decisions (Kararlar) – Tactics ****
Off The Ball (Topsuz oyun) – Tactics ***
Teamwork (Takım oyunu) – Tactics ***
Stamina (Kondisyon) – Strength ***

Buna uygun program şu şekilde olabilir:

http://img413.imageshack.us/img413/2793/deeppm.jpg

Walter Sakana
30.Temmuz.2010, 17:19
Orta Sahalar: Orta sahada görev yapan oyunculara verebileceğimiz ana roller için seçeneklerimiz 5 tane . Bunlar; Derin oyun kurucu (deep lying playmaker), top kapan orta saha (ball winning midfielder), ön oyun kurucu (advanced playmaker), dinamik orta saha (box to box midfielder) ve normal orta saha (central midfielder). Bu rollere ek olarak defans, destek yada atak ek görevleri verebiliriz. Defans görevini derin oyun kurucu, top kapan orta saha ve normal orta saha rollerindeki oyunculara… Destek rolünü 5 rolün hepsine… Atak görevini ise ön oyun kurucu ile normal orta saha rolündeki oyunculara verebiliyoruz. Derin oyun kurucuyu defansif orta sahalar başlığında ele aldığımızdan diğer 4 role uygun antrenman programlarına geçiyoruz.Top Kapan Orta Saha: Bu roldeki oyuncular herşeyden önce iyi kondisyona sahip ve mücadeleci yapıda olmalıdırlar. Rakip orta saha oyuncularına yoğun bir şekilde pres uygulayıp rakibin sizin yarı alanınıza geçmesine engel olmaya çalışırlar. Görevleri gereği sert oynadıklarından kart görmeye de yatkındırlar. Dolayısıyla bu roldeki bir oyuncunuz sarı kart gördüğünde ya top kapma ayarını yada rolünü değiştirip önlem almanız eksik kalmamanız açısından önemli bir hamle olabilir. Görevine uygun olarak şu özellikleri önemlidir.

Marking – Defending ***
Tackling – Defending *****
Aggression - ? *****
Bravery - ? ****
Determination - ? *****
Work Rate – Strength *****
Balance – Strength ***
Pace – Aerobic **
Stamina – Strength *****
Strength – Strength ****
Destek rolündeyse Passing – Attacking **

Buna uygun program:

http://img413.imageshack.us/img413/5844/ballwin.jpg

Ön Oyun Kurucu: Takımın hücum organizasyonlarını yönlendirme görevi üstlenen bu roldeki oyuncular daha çok ofansif özellikleriyle ön plana çıkarlar. Bunlar:

Dribbling (Top sürme) – Ball Control ****
First Touch (İlk dokunuş) – Ball Control *****
Long Shots (Şut) – Shooting **
Passing (Pas) – Attacking *****
Technique (Teknik) – Ball Control *****
Anticipation (Önsezi) – Tactics ***
Creativity (Yaratıcılık) – Attacking *****
Decisions (Kararlar) – Tactics ****
Flair (Özel yetenek) – Ball Control ****
Off The Ball (Topsuz oyun) – Tactics ****
Teamwork (Takım oyunu) – Tactics ***
Acceleration (Hızlanma) – Aerobic **
Agility (Çeviklik) – Aerobic **
Pace (Hız) – Aerobic **
Stamina (Kondisyon) – Strength **

Program şu şekilde olabilir (İsterseniz defans antrenmanını kısıp taktik yada top kontrolü antrenmanlarını arttırabilirsiniz):

http://img821.imageshack.us/img821/4047/advpm.jpg

Dinamik Orta Saha: Oyunu sizin 18 çizginizin dışı ile rakip 18 çizgisinin dışı arasında oynayan çift yönlü orta saha oyuncularıdır. Orta alanı fazla boş bırakmazlar, fırsatını bulduklarında uzaktan şutlarla gol ararlar. Rakip hücum ederken rakip orta saha oyuncularını kontrol eder, siz hücum ederken hücuma biraz daha geriden destek verir ve rakip ceza alanı dışında şutluk pozisyon alırlar. Kısacası oyunu iki yönlü oynarlar ancak başta dediğim gibi ne çok savunmaya girerler nede rakip ceza alanına.

Long Shots (Uzaktan şutlar) – Shooting ****
Passing (Pas) – Attacking ****
Anticipation (Önsezi) – Tactics ****
Decisions (Kararlar) – Tactics ****
Off The Ball (Topsuz oyun) – Tactics ***
Work Rate (Çalışkanlık) – Strength *****
Acceleration (Hızlanma) – Aerobic ****
Stamina (Kondisyon) – Strength *****

Bu role uygun program:

http://img299.imageshack.us/img299/3842/boxtobox.jpg

Orta Saha: Standart orta saha rolü defans, destek yada atak olmak üzere 3 yan görevi de verebileceğimiz tek orta saha rolüdür. Bu 3 yan görevde de değişmeyen tek şey bu roldeki oyuncunun oyunun iki yönünü de oynayabilmesi gerektiğidir. Ben normal orta saha rolündeki oyuncuları standart “genel (general)” antrenman programında bırakıyorum. Genel antrenmanın yüklenme (workload) seviyesini 1 yada 2 derece arttırıyorum. İsterseniz gene aynı şekilde genel programın aynısını oluşturup defans rolü için defending, destek rolü için attacking, atak rolü içinse tactics antrenmanlarını yüksek (high) seviyesine getirerek kullanabilirsiniz. Bu yazdığım şekilde yada benim kullandığım şekilde farketmez, her ikisi de faydalı olacaktır.

Bu roldeki oyuncuların neredeyse tüm özelliklere bir miktar sahip olmaları gerektiğinden bu role özel bir program yazmıyorum.

Ofansif Orta Sahalar (Amc): Forvet arkasında görevli bu oyunculara ise 4 farklı ana rol verebiliriz. Bunlar; Ofansif orta saha (attacking midfielder), ön oyun kurucu (advanced playmaker), iç forvet (inside forward) ve 10 numara diye tabir edilen serbest rol (trequartista). Bu bölgedeki oyunculara destek ve atak olmak üzere 2 farklı yan rol verebiliyoruz. Trequartista’ya ise sadece atak rolü verilebiliyor. Hepsinin ana görevi forvet ve kanat oyuncularını etkili noktalarda topla buluşturmak yada içeri katederek gol aramaktır. Daha önce ele aldığımız diğer mevkilerden farklı olarak bu mevkideki destek görevi sadece hücuma destek vermeyi ifade ediyor. Destek rolünde daha çok pas ve şutlarla, atak rolünde ise daha çok top sürerek takımın hücum girişimlerine katkı sağlamaya çalışırlar.Ofansif Orta Saha: Standart ofansif orta sahalar mevkilerine diğer 3 rolden daha bağlıdırlar. Orta saha-forvet arasındaki bağlantıyı sağlar ve kanatlara çok fazla açılmadan hücumlarda etkin olarak rol oynarlar.

Dribbling ****
First Touch ****
Long Shots ***
Passing *****
Technique *****
Creativity *****
Decisions ****
Flair ****
Off The Ball ***
Teamwork **
Work Rate **
Acceleration ***
Balance **

Program:

http://img688.imageshack.us/img688/8858/attmid.jpg

Ön Oyun Kurucu: Bu rolü orta sahalar başlığı altında ele almıştık.

İç Forvet: Bu roldeki oyuncular aynı mevkideki diğer rollerden daha çok rakip ceza alanına girerler ve hücumlarda 2. yada 3. forvet olarak pozisyon alırlar. Dolayısıyla gol bulmalarını sağlayacak özellikleri daha ön plana çıkar.

Dribbling ****
Finishing ****
First Touch ***
Long Shots ***
Passing ***
Technique ***
Anticipation *****
Bravery ***
Composure ***
Decisions ****
Flair ***
Off The Ball *****
Acceleration ****
Pace ***

Program:

http://img507.imageshack.us/img507/6436/insideamc.jpg

Serbest Rol (Treaquartista): Bu rolü üstlenebilecek kalitede bir oyuncunuz varsa size çok maç kazandırabilir. Rakip hücumdayken savunma yapmaz, dinlenmeye geçer ve karşı hücumunuz için boş alanlarda top almayı bekler. Hücuma kalktığınızda ise diğer oyuncularınızın gözü rakip yarı alanda hep bu oyuncuyu arar ve onu topla buluşturmaya çalışırlar. Kısacası hücumlarınızda “odak” oyuncunuz olur. Bu oyuncu da üstün teknik ve mental yetenekleriyle forvet hattındaki oyuncularınızı en etkili noktalarda topla buluşturmaya çalışır.

First Touch *****
Passing *****
Technique *****
Anticipation ****
Creativity *****
Flair *****
Off The Ball *****
Agility ****

Program:
http://img837.imageshack.us/img837/6537/trequartista.jpg

Walter Sakana
30.Temmuz.2010, 17:21
Kanat Oyuncuları: 10.3 yamasında etkinlikleri biraz azalsada kanat oyuncuları her zaman için hepimizin büyük önem verdiği bir konudur. Takımımızın ofansif gücünü hesaplarken hep kanat oyuncularımızın kalitesini ön planda tutarız. Sonuçta hızlı, iyi top süren ve topsuz oyunda etkili bir kanat oyuncusunu kim istemez ki… Kanat oyuncularını MR/ML ve AMR/AML olmak üzere 2 farklı bölgede ve 4 farklı rolde kullanabiliriz. Bunlar; Geniş orta saha (wide midfielder), açık kanat (winger), defansif kanat oyuncusu (defensive winger) ve iç forvettir (inside forward).Geniş Orta Saha: Orta alan bloğunun kanat bölgelerinde oynayan bu oyuncular hücum bölgesine topu aktarmada hada çabuk davranırlar, çok fazla çizgiye inmezler. Top sürmeyi sık sık değilde gerektiğinde ve sınırlı ölçüde yaparlar. Kanat bindirmelerinde etkili ortalarla takım arkadaşlarına pozisyon hazırlamaya çalışırlar. Ek olarak arkalarındaki bek oyuncusuna da savunmada yardımcı olurlar.

Crossing *****
Dribbling ***
Passing ***
Tackling ***
Technique ***
Anticipation ***
Determination ***
Off The Ball ***
Teamwork ***
Work Rate ****
Pace ***
Stamina ****

Program:

http://img202.imageshack.us/img202/3315/widemid.jpg

Açık Kanat: Bu roldeki oyuncuların görevi taç çizgisine yakın oynayarak hücuma genişlik kazandırmaktır. Hızları yada teknik özellikleriyle rakip bek oyuncularını geçmeye, çizgiye inip etkili ortalarla forvet oyuncularına gollük pozisyonlar hazırlamaya çalışırlar. Takım arkadaşlarından pas almak için topsuz oyunda da etkili olmalıdırlar.

Crossing ****
Dribbling *****
First Touch ****
Technique ****
Flair ****
Off The Ball *****
Work Rate ***
Acceleration *****
Agility ****
Pace ****
Stamina ***

Program:

http://img202.imageshack.us/img202/6345/wingere.jpg

Defansif Kanat: Bu roldeki oyuncuların görevi rakip bek oyuncularının ileriye çıkmasına engel olmak, onlara yapacakları presle bu oyuncuları hataya zorlamaktır. Yaptıkları pres etkili olduğu taktirde kazanacakları topta rakip savunma dengesiz yakalanacağından çok etkili gol pozisyonları bulmanızı sağlayabilirler. Kazandıkları topu mümkün olduğunca çabuk değerlendirmeye (pas, orta yada şut) çalışırlar.

Crossing *****
Dribbling ****
Marking **
Passing ***
Tackling ***
Technique ***
Aggression ****
Determination ****
Work Rate ****
Pace ***
Stamina ****
Strength ***

Program (Bu rol için Geniş orta saha yada Dinamik orta saha antrenman programları da uygundur):

http://img507.imageshack.us/img507/8632/defwing.jpg

İç Forvet: Kanatta oynayan iç forvetle Amc’de oynayan iç forvet arasında sahadaki görevleri aynı olsa da bazı farklılıklar var. Amc’deki iç forvet rakip ön libero tarafından kolaylıkla kontrol altına alınabilir ancak kanatta oynayan iç forvet içe katedeceğinden rakip bek oyuncusunu da peşinden sürükleyerek savunmanın tüm dengesini ve yerleşimini bozabilir. Ayrıca eğer bu oyuncunuz ters ayaklıysa (örneğin sağ kanatta oynuyor ama sol ayağını etkili kullanıyorsa) içe katederek uzak köşeye falsolu şut çekebilecek çok etkili pozisyonlar bulabilir.

Dribbling ***
First Touch ***
Finishing ***
Long Shots ****
Passing ****
Technique *****
Creativity ****
Decisions ****
Flair ****
Off The Ball *****
Teamwork ***
Acceleration *****
Pace ***

Program:
http://img72.imageshack.us/img72/8906/insidewing.jpg

Walter Sakana
30.Temmuz.2010, 17:23
Forvetler: Ve geldik forvetlere. Forumdan takip ettiğim kadarıyla rol dağılımı konusunda en çok sıkıntı yaşanan mevki bu. Birçok kişi forvetinden istediği yada beklediği verimi alamadığından diğer arkadaşlarına hangi rolde oynatmalıyım yada sen hangi rolde oynatıyorsun tarzında sorular soruyor. Gerçektende bazı forvetleri belirli bir rol kalıbına oturtmak zor oluyor. Ben böyle durumlarda en mantıklı görünen rolü seçip detaylı ayarlardan oyuncunun komutlarında bazı düzenlemeler yapıyorum. Forvetler için seçebileceğimiz rolleri incelersek; derin forvet (deep lying forward), hedef adam (target man), uç forvet (poacher), teknik forvet (advanced forward), komple forvet (complete forward), defansif forvet (defensive forward) ve serbest rol (trequartista).
Derin Forvet: Bu roldeki forvetin görevi bildiğiniz gibi geriye doğru gelerek top almak ve orta alan ile forvet arasında bir çeşit köprü görevi görmektir. Öncelikle fizik gücü yüksek olmalıdır ki topu iyi saklayıp takım arkadaşlarının hücuma katılmasına zaman kazandırabilsin. Ayrıca standart komutları gereği (destek görevinde) uzaktan etkili şutlar çekebilmeli ve koşu yoluna pas atabilme becerisine sahip olmalıdır.

Dribbling ***
First Touch ****
Long Shots ****
Passing ****
Technique ***
Creativity ***
Decisions ***
Off The Ball ***
Teamwork ***
Balance ***
Strength *****

Program:

http://img202.imageshack.us/img202/8316/deepfw.jpg

Hedef Adam: Target Man deyince hemen akla uzun, fizik gücü yüksek ve hava toplarında etkili Koller, Hakan Şükür tarzı forvetler gelir. Ancak kısa boylu ve bitirici bir forvette Target Man olarak kullanılabilir. Önemli olan Target Man’i seçtikten sonra takım komutlarından “hedef adam beslemesi (target man supply)” ayarını seçtiğimiz oyuncuya uygun olarak havadan, yerden yada koşu yoluna şeklinde yapmaktır. Target Man’i 2 şekilde kullanabiliriz. Birincisi; takım arkadaşları hücumlarda topu ona aktarır, bu oyuncuda fizik gücüyle topu iyi bir şekilde saklamaya ve diğer takım arkadaşlarının hücuma katılmasına zaman kazandırmaya çalışır. Bu, destek rolüdür ve bu roldeki Target Man kaleye sırtı dönük oynar. İkincisi ise atak rolüdür ve bu roldeki Target Man takımın gol noktasındaki bitirici gücüdür. Kanat ve orta saha oyuncuları son vuruşları yapması için ceza alanı içerisinde hep bu oyuncuyu topla buluşturmaya çalışırlar. Bu roldeki Target Man yüzü kaleye dönük oynar ve topla fazla vakit kaybetmeden genelde tek vuruşlarla gol yapmaya çalışır.

Destek Rolü:
First Touch *****
Heading ***
Long Shots ***
Aggression ****
Bravery ****
Off The Ball ***
Teamwork *****
Balance ****
Jumping ***
Strength *****

Program:

http://img202.imageshack.us/img202/543/targetss.jpg

Atak Rolü:
Finishing ****
First Touch ****
Heading ****
Anticipation *****
Bravery ****
Composure ****
Determination ***
Off The Ball **
Teamwork *****
Jumping ****
Strength ***

Program:

http://img507.imageshack.us/img507/601/targeta.jpg

Uç Forvet (Poacher): Sanırım Türkçe versiyonlarda poacher için “fırsatçı golcü, beleşçi golcü”, advanced forward içinse “uç forvet” ifadeleri kullanılmış. Benim poacher için kullandığım “uç forvet” ifadesi sizi yanıltmasın. Bu roldeki forvetin görevi bildiğiniz gibi “gol pususuna” yatmaktır. Rakip savunmanın en gerisindeki oyuncunun hizasında takım arkadaşlarının atacağı ara topları bekler ve ofsayta düşmeden kaleciyle karşı karşıya pozisyonlar bulmaya çalışır. Bu roldeki forvetin önsezi, hızlanma ve topsuz oyun gibi özellikleri mutlaka üst seviyede olmalıdır. Genelde “pırpır” dediğimiz tarzda hızlı forvetler (Saviola, Owen, Agüero vs…) bu rol için tercih edilir. Öncelikleri gol atmaktır, asist yapmak ikinci plandadır.

Dribbling ***
Finishing ****
First Touch ****
Technique ***
Anticipation *****
Composure ****
Off The Ball *****
Acceleration *****
Agility ****
Balance ***
Pace ****

Program:

http://img291.imageshack.us/img291/2162/poacher.jpg

Teknik Forvet (Advanced Forward): Bunu teknik forvet olarak çevirmemin sebebi bu roldeki oyuncunun tekniksel özelliklerinin ön planda olmasıdır. Teknik forvet hem gol atmak hemde asist yapmakla yükümlüdür. Pozisyona göre şut çekmek yada pas vermek arasında doğru tercih yapmalıdır, dolayısıyla karar verme özelliği yüksek olmalıdır. Bu roldeki oyuncu gerektiğinde biraz kanatlara da açılır, yani biraz daha serbest oynar. Bu yüzden asist yapma önceliği biraz daha ön plana çıkabilir. Genelde bu rol için hem forvet hem kanat yada hem forvet hem Amc gibi hücum bölgesinde birçok rolde oynayabilen teknik oyuncular tercih edilir. Ben mesela Alexis Sanchez’i bu rolde kullandım ve çok üst düzey bir performans aldım. Kanatta oynadığından çok daha fazla katkı yaptı.

Crossing ***
Dribbling *****
Finishing ***
First Touch ***
Passing ***
Technique ****
Anticipation ***
Composure ***
Creativity ****
Decisions ****
Flair ****
Off The Ball ****
Work Rate ***
Agility ****
Pace *****

Program:

http://img202.imageshack.us/img202/3770/advfw.jpg

Komple Forvet: Sadece çok üst düzey bazı özel forvetlerin üstlenebileceği bir rol. Bu rol için Agüero, Tevez, Rooney, Ibrahimovic gibi birçok özelliğe sahip bir forvetiniz olmalı. Bu roldeki oyuncu hem golcü olacak, hem teknik olacak, hem kafa topu alacak, hem fiziksel olarak güçlü olacak…adı üstünde “komple forvet”.

Dribbling ***
Finishing ****
First Touch ***
Heading ***
Passing ***
Technique ****
Anticipation ****
Composure ****
Creativity ***
Decisions ****
Determination *****
Flair ***
Off The Ball ****
Acceleration ***
Agility ***
Balance ***
Pace ****
Strength ***

Program:

http://img265.imageshack.us/img265/7336/komplefw.jpg

Defansif Forvet: Defansif forvetler rakibin savunmadan oyun kurarak çıkabilmesini engellemek açısından son derece faydalı olabilirler. Rakibi hataya zorlamaları sonucunda topu kazanırlarsa da rakip savunmayı onlar çıkarken dengesiz yakalayacağınızdan son derece etkili gol pozisyonları bulma şansınız olacaktır. Bu roldeki oyuncuyu destek göreviyle kullanırsanız biraz daha geriden, ön liberoya pres yapar. Atak görevinde ise daha önde pres yaparak stoperlere baskı uygular. Türk futbolunda ilk olarak Hakan Şükür ile ilerde pres yapma kavramıyla tanıştık. Pek top kazanamasa da rakip savunmacıları uzun top kullanmaya zorluyordu. İlla iyi top kapabilen bir oyuncu olmasına gerek yok. Hızlı, agresif ve kondisyonlu olsun yeter. Bana göre oyunda değilde gerçekte bu rolü en iyi uygulayan oyunculardan bir tanesi Carlos Tevez. Ne kadar azimli, mücadeleci ve güçlü olduğunu gözönüne getirirseniz sanırım sizde benimle aynı fikirde olacaksınız.

Finishing ***
Tackling ***
Aggression *****
Bravery ****
Determination *****
Work Rate ****
Pace ****
Stamina *****
Strength ****

Program:

http://img267.imageshack.us/img267/4369/deffw.jpg

Serbest Rol (Trequartista): Bu rolü ofansif orta sahalar başlığında ele almıştık.

Walter Sakana
30.Temmuz.2010, 17:25
SEZON BAŞI ANTRENMANLARI: Yeni bir sezona başlarken oyuncularınız tatilden döndükten sonra sırasıyla şu şekilde bir yüklenme yapabilirsiniz (kaleciler dahil). Tatilden döndükleri gün 1.programı yaklaşık 4-5 gün vererek başlayıp ardından 2’şer haftalık sürelerle sırasıyla 2. ve 3.programlarla kondisyon ve güç depolaması yaptırabilirsiniz. Son olarak 4.programı 1 hafta süreyle uygulayarak sezon başı hazırlık sürecini tamamlayabilirsiniz.

1.Program

http://img291.imageshack.us/img291/4508/pre1f.jpg

2.Program

http://img818.imageshack.us/img818/9981/pre2.jpg

3.Program

http://img72.imageshack.us/img72/7154/pre3.jpg

4.Program

http://img820.imageshack.us/img820/631/pre4.jpg

Yalnız bu şekilde bir sezon başı programı uygulamaya karar verirseniz sezon açılışı ile ilk resmi maç arasındaki süreye dikkat edin. Eğer örneğin Ağustos ayının başlarında Avrupa kupasında eleme maçınız varsa bu programları uygulayacağınız süreleri ona göre ayarlayın. 4 programın tamamlanması ilk maçınızdan en az 1 hafta önce olsun ve o son 1 haftada normal sezon boyu uygulayacağınız antrenman programlarına geçin. Hazırlık maçlarınız oyuncularınız en az 1-1.5 hafta antrenman aldıktan sonra başlasın. 2.programda vermediğimiz antrenmanları oyuncularınız hazırlık maçlarında oynayarak alacaklar, o yüzden hazırlık maçlarında mümkün olduğunca çok oyuncuya şans verin ve değişiklik haklarınızın hepsini kullanmaya bakın.

Walter Sakana
30.Temmuz.2010, 17:26
3.BÖLÜM
Özel Ders (Tutoring):

Bildiğiniz gibi genç oyuncularımızı bazı açılardan daha etkili geliştirebilmek için kendini kanıtlamış, daha tecrübeli bir oyuncumuzdan antrenmanlarda bir genç oyuncumuzla birkaç ay süreyle (6 ay civarı) yakından ilgilenip bildiklerini öğretmesini talep edebiliyoruz. Bu birkaç aylık süreç istediğimiz gibi olumlu bir sonuç verirse genç oyuncumuz kendisini çalıştıran oyuncunun teknik ve mental özellikleri ile o oyuncunun (varsa) kendine has özel hareketlerini (preferred moves) öğrenip kendisini bir hayli geliştirebiliyor. Tabi kimi zaman sonuç pek istediğimiz gibi olmuyor ve 2 oyuncu aralarındaki kişilik farkı nedeniyle pek iyi anlaşamıyorlar. Kısacası bu özel dersler her zaman olumlu sonuç verecek diye bir şey yok. Fm forumlarından zaman zaman tartışılan konulardan birisi de oyuncular arasındaki bu kişilik farkı olayıyla ilgili. Bende bir süredir bu konuda özellikle yabancı sitelerde araştırmalar yaptım ancak pek tatmin edici bir yanıt bulamadım. O yüzden 1.bölümde ele aldığım kişilik bilgileri üzerinden biraz tahmini olarak aklıma en mantıklı gelen düşüncelerimi paylaşacağım.

Öncelikle özel dersin en güzel yanlarından birisi, özel dersi verecek oyuncunuz birden fazla pm’e sahipse çalıştırdığı genç oyuncu bu pm’lerin hepsini birden tek seferde edinebilir. Normalde 3-4 pm edinmesi en az aşağı yukarı 2 sene alacak bir süreçtir. Ayrıca genç oyuncunuzun azimi (determination) düşükse bu kilit özelliğini de arttırma şansınız olabilir.

Bir oyuncuya özel ders verdirirken önce o özel dersi verecek oyuncuyu seçeriz. Daha sonra ise bu özel dersler sonucunda neleri öğrenmesini istediğimizi belirleriz. Bunun için karşımıza 3 seçenek çıkar:

Not: Player A (A oyuncusu) öğretecek olan, Player B (B oyuncusu) ise öğrenecek olan oyuncunuz.

1- State that you see “player a” as the ideal role model for “player b”
2- State that you think “player b” would benefit by adopting “player a”s aproach to the game
3- State that you think “player b” can learn from “player a”

Anlamları ve etkileri;
1- A oyuncusunun B oyuncunuz için ideal model olduğunu düşündüğünüzü belirtiyorsunuz. (teknik ve mental gelişim ile pm’ler)
2- B oyuncunuzun A oyuncunuzun oyuna yaklaşımını öğrenmesinin faydalı olacağını düşündüğünüzü belirtiyorsunuz. (mental gelişim)
3- B oyuncunuzun A oyuncunuzdan öğrenebileceğini düşündüğünüzü belirtiyorsunuz. (teknik gelişim)

Benim bildiğim bu şekilde. Ancak çeşitli siteleri araştırırken yabancı bir arkadaşımızın bu konuda şöyle bir test çalışmasına rastladım:

Bir yardımcı program ile bir takıma 3 Cristiano Ronaldo ile 4 Eduardo Salvio kopyalamış. Salvio’lar için ES1, ES2 ve ES3 kısaltmaları kullanarak devam ediyor…

Daha sonra 3 C.Ronaldo’dan 3 Salvio’ya aynı anda yukarıdaki 3 farklı seçenekle ders verdirmeye başlamış.
ES1 can learn from, ES2 adopt approach ve ES3 ideal role model şeklinde.

İlk sonuç veren ES2 olmuş. Diğer ikisinden 1 ay kadar önce (diğerleri 5 ay civarı sürmüş) sonuç almış. Raporda kişilik farklılığından dolayı pek fazla bir şey öğrenemediği yazıyormuş.

Ardından ES3’ten 1 gün önce ES1 sonuç vermiş. Hem ES1 hemde ES3 raporlarında genç oyuncunun çok memnun kaldığı ve çok şeyler öğrendiği yazıyormuş.

Daha sonra bu 3 oyuncunun gelişimlerini incelemiş ve şu sonuçlar ortaya çıkmış: (+ kaç puanlık arttığını, - kaç puan düştüğünü ifade ediyor))

ES1:
Pm’ler: Runs with ball often ve Tries long range free kicks
Mental: Anticipation +, Bravery +, Concentration +, Determination ++
Tekniksel: Long Shots +, Long Throws -, Marking +, Penalty Taking +, Technique +
Fiziksel: Acceleration +, Stamina +

ES2:
Pm’ler: Runs with ball often ve Tries long range free kicks
Mental: Bravery +, Concentration +, Determination ++
Tekniksel:Long Shots +, Long Throws -, Penalty Taking +
Fiziksel: Acceleration+, Balance+, Stamina+

ES3:
Pm’ler: Runs with ball often, Tries long range free kicks ve Cuts inside
Mental: Bravery +, Concentration +, Determination ++, Influence +
Tekniksel:Long Shots +, Long Throws -, Marking +, Penalty Taking +
Fiziksel:Acceleration +, Balance +, Jumping -, Pace +, Stamina +, Strength -

Gizli özelliklerde de değişimler olmuş. Önce Eduardo Salvio ve Cristiano Ronaldo’nun ilk baştaki gizli özelliklerine bakalım:

Salvio: Adaptability 11, Ambition 14, Loyalty 15, Pressure 16, Professional 13, Sportsmanship 13, Temperament 12, Controversy 9
Ronaldo: Adaptability 18, Ambition 20, Loyalty 12, Pressure 18, Professional 18, Sportsmanship 6, Temperament 10, Controversy 14

5 ay sonra yani özel ders süreci bittikten sonra gizli özellikler şu şekilde değişim göstermiş:

ES1: Adaptability 13, Ambition 15, Loyalty 13, Pressure 17, Professional 13, Sportsmanship 12, Temperament 11, Controversy 9
ES2: Adaptability 13, Ambition 15, Loyalty 14, Pressure 18, Professional 15, Sportsmanship 12, Temperament 11, Controversy 10
ES3: Adaptability 14, Ambition 17, Loyalty 12, Pressure 18, Professional 17, Sportsmanship 10, Temperament 10, Controversy 11

Son olarak CA yani mevcut yetenek değeri (current ability) değişimleri:

ES1: +7 CA
ES2: +4 CA
ES3: +10 CA

Özet olarak özellikler, pm’ler, gizli özellikler ve CA açısından en çok gelişim gösteren “ideal role model” dersi alan ES3 olmuş.

