1 ile 30 arası toplam 363 sonuç

Konu: FM2008 8.0.2 Yayında - Yenilendi 20/2/2008

Hybrid View

Öncelikle herkese merhaba..

Dün 8.0.2 datasının çıkışıyla beraber yeni bir sürece girdik,bende bir FM sever olarak yamayı indirdim,ilk olarak 4-5 saat boyunca TSL datasındaki değişiklikleri inceledim ve bazı arkadaşlarıma hak veriyorum Fenerbahçe'de Alex,Deivid abartılmış gözüküyor,Galatasaray'da ise Song ve Arda'daki düşüş ve Mehmet Topal'ın beklenilen düzeyden uzakta olmasının haricinde Barış Özbek ve Emre Güngör'deki düzenlemeler oldukça yerinde olmuş,Beşiktaş'ta ise Serdar Özkan daha iyi bir profili hakediyor.Bobo ve Nobre'de ise ciddi derecede oynamaya gidilmiş bu en mantıklı olan değişimlerden zaten.Aslında üç büyükler diye tabir edilen bu üç önemli kulübün kadrolarına daha fazla önem verilerbilirdi benim kişisel düşüncem bu.Bunun haricinde takım renklerinin ve stad projelerinin doğru şekilde oyuna aktarılması güzel bir ayrıntı.Birde Gürhan ve Arda tartışması yapılmış,hak veriyorum bu konudada Arda konusunda artış bekleyen arkadaşlara.İlhan Parlak ise kesinlikle o PA değerini haketmiyor,bunun futbol bilgisiyle falan bir alakası yok,1 sezon önce Kayserispor'da bile çoğu maça yedek başlayan İlhan'In bu Pa'yı alması doğru değil.GÜrhan Gürsoy'u maçlarda göreniniz var mı bilmiyorum ama Arda'nın bahsi geçen oyunculardan çok daha iyi olduğu su götürmez bir gerçek.Keza Servet ve Nonda'daki düşüşte mantıklı gelmedi.Fenerbahçe'de ise Semih'in bitiriciliği belki 1-2 puan daha fazla olabilirdi.Appiah'ın sakatlığı oyuna yansıtılmamış,Gökhan Gönül bence biraz fazla kırpılmış,Aurelio ise oyundaki profilini haketmiyor.Bunun haricindekiler mantıklı değişimler olmuş.Beşiktaşta ise bir abartı göremedim aksine gerçeğe çok uygun hale getirilmiş bir takım olmuş,Trabzonspor'da ise Yattara'nın cesaret ve karar özelliğinin 1-2 puan yüksek olabileceğini düşünüyorum ama gerçeğe en yakın Yattara burada yapılmış.Hüseyin Çimşir ise açık şekilde mutasyona uğramış..Ya biz yanlış Trabzonspor'u seyrediyoruz yada yeni bir takımın oyuncusu bu Hüseyin Çimsir,çok ama çok abartı olmuş.Jefferson,Serkan Balcı ve Jabi'nin yeni özellikleri ise çok güzel yapılmış.

Diğer kulüplerimize gelecek olursak..

Ankaragücü'nden Murat Duruer ve Bebbe çok iyi bir şekilde yansıtılmış,Ankaraspor'da Tevfik Köse'nin Leverkusen'den kiralık opsiyonu ve Risp'in özellikleri ayarlanmış ama Nigris yine beklenenden uzak gibi duruyor.Anadolu kulüpleri içinde yapılan en mantıklı ve gerçekçi data Bursaspor datası olmuş.Özellikle Sercan Yıldırım ileride innaılmaz bir forvet oluyor gerçekte olacağını tahmin ettiğimiz gibi bunun oyunda olduğunu görmek güzel.Büyükşehir Belediye'deki tek eksik Efe'nin aynı bırakılmasıymış gibi duruyor belki profilinde küçük oynamalar yapılabilirdi,Kayserispor'dan Mehmet Topuz'un yeni profili çok çok iyi olmuş,ona bu özellikleri bu akdar doğru veren araştırmacı arkadaşı tebrik ediyorum.Sivas'ta Mehmet Yıldız'ın fiziksel özelliklerinde bir artış bekliyordum ama olmamış biraz hayal kırıklığı oldu açıkçası.Bunların dışında Oftaş,Antep ve Manisaspor iyi durumda.6+2 kuralının ligde uygulanıp Türkiye Kupası'nda uygulanmaması garipliğinide anlayabilmiş değilim.

Yukarıda yazdıklarımdan ne kadar iyimser bir tablo çıksada datada hala inanılmaz eksiklikler var,bir kere finans olayının kodlamasının yanlış olması konusunu kimse bana açıklayamaz,bu tam bir rezalet ve oyuna sürülmüş kara bir lekedir ve ne olursa olsun en gerçekçi haliyle düzeltilmesi gerekir diye düşünüyorum.Şimdilik bu kadar yazdıklarım ileride oyunu daha geniş kapsamlı incelediğimde daha iyi bir eleştiri yapabilirim.4 saatle ancak bu kadar oluyor.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by makalele81 View Post
    Öncelikle herkese merhaba..

