1 ile 13 arası toplam 13 sonuç

Konu: Az Bilinenler, Gözden Kaçanlar ve Faydalı Sayfalar

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Default Az Bilinenler, Gözden Kaçanlar ve Faydalı Sayfalar

Az Bilinenler ve Kullanışlı Sayfalar:

Bildiğiniz gibi Football Manager her seride gitgide daha detaylı bir hal alıyor. Böyle oluncada eskiden kolaylıkla ulaşabildiğimiz bazı ekranlara şimdi daha çetrefilli yollardan ulaşmamız gerekiyor. Hatta bu karmaşık yapıda bildiğimiz şeylerin yerini bile unutabiliyoruz. Bu yazımda sizlere küçük hatırlatmalarda bulunup faydalı olabilecek bazı bilgilere hangi menüleri kullanarak ulaşabileceğinizi ele alacağım. Bazı bölümleri okurken eminim ki bazılarınız “bak bundan haberim yoktu”, “buna dikkat etmemiştim”, “böyle bir özellik mi varmış?” gibi tepkiler vereceksiniz . Tabi bazılarınız da “bunları biliyoruz zaten” diyebilir Neyse, umarım bazı arkadaşlarımız için faydalı olur…

Satış Maddeleri (Sell On Clause):
    Aşağıdaki ekran görüntüsünde işaretlediğime dikkat ederseniz en solunda damlaya benzer bir işaret var. Bu, sonraki satışından % olarak alacağımız payı istediğimiz anda (hangi şartlara göre belirlendiğini bilmediğim bir değere) satabileceğimizi belirtiyor. Ancak sonraki satışından pay hakkına sahip olduğumuz tüm oyuncular için çıkmıyor. Neye göre ve ne zaman çıktığını da henüz anlayamadım. Finansal açıdan sıkıştığınız anlarda bahsettiğim işaret bulunanları seçip sağ alt köşeden “payı sat (sell clause)” ile satabilirsiniz. Şunu da ekleyeyim; satış değeri değişebiliyor. Ekran görüntüsünde dikkat ederseniz seçtiğim Ahmed Khalil’in satış payı için en altta 1.8m euroluk bir değer belirlenmiş. Bu değer çeşitli zamanlarda baktığımda bazen daha düşük bazense daha yüksekti.

Bu ekrana takımınızın kadrosunu incelediğiniz ekranda “transferler (transfers)” sekmesine geçip hemen altındaki “maddeler (clauses)” seçeneğinden ulaşabilirsiniz.

Tahmini Kadro Değeri (Estimated Value):
    Bu çok bilinmeyen bir şey değil ancak genede bilmeyenler olabileceğini düşünerek eklemek istedim. Bir takımın kadrosunun gerçekteki transfermarkt değeri gibi oyundaki tahmini değerini görmek için kadronuzu incelediğiniz ekranda “Bilgiler (Information)” sekmesine geçip en soldaki “Genel bakış (Overview)” seçeneği yolunu izlemek gerekiyor. Ya da üstteki açılır menülerden Dünya (World)>Finanslar (Finances)>Ülke Adı (oynadığını ligin) veya hemen altındaki En Zengin Klüpler (Richest Clubs) yolunu takip ederek hem kadro değerinizi hem de takımınızın ülkesinde veya dünyada en zengin klüpler sıralamasındaki yerini görebilirsiniz.

Kadro Karakteri (Squad Personality):
    Kadronuzun genel karakterini (kişiliğini) bir öncekiyle aynı ekranda görebilirsiniz.

Faktörler (Facts):
    Kadronuzun en genç oyuncusu, yaş/boy/ağırlık ortalaması, en çok kazananı, yerli oyuncu sayısı yüzdesi gibi detaylı bilgilerinin ligin geneliyle karşılaştırıldığı bu ekrana da gene Bilgiler sekmesinden bu kez Faktörler (Facts) seçeneğini seçerek ulaşabilirsiniz. Burada yer alan bilgilerden yaş ve boy ortalamaları işinize yarayabilecek detaylardır.

Bağlı Klüpler (Affiliated Clubs):
    Klübünüzün besleyici (feeder) klüp ya da ana (parent) klüp olarak bağlı olduğu takımları Bilgiler (Information) sekmesinden Bağlı Klüpler (Affiliated Clubs) seçeneğine geçerek görebilirsiniz. Bu bölümden hangi klüple ne tür bir bağlantınız olduğunu ve anlaşmanın yıllık ödemesini inceleyebilir, en alttaki Yönetim Talebi (Board Request) bölümünde yönetimden yeni bir bağlantı talebinde bulunabilirsiniz (seçilebilirse).

