Duymak istedikLerimiz ve uyguLanmasını istedikLerimiz bunLar. DuyguLarımıza tercüman oLduğun için teşekkürLer.
Printable View
iyi de kim kullanılmayacağını bile bile böyle bi çalışma yapar. daha iyisi dahi olsa sigames'in dikkate alacağı turksportal olacaktır. böyle düşünceler çözüm getirmek bir yana çözümsüzlüğe götürür durumu. burda eleştirenlere yönelik bi tavır gördüm ben. kuşkusuz bunu yapan kişiler feragat ediyor başka şeylerden. zaman harcıyor. ama bu "eleştirilemez olma" anlamı taşımıyor. önemli olan eleştirinin çalışmaya olumlu yönde bişeyler katması. hakaret boyutuna ulaşmadığı sürece de dozu çok üst seviyelerde de olabilir.
yalnız eleştiri yapan arkadaşlara da bi eleştiri yapmak istiyorum. salt eleştiri sığ bi muhalefet anlayışından öteye geçmez hiç bir zaman. destekleyebileceğiniz çözüm önerilerinizle birlikte gelirseniz, konuşulur tartışılır ve daha iyi sonuçlar elde edilebilir.
bu arada özellikle perpetua'ya -her ne kadar fikir ayrılığı yaşasak da- teşekkür etmek istiyorum. bu forumda herkese açıklama yapmaya çalıştığı için.
Bizim anLatmak istediğimizde o zaten. Biz demiyoruz zaten bizi eLeştirmeyin, bizi eLeştiremezsiniz diye. Sonuçta burası bir forum, herkes fikirLerini söyLeme özgürLüğüne sahip ama bunLarı yaparken de bu kuraLLar doğruLtusunda yapmaLı. Aynı şekiLde yaptığı eLeştiri beLLi bir dozda oLarak aşırıya kaçmadan oLmaLı ki bizde kimseye birşey demeyeLim.
Kafamin kalin olmasi konusunda ciddiydim. Herhangi bir gonderme de degildi. Bir cok isin pesinden kosarken bazen kafa duruyor.
Katkida bulunma meselasine gelince, ben arastirmaci olmadan once SI forumlarinda fikirlerimi yazarken zaten yardimci oldugumu, oyunun gelismesine katkida bulundugumu hissediyordum. Bu hissi yasamak icin de ismimin oyunda gecmesine ihtiyacim yoktu acikcasi. Oyunda su anda olan bir cok ozellik de benim baslattigim veya parcasi oldugum beyin firtinalari ile gerceklesti. Bunlar icin de bir sey beklemedim, oyunun daha iyi olmasini istedigim icin yaptim. Baskalarindan da bunu bekliyorum acikcasi.
Arastirma bolumunde yazilanlar okunuyor. Hatta bazen iki defa, uc defa okunuyor. Bu kesin. Fayda da sagliyor. Ama bu demek degil ki yazilanlarin tamamini kullanacagiz. O yazilanlarin %5'ini bile kullansak bu buyuk bir faydadir cunku o %5 daha once dusunmedigimiz bir seyi ortaya koymus olur.
Son 3 yila baktigimizda da ortalama 63. Son 2 yilda ise 57.5.Quote:
bu konuya gelince. madem istatistiklerle konuşuyoruz bikaç bişey de ben yazayım. beşiktaş son 10 yılda ortalama 65,5 puan toplamış. en iyi sezonunda 85 en kötü sezonunda 54 puan toplayabilmiş ki bunların da ortalaması 69,5. son 10 yıla bakıldığında beşiktaş en kaliteli kadrosunun bu yılki kadro olduğunu söyleyebiliriz.
Besiktas'in son yillarin en kaliteli kadrosuna sahip olduguna katiliyorum ama en iyi kadrosuna sahip oldugunu dusunmuyorum cunku kadro dengeli degil. Kadronun en kaliteli 8 futbolcusu yabanci. En kaliteli 11 oyuncudan da sadece bir tanesi Turk. Ligimizde sahada 5 tane Turk oynamasi gerektigini goz onunde bulundurursak, kadroyu insa ederken Besiktas'in cok hatali oldugunu dusunuyorum.
