Löw ve Del Bosque en iyi hoca adayı
FIFA, bu yıl ilk kez “Dünya’nın En İyi Teknik Direktörü” ödülünü de verecek. Açıklanan 10 kişilik listede daha önce yolu Fenerbahçe'den geçen Joachim Löw ile Beşiktaş'ın eski teknik direktörü Vicente del Bosque de yer aldı.
İşte dünyada yılın en iyi teknik adamları:
- Carlo Ancelotti (Chelsea)
- Vicente del Bosque (İspanya)
- Alex Ferguson (M.United)
- Pep Guardiola (Barcelona)
- Joachim Löw (Almanya)
- Jose Mourinho (Real Madrid)
- Oscar Tabarez (Uruguay)
- Louis Van Gaal (Bayern Münih)
- Bert Van Marwijk (Hollanda)
- Arsene Wenger (Arsenal)
Dünya Kupası her ne kadar dünyanın en büyük futbol organizasyonu olsada, sonuçta bir turnuvadır ve aşşağı yukarı 1 aylık bir süreçtir.Bu süreçte oyuncular her maçta üst düzey performans gösterip takımlarını doğrudan finale hatta kupaya taşıyabilecekleri gibi formsuzluk ve şanssızlıklar sonucu tam tersi bir sonucada maruz kalınabilir.
Belki çoğu kişinin aksine Dünya Kupası'nın sahibi olan Del Bosque benim (ilk zaten değil) ikinci adayım bile değildir.2010 Dünya Kupası'nı kazanan takımın başındaki isim olsada, İspanya'ya 2008 Avrupa Şampiyonası'nı kazandıran ve en önemlisi bu sistemi Milli Takıma oturtan isim olan Aragones'in bence Dünya Kupası'nın kazanılmasında bile önemli ölçüde payı vardır.Sonuçta Del Bosque sistemi hiç bozmadı ve aynı dizilişte hatta aynı oyuncularla Kupa'ya uzandı.En büyük payı takımın zaten oturmuş bis sitemi olsa dahi, onu başarıya ulaştıracak şekilde idare edbilmesiydi.
Daha önceki şampiyonalarda her zaman kaliteli kadrosu olduğu yorumlanan fakat kadro kalitesinin hakkını veremeyen Hollanda Milli takımını (yanlış hatırlamıyorsam Dünya Kupası Eleme Gruplarındaki tüm maçlarını kazanarak) Dünya Kupası'na taşıyan ve hiçkimsenin beklemediği bir şekilde bu takıma final oynatan teknik adam Bert Van Marwijk bana göre Del Bosque'den daha başarılı bir sonuç elde etmiştir.Üstelik finalde kupa Portakallara da gidebilirdi.Bunu başarabilecek bir futbolda oynadıklarına inanıyorum.
Bunun aksine Lig, Lig Kupası ve Şampiyonlar Ligi'nde başarıya ulaşmak sezon boyunca göstermiş olduğunuz başarının neticesinde gelecek sonuçlardır.Rakiplerinizden Real Madrid'in kadrosunda düşünmediği ve 11de yer bulamayan Wesley Sneijder'den müthiş bir 10 numara yapmak, İbrahimoviç gibi bir yıldızı kaybedip, yerini (yine rakiplerinizden Barcelona'nın kadroda düşünmediği) Eto'o ile doldurmak, 2006daki şike skandalı patlak vermese 21 yıldır şampiyonluğa ulaşamayan, 45 yıldır Şampiyon Klüpler Kupası/Şampiyonlar Ligi kazanamayan bir takımla her iki kulvarda da başarıyada ulaşmak, üstüne üstlük birde İtalya Kupasını kazanmak.
Mourinho sonuna kadar Yılın Teknik Direktörü ödülünü hak ediyor.Bunun dışındaki bir sonuç "bana göre" haksızlık olur.Mourinho'dan sonra ise yukarıda da bahsettiğim gibi adayım Van Marwijk'dir.