saol yerine sağol diyebiliriz..:p şaka bi yana gerçekten dilimize sahip çıkmalıyız..(bakmayın benim nick yabancı ama konuşurken çok dikkat ederim)Quote:
Originally Posted by batuhan1907
Printable View
saol yerine sağol diyebiliriz..:p şaka bi yana gerçekten dilimize sahip çıkmalıyız..(bakmayın benim nick yabancı ama konuşurken çok dikkat ederim)Quote:
Originally Posted by batuhan1907
Evet arkadaşlar hepinize katılıyorum başlığı açan arkadaşa ise ayrı bir teşekkür ediyorum.
Çoğu zaman bu hataları yapanları uyarmış oluyorum onlar da tepki vermiyorlar fakat ertesi gün tekrar aynı şeyleri yapıyorlar.Güzel Türkçe'miz yozlaşıyor !
Her yerde Türkçe konuş !
http://img177.imageshack.us/img177/9...468x6020gx.jpg
Dil Nedir ?
Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır. Bu tanım bütün canlıların kendi aralarındaki bildirişimlerle ilgili işaret sistemlerini olduğu kadar, insanlar tarafından doğanın ve eşyanın ortak kalıplar halinde manalandırılması olgularını da kapsamaktadır.
İnsanlar ve hayvanlar bir takım sesler ve işaretlerle düşünce, duygu ve güdülerini anlatmaktadırlar. Bunlar birer (dil)dir. Yaprakları solmaya başlayan bir bitki de (susadım) veya (hastayım) demektedir. O halde bitkilerin bile doğaya dönük dilleri vardır. Demek ki tüm canlıların, kendilerini ve hallerini anlatabilme olanakları vardır. Buna dolaysız (doğrudan doğruya) bildirişim diyoruz.
Bir de insanların, uzun bir yaşantı sonunda, ortak sembollerle, ortak kalıplarla, evrende, doğada ve eşyada manalandırdıkları, özel anlamlar aşılaladıkları, dolaylı birer bildirişim aracı olarak kullandıkları işaretler ve sesler var ki bunlardan da sembolik, artistik bir dil oluşabiliyor; (yağmurun dili, denizin dili, göklerin dili, güllerin dili) gibi.
Bizim konumuz (insan dili)dir. Bunun için dilin, dar, bilimsel bir tanımını yapacağız. İnsanların aralarında anlaşmaya, kendilerini ifade etmelerine araç olan dil, bir dilbilgisi sistemi içinde örgütlenmiş, düşünce ve duyguları bildirmeye yarayan ses, işaret ya da hareketlerin bütünüdür.
İnsan anlatım ve bildirişim için ya hareket eder (jest), ya da ses çıkarır (konuşma) ya da belirli işaretler çizer (yazı). Konuşma dili, yazı dili, hareket dili, (insan dili)nin üç ayrı görüntüsüdür.
Türkçenin Genel Özellikleri
TÜRK DİLİNİN AİT OLDUĞU DİL AİLESİ, GENEL ÖZELLİKLERİ
Türkçe, diğer Türk dilleriyle birlikte Altay dil ailesinin bir kolunu oluşturur. Bu ailenin diğer üyeleri Moğolca, Mançu-Tunguzca ve Korecedir. Japoncanın Altay dil ailesinin bir üyesi olup olmadığı konusu tartışılmaktadır.
Türkçe, diğer Altay dilleri gibi eklemeli, yani sözcüklerin eklerle yapıldığı ve çekildiği, sondan eklemeli bir dildir.
Türkçe sözcüklerde, Arapça, Almanca vb. dillerde görülen erillik, dişillik (yani cinsiyet ayrımı) özelliği yoktur.
Türkçede sayı sıfatlarından sonra gelen adlar çoğul eki almazlar. Yani üç ağaçlar değil üç ağaç.
Önlük-artlık (kalınlık-incelik) ve düzlük-yuvarlaklık uyumları vardır. İlk uyuma göre bir sözcükteki ünlüler ya hep art veya ön, ikinci uyuma göre de ya hep düz veya yuvarlak olurlar.
f, j ve h ünsüzleri Türkçe kökenli sözcüklerde bulunmazlar. (Bir kaç Türkçe sözcükte başka seslerden değişmiş olarak f görülebilir: öfke < öpke, ufak < ubak vb.)
