-
Gider
Malesef hiç istemediğimiz ama doğal olarak gerçekleşen kısımdır. Giderler. FM’de bir çok giderimiz bulunuyor. Hepsini tek tek incelemektense bizim düzenleyebileceğimiz kısımları ince ince anlatacağım. Kırmızı kutu içine aldığım kısımlar giderlerimizi kısabileceğimiz, düzenleyebileceğimiz kısımlardır. Turuncu kutu ise FM 2013 ile değişen bir özelliktir.

Futbol Dışı Giderler : FM 2013 ile bu sene bu oran değişti. Bizi zorlamak üzere değiştiğini varsayarak artık daha fazla futbol dışı gider yapıyoruz. Bunu kontrol edemediğimiz için de net olarak bize zarar verdiğini söyleyebilirim.
1. Oyuncu Maaşları : En büyük giderimizdir. Kontrol altına alınmazsa efsanevi değerler alıp bizi bitirebilir. Oyunun da oyuncu kontratlarında bize yamuk yaptığını, oyuncuların sürekli daha fazla maaş istediklerini biliyoruz. Oyuncuyu kaybetmek istemediğimiz için yenilediğimiz kontratlar ileride başımıza iş açıyor. Genel olarak konuşmak gerekirse maaş bütçemizin %80’ini aşmamamız gereklidir. Aşağıdaki resimde FM’nin Mali tablosundaki maaşlar kısmına bakacağız.

Oyunculara kontratlar önerirken, o oyuncunun ne tür oyuncu olduğunu seçiyoruz. Genel
bir tablo yaparsak, kadromuzda maksimum 3 Anahtar Oyuncu bulundurmalıyız ve bu
ounculara vereceğimiz maksimum maaşı kafamızda belirlemeliyiz. Ben bu oranı €1.400.000
olarak belirledim. (Kulübünüze göre değişeceği için sadece örnek vererek konuşuyorum.)
Bana izin verilen €1.900.000 a kadar çıkmıyorum. Henüz o değerde bir oyuncum yok, bu
sebeple tabloda As takım ile Anahtar Oyuncularımın aldığı en yüksek maaşlar aynı
gözüküyor.
As takım oyuncuları da ilk 11 oynayacakları için onlara da iyi bir maaş vermek zorundayız.
Bu oranı €1.100.000 olarak belirledim. Ancak yanlış yaptığım bazı şeyler var. Hem 8 oyuncu
As takım, hem 5 oyuncu Anahtar oyuncu olduğu için, ilk 11 oynayacak 13 oyuncum oluyor.
Burada sıkıntı var. Kontrat yaparken bunlara dikkat etmek gerekir. Yine maksimum 3-4
oyuncu As Takım olarak belirtilmeliydi.
Diğer oyuncuları olabildiğince Rotasyon ve yedek olarak belirlemeliyiz ve onların
kalitesi ilk 11 oynayan oyuncularımıza göre daha düşük olduğu için daha az maaş
vermeliyiz. Benim seçimim yine yanlış. €950.000 çok fazla. Bu rakam €800.000 civarlarında
olabilirdi.
Genç oyuncular ve diğerleri zaten çok fazla maaş istemiyor garibanlar.
Maaş Bütçesi Nasıl Düzenlemeli ?
İyi anlatıyorum hoş anlatıyorum da nasıl düzenleyeceğimizi anlatırsam iyi olacak.

Resimden görüldüğü üzere, seçtiğim 4 oyuncu bana kalırsa aldıkları maaşı haketmiyorlar.
Özelikle Tuncay Şanlı ve Carson’ın aldıkları maaşlar bana batıyor. Koita’dan daha iyi bir
forvet oyuncusu alınabilecekken bir de üstüne onu Anahtar Oyuncu olarak kadroya
katmanın nedeni nedir bilemedim. Simao ise her ne kadar iyi bir oyunu olsa da daha iyi
genç bir oyuncu onun yerine geçebilir. Bu sebeple bu oyunculardan kurtulmak veya
yerlerine adam bulmak bir çözüm olabilir. Yeni alacağımız adamların maaşlarını da
yukarıda bahsettiğim oranlarda tutmalıyız. Satamıyorsak kiralık olarak da yollayabiliriz. (Oyuncu Alım-Satım rehberi'ne bakınız. )
Sözleşme sonlarına bakarsak, Takımın ikonu Battala’nın son senesinde olduğunu
görüyoruz. Bu tür durumlarda panik yapmıyoruz ve sabırlı oluyoruz. Eninde sonunda sizin
istediğiniz teklifi kabul etmek zorunda kalıyor. Eğer kabul etmezse zaten takımda olmak
istemiyordur. Bu olay oyuncunun kişiliği ile doğru orantılıdır.
2. Primler: Primler her sezon başı, oyuncularımıza vermeyi taahhüd ettiğimiz rakamlardır. Oyuncularımızın Ligte, Kupada ve Avrupa Karşılaşmalarında lider olması için “Yüksek” prim seçeneğini seçeriz ve bu seçenek oyuncularımız moralini arttırır. Ama gerçekçi olmak gerekir. İlerleyen yıllarda vermek istediğiniz bu primler, kupaları kazandığınızda size verilen ödül paralarından daha yüksek olabiliyor. Ligte zaten garantiysek, lig ve kupa seçenekleri “Düşük”, Avrupa karşılaşmalarını dilediğimiz gibi seçmeliyiz. Bu bize çok büyük bir tasarruf sağlar. Sadece ilk sene başarı sağlamak için hepsi “Yüksek” seçilebilir.
3. Sadakat Primi : Oyuncularımızla yeni sözleşme imzaladığımızda oyunculara verdiğimiz paradır. Tam olarak nasıl işlediğini örnekleyecek olursak; 1 yıllık konrat önerdiğiniz bir oyuncuya €600.000 sadakat primi verdiğimizi düşünelim. Bu rakam, bütçemize aylık €50.000 gider olarak yansır. Eğer oyuncumuz kontratının 7. ayında gitmek isterse, kalan 5 aylık bonusu (€250.000) ödememize gerek kalmaz. Ancak kontratı bitmeden oyuncuyu satmak isterseniz, kalan 5 aylık bonusu peşin olarak ödemek zorundayız. Bu primi düşük seçmek önemlidir.
4. Personel Maaşları : FM 2013 ile birlikte gelen yeni personeller bize gider olarak yansıyor. Futbol Direktörü, Baş Antrenör, Gençlik Sorumluları gibi sonradan çıkan bu personeller bizden epey ücret istiyorlar. Antrenörlerimiz 4,5 veya 5 yıldızlı değilse, onlara çok para vermemize gerek yoktur. İleride çıkan regen antrenörler daha az ücret talep etmektedir. Çok para isteyen antrenörleri “Karşılıklı Anlaşarak” takımdan kovun veya sözleşmesini yenilemeyin! Yenisini bulmak çok zor olmamalı.
5. Transfer Harcamaları : En kolay şey daha az transfer yapın demek olacaktır ama bunu yapmayacağım. Bu bana yakışmaz.
İlk önce “Oyuncu Alım-Satım Rehberini" incelemenizi öneririm. Oradaki anlatıma göre transfer yapmanız tamamiyle önemlidir. Sonuç olarak o konu, bu konu ile alakalıdır.
Önemli olan genç oyunculara yatırım yapmaktır. Genç oyuncuları uygun fiyatlara alırsak herhangi bir sorunumuz olmaz. Burada altın kural; oyuncumuza reddedemeyeceğimiz bir teklif geldiyse, oyuncunun rolüne bakmadan kabul etmeliyiz. O oyuncuyu bir daha o fiyatlara satamayabiliriz. (Benim başıma N’diaye de geldi. Transfer sezonunun son günü yaklaşık 12 milyon pound luk teklif gelince kabul etmek zorunda kaldım. Çünkü oyuncunun değeri anca 3 milyon civarındaydı.)
6. Temsilci Ücretleri : Ahh şu oyuncu menejerleri yok mu ? Bazen çok para göz olabiliyorlar. Bu konuda bilmemiz gereken bazı şeyler var. Genelde oyuncu menejerine ne kadar para yedirirsek, oyuncunun maaşından o kadar kısabiliriz. Bu oranı hesaplamak size kalmış. Bu temsilcilerin “Temsilci Ücret Talepleri” vardır. Bu talep derecesi ne kadar düşükse bizden o kadar az para isteyecektir ve bu da bizim hoşumuza gider. Bazen bu arkadaşlar emekli olurlar ya da oyuncular tarafından kovulurlar. Biz de o oyuncuları o sıralarda transfer etmeli yada kontratlarını yenilemeliyiz. Böylece hem temsilci ücretinden kurtulmuş oluruz, hem de oyuncuyla daha sıkı pazarlığa girişebiliriz.
Last edited by sentugo : 30.Ekim.2012 at 15:42
Sentugo.
Mesaj Yetkileri