O 54 puanin gecen sezon oldugunu goz onunde tutarsak, gelisme var demek dogru olmaz mi?Quote:
ama buna rağmen sizin yaptığınız çalışmada beşiktaş bu sezonu neredeyse geçirebileceği en kötü şekilde geçirmiş. yaptığınız sadece 1 sezon olsa ve beşiktaş ligi 50 puanla bitirse anlardım. çünkü dediğim gibi en kötüsü 54 puan ve bundan bir miktar sapma gayet olağan.
Trabzon konusuna ben katilmiyorum cunku Trabzonspor'un kadrosu hem Besiktas hem de Galatasaray'dan daha genis ve en iyi oyuncular ile en zayif oyuncular arasindaki fark daha az. Besiktas, Quaresma olmadigi zaman ne olacak diye dusunurken, Trabzon'da Alanzinho, Volkan Sen, Henrique, Burak, Adrian, Sapara, Brozek ve Halil asagi yukari benzer seviyede ve birbirlerine alternatif oyuncular.Quote:
ama 10 kez oynatıp ortalamasını almışsınız. yani beşiktaş'ın ortalama puanının 65 civarında ve hatta kadroya bakıldığında 70e yakın çıkmasını beklerdim ben. diyeceksiniz ki trabzon ortalama 68 almış galatasaray 63. şunu söyleyebilirim ki trabzonspor'un ki biraz yüksek bence. sürpriz yapmaya aday bir takım olsa da trabzonspor bu kadrosuyla bu sene ligde beşiktaş ve galatsaray'dan daha iyi olması kağıt üzerinde mümkün değildir. dediğim gibi 1 sezonun sonucu olsa hiç itiraz etmem. ama madem ortalama alındı bu şekilde çıkması anormal geldi bana. galatasaray da düşük bir miktar. 70 civarı olabilirdi yine.
Lig sonucta bir maraton ve hic bir futbolcu 34 macin tamaminda ayni performansi gosteremiyor.
Bu nedenle de kadro derinligi lig sonuclarinda onemli bir etken.
Tam olarak sabaha kadar oynasa X takimi Y'yi yenemezdi demek hic dogru olmaz. Besiktas gecen sezon gibi cok kotu sezonlar da gecirdi, cok iyi sezonlar da gecirdi bu 10 denemede. Ortalama 60'da kaldi cunku istikrarsiz. Ayni sey Galatasaray icin de gecerli.Quote:
gaziantep bursa ve ibb'nin ortalamada daha yukarıda olmasını ise asla anlayamadım. bu takımların kadroları iyi evet. şampiyon dahi olabilirler belki evet. ama iş yine gelip 10 sezon ortalamasına dayandığında böyle sonuçlar almaları anormal. ne yani antep'in kadrosu beşiktaş'tan daha mı iyi. e başındaki teknik direktörün de bu kadro kalitesi farkını ortadan kapatıp öne geçebilecek biri olduğunu söyleyemeyiz.
sonuç olarak dediğim gibi. eğer 1 sezon değerleri olsaydı gayet normal olabilirdi. ama bu resmen şu anlama geliyor. hani derler ya sabaha kadar oynansa x takımı y'yi yenemezdi diye. tam olarak bu yani. bence bu da beşiktaş ve galatsaray'a haksızlık anlamına geliyor.
umarım anlatabilmişimdir.bu saatten sonra ne kadar mümkün bilmiyorum ama 21 ekim'e kadar düzelir umarım bu durum.
Bursaspor, Antep ve IBB ise istikrarli. Daha iyi degil ama topladiklari puanlarin standart sapmasi daha dusuk.