Türkçe sözcüklerde söz başında bulunabilen ünsüz sayısı sınırlıdır: b, ç, d, g, k, s, t, v, y.
c ünsüzü, söz başında başka ünsüzlerden değişmiş olarak bir kaç sözcükte bulunur: cibinlik < çıpın vb.
n ünsüzü Türkçe kökenli sözcükler içinde yalnız ne ve türevlerinde bulunur: ne, neden, niçin, nasıl vb.
p ünsüzü de söz başında, bir kaç Türkçe sözcükte b'den değişmiş olarak bulunur: piş- < biş-, parmak < barmak vb.
Konuşma Dili ve Yazma Dili
Dil hem yazılı hem sözlü olabilir. Konuşma dili yazının icadından binlerce yıl öncesinden beri gelişmiştir. Elbette, yazı dili ile konuşma dili arasında önemli farklar vardır, temel öğeleri farklıdır. Biri kelimelerden, diğeri seslerden oluşur. Yazı dilinin biçimi gelenekler ve gramerciler tarafından konuşma diline oranla çok daha dikkatli bir şekilde düzenlenmiştir. Konuşurken ve yazarken kullanılan kelime dağarcığı genellikle daha geniştir. Bundan başka, konuşma ve yazı dillerinin gramerleri farklıdır.
Bu iki yolla farklı dilde bilgi aktarma eğilimi vardır. Ayrıca konuşma dilinde, yazı diline oranla daha fazla tekrar ve fazladanlık vardır. Buna ana dilimizden örnek vermek gerekirse; yazı dilinde genellikle "c" olarak yazılan ses, diaspora kabardeylerinin konuşma dilinde "g" olarak söylenmektedir. Yine aynı şekilde "Cegu" yazılıyor "Gegu" okunuyor. Başka bir örnek de; "ç" yazılanlar genellikle "k" okunuyor. "Çapse", "kapse" okunuyor. "-di'li geçmiş" fiil çekimlerinde fiilin sonu "-di'li geçmiş” takısı olarak yazıda kalın "ş" ile bitiyor, diaspora kabardey konuşma dilinde "s" olarak söyleniyor.
Kaynak : Nefin Huvaj (Dil Üzerine)
Teknoloji ve Dil
Teknoloji artık neredeyse hayatımızın bir parçası oldu. Cep telefonları , internet üzerinden yazışmalar , elektronik posta ve bunlar gibi bir çok şey hayatımızı son derece kolaylaştırıyor. Fakat hayatımızı kolaylaştırdığı gibi dilimizden de bir çok şeyi alıp götürüyor.
Cep Telefonu Mesajları ve İnternet Yazışmaları
Günümüzde insanların büyük bir kısımı ve özellikle gençler iletişimlerini cep telefonları ve bilgisayarlar ile birbirlerine gönderdikleri mesajlar ile sağlıyorlar. Çünkü bu güzel icat insanların iletişimini son derece kolaylaştırıyor. Fakat nedense insanlar bu güzel icadın yanlış kullanıldığında dillerinden bir çok şeyi alıp götürdüğünün farkında değil.
1. Sesli Harf Kullanılmıyor !
Herkesin başına gelen büyük bir sorun bu. Artık nedense mesajlarda sesli harf kullanılmıyor. Bize "Selam. Nasılsın?" yazması gereken arkadaşlarımız "Slm. Nslsn?" olarak bu işi geçiştirmiş oluyor. Bu hatayı yapan insanlar bunun büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorlar. Çünkü onlara göre karşılarındaki ne demek istenildiğini anlıyor. Evet bu belki doğru olabilir. Karşınızdaki sizin ne demek istediğinizi anlayabilir. Fakat sürekli alışkanlık haline getirdiğiniz bu durum sizin bütün hayatınızdaki yazışmaları kökünden etkiliyor.
2. Yabancı Kelimeler İle İletişim Sağlanıyor
Bu kadar zengin bir içerikte olan Türkçe sanki yetmiyormuş gibi bir de işin içine yabancı kelimeler giriyor. Dil öğrenmek kesinlikle çok güzel bir şeydir fakat iki dil birbirine karıştığı zaman aslında durum çok saçma bir hal alıyor.
Örnek Mesaj
Yeni aldığın ayakkabılar çok cool olmuş.
Burada Türkçede bulunan bir çok kelimeyi kullanabiliriz. Örneğin "Yeni aldığın ayakkabılar çok güzel olmuş" veya "çok hoş olmuş" diyebiliriz. Fakat nedense bu hatayı yapan insanlar işin içine yabancı dil sokunca kendilerini kültürlü gösterdiklerini zannediyorlar
dilimdilim.com dan alınmıştır...
arkadaşlar bu konuda www.dilimdilim.com dan bayağı bir şey öğrenebilirsiniz..
bkz: mustafagungor
mustafa paylaşım için saol yararı dokunduğunu söyleyebilirim
Arkadaşlar çok önemli bir konu bu.
Herkesin duyarlı olması gerekir bu konu ile ilgili.
Lütfen herkes imzasına bu konuyla ilgili birşeyler yazsın ve bu konuya yönlendirsin.
bence de iyi bir fikir..Quote:
Originally Posted by sergenNn
arkadaşım ilk önce imzandaki koordinat kelimesini düzelt Fransızca biz sözcük!!!
bunun yerine Türkçe kullanabileceğim sözcük ne var?Quote:
Originally Posted by mustafagungor
konaç=koordinat
sağol hürmetQuote:
Originally Posted by hurmet
artik bende W yi kullanmamaya calisacagim
"Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."M.KEMAL ATATÜRK
Sonuna kadar destekliyorum.Kendi dilimiz ve kültürümüze sonuna kadar sahip çıkmalı batının kültürünü değil ilimdeki yeniliklerini örnek almalı ve uygulamalıyız
Bende açmıştım buna benzer bir konu ;) Baya bir önce..
http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=7494
evet sekopej hayat yazdığın seyler gibi geçıyo adam bı bufe açsa hemen ismini yabacı koyuyo böyle giderse türkçe gibi güzel bir fil yok olucak.bir milletin en önemli unsurlarından biriside dil dir...
Ben kendime bir şart koydum.Karşımdaki eğer TÜRKÇE'yi düzgün kullanmıyorsa onunla konuşmasını düzeltene kadar konuşmuyorum! Bunun baya yararı dokundu.Çoğu kişi TÜRKÇE'yi düzgün kullanmaya özen gösteriyor artık.
böle bişi yapmak cok doğru olur türkce konusmamız lazım abi msn dilimizi bozuo
Yazılanları görüyorsun.Quote:
Originally Posted by anarchist
Halâ böle , bozuo diyorsun :eek:
Senin kendi elinde Msn falan bahane bence.
Bari buraya yazarken özen göster ;;)
Herkesin slogana destek vermesi için konuya anket ekledim. "Evet" seçeneğinin çığ gibi büyümesini istiyorum. Haydi oylamaya...
Çoklu seçim yapmışsın selman abi :D :D
Evet bilerek yaptım. Hedef 100.000 Evet. :)Quote:
Originally Posted by mustafagungor
sloganı tam olarak anlayamadım ama evet
Yeni slogan buldum
"Ülkesinde yüksek istiklalinin korunmasını isteyen Türk Milleti dilini yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır. Dünyada sömürge ülkeleri hariç hiçbir ülkede resmi dil dışında başka bir dille eğitim yapılmaz. Türkiye bu ayıbından kurtulmalı, her haysiyetli, şerefli ve bağımsız ülkede olduğu gibi davranıp, bütün okullarda resmi dili olan Türkçe ile eğitim yapmalıdır. "
"Bye - Bye" Türkçe adlı kitabı okudum ve hoca yorum istemişti, bende internetten ararken buldum, ve çok hoşuma gitti..
o hayıra kim tıkladı çok merak ediyorum... kendisi bir avrupalı,afrikalı yada başka bir yerlimi acaba çok merak ettim gerçekten.. eğer türksede aşırı derecede kınıyorum :mad:
demokrat bir ülkede yaşıyoruz onun düşüncesi buymuş onu kötülememek lazım bende hayıra mutlu olmadım ama aşırı derecede belirtmiyorum
Daha yeni dikkatimi çekti :o
Bu forumda Türkçe'ye pek dikkat edilmemiş bence...
Mesela Bişeye Bakıp Çıkıcam ya da Turksportal C@fe
Eğer bu Türkçe Konuş! konusu ilerleyecekse sitedeki yanlışlarında düzeltilmesi gerekir bence...
hep destek tam destek
bende yazışdığımda kullanıyorum bi daha kullanmamaya dikkatli olcam
VE KAMPANYAYA DESTEK VERİYORUM
destekliyorum seni tabi ya bende dikkatli olcam artık...