Arkadaşımızın son yorumu ise şu şekilde:

Dersi verecek olan oyuncunuz çok yetenekli, ancak kişilik olarak olumsuzsa (unloyal, unsporting, poor consistency, controversial, can’t handle pressure vs…) o zaman en alttaki “can learn from” seçeneğini kullanın.
Dersi verecek olan oyuncunuz harika bir kişiliğe ve çok iyi mental özelliklere sahipse “adopt approach” yani ortadaki seçeneği kullanın.
Dersi verecek oyuncunuz her yönden çok iyiyse o zaman “ideal role model” yani en üstteki seçeneği kullanın.


Evet, arkadaşımızın incelemesi ve sonuçları bu şekilde. Değişimlere bakıldığında dikkate değer bilgiler olarak görünüyor. Tabi ki her değişim yalnızca özel dersle ilgili değil, oyuncunun kendi normal gelişiminin etkileriyle artan yada azalan özelliklerde vardır. Ancak özellikle gizli özelliklerdeki farklı gelişimler oldukça dikkatimi çekti çünkü böyle bir etkisi olduğunu bilmiyordum.

Kişilik eşleşmeleriyle ilgiliyse henüz net bir sonuca ulaşamadım. Alttaki listedekiler bana göre mantıken (ve tahminen) kendi aralarında sorunsuzca eşleşebilir. Yani örneğin ambitious bir oyuncu determined bir oyuncuyu (yada tam tersi) çalıştırabilir ve farklı kişilik problemi çıkmaz diye tahmin ediyorum. Ancak dediğim gibi bu kesin bir bilgi değil.

Ambitious
Determined
Driven
Professional
Resilient
Resolute
Spirited

Bu konudaki araştırmalarım devam ediyor, daha sağlıklı bilgilere ulaşabilirsem sizlerle paylaşacağım.

Walter Sakana
30.Temmuz.2010, 17:29
4.BÖLÜM
Özel Hareketler / Tercih Edilen Hareketler (Preferred Moves):

Bildiğiniz gibi bazı oyuncuların taktik komutlardan farklı olarak kendilerine has, sürekli uyguladıkları özel hareket yada davranışları vardır. Bunlar oyunda “preferred moves” olarak geçiyor ve biz kısaca PM diyoruz. Bu özel hareketlerin büyük çoğunluğunu oyuncularımızdan edinmelerini yada mevcut bir pm’lerinden vazgeçmelerini talep edebiliyoruz. Bunu oyuncu etkileşimi (player interaction) ekranına geçip özel hareketler (preferred moves) başlığı altındaki listeden yapıyoruz. Aslında preferred moves Türkçe’ye “tercih edilen hareketler” şeklinde çevrilebilir ancak bu pm’ler oyuncunun kendine has davranışları olduğundan ben özel hareketler ifadesini kullandım. Oyununuz Türkçe versiyon ise sizde farklı bir ifade yazıyor olabilir.

Oyuncumuzdan bir pm öğrenmesini istediğimizde o pm’i öğrenmeye çalışmak yada çalışmamak tamamen kendi tercihidir. Dolayısıyla size “bunu öğrenmenin oyunumu geliştireceğini düşünmüyorum” şeklinde olumsuz tepki de verebilir. Yada “öğrenmeye çalışacağım” şeklinde olumlu tepki verir ancak bu öğrenme çalışmaları başarısız olabilir ve oyuncu o pm’i edinemeyebilir.

Peki oyuncumuzun bu pm’lerden hangilerini edinmesinin faydalı olacağını nasıl anlayacağız? Bunun için öncelikle oyuncunun özelliklerini dikkatle incelemeliyiz. Örneğin topsuz oyun özelliği oldukça düşük olan bir oyuncudan “kanallara sız” pm’ini istemek son derece mantıksız olacaktır. Birkaç detaylı örnek ile devam ediyorum.


1.örnek:

Getafe takımını yönetiyorum ve bek mevkisinde oynayan Miguel Torres adlı bir oyuncum var. Oyuncu için uygun olan pm’leri maviyle, o pm’leri ilgilendiren özellikleri ise kırmızıyla işaretledim:


http://img251.imageshack.us/img251/4185/torrespm.jpg

Oyuncunun profilini incelediğimde top sürme, teknik, kararlar, topsuz oyun gibi özelliklerinin oldukça düşük olduğunu görüyorum. Dolayısıyla bu oyuncu ancak defansif bir bek olarak kullanılabilir, ileriye çıkamaz çıksada fayda sağlamaz. Bazı oyuncularda “hep geride kalır (stays back at all times)” pm’ine rastlamışsınızdır. Eğer o pm seçilebilir olsaydı bu oyuncudan ilk olarak onu öğrenmesini isteyebilirdim ancak onun gibi bazı pm’leri (falso verir, hakemle tartışır gibi…) oyuncuya sonradan edindiremiyoruz. O zaman hemen oyuncu etkileşimi ekranına geçip çalışmasını isteyebileceğim pm’lere bir göz gezdiriyorum. Listeden uygun olanları (maviyle işaretlediklerim) bir köşeye not ediyorum.

Tek tek bakarsak;

Ask to try to blast the ball into the back off the net: Oyuncunun şutları ve bitiriciliği zayıf. O yüzden toplara elinden geldiğince sert vurmasını isteyebilirim.
Ask to throw himself into tackles: Kayarak top almaya çalışması faydalı olabilir ancak oyuncunun kararlar özelliği düşük. Buna oyun sistemine göre karar vermek lazım.
Ask to stay on his feet when tackling a player: Kayarak top almak faul ve kart riskini arttıracağından ve üsttede dediğim gibi oyuncunun kararlar özelliği düşük olduğundan bu seçenekte düşünülebilir.
Ask to play no attempted through balls: Teknik, Yaratıcılık, Pas ve Kararlar özellikleri düşük. Dolayısıyla dikine ara pasları atmayı denemeyip topu en yakınındakine kısa pasla aktarması daha mantıklı olacaktır.
Ask to mark opponents tightly: Rakip kanat oyuncularını sıkı markaja alması zaten pek ileriye çıkmayacağından faydalı olacaktır.
Ask to look for the pass rather than the shot: Olur ya pozisyon icabı ileri çıkar, şut ve bitiricilik özellikleri son derece düşükken kaleye çekmek yerine bari pas vermeyi tercih etsin
Ask to rarely run with the ball: Teknik, çeviklik, top sürme gibi özellikleri bu kadar düşükken çok nadir olarak top sürmesinde fayda var.
Ask to develop long flat bullet throw: Uzun taç atışları 15. Maçlar ve antrenmanlar sonucu bu özelliği dahada yükselecektir. Dolayısıyla uzun taç atışlarını geliştirmesi yerinde olacaktır.
Ask to try to play a simple passing game: Topu takım arkadaşlarına aktarırken basit, kısa paslar tercih etmesi en makulu.

Oyuncunun mevcut PM’leri varmı diye bakmayı da ihmal etmiyorum:

http://img828.imageshack.us/img828/7860/torrespm2.jpg

Gördüğünüz gibi herhangi bir pm’e sahip değil. Hemen yukarda çıkardığım uygun pm’ler listesinden öncelik tanıdıklarımdan birini seçerek oyuncunun o özelliği edinmesini istiyorum. İlk olarak “topu nadir olarak sür” pm’ini talep ediyorum ve oyuncudan olumlu yanıt alıyorum.


http://img72.imageshack.us/img72/2194/torrespm3.jpg

Şimdi bu oyuncum birkaç ay süreyle bu pm’i edinmek için çalışacak. Ardından yeni bir pm edinmesi için tekrar talepte bulunabileceğim. İkinci isteğim “kısa basit paslarla oynaması” yönünde olacak.

2.örnek:

Takımımın en etkili silahı olan Juan Angel Albin’e geçiyorum. Öncelikle oyuncunun pm’lerine ve oynayabildiği mevkilere bakıyorum:


http://img819.imageshack.us/img819/9774/albinpm2.jpg

Daha sonra oyuncunun özelliklerini inceliyorum:

http://img265.imageshack.us/img265/443/albinpm.jpg

Gördüğünüz gibi kırmızıyla işaretlediğim ve oyuncunun yaratıcı, öldürücü ara pasları atmasını sağlayacak tüm özellikleri çok iyi seviyede. O zaman bu oyuncudan “sık sık öldürücü ara pasları at” pm’ini istemek son derece mantıklıca olacaktır. Bir önceki örnekte olduğu gibi bu oyuncu da isteğime olumlu yanıt veriyor:


http://img820.imageshack.us/img820/2820/albinpm3.jpg

Bu oyuncunun top sürme, hız, çeviklik ve topsuz oyun özelliklerine bakıldığında topla ortadan yada sol kanattan ilerlemesini de isteyebiliriz.

Özetle; önce oyuncunuzun özelliklerini iyi analiz edin. Daha sonra ona sahada vereceğiniz rolün gerekliliklerini göz önünde bulundurarak hangi pm’i çalıştıracağınıza karar verin. Oyuncuların illa bir pm’e sahip olması gerekmez. Hatta bazı pm’ler oyuncunun oyununu olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin Fm2009’da Servet Çetin’in “sık sık ileri çıkar” pm’i vardı ve GS’yi yönetirken yaptığım ilk iş Servet’ten bu pm’den vazgeçmesini istemek oluyordu. Yani oyuncunuzdan bir pm edinmesini (yada vazgeçmesini) isterken oyununu geliştireceğini düşündüğünüz pm’leri tercih edin. Buna da dediğim gibi oyuncunun özellikleri ile sistemdeki rolüne göre karar vermeniz gerekiyor.

Birde oyunculara birbirinden zıt birkaç pm’de edindirebilirsiniz. Örneğin “topla ortadan ilerler yada içe kateder / taç çizgisine yakın oynar”, “kısa basit paslar atar / sık sık öldürücü ara pasları dener” gibi birbiriyle alakasız pm’lere sahip olabilir. Peki bu durumda oyuncu saha içerisinde hangi pm’i uygulayacak? Bunun yanıtı oyun sistemimiz ile oyuncunun kararlar özelliğinde saklı. Oyuncu komutlarında mevkisi kanatsa ve “taç çizgisine yakın oyna” komutu verilmişse oyuncu daha çok ona uygun pm’ini uygular. Eğer “normal” seçiliyse o zaman oyuncunun kararlar özelliği devreye girer ve pozisyonun gelişimine göre oyuncu kendince en doğru olanı (içeri katetme yada çizgiye inme) uygulamayı tercih eder. Yada orta sahada hem kısa basit paslar atar hemde sık sık öldürücü ara pasları atar pm’ine sahip oyuncunuzun ara pasları komutu sık sık olarak ayarlıysa genelde 2. pm’i uygulamayı tercih edecektir. Karışık olarak ayarlıysa kararlar özelliğini kullanarak atakların gelişiminde ne tür pas atacağına kendisi verecektir. Tabi burada oyuncunun “yaratıcılık serbestliği” komutu da önemli. Bu komutun ayarını ne kadar yükseltirseniz oyuncu karar verme inisiyatifini o oranda daha çok kullanır. Ne kadar azaltırsanız verdiğiniz komutlara o oranda daha sadık kalır.

ForCimbom
30.Temmuz.2010, 17:34
hocam ellerine sağlık harika bir çalışma olmuş.

özel dersteki en belirgin değişimleri hep gizili özelliklerde gördüm ben zaten.

çok işime yarayacak. sağolasın...

Redrum
30.Temmuz.2010, 18:05
Çok çok çok güzel paylaşım abicim eline, emeğine sağlık...

DenizlispoR
30.Temmuz.2010, 18:16
Abi her zamanki gibi mükemmelsin , msn'e hiç girmezsin ama :D.

Ahmet Göktaş
30.Temmuz.2010, 18:24
Mükemmel ya 2 yıldır hep bekledim TSİ'nin ortak bir organizasyonla böyle bir proje yapmasını , hep dile de getirdim ancak olmadı. Gerçekten mükemmel birşey bu. Teşekkürler.

Ahmet Göktaş
30.Temmuz.2010, 18:25
Ek olarak, abi acaba PDF kitapçığı halinde tamamını Upload etme şansın var mı ?

Raten
30.Temmuz.2010, 19:55
Harikasın gerçekten emeğine sağlık.

Walter Sakana
30.Temmuz.2010, 21:05
Yorumlar için çok sağolun arkadaşlar.

Ahmet evet öyle bir düşüncem var ancak kafamdaki diğer konularıda ekledikten sonra düşünüyorum. Daha taktik, transfer ve oyuncu keşfetme gibi konularda birşeyler hazırlamayı düşünüyorum. Daha doğrusu az buçuk birşeyler hazırladım da düzenleyip eklemeler yapmam lazım.

Ahmet Göktaş
30.Temmuz.2010, 21:08
Bende tam taktik içinde rehberin olacak mı abi diye soracaktımki yazmışsın :) bekliyoruz abi.

C h A o S
30.Temmuz.2010, 21:12
Müsait olduğumda baştan sona okuyacağım.Gerçekten büyük bir emek var.Konu sabitlenmeli bence.

ersin123
30.Temmuz.2010, 23:03
Teşekkürler ince bilgiler..

KaRaBükLü KraL
31.Temmuz.2010, 03:22
Taktik rehberini bekliyorum cidden ayrıca bu güzel rehber için çok sağol abi:)

Sekopej
31.Temmuz.2010, 12:59
Ben de PDF formatına mutlaka dönüştürmeli diye yazacaktım ki bundan bahsedilmiş. Çok iyi bir çalışma, çok güzel paylaşım, diyecek söz yok, faydalanmaya bakalım.:)

cris king
31.Temmuz.2010, 13:24
klavyene sağlık :D bide bi sorum olacak bu teknik forvet poacher yani fırsatçı golcümü oluyor?

DisCo
31.Temmuz.2010, 13:44
Emeğine sağlık. Güzel bir paylaşım yapmışsın.

GeNç KaRTaL
31.Temmuz.2010, 14:45
Çok güzel,faydalı bir paylaşım gerçekten.Ellerine sağlık abicim.

Corpus
31.Temmuz.2010, 15:22
Her sene böyle rehberler yayınlanıyor ve okudukça çok şey öğrendiğimi farkediyorum. Okudukça gelişiyorum :)

ozaniel
31.Temmuz.2010, 16:17
Çok kaliteli ve ayrıntılı bir rehber olmuş, ellerine sağlık.

Estranged
31.Temmuz.2010, 16:42
Yıllardır bu kadar detaylı ve akıcı anlatımlı bir rehber okumamıştım,emekleriniz için teşekkürler.

Walter Sakana
31.Temmuz.2010, 18:42
Arkadaşlar burası gerçekten çok sevdiğim bir ortam bu yüzden acımı sizlerle paylaşmak istedim. Bugün anneannemi kaybettik. Dolayısıyla bir süre bilgisayar başında olamayacağım ve şu an tek tek cevap yazamıyorum. Yorumlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim, sağolun. Bu kötü günde en azından bana moral verdiniz.

KaRaBükLü KraL
31.Temmuz.2010, 19:00
Başın sağolsun abi

ForCimbom
01.Ağustos.2010, 21:52
başınız sağolsun.

Lim10
01.Ağustos.2010, 22:22
Başınız sağolsun.Müthiş çalışma, çok büyük emek ellerinize sağlık.

Ricardinho
01.Ağustos.2010, 22:48
başınız saolsun

Walter Sakana
02.Ağustos.2010, 10:12
Allah razı olsun arkadaşlar, sağolun.

Ben 1 hafta kadar giremem sanıyordum ancak burada en azından bu şekilde kafa dağıtıyorum. Bugün büyük bir ihtimalle paylaşımlarıma yeni bir konu ekleyeceğim.

EndoplazmiK RetikuluM
02.Ağustos.2010, 11:32
Başınız sağolsun :(

Zekirdek
02.Ağustos.2010, 11:59
Müthiş bir konu olmuş. FM 2010'a noktayı koymuşken içimde kariyer açma isteği kıpırdandı. Bu rada başın sağolsun.

Ahmet Göktaş
02.Ağustos.2010, 12:05
Başın sağolsun abi.

Walter Sakana
02.Ağustos.2010, 14:51
5.BÖLÜM
Oyuncu İzleme, Keşfetme ve Transfer (Scouting & Transfer):

Football Manager’in biz oyuncular için en zevkli yanlarından biri de transfer konusudur. Bu konuda hepimiz belki kendimize has yöntemler benimseriz ancak sonuçta vardığımız nokta, aldığımız isimler aşağı yukarı aynıdır. Forumda kariyerler bölümüne bir göz attığınızda birçok kişinin takımlarına aşağı yukarı aynı oyuncuları transfer ettiği görülür. Örneğin Ochoa, Neymar, Hazard, Otamendi gibi isimlere hemen hemen tüm kariyerlerde rastlamak mümkün. Aynı şekilde Fm09’da Marquinhos’un ismini sık sık duyuyorduk ve bu oyuncuyu neredeyse hepimiz en azından 1 kariyerimizde transfer etmişizdir.

Ancak uzun kariyerler yapanlar için sezonlar ilerledikçe durum değişir. Artık bilindik oyuncular yaşlanmış, regen dediğimiz yeni yıldızlar ortaya çıkmıştır. Tabi regenler her kariyerde rastgele, farklı isim ve özelliklerde çıktığından herkes kendi kariyerindeki bu regenler arasından en iyilerini keşfetmeye odaklanır.

Oyuncu keşfetmek için birçok farklı yöntem uygulanabilir. Klasik oyuncu arama bölümünden çeşitli kriterler belirleyerek arama yapabileceğimiz gibi, takımımıza gözlemciler (scout) katıp bu gözlemcileri çeşitli bölgelere oyuncu keşfetmek için yollayabilir ve onların bize sunacakları raporlar doğrultusunda transfer listemize alacağımız isimleri belirleyebiliriz. Yada her sezon başı çeşitli ülkelerin takımlarını kendimiz tek tek inceleyip işimize yarayacak oyuncuları bulmaya çalışırız. Tabi birde hiç bu işlerle uğraşmayıp direkt sonuca ulaşmamızı sağlayacak bazı yardımcı programlar (genie scout gibi) var. Yazının devamı benim gibi, bu tür yardımcı programları kullanmayı sevmeyen ve oyuncuları kendi yöntemleriyle keşfetmek isteyenler için…

Gözcülük Bilgisi (Scouting Knowledge): Bildiğiniz gibi yeni bir oyuna başlarken çeşitli ayarlarla birlikte oyuncu veritabanı boyutunu seçeriz. Bu seçimi dilersek özelleştirebilip bilgisayarımızın kaldıracağı ölçüde bir oyuncu veritabanıyla kariyerimize başlarız. Peki oyuna başladıktan sonra oyuncu arama bölümünde yaptığınız aramalarda karşınıza çıkan sonuçların tüm bu veritabanı kullanılarak yapıldığını sananlardan mısınız? Veya klübünüzün bilgilerini incelerken “gözcülük bilgisi”nin ne anlama geldiğini yada ne işe yaradığını bilmeyenlerden misiniz? Eğer bu sorulara cevabınız evet ise yazının geri kalanını okumanızı öneririm.

Gözcülük bilgisi bölümü aslında bir tür oyuncu veritabanıdır. Ancak bu, oyunun başında ayarladığımız oyuncu veritabanıyla ilgisi olmayan, sadece klübümüzün hangi ülke ve bölgelerdeki oyuncularla ilgili bilgi sahibi olduğunu belirten bölümdür. Oyuncu arama ekranında yaptığımız tüm araştırmalar da bu bölümde yer alan gözcülük bilgisi seviyemize göre, orada yazan ülkeler arasından yapılır. Bu bölümde klüp ne kadar çok ülke ve bölge hakkında bilgi sahibiyse oyuncu arama sayfasında karşımıza çıkacak sonuçlarda o oranda çoğalacaktır. Peki klübümüzün gözcülük bilgisini nasıl arttırabiliriz? Öncelikle bu konu hakkında duralım.

Not: Gözcülük bilgisi, eğer oyuncu aramalarınızı oyuncu arama (player search) ekranında çeşitli filtreler (yaş, özellik vs…) uygulayarak yapıyorsanız önemli. Daha farklı yöntemler kullanıyorsanız çok büyük bir önemi yok.

Gözcülük bilgisini arttırmanın yolu takımıza personel almaktır. Ekibinize kattığınız her personelin (antrenör, asistan, gözlemci vs…) gözlemci bilgisi klübünüzün gözlemci bilgisi bölümüne eklenir. Ekibinize kattığınız gözlemcilerin bu konudaki katkısı diğer personelinize nazaran daha fazla olacaktır. Ayrıca gözlemcilerinizi çeşitli ülke veya bölgelere göndererek onların gözlemci bilgilerini arttırmanız mümkündür ancak bir asistan yada antrenörünüz için aynı şey mümkün değildir. O yüzden klübünüzün gözlemci bilgisini arttırmak istiyorsanız ilk olarak ekibinize çeşitli ülkelerden gözlemciler katın. Çeşitli ülkeler diyorum çünkü aynı ülkeden 10 tane gözlemci alsanız da klübünüzün gözlemci bilgisinde ciddi bir artış göremezsiniz. Bunun yerine farklı ülkelerden 5 gözlemci almanız çok daha fazla katkı sağlayacaktır. Klübünüz zaten yönettiğiniz takım hangi ülkedense o ülke hakkında yeterli bilgiye sahiptir. Dolayısıyla ilk etapta yabancı gözlemciler tercih etmelisiniz.

Klübün gözlemci bilgisini arttırmak için yabancı gözlemciler alacağım diyerek sıradan, oyuncu potansiyeli yargılama özelliği düşük gözlemciler almanın da anlamı yok. Sonuçta bu gözlemcileri çeşitli oyuncular hakkında bilgi toplamak yada çeşitli ülke ve bölgelere oyuncu keşfetmeye yollamak gibi görevlerde de kullanacağımızdan alabileceğimiz en iyi gözlemcileri tercih etmek lazım. Eğer istediğimiz özelliklerde yabancı gözlemciler bulamazsak yerli gözlemciler alıp bunları çeşitli ülkelere göndererek gözlemcilerimizin, dolayısıyla klübümüzün gözlemci bilgisini arttırmamız da mümkündür ancak bu çok daha fazla zaman alacaktır.

Ekibimizin gözlemci kadrosunu oluştururken öncelikle en fazla kaç tane gözlemci almamıza izin verildiğini öğrenmeliyiz. Bunu yapmak için herhangi bir gözlemciye sözleşme önerip o sayfada kaç tane gözlemci alabileceğimizi görebiliriz.

Şimdi kendi kariyerimden örneklerle devam edelim, böylelikle daha anlaşılabilir bir anlatım olabilir. İspanya’dan Getafe klübünü yönetiyorum. Takımın başına ilk geçtiğimde klübün bölgelere göre gözlemci bilgisi durumu şu şekilde:


http://img716.imageshack.us/img716/8444/knowledge09.jpg

Görüldüğü gibi klübüm en fazla Güney Amerika (South America) bölgesindeki oyuncular hakkında bilgiye sahip. Yani oyuncu arama ekranında yapacağım aramalarda en fazla Güney Amerika takımlarında forma giyen oyuncularla ilgili sonuçlar karşıma çıkacak. Burada mouse’umu grafik çubuklarının üstünde tuttuğumda o bölgeyle ilgili % olarak ne kadar bilgiye sahip olduğumuzu da görebilirim.

Oyuncu araştırılabilecek toplam 20 bölge mevcut ve klübüm bunların henüz 9’u hakkında o da düşük derecede bilgiye sahip. Demek ki bu bilgi derecesini arttırmak için daha yapacak çok şeyim var.

Hemen alttaki ülkelere göre bilgi seviyesine geçiyorum:


http://img413.imageshack.us/img413/4918/knowledge09x.jpg

Burada da toplam 20 ülkedeki oyuncular hakkında az çok bilgi sahibi olunduğu görülüyor. Sadece Arjantin, İspanya ve İtalya hakkında tam bilgiye sahibiz (Kendi profilimi oluştururken İtalyan vatandaşı olarak ayarladığım için İtalya’da %100 olarak eklendi). Yani oyuncu arama ekranında yaptığımız araştırmalarda çıkacak sonuçlarda bu 3 ülkedeki tüm oyuncular yer alacak. Brezilya hakkındaki bilgimiz de gayet iyi bir düzeyde. Uruguay, Paraguay, Portekiz, Fransa ve İngiltere ülkelerindeki oyuncular hakkında ise %40-60 arası bilgiye sahibiz.

Göreve ilk başladığımda yani ekibime henüz yeni personel almadan önceki personel kadrom şu şekildeydi:


http://img716.imageshack.us/img716/8070/stafflist09.jpg

Görüldüğü gibi Asistanım dışındakilerin hepsi yerli, yani İspanyol. Her bir personelin ülkesi klübün gözlemci bilgisi bölümüne %100 seviyede eklenir. Klübüm İspanyol, Ben İtalyan ve Asistanımda Arjantinli olduğundan bu 3 ülke %100 olarak eklenmiş durumda.

Daha sonra en fazla kaç gözlemci alabileceğimi kontrol etmek için herhangi bir gözlemciye sözleşme öneriyorum. Bu bilgiyi edindikten sonra sözleşme önermeyi iptal ederek çıkıyorum. Aşağıdaki örnekte klübümde o an için herhangi bir gözlemci bulunmadığı ve ekibimde en fazla 9 gözlemci bulundurabileceğim yazıyor.


http://img716.imageshack.us/img716/2981/scoutlimit09.jpg

Ardından personel arama ekranına geçip sadece gözlemcilerin listelenmesini istiyorum. Burada “gerçekçi olmayan sonuçları filtrele” seçeneğini işaretleyerek boşa zaman kaybının da önüne geçiyorum. Kadroma katmak istediğim oyuncular genelde Avrupa’lı ve Güney Amerikalı oyuncular olacağı için ve klübüm zaten Güney Amerika hakkında yeterli bilgiye sahip olduğundan karşıma çıkan listede Avrupalı gözlemcilere yoğunlaşıyorum.

Daha sonra değineceğim antrenörler (coach) ve doktorlar (physio) konularında da çeşitli araştırmalar sonucunda ekibime katacağım isimleri belirliyorum ve anlaştıklarım sonucu ekibim aşağıdaki şekilde oluşuyor:


http://img413.imageshack.us/img413/9294/stafflist2.jpg

İngiliz, Hollandalı ve Fransız antrenörlerin yanısıra 4’ü yabancı 5 gözlemcinin ekibime katılmasıyla klübümün gözlemci bilgisi şu şekilde yenileniyor:


http://img830.imageshack.us/img830/3091/knowledge09x2.jpg

Görüldüğü gibi Orta Avrupa ve İngiltere&İrlanda bölgeleri hakkında ciddi bir bilgi artışımız var. Ülkelere baktığımızda ise daha önce 3 olan tam bilgiye sahip olduğumuz ülke sayısının 9’a yükseldiğini görüyoruz. Artık arama sonuçlarında 9 farklı ülkedeki oyuncuların tamamı yer alacak. Kırmızı ile işaretlediklerim ekibime yeni katılan personeller ve onların sayesinde klübün gözlemci bilgisine eklenen ülkeleri gösteriyor.

