Kriterlere bağlı olarak serbest bırakılması gündemdeymiş. Ne kadar doğru bir haberdir bilmiyorum ama Radikal'in yazdığına göre İngiltere sistemi taslak olarak alınacakmış. FIFA sıralamasında ilk 100'de yer alan ülkelerden ve son 2 yılda milli maçların en az %50'sinde forma giyen futbolcular alınacakmış. Belki İngiliz sisteminden daha esnek davranılabilir ama bu sistem bize fayda yerine zarar verir. Brezilya, Arjantin, İngiltere, İtalya, İspanya, Almanya, Fransa vb. üst düzey ülkelerden milli maç kriteriyle futbolcu getirmek İngiltere kadar kolay olmayacaktır. Kolaylaştırmanın yolu daha fazla para vermektir sadece. Ki yerli futbolcuların ederinin katlanması gibi bir etki yapacaktır. Ülkemizin de yaşlı ve eski milli yıldızların tatil cenneti haline gelmesi, Katar'a, Birleşik Arap Emirlikleri'ne dönmesidir.
Yapılması gereken tüm sistemlerin incelenip, bir karma yapılması. Milli maç, FIFA sıralaması falan gibi hiç bir kriter uygulanmadan yabancı futbolcu tescilini serbest bırakmak bana daha doğru geliyor şu an. Yine İngiltere üzerinden gidelim. 25 kişilik bir sınır koyulmalı kadrolara. En az 2 senedir kulüpte bulunan ve ilk profesyonel sözleşmesini kulüple imzalayan 21 yaş altı futbolcular bu sınırlamaya dahil olmasın. Standart bir yabancı sayısı belirlenmeli bu kadro için de ve bu yabancı sayısına ek olan her bir yabancı için katlanarak artan tescil ücreti alınmalı. Son bir kaç sezon bakmadım ama yabancı kaleci için tescil ücreti diğerlerinden farklıydı bir dönem. Örnek olarak; 25 kişilik kadroda 6 yabancıya izin verilsin. Bu oyuncular için k TL tescil ücreti alınıyorsa 7. yabancının tescili için 2k TL tescil ücreti alınsın. 8. yabancı için 3k TL, 9. yabancı için 4k TL, vb şekilde devam edebilir. Bu tescil ücretleri de daha az yabancı oyuncu kullanan, alt yapıdan daha fazla oyuncu kullanan, fair play anlamında en temiz takımlara ödül, altyapılara ekstra fon olarak kullanılabilir. Mesela 1. Lig'de uygulandığı gibi Türk Devletleri ile yerli anlaşmaları yapılabilir. Ülkemizde bu ülkelerin futbolcuları yerli statüsünde oynayabilir. Bizim futbolcularımız o ülkelerde yerli statüsünde oynayabilir. Bu durum o ülkelerin futbollarına da katkı sağlayacaktır büyük ölçüde. AB statüsü gibi bir durumdan bahsediyorum. Keşke AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı da kazanabilse futbolcularımız. Şu an bizim futbolcularımız AB dışı olarak sayılırken birçok ülkede, AB oyuncularına yerli serbestliği vermek mantıklı değil bence.
daha 19 yaşında, düşlerinde özgür dünya...