Bende Katılıyorum bu kampanyaya. sonuna kadar da desteğimi vereceğim ;)
evet bende cok kullanıyorum ama dıkkatlı olacam ;)
Arkadaslar bir kaç gün içinde ''Türkçe'si Varken'' diye bir kampaya olan(ODTÜ Türkçe Toplulugu Yürütüyor)çalismanin afislerini koyacagim.Ben önceden incelemistim gercekten cok güzeldi sizin de beyenilerinize sunacagim ama biraz süre istiyorum...
Bu arada aklima bir sey geldi site kuruculari kabul eder mi bilemiyorum ama; 1 hafta boyunca sitenin acilis sayfasina söyle bir yazi koyalim ''bu sitede zorunlu kalmadikca yabanci harf ve kelime kullanmak yasaktir'' diye sonraki haftada yabanci kelime ve harf kullananlari site yönetimine bildirelim üyeligi çok degil 1 günlügüne iptal eilsin emin olun ise yarar hiçbir sey olmasa ''ewet''ler ''evet'':confused: olur
afişleri merak ettim ama dediğin uygulamayı için adminlere özel bir mail at göreceklerini fazla sanmıyorum etrafta çok konu var :)
fena fikir değil..buranın adminleri ne der bilmem ama kendi sitemde uygulayabilrim..Quote:
Originally Posted by Kara_Kartal1903
Arkadaşlar kusura bakmayın afiş olarak bulamadım ama işte hepsi burada:sanat
------------------------------------------------------------------------
animasyon canlandırma
bianel yılaşırı
defile gösteri, geçit
dekorasyon bezemleme
detone (olmak) perdesizleşmek, perdesi bozulmak, perdesiz
diksiyon söylem
direktör yönetmen
dizayn çizim, tasarım
dramatik acıklı
dublaj seslendirme
ekolayzer eşitleyici
eksantrik uçrak, tuhaf, garip, acayip
enstantane anlık (görünüş)
enstrüman çalgı aleti
enstrümental sözsüz
entrika çevirmek dolap çevirmek
form biçim
formal biçimsel
fragman tanıtma parçaları
hit gözde
imaj 1. imge 2. görüntü 3. benzetme
irrasyonel akıl dışı
italik eğik (yazı), yatık (yazı)
jenerik (film) tanıtma yazıları
karikatürize etmek gülünçleştirmek
kolaj kesyap
kontrast 1. karşıt (renk) 2. karşıtlık, çelişki
koreografi oyundüzüm, oyunçizim
kreasyon yaratım, yaratma
kritik eleştiri
kulis perde arkası
mistik gizemci
mizansen sahneye koyma, oyun düzeni, oyun, düzen
montaj takyap, kurgu
natürmort ölüdoğa
norm ölçü, kural
nüans ayırtı, ince ayrım
panoramik genel görünümlü
paradigma değerler dizisi, örüntü
paradoks çelişki, aykırılık, saçmalık
perküsyon vurmalı (çalgı)
perspektif bakış açısı, derinlik
pragmatizm yararcılık
prodüksiyon yapım
profil görünüş, görüntü
prömiyer ilk gösteri
repertuvar sunumluk
seans oturum
sembolik simgesel
siluet karaltı
single tekli
sit-com durum güldürüsü (durgül)
skeç oyunca , küçük oyun
stilist giyimçizer
suflör fıslayıcı
süpervizör gözetmen, üst denetmen
tonmayster ses uzmanı, ses yönetmeni
transparan saydam, şeffaf
ütopya 1. düşülke 2. düşülkü 3. düşkent
spor
antrenör çalıştırıcı
asist yardım, yardımcı
averaj ortalama
bungee-jumping zıpzıp atlama
defans savunma
depar atmak hızlanmak
deplasman yabancı saha, dış saha
derbi büyük yarış, yılın karşılaşması
diskalifiye etmek yarıştan çıkarmak
doping güç katımı
dripling top sürme, sürüş
efor çaba, gayret, güç
ekarte etmek elemek, saf dışı bırakmak
endirekt (atış) çift vuruş
etap adım, basamak, (sporda) konak
fair-play dürüst durum
faul hata
fikstür karşılaşma takvimi, takvim
final four son dört
fitness center sağlıklı yaşam merkezi
forvet ileri uç oyuncu, hücum oyuncusu, ileri uç
frikik serbest vuruş
grand prix büyük ödül
guard oyun kurucu
hat-trick üçleme
holigan serseri, hayta
jogging koşmaca
jübile onur töreni
klasman grubu alt küme
koç çalıştırıcı
kolektif 1. ortaklaşa 2. işbirlikli, takım oyunu
kombine birleşik, toplu
kondisyon vargücü, eremgücü, erk
kontra atak ani akın
korner vuruşu köşe vuruşu
libero son adam
maç karşılaşma
maraton uzun koşu
markaj (adam) tutma, gölgeleme
menajer işizler, yürütücü
ofansif hücuma dayalı, saldırgan
off-road arazi yarışı, arazi turu
performans başarım
pivot eksen oyuncu
play-off elenti; üst küme
pres baskı
rafting salcılık, sal yarışı
rekreasyon oyalanma, eğlence, dinlenme
rövanş ikinci karşılaşma
santra orta yuvarlak
santrafor orta uç
skor sonuç
skorbord sayı göstergesi, sayı levhası
stoper durdurucu
taktik yönlem
tramplen sıçrama tahtası
trekking dağ yürüyüşü
ekonomi
change para değişimi, para alım satımı
damping düşürüm, indirim
depozito, depozit önödence
devalüasyon değer düşürme
distribütör dağıtımcı, toptancı
eksper uzman
eksport / ihracat dışsatım
ekstre özüt, hesap özeti
eşantiyon örneklik
Euro Avro
finansal mali
fon 1.dip.2.anapara
happy-hour indirimli saatler
import / ithalat içalım
kalifiye nitelikli
kaparo güvenmelik
konsorsiyum şirketler birliği
kontrat sözleşme
leasing kiralama
lokavt işkapatımı, kapatım
makro ekonomi bütüncü ekonomi
marketing pazarlama
mikro ekonomi birimci ekonomi
mortgage tutulu satış, ev edindirme
off shore kıyı bankacılığı
outlet center fabrikadan satış merkezi
parametre değişken
parite değer eşitliği
portföy cüzdan, para cüzdanı, para çantası (?)
prim 3. ödül 4. ödenti 5. pay, kazanç payı
promosyon özendirme, avanta
stopaj ön kesinti
valör değer, geçerlilik
siyaset
asimilasyon 1. özümleme, özümlenme 2. sindirme, benimseme
blöf kuru sıkı
brifing vermek bilgilendirmek, bilgi vermek
dejenerasyon yozlaşma, soysuzlaşım
deklarasyon açıklama, bildirme, bildirge
diaspora kopuntu
dikta buyurma
emperyalist yayılımcı
empoze etmek dayatmak
enformasyon bilgilendirme
entegrasyon birleşme, bütünleşme
federasyon 1. bileşik devlet (generk) 2. üstbirlik
feodal derebeylik, derebeylikçi
garantör güvenceci
kabine 1. bakanlar kurulu 2. çalışma odası
kanalize etmek yön vermek düzenlemek
kaos kargaşa, kargaşalık
kapitalizm anamalcılık
koalisyon 1.karma (hükümet) 2. güç birliği
komplo gizdüzen, tezgah
konfederasyon 1. devletler (generkler) birliği 2. genbirlik
kongre kurultay
konjonktür topludurum
konsept ana düşünce, kavram
lanse etmek öne sürmek
manüpülasyon hileli yönlendirme, hileyle yönlendirme
otomasyon kendişlerlik
otonom özerk
otorite yetke, söz dinletirlik, sözü geçerlik
pozitif ayrımcılık ek ayrımcılık
protokol törendüzeni, önceliksırası
provokasyon kışkırtı, kışkırtma
rant getiri, getirim, kazanç
referandum halk oylaması
revizyon gözden geçirme, bakım, düzeltme, yenileme
sabotaj baltalama
sempatizan seven, yakınlık duyan, ... yi tutan
senkronize etmek eşlemek, eş zamanlama
sit alanı koruma alanı
statüko mevcut durum, var olan durum, sürerdurum
şoven ulusumcu
ültimatom sonuyarı, kesin uyarı
veto etmek olmazlamak
karakaratal yazıların için sağ ol.
Önemli Degil Görevimiz Bu:) :) :) :) :) :)
evet katılıyorum ama bunlarda biraz renk katıyo bana göre ama her yerde tr konusmak lazım