Ekibime kattığım gözlemciler arasından aşağıda profilini paylaştığım Ricky Sbragia hem gözlemci olarak, hem gözlemci bilgisi olarak, hemde ilerde asistan yada antrenör olmak üzere diğer görevlerde de kullanabileceğim biri olarak gayet iyi bir seçim oldu:


http://img251.imageshack.us/img251/2254/sbragia.jpg

Bu gözlemcim İskoçya ve İngiltere’nin tam, İrlanda ve Kuzey İrlanda’nın ise orta düzeyde olarak klübün gözlemci bilgisi veritabanına tam olarak eklenmesini sağladı. Ayrıca gayet iyi seviyede olan oyuncu potansiyeli yargılama (judging player potential) özelliği sayesinde onu çeşitli bölgelere gönderip oyuncu arattığımda güvenilir raporlar sunabilicek düzeyde. Gene iyi bir düzeyde olan taktiksel bilgi (tactical knowledge) özelliği de bu gözlemcimi karşılaşacağım rakiplerimi izletmek için kullanabilmemi sağlıyor. 20 olan gençlerle çalışma özelliği de yeni çıkan regenleri bulmak yada ileride kendisini antrenör olarak görevlendirirsem takımdaki genç oyuncuların gelişimiyle ilgilenmesi açısından ayrı bir artı olarak göze çarpıyor. Yani hem gözlemci bilgisine katkısı hemde diğer özellikleriyle ekibime katılan çok önemli bir isim oldu. Anlatmak istediğim; ekibinize katılacak personelleri sadece 1 özelliği için seçmeyin. Bu tür, birçok açıdan katkı sağlayabilecek isimleri ekibinize katmaya çalışın.

Gene aynı şekilde çok yönlülük açısından Sbragia kadar olmasa da gözlemci bilgisi açısından gayet iyi bir katkı sağlayan Stosic’te ekibim için iyi bir seçim oldu:


http://img716.imageshack.us/img716/2567/stosic09.jpg

Stosic sayesinde Sırbistan ve Bosna gibi az bilgi sahibi olduğumuz ülkeleler ile Karadağ ve Makedonya gibi hiç bilgi sahibi olmadığımız ülkelerin gözlemci bilgimize eklenmesini ve iyi bir düzeyde olmasını sağladık.

Ekibime gözlemcileri de kattıktan sonra klübümün gözlemci bilgisini tekrar kontrol edip Avrupa’dan iyi yada işe yarar futbolcular çıkarabilecek hangi ülkelerin listede olmadığını bir kenara not ediyorum. Bunu yapmak için Dünya>Ülkeler>Avrupa (World>Nations>Europe) yolunu izleyerek Avrupadaki ülkelerin listelendiği ekrana ulaşıyorum. Bu ülkeler arasından çıkardığım liste şu şekilde:

Avusturya
Belarus
Çek Cumhuriyeti
Finlandiya
Yunanistan
Macaristan
İsrail
Rusya
Slovakia
Slovenya
İsviçre
Türkiye
Ukrayna

Klübün son gözlemci bilgisi durumuna tekrar göz gezdirirseniz bu ülkelerdeki oyuncular hakkında klübüm herhangi bir bilgiye sahip değil ve dolayısıyla arama sonuçlarında bu ülkelerdeki oyuncular yer almıyor.

Şimdi ekibimdeki gözlemcileri bu ülkelerden bazılarına yollayıp gözlemci bilgimize o ülkelerin de eklenmesini sağlayacağım. Böylelikle oyuncu arama ekranında karşıma çıkacak seçenekleri daha da çoğaltmış olacağım. Hemen takım ekranında gözlemci atamaları (scout assignments) kısmına geçip ekibimdeki 5 gözlemciyi yukarıdaki listeden öncelikli olarak belirlediğim 5 ülkeye (Rusya, Çek Cum., İsviçre, Yunanistan ve Ukrayna) atıyorum. Aslında bu işi ülkelerin bulundukları bölgelere göre de (Güney Avrupa, Doğu Avrupa vs…) yapabilirim ancak ülkeleri tek tek seçmek o ülkelerle ilgili daha geniş kapsamlı bir rapor ortaya çıkartacaktır. Gözlemcilerimin kendilerini atadığım ülkeler hakkında bilgi toplama sürecinde devreye azim (determination) özellikleri giriyor. Bir gözlemcinin azim özelliği yüksekse o gözlemci daha kısa sürede daha çok oyuncu keşfeder. Tabi bir gözlemciyi bir ülkeye atadığınızda ve gözlemciniz o ülkeyle ilgili raporunu tamamladığını söylediğinde o ülkeyle ilgili tam yani %100 seviyede gözlemci bilgisine sahip olmuyorsunuz. Bunun için gözlemciyi aynı ülkeye birkaç kez göndermek gerekebilir. Bunu da gözlemci ataması ekranına geçerek tekrar başlat (restart) seçeneğini kullanarak yapıyoruz. Ancak tekrar başlat dediğinizde daha önceden hazırladığı raporlar silineceğinden ilk raporunu tamamladığında ya hazırladığı listeyi kaydedin yada tekrar başlatma işlemini o listeden işinize yarayacak oyuncuları listenize ekledikten sonra yapın.

Gözlemci bilgisi konusunda unutmamanız gereken bir detay daha var. İlerleyen yıllarda yeni oyuncular çıktıkça gözlemci bilgisi seviyeniz düşer. Bu seviyenin düşmemesi için gözlemcilerinizi bilgi sahibi olduğunuz ülkelere veya bölgelere de sürekli göndermelisiniz. O yüzden ekibinizde mümkün olduğunca (izin verilen sayıda) gözlemci bulundurmanız lehinize olacaktır. Böylece hem bir yandan bilgi sahibi olmadığınız bölgeler hakkında bilgi toplamaya devam eder hemde diğer yandan bilgi sahibi olduğunuz ülkeler hakkındaki bilgilerinizi güncel tutarsınız.

Son örnek olarak önceki kariyerimde klübümün 2014 yılındaki gözlemci bilgisi durumu:
http://img291.imageshack.us/img291/1750/knowledge2014.jpg

Walter Sakana
02.Ağustos.2010, 14:53
Transfer Söylentileri (Transfer Rumours): Benim oyuncu bulmada en sık göz attığım yerlerden birisi de transfer söylentileri bölümüdür. Bu bölümden birçok oyuncu keşfetmişimdir. Diğer yöntemlerle arama yaptığımda rastlamadığım yada gözümden kaçan isimlere transfer söylentileri bölümünde rastlayıp hemen listeme almışımdır. Bu bölüme sık sık bakmanıza da gerek yok, o ligin transfer dönemine yakın zamanlarda göz atmaya başlamak yeterli. Sadece transfer dönemi sona erene kadar sık sık, mümkünse o dönemde hergün incelemek lazım. Bu şekilde çok ilginç keşifler yaşayabilirsiniz. Açık olan liglerin transfer dönemleri sizin liginizden farklı olabilir. O yüzden o liglerin kurallarına (rules) bir göz gezdirip transferin açık olduğu dönemleri not etmekte fayda var. Transfer dönemine yaklaşık 1 ay kala kayda değer transfer söylentileri yayılmaya başlar.

http://img405.imageshack.us/img405/8790/rumours1.jpg

Not: Benim oyunumda açık olan ligler İspanya, İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, Portekiz, Türkiye ve Fransa. Bu ülkelerden sadece İspanya ligi oynanabilir olarak, diğerleri ise “sadece bakmak için (view only)” olarak açık. Yeni bir oyuna başlama ekranında açık olmasını istediğim ligleri bu şekilde belirttikten sonra oyuncu veritabanı seçiminde özelleştiri (custom) seçip İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya 1.liglerinden tüm takımların kadrolarının (players from top division clubs) yüklenmesini de tek tek ayarladım. Ligleri sadece bakmak için olarak açmak hem o ligleri de takip edebilmemizi hemde o liglerle ilgili transfer söylentilerine göz atabilmemiz için yeterli. Eğer kariyerinizde sadece tek bir takım yönetecek yada hep aynı ülkede kalacaksanız bu şekilde bir seçim yapmak daha mantıklı.

Transfer söylentileri ekranında özellikle yaşı genç oyuncuları inceleyip yeni çıkan regenleri bulma şansınızı arttırmanız mümkün. Ben kariyerlerimde bu şekilde hiç haberimin olmadığı çok “wonderkid”ler keşfettim. Oyuncu keşfetmeyi seviyorsanız transfer söylentilerini es geçmemenizi öneriyorum…

LifeYourself
02.Ağustos.2010, 17:50
eline sağlık abi
başın saolsun

vego
02.Ağustos.2010, 18:01
Başın sağolsun abi

Sheriff
03.Ağustos.2010, 04:02
Ellerine kollarına sağlık hocam, uzun zamandır gördüğüm en iyi ve en faydalı çalışma sanırım. Ayrıca tebrik ediyorum, yönetici olarak seni aramızda görmek güzel.. Vede başın sağolsun :(

Börk
03.Ağustos.2010, 04:54
Ellerine sağlık.Başın sağolsun abi,yönetici olman da çok yerinde bi olay.Tebrikler.

Zekirdek
03.Ağustos.2010, 09:41
Olay budur. Yönetici olman bize daha çok fayda sağlayacaktır.

Walter Sakana
04.Ağustos.2010, 18:17
Çok teşekkürler arkadaşlar. Bugün 1 yada 2 yeni konu daha ekleyeceğim.

vego
04.Ağustos.2010, 18:19
yöneticilik hayırlı olsun abi:)

Walter Sakana
04.Ağustos.2010, 18:25
6.BÖLÜM
DESCRIPTION (TARİF / TANIMLAMA):

Oyuncu profilinde kişisel (personal) bölümüne baktığımızda tanımlama (Description) ifadesine rastlarız. Bu, bize oyuncunun mevkisi, kalitesi ve oyun karakteri ile ilgili fikir verir. Burada alttaki gibi sadece klasik mevki isimleri yazabileceği gibi;


Goalkeeper
Sweeper
Defender
Central Defender
Full Back
Attacking Full Back
Wing Back
Defensive Midfielder
Midfielder
Attacking Midfielder
Winger
Left Winger
Right Winger
Forward
Striker
O oyuncunun fiziksel, teknik ve mental özelliklerini ya da oyun tarzını tarif eden bir ifade de yazıyor olabilir:

Goalkeeper:
World-class / Legendary / Experienced / Veteran / Promising / Enthusiastic / Erratic / Commanding / Young / Journeyman

Centre-back & Defender:
Cultured / World-class / Legendary / Experienced / Veteran / Promising / Enthusiastic
Commanding / Decisive / Strong / Solid / Pacy / Explosive / Young / Towering

Full Back & Wing Back:
Attacking / Pacy / Exciting / World-class / Legendary / Decisive / Commanding / Strong
Solid / Cultured / Explosive / Promising / Enthusiastic / Veteran / Experienced / Young
Right-back / Left-back

Midfielder & Defensive Midfielder & Attacking Midfielder:
Defensive / Attacking / Inspirational / Free-scoring / Playmaker / Ball-winner / Dynamic / Hard working / Reliable midfielder
Pacy / World-class / Legendary / Tenacious / Industrious / Tireless / Cultured / Promising / Enthusiastic / Veteran
Experienced / Young / Midfield general / Flamboyant / Explosive / Journeyman / Central
Right midfielder / Left midfielder

Winger:
World-class / Legendary / Cultured / Flamboyant / Explosive / Promising / Enthusiastic / Veteran / Experienced / Young / Diminutive
Left winger / Right winger

Forward & Striker:
Deadly attacker / Pacey hitman / Pacey goalscorer / Goalpoacher / Hitman / Prolific striker / Dynamic forward
Powerhouse forward / Powerful / Creative forward / Exciting forward / Skilful attacker / World-class / Legendary
Playmaker forward / Cultured / Flamboyant / Explosive / Promising / Enthusiastic / Veteran / Experienced / Young
Clinical striker / Journeyman / Nomadic striker / Towering / Diminutive / Rangy / Wily forward

Diğer:
Wonderkid / Utility player / Rookie


Şimdi bu ifadelerin anlamlarına bakalım:


World-class: Mevkisinin gerektirdiği tüm özellikleri en üst düzeydedir. Sadece en iyi oyunculara yakıştırılan bir terimdir.
Legendary: 30 yaşını geçmiş, klübünde yada ülkesinde efsaneleşmiş oyuncu. World-class’ın 30 yaş üstü için kullanılan hali diyebiliriz.
Experienced: 30 yaşını geçmiş deneyimli oyuncu.
Veteran: Kariyerinin sonuna gelmiş emektar oyuncu.
Promising: Gelecek için ümit veren genç oyuncu.
Enthusiastic: Kendini göstermek isteyen genç hevesli oyuncu.
Young: Genç oyuncu.
Erratic: Kararsız, güven vermeyen oyuncu.
Commanding: Savunmayı organize edebilme yetisine sahip, iyi pozisyon alan ve iletişimi güçlü oyuncu.
Journeyman: Görev adamı.
Cultured: Mevkisinin gerektirdiği özelliklere sahip gelişimini tamamlamış oyuncu.
Decisive: Karar verme özelliği yüksek, iyi zamanlamaya sahip oyuncu.
Strong: Fizik gücü yüksek, ikili mücadelelerde başarılı oyuncu.
Solid: Sert, fiziksel oyunu seven, ikili mücadele gücü yüksek oyuncu.
Pacey: Hızlı oyuncu.
Explosive: Deparı kuvvetli, çabuk hızlanan son derece süratli oyuncu.
Towering: Kule gibi tabirine uygun uzun boylu hava toplarında etkili oyuncu.
Attacking: Ofansif oyuncu (örnek: attacking full back-ofansif bek).
Exciting: Heyecan verici oyuncu.
Defensive: Defansif oyuncu (örnek: defensive midfielder-defansif orta saha).
Inspirational: Kelime anlamı “ilhamlı” ancak tam olarak ne ifade ettiğini bulamadım. Belki yaratıcılığının üst düzeyde olduğunu ifade etmek için kullanılıyor olabilir.
Free-scoring: Serbest, gole dönük oyuncu. Gizli golcü de diyebiliriz.
Playmaker: Oyun kurucu rolüne uygun özelliklere sahip oyuncu.
Ball-winner: Top kazanma özelliği yüksek oyuncu.
Dynamic: Dinamik, kondisyonu yüksek oyuncu.
Hard working: Çok çalışkan, çok koşan oyuncu.
Reliable: Sağlam oynamayı seven oyuncu. Görevini yapar, gereksiz riske girmekten kaçınır.
Midfield general: Orta sahada takımı organize eden, takım arkadaşlarını yönlendiren sözü geçerliliği yüksek oyuncu. Adı üstünde; orta sahanın generali.
Flamboyant: Göze hitap eden bir oyun sergilemeyi tercih eden, teknik özelliklerini sergileyen oyuncu.
Tenacious: Son derece inatçı, mücadeleyi bırakmayan oyuncu. Rakibi sürekli ısıran, rahatsız eden oyuncular için kullanılan bir ifade. Pres yaptırmayı seviyorsanız bu tür oyuncuların büyük faydası olur.
Industrious: Çalışkan, defansif özellikleri yüksek oyuncu. Orta alan-savunma arasındaki güvenliği sağlamak için ideal oyunculardır.
Tireless: Yorulmak bilmeyen, çok koşan oyuncu. Takımın dinamosu.
Diminutive: Oldukça kısa boylu, ufak tefek oyuncular için kullanılan bir ifade.
Deadly attacker: Bitiriciliği yüksek, gol pozisyonlarını kolay kolay affetmeyen hücum oyuncusu. Tam çevirisi: Ölümcül hücumcu.
Hitman: Keskin nişancı anlamında kullanılan bu ifade de gol vuruşlarını son derece etkili yapan oyuncular için kullanılıyor.
Goalscorer: Klasik golcü. Tanju Çolak tarzı oyuncular için kullanılabilir.
Goalpoacher: Kelime anlamı gol avcısı. Jardel ilk aklıma gelen isim.
Prolific: Üretken forvet. Sürekli gol pozisyonu yaratmaya çalışır.
Powerhouse: Yorulmak bilmeyen, mücadeleci forvetler için kullanılan bir ifade.
Powerful: Fizik gücü yüksek, iyi top saklayan forvet oyuncusu.
Creative: Yaratıcı oyuncu.
Skilful: Teknik becerileri yüksek, yetenekli oyuncu. Teknik yeteneklerini zekasıyla birleştirerek oldukça etkili olabilen oyuncu tipi.
Clinical: Daha çok David Villa, Wayne Rooney tarzı forvetler için kullanılan bir ifade.
Nomadic: Hareketli, sürekli alan değiştiren forvet oyuncusu. Kelime anlamı: Göçebe.
Rangy: Oldukça uzun boylu ancak zayıf oyuncular için kullanılan bir ifade. Bu tür oyuncular uzun boylarına karşın süratli ve çevik olabilirler.
Wily: Kurnaz oyuncular için kullanılan bir ifade. Kelime anlamında “kurnaz” ile birlikte “hilekar, düzenbaz” ifadeleri de geçiyor ancak tahminimce burada kurnaz anlamında kullanılıyor.
Wonderkid: Hepinizin bildiği gibi geleceğin süper yıldızlarından olması beklenen 20 yaşını aşmamış genç oyuncular için kullanılan bir ifade.
Utility: Takıma faydalı, çok yönlü oyuncular için kullanılıyor.
Rookie: Acemi anlamında.

Walter Sakana
04.Ağustos.2010, 19:34
7.BÖLÜM
Oyuncuların Mutluluk Durumu (Happiness):

Genelde dikkat ederseniz pek değinilmeyen konulara öncelik veriyorum. Belki bu bölümde ele alacağım konu pek önemli bilgiler içermiyor yada siz zaten yazılanları gayet iyi biliyor olabilirsiniz ancak en azından birkaç arkadaşıma yardımcı olabilirsem bu bana yeter. Taktik, oyuncu tavsiyesi, antrenman gibi konularda zaten birçok arkadaşımızın çok değerli paylaşımları mevcut. O yüzden çok önemi olmasada bu tür az değinilen konularda bilgim dahilinde paylaşımlarda bulunmaya çalışıyorum.

Oyuncularımızın mutluluk durumunu kontrol etmek için oyuncu profilinde kişisel (personal) sekmesine geçip mutluluk (happiness) başlığı altında yazılanları inceliyoruz. Burada yer alan ifadeler bize oyuncunun motivasyonu, gelecekle ilgili planları, endişeleri veya neden mutsuz olduğuyla ilgili bilgileri veriyor. Bir oyuncuya yeni sözleşme önerdiğimizde ve o oyuncu sözleşme yenilemek istemediğinde bunun sebeplerini de gene bu bölümde yazan bilgilerden anlayabiliyoruz. Şimdi mutluluk (happiness) başlığı altında karşımıza çıkan belli başlı ifadeleri inceleyelim.

Not: Oyununuz Türkçe ise burada yazılanları okumanıza gerek yok, İngilizce konusunda sıkıntıları olan arkadaşlara yardımcı olabilmek adına elimden geldiğince doğru bir şekilde karşılıklarını yazmaya çalıştım. Belki birebir çevirilerde hatalar olabilir ancak cümle anlamlarının doğru olduğunu söyleyebilirim.

General Happiness (Genel mutluluk):
Disappointed to be injured, but optimistic for the future (sakatlandığı için hayal kırıklığına uğramış ancak gelecek için iyimser)
Feels he is too good to be loaned out (kiralanmak için fazla iyi olduğunu hissediyor)
Is happy playing for the club (klüp için oynamaktan mutlu)
Pleased that his efforts may be rewarded by high win bonuses (eforlarının yüksek primlerle ödüllendirilebilecek olmasından dolayı memnun)
Happy to stay at the club (klüpte kalmaktan mutlu)
Is pleased to be at a successful club (başarılı bir klüpte olmaktan memnun)
Is proud of the club’s league position (klübün ligdeki konumundan gurur duyuyor)
Is enjoying playing for the club (klüp için oynamaktan zevk alıyor)
Content to stay at the club (klüpte kalmaktan hoşnut)
Hoping to gain first team experience from going on loan (kiraya giderek ilk 11 tecrübesi edinmeyi umut ediyor)
Is happy to see the club performing well in the league (klübün ligde iyi performans gösterdiğini görmekten mutlu)
Unsettled (kararsız)
Optimistic about his future at the club (klüpteki geleceğiyle ilgili iyimser)
Willing to remain at the club (klüpte kalmaya istekli)
Wants to leave the club (klüpten ayrılmak istiyor)
Determined to overcome his injury (sakatlığını yenmek için azimli)
Looking forward to returning to action as soon as possible (mümkün olan en kısa zamanda sahalara dönmek için geleceğe bakıyor)
Considering leaving the club (klüpten ayrılmayı hesap ediyor)
Happy to see out the reminder of his career with the club (?)
Doesn’t want to leave the club (klüpten ayrılmak istemiyor)
Determined to prove his worth to the team (değerini takıma kanıtlamak için azimli)
Is looking to help the club progress (klübün gelişimine yardımcı olmaya bakıyor)
Looking forward to recovering his injury (sakatlıktan toparlanmak için geleceğe bakıyor)
Hoping to leave the club in the near future (yakın bir gelecekte klüpten ayrılmayı umuyor)
Expecting to leave the club in the near future (yakın bir gelecekte klüpten ayrılma beklentisinde)
Looking forward to moving clubs (klüpten ayrılacağı geleceğe bakıyor)
Is determined to stop the team’s run of defeats (takımın arka arkaya aldığı mağlubiyetlere son vermek için azimli)
Is upset that his mentor has abandoned him (akıl hocası kendisini gözden çıkardığı için üzgün)
Flattered by the interest being shown in him (diğer takımlar tarafından kendisine gösterilen ilgiden gururu okşanmış)

Short-term Plans (kısa vadeli planlar):
No immediate plans for the future (gelecekle ilgili herhangi bir planı yok)
Considering his options (seçeneklerini gözden geçiriyor)
Plans to retire on the <date> (… tarihinde jubile yapmayı/emekli olmayı planlıyor)

Long-term Plans (Uzun vadeli planlar):
Not sure that he will stay in the game once his playing days are over (oyuncu olarak kariyeri sonlandıktan sonra futbolun içinde kalma konusunda pek emin değil)
Definitely looking to try his hand at management once his playing days are over (oyuncu olarak kariyeri sonlandıktan sonra kesinlikle teknik direktörlüğe el atmaya çalışacak)
Considering the possibility of taking up goalkeeper coaching once his playing career is over (oyuncu olarak kariyeri sonlandıktan sonra kaleci antrenörlüğü yapma ihtimalini gözden geçiriyor)
Seriously thinking about doing some coaching with a view to going into management once his playing days are over (oyuncu olarak kariyeri sonlandıktan sonra önce antrenörlük ardından teknik direktörlük yapmayı ciddi bir şekilde düşünüyor)
Definitely looking to do some coaching with a view to going into management once his playing days are over (oyuncu olarak kariyeri sonlandıktan sonra önce antrenörlük ardından teknik direktörlük yapmayı kesinlikle düşünüyor)
Definitely not going to remain in football once he has finished his playing career (oyuncu olarak kariyeri sonlandıktan sonra futbolun içinde kalmayı kesinlikle düşünmüyor)
Considering the possibility of taking up coaching with a view to going into management once his playing career nears an end (oyuncu olarak kariyeri sonlandıktan sonra önce antrenörlük ardından teknik direktörlük yapmayı gözden geçiriyor)
Looking at the possibility of taking up management once his playing days are over (oyuncu olarak kariyeri sonlandıktan sonra teknik direktörlük yapma olasılığına bakıyor)
Would prefer a coaching role with a view to going into management should he decide to stay in football once he retires (oyuncu olarak kariyeri sonlandıktan sonra futbolun içinde kalmaya karar verirse önce antrenörlüğe, ardından teknik direktörlüğe geçiş yapmayı tercih edecek)
Definitely looking to try his hand at coaching once his playing days draw to close (oyuncu olarak kariyerinde sona yaklaştığı zaman kesinlikle antrenörlüğe el atmaya çalışacak)

Slight Concerns (Ufak endişeler):
Feels he made the wrong decision in joining the club (klübe katılmakla yanlış karar verdiğini düşünüyor)
Feels he has been trated unfairly (haksız yere cezalandırıldığını düşünüyor)
Feels his manager isn’t giving the team enough credit (teknik direktörünün takıma yeterli krediyi vermediğini düşünüyor)
Is unhappy with recent team-talks given by his manager (teknik direktörünün maç konuşmalarından dolayı mutsuz)

Major Concerns (Büyük endişeleri):
Worried about his future at the club (klüpteki geleceğiyle ilgili olarak endişeli)
Feels he should be a first team regular (ilk 11’de oynaması gerektiğini düşünüyor)
Worried he may have to move clubs to get regular first team football (ilk 11’de oynamak için klüpten ayrılması gerektiği için endişeli)
Wants first team football (ilk 11’de oynamak istiyor)
Wants to be transfer listed (transfer listesine konulmak istiyor)
Feels there is too much competition for a first team place (kendi mevkisinde çok fazla rekabet olduğunu düşünüyor)
Wants to move to a bigger club (daha büyük bir klübe gitmek istiyor)
Fed up waiting for a chance in the first team (ilk 11’de forma şansı için beklemekten usanmış durumda)
Feels that he needs to leave to further his career (kariyerinde ilerlemek için ayrılması gerektiğini düşünüyor)
Unhappy at the sale of the club’s star player (klübün yıldız oyuncusunun satılmasından dolayı mutsuz)

Miscellaneous (Çeşitli):
Is determined not to let his lack of goals worry him (uzun süredir gol atamamanın kendisini olumsuz etkilemesine izin vermemek için azimli)

Manager Promises (Menajer vaatleri):
None (yok)
Bu bölümde “iyi çalışırsa forma şansı bulacağı”, “transfer döneminde en kısa zamanda satılacağı”, “sezon sonunda gitmesine izin verileceği” gibi oyuncuya verdiğiniz sözler yer alıyor.

Good Relationships (İyi İlişkiler):
Things <player> is a good player (…. Adlı oyuncunun iyi bir oyuncu olduğunu düşünüyor)
Pleased to be playing alongside <player> (…. Adlı oyuncuyla birlikte oynamaktan memnun)
Believes <player> will become a valuable member of the team (… adlı oyuncunun takım için değerli bir oyuncu olacağına inanıyor)
Things <player> will develop into a good player (…. Adlı oyuncunun gelişerek iyi bir oyuncu olacağını düşünüyor)
Is pleased that <player> has joined the club (… adlı oyuncunun klübe katılmasından memnun)
Feels <player> is a vital part of the team (… adlı oyuncunun takımın önemli bir parçası olduğunu düşünüyor)
Things <player> organises the defence well (… adlı oyuncunun defansı iyi organize ettiğini düşünüyor)
Honoured to be at the same club as <player> (… adlı oyuncuyla aynı klüpte oynamaktan onur duyuyor)
Feels he works well with <player> (… adlı oyuncuyla saha içerisinde iyi anlaştığını düşünüyor)
Feels <player> is an influential player (… adlı oyuncunun sözü geçer bir oyuncu olduğu düşünüyor)
Believes <player> has a great future ahead of him (… adlı oyuncunun önünde harika bir gelecek olduğuna inanıyor)
Things <player> has an exciting future ahead of him (… adlı oyuncunun önünde heyecan verici bir gelecek olduğunu düşünüyor)

Poor Relationships:
Believes <player> not take himself so seriously (.. adlı oyuncunun kendisini pek ciddiye almadığına inanıyor)

Linked Player Status (Bağlantılı oyuncu statüsü / Özel ders bilgileri):
Currently tutoring <player> (… adlı oyuncuyu çalıştırıyor)
Currently learning from <player> (… adlı oyuncudan öğreniyor)

International Happiness (Milli takım mutluluğu)
General Happiness (Genel mutluluk):
Happy to be part of the <national team> setup (…. Milli takımının kadrosunda yer almaktan dolayı mutlu)
None (yok)
Feels that he would opt for <national team> at this young age (bu genç yaşında …. milli takımını seçmeye karar vermeyi düşünüyor)
Delighted to have picked up his first cap (milli formayı ilk kez giymekten dolayı çok memnun olmuş durumda)
Happy to be <national team> vice-captain (…. Milli takımının ikinci kaptanı olmaktan dolayı mutlu)


Bu yazdıklarım dışında daha birçok ifadeye rastlayabilirsiniz. Ben kendi oyunumda karşılaştığım belli başlı ifadelere değindim. Umarım faydalı olmuştur…

sentugo
04.Ağustos.2010, 20:14
oyunu sıfır bilen, bu yazıyı okursa oyunu yüzde 99 bilir..

