View Full Version : Uzaktan Şut Problemi
poetika
13.Eylül.2010, 10:46
Merhaba arkadaşlar. Aslında uzun süredir Turksportal ailesinin içindeyim yani site olsun forum olsun sürekli takip ediyorum. Fakat ilk mesajı atmak bugüne kısmetmiş. Yazarlar grubu başvurumu kabul ettiği için moderatore teşekkürlerimi sunarım.
Soruma gelince. Bursasporu çalıştırıyorum. 4-1-2-1-2 sistemiyle oynuyorum. Bu takımla beşinci sezonumdayım. İlk üç seneyi 4-2-3-1 sistemiyle oynadım ve sezonları 3. , 4. ve 5. olarak bitirdim. Daha sonra sistem değiştirmeden başarılı olamayacağımı anladım. 4. sezonda 4-1-2-1 sistemine geçtim ve şampiyon oldum. Taktiğin en önemli özelliği, sürekli topa sahip olup ara paslarla skora gitmek. Fakat bu sezon şöyle bir problem oluştu. Kadromda herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen bu sezon aşırı derecede fazla ve isabetsiz uzun şut atıyorum. Oyuncularımın tamamının "long shots" özelliklerini minimuma getirdiğim, "through balls" özelliklerini arttırdığım ve aynı zamanda oyun içinde "work ball into the box" komutunu da kullandığım halde bu durumdan kurtulamıyorum. Acaba bunula ilgili tavsiyesi olan var mı? Saygılar.
Zekirdek
13.Eylül.2010, 11:07
Genellikle sol taraftaki MC'mi çok şut çekiyor. Bende de böyle oluyor çok şut çekiyorlar biri de işe yaramıyor. Al-Ahly kariyerimde Ahmed Hassan bıktırtmıştı beni.
poetika
13.Eylül.2010, 11:10
Genellikle sol taraftaki MC'mi çok şut çekiyor. Bende de böyle oluyor çok şut çekiyorlar biri de işe yaramıyor. Al-Ahly kariyerimde Ahmed Hassan bıktırtmıştı beni.
dmc yi anchor man oynatıyorum. o pek çekmiyor. ortada iki adet "box to box midfielder" var onlar sürekli çekiyolar. "attacking midfielder" olarak oynattığım amc nadiren çekiyor. bir de ilerideki forvetlerimden "deep lying forward" olarak oynattığım çok çekiyor. Şut çekmeyin dediğim halde maçta orlama 9-10 uzaktan şut oluyor ve bunların yaklaşık dörtte üçü kaleyi bulmuyor.
Zekirdek
13.Eylül.2010, 11:11
dmc yi anchor man oynatıyorum. o pek çekmiyor. ortada iki adet "box to box midfielder" var onlar sürekli çekiyolar. "attacking midfielder" olarak oynattığım amc nadiren çekiyor. bir de ilerideki forvetlerimden "deep lying forward" olarak oynattığım çok çekiyor. Şut çekmeyin dediğim halde maçta orlama 9-10 uzaktan şut oluyor ve bunların yaklaşık dörtte üçü kaleyi bulmuyor.
En azından bu durumu olumlu yapmaya çalışabilirsin. Transfer dönemi geldiğinde uzun şutu güzel olan bir MC takviye edebilirsin oraya. FM 2005'teki gibi Tiko ve Assuncao gibi birileri olursa gol rekorları kırarsın. :) :)
poetika
13.Eylül.2010, 11:14
En azından bu durumu olumlu yapmaya çalışabilirsin. Transfer dönemi geldiğinde uzun şutu güzel olan bir MC takviye edebilirsin oraya. FM 2005'teki gibi Tiko ve Assuncao gibi birileri olursa gol rekorları kırarsın. :) :)
Tabi yapılabilir dediğin şekilde. Ama benim takıma oynatmak istediğim oyun stili bu değildi. Dediğim gibi, sürekli top çeviriyorum ve ara paslarla gole gidiyorum ben. Taktiğe geçtiğim ilk sene bu şekilde oynadım. Bunun mutlaka bir teknik açıklaması vardır. Ama benim kapasitem henüz çözemedi bu olayı.
Zekirdek
13.Eylül.2010, 11:25
Bende bulamadım bunun açıklamasını. Fenerbahçe'de oynarken en azından Mehmet Topuz'un uzun şutları iyidi ve sorun yaşamıyordum. Atıyordu en azından ara sıra. Emre'de atıyordu ben bu konuda pek sorun yaşamadım. Fakat dediğingibi Long Shoots'u iyi olmayan oyuncular olunca bayabi büyük soruna dönüşebiliyor ve bir çok atağı yiyip bitiriyor. Birde şunu önericem. Forvetinin uzun şutları iyise onu Target Man => Support oynatmayı denermisin. Bu roldeki forvet daha çok uzun şutları ile etkili olur. Örnek: Gignac, Cardozo gibi.
