1 maçla falan karar vermiyoruz burada. - 10 pa diyence ayrıca yok. Geleceğin en iyi Türk defansı demeci ise doğru.
Printable View
İnş harcanmaz taş gibi stoper olur ama bizim yaptığımız şey çok açık hemen gözümüzde büyütüyoruz bir futbolcuyu,üstte yazmış biri 'resmen geleceğin en iyilerinden' diye lafım bunaydı sakin olun bi takıma adapte olsun iyi olan kumaşını sürekli hale getirsin bu yorumlar için daha erken haksızmıyım ?
Gelecek vaad eden en iyi Türk stoperlerden.
İlk mesajında olmayan yorumu en iyi defansı olarak lanse ettin, şimdi doğrusunu yazmışsın en azından. Kumaş belli, taraflı tarafsız bir çok kişinin yorumu ortada. Kimse de milli takım banko stoperi olsun demediğine göre sorun nerde hala anlamadım.
1 maç değil.
Türkiyenin geleceği 3 stoper;
Ömer Toprak
Serdar Aziz
Semih Kaya
Bu zaten çok açık bir olay.Tartışmaya gerek yok
Ben şu mantığı anlamıyorum, katılmıyorum, hiddetle şiddetle karşı çıkıyorum. Bana göre Türkiye'de hiç bir genç futbolcu harcanmamıştır, harcanmışsa da bunda o takımın teknik direktörünün hatası %0.00000001 dir. Futbolcu kendi kendini harcar, futbolcu ben oldum der, futbolcu üstüne koymaz, futbolcu medyadan etkilenir, futbolcu ferrarilerle gezer, hocasına takımına dil uzatır, öyle harcanır. Kendisi harcanır. Bu takımda Arda da Aydın da forma buldu, Sabri de Cafercan da Mülayim de Özgürcan da Uğur Uçar, Mehmet Güven, Ferhat Öztorun... Altyapıdan ilk defa oyuncu çıkarmıyoruz ki her sene altyapıdan yetişen, iyi performans gösteren oyuncular a takıma alınır, her takımda böyledir zaten. Hoca yeterli gördüğü her oyuncuya forma şansı verir. Futbol maalesef FM gibi basit değil. Bu adamları her gün antremanda gören, test eden, gözlemleyen ve yeni bir genç yeteneği çıkarmayı hepimizden daha çok isteyen kişidir teknik direktör. Ayhan'ı oynatmak yerine Emre Çolak'ı tercih etmiyorsa Ayhan babasının oğlu diye değil herhalde.
Gelgelelim, Semih soğukkanlılığıyla ve pozisyon almasıyla çok öne çıkıyor bence, ve bu zihinsel özellikler bu yaşta olması çok etkileyici. Ayrıca fiziği de oyundaki kadar kötü değil bence. İleride iyi bir oyuncu olacağı görüntüsü veriyor.. Ama hiç bir şey garanti değil sonuçta bakın Cafercan da wonderkid olamadı Freddy Adu da. İkisi de Rizespor'da falan oynadı hatta :) Ama bu demek değildir ki kumaşı gördüğün oyuncuya potansiyel vermeyeceksin.
Teknik direktör ile de yönetim ilede alakası var hocam.Dışarıdan gelen yabancı oyuncularda yaklaşık 6-7 senedir ilk defa başarılı olduk.Gür ege gürel,serdar eylik,cem sultan kötü oyuncular değildi özelikle cafercan.Cafercan penaltı gibi frikik atan bir adam.Genellikle haklı bir yorum atmışsın.Oyuncularımızda istek kalmıyor.Emre Çolağa çok güvenirdim ilk A takıma çıktığında felaket frikik atıyor diyorlardı ama şimdi adam oyuna girince izleyesim kalmıyor açıkcası
İşte bu yüzden artık ince eleyip sık dokuyarak potansiyel vermeye çalışıyoruz.
Tartışma bundan sonra, argümanlarla ilerlerse sevinirim. Kurallara uygun olarak, Semih'in özelliklerinde değişmesini istediğiniz özellikleri, nedenleriyle birlikte yazarsanız memnun oluruz.