Helal olsun kardeşim..

A.FaruK
04.Ağustos.2010, 20:19
Kusura bakmayın biraz geç oldu ama başınız sağolsun.

Walter Sakana
04.Ağustos.2010, 23:46
oyunu sıfır bilen, bu yazıyı okursa oyunu yüzde 99 bilir..

Helal olsun kardeşim..

Teşekkürler, paylaşımlarım bazı arkadaşlarımıza faydalı oluyorsa ne mutlu.


Kusura bakmayın biraz geç oldu ama başınız sağolsun.

Estağfurullah, sağolun.

wolfson
05.Ağustos.2010, 10:54
Bu rehber bana bu zamana kadar ki en faydalı rehber oldu :D Bİr ekz daha anladım ki ilk önce mental sonra teknik. SAolun hocam.

playeray
05.Ağustos.2010, 16:24
Başın sağolsun abi. Ve rehber çok süper olmuş. Eline emeğine sağlık teşekkürler

Walter Sakana
05.Ağustos.2010, 17:41
Bu rehber bana bu zamana kadar ki en faydalı rehber oldu :D Bİr ekz daha anladım ki ilk önce mental sonra teknik. SAolun hocam.

Faydası olmasına sevindim :)


Başın sağolsun abi. Ve rehber çok süper olmuş. Eline emeğine sağlık teşekkürler


Sağolasın, ayrıca yorumun içinde teşekkür ederim.

ForCimbom
05.Ağustos.2010, 17:47
Faydası olmasına sevindim :)



Sağolasın, ayrıca yorumun içinde teşekkür ederim.


usta çok güzel iş yapıyorsun çok sağolasın.

yalnız ben senden bir-iki ricada bulunacağım...


taktik ve oyuncu etkileşimi(player interaction) konusunda da bir şeyler karalarmısın? player interaction'un takımdaki futbolcular veya almak istediğimiz futbolcular hakkında ne zaman ne işe yaradığı konusunda falan...

saygılar...

Walter Sakana
05.Ağustos.2010, 18:14
usta çok güzel iş yapıyorsun çok sağolasın.

yalnız ben senden bir-iki ricada bulunacağım...


taktik ve oyuncu etkileşimi(player interaction) konusunda da bir şeyler karalarmısın? player interaction'un takımdaki futbolcular veya almak istediğimiz futbolcular hakkında ne zaman ne işe yaradığı konusunda falan...

saygılar...

Bahsettiğin konular gündemimde. Özellikle oyuncu etkileşimi öncelikli olarak ele almak istediğim bir konu. Ancak şu sıralar işimle ilgili bir proje çalışmam var. Dolayısıyla rehbere birkaç gün ara vermek durumundayım.

KaRaBükLü KraL
06.Ağustos.2010, 00:13
Aynen abi ben taktik kısmını merak ediyorum senin paylaşımlarında ve ucuza transfer kapama hakkında bilgin varsa ve onları bizle paylaşırsan ben memnun olurum:)

Revolution
06.Ağustos.2010, 00:37
Başınız sağolsun abi.. Allah mekanını cennet eylesin taksiratlarını affetsin..

Paylaşımlar da muazzam ellerinize sağlık...

ozaniel
06.Ağustos.2010, 02:55
Öncelikle başınız sağolsun. Yaptığınız rehber şu ana kadar gördüğüm en kaliteli rehber ve genelde hiç bahsedilmeyen konulardan bahsediyor.

Zekirdek
06.Ağustos.2010, 09:46
Konu sabitlenebilir mi? Çok güzel bir rehber olmuş.

Walter Sakana
06.Ağustos.2010, 17:54
8.BÖLÜM:
Maç İstatistiklerinin Taktiksel Yorumlaması

Bir maçı hiç izlemeseniz bile maç istatistiklerinden o maçın nasıl geçtiğini, kimin daha üstün olduğunu anlayabilirsiniz. Bunun dışında bizim için asıl önemli olan bu istatistikler ışığında kendi takımımızla ilgili önemli ipuçları çıkarabilmemizdir. Bu yazıda değineceğimiz konu maç istatistiklerini doğru yorumlamak ve gerekli notları çıkartmak. Çünkü bu istatistikler taktiğinizin nasıl işlediği konusunda en önemli ve en fikir verici kaynaktır.

Öncelikle her bir istatistik bilgisinin ne anlama geldiğini ele alalım:

Shots (şutlar): Kaleye çekilen toplam şut sayısını ifade eder. Bir anlamda takımınızın gol girişimi sayısıdır, ancak yüksek sayıda olması çok gol pozisyonuna girdiğiniz anlamına gelmez. Mesela 20 şut çekmisinizdir ancak bunların büyük çoğunluğu uzaktan etkisiz şutlardır, o zaman 50 şutta çekmiş olsanız pek bir anlamı olmaz.

On Target (hedefi bulan): Kaleyi bulan şut sayısını ifade eder ve asıl önemli olan şut istatistiğidir. Bu rakam ne kadar yüksekse gol bulma şansınız aynı şekilde daha yüksek olur. Düz bir mantıkla; gol bulmak için ilk önce şut çekeceksiniz, ikinci olarakta şutlarınız kaleyi bulacak. Bu istatistik aynı zamanda ne kadar etkili savunma yaptığınızı da (rakibin kalenizi bulan şutları) gösteren bilgilerden biridir. Yani rakibin kalenizi bulan şut sayısını düşük tutabilmişseniz savunmanız başarılı bir maç çıkartmış demektir. Tabi tersi durumda rakibe çok pozisyon vermişsiniz anlamına gelir.

Off Target (hedefi bulmayan): Kaleyi bulmayan, bir başka deyişle auta giden şut sayısını ifade eder. Bu rakam çok yüksekse atak sisteminizi gözden geçirmenizde fayda var. Örneğin uzaktan şutlarınız kaleyi bulmuyorsa oyuncularınızın uzaktan şut çekmemesini, son vuruşları ceza alanı içerisinden yapmalarını sağlamanız gerekir. Kaleyi bulmayan şut sayınız yüksek ancak uzaktan şut sayınız azsa yani diğer bir deyişle kaleyi bulmayan şutlarınız ceza alanı içerisindense o zaman bu şutları çeken oyuncularınız (takımınızın istatistiklerinden hangi oyuncular olduklarını tespit edebilirsiniz) bazı açılardan eksik demektir. Ya bitiricilikleri, ya teknikleri yada soğukkanlılıkları düşük olabilir… formsuz yada moralsiz olabilirler… Dolayısıyla bu oyuncu(ların) yerine başka oyuncuları tercih etmek denenebilir.

Blocked Shots (engellenen şutlar): Rakip savunmanın bloke ettiği şut sayınızdır. Bir başka deyişle çektiğiniz kaç şutun rakip oyunculara çarpıp geri döndüğünü yada dışarı gittiğini ifade eder.

Woodwork (direk): Direkten dönen (yada direğe çarpıp dışarı giden) şut sayısını yada bir başka deyişle kaç topunuzun direkten döndüğünü ifade eder.

Clear Cut Chances (net fırsatlar): Maçın skorundan bağımsız olarak aslında hangi takımın galibiyete daha yakın olduğunu gösteren en önemli istatistiktir. Yakalanan net gol şansı sayısını, daha doğrusu kaleciyle karşı karşıya kalınan pozisyon sayısını ifade eder. Bu sayı yüksek olduğu sürece iyi hücum yapıyorsunuz demektir. Tabi aynı şey rakip içinde geçerli ve eğer onların bu istatistiği yüksekse rakibe fazla sayıda net gol şansı vermişsiniz demektir. Dolayısıyla savunma hattınızı nerde kuracağınızı, sahaya yayılım genişliğinizi ve oyuncularınızın defansif komutlarını gözden geçirmeniz, ayrıca opponent instructions yani rakip takım komutlarından gerekli müdahaleleri yapmanız gerekmektedir. Bu konuya rehberin ilerleyen bölümlerinde detaylı olarak değineceğiz.

Long Shots (uzaktan şutlar): Ceza sahası dışından rakip kaleye çekilen şut sayısını ifade eder. Bu rakam yüksekse ancak kaleyi bulan şut sayınız düşükse oyuncularınızın daha az uzaktan şut çekmesini sağlamanız yararınızadır. Oyuncuların uzaktan şut komutlarını en düşüğe getirmenize rağmen istediğiniz sonucu alamıyorsanız (hala sık sık uzaktan şut çekiyorlarsa) maç içerisinde “work ball into box” kenar komutunu deneyebilirsiniz. Yada ataklarınızı kanatlara yönlendirebilirsiniz.

Possession (pozisyon): Topa sahip olma oranını belirtir. Tabi bu tamamen oyun sisteminize, kadro kalitenize ve rakibin gücüne bağlı birşeydir. Taktiksel sisteminizi doğru yapılandıramamışsanız ve sahadaki oyuncularınız iyi pas yapmak için yeterli düzeyde değilse ne kadar uğraşırsanız uğraşın topa rakipten daha fazla sahip olma şansınız pek yüksek olmaz. Aynı şekilde Barcelona, Arsenal gibi topu iyi dolaştıran rakiplere karşı da topa daha fazla sahip olma şansınız daha düşük olacaktır. Ancak bu istatistiğin yüksek yada düşük olması herzaman hangi takımın daha iyi oynadığını veya kazanmaya daha yakın olduğunu ifade etmez. Bazen topa sadece %35-40 oranında sahip olsanızda rakibinizden daha fazla ve çok daha etkili gol pozisyonlarına girip maçı kazanabilirsiniz. Yeterli kalitede oyuncularla, direkt toplarla, rakip kaleye hızlı bir şekilde giderek topa daha az sahip olmanıza karşın rakibe üstünlük kurabilirsiniz.

Corners (kornerler): Kazanılan/kullanılan köşe vuruşu sayısıdır.

Free Kicks (serbest vuruşlar): Kazanılan serbest vuruş sayısıdır. Rakibin bu istatistiğini düşük tutmanız duran toplardan gol yeme ihtimalinizi azaltmanız için önemlidir. Tabi ki buda top kapma ayarınızı “sert” yapmamanız gerektiği anlamına geliyor. Özellikle deplasman maçlarında hakemler ev sahibi lehine daha kolay düdük çaldığı için top kapma komutunu özelliklede defans ve orta saha oyuncularınız için düşük tutmanızı tavsiye ederim.

Throw-Ins (taç atışları): Kazanılan/kullanılan taç atışı sayısıdır.

Fouls (fauller): Yapılan faul sayısıdır. Bir takımın ne kadar sert oynadığını (aynı zamanda hakemin kolay faul çalıp çalmadığını) ifade eder.

Offsides (ofsaytlar): Düşülen ofsayt sayısıdır. Çok yüksekse forvetlerinizin komutlarını (mentalite, ileri koşular) yeniden düzenlemeniz faydalı olur. Yada forvetlerinize ofsayt tuzağına düşmeme özel antrenmanı vermek bir başka çözümdür (player interaction’dan/oyuncu etkileşiminden). Forvetleri besleyen orta saha oyuncularınızın “Decisions/kararlar” özelliği yüksek olması da düşülen ofsayt sayısını azaltmak adına önemli bir faktördür (pas zamanlamasını ve pası atacakları oyuncu tercihini daha iyi yapacakları için).

Passes Completed (tamamlanmış paslar): Maçta oynayan tüm oyuncularınızın toplam pas denemelerinin yüzde kaçının başarılı olduğunu ifade eder. Önemli bir istatistiktir. Kısa paslarla oynuyorsanız daha yüksek, direkt paslarla oynuyorsanız daha düşük olur (olması gerekir). %80 civarı pas yüzdesiyle oynayan bir takım çok iyi pas yapıyor demektir. Rakibin bu istatistiğinin yüksek yada düşük olması tüm saha boyunca ne kadar etkili savunma yaptığınız hakkında size fikir verebilecek bir istatistiktir.

Crosses Completed (tamamlanmış ortalar): Maçta oynayan tüm oyuncularınızın yaptığı toplam ortalardan yüzde kaçının takım arkadaşlarıyla buluştuğunu ifade eder. Bu istatistik birazda takımınızın toplam orta sayısına bağlı olarak genelde düşük düzeyde olur. İyi orta yapan kanat oyuncuları ve hava toplarında etkili bir forvet bu istatistiğinizi yükseltebilir.

Tackles Won (kazanılan top kapmalar): Maçta oynayan tüm oyuncularınızın yaptığı toplam top kapma girişimlerinin yüzde kaçında başarılı olduklarını ifade eden istatistiktir. Bu istatistiğin sizin adınıza yüksek, rakip içinse düşük olması lehinizedir.

Headers Won (kazanılan kafa vuruşları): Maçta oynayan tüm oyuncularınızın çıktıkları toplam hava topu mücadelesinden yüzde kaçını kazandıklarını ifade eder. Takımınızda hava hakimiyeti yüksek kaç oyuncunuz olduğuyla doğru orantılı bir sonuç verecektir. Maçların çoğunda bu istatistiğiniz düşükse yerden, kısa paslara dayalı bir oyun sistemi benimsemeniz daha iyi olur.

Yellow Cards (sarı kartlar): Oyuncularınızın gördüğü toplam sarı kart sayısını ifade eder.

Red Cards (kırmızı kartlar): Oyuncularınızın gördüğü toplam kırmızı kart sayısını ifade eder.

Kilometres Run (koşulan kilometre): Maçta oynayan tüm oyuncularınızın toplam kaç kilometre koştuklarını ifade eder. Bu rakamın yüksek olması çok koşan bir takımınız olduğunu gösterir. Tabi ki bazen çok koşmaktan ziyade topu iyi koştumak daha önemli olabilir. Takımınızda stamina (kondisyon) ve work rate (çalışkanlık) özellikleri yüksek oyuncu sayınız fazlaysa oyun sisteminize ve oyuncu komutlarınıza da (pres ve ileri koşular) bağlı olarak bu istatistiğiniz daha yüksek olabilir.

Average Rating (ortalama reyting): Maçta oynayan tüm oyuncularınızın aldıkları toplam puan ortalamasıdır. 7 ve üstündeyse o maçta genel olarak birçok oyuncunuz iyi oynamış demektir. Ancak oyuncuların aldıkları puanlar maçın skoruna göre değişkenlik gösterdiğinden çokta dikkate alınacak bir istatistik değildir.

Walter Sakana
06.Ağustos.2010, 17:54
İstatistikleri Yorumlama:

Buraya kadar her bir istatistiğin neyi ifade ettiğini genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım. Zaten bir çoğunuz bunları biliyorsunuz. Şimdi bu istatistiklerin yorumlamasına geçelim.

Ofansif Yorumlama: İlk olarak takımınızın ne derece etkili hücum ettiği hakkında fikir verecek istatistikleri çıkaralım. Bunlar; shots, on target, off target, clear cut chances ve long shots. Possession ve passes completed yüzdeleri de oyun sisteminize bağlı olarak önemli yada önemsiz olarak değerlendireceğimiz diğer iki istatistik.

Bizim için yüksek olması gerekenler Clear Cut Chances ve On Target istatistikleri. Bu iki rakam çok düşükse o zaman ortada çözülmesi gereken bir problem var demektir. Öncelikle kaleyi bulan şut sayımızı ardından da net pozisyon sayımızı arttırmamız gerekir. Bunlar için doğru taktiksel komutları verebilmemiz için diğer iki istatistik bilgisinden yardım alacağız. Off Target ve Long Shots.

Ara not: Tabi ki şuana kadar saydığımız istatistiksel sonuçlar sadece taktikle alakalı değil, burada oyuncu kaliteniz de çok önemli bir faktör. Yani aslında taktik sisteminiz çok iyi işliyor olabilir ancak bitirici ve soğukkanlı oyuncu sıkıntınız vardır. Biz oyuncularınızın yeterli kalitede olduğunu varsayarak devam edelim.

Diyelim ki uzaktan şut sayınız ve kaleyi bulmayan şut sayınızın toplamı toplam çektiğiniz şut sayısına yakın. Bu çok etkisiz hücum ettiğinizi, rakip savunma bloğunu aşamayıp uzaktan etkisiz şutlarla şansınızı denediğinizi gösterir. Bu durumda deneyebileceklerimiz;

1- Oyuncu komutlarına girip uzaktan şutları minimum düzeye getirmek.

2- Maç içi kenar komutlarından “Work Ball Into Box”u kullanmak, yani hücum bölgesindeki oyuncularınızı topla ceza alanı içerisinde buluşturmaya çalışmak. Bu durumda daha çabuk (hızlanma özelliği yüksek) ve topsuz koşuları iyi yapan, önsezi özelliği yüksek forvetler tercih edilmelidir.

3- Rakip göbekten iyi savunuyor ve bir önceki komut işe yaramıyorsa “Exploit Flanks” kenar komutunu kullanarak kanat ataklarına yönelmek. Bunun yanısıra “Look For Overlap” kenar komutuyla bindirmeleri (bek oyuncuları) arttırabilirsiniz. Bu durumda hava toplarında etkili forvetler kullanmak gerekir.

4- Orta sahada yaratıcı ve teknik oyuncu sayısını arttırıp bu oyunculara sık sık ara pası atmaları komutunu vermek ve önsezi, topsuz oyun, soğukkanlılık özellikleri iyi bir forvet oyuncusu (varsa) kullanmak.

5- Bir başka seçenek mentaliteyi biraz daha ofansif yapıp defans hattımızı da daha ileride kurmak. Böylelikle hücum bölgesindeki oyuncularımızda rakip kaleye daha yakın olabilir. Kanat oyuncuları, 1 forvet ve 1 orta saha olmak üzere oyuncu komutlarında mentalite ayarlarını “attack” yapmak bu oyuncuların rakip kaleye daha yakın oynamalarını sağlamak için yapılabilecek bir başka hamledir.

6- Pas sisteminizi değiştirmeyi deneyebilirsiniz. O ana kadar direkt paslarla oynamışsanız kısa paslara yönelebilirsiniz.

Oyun sistemimizin iyi işleyip işlemediği hakkında bir fikir sahibi olabilmek içinse topa sahip olma oranı ve pas yüzdesi istatistiklerinden faydalanabiliriz. Eğer ayağa paslara dayalı ofansif bir sistem tercih etmişsek ancak topa sahip olma oranımız rakipten düşükse demek ki istediğimiz gibi pas yapamıyoruzdur. Bu durumda öncelikle sahaya yayılım ve tempo takım komutlarımızı gözden geçirmeliyiz. Kısa pas oynayacaksak tabi ki oyuncuların birbirlerine daha yakın oynaması ve tempoyu daha düşük tutmamız en idealidir. İkinci olarak oyuncu komutlarından oyuncuların tek tek pas komutlarını gözden geçirerek takımın pas stili komutundan farklı olarak direkt yada karışık pas komutu verilmiş oyuncular varsa onlara da kısa pas komutu vermek düşünülebilir. Ayrıca kalecimizin top dağıtımını defans oyuncularına yapması komutunu vermekte faydalı olacaktır. Tabi bütün bunları (kalecinin top dağıtımı dışında) maç içerisinde “Pass To Feet” ve “Play Narrower” kenar komutlarını vererekte yapabiliriz. Bu durumda bir süreliğine “Retain Possesion” kenar komutu da faydalı olabilir.

Defansif Yorumlama: Yazımınızın bu bölümünde ise istatistiklerin defansif açıdan değerlendirmesini yapacağız. Defansif değerlendirmede rakibe ne kadar pozisyon verdiğimizi anlamak için rakip takımın On Target, Blocked Shots ve Clear Cut Chances istatistiklerinden yararlanacağız. Bunlar dışında gene rakip takımın Free Kicks ve kendi takımımızın Fouls istatistiklerini de not edeceğiz.

Kalemizi bulan şut sayısı arttıkça gol yeme ihtimalimiz de doğal olarak artacaktır. Maçlarımızda genel olarak düşük tutmaya çalışmamız gereken istatistikte tabi ki rakibin kalemizi bulan şut sayısıdır. Rakibin istatistiklerinden minimum düzeyde tutmamız gereken en önemlisi ise Clear Cut Chances (net gol pozisyonu)dur. Bunu da rakip oyuncuların topla ceza alanımız içerisinde mümkün olduğunca az buluşmasını sağlayarak yapmamız gerekir. Bunları zaten biliyorsunuz. Burada özellikle söylemek istediğim bazen istediğiniz sonuçları alsanızda bu iki istatistiği her zaman kontrol edin. Eğer bu rakamlar birçok maçınızda yüksekse ancak gol yemiyorsanız ya muhteşem bir kaleciniz vardır (yatın kalkın ona dua edin) yada kalenizi futbol tanrıları koruyordur. İstediğiniz skorları alsanız da bu bir tehlike işaretidir ve takım savunmanızı biran önce elden geçirmeniz yerinde olacaktır.

Öncelikle maç oynanırken sık sık maç ve oyuncularınızın istatistiklerini kontrol etmenizi, ayrıca takımızın eksik yönlerini çok daha iyi analiz edebilmeniz açısından maçları mutlaka 2D klasik kamerayla izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Diyelim ki ilk 15 dakika oynandı ve rakip kalenizi bulan 3-4 şut çekti. Bu durumda hemen müdahale etmeniz gerekir. Mevki değişiklikleri (ön liberoya birini çekmek gibi), defans hattının daha geride yada ileride kurulması, sahaya yayılımın daha yakın yada geniş ayarlanması, alan daraltma (pres) seviyesinin düşürülmesi yada artttırılması, mentalitenin daha defansif yada ofansif yapılması, top kapma ayarının sert olarak yapılması, rakibin bazı oyuncularına yakın markaj yapılması gibi birçok düzenleme yapılabilir. Dediğim gibi bu ayarları doğru bir şekilde uygulayabilmeniz içinde maçı kuşbakışı tam saha izleyip doğru analizler yapmanız gerekiyor. Tabi burada iş birazda sizin maçı izlerken gördüklerinizi nasıl yorumladığınıza kalıyor.

Rakibin şut sayısı yüksek ancak kalenizi bulan şut sayısı düşükse ve uzaktan şut sayıları fazlaysa ceza alanınızı çok iyi savunuyorsunuz demektir. Yani bu durumda rakip çok şut çekiyor diye paniklemeye gerek yok, aksine hiçbir müdahalede bulunmayın. Ancak uzaktan şutları etkili olmaya başlarsa o zaman ön libero bölgesine takviye yapıp (gerekirse çift ön libero kullanarak) o bölgeden rahat şut çekmelerini de engelleyebilirsiniz. Defans bölgesindeki oyuncularınız birbirine yakın oldukça rakibin şutlarının defans oyuncularınıza çarpma, dolayısıyla kalenizi bulma şansıda o oranda azalır. O yüzden rakibin kaleyi bulan şut sayısı arttıkça sizde oyuncularınızın sahaya yayılımını daha yakın olarak ayarlamayı deneyin. Bunu maç içerisinde “Play Narrower/daha yakın oyna” kenar komutuyla yapabilirsiniz.

Bir başka müdahale de pres ayarlarında yapılabilir. Pres komutunuzu ne kadar yükseltirseniz oyuncularınız pres yapmak için görev bölgelerini o oranda terkedip rakip oyuncuya hamle yapmayı tercih edecektir. Buda defans bölgesinde rakibe tehlikeli boşluklar verilmesine sebep olabilir. Maç içerisinde böyle bir durum gözlemlerseniz ya “Stand Off More” kenar komutunu kullanarak pres seviyesini düşürmeyi (rakibi daha geride karşılamayı), yada taktik ekranına geçip sadece defans bölgesindeki oyuncuların pres komutlarını azaltmayı deneyebilirsiniz.

Rakibin topa sahip olma oranı ve pas yüzdesi yüksek ise bu kez daha etkili pres yapmanız gerekir. Orta sahayı daha kalabalık tutup “Hassle Opponents” ve hakem fazla sert değilse “Get Stuck In” kenar komutları işinize yarayabilir. Hassle opponents komutu ile oyuncularınız daha çok pres yapar, Get Stuck In komutu ise her oyuncunuzun en yakındaki rakip oyuncuya yapışıp top kapmak için daha sert müdahale etmesini sağlar. Ancak faul yapma ve kart görme ihtimaliniz de bir hayli artar. Bu iki komut rakibin pas trafiğini bozmak için iyi bir seçim olacaktır, ancak sizden çok güçlü bir takım karşısında işe yaramama ihtimali de var. Bu durumda her iki takımın oyuncu kalitesi devreye giriyor.

Kenar Komutları Kombinasyonları:

Ofansif Kombinasyonlar:

Hücum İçin:
Look For Overlap + Exploit Flanks
Look For Overlap + Work Ball Into Box
Pass Into Space + Play Wider
Pass To Feet + Play Narrower
Shoot On Sight yada Work Ball Into Box

Savunma İçin:
Hassle Opponents + Get Stuck In


Defansif Kombinasyonlar:

Hücum İçin:
Counter Attack + Pass Into Space
Exploit The Middle

Savunma İçin:
Pass To Feet + Play Narrower + Retain Possesion
Stand Off More + Play Narrower
Stay On Feet
Take A Breather

eng1n
06.Ağustos.2010, 23:53
Güzel paylaşımlar teşekkürler.Özellikle şu kenar komutları kombinasyonları iyi oldu bir türlü tam ayarlayamıyordum.

Walter Sakana
07.Ağustos.2010, 01:30
Güzel paylaşımlar teşekkürler.Özellikle şu kenar komutları kombinasyonları iyi oldu bir türlü tam ayarlayamıyordum.

Rica ederim, benim kenar komutlarıyla ilgili yazdıklarım sadece örnekler. Nannar hocamızın hazırladığı rehberde bu konuyla ilgili çok daha detaylı bilgi bulabilirsin. Linki aşağıda:

http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=81562&page=2

DenizlispoR
07.Ağustos.2010, 02:51
Abi bence tavla hakkında paylaşımlar yap :D.

Walter Sakana
07.Ağustos.2010, 02:58
Abi bence tavla hakkında paylaşımlar yap :D.

Evet, sana öyle bir rehber şart :D

DenizlispoR
07.Ağustos.2010, 21:59
Bu gecede beklerim msne :D.

LifeYourself
07.Ağustos.2010, 23:14
ozzy senle sohbete dayana bir kişi daha bulman güzel:zuhaha

Vieri
08.Ağustos.2010, 10:43
Müthiş bir rehber calışması olmuş ellerine ve emegine saglık

DenizlispoR
08.Ağustos.2010, 11:56
ozzy senle sohbete dayana bir kişi daha bulman güzel:zuhaha
Sen dayanmıyon mu len :zuhaha.

Walter Sakana
08.Ağustos.2010, 19:05
Müthiş bir rehber calışması olmuş ellerine ve emegine saglık

Teşekkür ederim.

DenizlispoR
08.Ağustos.2010, 19:14
Abi nasıl düşeş atılır resimli anlatım yapsana :n:.

iam1superman
09.Ağustos.2010, 19:49
Çok başarılı hocam .

nannar
09.Ağustos.2010, 21:06
Arkadaşlar burası gerçekten çok sevdiğim bir ortam bu yüzden acımı sizlerle paylaşmak istedim. Bugün anneannemi kaybettik. Dolayısıyla bir süre bilgisayar başında olamayacağım ve şu an tek tek cevap yazamıyorum. Yorumlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim, sağolun. Bu kötü günde en azından bana moral verdiniz.

gabi başın sağolsun :( çalışmayı da yeni gördüm. emeğine sağlık.en kısa zamanda görüşürüz msn'de....

Walter Sakana
09.Ağustos.2010, 23:01
Çok başarılı hocam .

Yorumun için teşekkür ederim.


gabi başın sağolsun :( çalışmayı da yeni gördüm. emeğine sağlık.en kısa zamanda görüşürüz msn'de....

Allah razı olsun hocam sağol. Görüşmek üzere...

C h A o S
10.Ağustos.2010, 00:09
Daha öncede söylenmişti ama bir daha söyleyeyim.Şu ana kadar yayınladıklarını bir dosya halinde yayınlasan çok güzel olur.Her zaman elimizin altında bulunur.Tabi zamanını almayacaksa...

