1 ile 2 arası toplam 2 sonuç

Konu: Federasyon Akıl Karıştırıyor(Levent Kızıl)

Nesil
    2006
    Yer
    Bursa

Default Federasyon Akıl Karıştırıyor(Levent Kızıl)

“Federasyon akıl karıştırıyor“
    Dünün TFF yöneticisi bugünün Bursaspor Başkanı…
    "TFF Başkanı Haluk Ulusoy'a kırgın değilim" diyor ama ekliyor: "Federasyon akıl karıştırıyor. Vefalı bir adamdır Haluk Ulusoy. işte 2-3 kişi aklına girmiştir onun. Eğer bunu vefa olarak yaptıysa yaptığının altında kalmıştır."
    Kimsenin aklıyla dalga geçemeyeceğini vurgulayan Kızıl, PFDK'dan MHK'ye, Haluk Ulusoy'dan yöneticiliğini yaptığı federasyon dönemine kadar bir çok konuya açıklık getirdi.
    Kızıl, Bursaspor taraftarının Beşiktaş'a olan tepkisine değindi "Taraftar haklıdır" dedi ve ekledi: "Ama ben kulüp başkanıyım. Başkan olarak davranmak zorundayım."

Levent Kızıl, Ligtv.com.tr Haber Müdürü Erdem Erol'un sorularını yanıtladı.

"KİMSE AKLIMLA DALGA GEÇEMEZ"
    -Kulüp başkanlığından önce TFF’de görev yaptınız. TFF Başkanı Haluk Ulusoy’a bir kırgınlığınız var mı?
    “Yok ne kırgınlığım olacak, Haluk Ulusoy benim ağabeyimdir. Federasyon seçimlerinde 2004’de onun bana kırgınlığı oldu, sonra onun bana bir hamlesi oldu, benim ona oldu. İnsanlar şunu anlamalı, ben Bursaspor’un menfaatleri neyi gerektiriyorsa onu yapmalıyım. Birincisi insanların bunu anlaması lazım bir. İki, ben bu işi biliyorum. Kimse benim aklımla dalga geçemez, ben neyin nasıl yapıldığını görüyorum. Eğer PFDK, Pazar günü maç varken Perşembe günü 17.25’de bunu bana yolluyorsa kibarca söylüyorum bu bir hatadır. Bu ne demek (senin tahkim yolun kapalı) demek. Normal şartlarda 17.25 de bunu alır ve 18’de vezneye parayı yatıramazsan, Tahkim’e gidemiyorsun. Ama ben işi bildiğim için 17.35’de parayı yatırdım, tahkime itiraz ettim.”

"PFDK'YA HAKİM OLACAKSIN"
    -Daha önce TFF’de yöneticilik yaptığınız için mi bu kanıdasınız?
    “Tabi biliyorum yani Perşembe günü ceza verilmesini ben iyi niyete bağlamam. Salı günü verirsin anlarım. Zaten ceza verilmesi ayrı bir boyut. Gözlemciler, temsilciler ne yaptıklarını bilmiyorlar, herkese göre ayrı işler yapıyorlar. O zaman sen TFF olarak PFDK’ya hakim olacaksın. Ceza kurulundaki insanlar çok önemli insanlar, hepsi kaliteli insanlar. PFDK gelen raporlar doğrultusunda ceza veriyor ama temsilci kafasına göre rapor yazarsa böyle olur. Her şey Türkiye’nin gözü önünde oluyor.”

"ULUSOY MHK'YE KARIŞMASIN"
    -TFF MHK'ye karışıyor mu sizce?
    “Cezalarda standardı sağlayamadığın zaman adaletli davranamazsın ve küfürü olayları önleme şansın olmaz. Biz Mustafa Çulcu’ya güveniyoruz sonuna kadar da güvendik ama MHK’de bu son FİFA listesi olayı güven sarstı. Kuddusi Müftüoğlu’na burada görev vermiyorsun, MHK’nin istemediği adamı zorla TFF olarak FİFA’ya sokuyorsun. Bu nedemek şimdi. Aklımız karışıyor bizim de işte.”