FM dilinde anlatmak gerekirse, bir oyuncu örneğin 110 CAya sahip ve 18 yaşındaysa, (CAları örnek olarak veriyorum tam karşılıklarını tabii hesaplayamam şu an fakat) vay diyoruz adam çok iyi, yetenekli, iyi oyuncu olacak diyoruz. Ama bunu beklentilerle birlikte söylüyoruz. Bu adam geliyor 20 yaşına. Oluyor 115 CA. Belki 120. Halbuki biz ondan haklı olarak 135 olmasını falan bekliyoruz yani türkiye ligi için iyi bir oyuncu olmasını mesela. Ama olmuyor. Öyle kalıyor. Futbolcu üzerine koymuyor. Bugün dünyanın en iyi oyuncuları dediğimiz Messi ve Ronaldo, ne kadar çok çalışıyorlar, sakatlanmamak için, veya hala kendilerini geliştirmek için, formda tutmak için, belki bilmiyorsunuzdur. Bizim oyuncularımızda zaten genelde iş ahlakı fazla yok. Özellikle de gençlerde fazla olmuyor. Veya yetenek olmuyor, fizik olmuyor, vesaire.. Ama yetenek, fizik, iş ahlakı-disiplin, azim gibi faktörlerin hepsi bir arada olduğunda iyi futbolcular çıkıyor ortaya o da her zaman olmuyor haliyle :) Neyse konu iyice dağıldı :)
serdar kesimal ile sakatlıktan sağlam çıkacak bir ersan'ı unutmuşsun. semih kaya bu 4 isimden hiçbiriyle şuan(ALTINI ÇİZİYORUM ŞUAN) kıyaslanacak tecrübede ve verimde değil. belki ersan olur, ersan nasıl dönecek onu beklemek lazım ...
benim şahsi görüşüm milli takım stoperlerinin ömer-serdar kesimal ikilisi olması gerektiğidir.
Passing 12--->11
Tackling 14--->15
Technique 12--->11
Anticipation-Composure 12--->13
Positioning 12--->13
Jumping 12--->13
Olabilir bence. Oynadığı maçlarda izlenimlerim benim.
Teknik özelliklerini düşürmüşsün genelde ancak Semih oynadığı maçlarda tekniğini düşürtecek hareketlerde bulunmadı aksine attığı paslar güzeldi. Burada değerlendirdiğim pasın gidiş şeklidir. Gittiği yer daha çok decisions ile alakalı bildiğim kadarıyla. Ama topu kullanması, ayağında tutuşu o kadar da odun değil.
fenerli olduğun için kıskandığın belli.kendini bu kadar kasma.en geç 1 2 sene sonra milli takımda göreceğiz semihi. +sakatlık sorunu olmazsa yerini kimseyede kaptırmayacak ve sezon sonuna kadarda istikrarını sürdürecek.türkiyede hangi futbolcu genç yaşta bu kadar iyi performans sergiledi.canlı izlemiş olsaydın sözlerimi daha iyi anlardın ama bir defa tvde izlemişmisindir ondanda emin değilim hemen büyütüyorsunuz muhabbetine başlamışsın.
bir oyuncu kumasini ilk macda belli eder ve semihde belli etti turk milli takiminin onemli stoperlerinden servet ve gokhan zan"i kesmek guven ozveri basari ister.
Serdar Özkan ve Batuhan da ilk maçtan kumaşlarını belli etmişlerdi. Ben potansiyelinin ve özelliklerinin yükselmesini isterim ama mental özelliklerini ayarlamak için biraz daha beklememiz gerektiğini düşünüyorum.
Erken mi ? Bu adamı belki de şuraya yazanlardan daha uzun süredir izliyorum. 4 yıla yakın zamandır. Altyapıda da çok dikkat çekiyordu. Oyun görüşü, hava ve ayagına olan hakimiyeti ve defansif özellikleri. Ujifalusi tarzında bir stoper. Kumasını zaten belli etmişti. Şimdi de yanılmadıgımızı gösteriyor. Gelecegin en iyi türk stoperlerinden oldugunu söylemek için tam zamanı.
