Quote Originally Posted by perpetua View Post
Herhangi bir kisiden degil, futbolculardan bahsediyoruz. Bu ikinci yazdiginiz sayesinde bir cok futbolcunun kisa surede Turk vatandasi olmasi saglanmisti. Mevcut vatandaslik kanunu da buna izin vermeye devam ediyor (bahsettiginiz yillarda da izin verdigi gibi). Bu yabanci oyuncularin kisa surede Turk statusunde oynamasini engelleyen, TFF'nun koydugu vatandas olduktan 5 yil sonra Turk statusunde oynama kurali.

Basvuru tarihinden bes yil Turkiye'de ikamet etme sarti var. Vatandas olduktan sonra degil.

Fark detaylarda. Vatandaslik kanunu bakanlar kurulu'nun kisiye ozel karar vermesine o yillarda da izin veriyordu, simdi de izin veriyor. Bunun onune TFF'nun kurali gecti. Tam animsamamakla beraber, bu kural da yanilmiyorsam ya 1999-2001 yillarinda yururluge konuldu.

Su anda FIFA'nin Milli Takim'da oynamak icin bir ulkede en azindan 5 yil ikamet etme kurali olmasa Nobre gibi kisa surede Turk statusune gecme orneklerini cogaltmaya hem mevcut vatandaslik kanunu, hem de TFF'nun kurallari musait.

Yani sadede gelmek gerekirse, orada "Anayasayla alakali" yazmaniza takildim.

İlk olarak yazdığınız ''vatandaşlık kuralı bir kişinin zaten birkaç ayda Türk vatandaşı olmasına izin veriyor'' söylemnden dolayı bir genelleme yaptığınızı düşündüm, zira bir futbolcunun vatandaşlık alması dememişsiniz.O nedenle açıklama yaptım.Bu arada sohbetimiz vesile oldu ve konuya vakıf olmak için tekrar inceleme gereği duydum, gördüm ki 2000 yılı öncesi olay çok çok farklıymış.
İnceledim ve bu başvuru yapma sonrası yerli statüsüne geçme olayının 2008 yılında kesinleştiğini gördüm.Aurelioda bile bu kural yokmuş ki T.C. vatandaşı olabilmiş hemen.

''Başvuru tarihinden sonra beş yıl ikamet etme şartı var vatandaş olduktan sonra değil'' demişsiniz ancak vatandaş olmadan başvuru yapılamıyor.Yani yine T.C. Anayasasının kapsamında bir değerlendirme yapılıyor ve bir futbolcu vatandaş olduktan sonra başvuru yapıp federasyonun onayıyla yerli statüsüne geçiyor.Olayın temeli Anayasal.Yani bir başka deyişle Federasyon diyor ki; git vatandaş ol, başvur, beş sene sonra yerli statüsüne geç.İlk topu kullalanan Bakanlık ya da (sporcular için) Bakanlar Kurulu kararı.

Yani uzun lafın kısası bir oyuncu günümüzde yerli statüsünde oynamak için şu işlemleri uygulamalı.
-Türkiyeye transfer olmak,
-Beş sene Türkiyede futbol oynamak ve ardından Bakanlar Kuruluna ya da ilgili Bakanlığa-ki bu İçişleri Bakanlığı olmalı-başvurmak ve Türk Vatandaşı olma talebini iletmek,
-Uygun görülmesi durumunda Türk vatandaşlığına kabul edildikten TFF'ye başvurmak ve yerli statüsünde oynama isteği talebinde bulunmak,
-Federasyonun işlemlerinden sonra beş sene daha beklemek,
-Ve şartsız bir şekilde yerli statüsüne geçmek.

Tüm bunlar 10 sene sürüyor.
Şimdi siteyi daha fazla hukuk forumuna sokmanın alemi yok, aynı şeylerden bahsetsek de sizin Anayasal olmadığını belirtmeniz sözkonusu ama bir insan T.C.vatandaşlığına geçmeden hiçbir şey yapamaz bu konuda.Bunun da kuralları Anayasal kurallardır.Federasyon şart yaratmasa beş senede olacak bir olay sayelerinde on seneye uzatılmış.Tek fark bu.
Bu arada ben futbolcu olsam on sene Türkiye vatandaşlığı bekleyeceğime gider Türkmenistan ya da herhangi bir Türki Cumhuriyetin vatandaşlığına başvururum.Bildiğim kadarıyla Federasyonda Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak diye bir kavram yok, Türk olmak diye bir kavram var.

FIFA Kuralının yeni olmasının bir göstergesi de kural gelmeden hemen önce Hırvatistanın Zagrep takımının sağ beki Brezilya asıllı oyuncuyu ve Eduardoyu, Bosnanın Baianoyu, Azerbaycanın Ernani ve yanılmıyorsam Fabianoyu, Türkiyenin Aurelioyu ,Polonyanın adını hatırlayamadığım Legia takımının oyun kurucusu Brezilya asıllı oyuncuyu,Portekizin Decoyu vs milli takımda oynatabilmesidir.Tüm bu oyuncular 2000 yılından sonra milli oldu-yanılmıyorsam- ve hepsi 5 sene ülkede ikamet etmediler.