Bence konuya vurun kilit gitsin konu amacından sapmış. Zaten sorulan sorunun da cevabı verilmiş.
Printable View
Bence konuya vurun kilit gitsin konu amacından sapmış. Zaten sorulan sorunun da cevabı verilmiş.
Komplike bir takim tanimlamasini tam olarak cozumleyemedim.
FM 2013'te ufak bir deneme yapmistim. Mourinho'yu Galatasaray'a, Fatih Terim'i Real Madrid'in basina gecirmistim. Orjinal taktiksel tercihleriyle beraber. Galatasaray Avrupa'da mac kazanamamis, ligde yanilmiyorsam 4. olup Mourinho kovulmustu.
Fatih Terim ise Real Madrid ile sampiyonlar ligi finali oynamis ve ligi kazanmisti.
4231 dizilisinin, 442'ye karsi avantaji, orta sahanin merkezinde bulunan 3 oyuncu ve toplamda 5 tane orta saha oyuncusu ile oynanmasidir.
4231'in zaafi ise bek oyuncusu ile kanat oyuncusu arasindaki buyuk mesafedir. Bek oyuncusu rakibi daha ileride karsilamak, kanat oyuncusu da rakip beki takip ederek bu mesafeyi kapatmak zorundadir.
4231'in gobekteki iki oyuncusu, merkezde ve kanatlarda olusacak tehlikelere karsi halkan olma gorevindedirler. Santraforun arkasindaki oyuncu ise ya forveti ikileyen veya modern oyun kurma ozelliklerine sahip olan bir oyuncu olaur. Yani bu modern oyun kurucu gerektiginde savunmaya da gelir ve yardim eder.
Ama oyunda boyle degil.
Ozellikle hucum mantalitesi kullanan takimlarda (hemen hemen her buyuk takim) ilerideki 4 oyuncu kesinlikle geri gelmiyor. Yani savunmada zayif. Bekler de ileri cikip onlarin kanadindaki MR/ML'lere yakin markaj yapmiyor.
Defansif mantalite kullanan takimlar ise gol atamiyor. Hucum zayif ve ustune ustluk savunmada da saglam degil.
Bu nedenle ozellikle oyunun ilk ciktigi halde Galatasaray'in cok basarili olmasi da supriz degil. Cunku oyun 442'yi oynanmasi gerektigi gibi oynatiyor ama 4231'i oynatamiyor.
4231'e karsi turlu turlu dizilislerle cok iyi sonuclar aldim. 451, 361, 4411, 4141. Hepsinin ortak bir ozelligi vardi. Top benim MR veya ML oyuncuma geldiginde rakip bek benim oyuncuya yakin degildi. Rakip kanat oyuncusu da cok uzak oldugu icin kanat oyuncusu bol bol bos alan buluyordu. Bu da topu rakip kaleye tasimama, rakip oyuncularin o kanat oyuncusunu durdurmak icin alan bosaltmasina ve pozisyon bulmama neden oluyordu.
433 biraz daha dengeliydi cunku en azindan merkezde 3 tane defansif gorev yapan oyuncuya sahip bir dizilisti. 4231'in ise 424'ten farki yoktu.
Bunu sadece ben degil, oyunu test eden ve mac motoru ile ilgilenen bir cok kisi dile getirdi. Umarim bu konuda gelisme gozlemlenir bu sene.
1 tane oyuncu, emre çolak.
ilk yayinlanan patche kadar oyle bir emre colak vardi ki messinin ikizi sanardin. boyle sacma bir emre colak degerlendirmesini baska kimse yapamazdi heralde.
liverpoolu seciyosun, semih kaya takım icin 5 yildizlik bir wonderkid olarak gozukuyo.
o adam fenerbahceli olsa da mesela recep niyazi beykani 5 yildiz yapardi. besiktasli olsa muhammedi 5 yildiz yapardi. kimse objektiflikten bahsetmesin yani.
cok ciddi tutarsizliklar var bence.
zamaninda servet kazimdan hizliydi, kazim galatasaray'a gidince servetten hizli oldu mesela.
emre colak patch ile duzeltirlirken, olcay, oguzhan gibi adamlar yerinde saydi. almeida'nin pace de 16-17 civarindaydi.
alex'in kafa vuruslari 13, jumping ise 6 mi neydi. onlarca kafa golü atti gokhan zanlarin, lucas neillerin yanindan.
bunun disinda,
gs finansta her yil kar ederken, fenerbahce besiktas zarar etti. besiktas 4-5 yil oynadıktan sonra zaten kayserispordan farki kalmadi. türkiye icinde reputationda bile 5-6. olmustu.
fenerbahceyle uefayı alıyosun, forma reklamı haberi geliyor. 1.5'a anlasmısız mesela, onceki sezonki rakami altta veriyor: 1.9 !!!
bu lig itibari konusu 2013'te çok kötü yansıdı Türkiye ligi icin cunku almeida, fernandes, eneramo vb kulüpleri icin onemli oyuncular asla sozlesme yenilemeyip, fransaya hollandaya transfer oldu.
yerlerinde de dandik dundik yabancialr geldi.
bunun da disinda artik atiyorum 10 yabancı kurali varken 4 büyüklerin 16-17 yabancı transfer etmesi de sacmaydi ama buna karsi yapilabilecek birşey yok sanirim.
