Beşiktaş örneği:
Fernandes-Portekiz
Almeida-Portekiz
Holosko-Slovakya
Sivok-Çek Cumhuriyeti
4 yabancı azalmış oldu.
Printable View
AB kuralı olsaydı:
Gençlerbirliği 7 yabancı
Karabük 5 yabancı
Antep 5 yabancı
Antalyaspor 5 yabancı
Eskişehirspor 7 yabancı
Galatasaray 7 yabancı
Fenerbahçe 5 yabancı
Beşiktaş 2 yabancı (Dentinho kiralık giderse 1 yabancı)
AB kuralı ve 6+1+3 tadından yenmez yani. Anadolu kulüplerinin de karına olur bu karar.
Muslera-İtalya
Chedjou-Fransa
Drogba-İngiltere ve Fransa
Dany-Fransa
Amrabat-Hollanda
Culio (yolcu)
Eboue-Belçika
Bunlar ikinci vatandaşlıkları.
Oynadığı liglerden öte o ülkelerin vatandaşlıklarına sahipler öncelikle.
Aynen,zaten edilmesinde,edilcekse de zamana yayılsın,belli bir standart koyup her yıl belli orantıda yükseltilebilir ve en sonunda AB pasaportu taşıyan oyuncular için de serbest bırakılır.
ab kurali + 6 yabanci cok abes kacar +3 felan olabilir ancak... ayrica ab kurali sacma olur biz ab de degilizki... sadece 3 büyüklerin isine yarar bu kural.
Eger mesele milli takim ise (ki umuyorum oyledir), hedef kuluplerin alt yapidan oyuncu yetistirmesini saglamak olmali. Kurallar alt yapidan oyuncu cikartacak tipte olmali.
Su anda biliyoruz ki Turk pasaportu oyuncu transferinde ek bir deger tasiyor. Esasinda bu her ulkede boyledir. Ama nedeni yabanci sinirinin getirdigi suni deger artmasindan degil, birbirlerine rakip olan kulupler arasinda yapilan transferlerin tasidigi prim yuzundendir.
Ama bizde biraz farkli isliyor. Ornegin kulupler Turk futbolcu oynatmak zorunda oldugunu Alman kulupleri de biliyor ve bir Turk kulubunden teklif geldigi zaman o oyuncular icin istekleri de yuksek oluyor. Nerede yetistigine bakmadan, butun Turk oyunculari ayni kefeye koymak da futbolcu yetistirmemizin onune gecen bir neden.
Derdimiz gercekten alt yapidan oyuncu cikartmaksa, kuluplerin kullanmakta zorunlu oldugu kendi alt yapisindan yetismis oyuncu zorunlulugu getirmek en dogrusu.
Ornegin:
Takimlar en fazla 25 tane 21 yas ustu oyuncu icin lisans cikartabilir.
2013/14 sezonunda 12 tanesi Turkiye'de yetismis
2014/15 sezonunda 11 tanesi Turkiye'de yetismis, 1 tanesi kulubun alt yapisinda yetismis
2015/16 sezonunda 10 tanesi Turkiye'de yetismis, 3 tanesi kulubun alt yapisinda yetismis
2016/17 sezonunda 10 tanesi Turkiye'de yetismis, 5 tanesi kulubun alt yapisinda yetismis
2017/18 sezonunda 9 tanesi Turkiye'de yetismis, 6 tanesi kulubun alt yapisinda yetismis
25 kisilik kadronun disinda kulupler istedigi kadar 21 yas alti Turkiye'de yetismis Turk oyuncu oynatabilir.
Eger kulup kriteri yerine getiremezse, 25 kisilik listede yerine getiremedigi oyuncu zorunluluklari kadar listede bos birakir.
Yani 12 tane Turkiye'de yetismis oyuncu degil, 10 tane Turkiye'de yetismis oyuncu varsa, kulup 23 tane oyuncuya lisans cikartabiliyor.
Listenin gerisi serbest.
Ama tabii bu da demek ki Hakan Balta, Engin Baytar, Hasan Ali Kaldirim, Sefa Yilmaz, Hamit Altintop vs. vs. gibi oyuncular da yabanci gibi oynayacak. Daha dogrusu kadrolara girebilmek icin yabanci oyuncularla yarisacak.
AB kuralını, en az 6+0+4 kuralı kadar saçma buluyorum. 6+2+2 veya direk 6+4 en uygunu bence.
Bugün muhtemelen 6+2+2 kararı çıkacak, sonrasında Fenerbahçe tahkime gidecek, Engin Tuzcuoğlu da kararı bozacak. Beklentim bu yönde. Böyle olduğu zaman da Fenerbahçe de diğer takımlar kadar sıkıntı çekecek ancak kısa vadede istediğini yaptıran ve kazanan taraf olacak.
Fenerbahçe öyle bir şey yapmaz abi,hadi yaptı diyelim diğer 17 kulübün eli armut mu topluyor ? 6+2+2 kararını bozamazlar.
şöyle bir madde varmış.
MADDE 8 – YABANCI FUTBOLCULAR
Yabancı uyruklu profesyonel futbolcuların hangi şartlarda ve hangi liglerde oynayacağını TFF belirler. TFF, bu belirlemeyle birlikte her bir kulübün oynatabileceği yabancı uyruklu futbolcu sayısını da birinci transfer ve tescil döneminden önce ilan eder.
MADDE 58 diye de bir şey vardı ama güzelce değiştirmeyi bildiler,buda değiştirilir veya bu seferlik anlayış gösterilir.