trabzonspor konusuna olumlu tarafından bakmışsınız. hücum oyuncuları açısından ne kadar alternatifli olsa da defansif açıdan aynı şeyi söylemek imkansız. ayrıca burak'ın trabzonspor için taşıdığı anlam quaresma'nın beşiktaş için taşıdığı anlamdan daha fazla. açıkçası ortalamada beşiktaş'tan 8 puan daha fazla toplayacak bir takım değil trabzonspor. bakın tekrarlıyorum ortalamada bir sezonda 30 puan bile fark oluşabilir geçen sezon olduğu gibi. ama öyle sezon da 10 yılda bi kez olur. benim bütün itirazım buna. beşiktaş bu sezon 50 puan da toplayabilir. ama bu sezonu gerçekten 10 kez oynatma şansımız olsa ortalama 60 puanda kalmaz bunu söylüyorum. aynı şey galatasaray için de geçerli. trabzonspor'un da bir miktar abartıldığını düşünüyorum. çok değil belki. bursa ve antep'in 60 civarında olması normal. belki çok az fazla. ama beşiktaş ve galatasaray'ın bu kadrolarıyla onlarla aynı seviyede kalması normal değil.
bunlar benim fikirlerim.
bir de beşiktaş'ta kaliteli türk oyuncu olmadığı konusunda biraz insafsız davranmışsınız. cenk iyi bir kaleci. rüştü de tecrübesiyle hala süper lig'in iyi kalecilerinden. bakın lig için konuşuyorum. ismail şu an milli takımın sol beki. ibrahim toraman ve egemen'den biri defansın göbeğinde çok rahat oynar tartışmasız. necip zaten yıldız olmaya aday bi oyuncu.. hepsi de 11'de oynayan oyuncular.
bir de elinizde varsa bu 10 sezonun puan tablolarını buraya koyma şansınız var mı?
datayla ve dönen tartışmayla doğrudan ilgin olmadığının farkındayım. bunu da belirttim zaten. tüm konuya bakabilirsin, dönen tartışmayla alakalı tek bir mesajım yok. sadece oyunu sevdiğim için takip ediyorum dönen tartışmaları ve nasıl bir oyunun beni beklediğini anlamaya çalışıyorum.
yazdığın mesaja tepki verdim; çünkü siz gezerken o insanlar data yapıyor demek ve bunu eleştiren insanlara bir lütuf gibi sunmak mantıklı bir savunma şekli değil. yapmasınlar o halde, kimse bunu zorla yaptırmıyor çünkü. eleştirinin acımasız ve abartılı olmasının savunması bu değildir.
Bir takim kazanmak icin gol atmak zorunda. Burak bitiren oyuncu, yaratan oyuncu degil.
Bence de anormal degil.Quote:
açıkçası ortalamada beşiktaş'tan 8 puan daha fazla toplayacak bir takım değil trabzonspor.
bakın tekrarlıyorum ortalamada bir sezonda 30 puan bile fark oluşabilir geçen sezon olduğu gibi. ama öyle sezon da 10 yılda bi kez olur. benim bütün itirazım buna. beşiktaş bu sezon 50 puan da toplayabilir. ama bu sezonu gerçekten 10 kez oynatma şansımız olsa ortalama 60 puanda kalmaz bunu söylüyorum. aynı şey galatasaray için de geçerli. trabzonspor'un da bir miktar abartıldığını düşünüyorum. çok değil belki. bursa ve antep'in 60 civarında olması normal. belki çok az fazla. ama beşiktaş ve galatasaray'ın bu kadrolarıyla onlarla aynı seviyede kalması normal değil.
bunlar benim fikirlerim.
Galatasaray'in bireyleri iyi olabilir ama kalecisi yeni ve Turkce bilmiyor. Savunmanin ise 3/4'u Turk. Orta sahadaki oyuncular ile forvetteki oyuncular ilk defa ayni takimda oynuyorlar. Bunlar gozardi edilemeyecek faktorler sonucta.
Oyun cikinca oyunculari zaten karsilastirirsiniz.
Kucumsemiyorum bu futbolculari. Kadronun dengesiz oldugunu soyluyorum.Quote:
bir de beşiktaş'ta kaliteli türk oyuncu olmadığı konusunda biraz insafsız davranmışsınız. cenk iyi bir kaleci. rüştü de tecrübesiyle hala süper lig'in iyi kalecilerinden. bakın lig için konuşuyorum. ismail şu an milli takımın sol beki. ibrahim toraman ve egemen'den biri defansın göbeğinde çok rahat oynar tartışmasız. necip zaten yıldız olmaya aday bi oyuncu.. hepsi de 11'de oynayan oyuncular.
