Herkese merhaba öncelikle. Ben de uzun süredir yokum aranızda. Eskiler belki hatırlar, yenilere de kısaca anlatayım.
CM 4 ile oyunla tanıştım, daha sonra CM 03/04 ile aşık oldum. Sene 2017 ve hala oynuyorum. Oyun eskiden çok yavandı ama özellikle FM 2005-2006 en gerçekçi oyunlardı. Ondan sonra sürekli geriye gitti ve düşünün ki kaç senede yiyebilmişler o büyük mirası. Oyun ile ilgili birçok yerli site vardı ve çoğu birbiriyle kavgalıydı. Her site kendi grafik paketlerini, rehberlerini hazırlardı, tonla içerik. Eskiden oyunda antrenmanlar manueldi. İstediğin antrenman programını hazırlıyordun ve dolayısıyla paylaşıyordun forumlarda. İşte bu her şey zamanla otomatikleşmeye, oyun hızlanmaya, pratikleşmeye başladı. Antrenmanlar neredeyse otomatik hale getirildi. Her şeyi yerimize yapan antrenörler geldi. Grafik yamaları neredeyse oyun çıkmadan profesyonel olarak yabancı sitelerde yayınlanır oldu. Eskiden 100 bin oyuncunun resmini eklemek hayal gibiydi şimdi her şey hazır geliyor. Ee oyun kötüleşti dedik, taktik maktik kalmadı kadron iyiyse işi götürür hale geldi oyun. İyi bir taktikle Messi'ye 150 gol attırabiliyorsun. Oyundaki gizli yetenekleri eskiden herkes bilmezdi. Oyuncu incelemeleriyle ilgili yorumlarda herkes vay be bu oyuncuyu hiç bilmiyordum derdi. Herkese keyif verirdi oyuncu keşfi yapmak. Şimdi scout programları ile ya da buralardan hazırlanan kısalistelerle herkes nokta transfer yapıyor. Yıldız adayı diye aldığı oyuncu patates çıkmıyor artık.
Oyunla ilgili 10'larca sezonluk kariyer hikayeleri olurdu, bu oyundan keyif alındığı içindi. Çünkü üretim vardı, her şey hazır gelmiyordu dediğim gibi.
Büyüdük evet. Aile sorumluluğu falan çok etkili oldu ama şu da var ki bence çok önemli bir faktör, eskiden az oyun firması vardı az oyun çıkardı, şimdi müthiş sayıda iyi oyun çıkıyor. Online oyunlar da aldı başını gitti. İlgi ve zaman da biraz bunlara kaydı. FM kendini yenilemedi, zamana ayak uyduramadı. Keşke 1 kere oyunculara kulak verip antrenmanları, taktikleri eskisi gibi detaylı ve özgür yapsalardı. Hmm bu arada FM her sene en çok satanlar listesinde ilk 10'da, bu da biraz eski oyunculardan. 😉