Originally Posted by perpetua
Guzel bir dusunce ve uzun bir suredir bu konuda ben de kafa patlatiyorum (kendi kendime..)
Ancak profesyonel hakemligin kaliteyi yukseltecegi konusunda bir beklenti icinde olmak sadece herseyin cok yerinde isledigi bir sistemde olabilir. Ornegin Ingiltere'de profesyonel hakemlik bir kac senedir var ancak Dunya kupasinin en buyuk hatasini 3 sari kart ile oyuncu atan Graham Poll'un Ingiliz oldugunu unutmamak gerekli. Turkiye'de diyelim ki profesyonel hakemlik getirildi ve buna bagli olarak da hakemlerin maaslari mac yonetim kalitesine endesklendi. Bu durumda butun hakemlerin arkadaslari veya tanidiklari olan gozlemciler tarafindan yuksek notlarda odullendirilmeyecegini garanti etmek bence hayalcilik olur. Bu tip bir sistemin, ahbap-cavus iliskisi icinde bir cok isin yurutuldugu gibi yapildigi dusunulurse calismasi ihtimali cok dusuk olur.
Hakemler saniyelik kararlar vermek durumunda. Bir ofsayt karari verirken hem topun ne zaman ayaktan ciktigi hem de oyuncunun pozisyonunu ayni anda kestirmek durumundalar. Eger pas veren oyuncunun arkasi yan hakeme donuk ise, veya gormesini engellececek sekilde onunde oyuncular varsa, hakemlerin hata yapmalari gittikce daha da kolaylasir. Bazi pozisyonlar vardir ki tribunden gormek ve karar vermek, yan hakemin durdugu yerden o karari vermekten daha kolaydir.
Ayni sekilde tribunden bir oyuncunun el ile oynadigini bariz bir sekilde gorebilirsin ama 5 metre otedeki hakem o anda onunden gecen bir oyuncu yuzunden gormeyebilir.
Ornegin Toroglu ben tribunden gordugumde hemen kararimi verdim, simdi durup oynatarak karar vermiyorum diyor. Ama yine tribunden bazi pozisyonlari gormenin saha icinden gormekten daha kolay oldugu konusunda pek haberdar degil. Ofsayt pozisyonu tabii ki tribunden daha iyi gorunur. Tek bir bakisla topun ciktigi ani ve topun gittigi oyuncunun pozisyonunu rahatlikla gozlemleyebilirsin cunku. Bunu yapmak icin yan hakemin kafasini cevirmesi gerekecektir.
Hakemler hata yapar. Hemde cok hata yapar. Mevcut hakemlik sistemi 1980'lerin basina kadar oynanan yavas, temposiz oyun icin gecerliydi. Ancak artik yeterli degil. Ya artik daha fazla hakem ve daha fazla teknoloji bazli yardim ile mac yonetilecek. Ya da bu sistem devam ettigi surece hakemlerin ustune fazla gidilemeyecek.
Hepimiz isteriz her maci yonetecek hakem Collina gibi olsun. Ama unutulmamasi gereki ki Collina da bir cok hata yapmistir. Collina hakemligin en ust tabakasini teskil ettigini dusunursek, daha alt seviyede olan hakemlerin daha cok hata yapmasi da kacinilmaz olacaktir.