Oyun cikmadan mumkun degil.Quote:
bir de elinizde varsa bu 10 sezonun puan tablolarını buraya koyma şansınız var mı?
son on yıllık süreçte bjk, fb, gs ve ts'nin aldığı puanların ortalaması:
bjk:65.5 , fb: 72.5, gs:67.5, ts:60.5
ilk mesajda verilen oyun ortalamaları
bjk: 60, fb: 76.4, gs: 63.4, ts: 68.1
gs ve ts'deki farklılıkları son sezonun ve son dönemlerdeki genele zıt gidişlerinin etksi olarak açıklamak mümkün sanırım.
benim asıl dikkatimi çeken fb'nin kadrosundaki zayıflamaya rağmen (şahsi kanaatim) gerçek ortalamanın 4 puan üstünde oluşu ve bjk'nin gerçek ortalamanın 5 puan altında kalmış olması.
bjk açsından td zaafiyeti, kadroya yapılan eklemeler vs. denimş; fakat geçen sezonun ikinci yarısındaki iskelet kadroyla fazla oynanmadı bu sezon. eklemeler genellikle ana parça değil takviye şeklinde oldu. üstelik bu takviyeler yerli ağırlıklı yapıldı. yabancı transferleri giden ya da gönderilen oyuncuların yerine oldu. (bobo-edu, ferrari-sidnei)
sivok, ernst, fernandes, simao, quaresma, almeida iskeleti korundu. bu iskeletin tamamının yabancılardan oluşmasının verdiği sıkıntı da bu sene yerli oyuncu takviyeleriyle kapatılmaya çalışıldı. verdiği katkı da düşünülünce egemen bunun en önemli örneği. ayrıca sakatlık sorunu nedeniyle sezon öncesi kampında tam çalışamamış olsa da mustafa pektemek de var ilk onbir için sayılabilecek oyuncular arasında. necip, ismail, cenk, toraman zaten mevcut kadronun oyuncularıydı. geçen seneye nazaran, hala tam anlamıyla yeterli olmasa da, daha dengeli ve yerli kalitesi artmış bir kadrosu var beşiktaş'ın. üstelik çoğu maça 4-5 yabancıyla çıktı beşiktaş. bu da, en azından kağıt üzerinde, yerli kalitesinin arttığının ve geçen sezonun zaaflarından birinin kapatıldığının bir göstergesidir.
td zaafiyeti kısmına gelince, antep'te tolunay da bu derece fark yaratabilecek bir hoca değil. aynı şekilde bursa'da ertuğrul. üstelik bursa'nın kadrosu da bir hayli değişikliğe uğradı.
Burdaki Yazılanları Ansiklopedi mi Yapsak Nedir :D Cilt Sayısı Meydan Larousse'ın Yanında Halt Eder :zuhaha
Şu "beğenmiyorsanız siz yapın" veya "eleştiriyi kaldıramıyorsanız yapmayın" tarzı söylemleri artık bırakmak lazım. Yapanlar da, eleştirenler de biliyorlar, isterlerse yapmamayı tercih edebileceklerini veya beğenmedikleri kısımları kendileri düzeltebileceklerini.
Araştırma ekibi özelinde değil, site genelinde konuşuyorum; Turksportal, yapıcı çerçevede her eleştiriye, her zaman açık olmuştur. Ama, abidik taraftar sitelerinden Time Dergisi anketine oy vermeye koşar gibi gelenlere, başkalarının "şunu da sor" komutuyla cevabını anlayamayacağı sorular soranlara, aldığı ilk makul cevapta işi küfüre vuranlara da, müsade edilirse, açık olmayıverelim.
Öbür yandan, niyeti oyunda gerçekçiliği sağlamanın çok ötesinde olanları genellerken, diliyle, üslubuyla, anafikriyle "ben yapıcı bir eleştiri yapıyorum" diye bağıran arkadaşları da yakmayalım; biz de çağrı yapıyoruz sonuçta, "gelin, eleştirin, yardım edin" diye.
e eleştirilere de aha bundan böyle yaptık, aha bundan şöyle yaptık diyerek kendinizi savunuyorsunuz -haklı olarak- zira siz yaptınız bu database'i. kafanıza zaten uymayan bi konu olsaydı bunu bu şekilde yapmazdınız.
bu yüzden bi sayfa önceki benim serzenişim, bu sayfadaki tearkan ve serwan'ın serzenişi havada kalıyor. hangi done'yi sunsak ama ondan öyle değil bundan böyle diyebiliyorsunuz.
dedim ya ne yaparsak yapalım db sizler tarafından yapıldığı için bizim eleştirilerimiz/serzenişlerimize mutlaka bi kulp bulunuyor.
saygılar.