Dün 8.0.2 datasının çıkışıyla beraber yeni bir sürece girdik,bende bir FM sever olarak yamayı indirdim,ilk olarak 4-5 saat boyunca TSL datasındaki değişiklikleri inceledim ve bazı arkadaşlarıma hak veriyorum Fenerbahçe'de Alex,Deivid abartılmış gözüküyor,Galatasaray'da ise Song ve Arda'daki düşüş ve Mehmet Topal'ın beklenilen düzeyden uzakta olmasının haricinde Barış Özbek ve Emre Güngör'deki düzenlemeler oldukça yerinde olmuş,Beşiktaş'ta ise Serdar Özkan daha iyi bir profili hakediyor.Bobo ve Nobre'de ise ciddi derecede oynamaya gidilmiş bu en mantıklı olan değişimlerden zaten.Aslında üç büyükler diye tabir edilen bu üç önemli kulübün kadrolarına daha fazla önem verilerbilirdi benim kişisel düşüncem bu.Bunun haricinde takım renklerinin ve stad projelerinin doğru şekilde oyuna aktarılması güzel bir ayrıntı.Birde Gürhan ve Arda tartışması yapılmış,hak veriyorum bu konudada Arda konusunda artış bekleyen arkadaşlara.İlhan Parlak ise kesinlikle o PA değerini haketmiyor,bunun futbol bilgisiyle falan bir alakası yok,1 sezon önce Kayserispor'da bile çoğu maça yedek başlayan İlhan'In bu Pa'yı alması doğru değil.GÜrhan Gürsoy'u maçlarda göreniniz var mı bilmiyorum ama Arda'nın bahsi geçen oyunculardan çok daha iyi olduğu su götürmez bir gerçek.Keza Servet ve Nonda'daki düşüşte mantıklı gelmedi.Fenerbahçe'de ise Semih'in bitiriciliği belki 1-2 puan daha fazla olabilirdi.Appiah'ın sakatlığı oyuna yansıtılmamış,Gökhan Gönül bence biraz fazla kırpılmış,Aurelio ise oyundaki profilini haketmiyor.Bunun haricindekiler mantıklı değişimler olmuş.Beşiktaşta ise bir abartı göremedim aksine gerçeğe çok uygun hale getirilmiş bir takım olmuş,Trabzonspor'da ise Yattara'nın cesaret ve karar özelliğinin 1-2 puan yüksek olabileceğini düşünüyorum ama gerçeğe en yakın Yattara burada yapılmış.Hüseyin Çimşir ise açık şekilde mutasyona uğramış..Ya biz yanlış Trabzonspor'u seyrediyoruz yada yeni bir takımın oyuncusu bu Hüseyin Çimsir,çok ama çok abartı olmuş.Jefferson,Serkan Balcı ve Jabi'nin yeni özellikleri ise çok güzel yapılmış.
    Yorumlarinizin cogunu okurken, oyuncularin oyundaki halini yorumladiginizi ve veritabaninda pek karsilastirma yapmamis oldugunuz izlenimine katiliyorum.

Simdi ilk olarak bir sey anlatayim. Bir oyuncunun ozellikleri ile CA baglantilidir. Yani bir oyuncunun CA'sini, ozelliklerini ve pozisyonunu belirterek hesaplamak mumkundur. Arastirma ekibi olarak da bizim gorevimiz, verdigimiz CA'ya gore oyuncunun ozelliklerini ayarlamaktir. Yani oyunda gorudugnuz hemen hemen her oyuncunun ozellikleri, CA'nin belirttigi seviyede ayarlanmistir.

Mesela Gurhan/Arda karislastirmasinda, CA'si 115 olan Gurhan'in ozelliklerini oyun yukseltmistir ve Arda'ya benzemesini saglamistir. CA'si 136 olan Arda ise bu kalitededir ve veritabanina bakilirsa ozellikler acisindan bir cok konuda Gurhan'dan ustundur.

Ozelliklerin oyun tarafindan yukseltilmesi sorunu Alex, Deivid, Huseyin gibi oyuncularda da mevcuttur. Ote yandan Mehmet Topal, Gokhan Gonul, Song ve bir cok baska oyuncunun ozellikleri veritabaninda verilen degerlerin altinda gorunmektedir.

Bu bir arastirma sorunu degil, oyun kodu veya daha dogrusu SI'in arastirmacilara temin ettigi editor'lerin zaafidir. Konu hakkinda SI'dan PaulC'nin yazdiklarini asagidaki konu'da okuyabilirsiniz.

http://community.sigames.com/eve/for...1/m/6202002183

Diğer kulüplerimize gelecek olursak..