Takım Ayarları (Team Settings):
    Gene genelde çoğu Fm oyuncusunun bildiği bir şey. Takımınızla ilgili bazı ayarları yaptığınız bu ekrana gene Bilgiler (Information) sekmesinden Takım Ayarları (Team Settings) seçeneğine geçerek ulaşabiliyorsunuz. Burada; asistanınızın yetkilerini, kiraya göndereceğiniz oyuncularla ilgili varsayılan ayarları, ekran akışını, B ya da Yedekler takımınız ile Altyapı takımınızın maçlarını yönetecek personelinizi belirleyebiliyorsunuz. Benim gibi hazırlık maçlarıyla uğraşmayı sevmiyorsanız bu bölümden ilgili seçenekleri işaretleyerek hazırlık maçları ayarlama işini ve bu maçlarda takımın başında sahaya çıkma görevini asistanınıza verebilirsiniz.

Transfer Söylentileri (Transfer Rumours):
    Oyununuzda açık olan liglerdeki transfer söylentilerini takip edebilirsiniz. Kendi takımınızın bulunduğu lig için üstteki açılır menülerden Lig Adı>Transfer Söylentileri yolunu izlemek yeterlidir. Diğer ligler içinse gene açılır menülerden Dünya>Ülke Adı>Lig Adı yolunu izleyip (örneğin Dünya>İtalya>Serie A) karşımıza gelen ekranda Haberler (News) sekmesine geçmeli ve Transfer Söylentileri seçeneğine tıklamalıyız. Bu bölümde hangi takımın hangi oyuncu/larla ilgilendiğini görebilir ve transfer edecek oyuncu ararken bu şekilde sürpriz keşifler yapabiliriz.

Katsayılar, Ülke Puanları:
    Çeşitli organizasyonlara katılacak milli takımların veya klüplerin sayısı ve sıralaması gibi bilgileri edinebileceğimiz ekranlara ulaşmak için;
    • Şampiyonlar ligi: Üstteki açılır menülerden Dünya>Avrupa>Şampiyonlar Ligi yolunu izleyerek ulaştığımız ekranda Takımlar (Teams) sekmesinden.
    • UEFA Avrupa ligi: Üstteki açılır menülerden Dünya>Avrupa>Avrupa Kupası (Europe Cup) yolunu izleyerek ulaştığımız ekranda Takımlar (Teams) sekmesinden.
    • Ülkelerin Dünya Sıralamasındaki Yeri: Dünya>Ülkeler>Dünya yolunu izleyerek ulaştığımız ekranda Ülkeler (Nations) sekmesi altındaki Dünya Sıralamaları’nı (World Rankings) seçerek.
    • Ülkelerin Avrupa Kupalarına Kaç Takımla Katılacakları: Dünya>Ülkeler>Avrupa yolunu izleyerek ulaştığımız ekranda Ülkeler (Nations) sekmesi altındaki Katsayılar’ı (Coefficients) seçerek.
    • Avrupa Klüplerinin Katsayı Sıralaması: Dünya>Ülkeler>Avrupa yolunu izleyerek ulaştığımız ekranda Klüpler (Clubs) sekmesi altındaki Katsayılar’ı (Coefficients) seçerek.

Teknik Direktörler (Managers):
    Bu ekrana ulaşmak için Dünya>Menajerler (Managers) yolunuz izliyoruz. Bu ekranda sağ üstteki Bakışlar (Views) menüsünü kullanarak aktif teknik direktörlerle ilgili çeşitli bilgilere ulaşabiliyoruz.

Sezon Özeti (Season Summary):
    Oyununuzda açık olan liglerde tamamlanmış sezonlara ait sezon özetlerini görebilmek önceki serilerde daha kolaydı. Bu seride ise bu ekrana ulaşmak için değişen menü yapısı sonrası Dünya>Ülke Adı>Sezon Özeti (örneğin Dünya>İspanya>Sezon Özeti) yolunu izlemek gerekiyor. Bu ekranda sağ üst taraftan istediğiniz geçmiş sezona ait sezon özetine ulaşabilirsiniz. Bildiğiniz gibi bu özet sayfasında o ülkenin açık olan alt ligleri dahil şampiyonları, kupa kazananları, ödülleri, en iyi ve en kötü transferleri, beklenenden yüksek yada düşük performans sergileyen takımları gibi birçok bilgiye ulaşmak mümkün.