Valla aslında göründüğü kadar basit olsa da uygulamda her zaman başarılı olamıyor FM örneğin:
PTT 1. lig yabancı kontejanı kuralı yaşa bakılmaksızın 3 tane yabancı ayrıca Türki Cumhuriyetlerden(Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan) da 2 oyuncu
FM bunu ne yaptı 5 yabancı dedi geçti. o yüzden o kadar da basit şeyler gibi gözüksede uygulamada sınıfta kadlığı olaylar oluor
tabi bunu fm 2013 te yapmıştı fm 2014 te nasıl olur bilemiorum
@perpatua Şimdi oyunda ilk sezon Fenerbahçe ile ligi kazanırsak Şampiyonlar Ligine gidiyor muyuz? Gidemiyor muyuz?
Bununla birlikte Fenerbahçe kaç yıldır Avrupa'dan para kazanamıyor; ama ben hala zarar ettiğini görmedim. Kaldı ki dünyanın paralarını döküp transfer bile yapabiliyor. Bir diğer nokta oyunda biz Kadlec'i almaya kalksak bize gelmez. Gerçekte geliyor, Meireles'i Chelsea'dan koparıp getiremeyiz; ama gerçekte geliyor. B.Alves bile oyunda gelmez; ama banane Avrupa Kupasından bir açıklaması var gelebiliyor. Oyunda düzeltilmesi gereken bir durum bu bu lig, her ligden oyuncuyu alabilecek konumda. K.Paşa parayı bastırıp R.Babel'i alıyor, oyunda konuşamazsın bile.
Sponsorluk olayına gelirsek; Beşiktaş'ın Vadofone gelirlerini nasıl yansıtılacak merak ediyorum; Beşiktaş'a 150 milyon € veya $ bir gelir yazılması gerek; ama ben yazılacağını hiç sanmıyorum.
Fenerbahçe 20 yıl üst üste Avrupa'ya gitmesin her yıl forma reklam geliri artar, diğer sponsorluk gelirleri artar böyle bir kulüp. Ama oyunda böyle olmuyor.
Şuanda Oğuzhanın, Salih Uçanın profilleri türkiyedeki bir çok yıldız oyuncudan üstteyken böyle saçma bir savunmayı destekleyemezdim kusura bakmayın. Semih Kaya takımdaki oyunculara göre 5 yıldız görünebilir, ama Türkiyede hala o potansiyele sahip değil. Belçika takımından gerçekte hiç bir başarı yokken oyunda en kötü oyuncusu neredeyse messi ayarında, ama konu Türkiyeye gelince bizim araştırmacılarımız Galatasaraylı, bizim araştırmacılarımız bilmiyor, o zaman başvurun siz yapın araştırmalarınızı verin burdan başkalarına laf atmakla olmuyor bu işler. Ben burada araştırma yapan arkadaşların hatası olduğunu sanmıyorum, sonuç olarak hiç biri oturup antrnemanlarını izlemiyor oyuncuların, maçtaki performanslarına göre ortak bir değer oluşturuyorlar.
Son cümlene tamamıyle katılıyorum ona lafım yok. Ama en azından eleştiri yaparken kırıcı olmadan yapın eleştirinizi, ben Beşiktaşta bir çok oyuncunun iyi olduğunu biliyorum, ayrıca bende nedense oyunda Galatasaray ve Fenerbahçe çok dengeli gidiyor, her sezon kazanan 1-2 puan farkla kazanıyor, eğer dediğiniz gibi dengesizlik olsaydı Galatasaray alır başını giderdi. Galatasaray bir çok kez gruptan dahi çıkamadı, Trabzonspor avrupa kupası finalini gördü, bence Türkiye Ligini aldığınızda takımı kötü oynatıyorsunuz ve denk bir takım geldiğinde 3-4 tane yiyorsunuz, sonra Galatasaray iyi oluyor. Lütfen rica ediyorum, kendi hatalarınızı başkasına bulmayın. Galatasarayda 1-2 tane 4,5 yıldız oyuncu var ama bana sorarsanız en çok şişirilen profil Sneijder, gerisi bence çokta abartı değil. Ek olarak benim oyunumda Fenerbahçe, Galatasaraydan daha büyük başarılarada imza atmış durumda. Dediğiniz gibi bir fark yok yani takımlar arasında, ha ama sizin gözünüzde Beşiktaşın tüm oyuncuları Messi, Fenerbahçenin tüm oyuncuları C.Ronaldo ise girer editörden 200 potantial 200 current ability basarsınız tüm oyunculara (::)
Fenerbahçe'nin cezası bire bir aktarılacak değil mi ? 2 yıl ?