Sivas'ta Mehmet Yıldız'ın fiziksel özelliklerinde bir artış bekliyordum ama olmamış biraz hayal kırıklığı oldu açıkçası.
    Esasinda Mehmet'in hem fiziksel hem de teknik ozelliklerinde bir cok yukseltme yapildi. Belki beklediginiz kadar yukselmedi.

6+2 kuralının ligde uygulanıp Türkiye Kupası'nda uygulanmaması garipliğinide anlayabilmiş değilim.
    Bu benim SI'a kural degisikligini yazarken yeterince acik yazmamamdan kaynaklandi. Ozellikle Super Kupa ve Turkiye kupasi icin de bu kuralin gecerli olmasi gerektigini tekrarlamam gerekli idi ama lige konsantre olup zamaninda eklemeyi unutmustum. Ilk beta test'de sorunu gozlemledigimde yama zaten yayina hazir halde idi ve degisiklik yapilamadi. Ancak bir sonraki yama veya FM 2009 icin duzeltildigi bilgisi verildi.

Yukarıda yazdıklarımdan ne kadar iyimser bir tablo çıksada datada hala inanılmaz eksiklikler var,bir kere finans olayının kodlamasının yanlış olması konusunu kimse bana açıklayamaz,bu tam bir rezalet ve oyuna sürülmüş kara bir lekedir ve ne olursa olsun en gerçekçi haliyle düzeltilmesi gerekir diye düşünüyorum.Şimdilik bu kadar yazdıklarım ileride oyunu daha geniş kapsamlı incelediğimde daha iyi bir eleştiri yapabilirim.4 saatle ancak bu kadar oluyor.
    Bu da maalesef tamamen SI'in hatasi. Uzun uzun yazdim. Uzun uzun acikladim. Bunun onune gecilmesi icin Ocak ayinin ortasinda, yani gise gelirleri ile ilgili kod degistikten sonra beta test icin bize bunun saglanmasi gerekirdi. Yapilmadi. Sadece bize degil, hic bir arastirma sefi'ne verilmedi beta. Elime ilk beta'nin gecme tarihi 12 Subat. 12 Subat'da test'i yapip (hemen ilk is finansal durum'a baktim cunku bu konuda degisiklik yapildigini biliyordum) ve SI'a belirttim. Yani topu onlara attim.

Bu tip hatalar, FM gibi oldukca komplike bir oyunda, olabilir ve olacaktir. Ben ABD arastirmasinda yer aldigim icin de bu tip hatalarin cok daha vahimlerinin ortaya ciktigini hem beta test hem de oyunun full surumunde bir cok defa gozlemleme sansi buldum. Halen ABD ligleri konusunda 100'den fazla sorun var duzeltilmemis SI tarafindan. Bu nedenle bu ne ilk hatadir, ne de son hata olacaktir. Onemli olan bu konuda hatanin oldugunun cabuk bir sekilde gozlenmesi ve duzeltilmesi icin ortaya konan cabalama istegi. Dusunun ki ben muhasebe ve finans dersi veriyorum 17-22 yasindaki ogrencilerime ve bu sorun uzerinde titrememe ragmen bu sorun ortaya cikiyor. Emin olun hepinizden daha fazla beni rahatsiz etti bu durum. Ancak sonucta bizim yapabileceklerimiz SI'in bu konuda gelistirme yapmak istemesine bagli. Turkiye ligleri ve finansal sorunlari da diger liglerden cok farkli ozelliklere sahip oldugu icin, bir cok seyin sil bastan sadece Turkiye ligleri icin yapilmasi sozkonusu.

Tabii yillarca hic bir degisiklik yapilmazsa eger, gelistirme surecinde ortaya cikabilecek bu tip hatalar da hic olmaz ve sizler de herseyin tam olarak ciktigi iluzyonuna kapilirsiniz. Tabii bu nedenle de hata elestirisi degil, is yapilmama elestirisi gelir. Yapilmama elestirisinden, yapilip hatali yapilma elestirisine gecilmesi gerekli. Yani bir karar asamasi var burada. Elestiri gelecek diye hic bir seyi degistirmemek bir sure sonra insanlari cigirindan cikartmak ve gercekte olan farkliliklarin yansimasi icin ugrasmamak bir secenek. Diger secenek ise hatalarin olabilecegini kabul edip yine de gelistirmek icin cabalamak ancak ayni zamanda butun iyi niyete ragmen olusabilecek hatalari kabullenmeyi ogrenmek. (Bkz. okullar olmasa Milli Egitim Bakani olmak en kolay is olurdu mantalitesi)

Pembe tabloyu bosverin. En acimasiz elestirileri de yazin ki duzeltilsin, gelissin arastirma. Hic bir zaman her seye yetisebilecegimizi idda edemeyiz, hic bir zaman her seyi bildigimizi de idda edemeyiz. Ancak bu demek degildir ki hic bir sey bilmiyoruz veya arastirmanin daha iyi duruma gelmesini istemiyoruz.

Mesaj Yetkileri