Merhabalar sevgili futbol severler. Bir %100 futbol programı ile tekrar birlikteyiz. Her zaman ki gibi Rıdvan hocamla bu hafta yapılan maçları tartışacağız. Haftanın gollerini, ilk 11'ini, takımların eksilerini, artılarını birlikte tartışacağız.
Spor Toto Süper Ligi'nde Bursaspor heyecanı sürüyor sevgili seyirciler. 9 maçta 7 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 malubiyet alan Bursaspor, 22 puanla ligin lideri konumunda. Ardından gelen ligin sürpriz takımı, eski günlerine geri dönmeye çalışan Gaziantepspor takımının ise 20 puanla ikinci sırada yer alıyor. Galatasaray ise lige istediği gibi başlayamadı. 9 maçta 5 galibiyet 3 beraberlik ve 1 malubiyet alan sarı kırmızılılar, 18 puan toplayabildi. Beşiktaş'ta Galatasaray gibi ligin ilk haftalarında umduğunu bulamayanlardan. 5 galibiyet, 1 beraberlik ve 3 malubiyet alan ve 16 puan toplayan siyah beyazlılar, bu hafta Eskişehirspor karşılaşmasıyla yaralarını sarmaya başlayacak gibi görünüyor. Fenerbahçe ise Beşiktaş gibi yine 16 puanla Beşiktaş'ın hemen ardında 6. sırada yer alıyor. Trabzon ise 15 puanla 7. sırada.
-Evet hocam, ligde 9. haftaya geldik ve durum şu an böyle. Sizce büyüklerdeki bu düşüşün sebebi nedir? Sezona hazırlık aşamasında mı sorun var acaba?
-Şimdi Güntekin, öncelikle şike soruşturması Türkiye'yi derinden sarstı.74 milyonluk ülke, 3 Temmuz Pazar gününden bu yana 'Şike' ile yatıyor, 'Şike' ile kalkıyor. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım başta olmak üzere, Türk futbolunun ünlü isimleri ya tutuklanıyor, ya gözaltına alınıp, soruşturuluyor. Televizyonlar bangır bangır şike programları yapıyor. Gazeteler çarşaf çarşaf şike olayları belgeleri yayınlayıp, teknik takibe takılan yönetici, futbolcu ve menajerlerin konuşmalarını ortaya seriyor. Futbolla ilgisi olan ya da olmayan şike konusunda görüş belirtiyor. Kısacası toz duman olmuş Türkiye'de her kafadan bir ses çıkıyor.
İşte biz böyle bir lige başladık. Şimdi, hal böyleyken sezon öncesi ve şimdi, bütün takımların konsantrasyonları dağıldı. Birde buna playoff sistemi eklendi. Yani bizim futbolumuz önemli evrelerden geçti. Takımlar bu değişiklikler içerisinde buldular kendilerini. Şimdi dedikodular çıktı. Fernerbahçe, Sivas ve Eskişehirspor küme düşecekmiş, Beşiktaş'tan, Galatasaraydan vesaire puan silinecekmiş.
-Hocam Eskişehir değildi Mersin'di o sanırım.
-Doğru pardon. Mersin İ.Y. küme düşürülecekmiş işte vesaire vesaire bir sürü söylenti dolanıyor. Bunlar yanlış işler. Bakın, o kadar insanı içeride tutuyorsunuz. Neden peki? Ortada ne var? Hadi ortada bir şey var diyelim, neden takımlara dokunulmuyor? Seneye bırakırız, şöyle yaparız, böyle yaparız... Ya Allahaşkına bırakın bu işleri. Eğer şike varsa ortada, gereği yapılsın. Küme mi düşecek, düşürülsün. Ama hemen! Kimse kimsenin ekmeğiyle oynayamaz dalga konusu yaptırtamaz.
Yani bu konuda aslında çok doluyum ama fazla da konuşmak istemiyorum. Zamana bırakmaktan başka çare yok.
