Quote Originally Posted by Sinan_17 View Post
Taktik hakkında birkaç şey söylemek isiyorum.Taktik güzel olmuş fakat bana göre ortasaha daha fazla alan daraltma yapmalı.Çünkü rakip yarı sahayı geçtiği zaman ortasaha topu kapmak için rakibe basmıyor.Ve böyle olunca top daha fazla karşı takımın konrolünde oluyor.Rakip oyuncular rahatlıkla ceza sahasına kadar gelebiliyor.Ancak o zaman topu kapabiliyoruz.Defans kapamadığı zaman da gol pozisyonu oluyor.Ayrıca nedendir bilmem rakip kanatlardan hızlı geldiği zaman %90 pozisyon golle sonuçlanıyor.Oysa ki kanat oyuncularımın hızı ve top kapması gayet iyi.

Bence tempo daha hızlı olmalıydı.Normal tempoyla bir türlü oyuna ağırlığımı koyamıyorum.Ayrıca beklerin oyuna katılımı bana göre daha fazla olmalı.

Sol MC oyuncusuna serbest rol versek olur mu?

İlk iki maçımda taktik çok iyiydi.Fenerbahçeyle Atletico Madrid'i 2-0 yendim.Nedendir bilmem sonraki 4 maçta gol atamadım.Yeteri kadar gol pozisyonuna girmeme rağmen gol atamadım.Rövanş maçında Atletico Madrid 8 kişi kalmasına rağmen maç 0-0 bitti.Sonuçta çeyrek finale yükseldim Şampiyonlar liginde.

Ben önceki taktiğimden memnundum.Fakat senin yaptığın taktiklere güvendiğim için 6-7 maçtır bu taktiği deniyorum.Ama aldığım sonuçlardan dolayı önceki taktiğime geri dönmeyi düşünüyorum.Sence bu taktikte ısrar edip başarıya ulaşabilirmiyim?Mesela Şampiyonlar liginde çeyrek finale yükseldim.Sence bu taktik kupayı kazandırabilir mi?
Merhaba, ismin Sinan sanırsam. Dün gece hem iş yorgunluğu, hem de yaptığım sporun yorlunluğu sebebi ile uzun cevaplar yazamadım. Şimdi biraz daha açıklayıcı olmaya çalışayım. Hem diğer arkadaşlarımız açısından da faydalı olabilir.

Şimdi söylediklerinden teker teker alıntı yapıp yanıtlamaya çalışacağım.

Taktik güzel olmuş fakat bana göre ortasaha daha fazla alan daraltma yapmalı.
Bunu daha evvelden bu taktiğin eski versiyonlarında açıklamıştım. Tekrar açıklayayım. Alan daraltma, top rakipte iken rakibin peşinden koşmak, rakibi rahatsız etmek demektir. 11 kişilik kadronuzu şu şekilde kategorize edebiliriz:

1. Maçın büyük çoğunluğunda savunma üzerinde yoğunlaşanlar
2. Maçın büyük çoğunluğunda ofans üzerinde yoğunlaşanlar
3. Maçta hem defansı, hem de ofansı düşünenler

Şimdi, bir oyuncunun maç esnasında hem savunmayı hem de hücumu çok fazla düşünmesi olanaksızdır. Hücum etmesi gereken oyuncunuz savunmaya çok fazla zaman harcamamalı. Yoksa atak yapmak için yeterli pozisyona ve vakte ihtiyacı olmaz. Benim de savunma olgum alan daraltma üzerine kurulu. Yani çok alan daraltan oyuncunuz hücumu düşünemez. Mesela; alan daraltması 20 üzerinden 18 olan ve MC oynattığınız bir oyuncu hücuma gerekli katkıyı yapamaz.

Şimdi benim düzenime gelelim. Yukarıdaki üç kategoriye bakalım.

* 1. kategorideki oyuncu sayısı 5. Bunlar DR, DL, DC, DC ve DM gibi oynayan ama MC pozisyonunda oynattığım oyuncu. Bu oyuncular top rakipte iken rakibi kovalıyorlar. Hücum etmeye vakitleri yok, çünkü hücum etmiyorlar. Bunlar arasında DM tarzındaki MC oyuncum defanslara göre biraz daha az alan daraltma yapıyor, arada sırada hücuma destek verebiliyor.

* 2. kategorideki oyuncu sayısı 3. Bunlar AMC gibi oynayan MC, FC, FC oyuncularım. Bu oyuncular topu kazandığımız an atağa geçen oyuncular. Rakip üzerinde çok yoğunlaşmıyorlar, genelde pozisyonlarını koruyorlar.

* 3. kategorideki oyuncu sayısı 2. Bunlar MR ve ML oyuncularınız. Bu oyuncular hem savunmada hem hücumda var. Oyuna iki yönlü bakıyorlar. Alan daraltmaları 20 üzerinden 11. Mantaliteleri de 20 üzerinden 13 sanırsam. eğer kanat adamlarımın alan daraltmalarını çok fazla yapsaydım hep rakip üzerinde yoğunlaşırlardı, atak yapmaya vakitleri olmazdı. Şimdi bu oyuncularım kritik pozisyonlarda geri de geliyorlar.