Rind-i Şeyda
13.Eylül.2010, 12:00
Box-to-box midfielder görev icabı ile uzaktan şut çeker, çekmelidir de. Görevini değiştirebilirsin. Oyuncu PPM'lerinde Shoot From Distance varsa ne yapsan engelleyemezsin şut atmasını. Shoot From Distance'sini bırakmasını söyleyebilirsin oyuncuya, varsa tabi PPM'si. 41212'de de kanatlara yayamazsın oyunu bu yüzden oyuncular genelde vururlar uzaktan.
Corpus
13.Eylül.2010, 12:42
Dribbling lerini arttırmayı deneyebilirsin. Çünkü oyuncun dribbling yapmıyor ise eğer uygun pas atacak adam bulamazsa son seçeneği şut çekmek kalıyordur :)
poetika
13.Eylül.2010, 14:03
Dribbling lerini arttırmayı deneyebilirsin. Çünkü oyuncun dribbling yapmıyor ise eğer uygun pas atacak adam bulamazsa son seçeneği şut çekmek kalıyordur :)
Bak bu dediğin olabilir gerçekten. Bunu bir deneyeyim. Çıkan durumu buraya yine yazıcam. Arkadaşlar da faydalanmış olurlar.
poetika
13.Eylül.2010, 14:05
Box-to-box midfielder görev icabı ile uzaktan şut çeker, çekmelidir de. Görevini değiştirebilirsin. Oyuncu PPM'lerinde Shoot From Distance varsa ne yapsan engelleyemezsin şut atmasını. Shoot From Distance'sini bırakmasını söyleyebilirsin oyuncuya, varsa tabi PPM'si. 41212'de de kanatlara yayamazsın oyunu bu yüzden oyuncular genelde vururlar uzaktan.
"box to box midfielder" dışındaki orta saha görevlerini de verdim fakat bu sefer görevi verdiğim futbolcu, toplu oyunda "anchor man" in yanına gelip top almaya çalışıyor ve top dağıtmaya başlıyor. fakat bu benim hem oyun hızımı azaltıyor hem de hücum gücümü düşürüyor.
Rind-i Şeyda
13.Eylül.2010, 14:13
Bak bu dediğin olabilir gerçekten. Bunu bir deneyeyim. Çıkan durumu buraya yine yazıcam. Arkadaşlar da faydalanmış olurlar.
Arkadaşım bak yardımcı oluyorum oralı bile olmuyorsun. =))
Box-to-box midfielder oyuncuya uzaktan şutu en aza da indirsen şut çeker. Ya görevi değiştireceksin ya uzaktan şut çekmesine razı olacaksın. =)
Rind-i Şeyda
13.Eylül.2010, 14:17
"box to box midfielder" dışındaki orta saha görevlerini de verdim fakat bu sefer görevi verdiğim futbolcu, toplu oyunda "anchor man" in yanına gelip top almaya çalışıyor ve top dağıtmaya başlıyor. fakat bu benim hem oyun hızımı azaltıyor hem de hücum gücümü düşürüyor.
Cevabını görmemişim pardon. =)
Oyuncuya farklı görev ver. Ama özelliklerini Box-to-Box midfielder gibi ayarla.
poetika
13.Eylül.2010, 14:20
Cevabını görmemişim pardon. =)
Oyuncuya farklı görev ver. Ama özelliklerini Box-to-Box midfielder gibi ayarla.
Tamam bu dediğin de mantıklı. Bunu da deneyip yazıcam.
sakary Ali
13.Eylül.2010, 14:27
Antremanlarda takımda daha çok taktik antremanı uygula.Verim alabilirsin.
poetika
13.Eylül.2010, 14:29
Antremanlarda takımda daha çok taktik antremanı uygula.Verim alabilirsin.
ya da şut antrenmanını mı azaltsam?
ozaniel
13.Eylül.2010, 15:26
Oyuncuların uzaktan şut çekmelerini belirleyen iki şey var, long shots ve creative freedom. Oyuncu box to box da olsa ayarlarından uzaktan şutu düşürürsen ve creative freedom'u makul seviyeye getirirsen uzaktan şut atmaz. Creative freedom'u yüksek futbolcu verdiğin taktiklere da az uyar. Yoksa görevin box to box olması farketmez.
poetika
13.Eylül.2010, 15:39
Oyuncuların uzaktan şut çekmelerini belirleyen iki şey var, long shots ve creative freedom. Oyuncu box to box da olsa ayarlarından uzaktan şutu düşürürsen ve creative freedom'u makul seviyeye getirirsen uzaktan şut atmaz. Creative freedom'u yüksek futbolcu verdiğin taktiklere da az uyar. Yoksa görevin box to box olması farketmez.
olayı bitirmişsin hocam. teşekkürler.
Walter Sakana
13.Eylül.2010, 20:43
Yazılanların hepsi doğru. Bide oyuncu uzaktan şut çekme PM'ine sahipse ondan da kaynaklanabilir. Kontrol etmek lazım.