"TESTİ KIRILMADAN SÖYLÜYORUM"
    “Sen TFF olarak, başkan olarak buna karışmayacaksın. MHK özerk bir kuruluştur yani bu Fatih Terim’e (Hakan Şükür’ü oynatma) demek gibi bir şey bu. MHK’de şuna sığınıyor listenin altını Federasyon başkanı imzalıyor diyor. Mustafa Çulcu, (Haluk Ulusoy istedi, saygı duymak zorundayım) dedi. Sen ne Mustafa Çulcu’yu zora sok, ne kendini zora sok, ne de bizim aklımızı karıştır. Ama Federasyon akıl karıştırıyor. Ben testi kırılmadan olacakları söylüyorum. Ben Kuddusi Müftüoğlu’na karşı değilim, severimde kendisini. Yarın Kuddusi Müftüoğlu Bursaspor’un maçına geldi. Aleyhime hatalı bir karar verdi. Ne olacak o zaman? BenLlevent Kızıl’ım. Yeri göğü ayağa kaldıracağım o zaman. (Ben söylemiştim) diyeceğim. Ben olacakları söylüyorum. Ben kimseden bir şey istemiyorum kimse de benden bir hak istemesin. Kimsenin ne hakınını yerim nede kimsenin hakkı yensin. Herkes futbolunu sahada oynasın, işine baksın, başka işlerere bakmasın.”

"TFF İŞİNİ YAPSIN"
    “İlahi adalet denilen bir şey var, herkes ilahi adaletten nasibini alır. Futbol sahada oynanan bir oyun. Federasyon kendi işlerini yapsın. Federasyon bizim problemlerimizi çözsün. Paf takımlara masraf yapılıyor. Rezerv lig kursun. Parayı adaletli dağıtsın. Sen bana yakınsın ben sana yakınım diye dağıtmasın. Ondan sonra herkes TFF’nin arkasında olur. Ama sen durduk yerde böyle yaparsan insanların akılları karışır. Söylüyorum işte, cezada standart yok. Sonuç olarak PFDK verdi diyorsun. Peki PFDK kime bağlı? Federasyona bağlı.”

"ORTALIĞI AYAĞA KALDIRIRIM"
    Futbol sahada oynansın dediniz, neyi ima ettiniz?. Futbol sahada oynanmazsa ne yapacaksınız?
    “Ortalığı ayağa kaldırırım dedim. Nasıl Fenerbahçe maçından sonra çıktım mesaj verdim, konuştum. Ben olabilecekleri söyledim. Kendi kulübümün hakkını yedirtmemek için sonuna kadar uğraşırım. Ben bu TFF’ye karşı değilim ama Federasyon adaletli olsun, aklımızı karıştırmasın. Seçim yatırımı yapmasın. Kendine oy vermiş vermemiş, artık seçim bitmiş. Hakem işlerinde adaletli olsun. Çok iyi çalışan bir MHK var. Niye MHK’nin duruşunu bozdurdun. Ne diyorlar şimdi, (İstifa et Çulcu) diyorlar. Ne lüzumu vardı.”

"ULUSOY VEFANIN ALTINDA KALMIŞTIR"
    Bundan TFF Başkanı Haluk Ulusoy’un ne çıkarı olabilir?
    “Hiçbir çıkarı yok, olmazda. Vefalı bir adamdır Haluk Ulusoy. işte 2-3 kişi aklına girmiştir onun. Eğer bunu vefa olarak yaptıysa yaptığının altında kalmıştır. Budur yani. Vefa olur ama vefa ayrı iş ayrı. Sen bir TFF’nin başısın. Vefa olacak ama Türkiye futboluna karşı sorumluluğun var. MHK’nin duruşunu bozdun sen. Şimdi Mustafa Çulcıu sakatlandı yani. Şimdi Kuddusi Müftüoğlu gitti maça, bir aksilik oldu, ne olacak? Ceremesini çekeceksin o zaman. Mustafa Çulcu’ya da yazık, Kuddusi’ye de yazık, TFF’ye de yazık, kulüplere de yazık.”