Yani, eğer kaleciyi de dahil edersek 8 kişi ile savunma, 5 kişi ile hücum ediyorum. Hatta geriye düşünce uyguladığım taktikle hücum edene oyuncu sayısı bekleri de hesaba katarsak 7 oluyor. Günümüzün global futbol anlayışı ile örtüşüyor.

Çünkü rakip yarı sahayı geçtiği zaman ortasaha topu kapmak için rakibe basmıyor.Ve böyle olunca top daha fazla karşı takımın konrolünde oluyor.Rakip oyuncular rahatlıkla ceza sahasına kadar gelebiliyor.Ancak o zaman topu kapabiliyoruz
Böyle bir şeyi ben gözlemleyemedim. Rakibin rahat gelmesi diye bir husus yok. Herkes alan markajı yapıyor ve bölgesine oyuncu geldiğinde ona çok kolay top yaptırmıyor. Benim taktiğimde rakibin orta sahayı geçme olasılığı çok düşük. Çünkü gereksiz çıkışlar yapmıyoruz. Ancak forvete uzun toplar veya direkt paslar atarak çıkılabiliyor, ki o zamanda defans adama yapışıyor.

Bence tempo daha hızlı olmalıydı.Normal tempoyla bir türlü oyuna ağırlığımı koyamıyorum.Ayrıca beklerin oyuna katılımı bana göre daha fazla olmalı.
Hızlı tempo ile çok rahat top yapamazsın. Benim taktiğimin en önemli noktası, topu hedef santrafora nasıl ulaştırdığın. Hızlı tempoda hedef oyuncuya rahat pas gitmeyebilir. Ki tempo 20 üzerinden 11. Kontra yapılabilecek bir tempoda oynuyoruz.

Beklerin katılımı var zaten. Pivota en fazla pas atan oyuncuların bekler. Dikkatli olmanı öneririm maçı izlerken, pivota giden uzun paslar hep beklerden gelir. Yani aslında bir bakıma pivottan sonra kilit adamlar bekler.

Sol MC oyuncusuna serbest rol versek olur mu?
FM'de genelde serbest rolü en iyi kullanabilen oyuncular pozisyonu "FC" olan oyuncular (ST değil, FC). MC oyuncularının serbest oynayabilme özellikleri çok azdır. Ki oyun içinde çok faydalı olmayacaktır.

İlk iki maçımda taktik çok iyiydi.Fenerbahçeyle Atletico Madrid'i 2-0 yendim.Nedendir bilmem sonraki 4 maçta gol atamadım.Yeteri kadar gol pozisyonuna girmeme rağmen gol atamadım.Rövanş maçında Atletico Madrid 8 kişi kalmasına rağmen maç 0-0 bitti.Sonuçta çeyrek finale yükseldim Şampiyonlar liginde
Bunun taktikle alakası yok maalesef. Taktiğin iyi olduğunu zaten oyuncularının çok pozisyona girmelerinden anlayabilirsin. Oyuncuların, özellikle forvet adamların şu sebeplerden dolayı gol atamayabilirler:

* Soğukkanlılık, bitiricilik ve teknik özellikleri düşük olabilir.
* Consistency yani devamlılık özellikleri düşük olabilir. Bu özellik oyun içinde göremediğiniz fakat çok öenmli olan bir özelliktir. Mesela, consistency özelliği 20 üzerinden 10 olan bir oyuncu maçların yarısında tam potansiyeli ile oynar. Yani Current Ability'sinin gerektirdiği özellikler ile. Sezonun belli bölümlerinde formsuz olabilirler, bu doğaldır.

Yukarıda açıkladığım iki sebebin de taktik ile alakası yok gördüğün gibi.

Fakat senin yaptığın taktiklere güvendiğim için 6-7 maçtır bu taktiği deniyorum.Ama aldığım sonuçlardan dolayı önceki taktiğime geri dönmeyi düşünüyorum.Sence bu taktikte ısrar edip başarıya ulaşabilirmiyim?Mesela Şampiyonlar liginde çeyrek finale yükseldim.Sence bu taktik kupayı kazandırabilir mi
Şimdi, bir taktiği ana hatları ile ele alabilmek için, en iyi şekilde değerlendirmesini yapabilmek için onu 20 maç civarı denememiz gerekir. Ayrıca en iyi değerlendirmeyi sezon başından itibaren başlayarak yapabiliriz. Ancak, kullandığın formasyon 4-4-2 ise benim taktiğimi sezon ortasında da deneyebilirsin, sorun yok. Ama dediğim gibi, uzun soluklu bir deneme gerek.

Taktiği zaten başarılı olun diye koyduk. Elbette başarılı olacaksın. Kupayı kazanmak için kadro da çok önemli. Mesela bir Kayseri-Barcelona finali hatırlıyorum kendi kariyerimde. Maçın normal süresinde toplamda 22, kaleyi bulan 13 şutum vardı. Rakibin ise 12 şutu vardı, 6'sı kalemi bulmuştu. Maç 2-2 bitti. Uzatmalarda bir pozisyonda rakip oyuncu sadece bireysel yeteneklerini kullanarak harika iki gol attı. Yani karşısına X taktiği ile de çıksan o golü yersin. Çünkü oyuncular üst düzey. Son dakikalarda durumu 4-3'e getirdiysem de maçı alamadım. Yani biraz da şans olmalı ŞL kupası için.


Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.