1 ile 6 arası toplam 6 sonuç

Konu: Herrera ve alan Savunması..

Default Herrera ve alan Savunması..

Futbolda genel olarak taktiklerin çok önemli olduğunu söyleyenlerin yanında, aslında taktiğin o kadar önemli olmadığını önemli olanın oyuncu grubunun ortaya koyduğu futbol olduğunu söyleyenlerin sayısı da azımsanmıyacak kadar çok..
    Helenio Herrera 50'li yıllarda "Catenaccio" ile büyük başarılar kazandığı zamanlar bu sistem yüzünden birçok eleştiriye maruz kaldı.. Ama Herrera'nın yaydığı bu sistem belki de bugünkü İtalyan futbolunun sıkıcı olmasının ana sebeplerinden biri..
    Normalde "Stoperin savunmanın arkasında kaldığı ve diğer oyuncuların adam markajı yapmak suretiyle kale önünde bir kilit oluşturarak, rakip takımın atağa kalkmasına izin verdikleri sistem" olarak tanımlanan Catenaccio Herrera'ya göre kendisinden sonra yanlış uygulanmaya başlamıştı.

"Evet, stoperin önünde oynayan oyuncular adam markajı yaparlar ama sağ ve sol bekler hücuma katılmak zorundadır. ama beni taklit eden antrenörler savunma oyuncularını ileri çıkarmadılar ve Cattenacio'yu bir savunma sistemi olarak kullandılar.."

Biraz düşündüğümüzde Tigana'dan önceki teknik adam olan Rıza Çalımbay'ın da Beşiktaşta oynatmaya çalıştığı bu sistemde başarısız olduğunu gördük.. Belki geçmiş dönemlerde adam markajına dayalı sistemler akla yatkın gibi gözükse de artık günümüz futbolunda takımları karmaşaya sürükleyebiliyor.

Ünlü Brezilyalı teknik adam Parreira'nın Fenerbahçe de ki döneminde bir maçta adam markajının nasıl etkisiz hale getirildiğini hiç unutmuyorum.. Samsunspor - Fenerbahçe maçında Samsunsporun iki stoperi Fenerbahçe'nin iki ileri uç elemanına adam adama markaj uyguluyordu. Ve Fenerbahçe etkisiz kalmıştı. Burda Parreira 2 oyuncusunu sağ ve sol çizgiye gönderdi ve tabi adam adama markaj yüzünden Samsunspor stoperlerini de.. Göbekte açılan boşluktan ise Fenerbahçe oyuncuları çok rahat geldi ve maçı kazandı..

Günümüz futbolunda ise genel olarak takımlar sahada 4-4-2 ve bunun varyasyonlarıyla yer alıyorlar. Burdan örnek vermek gerekirse 4-4-2 de solbek oynayan oyuncu karşı takımda sağ açıkta oyuncuyla adam adama oynar. Ancak sağ açıkta oynayan oyuncu ters kanada gittiğinde onu ters kanada kadar kovalamaz ve yerini kaybetmez. Adından da anlaşıldığı gibi Alan savunmasında oyuncu oynadığı alanı savunur. Tabi bu arada ters kanattan gelen tahlikelerde yanındaki stopere yaklaşarak onun kademesine girmesi gerekir.. Bu şekilde uygulanan alan savunmasıyla defansif anlamada daha güvenli bir takım ortaya çıkar. Çünkü adam markajında sabit oyunculara sahip olmayan -sürekli hareket halindeki-bir takım karşısında çok zor durumlara düşülecektir. Bu nedenle artık Herrera'nın muhteşem süpürücülü bir oyuncu koyarak oynattığı adam markajına dayalı sistem artık yavaş yavaş tarihe karışmış gözüküyor.. Her geçen gün gelişen ve değişen futbolumuzda artık takımı savunmak Alan futbolu ile mümkün gibi.. Mücadelenin daha da zorlaştığı günümüzde artık yıldız oyunculardan bile savunma yapmaları bekleniyor..

