neymiş ? beni bilgilendirebilir misin acaba ? ben bilmiyorum da..
Printable View
Herhangi bir sicak para akisi yok.
Olan tey sey, ucuncu sahislar arasinda Fenerbahce hisseleri alip satiliyor.
Yani mesela sen bana gelip desen ki, 1 adet Fenerbahce hissesi almak istiyorum ve buna da 10.000 YTL odeyecegim ve bu o gunun son alisverisi ise, Fenerbahce hisse senedinin o gun fiyati 10.000 YTL'den kapanir ve Fenerbahce'nin piyasa degeri 250 milyar YTL oldu diye haber cikar gazetelerde.
Esasinda olay da sundan ibaret. Bu kadar deger bicilen sirketin islem hacmi yaklasik 18 milyon YTL. Yani gunde topu topu 18 milyon YTL'lik hisse senedi alis verisi yapiliyor. Bu degerdeki bir sirket icin de cok dusuk bir islem hacmi. Buyuk ihtimalle piyasada Fenerbahce'nin hisse senetlerini toplamak isteyenler var, ancak satmak isteyen kisi sayisi az.
Bu deger degisimlerinde, Fenerbahce'nin cebine giren 1 kurus yok. Fenerbahce'nin cebine para girmesi icin, sirketin elinde olan (yani kulubun sahibi oldugu) hisseleri satmasi gerekir. Yani ileride ucuncu partilere daha fazla temettu dagitma yukumlulugunu ustlenir. Bugun sicak parayi kulubun kasasina sokmak icin. Bu ne zaman/nasil yapilir? Eger Fenerbahce kulubu buyuk bir yatirim planliyorsa bunun finansmanini hisse senedi satarak karsilayabilir. Ancak bu hisse senetlerini satarken kac paradan alici bulacagi her ne kadar piyasa fiyati ile iliskili olsa da, piyasadaki talep uzerine belirlenir. Islem hacmi de dusuk oldugu icin, bugun boyle bir ise kalkissa Fenerbahce mevcut piyasa fiyatinin cok altindan satis yapar.
Piyasa fiyati, teorik olarak, bir yatirimcinin hisse senedini elinde tutarak sonsuza kadar hak edecegi temettulerin bu gunku degeridir.
Tabii farkli yatirimcilarin, bu temettu beklentileri farkli olabilir ve buna gore kendilerine gore fiyat belirlerler. Kendine gore belirledigin fiyatin (yani bu hisse senedini elinde tutarak kazanabilecegin temettulerin toplami) ustunde bir teklif yapilirsa, bu hisse senedini satmaya tereddut etmezsin. Bu degerin altinda bir teklif yapilirsa, hisse senedini satmayi kabul etmezsin.
Tabii oldukca basitlestirerek anlatiyorum. Ancak piyasa fiyatlari hisse senedi alici/saticilarinin yani yatirimcilarin ileride Fenerbahce kulubunden temettu geliri beklentilerininin bu gunun parasiyla degeridir diye sadelestirmek mumkun.
Iste bu da yukarida anlatmak istedigim olaydi.
Birileri ufak bir meblag ile bu kagida girdi, piyasa fiyatini yukseltti. Yukselen piyasa fiyatini gorenler ve sirketin bu kadar degerli olmadigini dusunenler elinde olan (veya olmayan) hisse senetlerini satmaya baslayarak fiyatin esasinda olmasi gereken yere dogru inmesini sagladi. Bu arada birileri de iyi para kapti....
Medyanın standart şişirmelerinden gibi duruyor.
Arkadaşlar Fenerbahçenin herhangi bi CL maç saatine yakın stattaki Fenerium mağazasına bir göz atın.Yaşlı çocuk genç Brezilyalı Türk zenci beyaz bir sürü kişi yangından mal kaçırıyormuş veya ürünler bedava dağıtılıyormuş gibi alışveriş yapıyor
Buna ilk olarak geçtiğimiz sezon inter maçında şahit olmuştum ve içimden şöyle dedim : ''Bu heralde Fenerium deil millet maça giriyor !!'' Fenerbahçenin gelirleri inanılmaz düzeyde ve 2-3 yıl daha Şampiyonlar Liginde tutunursa ne olacağını tahmin edemem