Hırs, ihtiras, azim, sevinç, hüzün, görsellik, yetenek, sahiplenme duygusu, bir gruba bağlanma duygusu.
Anahtar kelimeler olsa gerek.
Dünya üzerinde çok az insanın futbolu sevmediği düşünülüyor.Dayım bile futbolu sevmediğini söyler (Beşiktaş'lıdır) ama Beşiktaş aleyhine kızdırmak için bir söz söylesem kızdığını biraz belli eder 
Bitmeyen bir dizi, sürekli yenileniyor ve ihtiras hep en ön noktada.Sürekli bir yarış var ve bu yarışın içerisinde ciddi bir sektör ortaya çıkıyor futbolda aynı zamanda.
Futbolu çocuğunuz gibi sahipleniyorsunuz; çocuğunuzun herkesten iyi eğitim almasını ister gibi takımınızın da diğer takımlardan daha iyi bir seviyede olmasını istiyorsunuz (kötü bir benzetme olmuşsa affedin).
Biraz da alışkanlık, çünkü popüler olması nedeniyle mahçup olmamak için dünya futbolunu takip ediyorsunuz ve zamanla alışkanlık haline gelerek bırakamıyorsunuz (gerçi ben hep sevmişimdir dünya futbolunu takip etmeyi).
NBA Stüdyo reklamında vardı, "Bu insanlar ne konuşuyor" 
Dışarıdan bakıldığında o şekilde ama içeriden baktığınızda bir diziden daha da farklı.Alışkanlıklarında ötesinde bir durum, tarif edilmesi çok zor aslında.
Benim en çok sevdiğim spor basketboldur (çoğu sporu severek takip ederim, özellikle olimpiyat sporlarını) ve amatör basketbolcu -genç takım sporcusu- idim eskiden (hala devam etmek istiyorum, amatör kulüp bulabilecek miyim bakalım).Çok yetenekliyim ama boyumun biraz kısa olması nedeniye 1 numara oynamama rağmen çok fazla ilgi çekemedim o da ilginç bir durum.İspanya'da, İtalya'da vs. olsaydım belki de yıldız bir oyuncu olabilirdim, çok da düşünmemek gerek ...
Futbola geri dönersek, işin bir de ekonomik boyutu olduğundan dolayı küçük yaşta para sözü, futbolu öğrenmekte ve futbolculuk yeteneklerini geliştirmekte çok önemli rol oynuyor.
Şu dönemde aileler paranın sözünü duyduklarından olsa gerek ellerinden tutup çocuklarını futbol okullarına götürseler de geçmişte tam tersi olduğunu görüyoruz.Futboldan iyi para kazanılmadığı dönemde futbolun popülaritesinin yüksek seviyede olmasına rağmen futbolculuğa ve futbolun kalitesine ilginin az olduğu görülüyor.Ekonomik pasta büyüdükçe tabi ki popülarite de çok artmış oldu.
Sporun kötü bir şey olmadığını düşünürsek bayanların da futbola biraz ilgisi olması gerektiğini düşünüyorum
Tabi ki latife ama çok fanatik bayanları da gördüm.
Sözün özü futbol sevgisi çok öte bir durum ve ben bu sevgiyi açıklayamıyorum.Bir çok kişi gerçek aşkın futbol olduğuna inanıyor, belki doğrudur
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı