-
Önder Özen dün akşam niye ve nasıl böyle bir yol çizdiklerini anlattı ve sonuna da ekledi; BJK yönetimi yeni düzenlemenin altına imza atmışsa benim burada konuşmam boşunadır dedi. Bence BJK taraftarı da kendini çok üzmesin.
Şimdi gelelim altyapı meselesine bu yeni kuralın üzerine TFF'nin kesinlikle altyapılarla ilgili de ciddi sübvansiyonlar ve cezalardan oluşan bir düzenleme yapması lazım. Zira kulüplerin varolan borçlarıyla niteliği belirtilmemiş 14 yabancı alabilecekleri bir ortamda altyapıya yatırımların artacağını sanmıyorum.
Bu da ister istemez orta ve uzun vadede milli takımı etkiler. Nasıl mı? Şöyle; Diyelim ki bu kural 5 yıl bu şekilde değişmeden devam etti. Türk kulüplerinin altyapısı zaten yıllardır sol bek üretemiyor. Ligdeki 18 takımın büyük çoğunluğunun ilk 11 sol beklerini ve yedeğini yabancı seçtiğini düşünelim. An itibariyle A Milli düzeyinde zaten Caner, İsmail, Hasan Ali gibi 3-5 isim varken, 5 yıl sonra Almanlar yetiştirmezse A Milli Takım için sol bek bulamayacaksınız. Derdim sadece sol bek değil; yabancı sınırlamasının olduğu dönemlerin hepsinde yabancı transferlerin tercih edildiği yerler başlıca kale, sol bek, stoper, sağ veya sol en az bir kanat, forvet arkası, ve çeşitli tiplemelerde forvet. Yani geniş düşününce Türk kulüplerinin altyapısı neredeyse hiç bir mevkide sıkıntısız oyuncu üretemiyor. Benim görüşüm de yabancının serbest kalması şeklinde idi. Ancak altyapıya gerekli önemi verdirecek düzenlemeler de yapılmalı.
Türk futbolcusunun uluslararası piyasadaki gerçek değerini yurtiçi piyasada da bulacağı kesin. Bunun kulüplere ekonomik olarak artı sağlayacağı da kesin. Ancak 14 yabancı almak uğruna fiyat-kalite konusunda eleştirdiğimiz yerli oyuncular yerine onlardan daha kalitesiz yabancılara etmediği paralar verilmez umarım.
Bu kuralla Türk oyuncusu yurtdışına orta sıra takımlarına transferi daha olası olur deniyor. Ben buna pek katılmıyorum. Umarım dedikleri gibi olur. Zaten kaliteli yerliler kadrolarda kalacak. Senin istemediğin adamı büyük liglerin orta sıra takımlarının da isteyeceklerini sanmıyorum. Hail Altıntop gibi çift uyruklu oyuncular oynar ancak, altyapılarını Türkiye'de almış adamların İspanya,italya,İngiltere,Fransa vb. gibi liglerde oynayacağını sanmıyorum. Dil bilmez, mantalite olarak Avrupalıdan çok farklılar, giden olursa da yarım sezonda geri döner gibi geliyor. Umarım yanılırım.
-
Yıllardan beri yabancı sınırının kalkmasını istedik. Sonunda kalktı ancak istediğim şekilde olmadı. Açıkçası bana kuralın içindeki bazı şartlar mantıksız geliyor. Borcu olmayan kulüplerin yabancı oyuncu alabilmesi, önceki yönetimden mali açıdan enkaz alan yeni yönetimlerin işini çok zorlaştıracak. Peki yeni gelen yönetimlerin ne suçu var bu durumda? Bununla birlikte sahada 11 yabancı ile çıkılması da çok mantıklı bir kural değil. En azından 2-3 Türk oyuncu şartı konulmalıydı.
-
PTT 1. Lig'e de yabancı düzenlemesi geliyor!
Türkiye Futbol Federasyonu, PTT 1. Lig'deki yabancı kısıtlamasında da değişikliğe gidiyor.
Türkiye Futbol Federasyonu, Spor Toto Süper Lig'de yaptığı yabancı kuralı değişikliğinin ardından PTT 1. Lig için de harekete geçti.
Demirören Federasyonu PTT 1. Lig'de şu anda yürürlükte olan 3 yabancı oynatabilme kuralını da değiştirme kararı verdi. Yeni uygulamanın Süper Lig ile benzer bir sistemde olacağı ve resmi açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağı belirtildi.
Süper Lig'de 2015-2016 sezonunda uygulanacak olan yabancı kontenjanı ile ilgili talimat çalışmalarına başlayan diğer yandan da PTT 1.Lig'deki yabancı uygulamasını da değiştirecek olan futbol federasyonunun bu konuda hazırladığı taslakta kısmen belli oldu.
TFF'nin Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in talebi doğrultusunda PTT 1.Ligde mevcut olan 3 yabancı sayısını 4 veya 5 olarak belirleyeceği öğrenildi. Bu arada yeni sistemde Süper Lig'den düşecek olan 3 kulübün elindeki yabancıları kadrosunda muhafaza edebileceği ifade edildi.
Süper Lig'de yabancı konusundaki sınırlı serbestliğin açıklanmasının ardından, ligden düşecek 3 takımın elindeki yabancıların akıbetinin ne olacağı merak edilmekteydi.
Kaynak: Sporx
-
PTT için 6 yabancı bence idealdir. Fazlası abartı olur çünkü alt liglerde bu defa inanılmaz bir yığılma olur özellikle Afrika kökenli oyuncular bakımından.
-
Ptt takımlarının eti ne budu ne allah aşkına :)
-
Bana Göre kalecilerin Türk olması zorunluluğu getirilebilir bu kurala :)
-
Bence alt ligde de yabancı kontejyanının artması son derece mantıklı. Rekabet ortamını da tetikleyecektir.
-
Oyuna eklenmesine gelince;
https://twitter.com/milesSI/status/552434281155674112
bu seneki oyuna yabancı kuralı eklenecektir ama mart ayını beklememiz gerekmektedir. şöyle açıklayayım:
bir oyuna iki farklı update yapılabilir , patch ve version.
patch dediğimiz olay yama anlamına da gelip küçük değişikliklerdir. mesela oyuna patch olarak martin odegaard eklendi ama kendisinin gelişi küçük bir yer kapladığı için save data'mız bozulmadan devam etti. ama komple büyük değişikliklerde, transfer olsun, bir sürü teknik direktörün değişmesi olsun, lig kuralları olsun, değiştirildiği zaman , oyunumuzdaki save data çöker ve baştan başlamak zorunda kalırız.
kısaca martta gelen update ile oyuna yeniden başlamak zorunda kalacağız ama yabancı kuralı gelmiş olacak, takımın başında hamza hoca olacak, devre arası transferleri yapılmış olacak...
mart ayı dememin sebebi ise, son 5 yıldır football manager oynayan biri olarak, devre arasındaki transferlerin, hoca değişikliklerinin hepsinin, martta çıkan bir update ile geldiğini gördüm. bu sene de farklı olmaz diye düşünüyorum.
ekşi'den alıntı.