Bir seyi karistirmayalim. Benim koydugum tablolar, 2011-12 sezonundan baslayip 2021-22 sezonuna kadar oynatmadi. 2011-12 sezonunu 10 defa ust uste oynatti. Kuluplerin son 10 yillik performansi o donemde yaptiklari transferlere, yetistirdikleri oyunculara bagli.
Gercek ortalama diye bir ortalama yok. Bu yilin gercegine en yakin ortalama, gecen yil toplanan puanlar.Quote:
benim asıl dikkatimi çeken fb'nin kadrosundaki zayıflamaya rağmen (şahsi kanaatim) gerçek ortalamanın 4 puan üstünde oluşu ve bjk'nin gerçek ortalamanın 5 puan altında kalmış olması.
10 yil once Galatasaray'in kadrosunda olan Jardel, Ergun, Bulent Korkmaz'in toplamaya yardimci oldugu puanlari, bu yil Galatasaray'in toplayacagi puanlarla nasil bagdastirabiliriz ki?
benim gerçek ortalamadan kastım son on yıl ortalamasıydı. gerçek hayatta aynı sezonu 10 kez oynatma şansımız olmadığına göre gerçeğe en yakın veriyi almak için bu tarz geçmişe yönelik ortalamalar ele alınır. değerlendirmeler ve kıylaslar bu veriler üzerinden yapılır. bu nedenle gerçek ortalama yok demek gerçek hayatta da bu alanada değerlendirmeler yapıldığını ve bu yöntemin kullanıldığını düşününce biraz havada kalıyor. doğrudan doğruya oyun için bir kıstas olmayabilir; ancak o da iki-üç puan oynar burada olduğu gibi. tabi ts ve gs'deki ekstra çıkış ve düşüş sezonlarına denk gelmezseniz.
sonuçta gs jardel'li kadroyu da gördü bu süreçte geçen yılki kadroyu (performansı anlamında) da gördü. oyundaki on sezonluk tekrarlarda da bir takım iyi de gidebilir, kötü de. ancak en nihayetinde belli bir seviyenin altına düşmez. ortalamalar da ligimizdeki büyük kulüplerin bu seviyesini gösterir. iyi sezonlar olur, kötü sezonlar olur; ancak belli bir seviyenin altına potasiyel olarak asla düşmezler.
ayrıca sizin mantığınızla, gerçek ortalama diye bir şey yoksa ve bu yılın gerçeğine en yakın ortalama geçen yıl toplanan puanlarsa; bu durumda geçen yıl gs ya da bjk'nin topladığı puanlara karşılık oyunda tutturdukları ortalamalar ne kadar gerçekçi? (yazdıklarınız üzerinden bir yorum yaptım. doğrudan kendi düşüncem olarak algılanmasın. yazdığınızın ne kadar mantıklı olduğunu göstermeye çalıştım sadece.)
Bakın ortalama hesap bize beklenen degeri verir. Yani bu yıl istanbul'a ne kadar yagış duser bilemeyiz ama son yılların ortalamasını alarak su kadar yagıs bekliyoruz diyebiliriz. Altında ya da ustunde bir deger de gozleyebiliriz yıl icinde. Simdi burda da yaptıgınız calışma bize beklenen deger hakkında fikir verir. Bu yıl stsl'de beklenen besiktas'ın 60 civarında puanla ligi bu takımların arkasında bitirecegi seklindeyse sorun yoktur. Ama beklenen besiktas'ın zirve mücadelesi verip ligi atıyorum 75 civarında puanla ilk 3te bitirmesi ise fm ve dolayısıyla data gercekten uzaktır. Size ve herkese soruyorum beklenen ne? Ama objektif olsun herkes lütfen.
