Originally Posted by
Lim10
Geçen hafta Sivasspor maçında Alex gol atınca bazı arkadaşlar Alex'e kızılır mı, Alex Paşa, Alex'e kızanlara kapak olsun gibi laflar etmişti.Alex çok büyük oyuncu ve Fenerbahçe'ye katkıları yadsınamaz.Ama "Kralı" olsun, benim için rakip oyuncu 1 metre yanından geçerken ayağını uzatmayorsa, bitmiştir.Daha önce demiştim, yine diyorum Alex'e bunun için hayranlık duymuyorum, bunun için kızıyorum.Niang demişsinizde, Niang Alex'ten daha hareketli defansif anlamda.Üstelik şunuda göz ardı etmeyin, Niang bir santrafor.Alex ise bir orta saha oyuncusu.Her ne kadar işine gelmediği için "Orta saha oyuncusu değil, forvetim" desede. Bir forvet oyuncusu, koşuyor, rakip savunmaya sürekli pres yapıyorsa ofansif anlamdaki verimi azalır.Daha çok yorulacağı için son vuruşlarda dengeyi sağlayamaz çünkü.Beni için bir forvet (takım olarak uygulanan şok presler hariç) rakip savunmayı topla çıkarken karşılsa yeter.Neticede tek forvet oynayan bir takımız.Çift forvet oynasak tamam.
Stoch-Dia'dan çok fazla savunma yapmasını bekleyemezsiniz.Ama biraz daha savunmaya yardımcı olabilirler bu bakımdan.Aykut Kocaman'ın aklında olan ve benimde istediğim, Alex'siz bir sistemde, onun yerine alınacak sert bir ön libero ile, bu ön liberonun önünde oynayacak Emre-Topuz ikilisinin daha fazla ileriye çıkmasıyla bence takım savunması 2 kat daha fazla artar, Alex'in kitlendiği maçlarda etkisi kaldık gibi durumlarda ortadan kalkar.Bunun için, Dia'nın daha bitirici, Stoch'un daha hızlı olması ve sol kanattan içeri kat edince at gözlüklerini çıkarıp şut çekmek yerine, boşa kaçan Niang'a ara pası atmayı da denemesi gerekir tabi.Şu aşamada zor bir sistem.Sezon başında Aykut Hocanın Alex'siz bu sistemi deneyip, kötü sonuçlar almasındaki en büyük etkenlerden biri kaliteli bir ön liberomuzun olmayışı.Dediğim şekilde ileride Stoch-Niang-Dia ile hücüm hattına destek verecek Emre-Topuz ikilisiyle (ki atağa kalkan kanadın bekininde hücuma çıkacağını düşünürsek) daha mücadeleci, savunmadaki zayıf karnı minimuma inmiş ve daha bir takım görüntüsü içinde yer alacağımız düşüncesindeyim.Santos Sivas maçında iyiydi.Cristian'da son haftalarda toparlardı.Ama dediğim sistemde Emre-Topuz'un yerinde oynar ancak.İstediğimiz tarzda bir kesici değil.
Kesin bildiğim birşey var ki Alex'le bu iş olmaz.Klasik savunma varya, "Alex olmayınca Fener hiçbirşey yapamıyor" yahu kardeşim, sen 6 yıldır takımı adamın üzerine kurmuşsun.Azıcık eli ayağı düzgün bir ön libero çıkıpta marke edince bitiyor adam.Ondan sonra gördük Fener'i.E görürsün tabi.Takımdaki bütün ofansif organizasyon ona bağlanmış.Alex olmayınca neden Fener birşey yapamıyor biliyor musunuz?Çünkü orta sahadaki oyun kurucu o, sadece o.O geldiğinden beri ondan sonra 1 tane bile aynı mevkide adam alınmadı.Arkasından Appiah'lar, Aurelio'lar, Josico'lar, Selçuk'lar, Maldonado'lar mı oyun kuracaktı?Bu adamların hepsi Alex'in arkasını toplamak için alınmadımı bu takıma?Alınsaydı Diego Santos'dayken, alınsaydı Selçuk İnan Manisa'dayken...Alex'in işini yapabilecek 1 tane bile adam alma, ondan sonra Alex kötü oynayınca "İşte Alex olmayınca görüyoruz Fener'in halini".Bu gayet normal.Alex futbol ilahı olduğundan değil.İşini yapabilecek başka adam olmadığından.Buyrun Emre Belözoğlu geldi, geçen sezon ve bu sezon hücumda ne kadar katkı sağladığını gördük işte.Üstelik Alex'ten 5 kat daha mücadeleci.
Daum'un ilk döneminde bir Lyon maçı vardı hala unutmadığım.Juninho bir pozisyonda Alex'i 30 metre kovalayıp, arkasından yatıp topu ayağından çalmıştı.Bildiğiniz Juninho'dan bahsediyorum.Oda Lyon'un Alex'iydi.Ama işte futbolcunun yapısına göre değişiyor.Koşmayınca koşmuyor.Şimdi cümlemi bitirmeden şunuda belirteyim, Alex'e müthiş saygım var bir Fenebahçe taraftarı olarak.Takımımıza yaptığı katkıları göz ardı eden futboldan anlamıyor demektir.Kimse kalkıpta Alex'i yerdiğimi düşünmesin.OLayın özeti şu, ben Alex tarzı oyuncuları sevmiyorum.Oyuncu dediğin topun peşinden koşacak.En azından, en kötü yalancı pres yapacak rakibe yada karşılayacak.Alex'de bunların hiçbiri yok.
Alou Diarra, zor ama Capoue, N'Kolou tarzında bir ön libero alabilsek devre arasında, Aykut Hocanın istediği sistemin yavaş yavaş oturmaya başlayacağına inanıyorum.Bir ekol oluşturulmalı.1 oyuncu etkisiz kaldığı zaman kilitlenen bir sistem değil.