Oyuncu Biyografisi (Biography):
    Fm2010 ile birlikte eklenen yeni özelliklerden birisi de herhangi bir oyuncunun kısa bir biyografisini görebilmemiz oldu. Bunun için; oyuncu profiline girdikten sonra Tarih (History) sekmesinden Biyografi’yi (Biography) seçmek yeterli. Bu bölümde oyuncunun hangi takımda ve ne zaman futbola başladığından, elde ettiği başarılar ve tanınırlık düzeyine kadar bu gibi bilgilerin yer aldığı kısa bir biyografisini okuyabiliyoruz.

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Genel Bakış Ekranı (Overview):
    Oyuna başladığımızda karşımıza ilk çıkan Genel Bakış (Overview) ekranınındaki bazı bölümleri özelleştirebileceğinizi biliyor musunuz? Alt bölümdeki 3 pencerenin sağ üst köşelerindeki aşağıya doğru ok simgesine tıklayarak ana sayfanızda hangi bilgilerin yer alacağını belirleyebilirsiniz.

Abonelikleri Düzenleme (Manage Subscriptions):
    Ana ekranda Haberler ve Mesajlar (News and Messages) sekmesinden Abonelikleri Düzenleyi (Manage Subscriptions) seçerek haberler bölümünde hangi Oyuncuların, Personellerin, Takımların, Organizasyonların ve Ülkelerin haberlerinin yer alacağını ayarlayabiliriz. Burada gereksiz haber kaynaklarını ayıklamak faydalı olacaktır.

Yer İmleri ve Ana Sayfa:
    Internet tarayıcınızdaki Yer İmleri Düzenleme ve Ana Sayfayı Ayarlama işlerini Fm’de de yapabilirsiniz. Bunun için üstteki açılır menülerden isminize tıklayarak Yer İmleri (Bookmarks) seçeneğine ulaşabilirsiniz. Örneğin yukarıda bahsettiğim herhangi bir bilgi ekranını o ekrandayken “isminiz>yer imleri>Bu sayfayı yer imlerine ekle (Add this page to bookmarks)” yolunu izleyerek sık kullanılanlar listenize ekleyebilirsiniz. Böylelikle sürekli ulaşmak istediğiniz ekranlara bundan sonra “isminiz>yer imleri>eklediğiniz sayfa” yoluyla kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca bir sayfayı yer imlerine eklerken istediğiniz bir isim verebilirsiniz.

Aynı şekilde bulunduğunuz herhangi bir sayfadayken “isminiz>yer imleri>bu sayfayı ana sayfa yap (set this page as homepage)” yolunu izleyerek o sayfayı anasayfanız olarak ayarlayabilirsiniz. Böylelikle bundan sonra isminizin hemen solundaki EV simgesine tıkladığınızda anasayfanız olarak ayarladığınız sayfa karşınıza gelir. En çok kullandığınız sayfayı (örneğin kadro ekranı) bu şekilde ana sayfanız olarak ayarlamanız oldukça kullanışlı olabilir.

Bu bölümde Yer İmlerini Düzenle (Manage Bookmarks) seçeneğinden yer imlerinizin ismini değiştirme, silme ve temizleme gibi işlemleri yapabilirsiniz.

Sayfalara Geçiş:
    Aslında bu yazıda bahsettiğim çoğu bilgi ekranına birkaç farklı yoldan ulaşmak mümkün. Örneğin takım kadrosu ekranınıza anasayfadayken üstte isminizin yanındaki takım adına tıklayarak, üstteki açılır menülerden takım adı>kadro yolunu izleyerek, yada klavyenizden F2 tuşuna basarak ulaşabilirsiniz. Bu şekilde birçok örnek saymak mümkün. Önemli olan elinizin alışkanlığı. Mesela ben klavye kısayollarını kullanmaya alışkın olmadığımdan çoğu zaman bir ekrana ulaşmak için belki de en uzun kullanıyorum.