Gercek ortalama yok cunku 2011/12 sezonunu gercekte 100 defa oynatip onun ortalamasini alamiyoruz.
Deseniz ki son 10 yilin ortalamasi X. Bu ortalamanin standart sapmasi da Y. Oyunda cikan ortalama deger de X+1.96Y'den fazla veya X-1.96Y'den az ise o zaman Besiktas tarihsel ortalamasina gore cok iyi veya cok kotu bir performans gostermis (tabii bir takimin puanlarinin normal dagildigini varsayarsak) diyebilirsiniz. Bu istatistik. Guven araligi denir buna.
Besiktas'in son 10 yildaki ortalamasi 65.5. Puanlarin standart sapmasi 9.37.
Yani guven araligi:
65.5 + 1.96*9.37 = 83.87
65.5 - 1.96*9.37 = 47.13
Bu durumda ortalama 60 puan da ne cok kotu performans, ne de cok iyi performans.
Konuyla alakası yok ama bir sorum olacaktı. FM 12 Özel bölümünde oyuncu veya takımla ilgili sorununuz varsa konu açarak yazın demişşsiniz. Geçen sene (FM 2011) Sportoto Süperlig, Banasya Ligi ve TFF 1. Lig vardı (Kırmızı ve Beyaz olarak ikiye ayrılmış şekilde) Oyundsa amatör ligteki takımlarda mevcut durumdaydı ancak seçemiyorduk. Bu sene FM Özel Çalışmaları Bölümünde TFF 3. Lig ve Bölgesel Amatör Lig (BAL) mevcut. Bu sene en alt ligteki takımları seçme şansımız olacak mı yoksa sadece görüneceklermi geçen sene olduğu gibi ?
Editor ile ST3L'i ve BAL'i oyuna eklemek ve bu liglerde oynamak mumkun ama oyun kutudan ciktiginda sadece STSL, TBA ve ST2L oynanabilir ligler.
Oyunun cikmasindan kisa bir sure sonra ST3L ve BAL'i oynanabilir hale getiren yamalar forumun dosya bolumlerinde olacaktir.
Gökhan Gönül'ün tekniği ve orta açması Sabri'den düşükken anlamı ne bu göndermenin? Sizmi istifa ediceksiniz biz oyunumu bırakalım?
Ben kagit uzerinde degerlendirme yapsam, Trabzon'u belki biraz daha az puanda gorurum cunku sampiyonlar ligi agirligini da cekiyorlar. Her ne kadar kadro derin olsa da bunun zorlugunu yasayacaklardir.
Antep de biraz daha altta olur, ozellikle orta sahadan top cikartma sorunlari oldugu icin. Ama oyun maalesef yeterince pres yapmadigi icin o orta sahadan top cikartma sorunu pek belli olmuyor.
Galatasaray Avrupa'da olmadigi ve sadece lig ile ilgilendigi icin ve kadro derinligi cok fazla olmadigi icin yeri bence mantikli.
Bursa'nin da avrupa'dan elendigi icin daha az mac yapacagini dusunerek yeri gayet mantikli. Elenmemis olsa cok daha zorlanirdi.
Besiktas'in hem Avrupa'da hem de ligde es anli mucadele etmesini zor goruyorum cunku kadroda ucurum var. Hugo Almeida'nin alternatifinin olmamasi. Quaresma'nin alternatifinin Veli olmasi. Fernandes'in alternatifinin olmamasi bu dusunceyi ortaya cikartiyor. Ama en cok da Besiktas'in kadrosunun basariya ac oyunculardan kurulduguna inanmiyorum.