"İLAHİ ADALET VAR"
    -Eleştirdiğiniz TFF’de, eleştirdiğiniz Haluk Ulusoy’la birlikte görev yaptınız. Endişelerinizin nedeni birlikte çalıştığınız dönemde bildiğiniz hatalar varda ondan mı?
    “Herkesin hataları olmuştur. Benimde, Haluk Ulusoy’un da olmuştur. Ama insanlar bir süreçten geçiyor. Yaptığın hatalardan dolayı yukarıda bir ilahi adalet var. O ilahi adaletten dolayı herkes gerektiği kadar ders almıştır ama şu anda Haluk Ulusoy’un geldiği pozisyonda kimseye bir minneti yok. Önü açık. Ben kulüp başkanlığına başladığım zaman bunca senedir yaptığım hatalardan dersler çıkardım ve dürüstlük adına bir sistem kurdum. İnsanların da beğendiği bir başkan profili olduğuma inanıyorum. Sen ne yaptıysan artık yapmayacaksın. Düzgün işler yapacaksın. İş yapılan yerde hata olur. Ama aynı hatayı tekrar yapmayacaksın, bu kadar basit yani.”

"BURSASPOR'DA BEŞİKTAŞ TEPKİSİ"
    taş’a büyük tepkisi var. Fenerbahçe galibiyetinin sevincini yaşarken bile Beşiktaş aleyhinde tezahüratlarda bulundular. Bursaspor başkanı olarak bu konu canınızı sıkıyor mU?
    “Tabi canımı sıkıyor. Ama önce olayı bir saptamak lazım neden olmuş ne olmuş. 2003-04 sezonunda A. Sebatspor ve Ç. Rizespor maçlarından dolayı Beşiktaş ile Bursaspor’un arası pek hoş değil. Ama burada sapla samanı ayırmak lazım.”

"ORGANİZASYONDA FUTBOLCULAR VAR"
    -Sap ne saman ne peki?
    “Bu olay dinlemelerde çıktı. Televizyonlarda gazetelerde ortaya çıktı. Bunu yapan insanlar futbolcular. Beşiktaş’ta o zaman bir yönetim zaafiyeti var. Takım dağılmış, şampiyonluktan kopmuşlar. Serdar Bilgili istifa etmiş, kötü bir hale gelinmiş. Sinan Engin istifa etmiş. Burada bazı futbolcular bir organizasyon içine girmişler.Ne olmuş sonunda Beşiktaş yüzünden Bursaspor küme düşmüş gibi gözüyor. Bu yüzden de Bursa’da 7’den 70’e herkesin Beşiktaş’a ciddi bir tepkisi var. Geçen senede sezon başında başladığımızdan itibaren her maçtan sonra maç içinde Beşiktaş aleyhine tezahüratlar oluyordu. Her hafta bundan dolayı ceza alıyorduk. Aşağı yukarı 150 milyara yakın para cezası ödedik. Hatta bununla ilgili ben çıktım ve (Herşey güzelde her şeyin zamanı var) dedim. Şimdi tabi ben kulüp başkanıyım, ben taraftar değilim. Kulüp başkanı gibi düşünmek zorundayım. Bende sezon başında şöyle bir çağrı yaptım. Küfür falan etmeyin. Bizim yapacağımız tek şeyimiz var sahada oynayacağız ve sahada kazanacağız dedim. Bana göre yapılabilecek tek şey bu. Onun harcinde vurmakla kırmakla kazanılacak hiçbir şey yok. Ama taraftar haklıdır.Taraftar taraftar gibi düşünür ama ben kulüp başkanıyım.”

"TARAFTAR TEPKİDE HAKLI"
    -Taraftarın tepkisini haklı mı buluyorsunuz yani?
    “Tabi ki taraftarın tepkisini haklı buluyorum. Taraftar kendine bir haksızlık edildiğine inanıyor.”

"BEŞİKTAŞ'A ACIYI SAHADA YAŞATACAKSIN"
    -Siz inanıyor musunuz?
    “Şimdi şöyle tabi bir haksızlık var. Bursaspor kulübü olarak keşke işimizi başkalarının ayağına bırakmasaydık. Son hafta geldiğinde kendi kaderini kendin belirleyemiyorsan, yani yendiğin zaman hala küme düşmenin içinde oluyorsan sen son hafta kendi kaderini başkasına bırakmış olursun. Ama ben şöyle diyorum. Bunlar geçti, şu anda Bursaspor Süper Lig’de. Bursasporlu olarak şunu düşünüyorum. Biz küme düştük, haksızlık yaşadık. Ben artık Bursaspor’u daha iyiye getirmek için ne yapmamız lazım ona bakarım. Ne fayda sağlarız yani şimdi Beşiktaş ile ilgili kavga yapsan dövüş yapsan küfür etsen ne oluyor. Zararı Bursaspor’a. Geçen sene 150 milyar liraya yakın Beşiktaş'la ilgili bu yüzden ceza ödedik. Onun haricinde ceza ödemedik. Taraftarımızın Beşiktaş ile ilgili eylem yaptıkça küfür ettikçe Bursaspor kulübüne zararı var. İki seneden beri edilen küfürden geçen sene 150 milyar ondan önceki senede 50 milyar ceza aldık. Ben kulüp başkanıyım taraftar değilim. Ben böyle düşünmek zorundayım, taraftar istediğini düşünebilir. Kulübünün çıkarları doğrultusunda hareket etmek durumundayım. Birincisi kesinlikle vurmakla kırmakla hiçbir şey kazanılmaz. Çıkacaksın sahada yeneceksin. En büyük acıyı sahada veririsin.”

