1. Takas
Takas butun taraflar gonulluyse oluyor. Ama eger diger takim oyuncuyu istemiyor, oyuncu da diger takimi istemiyorsa tabii olmuyor. Zaten gercekte de boyle. Ben cok defa takas ile oyuncu verdim ve aldim. Ama tabii on kosul diger takimin oyuncuyu istiyor olmasi.
2. Uzaktan sut
Bir oyuncu, bu gorev verilmemesine ragmen, uzaktan sutu baska hic bir secenegi yoksa secer. Yani bu uzaktan sut taktigin islemediginin gostergesi. Eger oyuncuya uzaktan sut cek demiyorsan ve buna ragmen uzaktan sut cekiyorsa, demek ki taktiksel tercihlerinde bir sorun var ki oyuncu uzaktan sut cekmek zorunda kaliyor.
Oyunun hatasi demek yerine, bu problemi nasil cozebilirim demek cok daha dogru. Ya rakip iyi kapanmistir, fazla oyuncuyu ileriye yolladigin icin oyuncularin pas yapacak alan bulamiyordur. Veya oyuncun rakip savunma oyunculari arasinda tek basina kalmis ve artik top ile ilerleyecek gucu bitmistir. Topu kaybetmek yerine sut denemistir. Her ikisi de oyunculardan istediklerini rakibin basarili bir sekilde etkisiz hale getirdiginin gostergesi.
3. Kisa pas sesli komut
Mac esnasinda oyuncular maca mi konsantre olacak teknik direktorun verdigi taktige mi? Sahanin diger tarafindaki oyuncu aninda bu komutu duymazsa ne olacak? Mutlaka oyunda atil bir an oldugunda bu komut takimin tamamina yansir. Vilmaz Vural kenarda bosuna mi yirtinip duruyor kisa pas yapin, geriye cekilmeyin diye? Sonra golu yiyor ve ben oyuncularima soyledim ama yapmadilar diyor.
Bunlarin ucu hata da degil. Eksik de degil. Tam tersine, olmasi gerektigi gibi.