Walter Sakana
10.Ağustos.2010, 00:24
Daha öncede söylenmişti ama bir daha söyleyeyim.Şu ana kadar yayınladıklarını bir dosya halinde yayınlasan çok güzel olur.Her zaman elimizin altında bulunur.Tabi zamanını almayacaksa...


Dediğin şekilde olacak ancak kafamdaki bütün konuları ekledikten sonra. Bir bütün olarak, genel bir rehber olmasını istiyorum. Aslında çok daha kapsamlı bir rehber düşünüyordum ancak çıkardığım konu başlıkları o kadar çoktu ki altından kalkamayacağımı anladım. Bende bu şekilde bölüm bölüm hazırlamaya ve zamanı geldiğinde .pdf formatında bir dosya olarak paylaşmaya karar verdim.

Ahmet Göktaş
10.Ağustos.2010, 00:26
Taktiğe sıra ne zaman gelir abi :)

Zekirdek
10.Ağustos.2010, 00:59
Takım konuşmaları rehberi hazırlarmısın?

Walter Sakana
10.Ağustos.2010, 01:15
Birkaç güne kadar inşallah Ahmet :) Son birkaç gündür kafamı bir türlü toparlayamadım, yoksa bende istiyorum biran önce yeni konular eklemeyi. Ama şunu da ekleyeyim, benim bu rehberi hazırlama amacım fm'in taktik-transfer-maçtan ibaret bir oyun olmadığı ve değindiğim konularla da ilgilenilerek daha "simulasyon" tarzı (dolayısıyla daha gerçekçi) bir oyun keyfi yaşanabileceğini gösterebilmek.


Takım konuşmaları rehberi hazırlarmısın?

Evet, takım konuşması konusunda daha önceden hazırladığım birşeyler var. Tamamlayıp o konuyu da ekleyeceğim.

Börk
10.Ağustos.2010, 01:22
Birkaç güne kadar inşallah Ahmet :) Son birkaç gündür kafamı bir türlü toparlayamadım, yoksa bende istiyorum biran önce yeni konular eklemeyi. Ama şunu da ekleyeyim, benim bu rehberi hazırlama amacım fm'in taktik-transfer-maçtan ibaret bir oyun olmadığı ve değindiğim konularla da ilgilenilerek daha "simulasyon" tarzı (dolayısıyla daha gerçekçi) bir oyun keyfi yaşanabileceğini gösterebilmek.



Evet, takım konuşması konusunda daha önceden hazırladığım birşeyler var. Tamamlayıp o konuyu da ekleyeceğim.

Biz beklemedeyiz abi.Ne zaman istersen o zaman yayınla.Kaç yıldır kendi tecrübelerimle edinemediğim bilgileri sayende öğreniyorum.Teşekkürler.

Walter Sakana
10.Ağustos.2010, 01:28
Biz beklemedeyiz abi.Ne zaman istersen o zaman yayınla.Kaç yıldır kendi tecrübelerimle edinemediğim bilgileri sayende öğreniyorum.Teşekkürler.

Ben teşekkür ederim. Fm'deki maç konuşmaları gibi, sizin bu tür yorumlarınız bana rehberi geliştirme konusunda ekstra motivasyon sağlıyor :)

Ahmet Göktaş
10.Ağustos.2010, 01:34
Abi unutmadan takım konuşmalarına da çok kısa değinirsen iyi olur :zuhaha 3-0 önde oldugum maçların devre arasında yanlış konuşma yaptıgım için 5-3 kaybettiğim bile oluyor :D

KaRaBükLü KraL
10.Ağustos.2010, 01:59
Kesinlikle:)

Zekirdek
10.Ağustos.2010, 02:50
Abi unutmadan takım konuşmalarına da çok kısa değinirsen iyi olur :zuhaha 3-0 önde oldugum maçların devre arasında yanlış konuşma yaptıgım için 5-3 kaybettiğim bile oluyor :D

Küfretsen olmaz ya nasıl başardın. :) Ben 3-0'dan 4-3'e maç verdiğimi biliyorum ama.

canavar20
11.Ağustos.2010, 17:17
Muhteşem bir paylaşım, ellerinize sağlık.

LifeYourself
11.Ağustos.2010, 17:31
ben ordusporla 2-0 yenilirken 3-2 maç çevirdiğimi biliyorum rakip chelsea:zuhaha
bu arada gabi abi geçen seneki gibi bir hull macerasına atılcan mı

cris king
11.Ağustos.2010, 18:46
Abi Media Handling Style'larıda paylaşsaydın keşke ilginç ve keyifli olurdu :D

Walter Sakana
11.Ağustos.2010, 21:27
Muhteşem bir paylaşım, ellerinize sağlık.

Teşekkür ederim yorumun için.


ben ordusporla 2-0 yenilirken 3-2 maç çevirdiğimi biliyorum rakip chelsea:zuhaha
bu arada gabi abi geçen seneki gibi bir hull macerasına atılcan mı

Hull bitti benim için, Fm2010'da birkaç kez denedim ama sarmadı :) Getafe'ye kanım kaynadı bu seride. Şu rehberi bi tamamlayayım kariyer olayını ondan sonra düşünürüz :)


Abi Media Handling Style'larıda paylaşsaydın keşke ilginç ve keyifli olurdu :D

Onlar aslında hazır, yazmıştım eklemeyi unutmuşum. Kişilik bölümünde paylaşacaktım. Şimdi maç konuşmalarını hazırlıyorum, o bitince ikisini birlikte eklerim.

ForCimbom
11.Ağustos.2010, 21:33
Onlar aslında hazır, yazmıştım eklemeyi unutmuşum. Kişilik bölümünde paylaşacaktım. Şimdi maç konuşmalarını hazırlıyorum, o bitince ikisini birlikte eklerim.


sabırsızlıkla bekliyorum abi...

gerçekten arşivlik bilgiler aktarıyorsun ... devamını büyük sabırsızlıkla bekliyorum...

Corpus
11.Ağustos.2010, 22:07
Kendi kendime diyordum bu tarzı ve bilgileri bir yerden hatırlıyorum diye. Hull kariyeri diyince aklıma geldi :D Hissiz abimiz :) Gerçekten mükemmel rehber. Geçen sene banada çok yardımcı olmuştun . Hull kariyerinde her gün takip eder mesaj atardım :)

Walter Sakana
11.Ağustos.2010, 23:04
9.BÖLÜM:
MAÇ KONUŞMASI REHBERİ 1.KISIM: Açıklamalar

Bu bölümde takım konuşmalarını ele alacağız. Bildiğiniz gibi 3 çeşit maç konuşması vardır. Bunlar; Maç öncesi, devre arası ve maç sonu konuşmalarıdır. Amaçları:

Maç öncesi konuşması: Takımı oynanacak olan maça iyi motive edebilmek, oyuncularımızın o maçla ilgili beklentilerimizi anlamasını sağlamak.
Devre arası konuşması: İlk yarıdaki oyun ve skora bağlı olarak maçın gidişatı ile ilgili memnuniyet ya da memnuniyetsizliğimizi dile getirmek, oyuncuları 2.yarıya daha iyi motive edebilmek.
Maç sonu konuşması: Maç skoru ve oynanan futbolla ilgili memnuniyet ya da memnuniyetsizliğimizi dile getirmek.

Maç konuşmalarımıza karar vermeden önce aşağıda yazdığım faktörleri göz önünde bulundurmalıyız.

Oyuncuların size olan saygısı ve güveni
Takımın genel moral durumu
Maçın zorluk derecesi (kolay geçmesi beklenen maç, çekişmeli geçmesi beklenen maç, derbi maçı, zor geçmesi beklenen maç, rakibin favori olduğu maç)
Takımın son maçlarda aldığı neticelerŞimdi yukarıda yazdıklarımı biraz daha detaylı ele alalım:

Oyuncuların size olan saygısı ve güveni: Yeni bir oyuna başlarken kendi profil bilgilerinizden vatandaşlık, 2.vatandaşlık ve geçmiş tecrübesi seçeneklerindeki tercihleriniz kariyerinizin ilk dönemleri için önemli bilgilerdir. Vatandaşlık seçimi yöneteceğiniz takımın ülkesinden farklıysa o ülkenin dilini öğrenene kadar biraz zorluk yaşarsınız. Zorluktan kastım taktiksel talimatlarınızın oyuncular tarafından anlaşılması ile ilgili. Bunun dışında daha çok etkisi olan “Past Experience” yani geçmiş tecrübenizdir (kariyer geçmişiniz). Bu, özellikle göreve ilk geldiğiniz dönemde oyuncuların size karşı duyacakları saygıyı doğrudan etkileyen bir faktördür. Örneğin “Sunday League Footballer” (bizdeki karşılığı amatör lig futbolcusu olarak çevrilebilir) yada “Semi-Professional Footballer” (yarı profesyonel futbolcu) olarak seçerseniz ve yönettiğiniz takım üst liglerden bir takımsa oyuncular tecrübenizle ilgili kaygılar duyar, size güvenmezler ve yeterince saygı göstermezler. Dolayısıyla taktiksel talimatlarınızı da ilk başlarda pek takmayıp daha düşük bir performans sergilerler. Profesyonel yada Milli futbolcu olarak seçerseniz size daha çok saygı duyacaklar ve özellikle taktiksel talimatlarınızı daha kısa sürede kavrayıp beklentilerinize daha yakın bir performans göstereceklerdir.

Burada sizin oyundan nasıl daha fazla zevk alacağınız önemli. Daha zordan başlamak istiyorum diyorsanız ilk iki seçenekten birini seçebilirsiniz. Takımın en kısa sürede istediğim performansı göstermesini, taktiksel talimatlarımı uygulamasını istiyorum diyorsanız o zaman diğer iki seçenekten birini seçmelisiniz.

Oyuncuların gözündeki saygınlığınız maç konuşmalarınızın etkisine etki eden önemli bir faktördür. İlk başlarda yapacağınız maç konuşmaları en doğru, en motive edici konuşmalar dahi olsa oyuncularınız üzerinde bir türlü istediğiniz motivasyon etkisini göremezsiniz. Ancak zaman ilerledikçe ve oyuncularınızın gözündeki saygınlığınız arttıkça (bu oyuncularla etkileşiminize ve başarılarınıza bağlıdır) maç konuşmalarınızın etkisi de aynı oranda artacaktır.

Oyuncular eğer size henüz yeteri kadar saygı duymuyorsa ve onları motive etmekte zorlanıyorsanız o dönemlerdeki maç konuşmalarında şöyle bir yol izlemelisiniz:

Uygun konuşmalar:
Taraftarlar için oynayın (For the fans) – maç öncesinde ve devre arasında seçilebilir
Kazanabilirsiniz (You can win) – maç öncesinde ve devre arasında seçilebilir
Haydi aslanlar (Encourage) - sadece devre arasında ve 1 farkla öndeysek yada çok güçlü bir rakibe karşı farklı yeniksek seçilebilir
Memnun kaldım (Pleased) – devre arasında ve maç sonunda seçilebilir
Çok memnun kaldım (Delighted) – devre arasında ve maç sonunda seçilebilir
Baskı yok (No pressure) – maç öncesinde ve devre arasında seçilebilir

Uygun olmayan konuşmalar:
Galibiyet bekliyorum (I expect a win) – maç öncesinde seçilebilir
Hayal kırıklığına uğruyorum (Disappointing) – devre arasında ve maç sonunda seçilebilir
Sinirlendim (Angry) – devre arasında ve maç sonunda seçilebilir

Takımın genel moral durumu: Oyuncularınızın size olan saygısı dışında, çeşitli sebeplerden etkilenen moral durumları ve mutluluk dereceleri de maç motivasyonu açısından çok önemli bir başka faktördür. Bir oyuncu eğer herhangi bir sebepten dolayı moralsiz ve mutsuzsa o oyuncuyu maça motive etmek nispeten daha zordur. Aslında ilk 11’imizi seçerken mümkün mertebe yüksek moralli ve herhangi bir sıkıntısı olmayan oyuncuları seçmemiz daha mantıklı olsa da bazen elimizde olmayan sebeplerden moralsiz ve mutsuz oyuncularımızı da oynatmak durumunda kalırız. Bu gibi durumlarda maç konuşmalarımızı yaparken bu oyunculara takımın genelinden farklı, özel bir konuşma yapmamız daha iyi olacaktır.

Maçın zorluk derecesi: Göz önünde bulundurmamız gereken bir başka detay ise maçın zorluk derecesidir. Rakibin açık ara favori olduğu bir maçta “galibiyet bekliyorum (i expect a win)” şeklinde bir konuşma yapmak pek mantıklı olmayacaktır. Bu durumda oyuncularınızın maç içerisindeki motivasyonlarını kontrol ederken çoğu oyuncunuzda “korkarak oynuyor (playing nervously)” ifadesine rastlamanız olasıdır. Dolayısıyla oyuncularınızdan beklentilerinizi maçın zorluk derecesini göz önüne alarak dile getirmekte fayda var.

Takımın son maçlarda aldığı neticeler: Bu aslında takımın genel moral durumu ile ilgili yazdıklarımızla aşağı yukarı aynı anlama geliyor. Eğer takım arka arkaya kötü sonuçlar almışsa daha moral verici ve baskıyı azaltıcı konuşmala yönelmekte fayda var. Eğer arka arkaya iyi sonuçlar alınmışsa bazı şeyleri kontrol etmekte fayda var. Bu gibi bir durumda asistanımızın maç içi tavsiyelerine (asistant feedback) göz gezdirip maç öncesi (pre match) başlığı altında yazılanları incelemek bize bazı fikirler verecektir (bir sonraki maç için işimize yarayacak). Eğer orada birkaç oyuncunun arka arkaya alınan iyi sonuçlardan dolayı daha maç oynanmadan maçı nasıl olsa kazanırız gibi bir havaya girdiği tarzında bir ifade yer alıyorsa o zaman bazı önlemler almamızda fayda var. Şöyle ki; o maçı kazanırsak maç sonunda “rehavete karşın uyar (warn against complacency)” konuşmasıyla oyuncuları o galibiyetten dolayı fazla havaya girmemeleri ve bir sonraki maçta dikkatli olmaları yönünde uyarabiliriz. Ayrıca asistan tavsiyelerinde aşırı özgüvenle maça çıktığı belirtilen bu oyunculara “performans bekliyorum (expect a performance)” tarzı bir konuşma yaparak oynanan maça daha düzgün motive olmalarını sağlamaya çalışabiliriz.


Ön Bilgi:Moral durumlarındaki Düşük, Vasat/Normal ve Yüksek şu anlamlara geliyor:

Düşük: Very Poor, Poor (Çok Kötü, Kötü)
Vasat/Normal: Normal, Good (Normal, İyi)
Yüksek: Very Good, Superb (Çok İyi, Süper)

Walter Sakana
11.Ağustos.2010, 23:06
TAKIM KONUŞMALARI:

MAÇ ÖNCESİ KONUŞMALARI:

Tell the players they can win this game! (You can win today): Oyunculara bu maçı kazanabileceklerini söyle (Kazanabilirsiniz).
Ne ifade eder: Takıma olan güveninizi
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Siz yada rakibiniz az farkla favori gösteriliyorsa / Güçler eşitse / Deplasmanda favoriyseniz
Olumlu etkileri: Oyuncuların maçı kazanacaklarına dair güvenlerini arttırır.
Olumsuz etkileri: Üstüste iyi sonuçlar alınmasından dolayı rehavete düşmüş oyuncularda ters etki yapar, daha çok rehavete düşerler (looking complacent).

Wish the team luck for the match ahead (Wish luck): Oynanacak maç için oyunculara şans dile (İyi şanslar).
Ne ifade eder: -
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Rakip sizden çok güçlüyse / Zorlu bir deplasman maçıysa / Diğer maç konuşması seçeneklerini beğenmediğinizde
Olumlu etkileri: Profesyonel ve azimli oyunculardan kurulu bir kadroysa oyuncular zaten maça kendi kendilerine iyi motive olacaklarından diğer konuşma seçeneklerinin olası olumsuz etkilerinin önüne geçilebilir.
Olumsuz etkileri: Yok

Tell the players you expect them to win the match (I expect a win/victory): Oyunculara bu maçı kazanmalarını beklediğini söyle (Galibiyet bekliyorum).
Ne ifade eder: Takımdan beklentinizi
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Açık ara favori olunan deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Oyunculardan ne istediğinizi net bir şekilde dile getirdiğiniz bu konuşma etkili olduğu zaman takımın performansında ciddi bir patlama görebilirsiniz. Motivasyonu arttırır (motivated).
Olumsuz etkileri: Baskıyı kaldıramayan oyunculardan kurulu bir kadroysa ters etki yapar, oyuncular korkarak oynar (playing nervously).

Tell the players to do this for the supporters (For the fans): Bunu taraftarlar için yapın (Taraftarlar için oynayın).
Ne ifade eder: Taraftarlara layık olmaları beklentinizi
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Derbi maçlarda
Olumlu etkileri: Klübe bağlı oyuncular üzerinde çok etkilidir, maça daha iyi motive olmalarını sağlar (Ancak takıma yeni katılmış transferler ile genç oyuncular için ayrı bir konuşma yapılmalıdır).
Olumsuz etkileri: Yok

Tell the players the pressure is off and they have nothing to lose! (No pressure): Oyunculara baskı olmadığını ve kaybedecek bir şey olmadığını söyle (Baskı yok, rahat olun).
Ne ifade eder: Panik yapmadan oynamaları beklentinizi
Genel moral durumu nasıl olmalı: Düşük yada Vasat
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Rakip sizden çok güçlüyse / Üstüste kötü sonuçlar alınmışsa
Olumlu etkileri: Oyuncuların üzerindeki baskıyı hafifletir, daha rahat oynamalarını sağlar.
Olumsuz etkileri: Yanlış zamanda kullanılırsa bazı oyuncuların maç motivasyonunu düşürebilir.

Tell the players the pressure is off and the result will come (Result will come): Oyunculara baskı olmadığını ve sonucun geleceğini söyle.
Ne ifade eder: Takıma olan güveninizi
Genel moral durumu nasıl olmalı: Düşük yada Vasat
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Çok zayıf rakiplere karşı
Olumlu etkileri: Moraller vasat yada düşükse rahat ve farklı kazanmanız beklenen maçlarda bu konuşmayla oyuncular üzerindeki baskıyı azaltabilirsiniz.
Olumsuz etkileri: Bazı oyuncularda rehavete yol açabilir.

Walter Sakana
11.Ağustos.2010, 23:07
DEVRE ARASI KONUŞMALARI:

Tell the team you expect nothing less than a win (We must get a result, no excuses! / Letting the team down): Takıma galibiyetten başka bir şey beklemediğini söyle.
Ne ifade eder: Kızgınlığınızı
Hangi durumlarda seçilebilir: Yenikken
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Zayıf rakiplere karşı oynanan deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Son derece ateşleyici bir etkisi vardır, yenik kapadığınız ilk yarı sonrasında maçı çevirmenizi sağlayabilir.
Olumsuz etkileri: Oyuncuların azim özellikleri düşükse ters etki yapar, iyice dağılmanıza neden olabilir.

Show your anger at the team (Angry): Takıma kızgınlığını göster (Anlam ve etki olarak bir öncekiyle aynıdır).
Ne ifade eder: Kızgınlığınızı
Hangi durumlarda seçilebilir: Yenikken
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Zayıf rakiplere karşı oynanan deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Son derece ateşleyici bir etkisi vardır, yenik kapadığınız ilk yarı sonrasında maçı çevirmenizi sağlayabilir.
Olumsuz etkileri: Oyuncuların azim özellikleri düşükse ters etki yapar, iyice dağılmanıza neden olabilir.

Tell the team that you expect them to perform much better after half-time (I want to see more from you!): Takıma ikinci yarıda daha iyi bir performans beklediğini söyle.
Ne ifade eder: Memnuniyetsizliğinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Yenikken
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek yada Normal
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Yenik durumda olunan deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Sergilenen oyundan memnuniyetsizliğinizi dile getirdiğiniz bu konuşma doğru zamanda kullanıldığında ateşleyici etki yapar.
Olumsuz etkileri: Takımın moralini düşürebilir.

Show your disappointment at the performance (Disappointing): Takıma memnuniyetsizliğini/hayal kırıklığını göster (Anlam ve etki olarak bir öncekiyle aynıdır).
Ne ifade eder: Memnuniyetsizliğinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek yada Normal
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Zayıf takımlara karşı deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Sergilenen oyundan memnuniyetsizliğinizi dile getirdiğiniz bu konuşma doğru zamanda kullanıldığında ateşleyici etki yapar. Öndeyken bile kullanılabilir.
Olumsuz etkileri: Takımın moralini düşürebilir.

Tell the players they can win this game! (You can win today / We can win this!): Oyunculara bu maçı kazanabileceklerini söyle.
Ne ifade eder: Takıma olan güveninizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Daha üstün oynarken
Genel moral durumu nasıl olmalı: Vasat yada Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Farketmez
Olumlu etkileri: Oyunculara sergiledikleri oyunu sürdürmeleri halinde kazanabilecekleri duygusunu aşılarsınız. Motivasyonu arttırabilir.
Olumsuz etkileri: Rehavete kapılmış oyuncularda ters etki yaratır (looking complacent)

Show encouragement to the team! (Encourage): Takıma güvenini göster (cesaretlendir).
Ne ifade eder: Takıma cesaret aşılar
Hangi durumlarda seçilebilir: 1 farkla yenikken yada çok güçlü bir rakibe karşı farklı yenikken
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Farketmez
Olumlu etkileri: Oyunculara güven ve cesaret aşılar, motivasyonu en çok yükselten konuşmadır.
Olumsuz etkileri: Yok

Sympathise with team: Takıma sempatini göster (Elinizden geleni yapmaya çalıştınız, fena değil anlamında).
Ne ifade eder: Rakip zaten sizden güçlü, emeğinize saygı duyuyorum
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Sizden çok daha güçlü rakiplere karşı
Olumlu etkileri: Diğer devre arası konuşması seçeneklerini beğenmediğinizde herhangi bir olumsuz etkisi olmayan bu seçeneği kullanabilirsiniz.
Olumsuz etkileri: Yok

Declare yourself pleased (Pleased): Takıma memnuniyetini belirt.
Ne ifade eder: Memnuniyetinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Morali arttırır.
Olumsuz etkileri: Motivasyonu düşürebilir, ikinci yarı performansında düşüş yaşanabilir.

Declaere yourself delighted (Delighted): Takıma çok memun kaldığını belirt.
Ne ifade eder: Sergilenen oyundan son derece memnun kaldığınızı
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Denk yada daha güçlü rakiplere karşı oynanan maçlarda
Olumlu etkileri: Morali arttırır.
Olumsuz etkileri: Motivasyonu düşürme ihtimali vardır ancak bu ihtimal bir önceki seçenekten daha düşüktür.

Tell the squad you are thrilled: Kadroya heyecanlandığını (çok çok memnun kaldığını) söyle.
Ne ifade eder: İnanılmaz memnun kaldığınızı
Hangi durumlarda seçilebilir: Takım muhteşem oynayıp harika bir sonuç aldığında
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Çok güçlü rakiplere karşı oynanan maçlarda
Olumlu etkileri: Morali arttırır.
Olumsuz etkileri: Gereksiz yere kullanıldığında motivasyonu düşürebilir.

Tell the team not to get complacent (Don’t get careless/Don’t let your performance drop): Takıma rehavete düşmemelerini söyle (Rehavete düşmeyin/Performansınızın düşmesine izin vermeyin).
Ne ifade eder: Uyarı
Hangi durumlarda seçilebilir: Öndeyken
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Zayıf rakiplere karşı deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Oyuncuların motivasyonlarını korumalarını yada arttırmalarını sağlayabilir. Önde olupta kötü oynadığınız maçlarda kullanmanız daha iyi olacaktır.
Olumsuz etkileri: Bazı oyuncuların morali düşebilir.

Tell the players to do this for the supporters!: Oyunculara taraftarlar için oynamalarını söyle.
Ne ifade eder: Taraftarlara layık olmaları beklentinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında
Olumlu etkileri: Seçilebilecek daha iyi bir seçenek olmadığında yada kararsız kaldığınızda olumsuz bir etkisi olmadığı için kullanabilirsiniz.
Olumsuz etkileri: Devre arası için pek ateşleyici bir konuşma değildir, daha çok maç öncesi için uygundur.

Tell the players to go out and enjoy the rest of the game: Oyunculara çıkıp maçın tadını çıkarmalarını söyle.
Ne ifade eder:
Hangi durumlarda seçilebilir:
Genel moral durumu nasıl olmalı:
Ne tür maçlarda kullanılmalı:
Olumlu etkileri:
Olumsuz etkileri:

Remind the players that the pressure is off and they have nothing to lose!: Oyunculara baskı olmadığını ve kaybedecek bir şey olmadığını hatırlat.
Ne ifade eder:
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Sizden çok daha güçlü rakiplere karşı
Olumlu etkileri: Oyuncular üzerindeki baskıyı azaltır, daha rahat oynamalarını sağlar.
Olumsuz etkileri: Yok

Walter Sakana
11.Ağustos.2010, 23:08
MAÇ SONU KONUŞMALARI:

Show your anger at the team (Angry): Takıma kızgınlığını göster
Ne ifade eder: Kızgınlığınızı
Hangi durumlarda seçilebilir: Yenildiğinizde
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Denk yada daha zayıf rakiplere karşı iç saha maçlarında / Çok zayıf rakiplere karşı deplasman maçlarında / Denk rakiplere karşı farklı yenilgi alınan deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Doğru zamanda kullanıldığında müthiş olumlu etkisi vardır. Oyuncular size hak verir, disiplin açısından size artı puanlar kazandırır.
Olumsuz etkileri: Yanlış zamanda kullanıldığında takım moralini bir hayli düşürebilir.

Show your disappointment at the performance (Disappointed/Not good enough): Oyundan memnuniyetsizliğini göster.
Ne ifade eder: Memnuniyetsizliğinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Berabere kaldığınızda yada Yenildiğinizde
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek yada Normal
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Sonuçtan ziyade oyundan memnun kalmadığınızda
Olumlu etkileri: Yok, sadece oyuncularınızın memnuniyetsizliğinizi anlamasını sağlar.
Olumsuz etkileri: Morali düşürebilir.

Sympathise with team (Sympathise):
Ne ifade eder: Rakip zaten sizden çok güçlüydü, normal sonuç
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Düşük yada Vasat
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Güçlü bir rakibe karşı yenildiğinizde
Olumlu etkileri: Morallerin düşmesini engelleyebilir.
Olumsuz etkileri: Yok

Tell the lads they have done well (Well done/Good result): Çocuklara iyi bir iş çıkarttıklarını söyle.
Ne ifade eder: Memnuniyetinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Berabere kaldığınızda yada Kazandığınızda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İyi sayılacak bir sonuç aldığınızda
Olumlu etkileri: Morali arttırır.
Olumsuz etkileri: Yok

Tell the squad you are delighted with the win (Delighted): Kadroya galibiyetten dolayı çok memnun kaldığını söyle.
Ne ifade eder: Memnuniyetinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Çok iyi bir sonuç aldığınızda / Takımın moralini yükseltmek istediğinizde
Olumlu etkileri: Morali arttırır.
Olumsuz etkileri: Yok

Tell the side it was a good effort (Good effort): Takıma iyi efor harcadıklarını/ellerinden geleni yaptıklarını söyle.
Ne ifade eder: Memnuniyetinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Yenildiğinizde
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Güçlü bir takıma karşı iyi mücadele edip kaybettiğinizde
Olumlu etkileri: Moralleri yükseltir.
Olumsuz etkileri: Yok

Let the team know they did well and it was a good result: Takımın iyi iş çıkarttığını ve iyi bir sonuç aldığını bilmesini sağla.
Ne ifade eder: Memnuniyetinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Berabere kaldığınızda yada Kazandığınızda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: 1-0 olsun bizim olsun türü galibiyetler aldığınızda / Güçlü bir rakibe karşı deplasmanda alınan beraberlikte
Olumlu etkileri: Moralleri yükseltir.
Olumsuz etkileri: Yok

Let the team know their performance was sensational! (Sensational!): Takımın sansasyonel bir performans sergilediğini bilmesini sağla.
Ne ifade eder: Muhteşem bir iş çıkarttıklarını düşündüğünüzü
Hangi durumlarda seçilebilir: Kazandığınızda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Kazanma şansınızın çok düşük olduğu bir maçta büyük bir takımı evire çevire yendiğinizde / Mükemmel bir oyunla farklı kazandığınızda
Olumlu etkileri: Moralleri yükseltir.
Olumsuz etkileri: Yok

Tell the squad you are elated with them: Takıma onlarla gurur duyduğunu söyle.
Ne ifade eder: Gurur duyduğunuzu
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Çok daha güçlü, büyük takımlara karşı
Olumlu etkileri: Moralleri yükseltir.
Olumsuz etkileri: Yok

Warn the team against complacency in the next match (Warn against complacency!): Takımı bir sonraki maçta rehavete düşmemeleri konusunda uyar.
Ne ifade eder: Uyarı
Hangi durumlarda seçilebilir: Kazandığınızda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Kötü oynayıp kazandığınızda / Bir sonraki maçta daha zorlu bir rakiple oynayacağınızda
Olumlu etkileri: Rehavete düşmeyi engelleyebilir.
Olumsuz etkileri: Moralleri düşürebilir.

Ask the squad why they can’t perform like this every match: Oyunculara neden her maçta bu maçtaki gibi performans sergileyemediklerini sor.
Ne ifade eder: Hep böyle oynamalarını istediğinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Kazandığınızda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Normal yada Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Üstüste kötü sonuçların ardından iyi bir oyunla kazandığınızda
Olumlu etkileri: Oyuncuların kendilerini toparlamalarını sağlayabilir.
Olumsuz etkileri: Moralleri düşürebilir.

Walter Sakana
11.Ağustos.2010, 23:09
OYUNCUYA ÖZEL KONUŞMALAR:

MAÇ ÖNCESİ:

Tell ….. that you have faith in his ability (You have faith): Oyuncuya yeteneğine (ona) güvendiğini söyle.
Ne ifade eder: Ona Güvendiğinizi
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne zaman kullanılmalı: Genç bir oyuncuysa / Yeni bir transferse / Bazı sebeplerden dolayı kendine güveni azalmışsa
Olumlu etkileri: Oyuncunun moral ve motivasyonunu arttırır.
Olumsuz etkileri: Yok

Tell ….. that you expect a performance from him today (Expect a performance): Oyuncuya ondan bugün iyi bir performans beklediğini söyle
Ne ifade eder: Ondan beklentinizi
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Yüksek yada Normal
Ne zaman kullanılmalı: Zayıf rakiplere karşı oynanan maçlarda takımın önemli oyuncularına / Bir süredir kötü oynayan bir as oyuncuya
Olumlu etkileri: Oyuncunun motivasyonunu arttırır.
Olumsuz etkileri: Oyuncunun motivasyonunu düşürebilir, korkarak oynamasına yol açabilir (playing nervously). Bu yüzden azim (determination) özelliği yüksek oyuncularda kullanılmalıdır.

Tell ….. that there is no pressure on him today (No pressure): Oyuncuya bugün üzerinde baskı hissetmemesini söyle
Ne ifade eder: Rahat oynamasını istediğinizi
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Düşük yada Normal
Ne zaman kullanılmalı: Genç bir oyuncuysa / Yeni bir transferse / Bazı sebeplerden dolayı kendine güveni azalmışsa
Olumlu etkileri: Oyuncu üzerindeki baskıyı hafifletir, daha rahat oynamasını sağlar.
Olumsuz etkileri: İyi motive olmuş bir oyuncunun motivasyonunu kaybetmesine yol açabilir.

Tell ….. that you expect him to pick up where he left off last time! (Pick where you left off!): Oyuncuya ondan son maçta kaldığı yerden devam etmesini beklediğini söyle
Ne ifade eder: Beklentinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Oyuncu bir önceki maçta iyi oynamışsa
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Normal yada Yüksek
Ne zaman kullanılmalı: Oyuncu bir önceki maçta çok iyi bir oyun ortaya koymuşsa yada maçın yıldızı seçilmişse.
Olumlu etkileri: Oyuncunun motivasyonunu arttırır.
Olumsuz etkileri: Bu konuşma genelde ya hiç etki etmez yada motivasyonu arttırır ancak oyuncu bazı sebeplerden dolayı mutsuzsa korkarak oynamasına (playing nervously) yol açabilir.

DEVRE ARASI:

Declare your anger at …..’s performance: Oyuncuya performansından dolayı kızgınlığını belirt
Ne ifade eder: Kızgınlığınızı
Hangi durumlarda seçilebilir: Oyuncu ilk yarıda kötü oynadıysa
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında oyuncu kötü oynuyorsa
Olumlu etkileri: Bir hayli ateşleyici, motivasyonu arttırıcı etki gösterebilir.
Olumsuz etkileri: Oyuncunun moralini bir hayli düşürebilir, daha da kötü oynamasına yol açabilir.

Tell ….. of your disappointment in his performance today: Oyuncuya performansından dolayı memnuniyetsizliğini söyle
Ne ifade eder: Memnuniyetsizliğinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne zaman kullanılmalı: Oyuncunun maç motivasyonu iyi değilse (maçı izlerken kontrol edebilirsiniz) / Takımın yıldız bir oyuncusunun daha iyi oynamasını istediğinizde
Olumlu etkileri: Doğru zamanda kullanıldığında oyuncu motivasyonunu arttırma açısından en etkili konuşmadır.
Olumsuz etkileri: Yanlış zamanda kullanıldığında oyuncunun moral ve motivasyonunu düşürebilir.

Tell ….. that you have faith in his ability: Oyuncuya yeteneğine (ona) güvendiğini söyle
Ne ifade eder: Ona güvendiğinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne zaman kullanılmalı: Oyuncu değişikliği yaptığınızda oyuna yeni giren oyuncu için / İlk yarıda aynı konuşmayı yaptığınız oyuncu iyi motive olmuşsa
Olumlu etkileri: Oyuncunun moral ve motivasyonunu arttırır.
Olumsuz etkileri: Yok

Tell ….. that you are pleased: Oyuncuya memnun kaldığını söyle
Ne ifade eder: Memnuniyetinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Farketmez (Düşük yada Vasatken daha etkili olabilir)
Ne zaman kullanılmalı: Oyuncu kötü de oynasa moralini yükseltmek istediğinizde / Oyuncunun performansından memnun kaldığınızda
Olumlu etkileri: Oyuncunun moralini yükseltir.
Olumsuz etkileri: Oyuncunun motivasyonu düşebilir.

Tell ….. you are delighted with him: Oyuncuya çok memnun kaldığını söyle
Ne ifade eder: Memnuniyetinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne zaman kullanılmalı: Oyuncu kötü de oynasa moralini yükseltmek istediğinizde / Oyuncunun performansından çok memnun kaldığınızda
Olumlu etkileri: Oyuncunun moralini yükseltir.
Olumsuz etkileri: Yok

Tell ….. that there is no pressure on him today: Oyuncuya bugün üzerinde baskı hissetmemesini söyle
Ne ifade eder: Rahat oynamasını istediğinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Düşük yada Vasat
Ne zaman kullanılmalı: Genç bir oyuncu yada yeni bir transfer ilk maçına çıkıyorsa / Çeşitli sebeplerden dolayı mutsuz, üzerinde baskı hisseden (uzun süre gol atamadığından dolayı vb…) bir oyuncuysa
Olumlu etkileri: Oyuncunun üzerindeki baskıyı azaltıp daha rahat oynamasını sağlayabilir.
Olumsuz etkileri: Yok

Tell ….. to go out there and prove a point!: Oyuncuya çıkıp kendini kanıtlamasını söyle
Ne ifade eder: Kızgınlığınızı, memnuniyetsizliğinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Oyuncu 6.4 – 5.9 arası bir puanla oynuyorsa.
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Normal yada Yüksek
Ne zaman kullanılmalı: Takımın maçlarının çoğunda forma giyen, azim özelliği düşük olmayan bir oyuncu kötü oynuyorsa
Olumlu etkileri: Oyuncunun motivasyonunu arttırır.
Olumsuz etkileri: Oyuncunun korkarak oynamasına yol açabilir (playing nervously)

You can make the difference!: Oyuncuya kendisinin farkı yaratabileceğini söyle
Ne ifade eder: Ona olan güveninizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Oyuncu oyuna sonradan girerken maç berabere devam ediyorsa yada yenikseniz (you have faith ile benzer anlamdadır).
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne zaman kullanılmalı: Maçın gidişatını değiştirebileceğine inandığınız bir oyuncuyu oyuna alırken.
Olumlu etkileri: Oyuncunun motivasyonunu arttırır.
Olumsuz etkileri: Oyuncunun korkarak oynamasına yol açabilir (playing nervously).

Walter Sakana
11.Ağustos.2010, 23:09
MAÇ SONU:

Declare your anger at …..’s performance: …..’nın performansına kızgınlığını belirt.
Ne ifade eder: Kızgınlığınızı
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne zaman kullanılmalı: Oyuncu çok kötü oynamışsa (5.9 yada daha düşük puan almışsa)
Olumlu etkileri: Yok
Olumsuz etkileri: Oyuncunun moralini düşürür.

Tell ….. of your disappointment in his performance today (Disappointing/Not good enough): …..’ya bugünkü performansından memnun kalmadığını söyle.
Ne ifade eder: Memnuniyetsizliğinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne zaman kullanılmalı: Oyuncunun performansından memnun kalmadığınızda (6.0 – 6.9 arası bir puan aldığında)
Olumlu etkileri: Yok
Olumsuz etkileri: Oyuncunun moralini düşürebilir.

Tell ….. that he did well (Pleased/Did well): …..’ya iyi iş çıkarttığını söyle (tebrik et)
Ne ifade eder: Tebrik ettiğinizi, memnun kaldığınızı
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne zaman kullanılmalı: Oyuncu iyi bir performans sergilediğinde (7.0 - 7.9 arası bir puan aldığında) / Oyuncunun moralini yükseltmek istediğinizde
Olumlu etkileri: Oyuncunun moralini yükseltir
Olumsuz etkileri: Yok

Tell ….. that you are delighted with his role in today’s/tonight’s win: Oyuncuya bugünkü galibiyete katkısından dolayı çok memnun kaldığını söyle
Ne ifade eder: Memnuniyetinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Oyuncunun moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne zaman kullanılmalı: Oyuncu çok iyi oynadığında (8 ve üzeri puan aldığında)
Olumlu etkileri: Oyuncunun moralini yükseltir.
Olumsuz etkileri: Yok


EK BİLGİLER: İlk başlarda her maç sonu asistanınızdan maç konuşmalarınızın etkisini (sonuçlarını) gösteren raporu isteyin (teamtalk feedback). Böylelikle bir süre yaptığınız maç konuşmalarının oyuncularınız üzerindeki etkisini gözlemleyin. Örneğin kızdığınızda hangi oyuncular olumsuz etkileniyor, hangileri olumlu etkileniyor bunları not alın. Oyuncuların daha çok hangi tür konuşmalarda daha iyi motive olduklarına dikkat edin. Kadronuz azim (determination) özelliği yüksek oyunculardan kuruluysa gerektiğinde oyuncularınıza kızmaktan çekinmeyin. Ancak işler kötü gidiyorsa ve genel moral durumu düşükse biraz daha yapıcı olmaya özen gösterin. Ve maç konuşmalarına karar verirken daha önce KİŞİLİK bölümünde paylaştığım bilgileri hep aklınızın bir köşesinde bulundurun.

Not: 2. kısımda kendi kariyerimden örnekler sunacağım.

vego
11.Ağustos.2010, 23:13
yok abi insanı sürüklüyor bir kariyerini görelim şu sitede be abi:)

Walter Sakana
11.Ağustos.2010, 23:17
sabırsızlıkla bekliyorum abi...

gerçekten arşivlik bilgiler aktarıyorsun ... devamını büyük sabırsızlıkla bekliyorum...

Faydalı oluyorsa ne mutlu bana, yazılar maalesef biraz uzun oluyor bu da okunabilirliği düşürüyor diye endişeleniyorum biraz.


Kendi kendime diyordum bu tarzı ve bilgileri bir yerden hatırlıyorum diye. Hull kariyeri diyince aklıma geldi :D Hissiz abimiz :) Gerçekten mükemmel rehber. Geçen sene banada çok yardımcı olmuştun . Hull kariyerinde her gün takip eder mesaj atardım :)

:) Tşkler kardeşim, dediğin şekilde yardımcı olabildiysem sevindim.


yok abi insanı sürüklüyor bir kariyerini görelim şu sitede be abi:)

Rehber ve kariyer aynı anda pek iyi bir fikir değil bence :D Şaka bir yana inşallah, fırsat bulabilirsem bende isterim de şuan pek mümkün değil.

KaRaBükLü KraL
11.Ağustos.2010, 23:21
Mükemmel oldu bu rehber:)Çok işime yarayabilecek bir bölüm:)Gerçi boş bi yer yok ama:)

Walter Sakana
11.Ağustos.2010, 23:24
Mükemmel oldu bu rehber:)Çok işime yarayabilecek bir bölüm:)Gerçi boş bi yer yok ama:)

Anlaşılır, okunabilir olmuş mu? Benim için o önemli. Eğer çok karışık diyorsanız daha farklı bir şekilde hazırlamaya çalışayım.

Zekirdek
12.Ağustos.2010, 00:00
Anlaşılır, okunabilir olmuş mu? Benim için o önemli. Eğer çok karışık diyorsanız daha farklı bir şekilde hazırlamaya çalışayım.

Ne karışığı abi sen içini ferah tut. Okumadığım tek cümlesi yok. Arkadaşlarında öyledir. Bulunmaz bir rehber çünkü.

BaGa TaRKaN
12.Ağustos.2010, 00:05
Ben Okuyamıyorum Hacı. Bir Zahmet Buraya Gelde Oku Bana:n: Bekliyorum Ona Göre:D

KaRaBükLü KraL
12.Ağustos.2010, 00:07
Anlaşılır, okunabilir olmuş mu? Benim için o önemli. Eğer çok karışık diyorsanız daha farklı bir şekilde hazırlamaya çalışayım.
Gayet okunabilir ve anlaşılır bence:)

ForCimbom
12.Ağustos.2010, 00:09
Faydalı oluyorsa ne mutlu bana, yazılar maalesef biraz uzun oluyor bu da okunabilirliği düşürüyor diye endişeleniyorum biraz.



:) Tşkler kardeşim, dediğin şekilde yardımcı olabildiysem sevindim.



Rehber ve kariyer aynı anda pek iyi bir fikir değil bence :D Şaka bir yana inşallah, fırsat bulabilirsem bende isterim de şuan pek mümkün değil.


Anlaşılır, okunabilir olmuş mu? Benim için o önemli. Eğer çok karışık diyorsanız daha farklı bir şekilde hazırlamaya çalışayım.


ağabey, gerçekten çok akıcı, düzenli ve güzel yazıyorsun... her cümleyi ayrı ayrı okuyorum ben açıkçası... şimdi şu yeni eklediğini okuyacağım... ellerine sağlık...

BaGa TaRKaN
12.Ağustos.2010, 00:09
Gayet okunabilir ve anlaşılır bence:)

Hadi Len Ordan Yağcı Seni:D Bilmiyorum Sanma Yağ Çektiğini:n: Yağcılarda İnecek Var:p :n::n::n:

Walter Sakana
12.Ağustos.2010, 00:16
Ortalığı karıştırma Mehmet :D Hem ben sana değil onlara yazıyorum rehberi :P

b7baris
12.Ağustos.2010, 04:26
Başınız sağolsun.

ForCimbom
16.Ağustos.2010, 19:08
devam edecek misiniz acaba?

saygılar...

Walter Sakana
16.Ağustos.2010, 19:29
Evet, devam edecek. Yarına yetiştirebilirsem birşeyler eklemeye çalışacağım.

DenizlispoR
16.Ağustos.2010, 19:36
Geceleri benle tavla oynar ama güncelleyemez cık cık cık :p .

Walter Sakana
16.Ağustos.2010, 19:50
Geceleri benle tavla oynar ama güncelleyemez cık cık cık :p .

O hatayı 1 kere yaptım :D

Walter Sakana
19.Ağustos.2010, 14:17
10.BÖLÜM: Maça Hazırlık ve Maça Giriş


Bir Maça Nasıl Hazırlanılır:Bir maç öncesi maçın önemine göre değişmekle beraber genelde 3 mesajla karşılaşırız. Bunlar; Personelimizin maç öncesi tavsiyeleri, Basın toplantısı (bazı maçlarda) ve Bahis oranlarıdır. Bir final maçında ise ek olarak klübün eski isimlerinin rakibin dikkat edilmesi gereken oyuncusuyla ilgili uyarıları da olabilir. Şimdi bu mesajlarda yer alan bilgileri nasıl değerlendireceğimize bakalım. Ayrıca rakip oyuncular ve teknik direktörler hakkında yorum yapma konusunu da ele alacağız.

Maç Öncesi Tavsiyeler (Pre-Match Advices):İlk sezonununuzun başlarında personeliniz rakipler hakkında henüz çok detaylı bilgiye sahip olmadığından maç öncesi tavsiyeleri genelde iki takımın oyuncularının teknik, güç, kondisyon vs… gibi konularda kıyaslanmasından ibaret olur. Zaman ilerledikçe ve personelinizin ligdeki diğer takımlar hakkında bilgisi arttıkça personeliniz size daha taktiksel tavsiyeler de sunmaya başlarlar. Örneğin rakibin hangi taktiksel dizilimlerde, hangi tempoda, hangi yayılımda oynayan takımlara karşı zorlandığı yada başarılı olduğu ve pres, markaj yada zayıf ayağına zorlama gibi önlemler alınması gereken oyuncuları gibi son derece faydalı olabilecek tavsiyelerde bulunurlar.

Şimdi personelinizin maç öncesi tavsiyelerinde karşılaşmanız muhtemel ifadeleri değerlendirelim:

Personelimizden maç öncesi tavsiyelerinde üç çeşit bilgi alabiliriz. Bunlar; Kıyaslamalar, Taktiksel Analizler ve Önlem Alınması Gereken Oyunculardır.

Kıyaslamalar: (Aşağıdaki listede yazılanların yanında Advantage (avantajı) ya da Disadvantage (dezavantajı) yazar. Örneğin Height Advantage ifadesi boy avantajı anlamına gelir.)
Determination (Azim): Azim konusunda avantajlı olan taraf maçta geriye düştüğü taktirde maçı çevirme açısından daha avantajlıdır. Bu konuda daha avantajlı olan tarafı belirtir.
Height (Boy): Hangi takımın daha uzun boy ortalamasına sahip olduğunu belirtir. Boy avantajı olan takım doğal olarak havadan oynadığı zaman rakibine üstünlük kurabilme şansına sahiptir.
Flair (Özel Yetenek): Hangi takımın özel yeteneği yüksek oyuncular açısından rakibinden daha üstün olduğunu belirtir.
Dribbling (Top Sürme): Hangi takımın top sürme özelliği yüksek oyuncular açısından daha üstün olduğunu belirtir.
Fitness (Kondisyon): Kondisyon açısından daha avantajlı olan takımı belirtir.
Technique (Teknik): Teknik açıdan daha üstün olan tarafı belirtir.
Strength (Güç): Fizik güç açısından daha üstün olan tarafı belirtir.
Aggression (Agresiflik): Topu kazanma hırsı açısından daha agresif takımı belirtir.
Speed (Hız): Hız açısından daha üstün olan tarafı belirtir.
Touch (İlk Dokunuş): Topu ilk kontrol etme yönü daha iyi olan takımı belirtir.
Passing (Pas): Pas özelliği açısından daha üstün olan tarafı belirtir.

Bu konuda şöyle bir tablo hazırladım:

http://img299.imageshack.us/img299/6519/preadv1.jpg

Taktiksel Analizler:
Tempo Analysis (Tempo analizi): Rakip takımın hangi tempoda (hızlı, normal yada yavaş) oynayan takımlara karşı daha başarılı olduğunu ya da zorlandığını belirtir.
Defensive Line Analysis (Defansif hat analizi): Rakip takımın defans hattını nerede (ileride, normal yada geride) kuran takımlara karşıdaha başarılı olduğunu ya da zorlandığını belirtir.
Width Analysis (Yayılım genişliği analizi): Rakip takımın sahaya nasıl (geniş, normal yada yakın) yayılan takımlara karşı daha başarılı olduğunu ya da zorlandığını belirtir.
Formation Analysis (Dizilim analizi): Rakip takımın hangi dizilimlerde (örn: 4-5-1) oynayan takımlara karşı daha başarılı olduğunu ya da zorlandığını belirtir.

Önlem Alınması Gereken Oyuncular (Rakip Takım Ayarları (Opponent Instructions) Tavsiyeleridir):
Closing Down (Pres): Rakibin hangi oyuncusuna sürekli pres yapmamızın faydalı olacağını belirtir.
Marking (Markaj): Rakibin hangi oyuncusunu sürekli markaj altında tutmamızın faydalı olacağını belirtir.
Tackling (Top kapma): Rakibin hangi oyuncusuna sert top kapma müdahalesi yapmamız gerektiğini belirtir.
Show Onto Foot (Zayıf ayağına zorlama): Rakibin hangi oyuncusunu zayıf ayağını kullanmaya zorlamamız gerektiğini belirtir.
Tehlikeli Oyuncu (Danger Man): Rakibin en etkili olduğu düşünülen oyuncusuyla ilgili medyaya açıklama yapmamızın faydalı olacağını belirtir.


Maç öncesi tavsiyelerinde bize tavsiyede bulunan personelimizin Taktiksel Bilgi (Tactical Knowledge) özelliğine de dikkat etmeliyiz. Çünkü maç öncesi tavsiyelerindeki tüm bilgiler Taktiksel (Tactical) kategorisindedir.

Bunun dışında personelimizle biraraya geldiğimiz ve maçlarla ilgili olmayan diğer tavsiye toplantılarında diğer kategorilerden bilgiler alırız. Bu kategoriler ve ilgili özellikler:

Man Management (Adam yönetimi): Man Management (Adam Yönetimi)
Recruiment (İhtiyaç): Judging Player Ability (Oyuncu Yeteneği Yargılama), Judging Player Potential (Oyuncu Potansiyeli Yargılama)
Squad Management (Kadro yönetimi): Mental
Tactical (Taktiksel): Tactical Knowledge (Taktiksel Bilgi)
Training (Antrenman): Attacking, Defending, Fitness, Goalkeepers, Mental, Tactical yada Technical özelliklerinden birisi.
Youth Development (Genç oyuncu gelişimi): Working With Youngsters (Gençlerle Çalışma)


Basın Toplantısı (Press Conference):Bildiğiniz gibi bazı maçlardan önce basın toplantısı düzenlenir ve bu toplantıya ister katılırsınız ister asistanınızı yollarsınız. Ben genelde katılmayı tercih ediyorum. Eğer sizde bu basın toplantılarına genelde katılıyorsanız özellikle aşağıda yazacağım sorulara yanıt verirken dikkat edin (maç öncesi, maçla ilgili basın toplantılarında çıkan sorulardan derlenmiştir).

…. How will you approach this game?: Oyuncularınızın olumlu yada olumsuz tepki verdikleri bir sorudur. Maça hangi mantaliteyle çıkacağımızın sorulduğu bu soruya genel olarak; kendi sahamızda oynuyorsak “ofansif oynayacağız”, deplasmanda ise “defansif oynayacağız” yanıtları vermek iyi bir seçimdir ve oyuncular genelde olumlu tepki verirler. Ancak çok zayıf yada çok güçlü takımlar karşısında iç sahada da olsa deplasmanda da olsa daha mantıklı olan cevabı vermek lazım.

How would you describe your relationship with ….. ….. currently?: Rakip takım teknik direktörüyle ilişkimizin nasıl olduğu soruluyor. Bu soru da oyuncularımızın olumlu yada olumsuz tepki verdikleri sorulardan biridir. Genelde “birbirimizi iyi anladığımızı hissediyorum (I feel we have a good understanding)” yanıtına oyuncular olumlu tepki verirler. Mümkün olduğunca “Birbirimizin yolundan uzak durmaya çalışıyoruz” gibi alt sıradaki 2 seçenekten uzak durun. Gerçekten iyi anlaştığınız biriyse (mesela favori kişileri arasındaysanız) en üstteki seçeneği de seçebilirsiniz. Ortadaki “Bunun sizi ilgilendirdiğini düşünmüyorum” yada yorum yok seçeneklerini kullanıp kullanmamakta size kalmış. Bu iki seçeneğin oyuncular üzerinde herhangi bir etkisi yok.

…… …… has been pinpointed as a possible threat to the ….. defence in the forthcoming match. Do you agree with that assesment?: Bu soruda ise rakibin X oyuncusunun defansımız için bir tehlike olarak gösterildiği belirtiliyor ve buna katılıp katılmadığımız soruluyor. Burada vereceğimiz cevaba göre bu sorunun ardından ek bir soru daha gelir. Üstten 2. cevap seçeneğini seçerseniz bu oyuncuyu hangi oyuncunuzla durduracağınız sorusu gelir. Eğer en alttaki cevap seçeneğini seçerseniz “peki o zaman asıl tehlike olarak hangi oyuncuyu görüyorsunuz?” sorusu gelir (genelde). En alttaki 2 seçenekten birini seçmeniz durumunda basın toplantısının ardından adı geçen rakip oyuncunun cevabınızdan mutsuz olduğu tarzında bir mesaj alabilirsiniz.

Eğer adı geçen oyuncu size görede rakibin en tehlikeli olabilecek oyuncusuysa üstten ikinci seçenek olan “buna katıldığımı söylemem adil olacaktır” yanıtını verin. Ve bu sorunun ardından gelecek olan soruya yanıt vermeden önce rakip oyuncunun hangi mevkide oynadığını kontrol edin (profiline girdikten sonra pozisyonlar (positions) kısmına geçerek sol altta klübünde çıktığı maçlarda en çok hangi mevkide oynadığına bakın). Şimdi gelecek soruya vereceğiniz yanıt özellikle seçeceğiniz oyuncunuzun moral ve motivasyonunu etkileyecektir. O yüzden doğru bir seçim yapmalısınız. “hangi oyuncunuzla durduracaksınız” sorusunu genelde oynadığı mevkinin karşısında görev alacak olan oyuncunuzu seçerek yanıtlayın. Ancak bu seçtiğiniz oyuncunuzun azim (determination) özelliği düşükse o oyuncunuzu seçmeyin. Bu durumda defanstaki en iyi oyuncunuzu seçmek daha akıllıca olacaktır ve buna diğer oyuncularınız da olumlu tepki verirler. Eğer yanlış bir oyuncu tercihi yaparsanız o oyuncunuzun morali düşecek ve maçta korkarak oynayacaktır. Bu yüzden seçeceğiniz oyuncunun mevkisinde takım arkadaşları tarafından da en iyi oyuncu olarak görülmesine dikkat edin.

Bahis Oranları:Bahis oranları çok şey ifade etmese de maç öncesi konuşmalarımıza karar verirken göz önünde bulundurmamız gereken bir etkendir.

İç Saha:
Bahisler açık ara sizden yana: Galibiyet bekliyorum, Sonuç gelecek tarzı konuşmalar.
Bahisler az farkla sizden yana: Taraftarlar için oynayın, Kazanabilirsiniz tarzı konuşmalar.
Bahisler eşit: Taraftarlar için oynayın, Kazanabilirsiniz, İyi şanslar tarzı konuşmalar.
Bahisler az farkla rakipten yana: Taraftarlar için oynayın, Kazanabilirsiniz, İyi şanslar tarzı konuşmalar.
Bahisler açık ara rakipten yana: Baskı yok, İyi şanslar tarzı konuşmalar.
Derbi Maçı: Taraftarlar için oynayın tarzı bir konuşma.

Dış Saha:
Bahisler açık ara sizden yana: Galibiyet bekliyorum, Sonuç gelecek, Kazanabilirsiniz tarzı konuşmalar.
Bahisler az farkla sizden yana: Kazanabilirsiniz tarzı konuşmalar.
Bahisler eşit: Kazanabilirsiniz, İyi şanslar tarzı konuşmalar.
Bahisler az farkla rakipten yana: Kazanabilirsiniz, İyi şanslar, Baskı yok tarzı konuşmalar.
Bahisler açık ara rakipten yana: Baskı yok, İyi şanslar tarzı konuşmalar.
Derbi Maçı: Kazanabilirsiniz, İyi Şanslar, Taraftarlar için tarzı konuşmalar.