Maşşallah 41kere Maşşallah Agüerronunda Kazanmadığı Ödül Kalmamış Daha Kazanırsa Nereye Eklenecek Merak Ediyorum

En Tehlikeli İnsan Az Anlayıp Çok İnanandır. "A.Çehov"

Nesil
    2008
    Yer
    Istanbul

Çok güzel olmuş teşekkürler. Görüp de bakmadığım şeyler varmış =D

Çok güzel olmuş

Nesil
    2008
    Yer
    İstanbul

Çok güzel olmuş, clauseleri satabileceğimizi bilmiyordum. Ayrıca 351 oyuncu aboneliğin var.

Nesil
    2008
    Yer
    Balıkesir

Çok Detaylı ve Güzel Paylaşım Teşekkürler.

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Yorum yazan herkese teşekkürler.

Çok güzel olmuş, clauseleri satabileceğimizi bilmiyordum. Ayrıca 351 oyuncu aboneliğin var.
    Transfer listem biraz kalabalıkta

Quote Originally Posted by Walter Sakana View Post
    Yorum yazan herkese teşekkürler.

Transfer listem biraz kalabalıkta
    Beni Alıntı Yapmıyon Ha Öyle Olsun Eski Dost Artık Düşman Oluruz Kolay

En Tehlikeli İnsan Az Anlayıp Çok İnanandır. "A.Çehov"

Nesil
    2009
    Yer
    Denizli

Emeğine sağlık hocam

Nesil
    2008
    Yer
    Istanbul

Bir şey sormak istiyorum. Kendi takımımızın oynadığı kupadaki maçlar önümüze geldiği gibi başka turnuvanın maçlarını önümüze getirebiliyor muyuz ? Yani mesela ben Şampiyonlar Ligi'ndeyim. Ama Avrupa Ligi'nin maçlarının da fikstürünün gelmesini istiyorum. Haber aboneliklerinden yaptım ama haberler kısmına "Euro Cup için özet" haberi geliyor. Fikstür olarak gelmesinin yolu var mı ?

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by playeray View Post
    Bir şey sormak istiyorum. Kendi takımımızın oynadığı kupadaki maçlar önümüze geldiği gibi başka turnuvanın maçlarını önümüze getirebiliyor muyuz ? Yani mesela ben Şampiyonlar Ligi'ndeyim. Ama Avrupa Ligi'nin maçlarının da fikstürünün gelmesini istiyorum. Haber aboneliklerinden yaptım ama haberler kısmına "Euro Cup için özet" haberi geliyor. Fikstür olarak gelmesinin yolu var mı ?
    Abonelikler sadece haber kısmında karşımıza çıkacak haberleri belirler. Takım ayarlarından (team settings) yapman gerekiyor.

1:

2:

3:

4:

5:

6: (confirm'e (onayla) basarak kaydetmeyi unutmuyoruz)

Bu şekilde istediğin herhangi bir şeyi ekleyebilirsin. Minimum interval ve Scope seçeneklerinden seçtiğin şeyin hangi zamanlarda karşına çıkacağını belirleyebilirsin.

Nesil
    2007
    Yer
    Katılmıyorum

güzel bir çalışma ama ben söylediklerini yapıyorum zaten yapmayanlar için bilgi olmuş bende şimdi bulabilirim bu tarz şeyler ama oyun kapalı tabi.belirteceğim şeyler şunlar:
    351 oyuncu çok bu takıma mutsuzluk getirebilir diye düşünüyorum en azından gizli olması yada genie scot ile biraz azaltılması gerek.bende o kadar yok yani.
    benim hiç pilot klübüm olmadı bir kez istedim ama hem adamın maaşını vericem hem bende oynamicak hem para alamicam işime gelmedi reddettim ya adamın maaşını ödesin ve veya kiralama bedeli ödesin olur mu öyle şey ya?
    maazallah her bişeyi de yazmışın bide ben ilave yapim aklıma şimdi geldi transferler kısmında kim gelmiş gitmiş,staff olarak oyuncu olarak sonraki transferler en fazla ücret ödenenler artı muhakkak olması gereken kadro ekranında tüm oyuncu statüsü ve sakatlık oradan kim sakat kim yorgun kime talip var ayrıca ekranı değiştirerek kaç para isteniyor hangi mevkide çalıştırlııyor da eklenebilir ve tabi ki de contrat süresi ne zaman bitiyorsa hemen yenile yeni kontratta ne verilmiş vs.

Mesaj Yetkileri