Originally Posted by
emrah44
Demoyu dün inceledim ve aşağıdaki gözlemlerimi okumanızı tavsiye ediyorum.
1. Player ve Tactic ekranları arasında hızlı geçiş tuşu.
2. Gözlemci raporundaki konu başlıklarının sonunda oyuncu seviyesini (potansiyelini) gösteren yıldızlar.
3. Finans menüsünde, önceden alınan oyuncuların sözleşmelerindeki ek maddeleri gösteren sayfa..
Örneğin : Chelsea --> Tal Ben-Haim --> M. Tel-Aviv'e bir sonraki satıştan % 5 pay verilecek.
4. Oyuncu arama bölümünde Filitreleme kısmına kısa yollar eklenmiş ve çok güzel olmuş. FM 2007'de sanırım yoktu bu. Mesela, 3-4 tıklatmayla ekleyebileceğimiz "mevki" filitresini "İmport" seçeneğiyle hemen ekliyoruz. Aynı şekilde oyuncu özellikleri de kolayca eklenebiliyor. Mesela, kararlılık ve pasları 15 ve üzeri olan oyuncuları arayacak olduğumuzda, "Attributes" tuşuyla açılan küçük ekranda istediğimiz oyuncu özelliğinin yanındaki kutucuğu işaretlememiz yetiyor. Önceki oyunlarda bu oyuncu özellilerini tek tek eklememiz gerekiyordu ama artık tek seferde.
5. CM 4'teki özellik geri gelmiş. Üstte yer alan kısa yol tuşlarından birinde, mesaj kutunuzda kaç okunmamış mesajınız olduğu yazıyor. Bu güzel olmuş.
6. Otomatik kayıt yapma işleminde birden fazla kayıt yapabilme imkanı.
7. Yılın futbolcusu ödülünde puan usulü getirilmiş. Yani artık oyuncunun kaç puanla yılın oyuncusu olduğunu görebiliyoruz ve tabi ilk 3'ü..
8. Maç öncesinde prewiev menüsünden iki takım arasındaki geçmiş maçları kolaylıkla görebiliyoruz. Bu istatistik önceki oyunda da olmasına rağmen FM 2007'de bu ekrana fikstürden 3-4 tıklamayla ulaşılabiliyordu. Şimdi ise çok daha kolay.
9. Taktik ayarlarken yanda sahadaki görünüme bakabiliyoruz bildiğiniz gibi ama bu kez oyuncuların ileri atak yapmalarını veya geriye yardım etmelerini gösteren oklar "eğimli" hale getirilmiş. Bu yeni özellikten dolayı oynanışta (2d maç motoru) bir değişiklik bekleyebiliriz. Maç motoru hakkındaki görüşümü ise az sonra öğrendiğimde altta yazacağım.
10. Sakatlıklar konusunda iyi haberler vermek isterdim ama malesef. Çok kısa bir sürede birçok oyuncunuz sakatlanabiliyor. Maç içinde meydana gelen sakatlıklarda artış var. Bu konu çok can sıkacağa benziyor. FM 2007'den daha kötü yani.
11. Galibiyetlerin çoğu sıfıra karşı alınıyor ama bunun tesadüf olmasını diliyorum.
12. FM 2007 oynarken beni çıldırtan hatayı düzeltmişler. Maça kaç dakika uzatma eklendiğini FM 2007'de spiker söylüyordu ama onu kaçırınca artık öğrenemiyordunuz. FM 2008'de ise saatin hemen altında, uzatma dakikalarını, yeşil renkte ve "sürekli" görüyoruz.
13. Eveeet geldik en civcivli yere. Maç motorunu geliştireceklerdi sözde. Bakalım ne kadar değişmiş. Şimdi sahayı ilk gördüğümde fazla bir değişiklik olmadığı hissi uyandı. Daha sonra maça başladım. Hızlı taktik değiştirme olayı güzel olmuş ancak maç motoru hakkında aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Benim için hayal kırıklığı. Oyuncu isimleri görünmese, benim tabirimle, C.Ronaldo ile Ceyhun Eriş'i karıştırabilirsiniz. Çünkü kaliteli oyuncuyla kötü oyuncu arasındaki fark ancak şutlardan, hızdan anlaşılıyor. Yani oyuncunun tekniğini sahada göremiyorsunuz. Ee bi de çok gol atıyorsa anlarsınız. Küçük değişiklikler var oyunda. Mesela oyuncuların ayak hareketleri çok küçük olsa da belli oluyor. Ancak FM 2007'de bu konuda zaten değişiklik olmuştu. FM 08'de daha ileri gitmeliydi. Gollerin havadan mı yerden mi olduğu daha belirgin olmuş. Gelelim artı yönlerine. Aslında; -lar, -ler çoğul ekini kullanmak yanlış olur. Çünkü oyunun tek önemli artısı var. Oyuncular karşısına bir oyuncu geldiğinde yavaşlıyor ve düşünüyor. Bu çok hoş olmuş. Boş alan bulduğunda ise depar atıyorlar. Ancak bu artıya rağmen benden geçerli not alamadı. Sizin beklentileriniz belki daha düşüktür ama ben daha iyi geliştirmeler bekliyordum. Oyuncunun golden sonra yedek külübesine gitmesi falan çok önemli şeyler değil. Oyundaki diğer bir gelişme falso olayında. Artık top çok fazla falso almıyor benim gördüğüm. Oyuncular topun üstünden atlıyor bazen ve arkadaki arkadaşına bırakıyor. Bunu 1 kere gördüm. Sıradan oyuncular çok ilginç ve iyi paslar atıyor bu da oyunun başka bir eksisi.
14. Son olarak oyunun zorluğuna değineyim. Oyun FM 2007'ye göre daha zor. Oyuna Chelsea ile başladım. Sıradan (3. lig) takımları bile sizi zorluyor. Hazırlık maçlarında Chelsea ile farklı galibiyet almak bile zor olabiliyor.
Sonuç : Şunu söyleyebilirim ki oyun FM 2007'den daha hızlı ve daha kullanışlı olması bakımından FM 2007'nin yerini alacak gibi duruyor ama bekleneni verememesi ve bana getirdiği hayal kırıklıklarıyla eksi not aldı. Yine de siz kendi kararınızı kendiniz verin ve demoyu yükleyerek kendiniz inceleyin. FM 2007 silinip FM 2008 yüklenecek kadar iyi mi derseniz, evet yapılabilir. Ancak en iyi FM oyunu mu derseniz,
bence hayır...
Daha fazla bilgi edinirsem, tabi oyundan, yazarım...