Onda da yine Fenerbahçe istememişti ama şuanda o maddeyi -8.madde- değiştirecek vakit yok. 6-2-2 olur diyordum. Artık o bile imkansız
Banane Fenerbahçe'den ben TFF'den bahsediyorum.İstediklerini yapabiliyorlar buna da bir çare bulurlar,sonuçta bunu bildikleri halde toplantı yapmayı kabul ettiler.
Bu 17 takım geçen sene bu kararı onaylerken neredeydi ?
Bu 17 takımın görüşlerini sen biliyormuydun da neredeydi diyorsun ? İç işlerinden sen mi sorumlusun ?
Ve TFF'nin beyinle yönetilmediği resmen kanıtlanmış oldu.
Demirören: gecen sene bu karar alınırken kulüplerin onayı vardı.
Ee daha ne arkadaş ? En basta itiraz etme , şimdi karar uygulanırken böyle olmaz de. Olması gereken oldu.
Aysal'da bize sorulmadı diyor.Ben Beşiktaş'ın içine etmiş bir insana mı inanayım,kulübümün başkanına mı inanayım ?
İsterse yazılı belge göstersin ben Yıldırım Demirören'in bir lafına inanmıyorum.
AİHM bizleri bekler,hadi bakalım.
ne olursa olsun karar geçen sene açıklandığında tepki görmemişti zaten şu anda karar değişse bile tahkim bozacaktı kararı.
Ne karari ya ne karari herif cikti bi ropotajda dusurmeyi hedefliyoruz dedi bu mu karar hadi on yabanci kalsinda 4 u neden tribunde arkadas bunlarin nasil bi kafa yapiniz var siz sikeden avrupaya gidemiceksiniz diye ceremesini biz mi cekicez yeter bu ulke futbolunun aziz ve tupcuden cektigi
bu kural başından beri saçma zaten klüpler neden şimdi uyandı anlamıyorum,6+2+2 olaydı bari..
Demirören; "benim icazet aldığım kişiler var" diyor. biliyoruz biz o icazet aldığın kişiyi insallah sonunuz ayni olur.
Hadi bu seneyi geçen sene bütün kulüpler onay verdi yalanıyla geçiştirsinler bakalım,gelecek sene nolacak ona nasıl bir kulp bulacaklar.
İlhan CAVCAV:
"17 Temmuz'da Kulüpler Birliği Vakfı'nın genel kurulu var,
Orada ne gerekiyorsa yapacağız!.."
o degil fenerinde su an 12 oyuncusu var galiba paralari çope gidicek....
En kötü 2015 seçimlerinden sonra değişir zaten kural.YD'nin bundan sonra TFF başkanı olması mümkün değil.2 sezon daha katlanılacak bu adama.
17 kulüp birlik olup kararı desteklemezken,hala Cardozo'ların peşinde koşan Fenerbahçe tribünde oturtacak 6 yabancısını ne yapacak merak ediyorum.
Eğer klüplerin onayı varsa kimse ses çıkaramaz. Şimdi ses çıkarmayada hiç hakkı yok.
Kurala gelirsek eğer, ben hayatımda bu kadar saçma nedenlerle oluşturulmuş bi kural görmedim.
Milli takım'a oyuncu gelsin, futbolcu yetiştirelim diye yabancı sayısı düşürülmez. Alt yapıdan gelen yetenek eğer bir messi ronaldo değil ise, kalitesiz bir takımda kendini gösteremez ve potansiyeline ulaşamaz.
Sen alt yapılara önem ver, tesisleri iyileştir, yeni tesisler aç, ondan sonra sporcu yetiştir. Yabancıyı da bırak serbest olsun, en azından alttan gelen adam bir şeyler öğrenir. Sonrasında yeni gelenlerede öğretmeye devam eder, bu şekilde bir döngü yaratırsın. Gerçi bizim milletimizde gelecek planlaması konusunda kısır bir zeka olduğu için herşey günü birlik planlamalar ile oluyor.
Fenerbahçe Uefa kararı sonrası yabancıları postalayacak zaten, oyuncuların ne şekil elden çıkacağını kararın sonucu belirleyecek. Elde tutmuş olduğu Cristian, Yobo, Holmen, Webo, Krasiç gibi oyuncular hem gitmeye hem de tribüne yakın. Kaderleri karara bakar. Karar değişmez ve ceza kesinleşirse Sow, Meireles, Stoch gibi kaliteli isimlerin gideceğini/gönderileceğini düşünüyorum. O zaman üstteki isimlere gün doğar.
11 yabancı var bizde.
Yobo ve Krasiç gönderilir gibi
Rezalet ötesi bir karar daha. 6+0+4'ü düşürmediklerine şükretmek lazım aslında.
Hukuksal olarak bir olanak varsa sonuna kadar gidilsin. Yeter artık ya rezillikte sınır yok.
5 sene önce bugün vefat eden Hasan Doğan'ı mum gibi arıyoruz,mekanı cennet olsun,nur içinde yatsın.
inadına yapıyorlar sanırım. başka açıklaması yok.
17 takımın içinden Galatasaray ile Bursaspor'u bir ayırmak lazım..
Şimdi rakibinin elini kitlediğini düşünenler ve şampiyonluk umutları yeşerenler sezon ortasında, devre arasında biraz yakınacak gibi geliyor bana ama, bakalım. Her işte vardır bir hayır.
Fenerbahçe'sini kurtarmak için göreve gelen Demirören Avrupa'da bunu yapamadı, yapması da beklenmiyordu. İcazet almaya devam etsin, gün olur devran döner. :)