"İŞİN İÇİNE ANKARAGÜCÜ'DE GİRDİ"
    “Şimdi geldiğimiz noktada iş tam böyle ılımlı giderken, bu son Beşiktaş Ankaragücü maçından evvel yaşanan olaylarda Ankaragücü taraftarıyla birlikte Bursaspor taraftarı da orda diye bir laf çıkınca işin boyutu değişti. Türkiye’nin gündemime oturdu ve bu sefer işin içine Ankaragücü de girdi. Bir tek Bursa Beşiktaş olayı yok. Şu anda Ankaragücü, Burasaspor ve Beşiktaş olayı var.”

"İNANILMAZ DOSTLUK VAR"
    -Bir ittifak mı sözkonusu?
    “İttifak şöyle. Bursaspor ile Ankaragücü taraftarını ben ayırmıyorum çünkü ikisininde inanılmaz bir dostluğu var. Yıllardan beri Bursa’da oynanan maçın 6. dakikasında Ankaragücü diye stat inler, Ankaragücü ile Ankara’da oynanan maçların 16. dakikasında da Bursaspor diye inler. Yani ben Ankaragücü taraftarı yada Bursaspor taraftarı diye ayırmıyorum. Onlarda birbirlerini ayırmıyorlar. Hatta onların özel bir kaşkolları var yarısı sarı lacivert, diğer yarısı yeşil beyaz.”

"POTANSİYEL TEHLİKE"
    -Peki şimdi ne olacak?
    “Olan bu olaydan sonra Beşiktaş seyircisinde ciddi tepki oluştu. İşin boyutu çok farklı bir yere geldi. Berşiktaş taraftarının tepkisi yoktu ama şimdi potansiyel bir tehlike haline geldi. Şimdi Yıldırım Demirören benim 40 yıllık arkadaşım. (Gel işte konuşalım) derken oda şimdi çekiniyor. O tabi yaşamıyordu problemi. O kendi taraftarınla konuş bu işi halledelim diyordu bana. Kendisi görünce şimdi bu boyutu oda anladı. Artık burada bu iş, kulüp boyutunu geçmiştir, artık iş devlet boyutuna gelmiştir. Bununla ilgili geçen hafta Yıldırım bey, Murat Aksu ve ben bir konuşma yaptık. Biz valimizle görüştük. Onlarda İstanbul valisiyle görüştüler. İl Güvenlik Kurulu kararıyla federasyonda bu işin içinde olacak.”

"TARAFTAR OLMAYACAK"
    “Sen ne yaparsan yap konuk takıma trübünden yüzde 5’i ayırmak zorundasın. Ama bu sefer Federasyon karar alacak. Taraftar gelmeyecek. İlk önlem bu. Bunun örnekleri Avrupa’da var ama keşke bu iş buralara gelmeseydi. Ben iki tane oynanacak maçtan sonra bu işin tatlıya bağlanacağına inanıyorum. Yıllarca Fenerbahçe Bursa arasında da böyle şeyler oluyordu ama son maç Fenerbahçe ile Bursa seyircisi Kadıköy’de çok güzel görüntüler verdi. Futbolun güzelliği burada. İyi takım sahada kazanacak, kazanacaksın gereken cevabı vereceksin. Geldiğimiz noktada böyle kavga dövüşle ya seyircisiz oynarsın yada sahan kapatılır. Allah korusun bir insan canına bir şey olabilir herkes ah der. Ben böyle vicdanen bir rahatsızlık yaşamak istemem. Aklıma gelen ilk önlemde iki takımın taraftarlarının bu maçlara gitmemesi.”