Futbolunu seyir zevkinin artması dileğiyle..

Nesil
    2005
    Yer
    Doğunun Parisinden

ilginç bir konuya değinmişsin sağol yinede kardeş

Nesil
    2003
    Yer
    Istanbul

Taktik bölümünde benimde oynadığım oyunlarda kullandığım Catenaccio'm var

Mesela ilk katıldığım F turnuvasında,Udinese ile yarı finale bu taktik ve düşünce sayesinde çıktım. 3 lü savunma markajlı,sol ve sağ da defansif orta saha da oynayabilen bekler ve göbekte Muntari-Pinzi-Obodo ile sürekli pres ve yıldırma ile I**uinta'yı ilerde kaçırarak goller atmışımdır.

http://www.turksportal.net/tsi/v2/cm...indir&id=28344

Konuya değinecek olursak,Bu futbol anlayışını izlemek pek keyif vermez bana şahsen,ama oyun oynarken uygulamayı gerçekten seviyorum,bu sistemi benimseyen hocaları da hep eleştirmişimdir ama aslında bazen hak veriyorum.Bazıları Catenaccio'yu korkaklıkla itham etselerde Catenaccio işimi sağlama alırım mantalitesinde rakibin zaafından yararlanırım beklentisinde olan bir strateji biçimidir.

Sadece Rıza Çalımbay değil,birçok Yerli teknik adam bu sistemi benimsemiştir,çünkü en emniyetli gözüken yol budur,kadronuz kısıtlı ise en akıllıcasıdır...
    Koray Dusova making tactical change...

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

bu taktik kayserisporda ise yaradı bea
    ama benim taktik anlayısıma uymazz delikanlıyı bozar.

Nesil
    2005
    Yer
    ev

Ömer Üründül'ün tabiri ile günümüz futbolunda adam adama markaj artık yoktur Çünkü adam adama markajla yapılan savunmada forvetlerin arkasında yer alan orta saha oyuncuları biraz daha ileri çıkarak rahatlıkla süpriz diye tabir edilen golleri rahatlıkla bulabilmektedir Adam adama markaj yerine daha önde basan hatta ileride başlayan ve rakibin oyun alanını daraltan bir savunma anlayışı daha akıllıcadır fakat arkalara sarkıtılan toplar bu taktik için sakınca oluşturu bunun içinde önemli olan takımın iyi bir ofsayt taktiği uygulayabilmesi, stoperlerinin hızlı ve güçlü olmasıdır

Aslında Catenaccio'nun herkese zevk vermediğini kabul ediyorum.. Ama bir strateji savaşına dönüşen futbolda Catenaccio benim için bir efsane.. Artık uygulanmasının kesinlikle gereksiz ve yanlış olduğunu düşünüyorum..

Francesco Totti'de belki de benim gibi düşünüp bu sistemi oyunlarda uygulamalara geçiriyor.. Aslında eskiden işe yarayan bu sistemin işe yaramamasının en önemli nedenlerinde biri herhalde duran toplar. Artık her takım duran topları o kadar güzel kullanıyor ki Yunanistanın şampiyonluğunda bile Çek Cumhuriyeti'nin duran toplardan atamadığı ve Yunanistan'ın attığı gol maça damgasını vurmuştu.. Çünkü yenen bir gol bütün savunma direncini yok ediyor. Aynı disiplinle oynatmayı başarmak bir Teknik Adam için gerçekten çok zor..

Bu arada Ofsayt taktiğine gelince.. Eğer rakip çok hızlı adamlardan oluşan bir hücum hattına sahipse (Anelka-Tuncay) bu ofsayt taktiğini uygulayan takım için bir faciaya yol açabilir.. Ama Pivot santrafora karşı oynuyorsanız (H.Şükür) savunmayı biraz ilerde kurarak oyuncunun top indirmesini engelleyebilirsiniz..

Benim kişisel görüşüm ofsayt taktiğinin de genel olarak uygulanırsa sorun yaratacağı..

Mesaj Yetkileri