Walter Sakana
19.Ağustos.2010, 14:37
Rakip Teknik Direktör ve/veya Oyuncular Hakkında Yorumlar (Manager/Player Interaction):Bir maçtan önce dilersek rakip teknik direktör yada oyuncularla ilgili çeşitli açıklamalar yapabiliyoruz. Bu açıklamalar genelde her iki takım oyuncularının da maç motivasyonunu olumlu yada olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla bazen oyuncuları motive edeceğiz derken yanlış bir açıklamayla tam tersi etki yaratabiliriz, bu yüzden doğru hareket etmek gerekiyor.

Teknik Direktör Etkileşimi:
Rakip teknik direktörle ilgili açıklamada bulunurken saygılı, olumlu, olumsuz, akıl oyunları, tarafsız yorumlar gibi seçeneklerimiz oluyor. Bu seçeneklerin bazen sadece birkaçı seçilebilir oluyor, maçın önemi ve atmosferine göre seçeneklerin sayısında değişkenlikler olabiliyor.

Saygılı (Respectfull): Rakip teknik direktöre olan saygınızı ifade etmek istediğinizde bu başlık altındaki seçeneklerden birini kullanırsınız. Eğer sıradan, alakasız bir teknik direktör hakkında bu tür bir yorumda bulunursanız oyuncularınız olumsuz tepki gösterir. O yüzden bu seçenekleri sadece Alex Ferguson, Marcello Lippi gibi efsaneleşmiş teknik direktörler hakkında yorum yapacağınız zaman kullanın.

Akıl Oyunları (Mind-Games): Akıl oyunları başlığındaki seçimler sadece derbi kategorisindeki maçlar öncesinde çıkar. Oyuncularınızı olumlu yönde motive eder, olumsuz bir etkisi yoktur ancak diğer yandan rakip oyuncuları da hırslandırma etkisi vardır. Bu tür açıklamaları bunu gözönüne alarak yapmalısınız. Takımızın mental yönden eksikse akıl oyunlarına girmekten kaçının. Takımızın genel olarak azimli (determined) oyunculardan kuruluysa da akıl oyunları fırsatını sakın kaçırmayın. Bu tür yorumların olumsuz yanlarından biri ise o takımdan bir oyuncu almak istediğinizde teklifinizin reddedilmesi yada yüksek paralar istenmesi oluyor.

Olumsuz (Negative): Olumsuz yorumlar size genelde adı gibi olumsuz dönüşler yapıyor. Ya oyuncularınız olumsuz etkileniyor yada rakip oyuncular hırslanıyor. Oyuncularınız yaptığınızın profesyonelce olmadığını düşünebiliyorlar. Çok nadiren oyuncularınız yorumunuzu beğeniyor yada rakip oyuncular üzerinde size avantaj sağlayan etkiler yapıyor. Siz genede mümkün mertebe bu tür yorumlardan kaçının. Ayrıca bu tür yorumlar sonrası rakip teknik direktörle bir anlamda düşman oluyorsunuz ve o takımdan bir oyuncu almak istediğinizde teklifinizi ya kabul etmiyorlar yada çok yüksek paralar istiyorlar.

Tarafsız (Neutral): Olumlu yada olumsuz kategorisine girmeyen yorumlardır.

Olumlu (Positive): Rakip teknik direktörü övmek istediğinizde bu başlık altındaki seçeneklere yönelebilirsiniz. Öncelikle rakip teknik direktörü niye öveyim ki diye düşünmeyin. Bu size bazı avantajlar getirebiliyor. Oyuncularınız bazen bu tür yorumlarınızı gereksiz buluyor ve rakipleri övmemenizi istiyor belki ama diğer yandan bu tür yorumlar rakip teknik direktörle iyi ilişkiler kurmanızı sağlıyor ve bu durum da size o takımdan bir oyuncu transfer etmek istediğinizde bir avantaj sağlıyor. Hatta kimi zaman rakip teknik direktörün “iyi ilişkilerimizden dolayı teklifi kabul ettik” tarzı bir mesajıyla oyuncuyu beklediğinizden daha ucuza alabiliyorsunuz.

Not: Ben genelde olumlu yorumları tercih ediyorum ancak akıl oyunları seçilebilir ise genelde kurduğum kadrolar azimli oyunculardan kurulu olduğundan o zaman o yönde bir yorumda bulunuyorum.

Oyuncu Etkileşimi:
Teknik direktörler dışında rakibin en tehlikeli yada en zayıf halkası olduğunu düşündüğümüz oyuncular hakkında da açıklamalar yapabiliyoruz. Burada önemli olan rakip kadroyu iyi inceleyip medyanın ve oyuncularınızın da sizinle aynı şekilde düşüneceği isimleri seçmektir. Yapabileceğiniz yorumlar şunlardır:

En tehlikeli oyuncusu yorumları: Genelde ofansif görev yapan oyuncular için kullanılır.
Indicate to the press that your team will have to stop X (Oyuncu adı) in order to gain anything from your next match: Maçtan iyi bir sonuç çıkartabilmek için X oyuncunun mutlaka durdurulması gerektiğini söylersiniz. Bu açıklamayı sadece çok formda ve C.Ronaldo, David Villa, Messi, Fabregas vs… gibi üst düzey yıldızlar için yapın. Tabi illa dünya yıldızı olması gerekmiyor, örneğin Süperligde Alex, Arda gibi isimler içinde bu tür bir açıklama yapabilirsiniz. Anlatmak istediğim adı geçen oyuncu takımı ve o lig için çok üst düzey ve çok formda bir isim olmalı. BU OYUNCUYU MUTLAKA DURDURMALIYIZ anlamına gelir.
State to the press that you consider X (Oyuncu adı) to be Y’s (Rakip takım adı) main threat in the next match: Rakibin en tehlikeli oyuncusunun X olduğunu söylersiniz. Rakibin en etkili ismi olarak gördüğünüz oyuncu için bu açıklamayı kullanabilirsiniz. Örneğin Atletic Bilbao’ya karşı oynarken Llorente yada Muniain için veya Ankaragücü’ne karşı oynarken Vittek için bu tür bir açıklamada bulunabilirsiniz. BU OYUNCU RAKİBİN EN ETKİLİ OYUNCUSU, ÖNLEM ALMALIYIZ anlamına gelir.
Tell the press that you see X (Oyuncu adı) as a possible threat in the next match: Rakibin muhtemel tehlikeli oyuncusunun X olduğunu söylersiniz. Rakibin en tehlikelisi olarak gördüğünüz ancak yıldız kategorisinde olmayan bir oyuncusu için böyle bir açıklama yapabilirsiniz. Örneğin Manisaspor’a karşı oynarken Isaac için. BU OYUNCUYA DİKKAT ETMELİYİZ anlamına gelir.

En zayıf halkası yorumları: Genelde defansif görev yapan oyuncular için kullanılır.
Indicate to the press that your team is looking at targeting X (oyuncu adı) in your next match: X adlı oyuncunun çok yetersiz olduğunu ve onun üzerine oynayacağınızı açıklarsınız. Mesela rakibin eksiklerden dolayı mecburen kadroya aldığı çok düşük profile sahip, moralsiz ve azim özelliği düşük bir oyuncusu varsa bu açıklamayla onu baskı altına alır ve maçta tel tel dökülmesini sağlarsınız.
State to the press that you consider X (oyuncu adı) to be Y’s (rakip takım adı) weakest link in the next match: Rakip takımın en zayıf halkasının X adlı oyuncu olduğunu söylersiniz. Gene moralsiz ve azim özelliği düşük bir oyuncu ise o oyuncunun maçta korkarak oynamasını (playing nervously) sağlayabilirsiniz.
Tell the press that you think X (oyuncu adı) could be a weak link in the next match: X adlı oyuncunun rakibin en zayıf halkası olabileceğini düşündüğünüzü açıklarsınız. Bunu daha çok rakibin çok kötü profile sahip olmayan ancak kendi takımının ilk 11’indeki en kötüsü olduğunu düşündüğünüz oyuncular için kullanın.

Şimdi bu yorumları yaparken dikkat etmemiz gereken şeylere değinelim. Öncelikle bunu çok söyledim ama tekrar hatırlatayım; hakkında yorum yapacağınız oyuncunun azim (determination) özelliğinin yüksek olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer bu özelliği yüksekse o oyuncu açıklamanız sonrası maça iyi motive olur. Bu, “mutlaka durdurulmalı” dışındaki bütün açıklamalar için geçerli. “Mutlaka durdurulmalı” açıklamasını ise o oyuncu takımının en önemli yıldızı olmasının yanısıra çok yüksek bir form grafiği gösteriyorsa o zaman kullanmalısınız. Bu açıklamanız belki o oyuncunun motivasyonunu arttırabilir ancak kendi oyuncularınız üzerindeki olumlu etkisi çok daha fazladır. Bu tür bir açıklamanızın ardından “medya da bu görüşünüze katılıyor” tarzı bir mesaj alırsanız doğru bir açıklama yapmışsınız demektir. Kendi oyuncularınızın profil bölümüne bakıp açıklamanız hakkında ne düşündüklerini kontrol edin.

Zayıf halka açıklamalarını yapmadan önceyse hakkında yorum yapacağınız oyuncu oynamadığı taktirde yerine oynayabilecek oyuncuları kontrol edin. Eğer yerine oynayabilecek oyuncular kendisinden daha iyi görünüyorsa o zaman bu tür bir açıklamadan kaçının. Çünkü zayıf halka açıklamanız etkili olursa rakip teknik direktör o oyuncuyu oynatmıyor ve yerine başkasını oynatıyor. Buna ek olarak zayıf halka açıklamasını gene azim özelliği yüksek olmayan ve özellikle de düşük olan oyuncular için yapın.

Şimdi ilk örnek olarak Getafe kariyerimde At.Bilbao maçı öncesinde Fernando Llorente’nin mutlaka durdurulması gerektiği yönündeki açıklamama ait ekran görüntülerini paylaşıyorum:


Bu oyuncu müthiş formdaydı ve oyuncularımın onu durdurmamız gerektiğini anlamasını istiyordum:
http://img225.imageshack.us/img225/1893/dangerman1.jpg

Mutlaka Durdurulmalı açıklaması oyuncunun formu, kalitesi ve kendi takımının en büyük yıldızı olması sebebiyle en uygunuydu:
http://img834.imageshack.us/img834/7718/dangerman2.jpg

Nitekim medya da benimle aynı görüşteydi:
http://img231.imageshack.us/img231/6465/dangerman3.jpg

Llorente'nin açıklamam sonrası "Getafe için bir tehlike olabileceğini hissettiği" yönündeki düşüncesini gördüm:
http://img155.imageshack.us/img155/1306/dangerman4.jpg

Oyuncularımdan Pedro Leon doğru bir teşhiste bulunmamdan dolayı memnun oldu:
http://img43.imageshack.us/img43/4913/dangerman5.jpg

Soldado 'da Leon gibi düşünüyordu:
http://img827.imageshack.us/img827/7500/dangerman6.jpg

Diğer yandan Albin'in tepkisi olumsuz oldu. Rakip oyunculara değilde takımımın nasıl oynayacağına odaklanmamın daha doğru olacağını düşünüyordu:
http://img13.imageshack.us/img13/3885/dangerman7.jpg

Aslında etkileşim açısından istediğim sonucu aldım ancak Llorente gene golünü attı. Deplasmandaki bu maç 2-2 sonuçlandı.

İkinci örnek olarak ise gene Getafe kariyerimde Malaga maçı öncesinde rakip kaleci Munua hakkındaki en zayıf halka açıklamamla ilgili ekran görüntülerini paylaşıyorum:

Azim özelliği düşük olduğundan Munua'yı baskı altına almayı amaçladım. Moraline dikkat:
http://img714.imageshack.us/img714/3439/weakestlink.jpg

Kendini kanıtlamış bir kaleci olduğundan ortadaki seçenek daha uygun gibiydi:
http://img690.imageshack.us/img690/8014/weakestlink2.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/4386/weakestlink3.jpg

Medya bu açıklamama da katıldı:
http://img294.imageshack.us/img294/788/weakestlink4.jpg

Açıklamam sonrası Munua takımını yakmayacağını umuyordu :) :
http://img155.imageshack.us/img155/1777/weakestlink5.jpg

Oyuncunun moraline dikkat:
http://img245.imageshack.us/img245/7976/weakestlink6.jpg

Soldado bu kez takımımın oyununa odaklanmamın daha doğru olacağını düşündü:
http://img15.imageshack.us/img15/2038/weakestlink7.jpg

Bu etkileşimden de istediğim sonucu aldım ancak gene deplasmanda oynanan bu maç 0-0 sonuçlandı. Rakip kaleye pek şut çekemedik o yüzden Munua'nın performansını değerlendirmek zor.

Walter Sakana
19.Ağustos.2010, 14:42
Maça Giriş:Bir maça başlarken ilk olarak Önbakış (Preview) ekranıyla karşılaşırız. Burada maçla ilgili hava durumu, son 3 maçlarda alınan sonuçlar, en golcüler vs… gibi ön bilgileri alırız. Bu bilgilerden bazıları oldukça işimize yarayabilecek bilgilerdir. Şimdi hangi bilgilere dikkat etmemiz gerektiğine değinelim:

1-Ön Bakış Ekranı (Preview):

Hakem (Referee): Karşılaşmayı yönetecek hakemin kim olduğunu belirtir. Hemen burada yazan isime tıklayıp hakemin profilini incelememiz gerekir. Hakemin profiline baktığımızda yönettiği maçları ve toplamda kaç maça çıkıp kaç sarı ve kırmızı kart gösterdiği, kaç penaltı kararı verdiği gibi detayları görürüz. Taktik ayarlarımızdan top kapma talimatımızı sert mi yoksa dikkatli mi yapmamız gerektiğine karar verirken işte bu detayları göz önünde bulundurmalıyız. Eğer çok kart göstermiş, sert bir hakemse top kapma ayarımızı kesinlikle “daha dikkatli (more cautious)” yapmalıyız. Kendi sahamızda oynuyorsak ve hakemde ev sahibi takımlar lehine birçok penaltı kararına imza atmış bir isimse o zaman maçta “ceza sahası içine oyna (work ball into box)” kenar komutunu kullanarak topu sık sık rakip ceza alanı içerisine taşımaya çalışarak hakemin bu eğiliminden faydalanmayı hedefleyebiliriz. Maçı yönetecek hakemin profilini incelemeyi atlamamanızı öneriyorum, zaten belirli bir süre sonra hakemlerin isimlerini ve sertliklerini ezberliyorsunuz ve her defasında profillerini incelemenize gerek kalmıyor. Örneğin ben İspanya’da Mejuto Gonzales’in çok sarı kart gösteren bir hakem olduğunu, Türk hakemlerden Cüneyt Çakır’ın aynı şekilde çok kolay sarı ve kırmızı kart çıkardığını artık çok iyi biliyorum.
Hava ve Saha Durumu (Weather Forecast): Dikkat etmemiz gerek bir başka detay ise hava ve saha şartlarıdır. Burada yazan bilgiler bize yerden mi yoksa havadan mı oynamamız gerektiği konusunda ipucu verir. Çamurlu bir sahada yerden, kısa paslarla oynamak akıllıca olmayacağı gibi rüzgarlı bir havada havadan, uzun toplarla oynamakta yanlış bir seçim olacaktır. Ayrıca bazen tempo ve pres konularında karar verirken de buradaki bilgilerden faydalanabiliriz. Hava ve saha şartlarını belirtmek için karşımıza çıkabilecek ifadeleri inceleyelim:Precipitation (Yağışlı Hava ve Saha Şartları):
Dry (kuru): İstediğimiz şekilde oynamakta en özgür olduğumuz saha şartıdır.
Wet (ıslak): Islak zeminli saha şartını ifade eder.
Drizzle (çiselemek): Ahmak ıslatan da denilen çiseleyerek yağan yağmurlu hava şartıdır. Zemin kaygan olur, top yere değdiğinde hız kazanır. Uzaktan şutlar ideal bir seçim olacaktır.
Shower (sağanak): Sağanak yağış altında oynanacağını ifade eder. Bu durumda saha yeryer çamurlu olabilir, top sağlanıp kalabilir. Havadan oynamakta fayda var.
Down Pour (sağanak): Gene sağanak yağışı ifade eden bir terim ancak sıralamaya göre en şiddetli yağışı ifade etmesi lazım. Ki buda balçıklı saha anlamına gelir. Havadan oynamak şarttır.

Wind (Rüzgarlı Hava Şartları):
Calm (durgun): Rüzgarsız, sakin havaları ifade eder. İstediğiniz gibi oynayabilirsiniz (paslaşma açısından).
Breezy (esintili): Hafif esintili hava şartlarını ifade eder. Topun gidişatını çok fazla etkilemez, daha yerden paslar yada karışık pas seçimi tercih edilebilir.
Gusty (ani rüzgarlı): Aniden şiddetli rüzgar çıkabileceğini belirtir. Yani rüzgar durumu değişkendir, bir eser bir durur.
Strong (güçlü): Güçlü esen rüzgar anlamındadır. Topun gidişatını bir hayli etkiler, yerden oynamak gerekir.
Gale (fırtına): Çok sert, şiddetli rüzgarları ifade eder. Topun yönüne en çok etki eden hava şartıdır, futbol oynamayı bir hayli zorlaştırır. Gene yerden oynamakta fayda var.

Temperature (Sıcaklık Durumunu Belirten İfadeler):
Freezing (dondurucu): En soğuk havaları ifade eder. Oyuncularınız ısınmak için deli gibi koşabilirler :D
Cold (soğuk): Havanın soğuk olduğunu belirtir. Rahatça pres yapıp yüksek tempoda oynayabilirsiniz (size kalmış).
Mild (yumuşak): Ilık bir hava olduğunu ifade eder. Pres yaptırmayı düşünüyorsanız en ideal hava şartlarından biridir.
Fine (iyi): Hava sıcaklığının iyi olduğunu ifade eder. Saha da kuruysa futbol için mükemmel şartlar oluşur. Pres ve tempo açısından özgürsünüzdür, istediğiniz ayarı yapabilirsiniz.
Warm (hararetli): Sıcak havaları ifade eder. Pres ve tempoyu birazcık düşürmek faydalı olacaktır.
Hot (sıcak): Üsttekinden biraz daha sıcak, terleten hava sıcaklıklarını ifade eder. Düşük tempoda oynamak ve pek fazla pres yapmamak gerekir.
Very Hot (çok sıcak): Oldukça sıcak havaları ifade eder. Tempo ve pres açısından mümkün olan en düşük ayarları kullanmanın vakti gelmiştir.

Son Maçlar ve Golcüler (Fikstures / Goalscorers): Önbakış ekranında hakem ve hava şartlarının ardından rakibimizin son 3 maçta aldığı sonuçları da incelemeliyiz. Bu, bize form durumlarıyla ilgili ipucu verir. Maç konuşmamızı yaparken ve ofansif yada defansif oynamaya karar verirken rakibin form durumunu da göz önünde bulundurmamız faydalı olacaktır. Nedenine gelince; Bazen çok zayıf olduğunu düşündüğünüz, alt sıralardan bir takımla karşılaşırsınız ve nasıl olsa kazanırım deyip maça ofansif bir anlayış ve yedek oyuncularla çıkarsınız. Ancak rakibiniz ligdeki konumunun aksine oldukça formdadır ve hiç ummadığınız bir rakiple karşılaşıp ummadığınız puan kayıpları yaşarsınız. İşte bu gibi bir durumla karşılaşmamak için rakibin son maçlarda aldığı sonuçlara dikkat etmekte fayda var. Bunun dışında, hemen altında en çok gol atan 3 oyuncularını da görebiliriz. Böylece dikkat etmemiz yada özel önlem almamız gereken isimleri buradan belirleyebiliriz.2-Kadro Seçimi:
Kadro seçimimizi yaparken genellikle en iyi oyuncularımızdan kurulu ilk 11 tercih ederiz. Ancak oyuncuların form ve moral durumlarını da göz ardı etmemeliyiz. Bir oyuncu ne kadar yetenekli, yıldız bir oyuncu olursa olsun eğer morali düşükse bu yüksek ihtimalle maç konsantrasyonunu ve performansını da etkileyecektir. Bunun yanısıra formsuz bir oyuncuyu ilk 11’e almaktan ziyade oyuna yedek başlatıp sonradan oyuna dahil etmek çok daha faydalı olacaktır. İlk 11’inizi seçerken bu tür detaylara dikkat etmenizi ve kadronuzu mümkün mertebe moral durumu en yüksek oyunculardan kurmanızı öneririm.

İlk 11’ler ve Dizilimler (Line Ups):
Kadromuzu seçtikten sonra her iki takımın ilk 11’lerini ve sahaya yayılımlarını gösteren ekranla karşılaşırız. Bu ekranda rakibimizin dizilimini inceleyip en zayıf ve en güçlü bölgelerini belirlememiz faydalı olacaktır. Örneğin rakibimiz 4-2-3-1 düzeniyle sahaya çıkmışsa defansif olarak baktığımızda Amr, Aml ve Amc bölgesindeki oyuncularına dikkat etmeliyiz. Ofansif olarak baktığımızda ise en zayıf bölgelerinin Dmc bölgesi olduğunu ve Amc’ye bir oyuncu çekerek bu bölgedeki zayıflıklarından faydalanmayı düşünebiliriz.

Walter Sakana
19.Ağustos.2010, 14:43
3-Rakip Takım Ayarları (Opponent Instructions):
Rakip takım ayarları halen birçok Fm oyuncusu tarafından pek kullanılmıyor. Nedeni ise bu konuda yeterli bilgiye sahip olunmaması. Ancak doğru talimatlar verildiğinde birçok maçta size büyük avantaj sağlayabilecek bir konudur. Başlı başına ve çok detaylı bir konu olduğundan şimdilik kısaca değineceğim.

Talimatlar:
Tight Marking (sıkı markaj): Oyuncuyu nasıl marke edeceğimizi belirtir. Her Zaman (Always), Boş Bırak (Loose Marking) ve Özel Bir Talimat Yok (No Specific Instructions) olmak üzere 3 seçeneğimiz vardır.
Closing Down (pres): Oyuncuya ne derece pres yapacağımızı belirtir. Her Zaman (Always), Asla (Never) ve Özel Bir Talimat Yok (No Specific Instructions) olmak üzere 3 seçeneğimiz vardır.
Tackling (top kapma): Oyuncudan top kapma müdahalelerimizin sertlik derecesini belirtir. Sert (Hard), Yumuşak (Easy) ve Özel Bir Talimat Yok (No Specific Instructions) olmak üzere 3 seçeneğimiz vardır.
Show Onto Foot (ayağına zorlama): Oyuncuyu hangi ayağını kullanmaya zorlayacağımızı belirtir. Sağ Ayağına (Right Foot), Sol Ayağına (Left Foot), Zayıf Ayağına (Weaker Foot) ve Özel Bir Ayar Yok (No Specific Instructions) olmak üzere 4 seçeneğimiz vardır.

Şimdi bu talimatları ne zaman, nasıl ve hangi oyunculara kullanmamız gerektiğine bakalım:

Sıkı Markaj:
Rakibin etkili forvet oyuncusu ve hızı çok yüksek değil: Her Zaman
Rakibin etkili forvet oyuncusu ve çok hızlı: Ayar Yok
Rakibin etkili kanat oyuncusu ve hızı çok yüksek değil: Her Zaman veya Ayar Yok
Rakibin etkili kanat oyuncusu ve çok hızlı: Boş Bırak veya Ayar Yok
Rakibin etkili Amc oyuncusu: Her Zaman
Rakibin etkili orta saha oyuncusu (ofansif) veya oyun kurucusu: Her Zaman
Rakip çift forvetle oynuyor ve biri etkili diğeri ise oldukça etkisiz: Boş Bırak (etkisiz olana)

Not: Markaj komutlarından Boş Bırak (Loose Marking) komutunu rakip takımda gerçekten tehlike yaratmaktan çok uzak, yeteneksiz bir oyuncu varsa kullanıyoruz. Önlemlerimizi asıl tehlikeli olabilecek diğer oyunculara karşı alıyoruz. Böylelikle bu oyuncuyu boş bırakarak takım arkadaşlarının topu ona atmasını (boşta olduğu için) sağlıyoruz. Bu oyuncuda diğer oyunculara nazaran vuruşlarında yada paslarında yüksek ihtimalle pek etkili olamayacağı için bu durum bize avantaj sağlıyor.

Pres:
Rakibin hızlı kanat oyuncusu: Asla veya Ayar Yok
Rakibin hızlı forvet oyuncusu: Her Zaman veya Ayar Yok
Rakibin ağır (yavaş) herhangi bir oyuncusu: Her Zaman
Rakibin ağır ve sadece tek ayağını kullanabilen herhangi bir oyuncusu: Her Zaman
Rakibin Teknik (Technique) ve Pas (Passing) özellikleri düşük herhangi bir oyuncusu: Her Zaman
Rakibin İlk Dokunuş (First Touch) özelliği düşük ve hızlı olmayan bir oyuncusu: Her Zaman

Top Kapma:
Rakibin Güç (Strength), Denge (Balance) ve Cesaret (Bravery) özellikleri düşük herhangi bir oyuncusu: Sert
Rakibin Güç (Strength), Denge (Balance) ve Cesaret (Bravery) özellikleri yüksek herhangi bir oyuncusu: Yumuşak
Rakibin etkili oyun kurucusu: Sert
Rakibin doğal kondisyonu (natural fitness) düşük herhangi bir oyuncusu: Sert (sakatlayabilirsiniz J )

Not: Rakibin yıldız oyuncularını durdurmak içinde güç, cesaret, denge gibi özelliklerine bakmadan “sert” top kapma uygulayabiliriz. Böylelikle bu oyuncuların etkinliğini azaltma, yıldırma ve hatta sakatlama ihtimali gibi avantajlar sağlayabiliriz. Ancak diğer yandan fiziksel olarak güçlü bir oyuncu topu iyi saklayacağından rakibe serbest vuruş veya penaltı gibi tehlike yaratacak fırsatlar verebiliriz. O yüzden sert top kapma komutunu daha çok kanat ve orta saha oyuncuları için kullanmakta fayda var.

Ayağına Zorlama:
Sağ Ayak Çok İyi/Sol Ayak Zayıf: Zayıf Ayağına Zorla
Sol Ayak Çok İyi/Sağ Ayak Zayıf: Zayıf Ayağına Zorla
Sağ Ayak Çok İyi/ Sol Ayak Çok İyi: Ayar Yok
Sağ Ayak Çok İyi/Sol Ayak Makul (Reasonable): Zayıf Ayağına Zorla
Sol Ayak Çok İyi/Sağ Ayak Makul (Reasonable): Zayıf Ayağına Zorla
Sağ Ayak Çok İyi/Sol Ayak İyi: Sol Ayağına Zorla
Sol Ayak Çok İyi/Sağ Ayak İyi: Sağ Ayağına Zorla


Son Söz: Tabi bu ayarları tek tek kullanmanız gerekmiyor, bazı oyuncular için hepsini birden kullanmakta gerekir. Örneğin ben Fabregas, Messi, C.Ronaldo, Kaka gibi isimlere Sıkı Markaj (Sürekli), Pres (Sürekli), Top Kapma (Sert) ve Zayıf Ayağına Zorlama talimatlarıyla önlem alıyorum ve genelde oldukça etkili oluyor. Özellikle Messi ve Fabregas bana karşı maçlarında pek fazla etkili olamıyorlar.

4-Takım Konuşması (Teamtalk):
Bir maça başlamadan önce son olarak maç öncesi konuşması ekranına geliyoruz. Bu konuyu daha önce ele aldığımız için burada tekrar etmeme gerek yok.