"ARTIK İYİ NİYETLİ DÜŞÜNEMİYORUM"
    -Taraftarınıza mesajlar verdiğinizi söylüyorsunuz ama bu meajlar tam yeri buluyor mu?
    “Taraftar sonuç olarak bir insan. Belki bende taraftar olsam onlar gibi düşünürüm. İki sene Türkiye’nin en büyük sanayi şehri ikinci ligde kaldı bununda faturasını taraftar Beşiktaş’a kesiyor ama tam doğru değil bence. Taraftar taraftar gibi düşünüyor yani, parasını veriyor maça geliyor. Bilet verip hakim olduğum bir taraftar yok. Çünkü bizim böyle bir uygulamamızda yok. Biz kesinlikle kimseye bilet falan vermiyoruz. . Bilet verdiğin taraftar olsa üzerinde hakimiyet kurarsın ama biz sadece mesajlarımızı veriyoruz. Taraftarımız 6 hafta müthiş işler yaptı. Sivas maçından sonra, altı haftalık duruşlarını 15 dakikada kendi futbolcusuna hocasına hakaret ederek yere koydular. Fenerbahçe maçından sonrada bağırlarına basıyorlar. Bu işler böyle olmamalı. Ya büyük başkansındır, ya büyük hocasındır, ya büyük camiasındır, ya büyük futbolcusundur. Bunun bir öylesi bir böylesi olmaz. İnsanlarında psikolojik durumunda bozukluk olabiliyor ama bunlar sık olunca ben bunun altında iyi niyet aramıyorum. Onun için bizde bu saatten sonra çok iyi niyetli düşünemiyoruz."

"BENİ GÖNDERTTİREMEZLER"
    “Ama ben kimlerin bağırdığını ve bunların arkasında kimlerin olduğunu biliyorum. Bunlar bizim nemalandırmadığımız taraftarlar. Ben Levent Kızıl’ım, çok farklı, çok cesur ve doğruları yapan bir adamım. İster iyilikle gelecekler ister kötülükle, bende ona göre davranırım. Ben tepki mesajlar vererek gösteririm, çekip gitmem. Futbolcuların hepsi bana ve Bursaspor’a güvenerek geldiler, beni gönderttiremezler yani. Ama bu işleri kaşıyorlar.

"BENDEN RAHATSIZ OLUYORLAR"
    -Levent Kızıl’ı başarısız mı göstermek istiyorlar?
    “Başarısız göstermek isteyenler oluyor. Zannediyorlar ki Bursaspor Levent Kızıl’ın. Bursaspor Levent Kızıl’ın değil Bursalıların. Ama Levent Kızıl’la başarı gelmeye başlayınca bazıları rahatsız olmaya başladı. Taktıkları çelmeyi bana taktıklarını zannediyorlar ama Bursaspor’a çelme taktıklarının farkında değiller. Ama bu isimlerin kim olduğunu tek tek biliyorum.”

"STRESİM VAR AMA"
    “Hatta bizim eski başkanlarımızdan şimdi isim vermeyeyim bir arkadaşım, bir açıklamasında benimle ilgili (Ferenerbahçe maçı öncesi bulunduğu stresli duruma bağlıyorum) demişti, yani dalga geçiyor benimle. Benim stresim var tabi, nedir benim stresim? Futbolcuya parayı gününde ödeyememe stresidir. Başka stresim olmaz. Ben ticaret hayatımda son derece düzgün bir adamım.”

"HERŞEY BURSASPOR İÇİN"
    “Düze çıkacak olan Levent Kızıl değil, Bursaspor. Levent Kızıl’ın ihtiyacı yok. Levent Kızıl, işi gücü gayet iyi bir adam. İnsanların anlaması gereken bir şey var Levent Kızıl hep burada kalacak değil. İnsanlar talip olacak buraya, ama paralarıyla pullarıyla talip olmayacaklar. Bursaspor denk bir kulüp olacak. Talip olacak kişilerde bugün beni eleştiren arkadaşlar olacak. Hiçbir şey bana yapılmıyor. Yapılan her şey Bursaspor’a yapılıyor.”

S-B-Z Misafir

Akıl kalmadıki karıştırsın

Mesaj Yetkileri