Bizim yerinizde gözümüz yok. Ama orada oturuyo olmak da bu tip kayırmalara göz yummak anlamına gelmez öyle değil mi ? Hakikaten Sabri Gökhan'dan daha isabetli orta açabiliyormu? Merak ediyorum. Neye dayanarak veriliyor ya da bu değer. Adamın açtığı ortalar çoğu zaman direk auta ya da taça gidiyor veyahut da kimse dokunamıyor topa. Verilen değer kaç 14(yanılmıyorsam). Haa burda bir çelişki var demekki. Araştırmacınızın ya gözü bozuk ya da taraflı davranıyor. Başka da bir açıklaması yoktur. Tek sorunda bu zaten onun dışında oyuna harika özellikler katan bir sitesiniz kimsenin inkarı yok bu konuda...
en son oynanan azerbaycan macinda sarbi'nin actigi 9 veya 10 vardi bunlarin hepsi de isabetsizdi
Ya Öff ! Ne Kayırması Yahu Sanki Torpille Memur mu Yapacaklar. Neyi Kayırsınlar Kayırıpta Napsınlar
Geçmiş serilerde Guiza'nın bitiriciliği 18'di. Bunu biz espiri olarak kullansakta hiçbir zaman araştırmacısı abartmış demedik. Sizler o dönem bu oyunu oynuyormuydunuz bilmiyorum ama sizleride burada göremedik. Çünkü bitiriciliğin tek başına 18 olması demek bu oyuncunun her bulduğunu attığı anlamına gelmiyor. Nitekim öyle olsaydı Guiza o seride kapışılan oyuncu olurdu. Peki o seride Guiza kimdi? 18 bitiriciliği olan adam bildiğimiz sıradan bir golcüydü.
Belirli bir sınır var. Bu sınır içerisinde o kadar güzel ayarlama yapılıyor ki profili 18-19'larla dolu oyuncular yine profili 18-19'larla dolu bir Messi, Ronaldo gibi maça etki edemiyor. Değerlerin herşey olmadığını anlatmak için daha ne yapmak lazım bilemiyorum.
Bu oyuncunun özellik değeri şudur, bu değerle ortaklı çalışan özellikleride şunlardır. Bu özelliklerin tamamı yüksek girildiğinden ötürü oyuncunun olmaması gereken şekilde iyi olduğunu görüyoruz. Oyunda oynadığımda da bunun etkisini bir hayli yaşadım. Bu tarz bir yorum varmıydı bakamadım ama yoktur. A oyuncusunun hoş sohbeti 15 öbürü daha matrak adam ama 12'de kalmış gibi değerlendirmelerle bu iş olmaz.
Güiza'nın belki zamanında bitiriciliği 18 olmuş olabilir. Fakat ne oldu performansı düşünce özellikleri de düşüş gösterdi. Kim ses çıkardı? Ya da çıkarabildi? Ortada herkesin gördüğü somut birşey vardı çünkü. Bahsettiğim olay da bununla ilgili. Gökhan Gönül ya Gökhan Gönül. Fenerbahçe'yi bırak milli takımda oynadığı maçları bile izlense şu rezil özellikler verilmezdi. Fazla da tartışmaya girmek istemiyorum artık söylenecek pek birşey yok...
Anlamıyorum Dünyada Fenerbahçe'nin Hakkını Arayan Sadece Sizmisiniz? Fenerbahçeli Araştırmacılar Hiç mi Takımlarına Bağlı Değiller Bişey Dedilerde Sigames Onları Engelledi mi? Yapmadı mı Dediklerini?
Gökhan Gönül veya kim olursa olsun. Biz online turnuvalar yapıyoruz, kendim ve buradaki herkes tekil kariyerler yapıyor. Maçlara çıktığımızda benim golcümün özelliği seninkinden daha iyi ve özelliği 17 diye her bulduğumu atacağımdan ötürü galip benim demiyoruz. Oyunu oynuyoruz.
Fenerbahçe ile kariyer yaptınız mı? Yaptığınız bu kariyerde Gökhan Gönül'ün oyununa baktınız mı? Yoksa sadece Gökhan Gönül'ü sayısal değerlere göre mi değerlendiriyorsunuz. Siz denemesini yapmış olun ama genele baktığımda birisi ortaya bir ss atıyor ve onun üzerinden konuşuyoruz.
Yaşı genç öyle oyuncular var ki değerlerine baksanız aşık olursunuz ama kimse transfer etmiyor. Demek ki herşey 18- 15- 11 olmayla alakalı değildir. Yapılan bir profil tamamen 1'lerden oluşsun ama o oyuncuyu yaklaşık şekilde yansıtıyorsa olay yerinde biter. Özellikleri neden 1 diye konuşmaya gerek yoktur.