Altyapı ile A takım çok farklı. Örnek olarak Genç milli takımlarımızın Avrupa şampiyonlukları yaşadığı Caner Erkinli felan kadrolarımız vardı. Hepsi dünya klasında olacak çok yetenekli deniyordu emin değilim isimlerden ama hiç biriside beklenen patlamayı yapamadı. Bencede erken. Kumaşına lafım yok ancak bizim oyuncularımız belli bir seviyeye geldikten sonra kumaşını kullanmak yerine kumaşını kesip parayı düşünüyorlar. Şımarıyorlar. Gece hayatını abartıp performansları düşüyor. Bence bir sezon yeterli derecede A takım maçına çıkmalı. Geleceği çok parlak bir oyuncu. F.Terim bu gibi bir iki isim daha armağan etsin Türk futboluna...
Tüm değerlendirmelerinde özelliğe verilen değerin ya 1 altını ya 1 üstünü veriyorsun istisnasız. dikkatimi çekiyor doğrusu :) Hiç farklı düşündüğün özellik çıkmıyor demek oluyor bu :)
Bu şekilde yazmaktan ziyade artması ya da düşmesi gerektiğini düşündüğün özellikleri açıklamasıyla birlikte yazarsan araştırmaya daha çok katkı sağlamış olursun ;)
Haklısınız, Abdullah Avcı geldiği gibi Avrupa şampiyonu ve Dünya dördüncüsü yaptığı u17 kadrosuna baktım wiki'den(ne kadar güvenilir olduğu tartışılır tabi).Eğer doğruysa 18 kişilik kadronun 6'sı Galatasaray altyapısındanmış, 3'te 1'i.Şu anda as takımda olan tek Aydın Yılmaz var, onun da ne kadar var olduğu tartışılır.Biz cidden biryerlerde hata yapıyoruz...
Semih Kaya konusu ise bunlardan biraz farklı tabi şu anda, 20 yaşına gelmiş ve as takımda iyi performans gösteriyor.Sakatlıklardan çok çekmiş yine büyük sakatlıklar yaşamassa iyi oyuncu olur gibime geliyor benim de.Defans oyuncularıda hücum oyuncuları gibi aklı beş karış havada olmuyor genelde, gece hayatı falan pek korkmuyorum; en azından şimdiye kadar birşeyini duyardık...
Şimdilik CA artmalı, set PA verilmesi için erkense PA -8'e çıkarılabilir.Fiziksel özelliklerinde de biraz arttırım yapılmalı diye düşünüyorum.Zihinsel özellikler için erken olabilir.Performansına devam ederse zaten gelecek sezon profilinde artış olur...
Umarım gösterdiği performansa devam ederde formayı kapar :)
Anticipation-Acceleration; defans arkasına atılan toplarda iyi ör: rakip ofsaytta, bayrak kalkıyor ama düdük hemen gelmiyor, ikiside biraz koşuyor, Semih kısa depar sonunda önde, rakip Quaresma :D
Balance-strength; gücü Servet'in yanına yaklaşmaz ama Balance servetten çok daha iyi gibi izleyip siz karar verin.
Concentration; ceza sahasındaki hareketleri ör: topla hızını almış iyi dribbling yapan rakip karşısında adamın üstüne kayıyormuş gibi yapıp penaltıya sebep olmamak için ayağını rakibin koşu yolu paraleline çekiyor, yanlış hatırlamıyorsam rakip topu dışarı sürdü.
Tecrübesizliğinden ya da yeni formasından bazı pozisyonlarda kararsız kalıyor gibi ama Servet'in verdiğinden daha iyi kararlar veriyor, devre arasına kendine güveni gelir zannedersem.
Benim aklıma gelen bunlar ama değiştirilsin diye söylemiyorum siz iyi izleyin adamı ben uzman değilim. Olumsuz yorum yapanlar için ör: 3 maçtır gol yemiyor takım. FM'de Semih'i koy bakalım 3 maçta kaç tane yiyorsun yanında Ujfalusi olmasına rağmen hele biri de derbiyse.
Daha erken tabi ki ancak Pozisyon alma ve Kararlılık ta sıkıntı var gibi , ilerleyen maçlarda üstüne koyarak giderse bu yönlerinide kuvvetlendirebilir sanki.
Bugunki macda yedigimiz golde rakibini kacirdi mesela ve gol oldu nese sorun degil 20 yasinda genc oyuncu sole bi 5-6 mac daha oynayinca hatalarini kapatir.
Servet'ler gokhanlar ne kadar adam kaciriyorlar bir maclik hata yapti cocuk
2 derbiyi de hatasız geçirdi inanılmaz bir gelişme var sezon başından beri umarım devre 12.1 patchine yansır bu gelişimi.
Belki bugün müthiş oynadığımız için harika gözüktü herkes Semih'te iyiydi ancak , Alex'in golünde yine karar veremedi ve geç kaldı , aynı hataları Sivas maçında da yapmıştı , düşünün maç 0-0 ,Alex gidiyor Semih kaçırıyor aynı pozisyon olsaydı bu durumdayken .düşünmek lazım bence
Ama bende Semih'in iyi olacağına inanıyorum tabiki hata yapacak , yapa yapa en iyisi olacagından şüphem yok.
Arkadaşlar cok buyuk bir yanlışı tekrarlıyorsunuz. Kararlılık(determination) özelliğinin sizin bahsettiğiniz 'kararsız kalma' anlık durumuyla uzaktan yakından alakası yok. Oyundaki determination=azim=moral bozmadan oynayabilme=psikolojik dayanıklılık. Semihin yaptığı hatalar oyunu okumasındaki son derece kritik eksikliktir. Yani anticipation. 10 falan olmalı. Positioning de evlere şenlik. Maalesef semihi sivriltecek çok da önemli bir özelliği yok. Yanılmışım. 3-5 mac zor dayanır.
A takımda ki ikinci derbisini oynuyor normal bunlar. Fiziğide bir stopere göre baya bir zayıf zamanla gelişecektir. Semih'i sivrilten tek özelliği headingi. Çok uzun boylu futbolculardan bile çok daha fazla zıplayıp hava toplarını alabiliyor. Soğukkanlı bir oyuncu, çok krtik müdehaleler yapıyor ve faul olduğunu gizleyebiliyor buda iyi bir özellik. Servet ve Gökhan Zan gibi oyuncular faul yapmasa bile yapmış gibi gözüküyor mesela.
Fenerbahçe maçında ise Semih'e suç bulmak yanlış olur. Ekran başında ben takıma kızdım o 1 golü yedikleri için. Çünkü son dakikalarda sadece Semih değil, bütün futbolcularda gevşeme vardı, pres bile yapmıyorlardı belki farketmişsindir. Ben Semih'den çok umutluyum, çok çalışıyor, çok çabalıyor iyi bir stoper olacak :)
Yanılıyorsunuz. Sivas macında da cok basit bir hata yaptı örneğin ermanı kacırdı. Zıplaması bir yere kadar, pedriel sivas macında eze eze aldı topları semih çok ağır kaldı. fener macıyla ilgili birşey demedim zaten melonun konsantrasyon hatasıyla yedik golu. Konsantrasyonu cok yuksek seviyelerde olduğu icin bazı toplara iyi yatıyor, kesiyor ama oyun bilgisi yerlerde malesef.
Decisions ofansif bır ozellik. Toplayken verilen kararların doğruluğu. Ki o arkadaş zaten determinationı kastediyor.
Determination deseler bile açıklamalarından o anlam çıktığı için söyledim yani decision tarifi verdiler. Ayrıca yalnızca ofansif kararlardan bahsedildiğinden emin misin? Böyle bir şey görmedim çünkü ne forumda ne yabancı kaynaklarda. Kaynak gösterebilirsen önemli bir şey öğreneceğim.
Sezme ve pozisyon almasında biraz problem var gibi.
[QUOTE=William Rookwood;2144036] Semih'i sivrilten tek özelliği headingi. Çok uzun boylu futbolculardan bile çok daha fazla zıplayıp hava toplarını alabiliyor. [QUOTE]
Bahsettiğin özellik heading değil Jumping. Bu özelliği oyuncunun boyu da etkiliyor.
Aslına bakarsak sezileri bulunduğu her yaş katagorisinde olumlu anlamda dikkat çeken bir özelliği olmuştu. Ama A-Takım düzeyi farklı tabi.. Bir süre zorluk çekecektir. Özellikle pozisyon alma konusunda da sürekli kendini yeterli görmediğini bunun için çalıştığını söylüyor Semih.