Walter Sakana
20.Ağustos.2010, 17:34
11.BÖLÜM: İpuçları

Walter Sakana’dan İpuçları: Kendi bilgi ve tecrübelerimden derlediklerim

Maçlardan önce önbakış (preview) ekranında hakemi mutlaka kontrol edin. Çok kart çıkarmış bir hakemse kesinlikle sert top kapma ile oynamayın.
Maçlardan önce önbakış (preview) ekranında hava ve saha şartlarını kontrol edin. Pas, pres ve tempo ayarlarınızı bu şartlara göre düzenleyin.
Bir maçınızdan önce rakip menajer etkileşiminden açıklamalar yaparken rakip takım sizden özellikle mental açıdan üstünse akıl oyunları kategorisindeki açıklamalardan kaçının.
Basın toplantılarında cevap seçeneklerinizden en üstteki ile en alttaki oyuncularınızın olumlu yada olumsuz anlamda en çok tepki verdikleri seçeneklerdir. Diğer yandan üstten ve alttan 2.sıralarda yer alan seçenekler gene olumlu yada olumsuz tepki verebilecekleri ancak ilk bahsettiğim iki seçeneğe nazaran bu tepki şiddetinin daha az olacağı seçeneklerdir.
Antrenman programları oluştururken Güç (strength) ve Aerobik antrenmanlarını sezon öncesi dışında asla yüksek (high) derecesine ayarlamayın.
Takımınıza gözlemciler alırken her birinin farklı ülkelerden olması size oyuncu aramada avantaj sağlayacaktır.
Takımınıza bir taktik sistem oturtmaya çalışın ve doğru sistemi bulduğunuzu farkettiğiniz zaman hep aynı sistemle oynamaya özen gösterin. Taktiksel istikrar size uzun vadede daha iyi futbol ve makine gibi işleyen bir takım olarak geri dönecektir.
Football Manager’deki en kilit özellik Azimdir (determination). Oyuncu ve personel alırken mümkün olduğunca bu özelliği yüksek isimlere yönelin.
En iyi antrenman maçtır. Bu yüzden gelişmesini istediğiniz oyunculara maçlarda sık sık şans vermeye çalışın.
Tesislerinizin gelişimine özen gösterin. İyi antrenman ve altyapı tesisleri hem oyuncu gelişiminde hemde oyuncu transferinde size büyük avantajlar sağlar.
Oyuncuların primlerini yüksek (high) olarak seçin. 1-2 milyon sizi ekonomik olarak çökertmez, hem böylece oyuncularınızın motivasyonu artar.
Maçlarda oyuncularınızın isabetsiz yada etkisiz uzaktan şutlarından şikayetçi olduğunuzda “work ball into box” kenar komutunu kullanın.
Düşük puanla oynayan oyuncularınızı kenara almadan önce yerini değiştirmeyi deneyin. Örneğin defansın göbeğindeki oyuncularınızdan birisi kötü oynuyorsa onu diğer stoperinizle yer değiştirerek verimini arttırmayı deneyin. Aynı şekilde orta saha ve forvette de benzer durumda aynı tür değişiklikler yapabilirsiniz. Kanat ve bek oyuncuları içinse ancak her iki kanattaki oyuncu da diğer kanatta da oynayabiliyorsa bu yer değişikliği hamlesini yapabilirsiniz.
Defansta ve forvette hava toplarında etkili en az 1 oyuncunuz olsun.
Rakip takım tek forvetle oynuyor ve bu forvet uzun ve havadan etkiliyse savunma hattınızı ileride kurun. Geride kurarsanız bu oyuncunun gol atma şansını arttırırsınız.
Defans ve forvette takım oyunu, orta saha, bek ve kanatlarda ise çalışkanlık özellikleri yüksek oyunculardan kurulu bir kadro ideal bir seçimdir.
Dayanıklılık (stamina) ve/veya doğal kondisyon (natural fitness) özellikleri düşük oyuncuları (çok genç olanlar hariç) almaktan kaçının.
Defansta ıskalama, kaçırma gibi gol yemenize sebep olacak hataları en aza indirgemek istiyorsanız önsezi (anticipation), pozisyon alma (positioning) ve konsantrasyon (concentration) ile kararlar (decisions) özellikleri yüksek defans oyuncuları tercih etmelisiniz.
SI Hints&Tips’ten Seçmeler: Yapımcı firmanın hazırladığı tüyolar ve ipuçlarından seçtiklerim

Mevkisel Özellikler: Mevkiler için aşağıdaki özelliklerin yüksek olmasına dikkat etmemiz tavsiye ediliyor:

Kaleci: Refleksler (reflexes), kavrama (handling), iletişim (communication), zıplama (jumping), ve pozisyon alma (positioning)
Wing Back: Pozisyon alma (positioning), top kapma (tackling), dayanıklılık (stamina), hız (pace) ve hızlanma (acceleration)
Full Back: Pozisyon alma (positioning), top kapma (tackling), hız (pace) ve önsezi (anticipation)
Stoper: Top kapma (tackling), zıplama (jumping), pozisyon alma (positioning), kafa vuruşu (heading), güç (strength), markaj (marking), cesaret (bravery) ve takım oyunu (teamwork)
Kanat: Hız (pace), top sürme (dribbling), pas (passing), topsuz oyun (off the ball), yaratıcılık (creativity), dayanıklılık (stamina) ve orta yapma (crossing)
Ofansif Orta Saha (Amc): Pas (passing), topsuz oyun (off the ball), yaratıcılık (creativity), teknik (technique), top sürme (dribbling) ve dayanıklılık (stamina)
Defansif Orta Saha (Dmc): Top kapma (tackling), çalışkanlık (work rate), dayanıklılık (stamina) ve pozisyon alma (positioning)
Hızlı Forvet: Hız (pace), hızlanma (acceleration), top sürme (dribbling), teknik (technique), bitiricilik (finishing) ve topsuz oyun (off the ball)
Target Man: Zıplama (jumping), kafa vuruşu (heading), güç (strength) ve topsuz oyun (off the ball)Mevkisel Bilgiler: Mevkilere göre oyuncuların en verimli olacakları yaş aralıkları hakkında bilgiler ise şöyle:

Kalecilerin en iyi ve verimli dönemleri 31-35 yaşları arasındadır.
Savunma oyuncularının en iyi ve verimli dönemleri 27-32 yaşları arasındadır. (bek oyuncuları da bu kategoride)
Orta saha oyuncularının en iyi ve verimli dönemleri 27-32 yaşları arasındadır. (kanat oyuncuları da bu kategoride)
Forvetlerin en iyi ve verimli dönemleri 26-31 yaşları arasındadır.Takım Konuşmaları:

Devreyi iyi bir şekilde önde kapattığınızda oyuncularınızın rehavete düşmemelerini sağlayın. İşi bitireceklerinden emin olun: Burada ilk yarıyı önde kapadığımız zaman “Don’t get careless”, “Don’t let your performance to drop” tarzı konuşmalar yapmamız gerektiği anlatılıyor.
Devre arasındaki güven artışı genelde takımınızın ikinci yarıda oyunu çevirmesi ve kazanması için oyuncularınızın ihtiyacı olan şeydir: Burada oyuncuların ikinci yarıda maçı çevirebilmeleri için “You can win”, “You have faith” tarzı onlara karşı olan güvenimizi belirteceğimiz konuşmalrı tercih etmemizin faydalı olacağı anlatılıyor.
Oyuncularınıza tam olarak ne istediğinizi açıkça söylemeniz onların inançlarını yükseltebilir.Gerek gördüğünüz zaman onları haşlayın, ancak bazı oyuncularınızın bundan mutsuz olup medyaya açıklama yapabileceğini de unutmayın: Burada ise zaman zaman oyuncuların motivasyonunu arttırmak ve tam olarak beklentilerinizi anlamalarını sağlamak için kesin ve net olarak ne istediğinizi onlara söylemenizin iyi olacağı belirtiliyor. Bunun yanısıra gerektiği zaman onlara kızmanızın da faydalı olacağı ancak buna bazı oyuncuların ters tepki verebilecekleri de ekleniyor.
Oyuncularınızın çeşitli şartlardaki çeşitli konuşmalarda nasıl tepki verdiklerini hatırlayın. Talimatlarınızın ne kadar etkili olacağını mental özellikler belirleyecek: Burada mağlubiyet, beraberlik, galibiyet ve maçın önemine göre farklı durumlarda yaptığınız konuşmaların oyuncular üzerinde nasıl sonuç verdiğine dikkat etmeniz gerektiği belirtilirken, bu tepkileri oyuncuların mental özelliklerinin belirleyeceğinin altı çiziliyor.
Oyuncularınızı mutlu tutun. Galibiyetleri övmek moralleri yükseltecek ve birlikte daha iyi performanslar sergilemelerini sağlar: Burada oyuncuların moralini yüksek tutmak istiyorsak galibiyetler sonrası “Pleased”, “Well Done”, “Delighted” tarzı konuşmaların yerinde olacağı ve bunun performans açısından daha sonraki maçlara da olumlu yansıyacağı belirtiliyor.
Eğer moraller düşükse, sert takım konuşmaları işleri düzeltmek için pek iyi bir seçim olmayacaktır. Oyuncularınızı cesaretlendirip rahatlatmayı tercih edin: Burada oyuncuların morali düşük olduğu zamanlarda onlara kızmak yerine “Encourage” “Pressure is off” “No pressure” tarzı konuşmalara yönelmemiz gerektiği belirtiliyor.
Maç öncesi beklentiler performansı etkiler. Oyuncularınıza açık bir şekilde favori olmadığınız bir maçta “galibiyet bekliyorum” demeniz onlar üzerinde gereksiz bir baskı yaratmanıza neden olur: Burada maç konuşmalarına karar verirken bahis oranlarını göz önünde bulundurmamız gerektiği anlatılıyor.
Deplasmanda oynadığınızda övgülerinizde daha cömert olun: Burada, deplasmanda iyi bir sonuç aldığınızda oyuncularınızı övmekten kaçınmamanız gerektiği söyleniyor. Örneğin “Pleased” yerine “Delighted” demenizin daha yerinde olacağı anlatılıyor.
Deplasmanda oynadığınızda kötü performansı eleştirinizde daha yumuşak olun: Burada, deplasmanda kötü bir sonuç aldığınızda oyuncularınızı çok sert bir şekilde eleştirmemeniz gerektiği belirtiliyor. Örneğin “Angry” yerine “Disappointing” tercih edilebilir.
Kendi sahanızda oynarken oyuncularınızdan daha talepkar olun: Burada; iç sahada oynarken maçtan beklentinizi oyuncularınıza daha net ve kesin bir dille söylemeniz gerektiğine değiniliyor. Örneğin “Galibiyet Bekliyorum” tarzı bir konuşmanın daha uygun olacağı anlatılıyor (tabi favoriyseniz).
Takım konuşmaları moral için çok kullanışlıdır, ancak her zaman aynı yolu izlemeyin. Devamlı olarak aynı şeyleri söylemek uzun vadede etkisini yitirecektir: Burada; sürekli aynı takım konuşmalarını yapmamanız gerektiği anlatılıyor.Antrenman:

Eğer oyuncularınız sık sık antrenmanlarda sakatlanıyorsa, hangi tür sakatlık olduğuna dikkat edin ve buna göre güç yada aerobik antrenmanlarının yüklenme derecesini düşürün.
Yoğun fiziksel antrenman için en iyi zaman lig başlamadan önceki sezon başıdır.
Coach’larınızı antrenman programlarına atarken onlara çok yüklenmemeye dikkat edin. En iyi coach’lar bile eğer çok fazla işleri varsa oyuncularla yeteri kadar ilgilenemezler.Diğer:

Borca düşmemek için en iyi yollardan biri gözünüzü toplam maaş bütçenizden ayırmamaktır. Eğer limiti aşmazsanız yönetim bundan daha memnun olacaktır.
24 yaş ve üstü oyuncuların özelliklerinde antrenmanlar veya normal gelişimleri sonucunda pek kayda değer artışlar görülmez.
Hava durumunun takımınızın performansını etkileyebileceğini unutmayın. Kötü hava şartları varken yerden, kısa paslara dayalı oynamamak gerekir. Bu tür durumlarda daha direkt paslara dayalı bir sistem tercih edin.
Dayanıklılık (stamina) özelliği düşük oyuncuların ağır zeminler veya yüksek tempolu oyunlarda hem performanslarının düşmesi hemde daha çabuk yorulmaları ihtimali yüksektir.
Çok sayıda oyuncuya yüksek düzeyde yaratıcılık serbestliği vermek takımınızın taktiksel komutlarınızı sahaya yansıtmasına engel olacaktır. Yaratıcılık serbestliğini daha dikkatli dağıtmaya çalışın.
Düşük konsantrasyona sahip savunma oyuncularınız pahalıya malolacak hatalar yapmaya daha yatkındırlar.
Düşük soğukkanlılığa sahip forvetleriniz karşı karşıya pozisyonlarda strese girip golü kaçırmaya daha yatkındırlar.

muzoadux
20.Ağustos.2010, 20:42
ellerine sağlıkkkkkkkkkkk çok güzel

caglaruzun
03.Eylül.2010, 22:47
Eline emeğine sağlık teşekkürler. Harika bir paylaşım bu çok şey öğreneceğim kesin müsait olduğum zaman okuyacağım.

yorukefe
12.Ekim.2010, 14:50
Süper ötesi bir paylaşım :) takım buradaki antreman programı ile resmen top oynamaya başladı, öncesinde top kontrolü yapmakta bile zorlanıyordu takım, taçlar kontrol edilemiyordu vs.vs. çok teşekkürler. Daha iyisini yakalamak adına, bir gözlemimi paylaşmak isterim, programda stoper ve kaleci için duran top antemanı yetersiz gibi, yan toptan, derin orta hatta taçtan bile gol yedim, arda kafa ile gol attı mesela dün :) (taç organizasyonundan). Belki yeterlidir de ben oyunculara özel önlem almadığımdan sırıtıyordur, o kısmı muamma, tembel biri olarak o kısmı arttırıp deniğcem bir süre. Tekrar teşekkürler,,,

Walter Sakana
13.Ekim.2010, 16:54
Süper ötesi bir paylaşım :) takım buradaki antreman programı ile resmen top oynamaya başladı, öncesinde top kontrolü yapmakta bile zorlanıyordu takım, taçlar kontrol edilemiyordu vs.vs. çok teşekkürler. Daha iyisini yakalamak adına, bir gözlemimi paylaşmak isterim, programda stoper ve kaleci için duran top antemanı yetersiz gibi, yan toptan, derin orta hatta taçtan bile gol yedim, arda kafa ile gol attı mesela dün :) (taç organizasyonundan). Belki yeterlidir de ben oyunculara özel önlem almadığımdan sırıtıyordur, o kısmı muamma, tembel biri olarak o kısmı arttırıp deniğcem bir süre. Tekrar teşekkürler,,,

Öncelikle yorumun için teşekkür ederim. Duran top antrenmanına gelince; benim bildiğim kadarıyla duran top antrenmanı korner, frikik, taç atışı ve orta yapma özelliklerini çalıştırıyor. Defansif olarak düşündüğümüzde yani rakip duran top kullandığında kalecimizin pozisyon alma, konsantraston, alan hakimiyeti ve iletişim, stoperlerimizin ise pozisyon alma, konsantrasyon, önsezi ve zıplama+kafa vuruşu özellikleri ön plana çıkar. Verdiğim programlarda zaten bu özellikleri çalıştırıyoruz.

Dediğim gibi benim bildiğim bu şekilde. Çünkü oyunda yada SI hints&tips'te duran top antenmanının yazdıklarım dışında bir etkisi olduğuna dair bir bilgiye rastlamadım.

Eğer duran top antrenmanı seviyesini arttıracaksan antrenman yüklenme derecesine dikkat etmeni öneririm. Eğer yüklenme derecesi artarsa başka bir antrenman kategorisinden bir kademe azaltman yerinde olacaktır. Verdiğim programlardaki yüklenme derecelerini aşmamak, sakatlık riskini minimumda tutmak açısından önemli.

cenk1905
07.Şubat.2011, 02:40
SEZON BAŞI ANTRENMANLARI: Yeni bir sezona başlarken oyuncularınız tatilden döndükten sonra sırasıyla şu şekilde bir yüklenme yapabilirsiniz (kaleciler dahil). Tatilden döndükleri gün 1.programı yaklaşık 4-5 gün vererek başlayıp ardından 2’şer haftalık sürelerle sırasıyla 2. ve 3.programlarla kondisyon ve güç depolaması yaptırabilirsiniz. Son olarak 4.programı 1 hafta süreyle uygulayarak sezon başı hazırlık sürecini tamamlayabilirsiniz.

1.Program

http://img291.imageshack.us/img291/4508/pre1f.jpg

2.Program

http://img818.imageshack.us/img818/9981/pre2.jpg

3.Program

http://img72.imageshack.us/img72/7154/pre3.jpg

4.Program

http://img820.imageshack.us/img820/631/pre4.jpg

Yalnız bu şekilde bir sezon başı programı uygulamaya karar verirseniz sezon açılışı ile ilk resmi maç arasındaki süreye dikkat edin. Eğer örneğin Ağustos ayının başlarında Avrupa kupasında eleme maçınız varsa bu programları uygulayacağınız süreleri ona göre ayarlayın. 4 programın tamamlanması ilk maçınızdan en az 1 hafta önce olsun ve o son 1 haftada normal sezon boyu uygulayacağınız antrenman programlarına geçin. Hazırlık maçlarınız oyuncularınız en az 1-1.5 hafta antrenman aldıktan sonra başlasın. 2.programda vermediğimiz antrenmanları oyuncularınız hazırlık maçlarında oynayarak alacaklar, o yüzden hazırlık maçlarında mümkün olduğunca çok oyuncuya şans verin ve değişiklik haklarınızın hepsini kullanmaya bakın.

abı muhteseme bır yazı gercekten her FM oynayanın okuması lazım eger bılınclı oynamak ıstıyorsa ben bu yazıları gordukten sonra ne kdr yanlıs oynuyorum dıe karıyerımı bıraktım yenı karıyer acıcamda sımdı ant. programında sezon bası bırıncı programın lınkı gozukmuo bende??

Walter Sakana
07.Şubat.2011, 17:55
abı muhteseme bır yazı gercekten her FM oynayanın okuması lazım eger bılınclı oynamak ıstıyorsa ben bu yazıları gordukten sonra ne kdr yanlıs oynuyorum dıe karıyerımı bıraktım yenı karıyer acıcamda sımdı ant. programında sezon bası bırıncı programın lınkı gozukmuo bende??

Öncelikle teşekkürler yorumun için...

Resmin gözükmemesi resimi yüklediğim servis ile alakalı bir durum, bilgisayarımda duruyor olabilir ama iyice aramam lazım. İlk programı Strength ve Aerobic antrenmanlarını medium'un ilk kademesine getirip diğerlerini sıfırlayarak vermiştim. Oyuncular tatilden yeni dönmüş olduğundan birden yüklenmek yerine bu şekilde 4-5 günlük bir ısınma dönemi uygun olacaktır.

Corpus
07.Şubat.2011, 19:17
Yazının bir kısmını okumuştum sonra bir ara verdiğinizde unutup gitmişim. Tekrardan teşekkürler tamamını okumak bu akşam ki planım :)

ForCimbom
07.Şubat.2011, 19:21
hocam player interaction bölümünü kullanarak gelmek istemeyen bir oyuncuyu ikna etme konusunda bir şeyler karalar mısın?

Walter Sakana
08.Şubat.2011, 20:47
Yazının bir kısmını okumuştum sonra bir ara verdiğinizde unutup gitmişim. Tekrardan teşekkürler tamamını okumak bu akşam ki planım :)

Rica ederim


hocam player interaction bölümünü kullanarak gelmek istemeyen bir oyuncuyu ikna etme konusunda bir şeyler karalar mısın?

Şu sıralar pek mümkün değil açıkçası. Çünkü uzun süredir FM oynayamadım, hatta fm2011'i hiç oynayamadım daha :) Bu sene grafik çalışmalarından dolayı zaman bulamadım. Ama eski notlara bakarım bi, eğer bu konuyla ilgili bir şeyler varsa eklerim.

mehmetd
07.Haziran.2011, 00:37
şimdi öncelikle harika bir rehber olmuş.

birkaç sorum olacak:

mc ye özel bir program çıkartmadığınızı yazmışınız,ben de bu durumda mcleri oyunun genel antremanında bıraktım,

gk lara http://img821.imageshack.us/img821/2276/kaleci.jpg

drl lere http://img413.imageshack.us/img413/7696/bek2.jpg

dc lere http://img413.imageshack.us/img413/5567/stoper.jpg

( a) mrl lere http://img202.imageshack.us/img202/6345/wingere.jpg 1.yi

forvet(desteğe) http://img202.imageshack.us/img202/543/targetss.jpg

atak oynayacak forvete de http://img507.imageshack.us/img507/601/targeta.jpg

bunu girdim pencere moduna getirip tek tek,

şimdi sorularım şöyle;

1-ilk maçımda 3 farklı yendim bu güzel ama 3 sakat ta verdim
2-oyunun genel antremanı daha hafif,bu sorun olur mu? düşürmek gerekir mi değerleri yada genel antremanın seviyesini mi çıkarmalı?
3-şu an gk,ml ve fc oyuncularım sakat.toplam 8 oyuncu sakat ve biri düzelse öbürü sakatlanıyor tabii sakatlanır fm diyeceksiniz de sadece gk,ml ve fclerimin sakat olması tuhafıma geldi açıkçası hiç mc sakat değil şu an.

ilgilenirseniz sevinirim,saygılarımla...

Walter Sakana
28.Haziran.2011, 20:39
şimdi öncelikle harika bir rehber olmuş.

birkaç sorum olacak:

mc ye özel bir program çıkartmadığınızı yazmışınız,ben de bu durumda mcleri oyunun genel antremanında bıraktım,

gk lara http://img821.imageshack.us/img821/2276/kaleci.jpg

drl lere http://img413.imageshack.us/img413/7696/bek2.jpg

dc lere http://img413.imageshack.us/img413/5567/stoper.jpg

( a) mrl lere http://img202.imageshack.us/img202/6345/wingere.jpg 1.yi

forvet(desteğe) http://img202.imageshack.us/img202/543/targetss.jpg

atak oynayacak forvete de http://img507.imageshack.us/img507/601/targeta.jpg

bunu girdim pencere moduna getirip tek tek,

şimdi sorularım şöyle;

1-ilk maçımda 3 farklı yendim bu güzel ama 3 sakat ta verdim
2-oyunun genel antremanı daha hafif,bu sorun olur mu? düşürmek gerekir mi değerleri yada genel antremanın seviyesini mi çıkarmalı?
3-şu an gk,ml ve fc oyuncularım sakat.toplam 8 oyuncu sakat ve biri düzelse öbürü sakatlanıyor tabii sakatlanır fm diyeceksiniz de sadece gk,ml ve fclerimin sakat olması tuhafıma geldi açıkçası hiç mc sakat değil şu an.

ilgilenirseniz sevinirim,saygılarımla...

1- Tek maçla değerlendirmek yanlış olur tabi, birkaç aylık durumu değerlendirmek daha sağlıklı.

2- Antrenman programlarında yüklenme genel antrenmanın üstünde olduğu için ligin 2.yarısında yüklenmeyi biraz düşürmek faydalı olur. Yüklenmeyi düşürürken öncelik strength ve aerobic antrenmanlarında olsun. Ya da ikinci seçenek olarak kaleciler hariç tüm oyuncuları genel antrenmana alabilirsiniz.

3- Natural fitness özelliği düşük oyuncular sık sık sakatlanmaya meyillidir. Sakatlanan oyuncularınızın bu özellikleri düşükse sorun bundan kaynaklanıyor olabilir. Ama düşük değilse o zaman önce sakatlık geçmişlerine bakıp ne tür sakatlıklar yaşadıklarına bakın ve bu sakatlıklar antrenmanda mı yoksa maçta mı oluyor buna da bakmak lazım. Bazı oyuncuların tekrarlayan sakatlıkları olabiliyor. Oyuncuların natural fitness özelliği normalse ve sakatlıklar antrenmanlarda oluyorsa o zaman antrenman programında bir düzenleme yapmak gerekir.

mehmetd
28.Haziran.2011, 21:11
1- Tek maçla değerlendirmek yanlış olur tabi, birkaç aylık durumu değerlendirmek daha sağlıklı.

2- Antrenman programlarında yüklenme genel antrenmanın üstünde olduğu için ligin 2.yarısında yüklenmeyi biraz düşürmek faydalı olur. Yüklenmeyi düşürürken öncelik strength ve aerobic antrenmanlarında olsun. Ya da ikinci seçenek olarak kaleciler hariç tüm oyuncuları genel antrenmana alabilirsiniz.

3- Natural fitness özelliği düşük oyuncular sık sık sakatlanmaya meyillidir. Sakatlanan oyuncularınızın bu özellikleri düşükse sorun bundan kaynaklanıyor olabilir. Ama düşük değilse o zaman önce sakatlık geçmişlerine bakıp ne tür sakatlıklar yaşadıklarına bakın ve bu sakatlıklar antrenmanda mı yoksa maçta mı oluyor buna da bakmak lazım. Bazı oyuncuların tekrarlayan sakatlıkları olabiliyor. Oyuncuların natural fitness özelliği normalse ve sakatlıklar antrenmanlarda oluyorsa o zaman antrenman programında bir düzenleme yapmak gerekir.

3 için cevabım 1. :)
2.de ikinci seçenekte sanki oyunun ürettiğine dönün gibi algıladım,bu programların ben çalıştığını düşünüyorum en azından şimdilik sorun göremedim ama tek tek oyunculara da bakamam 86 tane adam var ben bakana kadar oyun kapanır:D

oyuncuların yükselmede olduğunu görüyorum,antreman kısmında bir çok oyuncunun önemli
özellikleri yeşil yukarıya ok,en azından yarım ok.

yalnız bir şeyi çözemedim; kanat oyuncularının defansı neden düşük tutulmuş?

2.de mcleri yükseltme aynen kalsın olarak anladım eğer yanlış anlamadıysam diğerlerini düşür demişsiniz.

bilgi için de tşşkr.

Walter Sakana
29.Haziran.2011, 00:54
Kanat oyuncuları için bahsettiğin program Winger rolü için hazırlanmış olan. Wide Midfielder ve Defensive Winger rolleri için ayrı programlar var. Onlarda düşük değil.

MC ler için her role ayrı program paylaşmışım. Standart Central Midfielder rolü için şunları yazmışım:


Orta Saha: Standart orta saha rolü defans, destek yada atak olmak üzere 3 yan görevi de verebileceğimiz tek orta saha rolüdür. Bu 3 yan görevde de değişmeyen tek şey bu roldeki oyuncunun oyunun iki yönünü de oynayabilmesi gerektiğidir. Ben normal orta saha rolündeki oyuncuları standart “genel (general)” antrenman programında bırakıyorum. Genel antrenmanın yüklenme (workload) seviyesini 1 yada 2 derece arttırıyorum. İsterseniz gene aynı şekilde genel programın aynısını oluşturup defans rolü için defending, destek rolü için attacking, atak rolü içinse tactics antrenmanlarını yüksek (high) seviyesine getirerek kullanabilirsiniz. Bu yazdığım şekilde yada benim kullandığım şekilde farketmez, her ikisi de faydalı olacaktır.

Bu roldeki oyuncuların neredeyse tüm özelliklere bir miktar sahip olmaları gerektiğinden bu role özel bir program yazmıyorum.

mehmetd
29.Haziran.2011, 01:37
Kanat oyuncuları için bahsettiğin program Winger rolü için hazırlanmış olan. Wide Midfielder ve Defensive Winger rolleri için ayrı programlar var. Onlarda düşük değil.

MC ler için her role ayrı program paylaşmışım. Standart Central Midfielder rolü için şunları yazmışım:

öncelikle cevap için teşekkürler.

oyuncuyu kanat olarak oynatıyorum.yani ml yada aml olarak ofansif (topu kanatlara atın diyorum)
bu işleri pek bilmem ama wide midfielder orta saha nın kanat oyuncusu gibi geldi bana
hani 4-3-3 gibi falan,defansif te değil ofansif adam,zaten profillerinde "winger" yazdığından; kanat yani "winger" olanını tercih ettim.

mc bilgisi için teşekkürler,ben alttaki "bu role özel bir program yazmıyorum" dediğiniz ve resim paylaşmadığınız için genel de bırakmıştım.öneriniz üzerine defansif oynayacaklara özel,ofansif oynayacaklara özel bir program olabilir yada genel de kalabilirler.

takımın mclerinin yorulmasını da herhalde taktiğe bağlamak gerek.
şimdi defanslar genelde geride olurken;forvetler de ileride olur,
kaleci zaten maç bitince 100 olur:D bi tek orta sahalar çok yönlü oynuyor;onlarda "destek" rolü olduğundan hem ileri,hem de geri gittiklerinden yoruluyorlar herhalde. o yüzden de kenarda en az 2 hatta 3 orta saha adamı gerekiyor.asistan da almıyor,gene ben alıyorum:)