1 ile 23 arası toplam 23 sonuç

Konu: Karabasan'ın bilimsel açıklaması

Default Karabasan'ın bilimsel açıklaması

Karabasan'ın tıp dünyasındaki karşılığı nedir?
    Tıptaki adı uyku felcidir. İnsanlar rüya gördükleri REM uykusu sırasında, göz ve solunum kasları dışında tamamen fizyolojik bir felç durumundadırlar. Hiçbir kasları çalışmaz. Böyle olmasaydı, biz rüyalarımızı oynar hale gelirdik. Rüyamızda ne yapıyorsak, yatakta da onu yapmaya başlardık. Bazen rüyadan uyandığımızda beynimiz uyanık ve etrafın farkında olduğumuz halde, hareket edemez, ses çıkaramaz ve göğsümüzün üzerinde bir ağırlık varmış gibi hissederiz. Bunu herkes hayatının bir döneminde en az bir kez yaşamıştır. Korku verici bir durumdur. Ama saniyeler içinde kendiliğinden düzelir. Karabasanın olma nedeni; uykudan uyanmamıza rağmen REM uykusundaki fizyolojik felç halinin, uyanır uyanmaz çözülmemesine bağlıdır.

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul-Kadıköy / Adana

Bilgilendirdiğin için sağol... Gerçekten ürkütücü oluyo..genelde üstüme tsunaminin geldiği rüyalarım olur..uyanırm ve hareket edemem..demekki fizyolojik felç çözülemiyomuş...Ya da biyerim açık kalıyomuş
    FENERBAHÇE

Hep Destek Tam Destek

S-B-Z Misafir

gerçekten güzel bi açıklama ama amcama bu çok olurdu ve uyanınca üzerinde kara suretli bir adam gördüğünü ve kendisini çok sert bi şekilde sıktığını söylerdi acaba bune?

Nesil
    2005
    Yer
    afyonkarahisar

bilgilendirdigin için tsk. bilimsel olarak ta bunu ne manaya geldiğinide öğrenmis oldum...

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul/Antalya

bana daha olmadı allahtan

Nesil
    2006
    Yer
    Sarı Güllerin İçinde Olduğu Lacivert Gökyüzünden

ya beyler ben bazen rüyamda kaldırımda ayağım boşluğa gidio ve inanılmaz bi korkuyla uyanıyorum bu sizdede oluyor mu???

Quote Originally Posted by Pro Soccer 5
    ya beyler ben bazen rüyamda kaldırımda ayağım boşluğa gidio ve inanılmaz bi korkuyla uyanıyorum bu sizdede oluyor mu???
    bana oluyor....

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul/Antalya

evet yav arada banada oluyor 4-5 dakikada kendime geliyom...

Nesil
    2006
    Yer
    Başkent

Allah kimseye göstermesin insan öyle bir korkuyorki anlatılmaz yasanır adeta
    Fenerbahçe Cumhuriyeti

Nesil
    2006

Banada oluyordu biyoloji hocası söyledi eğer spor yapıp bıraktıysan kaslarla ilgili bir olaydan dolayı oluyor çok kötü bir olay bende ölecekmişim gibi oluyor.
    Bu arada bu konunun bilimsel açıklamasınıda öğrendik iyi oldu sağ ol.

Nesil
    2006
    Yer
    Juventus Arena-Turin

bana da oluo du artık olmuo.yatmadan önce bi felak bi de nas surelerini okuyun..
    çok bilimsel oldu dimi

Nesil
    2006

Quote Originally Posted by tardelli11
    bana da oluo du artık olmuo.yatmadan önce bi felak bi de nas surelerini okuyun..
    çok bilimsel oldu dimi
    Bana küçükken oluyordu ama genelde doğum yaban her kadında uyuduğu zaman geliyor bu yüzden annelerin hepsi mutlaka yaşamıştır. Bende her zaman yatmadan önce dua ederim.

Bilgiler için saoll

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul - Tokat

bende hasta olunca oluyodum warya çok kötü bişi bu sanki dünyadaki bütün yorganlar üstüme gelip beni boğuyolarmış gibi oluyodu ama ben hareket edemiyodum.

Nesil
    2005
    Yer
    Adana

peki sizde şey oluyormu tam uykuya dalacakken bi yere düşecek gibi olup yatağa sarılıyorsunuz.acaba bununda bilimsel açıklaması varmı?

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul-Kadıköy / Adana

ohoo..2 haftada 1 olur bana belki o da, tam vücud geçici felce geçecekken, birden bilincin yerine gelmesi gibi bişeydir.. salladım ama...
    FENERBAHÇE

Hep Destek Tam Destek

Nesil
    2005
    Yer
    Adana

işte o dediğim olay olunca kalbim çok hızlı çarpıyor birazda korkutucu oluyor .bi telaş yatağa sarılıyorum

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul-Kadıköy / Adana

Tabiki hızlı çarpar çünkü sen yere düştüğünü sanıyosun Benim de öyle oluyo ama öyle olması gayet normal..ben 5 saniyede kendime geliorm
    FENERBAHÇE

Hep Destek Tam Destek

Nesil
    2006
    Yer
    İzmir

bana şey oluyo rüyamda maç yaparken tam topa vurcam gerçekten ayağımı hareket ettiriyom bazen oluyo bu

Nesil
    2006
    Yer
    istanbul/kartal/yakacık

ArkadaŞa Kafa Vurdum YastiĞa Geldİ Kafan Yatak Sallandi Yumruk Attim YataĞin ÖnÜndekİ Demİrlere Vurdu AyaĞim RÜyamda

Zamanında bana çok oluyordu.. Nedenini çözdüm. Karabasan değil benim kafamda uydurduğum bir olay. Uyumaya yakın uykum var ama uyuyamıyorum işte tam o sırada kilitleniyorum ellerimi, kollarımı, ayaklarımı hareket ettiremiyorum.. çok defa oldu bir keresinde bırakim ne olacak dedim kendi kendime ve sonunda sanki ölcekmişim gibi olunca ayaklarımı oynatmaya, tepinmeye başladım..

bir daha olmadı.. tabi şuda var. yemekten sonra hemen yatarsan öyle olur

Nesil
    2006
    Yer
    Bilgisayar

Abi bunu bilmem iyi oldu.Sağol...

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul-Kadıköy / Adana

Quote Originally Posted by ermoon
    tabi şuda var. yemekten sonra hemen yatarsan öyle olur