-Hocam Beşiktaş'ı konuşalım biraz isterseniz. Beşiktaş lige sürpriz bir adımla başladı. Teknik direktörünü değiştirdi, ardından yıldızlarını sattı. Bunlar önemli yıldızlar. Yeni oyuncular alındı. Geniş çapta bir revizyon oldu. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Beşiktaş'ın bir konuda çok yanlışı var. Her sene farklı arayışlar içerisindeler. Yani bir sene bakıyoruz başka bir kadro, aradan bir sene geçiyor şöyle bir kadroya bakalım diyoruz, bambaşka bir kadro görüyoruz. Bu Beşiktaş'ın yıllardır olan sorunu. Ama bu sezon için buna yanlış diyemiyoruz. İlk defa yerinde buluyorum bunu.
Şimdi, Beşiktaş takımı geçen sene başında bir rota çizdi kendisine. Bir akım başlattı. Portekiz akımı. İşte Fenerbahçe'nin bir ara Brezilya'lılarla yaptığı gibi. Bunun hem avantajı hem de dezavantajları var. Bir kere bu Beşiktaş'ta ters tepti. Grup oluştu aralarında. Bu bakımdan ben yerinde buldum.
Transferlere gelince ise, sezon başında itiraf ediyim ön yargılı baktım. Çoğu transferi yersiz buldum. Özellikle Wilfried konusunda. Yahu o çocuk nasıl bir şey öyle? İnanılmaz bir top sürüşü, fiziği var. Tam bir gol makinesi. Ligden bir Emenike gitti pir Emenike geldi yani.
- Hocam zaten ligin gol kralı durumunda. Bakıyorum kağıtlara, evet hocam 9 maçta 10 gol atmış.
- Güntekin, Beşiktaş'ın böyle bir forvete uzun zamandır ihtiyacı vardı. Biliyorsun Beşiktaş seyircisi böyle siyahi oyuncuları sever zaten. Çocuk bir de iyi oynayınca hemen bağırlarına bastılar. Olması gereken de bu zaten. Bu tip oyuncular seyirci ile birlikte oynar.
- Hocam Montillo hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Montillo zaten Cruzeiro'nun 10 numarasıydı. Kendini kanıtlamış bir futbolcu. Kimi kesim tarafından 27 yaşındaki oyuncuya 15 milyon Euro verilmesi eleştirildi ama bakın adam neredeyse gol kralı olacak. Her maç gol atıyor. Var mı ligde böyle bir oyuncu. Varsa göster bana. Yani eleştirirken de bunları da göz önüne almak lazım.
- Ayrıca çok önemli bir şey üzerinde değinmek istiyorum Güntekin. Beşiktaş, yıllardır işkence çektiği, benim bir çözüm üretmemelerine anlam veremediğim o sağ ve sol back sorununu sonunda çözdü. Birisi 25 birisi 20 yaşında iki genç var. Neydi isimleri... ?
- Gabriel Silva ve Nino Paraiba hocam.
- Evet o iki çocuk gerçekten Beşiktaş'a ilaç geldi. İsmail'in yapamadığı o ileri çıkışlardaki yaratıcılıkları çok iyi yapıyorlar. Sağ tarafa birini söyleyemiyorum çünkü Beşiktaş'ın yıllardır bir sağ back'i yok. Aslında Beşiktaş, en önemli katkıyı, bu iki oyuncuyu alarak yaptı. Çünkü ileride çoğalmakta çok zorluk çekiyordu geçen sene. Bu sene bu konuda sıkıntısı olmayacak gibi.
- Hocam bir de Beşiktaş'ın bu inişli çıkışlı lig durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Ya bunlar olacak tabi. Bu takım geniş çapta bir revizyon geçirdi. Hatta bence buna rağmen çok iyi durumdalar. Birbirlerine çabuk adapte oldular. Gelen yabancılar takıma çabuk uyum sağladı. Tabi bir de şu var. Gelen oyuncuların hepsi sıcakkanlı oyuncular. Sorun yaratan tipler değiller. Hepsi birer takım oyuncusu. Bunu oynadıkları bütün resmi maçlarda gördüm.
- Teşekkürler Rıdvan Hocam. Evet sevgili seyirciler. Bir %100 futbol programının daha sonuna geldik. İyi akşamlar diliyorum.