-
Teşekkürler paylaşımın için. Herkesin bilmesi gereken bir konu. Ben her zaman tavsiye ettiğim TRT'deki Sınırlar Arasında programının yazıya döküldüğü kitabından bir bölümü sizinle paylaşmak istiyorum.
"Bir de nereye giderseniz gidin, maliyeti 2 milyon dolar olan bir haç, Üsküp tepelerinden sizi izliyor.
Anacaddeden ayrılıp bir avluya giriyorum. Tüm Balkanlar'daki gibi burada da en yetkili merci Birleşmiş Milletler. Bölge temsilcisi Frode Mauring'i ziyaret ediyorum. Daha önce Angola ve Polonya'da görev yapmış bir Norveçli. Problemli ülkelere atanıyor. Belki de o yüzden onu gülümserken görmek imkânsız.
Önce aklımıza takılan Haç'ı soruyoruz. Ne de olsa Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) katkılarıyla Üsküp'ün tepelerine yerleştirilmiş. Yüzde 45'i müslüman olan ülkede yükselen değerleri temsil ediyor.
- Burası sosyalist bir ülkeydi ve o sistemde din, çok önemli bir unsur değildi. 2001'deki çatışmada din çok önemli bir rol oynamadı. Ama çatışma başlayınca her türlü ayrım daha da su yüzüne çıkıyor
-- Yani tepki olarak mı haç tepelere kondu?
- Evet, öyle diyebiliriz. Aynı şekilde davranan dinlerle dünyanın başka yerlerinde de karşılaşıyoruz.
UNDP, Makedonların isteğini hiç zaman kaybetmeden yerine getirmişti. Üsküp Belediyesi'yle yakından ilgileniyorlardı. Müslümanların yaşadığı kentin doğu yakası çöpten geçilmiyor ama Vardar'ın batı kıyısında her köşeden kiliseler, yapılar, iş makineleri fırlıyordu"
Yorum sizin.
Mesaj Yetkileri