Quote Originally Posted by ttarlabasi View Post
Marcelo için prefers right demek yanlış olmaz yani. Hannover'de de sağ stoper oynuyordu.
Olabilir.

Santrafor hariç kimse rakibin kucağında oynamaz yok böyle bir şey, katılmıyorum. Ceza alanına girip girmemek de oyuncu ve/veya hoca tercihi olabilir, pozisyonla değil rolle alakalı bir durum.
En azindan FM'da pozisyonla da alakali.
Her mevkinin kendisine gore farklari var. Kanatlar icin daha onceki bir cevabimda farklari yazmistim. Kisacasi MR ve AMR arasindaki fark oyuncunun savunmada ve hucumda nasil oynadigini ve ozellikle rakibi nasil karsiladigini belirliyor.

MR dediğin adam orta saha oyuncusudur ve 4-4-2'de sağ kanatta oynayabilir. 4-4-2'nin MR'sinde Quaresma olur mu peki? Olmaz.
Neden olmasin? Quaresma kisitli yetenekleri olan bir futbolcu mu?
Napoli macinda surekli arkasinda oynayan Beck'in kademesine girmedi mi? Macin sonlarinda yorulunca yapmamaya basladi, tamam. Ama bu macin ilk 60 dakikasinda arkasindaki bek oyuncusuna bir kanattan beklenebilecek yardimi verdi. O macta Besiktas kompakt, MR/ML/MC/DM/DM'li 4231 oynadi.

Yani Besiktas'in o mactaki dizilisinin, FM'deki karsiligi bu 4231. AMR, AML, AMC ve 2 tane MC kullanan bir 4231 degil.

Oyunda bu birbirlerine saha yayiliminda benzeyen dizilislerin mactan maca teknik direktorler tarafindan degismeli kullandigi goz onunde bulunduruluyor.

Sizin araştırmacılar da benim gibi düşünmüş olacak ki AMR yapmışlar Quaresma'yı.
Quaresma'nin birincil mevkisinin AMR olmasi ile baska mevkilerde oynayabilmesi farkli konular. Benim soylemek istedigim Quaresma'nin ofansif bolgede her yerde oynayabilecek ozelliklere sahip oldugu. Top surebilir, paslari kalitelidir, yuksek teknige sahiptir, ruzgar gibi hizli olmasa da ortalamanin ustunde hiza sahiptir. Savunma yapar veya yapmaz. Bu cok da onemli degil. Yeter ki takimin geri kalani onun savunmada verdigi zaafi kapatabilecek bir takim yapisina sahip olsun.

Bir de sizden G.İnler ve Aras'ın yabancı olarak sayılmaması konusunda yorum bekliyorum. Yukarıda yazmıştım karambole gitmesin.
Gokhan ve Aras yabanci sayilmiyor cunku TFF statusune gore sadece Haziran 2015 sonrasinda bir baska milli takimi secmis futbolcular yabanci sayiliyor.

Yani Mesut Ozil veya Ilkay Gundogan, bu tarihten once Almanya secimlerini yaptiklari icin yabanci statusunde sayilmiyor. Emre Can bu tarihten sonra Almanya secimini yaptigi icin yabanci sayiliyor. Tahminen kuralin amaci o tarihten sonra farkli milli takimlari secen futbolcularin sayisini azaltmak.

Ancak saniyorum Aras'ta bir baska sorun var.
http://www.tff.org/Default.aspx?page...kisiId=1063487
Gokhan Inler icin uyruk TC girilmis.

Ancak Aras icin http://www.tff.org/Default.aspx?page...kisiID=1876892
Hollanda girilmis. Herhalde Aras'in Turk vatandasligi yok ve yabanci statusunde sayilmasi gerekli.