Bu konu FM 2008 icin ancak 2009 ile pek fark yok
http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=78549
Printable View
Bu konu FM 2008 icin ancak 2009 ile pek fark yok
http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=78549
Açıkçası bir süre sonra yazıları okumayı bıraktım. Ben şu anda kuralın ne olduğuyla değil nasıl olması gerektiğiyle ilgileniyorum. Arkadaşlar bildiğiniz gibi Türkiye'deki futbola olan ilgiyi esas alırsak, Türk futbolu olması gerektiği yerde değil. Benim için bunun iki sebebi var: 1.si koçların, teknik direktörlerin vs. oyuncuları eğitme şekli; 2.si yabancı sınırlaması ve Türk vatandaşı olarak oynayabilme statüsünü kazanma zorluğu. Konumuzla alakalı olan 2. maddenin nasıl olması gerektiğiyle ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum sizlerle.
Avrupa Birliği ülkelerine baktığımızda Avrupa dışından gelen oyuncular yabancı statüsünde değerlendiriliyor. Takımlara bakıyoruz neredeyse herkes yabancı. Hatta bazen tüm takım yabancı. Vatandaşlık konusuna gelince, Avrupa ülkelerinde futbol oynayan yabancıların o ülkenin vatandaşı olarak kadroda yer alması çok daha kolay (Türkiye'deki kadar önemli olmasa bile). Fransa'nın, Hollanda'nın ve Almanya'nın geleceği parlak oyuncuları milli takımlarında oynatmak için neler yaptığını medyayı takip edenler az çok bilirler. Türkiye'de ise şu mantık var: 'Eğer yabancı oyuncuları kısıtlamazsak teknik direktörler Türk oyuncuları oynatmaz ve bu nedenle Türk oyuncular kendilerini geliştiremez.' Durum bu haldeyken şimdi sizlere soruyorum, Avrupa'da mı futbol daha gelişmiş yoksa Türkiye'de mi? Cevabı hepimiz adımız gibi biliyoruz. Demek ki bizim yaptığımız değil onların yaptığı doğru. Ülkemizdeki yabancı sınırlaması nedeniyle Türk oyuncuların çoğu teknik direktörlerin kendilerine muhtaç olduklarını bildiklerinden dolayı rahatlar. Yabancı sınırlaması olmasaydı rekabet artacaktı ve takımda yer alabilmek için daha çok çalışacaklardı. Ya şimdi? Bunun dışında bazı ülkelerin yabancıları milli takımlarına almak için yaptıkları uğraşlara değinmiştim; Türkiye neden bu konuda milliyetçi bir politika izliyor? Bakın arkadaşlar milletimiz, vatanımız tabiiki bizim için çok değerlidir ama bu işler duygularla değil mantıkla, politikayla olur. Avrupa ülkeleri bu konuyu işlerine geldiği şekilde düzenliyorlar. Mesela İngiltere... Genç Türk bir oyuncu İngiltere'ye transfer olup orada çalışma izni alabiliyor mu? Hayır. Peki bu oyuncu Tuncay Şanlı gibi üst düzey bir oyuncuysa? :)
Uzun lafın kısası biz yabancı oyuncular konusunda şartları hafifletmeyip kaliteli oyuncuları takımlarımızda oynatmayıp Avrupa'da başarı kazanmadığımız sürece bu şekilde yerimizde saymaya mahkumuz. Federasyon bunu ne zaman anlayacak merakla bekliyorum.