Chivalry
13.Eylül.2010, 21:47
hepsi doğru değil hocam oyuncuya box-to-box seçip tüm özelliklerini değiştirir atıyorum playmaker in özelliklerini getirirseniz oyuncu playmaker gibi oynar box to box la HİÇBİR alakası kalmaz. yukarda arkadaş öyle demişte hatalı değil mi?
caglaruzun
13.Eylül.2010, 22:01
Sürekli göbekten atak yapıldığı için boşluk bulamayınca ve box-to-box destek rolünde olduğu için ve daha çok uzun şut çektiği için bol bol şut çekiyor boşluk bulamadığında o nedenle bol bol şut çekmesi normaldir. Oyuncu rolünü değiştirilmesi bence en etkili rol olur. Yine arada çekecektir yalnız.
Walter Sakana
13.Eylül.2010, 23:19
hepsi doğru değil hocam oyuncuya box-to-box seçip tüm özelliklerini değiştirir atıyorum playmaker in özelliklerini getirirseniz oyuncu playmaker gibi oynar box to box la HİÇBİR alakası kalmaz. yukarda arkadaş öyle demişte hatalı değil mi?
Hayır hatalı değil. Oyuncunun rolünü komut ayarları belirler, rol isimleri değil. Oyuncuya Box To Box rolü verip daha sonra ayarlara girip komutları değiştirdiğinizde o oyuncunun rolü Box To Box olmaktan çıkar.
Seçebildiğimiz rol isimlerini (box to box, anchor man vs...) taktik yapıp kaydettiğimizde taktiğimize verdiğimiz isim gibi düşünün. Önemli olan verdiğimiz isim değil verdiğimiz komutlardır. O taktiği yüklediğimizde biz kaydettiğimiz komut ayarlarını yüklemiş oluruz. Fm2010'da her bir rol için belirlenmiş standart ayarlar o rol adı altında kaydedilmiş. Ve biz bir rol seçerken aslında aynı kayıtlı bir taktiğimizi yükler gibi o rol için belirlenmiş standart ayarları yüklüyoruz.
Chivalry
14.Eylül.2010, 00:39
E ben de aynısını söyledim :) önemli olan oradaki isim değil komutlar
Corpus
14.Eylül.2010, 00:41
Çok güzel açıklamışsın . FM10 daki yaşanan taktiksel karışıklıkların hepsini açıklayan bir mesaj olmuş :)
Walter Sakana
14.Eylül.2010, 01:00
E ben de aynısını söyledim :) önemli olan oradaki isim değil komutlar
He pardon o zaman. yukarıdaki arkadaş öyle demiş deyince ters anladım :)
poetika
14.Eylül.2010, 09:31
He pardon o zaman. yukarıdaki arkadaş öyle demiş deyince ters anladım :)
bu arada dün akşam denemelerim sonucunda, ortadaki iki "box to box midfielder" ın görevlerini ve arkadaki "anchor man" in görevini değiştirdikten sonra sorun tamamen çözülmüş oldu. maç ortasında eğer 2-3 dışarıya şut çeken futbolcu varsa istatistiklerden bakıp bu futbolcunun da crative freedom özelliğini düşürdüğümde ve long shots ayarlarıyla oynadığımda sonuç yine poizitif. teşekkürler herkese.
Zekirdek
14.Eylül.2010, 17:19
@poetika
Denemelerin sonuç verdiyse bende birkaç gün sonra başlamaya düşündüğüm kariyerime ilk olarak WS rehberlerini inceledikten sonra bu konuyuda inceleyeceğim ve başlıyacağım.
eXcitinG
15.Eylül.2010, 12:31
Bir oyuncu uzaktan boLca şut atıyorsa önce uzun şutunu kapatmayı deneyin, eğer haLa devam ediyorsa yaratıcıLığını da düşürün. HaLa mı atıyor ? o zaman PPM özeLLikLerinde uzun şut veya şut atma iLe aLakaLı özeLLikLerini idman iLe kaybetmesini sağLayın. Ondan sonra atacağı şutLarın hepsi yararınıza oLacak şutLar oLacaktır. Ben bu şekiLde yapıyorum ve max. verimi aLıyorum orta sahada ki oyuncuLarımdan. Ayrıca uzaktan 3-4 maçta 1 vurduğum şutLarın hepsi de goL oLuyor. ALakasız yerLerden ziyade, kendiLerine güvendikLeri yerLerden vurmayı tercih ediyorLar ve şut oranınız artıyor böyLeLikLe.
MeseLa MeireLes beni çıLdırtıyordu. Her maç 6-7 tane uzun şut deniyordu. Önce uzun şutunu kapattım birşey etki etmedi, ardından yaratıcıLığı düşürdüm şut sayısı azaLdı ama isabet sayısı değişmedi. Sonra PPM özeLLikLerini kaybetmesini sağLadım. Ve kurtuLdum. Bunu artık bütün kariyerLerde uyguLadım ve başarıLı oLdum.
Ayrıca şunu da deneyebiLirsiniz. Uzaktan çok şut atıp ama etkisiz vuran oyuncuLarınız varsa oyuncunuza PMM özeLLiği oLarak ''Shoot from distance'' özeLLiğini ekLemeye çaLışın. Bunu kazandığı zaman uzaktan attığı şutLarın etkisi ve kaLeyi tutma oranı artacaktır.